Cvartet şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase

Pieasa lui Heiner Müller, în regia lui Gábor Tompa, este pe rol la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. În timpul spectacolului, la o frază cu tematică religioasă-sexuală (se referea la o călugăriţă care se masturbează cu o cruce), mă ducea gândul la noua lege a cultelor (Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor), mai ales la controversatul Art. 13, alin. 2, fiindcă propoziţia încriminată poate fi interpretată cu uşurinţă de răuvoitori sau de bigoţi ca ofensă directă la adresa simbolurilor religioase. Pornind de la o astfel de interpretare se poate ajunge foarte departe, chiar şi la instanţă, fiindcă aparent o mică parte dintr-o pieasă nu respectă litera legii. Oare dacă s-ar ajunge la instanţă cine ar fi expertul judecătoriei o popă sau un artist? Sau totul depinde la ce fel de judecător, religios sau nu, cult sau incult, pică procesul?

Drept umare, mă tem, că în secolul al XXI-lea, în România Europeană, a fost reintrodusă cenzura religioasă, o uneltă „de control suprem” pusă în mâinile bisericilor de nişte parlamentari care nu cred că înţeleg limitele exprimării libere.

Reclame

One response to “Cvartet şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase

  • tengere

    Si daca te gandesti ca prima oara pe teritoriul de azi al Romaniei, adica in Turda 1568 a fost declarata libertatea constiintei, libertatea religioasa.
    Ce frumos ar fi daca Ro s-ar identifica cu cu acest trecut al Transilvaniei, care in epoca razboaielor religioase a sfidat Europa declarand libertatea religiilor
    Stiu ca postarea e veche, tema nu cred ca e inactuala. Imi place blogul vostru. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: