Afară, afară, cu…toţi şovinii din ţară!

Mă prindeam azi de un scaun pe troleul 25, veneam acasă, când am auzit ceva ce nu credeam că o să mai aud în viaţa mea în public la Cluj: „Afară, afară cu ungurii din ţară!” Cum trebuia să mă simt? Era un tânăr, pe la vârsta de candidat la bac. Nu striga chiar tare, dar s-a auzit bine în partea din spate a troleului. Vorbea cu prietenul lui. După asta începea linia clasică: „Nu, eu nu am probleme cu ei, să ştii! Am unguri şi în familie, şi mulţi prieteni, dar…” Oare câte ori am auzit linia asta în viaţa mea: „Eu nu am probelme cu maghiarii, dar….”
Un licean oricare. Foarte probabil majoritatea nu-s aşa. Dar oare câţi mai sunt ca el?
Dacă mă duc acasă în Secuime iară o să aud chestii de ăstea, numa că de partea cealaltă…Trianonul la dreapta, Trianonul la stânga, noi eram aici înainte, ei ne-au ocupat…
După aia citesc ziare de Cluj, care scriu fără vre-o cunoştinţă de cauză că o amărîtă piesă de teatru dă aripi iredentismului maghiar…Câteodată parcă am fii iară in 1990, sau 1918, sau 1848, sau Posada, sau naiba ştie când ne-am mai iubit cel mai tare în istorie.

Noi eram aici înainte!, voi eraţi aici înainte, afară cu voi, afară cu noi…
Who fuck cares who was the first?????!!!!!
Afară cu toţi proştii şovini di ţara asta, de oricare parte ar fii! M-am săturat de toţi!

Vreau să beau o bere româneacă cu români, intr-o cafenea ungurească din Cluj, vorbind despre moştenirea maghiară a oraşului! Vreau să mă duc la domnul primar şi să-i zic în faţă la întrebarea cea mare: Igen! Vreau să citesc ziare româneşti si ungureşti, care scriu despre cel mai nou compromis reuşit de comisia mixtă româno-maghiară de istorici infiinţată de cele două guverne pentru a scrie odată o istorie comună a Transilvaniei. Pentru că istoria a fost numa’ una singură. Vreau să nu trebuiască să mai ascult naţionaliştii la ştiri nici maghiari, nici români. Vreua linişte etnică. Vreau ca toţi să ne simţim acasă unde ne-am născut. Vreau ca să nu mai vorbim cu „noi” şi „voi”. Vreau recunoaşterea multiculturalismului existent în Cluj (oare în Sibiu de ce s-a putut?)…
Vreau. Akarom!Dar problemele sunt întodeauna în detalii. În drepturi, în tăbliţe, în nişte articole de ziare sau de legi, în facultăţi, în nişte manuale de istorie care educă istorii paralele, în drepturi lingvistice… Când se intră în detalii, gata cu frăţia!
Problema e în declaraţii de necalificat ar unor politicieni frustraţi…
Problema e cu nişte tâmpiţi de pe un troleu…
Am primit un email de la un om necunoscut mie acu’ vreo două săptămâni care îmi scrie:

„Iti scriu sa te intreb daca ai fi de acord ca blogul tau sa fie adaugat la Cluj BlogRoll. Cluj BlogRoll care deocamdata un simplu agregator de bloguri care au legatura cu Clujul sau prin subiect sau prin autori. In Cluj BlogRoll sunt deocamdata doar bloguri in limba romana, dar e de neconceput sa nu contina si bloguri in limba maghiara.

Respect!

Aşa că acest blog a fost primul în limba maghiară de pe Cluj Blogroll. De atunci sunt vre-o cinci. Şi probabil o să mai fie şi altele.
Cu oameni ca el o să schimbăm odată pagina asta a prostiei istorice, noi tinerii. Împreună! Sper totuşi.


.

Reclame

13 responses to “Afară, afară, cu…toţi şovinii din ţară!

 • licurici

  bravo! sunt de aceeasi parere.

  acesta e unul dintre momentele in care regret ca nu stiu maghiara pt ca sunt convinsa ca, daca ai scris atat de fain si realist in romana, in maghiara esti si mai bun de citit.

  numai bine!

 • Bence

  Stii care-i faza? Szerintema legtöbb ilyen. Szal 10 szembejövőből, sacc/kb 9. Lehet csak a Gandul commentjei alapján, de ezt gondolom. Szted a többség másképp lát???

 • Guguc Batu

  Nézzetek meg egy felmérést, közvéleménykutatást ilyesmit…

 • Tihi

  Nu cred că ar exista astfel de statistici, sau barometre. Oricumi cine ar zice în faţă „da” la un sondaj la întrebarea: îi vreţi pe unguri peste Borş?
  Eu nu sunt de aceaşi părere cu B. Nu cred deloc că majoritatea românilor din Cluj s-ar gândi aşa. Tocmai în contrariu. Cred că numai o minoritate destul de mică, mai mult cei care nu au avut destule contacte în viaţa lor cu maghiarii.

  Dar nici nu asta-i important. Importanţi suntem noi tinerii. Noi care putem să scăpăm de moştenirea asta. Nu ne interesează, şi nu vrem să trăim într-o atmosferă conflictuală fără sfârşit. Că este fără sfârşit să ştiţi…

  Şi scriu în româneşte să înţeleagă şi cititorii de pe ClujBlogroll 🙂

 • Dan Anghel

  Köszi Tihi:)

  Statistici nu cred nici eu ca exista in schimb am dat peste o carte foarte interesanta care trateaza „problema transilvana” prin mai multe studii sociologice facute printre altele si la Cluj. Se numeste „Transilvania subiectiva” de Alina Mungiu Pippidi.

  Sunt si eu mai sceptic decat Bence, desi in ultima vreme am avut multe surprize bune:)

 • Lolka

  Salut Tihi!

  Imi primul rand te felicit, pentru ca ai inceput si tu sa mai scrii si in romana.
  In al doilea rand ma bucur pentru acest post pt. ca si eu ma gandesc la fel. Dar…cateodata e cam greu cand vad ca adesea sunt discriminat etnic vezi tablite, vezi ca nu poti sa spui numai igen la primarie, vezi ca in orasele unde 80-90% sunt maghiari majoritatea posturilor bugetare sunt ocupate numai de cetateni de etnie romana s.a.m.d. Dar totusi, simt si ma bucur ca lumea se schimba vezi ClujBlogroll sau vezi discutia care s-a purtat pe blogul meu (http://lolkablog.blogspot.com/2007/01/au-nnebunit-vameii-maghiari.html).

  Iar in al treilea rand, referitor la statistici: Departamentul pentru Relatii Interetnice din cadrul Guvernului Romaniei face periodic anumite studii ex. Climat interetnic in Romania in pragul integrarii europene. Vezi la http://www.dri.gov.ro/index.html?page=eveniment_integrare.
  Ma surprinde, mai ales la PPT pagina 31, care spune foarte clar ca nu merge lumea spre directia dorita de noi…

 • Sebi Buhai

  Tihi, foarte bine pentru inceput: la o adica gandurile astea vor trebui articulate si agregate. Deocamdata nu avem prea mult timp (eu, cel putin) dar lucram cu Dan Anghel la un proiect (sper sa nu ramana in faza de proiect ad infinitum…), unde vom avea nevoie de colaboratori a caror sine qua non element comun ar fi faptul ca gandesc si ne referim ad literam la a gandi, sensul a devenit oarecum peiorativ intr-o considerabila parte a roblosferei- (acum, la inceput, eu si Dan vom decide cine „gandeste”- sic!- si vom face invitatiile ca atare- si unde va fi interes, there we go :-)). Clujblogroll-ul e mult mai eterogen, dar aceasta nu e decat o consecinta fireasca, avand in vedere criteriul care i-a stat la baza. Si cu toate acestea, intre alte functii, cea de proxy pentru proiecte viitoare se pare ca da roade…

  PS. Tocmai vad si comment-ul lui Lolka: lumea nu se schimba daca nu o schimbam, in rest- idem dito- noi eram aceeasi :-). Discutia de la tine de pe blog a ramas deocamdata in limbo, pentru ca, dupa cum ai observat, duceam mare lipsa de interlocutori :-). Resuscitam subiectul in viitorul apropiat asa cum se cuvine si nu in aria comment-urilor.

 • Tihi

  Eu propun să creăm un blog comun român-maghiar de Cluj. Blogul ar fi redactat şi scris de vreo 4-8 tineri de amândouă etnii (cam în egalitate). Am aborda temele relaţiilor interetnice (cele actuale din ştiri, şi cele generale) dintr-o perspectivă liberală, dintr-o perspectivă de compromis. Blogul s-ar scrie total în româneşte pt. a putea fii înţeles de toţi, şi promovat mai bine. Într-un timp acesta ar intra in conştiinţa publică, în conştiinţa media. Astfel am aduce ceva complet nou, o premieră în blogosfera românească, poate din toată regiunea asta, şi poate în acest fel s-ar începe ceva nou… Cam aşa ceva ce au făcut şi cei de la ziarul Provincia în anii 2000-2002. Numai că mai modern, mai tineresc. În felul nostru.

  Am avea numai nevoie de câteva persoane care gândesc (nou) cum ai zis şi tu, şi de câteva intruniri la o bere înainte de a începe. Ce ziceţi?

 • Sebi Buhai

  oops, lapsus calami in comentariul meu anterior (la un moment dat am sa ma conving ca functia de preview nu e deloc redundanta…): ar trebui „aceiasi”, in loc de „aceeasi”.

  re Tihi: despre asta vorbesc si eu. Proiectul nostru include ideea ta. Include si alte lucruri, dar problematica asta e una dintre sectiunile principale. L-am rugat pe Dan sa va scrie un email atat tie cat si lui Lolka cu mai multe detalii- pentru ca eu efectiv nu mai am timp astazi. Dar cum spuneam, e inca in faza de proiect – motiv pentru care inca nu am dat mai multe detalii si suntem inca departe de stadiul de „advertising” 🙂

 • marci

  bencenek valaszolnek.

  Szerintem a romanok tobbsege nem soven, szerintem a magyarok tobbsege sem soven, es ezt ha tudatositottuk, akkor nekifoghatunk normalisan viselkedni meg gondolkozni, elvonatkoztatni a hirektol, uszitasoktol.

 • Anonymous

  Open Society Foundation finanteaza de apr. un deceniu doua Barometre ale Opiniei Publice pe an, adica sondaje de opinie publica, datele (precum si prezentarile, analizele mai succinte) fiind „downloadabile” de pe site-ul http://www.osf.ro. Si cum „problema interetnica” se dovedeste de cele mai multe ori a fi o tema importanta, intrebari legate de acest subiect apar deseori in chestionare. Dar mult mai pertinente sunt cele 4 (cred) sondaje numite „Etnobarometre” (sau Barometre ale Relatiilor Etnice) realizate pana acum, mult mai focalizate asupra problemelor despre care discutam aici. Aceste din urma baze de date si analize se afla pe http://www.edrc.ro. Asta pentru aceia care sunt intr-adevar curiosi sa vada in ce masura impresiile noastre cotidiene despre „cum sunt romanii”, „ce gandesc maghiarii” sunt adevarate.

  In alta ordine de idei, as vrea tare mult sa impartasesc optimismul lui Tihamér vis-a-vis de generatia tanara. De fapt, in momentele mele mai proaste, nu dau nici 2 bani (vechi :)) pe tineri. In momentele mai moderate spun doar ca in cazul tinerilor (si ma refer atat la romani, cat si la maghiari, de fapt la oricine care are o idee despre „alteritatea etnica”) nationalismul imbraca poate doar alte forme, uneori mai euroconforme. N-as discredita chiar atat de mult adultii si batranii. De mult vroiam sa-ti spun, Tihamér, ca in opinia mea nu tot ceea ce-i vechi e si in mod necesar rau si ca atare, de lichidat. Si invers, nu tot ceea ce-i nou e si valoros.

  E de inteles ca te socheaza scene de care ai povestit, dar din pacate, lucrurile nu sunt albe si negre (loc comun). Intoleranta poate avea forme si intensitati variate. Si nu ma refer doar la cea etnica.

  Réka

 • Tihi

  Cativa imi reclama ca am afirmat lucruri fara sa ma uit in statistici. Sa stiti ca cartea Transilvania Subiectiva o am de vreo 4 ani. Am citi majoritatea statisticilor de acolo. Si intodeauna cand iese un barometru etnic o citesc din ziare.

  Cea ce spuneam eu este, ca statistica onesta cu referire exacta la cat ar vrea unii pe altii „afara din tara” nu este, si nici nu se poate face.
  Sunt de acord ca statisticile prezentate aici sunt foarte relevante la subiectul pe care-l discutam.

  Dar sa fiu sincer nici nu mi-am propus sa scriu un articol stiintific, cu statistici. Cea ce am scris a fost scris cu stiinta in mod subiectiv, raspuns la o intamplare care mi-a cam ridicat putin pulsul. Daca va uitati inapoi am si articole argumentate cu statistici. Dar aici pur si simplu nu vroiam asa ceva. Acest articol este un eseu anti-nationalist, personal si subiectiv.

  Lui Réka:

  Nu am zis niciodata ca tot ce este vechi este rau si tot ce este nou este bun. Cred ca multe lucruri trebuiesc schimbate, sau la multe lucruri este nevoie de un „update”. Dar atat. Cu „tot ce este” nu am vorbit niciodata.
  Da, de acord: multe lucruri sunt mai complicate, nu albe sau negre, dar gri. Daca undeva, atunci in stiintele dreptului se invata cel mai bine acest lucru.

  Drebuie retinut un lucru pt toti:

  Blogul in general ca forma de exprimare este o forma subiectiva. Toate blogurile sunt subiective (majoritatea foarte subiective). Asta-i chiar idea. Asta-i una din valorile lor.
  Si pentru ca este asa, nu lipeste niciodata posibilitatea de a comenta.

  Pentru mai multa obiectivitate, pentru pareri argumentate strict stiintific si cu statistici, exista magazinele si site-rile stiintifice. Blogul rar.

 • pterodactyl

  întrebarea „la Sibiu de ce s-a putut?” e mai importantă decât pare.

  până se scaldă oamenii în „proiecte”, eu zic să faci blogul cela bietnic de care vorbeai. în fază alfa, beta, nu contează. să pornească. mi se pare o idee bună, ce rost are aşteptarea? că doar’ nu e greu de făcut un blog. pot veni apoi şi „proiectele” din urmă. treabă se face cu paşi mici dar hotărâţi…

  incredibil cât de apropiaţi şi paraleli trăim în ţara asta. descoperirea fiecărei lumi de către cealaltă va fi dureroasă rău. dar e singura şansă, şi e păcat să nu încercăm.

  cum? cu chestii ca acest blog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: