Clujeanul anului 2006: discriminare etnică şi religioasă?

Săptămânalul Clujeanul lansează în fiecare an un concurs care constă în desemnarea prin vot de către cititorii gazetei, a unei personalităţi care a contribuit cel mai mult la viaţa comunităţii locale.

În cadrul concursului de anul ăsta, adică Clujeanul anului 2006, au fost propuse 17 persoane, printre care, spre surprinderea mea, nu se află nici un cetăţean de etnie maghiară. Mă întreb totuşi de ce?

Dacă desemnările au fost făcute de către echipa Clujeanul, atunci nu înţeleg cel puţin trei lucruri:
a, cum poate să fie nominalizat de exemplu Bartolomeu Anania, însă nici episcopul reformat, nici cel unitarian, sau vreun conducător spiritual din partea altor biserici/religii nu, cu toate că în anul trecut de exemplu sub conducerea lui Géza Pap (episcop reformat) a fost renovată clădirea Teologiei Reformate, o clădire impozantă care se află în centrul oraşului.
b, de ce sunt nominalizaţi numai Uxandra Cesereanu şi Virgiliu Ţârău „pentru contribuţia lor la raportul final asupra comunismului realizat de Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România („Raportul Tismăneanu”)” atâta timp cât şi alţi clujeni, cum ar fi Levente Salat (cadru universitar la UBB) şi echipa lui a contribuit pe deplin la întocmirea raportului respectiv.
c, de ce apare pe listă Ion Vartic, directorul Teatrului Naţional din Cluj, iar Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar din Cluj, care printre altele s-a(*) remarcat cu faptul că a fost ales în martie, 2006 membru al Uniunii Teatrelor din Europa. Şi lista se poate continua cu Zsolt Bogdán, care în 2006 a primit Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal (Festivalul Naţional de Teatru din Ungaria – Pécs), sau cu Imola Kézdi, premiat la acelaşi festival etc.

Şi aşa mai departe, se poate continua lista cu persoanele nedesemnate, care au făcut mai mult decât ceva în 2006 pentru Cluj şi care provin din rândul comunităţii maghiare. şi despre care ar trebui să ştie un gazetar corect şi bine informat.

Dacă desemnările au fost făcute de cititori: multe şi mai multe întrebări: trăim în lumi paralele? n-are nici un efect faptul că teatrul lui Tompa dă traducere la cască la foarte multe spectacole? etc. etc.

Oare ce se va întâmpla peste max. 2 ani când creşterea economică va încetini? Iară se va intensifica (şi mai tare) intoleranţa şi naţionalismul?

(*) a fost corectat după ce am primit comantariile de la Alexandra

Reclame

27 responses to “Clujeanul anului 2006: discriminare etnică şi religioasă?

 • Alexandra

  a)Intai de toate, desi nu imi sta in fire, dar daca tot te legi de un concurs cu clujeni ar trebui sa inveti sa scrii corect in romana.
  „directorul Teatrului Maghiar din Cluj, care printre altele S-A remarcat cu faptul”

  b)Ion Vartic, directorul Teatrului Naţional din Cluj apare pe lista pentru ca a realizat cel mai ambitios program teatral al anului

  c)Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar din Cluj
  o sa apara poate pe lista de anul viitor daca ii reuseste proiectul cu Teatrul European.

  Bineinteles puteai afla toate chestiile astea din acelasi saptamanal daca te oboseai sa citesti.

  Nu te mai simti asa amenintat de fiecare data cand cineva zice ceva despre maghiari sau cand nu ii include in ceva lista. Lasa paranoia deoparte ca, serios, nu e cazul pentru asa ceva.

 • Razvan Antonescu

  DISCRIMINÁRE, discriminări, s.f. Acţiunea de a discrimina şi rezultatul ei. 1. Deosebire, distingere efectuată între mai multe elemente. 2. Politică prin care un stat sau o categorie de cetăţeni ai unui stat sunt lipsiţi de anumite drepturi pe baza unor considerente neîntemeiate.

  Aaaaa….care discriminare?

 • Lolka

  Dragă Alexandra!

  În primul rând: nu fac critici sau remarci fără să citesc publicaţia respectivă.

  În al doilea rând: mersi mult pentru lecţia de gramatică, îmi pare foarte rău că fac greşeli când scriu atât în română, maghiară sau engleză.

  În al treilea rând: am remarcat (cu semnul întrebării) ceva, ce mi sa părut ciudat, dar nu mă simt deloc ameninţat.

  Iar apropo de Tompa: în 2006 a fost şi un alt proiect ambiţios la teatrul lui Tompa – zilele György Harag.

 • Alexandra

  Daca citeai aflai de ce Ion Vartic apare si nu mai era nevoie sa scrii.

  Cei nominalizati la Clujeanul Anului 2006 au fost alesi de intreaga redactie intr-o sedinta si ne-am intrebat cu totii „cine a facut cunoscut orasul nostru in intreaga lume sau tara ? si cine a facut ceva foarte important pentru Cluj-Napoca”. Asa am ajuns la numele de pe lista.

  „zilele György Harag” nu au nimic de a face cu Cluj-Napoca si nu a dus peste mari si tari faima orasului si nici nu au sarbatorit orasul Cluj.
  Sunt convinsa ca a fost un proiect bun care le-a iesit foarte bine si pentru multa lume a insemnat foarte mult, dar nu are nimic de-a face cu Cluj-Napoca.

  Cum poti vorbi de discriminare etnica cand unul dintre nominalizati e Levar Seals care e american ?

  Simplu: In anul 2006 nici un maghiar nu a facut ceva foarte important pentru Cluj sau mai important decat cei nominalizati. Sper ca in 2007 lucrurile sa se schimbe si sa avem si maghiari pe lista.

 • Lolka

  1.”zilele György Harag” nu au nimic de a face cu Cluj-Napoca „
  Cica au fost organizate in mare parte in Cluj 😉

  2. „nu a dus peste mari si tari faima orasului si nici nu au sarbatorit orasul Cluj”
  asta e valabil si pentru alegerea lui Tompa? care diferenta, din punt de vedere a Clujului, intre alegerea lui in Uniunae Teatrelor din Europa si alegerea lui Marga ca prorector la universitatea ONU?

  3. ce faima a produs Bartoloneu, ce nu era egalat de alti lideri ale altor religii?

  4. „Simplu: In anul 2006 nici un maghiar nu a facut ceva foarte important pentru Cluj sau mai important decat cei nominalizati”: atunci de ce ati pus pe lista pe Uxandra Cesereanu şi Virgiliu Ţârău, iar pe Levente Salat nu. Nu faceau parte din aceeasi comisie?

  5. „Cum poti vorbi de discriminare etnica cand unul dintre nominalizati e Levar Seals care e american ?”:
  5.1. oare de ce am pus semnul intrebarii la finalul titlului? am afirmat ca este discriminare?
  5.2. daca este un american, aia nu inseamna ca nu faci discriminare etnic, adica nu discriminezi (in cazul asta nu ei in considerare) pe altii: maghiari, germani, evrei s.a.m.d.

 • Alexandra

  au fost organizate in Cluj dar au sarbatorit un maghiar, nu ? Nu au sarbatorit un clujeanu si au fost „in mare parte” oraganizate aici.

  la 2 nu pricep ce zici.

  3. pai Bartolomeu nici nu a fost inscaunat in 2006 mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Nu a facut nimic dragul de el, nu ?

  4. sincer nu are nici un rost sa mai zic ceva ca doar stim unde lucrezi.

  5. daca a fost inclus un american, stai linistit ca erau inclusi si maghiari daca era cazul.

  Si hai sa o lasam cu chestii de genu. Sincer as vrea sa citesc mai multe posturi de la tine dar vad ca doar cele in care te revolti sunt in romana.

  Cand tu tii un post in maghiara si doar posturile cu critici sunt scrise in romana nu cred ca poti vorbi de discriminare etnica.

 • Alexandra

  @un blog nu post, scuze

 • Anonymous

  Tompa si Imola au fost nominalizati in anchetele din ultimii ani, cand au fost premiati de UNITER

 • Réka

  Draga Alexandra,

  Cand citesc comentarii cum sunt si cele scrise de tine, ma sperii cu adevarat. Nu de altceva, dar incep sa-mi dau seama ca discursul nationalist e mult mai puternic si mai multi-nuantat, decat credeam, si ca o fi disparut ceva din acesta odata cu „abolirea regimului Funar”, dar variante mai „soft” se mai tin scai de viata noastra.
  Cu ce deschizi comentariul tau… ce sa zic… e replica invechita… nu te-ai mai saturat de ea? Imi pare rau daca n-ai intalnit inca romani „jetbejet”, „cu acte in regula” scriind jalnic. Pe de alta parte, greu ma abtin sa nu te intreb, tu in cate limbi scrii/vorbesti corect? Eeee, vezi? Cand te-ai obosit sa inveti sa scrii corect doar UN SINGUR nume maghiar??? Numai asa, de dragul „fair play”. Da, da, aud deja: traim in Romania, mancam paine romaneasca… :)) Stiu. 😉

  Imi pare sincer rau pentru tine ca esti convinsa ca „Simplu: In anul 2006 nici un maghiar nu a facut ceva foarte important pentru Cluj sau mai important decat cei nominalizati.” Tu esti un om fericit daca crezi ca listele pot reprezenta „realitati obiective, dupa criterii obiective”. Sincer, pierzi mult din ceea ce se petrece in jurul tau, daca traiesti in iluzia ca aceia care fac liste (de orice fel), sunt intruchiparea obiectivitatii. Apropo, esti amabila, si ne enumeri exhaustiv si detaliat criteriile fara echivoc si clare in stabilirea a ceea ce inseamna „Clujeanul anului 2006”? Multam… Nu de altceva, doar sa-ti arat, cum si unde s-ar fi putut introduce si un nume maghiar/german/rom (!!!). Daca n-am trai in realitatea noastra „romaneasca” inchisa ermetic. American??? Ce sa zic, nu m-am oprit din ras timp de 10 minute =)).

  Si si mai sincer: stii de ce imi pare rau pt tine/voi? Pentru ca nici o data nu veti avea ocazia sa patrundeti in doua culturi (pe langa cele internationale): teatru, opera, literatura etc. roman(a)/maghiar(a) 😉

  PS. Cand ai terminat de numarat greselile de ortografie/gramatica/exprimare, pls let me know! N-as vrea s-o ratez pentru nimic in lume!

 • Alexandra

  m-as repeta si nu cred ca are rost sa o fac doar ca sa iti raspund.

  Cert e ca noi dezbateam o problema, de ce nu apare un maghiar pe lista si tu incepi sa ii ataci pe toti romanii si sa ii faci in toate felurile.

  Iti urez succes, poate ii vei schimba tu ca sa fie pe placul tau.

  si ca raspuns la partea cu greselile. Cineva care sta intr-o tara de zeci de ani sa nu stie sa faca acorduri simple e o rusine. Nu ma refer la nimeni anume, dar sunt destui maghiari care din pura rautate nu fac nici un efort sa invete romana la un stadiu mediu. Bine ca vin din te miri ce tari si dupa 1 an de stat aici stiu romana mai bine ca cei care stau de o viata. Foarte frumos.

 • Razvan Antonescu

  @ Réka. Lorand punea problema daca este sau nu discriminare. Raspunsul cred ca este suficient de clar din insasi definitia cuvantului. Si discutia ar trebui sa se termine aici.

  Dar discutia a derapat in alte zone . Legat de ce face comunitatea maghiara pentru Cluj si daca merita sau nu sa apara un maghiar in lista respectiva. Din pacate din cate am vazut pana acum, maghiarii sunt pe principiul „noi si ai nostri”. Asta inseamna ca in mare parte actiunile lor se reflecta doar in sanul unei comunitati minoritare, fara ecou in cea majoritara.

  Lorand da exemplul Levente Salat si ca a facut parte din teamul de la UBB. Intrebarea se pune asa. Persoana respectiva a avut un aport mai mare decat cele deja nominalizate? Intreb pentru ca nu stiu. Daca nu a avut si vreti sa apara in lista respectiva doar pentru ca este maghiar…e ridicol.

  O sa termin cu un exemplu didactic, poate asa e mai usor. Si mie imi place o anumita trupa de metal si as vrea sa o vad recunoscuta la premiile MTV. Din pacate, targetul MTV este altul si nu ma agit sa strig discriminare (mai ales folosit gresit) pentru ca fac parte dintr-o minoritate si stiu asta. Ma multumesc sa ma bucur de trupa respectiva si apartenenta la grupul ei de fani nu se manifesta prin proteste.

 • Dan Anghel

  @Razvan

  Din exemplul tau deduc ca targetul Clujeanului este comunitatea romana, ceea ce e greu de demonstrat doar bazandu-te pe criteriul limbii. Daca ar fi asa, atunci topul lor ar fi trebuit sa se numeasca Clujeanul roman al anului, ti-am mai spus asta:) Iar MTV Awards are Best Rock Video, singura categorie care cu mult efort am putea spune ca se apropie cat de cat de Metal, dar in fond n-are nimic de-a face cu Metal-ul. Nu cred ca tine exemplul tau.

 • Réka

  Draga Alexandra si Razvan,

  Foarte pe scurt: ceea ce spuneti in legatura cu presupusa „inchidere” a comunitatii maghiare (doar pt. nou), nu suna rau. Doar ca are un mic defect: nu este aevarat. Stiati ca (dupa sem scria si Lorand) majoritatea pieselor de la Teatrul Maghiar sunt traduse in casca in romana. Altceva. Ati fost vreodata la vreun eveniment din caza Tranzit? Toata echipa este maghiara, totusi, tot ceea ce se petrece e bi/trilingv. Au un public larg si stabil roman si maghiar. Vedeti, toate acestea sunt stereotipii. Care sunt mult prea lejere sa va (ne) gandim la plauzibilitatea lor. Vedeti, si Alexandra e convinsa de stereotipul acesta (malefic, scuza-ma) referitor la greselile de acord si presupusa rea-vointa a maghiarilor. Nu stau sa argumentez (de exemplu, e la mintea cocosului sa stii ca maghiara e una dintre putinele limbi care nu face diferenta intre genuri), pt ca nu despre asta discutam.

  Cum este Clujeanul… ei, asta o stim cu toti. Adevarul e ca probabil nici nu le-a trecut prin minte sa se uite la rezultate „de orice fel” ale maghiarilor. Pt ca asa este „natural”. Ca ei nu fac pt Cluj. Ca Harag a fost „doar” un maghiar din Cluj! Nu, nu, nu! De 1000 ori nu! Si sa stiti, ca noi, ne-nationalistii vom argumenta pana ce veti/vor accepta ca ESTE SI CLUJUL NOSTRU si ca maghiarii din Cluj sunt si clujenii vostri. Chiar daca vorbeste maghiara. Apropo, cati dintre voi a fost destul de curios sa mai invete 2-3 cuvinte in maghiara? Sau cati ati venit la teatrul maghiar (unde se traduce in romana)? Sau cati ati fost curiosi sa vedeti un dans popular maghiar (unde nu este nevoie de competente lingvistice)?

  Faptul ca maghiarii sunt ostili, „fac doar pt. ei”, nu vor sa faca pasi e un dur stereotip, ati vazut doar cateva exemple din domeniul culturii. Ar fi timpul ca si Clujeanul et comp. sa observe.

  In legatura cu Salat, daca nu stiti voi, eu stiu: rolul lui a fost exact ACELASI in cadrul Comisiei Tismaneanu. Si daca ar avea cineva bunavointa sa ne intrebe (sau sa se uite el/ea singur), si-ar dat seama ca sunt maghiari care au fost la fel de multe PT CLUJUL COMUN. Ne trebuie doar alti ochi.

  Ca si concluzie: DA, este discriminare. Discriminarea exista a nu lasa un anumit grup (definit printr-o serie de caracteristici) sa aiba acces la resurse. Materiale sau nu. Si in acest context, a fi „Clujeanul anului” este o resursa simbolica. La care, Salat sau Tompa, sau un scriitor, sau o pictorita tanara care are expozitii (nelingvistice!!!) dupa expozitii, n-au avut acces. Pentru ca sunt maghiari.

 • Réka

  Scuze pt. greseli (e tarziu):
  – (doar pt. noi)
  – cum scria si Lorand
  – casa Tranzit
  – cu totii.
  – si-ar da seama
  – discriminarea inseamna

 • Dan Anghel

  @Alexandra

  Fara suparare, a te lega de scrii/nu scrii corect cand nu este vorba de limba materna este un gest josnic.

 • Razvan Antonescu

  @Reka
  Stii cumva de cand e traducere in casca la Teatrul Maghiar? Iti spun eu ca cel putin de 3 ani. Are vreo legatura cu 2006? NU. Sau dupa tine trebuie sa i se dea premiu in fiecare an pentru asta? Si pot pune pariu cu tine pe cat vrei ca omul ala cand a avut initiativa a considerat ca asa e bine. Ca prin arta poate crea adevarata multiculturalitate si sa arate romanilor interesati cultura maghiara. Si asta fara pretentii ca a le tale de a invata altii maghiara.

  Daca stii ca Levente a avut o importanta mai mare in comisia respectiva e ok. Ala e un argument valid (si din pacate singurul)

  Vizavi de opera/teatru/poezie/cultura maghiara. Nu ma intereseaza asa cum nu ma intereseaza cele romane sau de alte nationalitati. (poti sa imi atasezi dupa replica asta ce epitete vrei ca nu ma intereseaza; not my type).

  Vizavi de folosirea limbii maghiare (sau a oricarei limbi care nu e de circulatie internationala). In afara de cercuri umaniste (litere etc) este contra productiva. Din cauza asta am ales sa imi fac blogul principal in limba engleza. Pentru ca ma intereseaza (si am) recunoastere mai larga decat comunitatea de vorbitori de limba romana. Daca scriam in romana nu ma apucam sa ma agit pe Techcrunch sau alte siteuri relevante ca nu sunt citat sau nu sunt apreciat si nu as fi strigat discriminare.

  Calculul e simplu. Ma exprim in romana nu pot sa ma astept decat sa fiu apreciat in romana. Daca ma exprim in maghiara la fel. Daca ma exprim in engleza ma pot astepta sa fiu apreciat si de romani si de maghiari si de chinezi. Pentru ca e mai usor.

  Ce ceri tu e ca nevorbitori de limba maghiara sa invete maghiara ca sa va aprecieze. Gimmy a break.

  Asta e ceea ce spuneam ca e discriminare pozitiva. Un grup minoritar care cere ceva doar pe principiul ca sunt minoritari si daca nu obtin striga nationalism si discriminare. Si din pacate multi pun botu la faza asta si pun rau.

  Zi-mi si mie ce fac politicienii vostrii pentru comunitatea romana. Zero nada zippo. Intotdeauna au fost curvele scenei politice romanesti si s-au lipit de cine era la putere pentru a obtine avantaje pentru comunitatea voastra. Un gest laudabil pentru voi indiferent pentru mine. Nu ma doare daca voi o duceti bine. Dar nu striga nationalism si discriminare cand nu e cazul.

  Daca tot am intrat in zona politica, poate imi explici si mie ca de 16 ani nu am inteles cum e cu UDMRul ca partid politic. Ce vreau sa spun. Daca intrebi un om in general ce orientare politica are va zice ca stanga centru dreapta sau variatiile posibile. Daca intrebi un maghiar ce orientare politica are va spune UDMR. WTF? Ala nu e partid cu platforma politica e partid cu orientare etnica si nationalista. Si daca esti de acord atunci VOI sunteti nationalisti (da da da. exista Romania Mare. Niste gunoaie. Raspunsul vostru la niste gunoaie asta e?)

  Spune-mi ca nu te-ai putut angaja pe criterii etnice si o sa fiu alaturi de tine contra discriminarii. Spune-mi ca ai salar mai mic din cauza ca ai nationalitate maghiara si iti fac rost de cate semnaturi vrei.

  Sa rezumam si poate sa si incheiem. Si voi ca si noi aveti gunoaie si oameni de treaba. Conflicte interetnice sunt minore spre inexistente. Cred ca tu alegi pana la urma cum iti vei manifesta si promova apartenenta etnica. Dupa modelul directorului de la Teatrul National Maghiar sau prin proteste gratuite.

  P.S. Vizavi de limba corecta a limbii romane. Reka felicitari, dar daca poti sa imi spui ca oameni ca tine sunt majoritari in Tg. Mures/Harghita/Covasna eu nu mai zic nimic. Si nu ma refer la folosirea corecta a limbii romane ci la a stii 2 cuvinte in romana

 • Guguc Batu

  Take it easy…

  Clasa de maghiari(secui, whatever) la ora de limba romana.
  – Gyuri, spune-mi, te rog, o propozitie!
  – Duminica me duc la pedure.
  – Gyury draga, da nu-i bine.
  – Atunci nu me duc.

 • Tyhe

  ” a)Intai de toate, desi nu imi sta in fire, dar daca tot te legi de un concurs cu clujeni ar trebui sa inveti sa scrii corect in romana.”
  ooook, deci sa aruncam o privire draga Alexandra:
  – „Nu au sarbatorit un clujeanU si au fost „in mare parte” orAganizate aici. ”

  – „Si hai sa o lasam cu chestii de genu” – vezi, ca ai papat o litera 😛

  – ” Cineva care sta intr-o tara de zeci de ani sa nu stie sa faca acorduri simple e o rusine.” -mda, „cineva e o rusine”

  …vei remarca faptul ca nu m-am legat de sintaxa, din spirit tolerant dar si de lene, caci te exprimi ca o cizma. limba materna zici?

  (…je suis deja dehors :p!)

 • Razvan Antonescu

  @Tyhe. Daca sintaxa si spellingul au fost singurele probleme e grav. Inseamna ca Alex are dreptate.

  Alex a facut si alte remarci pe langa aia, dar vad ca e atacata in mod constant doar pe una. Si nu cu un limbaj decent cum se incearca sa se dea impresia ci cu epitete. Si aia devine personal si nu mai are legatura cu nationalismul/etnia/religia

  @restul. S-a vb de „zilele György Harag”. Bon. Azi din lipsa de ocupatie si exercitiu de toleranta am vrut sa vad cine este individul.
  1. intrebat cunostiintele maghiare. nu stia nimeni.
  2. wikipedia.com – zero
  3. hu.wikipedia.com – zero

  Problema se pune sub 2 aspecte:
  1. cum poti sa ai pretentia sa fii laudat pentru ceva care nici ai tai nu stiu ce e
  2. exercitiu de folosire a comunicarii. Daca vreti sa va promovati valorile scrieti despre ele. Si eventual daca nu e foarte complicat scrieti in asa fel incat sa aiba impact maxim (adica nu in maghiara). Ajuta mai mult decat a fi pe o biata lista si ramane mai mult decat editia saptamanala a unui ziar.

  Parerea

 • tyhe

  ” @Tyhe. Daca sintaxa si spellingul au fost singurele probleme e grav. Inseamna ca Alex are dreptate.

  Alex a facut si alte remarci pe langa aia, dar vad ca e atacata in mod constant doar pe una.”

  -poti sa ma citezi, te rog mult? as vrea sa stiu unde am scris ca ar fi „singura problema”. Am „atacat-o” cum spui tu pe punctul acesta, pentru ca felul in care s-a legat de „gramatica” altora mi s-a parut josnic.

  In ceea ce priveste subiectul dialogului, prefer sa nu ma exprim aici (si cu atat mai putin in ceea ce priveste nivelul la care alexandra gaseste de cuviinta sa duca acest dialog)

  Daca est curios de punctul meu de vedere, el coincide in mare masura cu cel al lui Dan Anghel.

 • Razvan Antonescu

  Subtire. Foarte subtire. Ti se pare funny sa continui epitetele lui Dan? Asta ii mult decat „josnic” e pueril si arata capacitatea de argumentare a unui copil de 3 ani care la gradinita in lipsa de injuraturi raspunde cu „ba p’a matii”.

  Presupun ca deja stii ca m-a enervat cuvantul ala, si probabil ai vrut o reactie mai dura ca sa justifici „opresiunea”.

  Nu iti dau ocazia 😛

 • Réka

  Dragi Toti,

  In ceea ce ma priveste, acesta este momentul de capitulare.
  Cineva, crezand ca Réku este cea care s-a implicat in aceasta polemica, a incercat s-o convinga ca multiculturalismul nu poate fi fortat. Are dreptate. Nu poate fi.

  E trist. Tot ce s-a discutat aici. E trist ca Razvan isi permite sa se refere la fostul prorector al UBB, o personalitate publica, Salat Levente, dupa numele lui mic. Sau nu-si permite: pur si simplu nu stia – n-a aflat – ca Levente e nume mic? Din pacate, fenomenul e mai raspandit: in stiri se vorbeste despre Béla, György si Ilona, si asa mai departe. Si e umilitor. Dar te si pune pe ganduri: oamenii acestia cu care traim impreuna (sau jurnalistii care ar trebui sa fie profesionisti) nu recunosc cele mai raspandite nume maghiare?

  Asa cum, intre paranteze fie spus, imi doresc multi romani in fiecare an Paste fericit de pastele ortodox…

  Faza cu Harag György era si mai dureroasa. Era de o asa natura, incat nu mai pot argumenta. Chiar wikipedia e criteriul? Sau cunoscutii pe care i-ai intrebat? Chiar nu are nici o importanta, orice am face? N-a zis nimeni ca Tompa ar trebui felicititat in fiecare an pt casti: era un argument cu care incercam sa dovedim ca „nu suntem inchisi”.

  Stii, Razvan, ce-ar fi insemnat respect: intrebat maghiarii: pe cine considerati „printre voi” ca ar merita, in diferitele categorii, titlul de Clujeanul anului? Si dupa ce v-ati decis, scrie-ti-ne si noua, traduceti si spune-ti-ne si noua ce-a facut pt Cluj. Pentru Clujul tuturor…

  Si daca ceva nu intelegi, cauta in wikipedia, sau oriunde, urmatorii termeni: echitate, respect.

 • Dan Anghel

  Bun, „josnic” a fost un cuvant cam dur, daca am vexat imi cer scuze. Consider in continuare ca remarca ei a fost jignitoare si nu-si are locul intr-o discutioe intre oameni normali.

 • Razvan Antonescu

  Unde dai si unde crapa. Eu am zis o sugestie (fara mistouri) ca sa va promovati valorile si tu consideri ca e atac. Nu-i bai. Intareste argumentatia ca vedeti atacuri peste tot treaba voastra.

  Faza cu numele mic, dupa unele pareri intra la categoria gesturi josnice. Nu dupa a mea. Vedeti voi daca e sau nu josnic

 • Tyhe

  Paranoia sau provocare de doi lei?
  realy? couldn’t care less.
  pentru „sugestie fara mistouri” mda, prefer sa cred ca esti singurul care crede aceasta enormitate 🙂

  have a nice life, ma retrag din acest hmmm, „dialog” (?)

 • Tyhe

  ah, in ceea ce ma priveste foloseam termenul „atac” pentru ca te citam (de unde ghilimelele)

  …gone for real.

 • Tyhe

  ” Daca est curios de punctul meu de vedere, el coincide in mare masura cu cel al lui Dan Anghel. ” – ma refer aici strict la subiectul initial al dialogului, si nu la jocul de-a „epitetele” 🙂
  Prefer sa specific, m-am recitit si imi dau seama ca nu reiese clar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: