Trăim în lumi paralele…şi vreţi să trăim aşa?!

Chiar că trăim aşa, din păcate. Mi-am dat seama despre asta când ieşeam de pe un spectacol al Teatrului Naţional din Cluj, şi cineva (un fan al teatrului) zicea că actorul cutarecutare este cel mai bun din Cluj. Când am pomenit de nişte actori de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, n-avea nici o idee despre ei, în ciuda faptului că la multe spectacole se dă traducere la cască în limba română, sunt actori şi regizori care lucrează la ambele teatre etc.

ClujBlogroll este un loc însă, unde în ciuda limbilor diferite, nu eram în lumi diferite. Mai mult, foarte mulţi cu ajutorul acestui site au dat seama că în Cluj este un lucru foarte natural că sunt români, maghiari etc. care folosesc câteodată limbi comune, câteodată nu, dar totuşi alcătuiesc o comunitate şi se cunosc reciproc.

Mi se pare acuma că totul era la unii o apartenenţă falsă, pentru că pe blogul lui Dan (Buffer Overflow) am citit un post (Cateva precizari) şi am rămas şocat un pic, mai ales din cauza unor comentarii. Pentru mine ClujBlogroll este un loc unde bloguri scrise în limbi diferite, dar având autori din/în Cluj, sunt colectate şi expuse ca un fel de: asta e diversitatea etnoculturală a bloggerilor din Cluj.

Înţeleg problema celor care nu cunosc limba maghiară, dar mă suprinde faptul că nu au nici o problemă lingvistică cu blogurile care sunt scrise total sau parţial în limba engleză. Vorbeşte toate lumea dintre bloggeri care apar pe ClujBlogroll engleză? Sau mergând mai departe: fiecare dintre cititorii noştrii vorbeşte engleza?

Ideea lui Andrei Crivăţ „N-ar fi o idee buna sa fie macar titlurile si in romana ? sau doua randuri, macar, cu un rezumat ?”pare a fi bună, dar după părerea mea numai în cazul în care şi blogurile româneşti vor fi dotate cu titluri traduse în maghiară. Nu de altfel, dar dacă vrem un multiculturalism, atunci acela să fie total şi nu numai parţial. De ce? Pentru că foarte multe bloguri scrise în limba maghiară (şi care apar pe ClujBlogroll) sunt citite şi de oameni care sunt vorbitori de limba maghiară dar nu şi de română, care pe ruta linkurilor ajung şi pe site-ul ClujBlogroll. Şi ce observă acolo: bloguri care sunt scrise în limbi diferite stau laolaltă. Adică vede normalitatea. Acest lucru este observat şi de unul/una care accesează ClujBlogroll din Giurgiu (la limbi fă vice-versa).

Ştiu foarte bine că traducerea a titlurilor în maghiară este aproape imposibilă, fiindcă foarte mulţi de pe ClujBlogroll nu vorbesc maghiară, mi-se pare că soluţia cea mai bună (momentan) ar fi să rămână totul aşa cum îi: un exemplu al diversităţii etnoculturale.

Dacă nu sunteţi de acord, să ştergeţi tot ce e în maghiară de pe ClujBlogroll, sau să le separaţi şi o să ajungem iar acolo de unde am pornit: la lumi paralele/separate ale bloggerilor Clujeni.

Reclame

5 responses to “Trăim în lumi paralele…şi vreţi să trăim aşa?!

 • Dan Anghel

  Lorand, te asigur ca Cluj BlogRoll va ramane asa cum este pentru ca nu fac nici o derogare de la scopul initial, de a reprezenta Clujul.

 • Tihi

  Da straniu mi se pare si mie, ca deranjeaza bilingvismul, chiar si aici. Multumesc inca odata lui Dan, ca am ajuns macar sa discutam despre asta. Daca acest blogroll ar fi fost facut de altii, poate nici aici nu am fii.

 • Sebi Buhai

  Merci, Lolka si Tihi, am crezut ca nu vad eu problema cu argumentul meu si chiar- foarte sincer- doream sa vad unde e problema, sa ma corectez daca e cazul.

 • cosmin

  Apai dara io zik ca s-a ajuns la normalitate totala ala Cluj. Adica situatzia in care orice intentzie buna sfarsheste prost si orice intentzie mai putzin buna ia amploare.
  Inutil sa precizez ca subscriu si eu sugestiei de a traduce titlurile in toate limbile ___audientzei targetate___. Ca de aia citesc io in diagonala posturile in maghiara si ma uit doar la poze. Si tot de aia scriu in engleza.
  Long Live The Queen and God Bless America!
  Noah ashe!

 • Razvan Antonescu

  Se pare ca unii au ales sa traiasca in lumi paralele facand intalniri separate pe criterii etnice. Sau nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: