Boc, plăcuţa Cluj-Napoca-Kolozsvár şi minciuna

“I-am explicat domnului preşedinte că legea română nu lasă loc ambiguităţilor şi că, în condiţiile inexistenţei unui procent de 20 la sută în Cluj-Napoca, aceste inscripţionări bilingve nu pot fi puse, iar orice încercare în exces nu ar face altceva decât să dăuneze climatului constructiv politic pe care îl avem aici”, a precizat Boc (vezi Ziua de Cluj, Nr. 687, miercuri, 14 februarie 2007; sau EVZ Ed. Transilvania, 14 feb. 2007).

Era evident că mai devreme sau mai târziu o să apară la iveală şi faţa mai naţionalistă a lui Emil Boc: iată declaraţia de mai sus. Şeful PD-ului, încearcă (şi) de data asta să se acoperă cu nişte legi, dar parcă i-a scăpat ceva. În legea respectivă nu scrie nici o literă despre interzicerea inscripţiilor în limba minorităţilor în acele localităţi unde procentajul minorităţilor nu trece pragul de 20%, ci vorbeşte despre obligativitatea plăcuţelor bilingve-trilingve etc. în cazul aşezărilor unde oricare minoritate are o pondere de peste 20%. Diferenţa între cele două interpretări este enormă şi esenţială.

Dacă mergem pe ideea lui Boc, atunci putem afirma că plăcuţele trilingve amplasate la intrarea şi ieşirea din Mediaş (Medgyes, Mediasch) sau Sibiu (Nagyszeben, Hermannstadt), oraşe unde nici ponderea maghiarilor, nici a germanilor nu trece de 20% (în cazul Sibiului nici peste 4% în total!!!), sunt în afara legii, iar primăriile oraşelor respective ar trebui să răspundă în faţa legii pentru fapta comisă. Chiar dacă nu mergem până la partea extremă dată de abordarea legii de către primarul Clujului, din cuvintele lui reiese că climatul politic la Mediaş sau la Sibiu nu ar trebui să fie constructiv. Ştim foarte bine că nu e aşa.

Mai mult, din păcate există şi localităţi (ex. Topliţa-Maroshéviz) unde conform legii ar trebui să existe plăcuţe bilingve la staţia de CFR, însă autorităţile locale nu sau grăbit cu amplasarea lor. Asta de ce nu deranjează pe apărătorul legii, adică pe Boc?

Cred că domnul Boc nu a înţeles încă, că plăcuţele respective nu înseamnă şi nu reprezintă (în cazul Clujului) nu ar reprezenta altceva decât normalitatea.

P.s.1 nu credeam că postul a 100-lea va fi despre aşa ceva. Îmi pare foarte rău, dar aşa se pare că mai avem mult până ajung şi politicienii la o normalitate oarecare.
P.s.2. începând de azi posturile care au ca temă probleme etnice vor fi puse pe blogul Phoenixtrans.

Reclame

6 responses to “Boc, plăcuţa Cluj-Napoca-Kolozsvár şi minciuna

 • cs

  Dl. Boc nu mai e de recunoscut de cand si-a mutat sediul la Bucuresti – mai nou, cand vine vorba de atributiile de primar de Cluj, isi face timp numai pentru declaratii poluliste.

 • Csaba

  populiste, sorry

 • Tihi

  Nevoia este si mai mare tinant cont de faptul ca in Cluj traieste cea de a adoua comunitate maghiara din Romania, dupa marime: peste 60.000 de oameni. Daca mai adaugam si pe cei aproape 10.000 de stundeti maghiari care locuiesc in oras 10 luni, din 12, ajungem la un numar si mai mare.
  Bilingvismul este mult mai important intr-un oras centru cultural si educational al minoritatii, decat intr-un satuc care are cateva sute de suflete, unde se ajunge la cei 20%.
  Deci nu numai procentajul in sine este relevant, ci si marimeam comunitatii, si faptul ca orasul este un centru al acestei comunitatii.
  Folosirea oficiala a limbii maghiare, si tablitele bilingve ar fi absolut logice, in aceste conditti. Totul depinde de intentie.

  Trebuie mentionat ca orasul Cluj are o pregnanta mostenire maghiara, acesta a fost centru al culturii maghiare din Transilvania inca din evul mediu, si este si azi. Ca procentaj maghiarii avea majoritatea pana la sfarsitul anilor ’60, iar s-a scazit sub 20% (actualmente 18%) numai la inceputul anilor 2000.
  Nerecunoasterea multiculturalitatii existente a orasului, este un lucru profund antieuropean. Dl. primar fiind din acest punct de vedere un nationalist convins.

 • Sebi Buhai

  E o schimbare(schimbare?) de ton la nivel de PD in general (si mai sus…) nu e doar dl. Boc (din pacate alternativele momentane sunt, if anything, mai proaste, iarasi o problema generala; evident nu ar trebui sa ne miram ca nu exista brain supply la nivel politic). Dl. Boc e doar unul din cei multi cu „I go with the flow”, relativ neinsemnati d.p.d.v. individual (cum va ramane, de altfel).
  Comentatorul anterior (Csaba) are perfecta dreptate: populismul ne omoara. Din pacate, platim cu principiile si eficienta. Pe un ton mai optimist insa: it’s just a matter of time. Eu sunt convins ca lucrurile vor fi ajuns la normalitate inainte de postul cu numarul 1000 al lui Lolka :-).

 • De ce nu îl votez pe Emil Boc? « Limba Cailor

  […] numelui în limba minoritară numai dacă acesta are un procent de cel puţin 20% din populaţie. Însă legea nu interzice nicăieri punerea acestora la localităţi unde minoritatea este sub 20% (cazuri pozitive în acest sens: placuţe bilingve sau trilingve la: Braşov, Sibiu, Aiud, […]

 • Istvan

  In Sibiu placuta nu e trilingva si nici in Medias, scrie doar in romana si in germana. A trebuit sa te corectez aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: