De ce? Raspunsuri la niste intrebari reprezentative

In comentariile la cele doua posturi anterioare, al meu si al lui Dan, s-au pus niste intrebari foarte exacte despre doleantele maghiarilor. Cred ca aceste intrebari, desi unele dintre ele mi se par frumos zis “de neinteles”, totusi au nevoie de raspunsuri, pentru ca reflecta punctul de vedere al majoritatii romanilor. Ele reflecta o dezinformare generala despre problema interetnica. Si merita a fi clarificate.
Sa le luam pe rand deci. Incep cu intrebarile lui Andrei Crivat:

Tihi, de ce v-ar bucura pe voi asa mult daca ar fi placute in maghiara la intrarea in oras ? la ce va ajuta ? la ce iti folosesc ?
Te intreb asta pentru ca am multi prieteni maghiari, cu care am dezbatut aceasta problema: eu nu ma simt deloc amenintat de placutele alea, nici ei nu se simt in vreu fel amenintati ca nu exista. In principiu, nici mie nu-mi pasa daca sunt placute, nici lor daca nu sunt. Suntem la fel de buni prieteni, ne merg business-urile si cu si fara placute. Deci: de ce e asa important ?

Existenta unor placute nu cred ca are vreo legatura cu prietenia intre persoane de etnii diferite. Una este chestie personala, alta chestie publica. Foarte des zic romanii: „Sa stii ca eu am prieteni si rude, maghiari, si nu avem nici o problema, dar… si dupa aia vine ca nu vrea sa auda de nimic ce tine in capul sau de „politica” si „nationalism”. Suntem prieteni, dar sa nu va exprimati nationalitatea prea mult, va rog. Cam asa se gandeste. Suntem prieteni, dar fara doleante, fara tablite, fara folosire a limbii, fara istorie, fara politica. Va rugam, fara „tensiuni”. Pai, asa nu prea merge domnilor. Sunt lucruri, care nu prea sunt corecte, si egale. Noi vrem sa vorbim despre acestea, chiar daca pe voi va obosesc.
De ce placute? Pentru ca ele sunt reflectarea existentei noastre in aceasta comunitate. Fara placute suntem toti niste anonimi. Aceste placute ar reflecta pe de alta parte bilingvismul orasului. Cea ce iara ne-ar bucura, pentru ca ar respecta mostenirea comuna a orasului. Deci implicit si mostenirea maghiara.

Care sunt inscriptiile jignitoare ale monstrului nationalist Funar ?

Funar a pus vreo 10 inscriptii in care se vorbeste numai de tensiunile romano-maghiare din trecut. Oare la ce bun sa citesti la fiecare colt, ca aici au fost omorati atitia romani, atunci si atunci nemesii unguri au facut asta si asta, iar pe alt „monument” iarasi acelasi lucru? Ajuta acest lucru la apropierea dintre etnii? Sa citeasca romanul si maghiarul ca aici au fost omorati atatea mii de romani, ca dincolo a fost omorat acest mare roman, de unguri? La ce e buna asta? Mai ales ca sunt aproape toate niste exagerari.
Adevarul este ca au fost mici razboaie civile intre romani si maghiari in diferite perioade. Fapt este ca s-a ucis de ambele parti. Asa este razboiul. Ar putea fi puse 10 tablite care vorbesc despre partea cealalta. Dar la ce bun? De ce sa mai plangem trecutul? Sincer mie nu-mi pasa deloc nici de taranii moti din Apuseni, ucisi de revolutia maghiara, si nici de maghiarii ucisi de armatele lui Avram Iancu. I DON’T CARE! Vreau viitorul si nu trecutul. Dar acele tablite generatoare de tensiuni (la care vom reveni curand) nu ajuta deloc.

Daca Funar a fost un MONSTRU NATIONALIST, Tokes Laszlo ce e ?

Cred ca nu se pot totusi compara. E si Tőkés nationalist, dar el nu vorbeste niciodata de ura curata. In timp ce Funar vorbeste de armate, de tancuri, de alungare, de iredentisti, de inchidere a scolilor maghiare, de desfiiintarea UDMR, de fortarea afara a maghiarilor, ca ei sa nu mai vorbeasca si sa nu mai invete in limba lor, Tőkés vorbeste cel mult de autonomie teritoriala pe criterii etnice. Lucru care exista in multe locuri in Europa. Vom reveni si la acest subiect. Totusi, nu poti compara ura sovina agresiva si cerinta unor drepturi chiar si aparent „maxime”, dar raspandite. Sunt niste diferente mari. Cerintele lui Tőkés nu sunt indreptate impotriva majoritatii in nici un fel. In timp ce discursurile lui Funar sunt de multe ori la un pas de epurare etnica.

Ce legatura poate fi intre cum scrie media clujeana despre maghiari si primarie/primar ?

Legatura este aici: mass-media clujeana are un main-stream care nu poate fi rupt. Sunte doua reguli: 1. despre maghiari scriem numai cand este absolut necesar 2. daca scriem, scriem numai in tonul “ia vedeti voi iara ce vor astia, iara au pretentii exagerate”. Nu exista articole obiective, articole facute cu o investigatie serioasa, articole in care ar fi expus pe larg si punctul de vedere minoritar. Sunt numai articole superficiale care au intodeauna aceeasi concluzie, obligatorie: respingerea vehementa a tot ce vor astia, si argumentarea cu argumente usoare de inteles romanilor. O propaganda fina anti-minoritara, anti-multiculturala. Crezi tu ca nu e chiar asa? Pune odata laolalta acele putine articole care apar despre “problema maghiara”, si vezi cate „impartialitate” gasesti. Tema etnica vinde. Si daca dam lectii de patriotism maghiarilor chiar de pe prima pagina, se vinde si mai bine.
Legatura cu primaria? Pai primaria vorbeste cam la fel. Primaria si media locala se influenteaza reciproc. Desi domnul Boc e un om mai finut. Vorbeste numai cand este intrebat despre acest lucru, si atunci isi ascunde ignnoranta cu un talent de jurist deosebit, in spatele legilor, si a corectitudinii fata de majoritate. Un populist curat.

De ce maghiarii ar fi fost jigniti de existenta tricolorului pe diverse obiecte ?(ai spus ca mai jignitii erau romanii, de-aici inteleg ca si maghiarii erau jigniti, dar mai putin)

Au fost multi care s-au simtit jigniti, pentru ca prin „tricolorizarea” excesiva se accentua faptul ca acest oras este un oras pur romanesc, unde noi nu avem ca cauta. De ce crezi ca au fost pusi cei trei stalpi uriasi tricolori lunga statuia lui Mátyás? Crezi ca se mai poate fotografia statuia cu catedrala fara a avea doua linii mari tricolore in fotografie? Cine crezi ca fotografia mai mult statuia? Turistii maghiari, bineinteles. Erau pus dinadins chiar acolo. Sa nu uite un minut unde sunt. Nici cand se uita pe fotografii acasa, la Budapesta sau in Sfantu Gheorghe.

Pentru mine personal (si eu eram absolut minoritar cu aceasta opinie) era mai mult o chestie nostima, dar si trista. E greu sa respecti o natie care isi pune culorile nationale pe lada de gunoi.

Pe de alta parte, eu nu vad maghiarii din cluj ca fiind conlocuitori, cum spui tu. sunt locuitori, pur si simplu. Poate tiganii in Braila sa fie conlocuitori, dar maghiarii in cluj sunt pur si simplu locuitori. Maghiarii sunt conlocuitori. Ar vrea multi sa fim noi cat mai simpli, si nevazuti prin diferente, cat mai asimilati, simpli locutori. Dar totusi nu este asa. Noi nu ne simtim simpli locuitori. Noi totusi apartinem de o alta natie, avem alta mostenire, si pentru noi Clujul inseamna alte nume de strazi, alte statui, alte locuri, alte institutii culturale, alte cafenele, alte personaje, alte nuvele si alte fotografii. Chiar si alte bloguri, daca vrei. Asta nu inseamna, in nici un fel, ca nu trebuie sa ne apropiem cat mai mult unii de ceilalti. Dar asta inseamna si ca trebuie sa intelegem ce inseamna Clujul pentru ambele parti.
Suntem diferiti. Dar nu atat de mult, incat a nu ne putea cunoaste unul pe celalalt. Multiculturalismul, nu uniformizarea, este raspunsul.
Cu tiganii totusi ce ai?

N-am să înţeleg, de aceea vă rog să-mi explicaţi şi să-mi demonstraţi dragi amici, care e legătura dintre multiculturalism şi nişte nume de instituţii, urări (Bine aţi venit!), străzi, localităţi care de mama musaiului trebuie să fie scrise şi în maghiară. Pe colegii blogeri maghiari îi întreb: acest lucru vă face mai culţi? vă orientează în spaţiu mai bine? ne apropie mai mult şi ne face să ne cunoaştem mai bine (respectiv pe mine etnic român cu tine etnic maghiar, dar amândoi cetăţeni români)? banii folosiţi pentru aşa ceva ne fac mândri că am luat câteva procente din banii care ar fi mers la străzi, trotuare, spaţii verzi etc.? vă dau mai multe şanse să vă realizaţi o carieră? Dacă da, sincer, de mâine mă apuc să pun ban la ban şi să mă duc cu ei la Boc să facă toate acestea. Dar, VĂ ROG, demonstraţi-mi că e aşa!Multiculturalismul nu poate exista numai prin lozinci populiste. Ori este afirmat clar si concret si aratat fizic, ori este numai o idee, ca toate celelalte. Multiculturalismul recunoscut implica automat tablite bilingve, urari de bun venit, folosirea limbii materne in instiitutii, un “igen” la casatorie, un prospect turistic, o pagina de web bilingva, si multe altele. Ori o faci serios, ori ramane numai o lozinca populista, cum este si azi inca in Cluj, din pacate.
Ai dreptate, nu ne ajuta in cariera, nici mai multe sanse probabil nu o sa avem datorita acestui lucru. Dar nici nu asta e idea. Ne ajuta totusi la alte lucruri: sa ne simtim acasa. Sa simtim ca acest oras ne apartine si noua. Sa simtim, ca nu suntem numai o natie tolerata ci una dorita, cu drepturi egale. Sa simtim, ca ne este recunoscuta mostenirea lasata, si inca creata, a acestui oras.
Sa vorbim toti romaneste, si sa fie totul in romaneste, numai aparent este egalitate. Este egalitate numai pentru romani. Pentru noi romana nu este limba materna.

Futurologu’ de serviciu zicea asa:

Vă întreb, poate, obraznic: când ne întâlnim, noi, cele două etnii, încercând să discutăm de cele două culturi predominante ale Clujului, să venim la noi şi cu traducerea numelui, pentru a vă face să vă simţiţi multiculturali?

Nu, András, nu trebuie sa-ti traduci numele. In multiculturalism incap si nume romanesti 🙂

Voi fi răbdător şi voi aştepta răspunsul vostru. Sper să putem discuta civilizat. N-am intrat în amănuntele postului vostru. Dar poate voi reveni, fiindcă mie greu să cred că în Cluj-Napoca, după cum susţineţi, românii au devenit majoritari doar la sfârşitul anilor ’50.

Chiar ti se pare de necrezut? Uite aici ai lincul: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cluj-Napoca Datele sunt datele recensamantelor OFICIALE ale Staului Roman si Maghiar. Nimeni nu a schimbat nimic. Le poti verifica la arhiva INS, daca vrei. Si daca chiar vrei sa stii cam aceeasi este situatia si in multe alte orase ale Transilvaniei: Oradea, Satu-Mare, Arad, Zalau, Baia-Mare, Targu-Mures…Cam in toate acestea au devenit majoritari romanii numai in secolul XX, la cele mai multe acest lucru s-a intamplat intre anii ’50-’80. Dar voi reveni si la aceste lucruri intr-un alt post, cu date oficiale ale INS.

Fara trucuri. Ca m-am saturat si eu de istorii si date falsificate. De ambele parti. De tablitele exagerate ale lui Funar, si de plangerea exagerata a Trianonului. Toate sunt mai mult false, si creeaza numai tensiuni, fara nici un scop. Eu cred ca daca chiar trebuie vorbit despre trecut, sa vorbim obiectiv, cu date, fara patima, fara epopei, fara nationalisme. Numai daca scapam de fantomele trecutului create de nationalismele noastre, putem se cladim un viitor chiar comun.

Intreb inca o data: oare subiectul placutzelor nu e unul care sa ne separe? Oare acestea ne pot uni? Opinia mea ramane, deocamdata, ca nu pot aduce unitate, ci dezbinare. Dupa parerea mea ar trebui sa gasim elementele care ne unesc nu cele care ne dezbina. Ne dezbina numai pana cand se rezolva. Nu poti sa pretinzi de la noi, sa nu mai cerem nimic de dragul prieteniei. Nu mi se pare corect. Iarasi o cauza evocata pentru care ar trebui sa renuntam complet la tot ce vrem si sa acceptam uniformizarea, asimilarea. Prezentul si trecutul ne dezbina. Dar numai pana cand ne intelegem si ajungem la compromisuri. Acest lucru il dorim si noi prin Phoenix Transilvania. Problema cea mare e ca voi, majoritarii, habar nu aveti de foarte multe lucruri, date, fapte, idei. Si nu ca nu ati fi interesati, ci pentru ca in primul rand ati fost invatati alte lucruri la scoala, ati invatat istorii impregnate de demonstrarea aproape de frustratie a dominantei istorice romanesti. Sa stiti ca la fel am invatat si noi, numai ca de partea cealalta. Pe de alta parte, tot ce apare pe aceste chestii de partea maghiara apare aproape exclusiv in maghiara. Cea ce voi nu intelegeti. Din pacate. Dar vom face tot ce putem, sa scoatem la iveala pe intelesul tuturor ce insemna multiculturalismul adevarat in Europa, si ce vor exact maghiarii din Romania. Macar de aici sa se afle adevarul, daca in mass media romaneasca nu se poate intra nicicum.

Multumesc pt. intrebari. Sper ca raspunsurile au fost satisfacatoare.

Reclame

47 responses to “De ce? Raspunsuri la niste intrebari reprezentative

 • Razvan Antonescu

  Bune explicatiile si decente in formulare. Congrats.

 • Anonymous

  decent limbaj da, bune explicatii… hmmm! poate pt unii.

  de ce?

  1. referitor la faimoasele placute, „este nevoie” de istorie si de semn al prezentei maghiare in acest oras….OARE?
  semne ale acestei istorii si culturi sunt aproape peste TOT! doar rauvoitorii sau cei ffffff ignoranti nu vad!

  2. „nu mai este nevoie” de istorie atunci cand apar altfel de placute, puse chiar de sovinul Funar, care amintesc de alte semne ale istoriei acestui tinut. e exagerat, stiu. e mult mai crestinesc sa ierti si sa pui accentul pe lucrurile pozitive, cele care ne apropie, nu care ne indeparteaza unii de altii.
  dar atunci nu mai avem nevoie de niciun fel de placute!

  dar culmea este ca nu numai romanii umbla cu doua ocale (adica cu 2 masuri) cand e vorba de politica si nationalism.
  si exagerarile si absurditatile sunt de ambele parti, nu doar de cele ale romanilor!
  s’avem PARDON!
  tonul explicativ e mai mult decat ingaduitor cu anumite „maxime”…… oarecum de asteptat

  3. de ce trebuie sa deranjeze tricolorul ROMANIEI expus in oras?
  da, ma deranjeaza si pe mine cand e pictat pe cosul de gunoi, de ex.
  clasicul (contra)exemplu e cel american (desi nu ader la el) cu tricolorul pus CHIAR peste tot….si atunci?
  are ceva tricolorul romanesc sau zgarie retina celor care fac poze cu Matei Corvin? …
  totusi acest teritoriu este national si roman.
  da, exista ETNII conlocuitoare, dar al caror drapel e TOT TRICOLORUL ROMANESC.
  cui nu-i place, poate schimba….TARA!!!! e libera trecerea!

  „Sa simtim, ca nu suntem numai o natie tolerata ci una dorita, cu drepturi egale.”

  care ar fi drepturile acelea in-egale?

  de vorbit maghiara oricum se vorbeste, scoli in limba materna maghiara exista si au existat. opera&teatru de asemenea. sunt cateva exemple ce reflecta recunoasterea oficiala a existentei etniei maghiare conlocuitore si libertatea de expresie a acesteia, a diferentei ei culturale.

  oare ce anume ar trebui sa existe ca sa fie multumite anumite exigente maghiare? o primarie separata? un presedinte maghiar alaturi de unul roman??? ca sa fim egali!!!!!…

  si iar o contradictie: „ci pentru ca in primul rand ati fost invatati alte lucruri la scoala, ati invatat istorii impregnate de demonstrarea aproape la frustratie a dominantei romanesti istorice. Sa stiti la fel am invatat si noi, numai ca de partea cealalta.”

  atunci de ce sa va mai obositi sa ne traduceti din maghiara daca tot niste exagerari si franturi convenabile ati invatat si voi???

  istoria e complexa si cu de toate, si bune si rele. e adevarat ca burgurile (oare nu vine denumirea din germana?…) transilvane au fost conduse de alte etnii, dar romanii erau mai mult decat PREZENTI!.
  EI, romanii, lipiti cu casutele lor de zidurile orasului pt care au carat in spate bolovanii…. ei reprezentau MAREA masa a taranimii, a paturii de jos a populatiei. stiu si nu mi-e rusine deloc sa scriu asta.
  BRAVO si RECUNOSTINTA celor care au adus un flux de inalta si constructiva cultura, sasi, maghiari, svabi, italieni si toti care au adus vreun aport acestei civilizatii transilvanene. ardelenii sunt mandrii de asta. si eu la fel.

  nu are rost sa explic eu problema continuitatii romanesti pe aceste teritorii… sunt experti care se ocupa de asta.

  atata ca eu nu stiu ca geto-dacii sa fi fost un popor migrator, cum se stie ca au fost hunii…….
  aveau deja niste ocupatii mai mult decat legate de glie!
  iar limba, aceasta PURA unealta a culturii (care in aceasta lume cu asa zise tendinte „multiculturale”
  dar „globalizante”, tinde sa se omologheze si ea) s-a pastrat mai vie si in proportie mai mult decat batatoare la ochi de neschimbata…….
  ca vorbim noi mai latineste decat italienii!!!

  asa ca nu va pierdeti timpul cu cautat si tradus lucruri care cam scartaie.

  nu astea o sa ne faca sa ne intelegem mai bine unii cu altii!

  admir incercarea acestui dialog; recunosc ca nu e un demers usor.

  nu sunt Gica Contra, dar citind din intamplare acest document,
  am considerat ca merita sa raspund, insa fara dorinta de a ofensa.

 • Anonymous

  am gresit, burg vine din frantuzeste.

  tot eu continui:

  daca femeile nu au primit drept de vot decat in sec XX in majortitatea tarilor inseamna ca pana in sec XX ele nu au existat????

  cam la fel si cu romanasii nostri!

  nu inteleg de ce trebuie cu orice pret sa demonstrati (wikipedia e pt amatorii de acumulare de informatii la gramada, fara niciun discernamant) cat 0,003% depaseau acum 50 ani nr ungurilor pe cel al romanilor…

  il depaseau in ceea ce se numeste „intra muros” care stim cat de putin inseamna din suprafata actuala orasului.
  in rest…

 • Tihi

  Pt. Anonymus

  Nu cred ca poti sai pui la acelasi loc o placuta evocand si exagerand niste crime si o placuta cu numele orasului, sau a insititutiei. Totusi.
  Stalpii aia nu zgarie, numai ca pur si siplu nu arata bine 6 stalpi uriase de fier noi murdare cu colori vii la un bckground maro gotic. Si mai mult deranjeaza intentia ascunsa.

  „cui nu-i place, poate schimba….TARA!!!! e libera trecerea!” Nu are rost sa comentez aceasta afirmatie. Vorbeste de la sine. Poate si cei care nu sunt multumiti de nivelul de trai pot pleca daca nu le place. Nu avem voie sa criticam perfectul.

  Nu vrem primarie nici presedinte separat. Accentuez inca o data: vrem recunoasterea fizica, reala, prin insemne la vedere a existentei noastre.

  Nu as dori sa traduc epopeile istorice maghiare. Chiar din contra. Ma intereaza numai faptele si datele dovedite. Numai istoria serioasa. Acest lucru lipseste cu desavarsire de amandoua parti. In carti sunt lucruru alese dupa faptul daca folosesc la ideologie sau nu. In cartile maghiare ale istoriei Transilvaniei abia se vorbeste de romani, in cele romanesti abia de maghiari. Date, statistici, documente care ar confirma altceva decat ideologia oficiala nu vezi aproape nicaieri.

  Nu am zis cu nici un cuvant ca romanii nu erau prezenti. Am zis numai ca nu erau majoritari in orase pana in secolul XX. Cea ce este confirmat de recensamintele oficiale facute de ambele parti. Daca se gaseste pe wikipedia nu inseamna ca nu au fost luate dij resurse oficiale. Oricum INS nu o sa publice eceste date pe pagina sa, pt ca nu este in „interesul statului” acest lucru.

  Nici continuitate romanilor nu am contestat in nici un fel aici. Desi este recunoscut si de cartile de istorie oficiale romanesti ca nu este ceva ce se stie absolut sigur. Ca si in majoritate cartilor de istorie unguresti de fapt. Cel mai sigur e ca nu se stie exact ce a fost inaninte de secolul X, cand incepe primele documente scrise. Dar sa stii ca nici relevanta nu prea are acest lucur azi.

  Cu hunii nu prea avem de a face deloc. Maghiarii au ajuns in Europa la 440 de ani dupa huni. Desi probabil venim din radacini comune din Asia, hunii nu sunt considerati populatie maghiara nici macar de istoriografia de la Budapesta.

  In concluzie, mersi pt comantariu. Am putu sa clarificam noi lucruri astfel.

  De ce sub anonymus?

 • kolozsvari

  HM …
  Am fost chiar entuziasmat cand am vazut tematica sitului. Astept de mult asa ceva, un proiect comun, ceva ca sa adune nu sa dezbine.
  Ma bucur ca posteaza cati mai multi “negativi” pe acest blog, si ma bucur si mai mult daca cineva le raspunde civilizat. Bravo pana acum! Felicit pana acum gazdele blogului!
  Consider ca diferentele de opinie sunt rodul unei comunicari gresite. Romanii nu stiu aproape nimic despre maghiari, habar nu au de istoria, arta, literatura, si problemele actuale ale maghiarilor, iar maghiarii sunt de vina ca nu comunica mai mult.
  Eu sper ca acest site sa fie un fel de “Myth Busters” al nationalismului ambelor parti. Ii rog pe toti (atat romani cat si maghiari ) care nu sunt de acord cu principiile multiculturalismului (inclusiv consecintele multiculturalismului) sa vina cu posturi pe acest site. Cred ca numai asa putem incepe sa comunicam, sa incepem sa curatam gunoiul din curte, ca curtea-i comuna!
  Eu in primul rand sunt un tata, dupa care, sot, clujean, ardelean, maghiar, european, pamantean …..
  A fi clujean este ceva important pentru mine. E si casa mea, vreau sa arate asa incat sa ma simt si eu acasa.

 • Anonymous

  sa stii ca unele crime nu sunt deloc exagerate. le-am auzit povestite de multi bunici!

  e exagerat faptul de a le trece pe placute agatate la toate colturile! asta am zis si eu!

  stiu cel putin la fel de bine ca si tine cat de inestetici sunt stalpii aia!
  ca si statuia groteasca a lui Avram Iancu! care nu a fost deloc aprobata de comisia reunita pt asa zisul proiect! verdictul a fost dat prin alte cai…

  dar asta nu inseamna ca ma leg de simbolul in sine al lui Avram Iancu!!! asa cum nu ar trebui sa se lege nimeni in aceasta tara de tricolorul romanesc! doar daca e batjocorit, cum a facut pana la urma Funar cu excesele lui!…
  pe mine nu m-a deranjat deloc cand am venit din America si m-am uitat la pozele facute la Nasa sau in alte parti… era drapelul american prezent peste tot.
  de ce i-ar deranja pe unguri tricolorul? ca le aminteste ca ACUM nu sunt decat o minoritate in Romania? e o realitate istorica.
  e vorba de adevar.
  ca e ostentativ?
  ostentativi sunt si ungurii care iti raspund in ungureste si tu ii intrebi in romaneste! crede-ma! si nu imi explica ca unii, la 60 de ani nu au invatat inca, saracii, romaneste… nu e o scuza!

  asa ca astea sunt elemente clar nesemnificative si care nu mi se pare ca impieteaza cu adevarat la afirmarea culturii minoritatii maghiare din romania.

  daca am scris fraza „cui nu-i place …. poate schimba Tara! e libera trecerea” e pt ca ma irita ffff tare sa fie criticata in mod EXCESIV si la nesfarsit aceasta amarata tara! inclusiv de catre romani! pe vremea lui Ceausescu era chiar cinic sa spui asa ceva, dar acum???…

  cat despre insemnele la vedere, eu cred ca sunt. scoli, teatru, institutii etc. pe plan cultural, social, politic exista. pe care plan nu exista aceasta recunoastere reala?
  as vrea sa stiu.

  da, asta ziceam si eu, maghiarii erau majoritari, timp de x ani sau secole in orase. atat.

  experti sunt altii in istorie, de aceea am zis huni, dar am zis si geto-daci. nu unguri, nu romani.

  daca as alege orice fel de alt nume sau nickname nu e acelasi lucru? ca nu ne cunoastem oricum. decat ca locuim in acelasi oras.
  🙂

 • Anonymous

  citez pe domnul kolozsvari:

  „Consider ca diferentele de opinie sunt rodul unei comunicari gresite.”

  chiar????????????????????????

  si daca am canta la unison cu totii cam ce multi-culturi am putea produce?……………

  a opune o perere alteia inseamna comunicare-dialog-interes, asta e definitia pe care o dau eu.
  si de acolo se vor alege roadele, bune, rele, coapte sau necoapte

  si eu sunt un blogger anonim, dar la fel de clujean! si am facut in viata la un moment dat un sacrificiu/alegere ca sa imi recastig bucuria de a trai aici, in acest cluj prafuit si drag mie si voua, cred.

 • Anonymous

  tot pt dl kolozsvari:

  cred ca si eu am folosit un limbaj civilizat, chiar daca, poate, mai agresiv

  si „le raspunde” … ce sa zic, suna a desconsideratie!

  c’est la vie!

 • Sebi Buhai

  O observatie legata de o parte a ultimului comment al lui ‘anonymous’ (relevanta si pentru unele alte parti din comentariile anterioare ale acestui cititor al nostru), ie:
  < <

  „Consider ca diferentele de opinie sunt rodul unei comunicari gresite.”

  chiar????????????????????????

  si daca am canta la unison cu totii cam ce multi-culturi am putea produce?……………

  >>

  Nu crezi ca e totusi scos putin din context (si implicit, judecat ca atare), „kolozsvari” a explicat imediat ce a vrut sa zica si cred ca are totusi sens. Citez
  „Consider ca diferentele de opinie sunt rodul unei comunicari gresite. Romanii nu stiu aproape nimic despre maghiari, habar nu au de istoria, arta, literatura, si problemele actuale ale maghiarilor, iar maghiarii sunt de vina ca nu comunica mai mult.”

  Daca vrei sa dialoghezi ar trebui totusi sa formulezi mai putin provocativ, mai putin indignat, mai putin neatent (voluntar „neatent”), mai constructiv (din nou, doar daca vrei sa dialoghezi, in mod real si nu doresti de fapt altceva- ma tem ca in cazul alternativei nu te putem ajuta prea mult…). Observi ca mai devreme sau mai tarziu se raspunde la toate intrebarile, Tihi a excelat astazi deja, e categoric cel mai activ dintre noi pana acum si sper sa ne ridicam la nivelul lui la un moment dat :-). Timpul insa ne omoara pe toti…

  Si o observatie vis-a-vis anonimitatea: nu, nu deranjeaza PER SE. Dar deranjeaza cand in spatele acestei anonimitati se ascunde si o aparenta (poate ca, SPER sa, ma insel) lipsa de vointa reala in a dialoga. Daca sunt motive atat de puternice pentru asta, cred ca declinarea identitatii nu ajuta, ba chiar dimpotriva. Nu divergenta in opinii deranjeaza, asta e chiar binevenita, la modul superserios, chiar vrem toate opiniile; deci dimpotriva nimeni nu vrea „sa cante la unison”, A PRIORI (desi ar fi ideal sa cadem o data si o data de acord cel putin asupra unor chestiuni, asupra unei ‘baze comune’, daca nu am avea acest tel am spune ca tot ce ne-am propus sa facem e fara sens). Insa cred ca am fi de acord ca toti dorim sa nu cantam pe note false. In rest, orchestratii diferite sunt mai mult decat binevenite.

  PS, tocmai iti vad ultimul comentariu: Nu e doar ‘agresiv’ limbajul, e ceva mai mult decat agresivitate aici si nu cred ca sunt singurul care judeca astfel. Dar chiar si pentru ‘agresivitate’ ai avea totusi nevoie de motive. As vrea sa ni le prezinti, daca doresti.

 • cs

  pt. anonymous – cel cu crimele: cati bunici ai avut? 🙂

  eu refuz ca istoria sa fie folosite ca si o unealta politica respectiv scuze pentru discriminari. trecutul nu se schimba in functie de interesele celor care o „studiaza”.

  la fel refuz, ca administratia unui oras sa fie discriminatorie respectiv sa urmeze politici / ideologii exclusiviste.

  eu zic cu totii ramanem mai saraci daca reducem trecutul transilvaniei la conflicte dintre daci si romani – dracula – crime si asupritori unguri, respectiv trecutul clujului la perioada daca / romana, anul 1600, respectiv dispute despre numarul de locuitori din trecut.

  la fel ramanem cu totii mai saraci daca se ignora faptul ca orasul cluj a fost mult timp si este in prezent centrul cultural al comunitatii maghiare din transilvania.

 • kolozsvari

  il citez pe d-l anonymous:

  „sa stii ca unele crime nu sunt deloc exagerate. le-am auzit povestite de multi bunici!”

  Din pacate mie nu mi-a povestit prea multe strabunicul ca a fost impuscat de romani, pe fond ca era maghiar!
  Nu cred ca e de bun gust sa fie afisat peste tot ca numai maghiarii au omorat x romani, candcolo s-au omorat pe ambele parti. De ce nu apare nicaieri cati maghiari a omorat Avram Iancu???

  de ce i-ar deranja pe unguri tricolorul? ca le aminteste ca ACUM nu sunt decat o minoritate in Romania? e o realitate istorica.
  e vorba de adevar.
  ca e ostentativ?

  Deranjeaza tricolorul (defapt nu mult … numai asa la sentiment) si nici nu trebuie sa-ti spun din care cauza, fiind ca o stii si tu, ai scris-o chiar tu: „ca le aminteste ca ACUM nu sunt decat o minoritate in Romania”
  E pus ca sa doara, cu rea intentie. Ce zici, e ok sa-i amintesti in fiecare zi prietenului ca i-ai futut prietena. Cu toate ca e adevarat.
  Sper ca nu vrei sa intelegi gresit, n-am nimic rau cu steagul, imnul, semnele sfinte romanilor, Avram Iancu, e normal sa fie prezente, dar ma deranjeaza faptul cand se face cu rea intentie.
  Aaa si inca ceva. Pe vremuri ani de zile trebuia sa cantam la scoala in fiecare dimineata „Trei culori”, dupa 89′ „Desteapta-te romane”, dar chestia asta nu m-a facut nici in nici un fel mai bun.

  ostentativi sunt si ungurii care iti raspund in ungureste si tu ii intrebi in romaneste! crede-ma! si nu imi explica ca unii, la 60 de ani nu au invatat inca, saracii, romaneste… nu e o scuza!

  Ai dreptate, nu e o scuza, toti ar trebui sa vorbeasca limba romana cel putin la nivel de limba straina. Dar stii si tu bine, ca sunt multi care CHIAR nu stiu romaneste, Tu cate cuvinte stii in maghiara? Imi pare rau ca personal nu cunosc limba rromani, am un prieten si din cand in cand mai invat cate un cuvant. Tu cate cuvinte cunosti in maghiara? Sau o jenant sa cunosti inca o limba, mai ales daca e maghiara? 😉
  Defapt 90% ca nu ti-a raspuns fiind ca nu vroia sa comunice cu tine in romana. Cam aici suntem, asta e, de aici trebuie sa o facem mai bine: romanii pun inca un steag si ne puneti sa cantam imnul in fiecare dimineata, si maghiarii se fac ca nu stiu romaneste.
  Cred ca e foarte grav, dar trebuie sa recunoastem ca asta e ADEVARUL.

  daca am scris fraza „cui nu-i place …. poate schimba Tara! e libera trecerea” e pt ca ma irita ffff tare sa fie criticata in mod EXCESIV si la nesfarsit aceasta amarata tara! inclusiv de catre romani! pe vremea lui Ceausescu era chiar cinic sa spui asa ceva, dar acum???…

  Te inteleg ca nu-ti place, dar sper ca esti de acord ca e criticat pe bune aceasta amarata tara.

  Legat de raspunsul tau vizavi de comunicare gresita, probabil n-am reusit sa ma fac inteles, iti impartasesc opinia pe care ai scris-o acolo.

 • Sebi Buhai

  Cred ca la un moment dat toti vom reveni cu mai multe comentarii aici, dar vreau sa aduc putin in discutie partea de aici din textul lui kolozsvari:

  Deranjeaza tricolorul (defapt nu mult … numai asa la sentiment) si nici nu trebuie sa-ti spun din care cauza, fiind ca o stii si tu, ai scris-o chiar tu: „ca le aminteste ca ACUM nu sunt decat o minoritate in Romania”
  E pus ca sa doara, cu rea intentie. Ce zici, e ok sa-i amintesti in fiecare zi prietenului ca i-ai futut prietena. Cu toate ca e adevarat.
  Sper ca nu vrei sa intelegi gresit, n-am nimic rau cu steagul, imnul, semnele sfinte romanilor, Avram Iancu, e normal sa fie prezente, dar ma deranjeaza faptul cand se face cu rea intentie.
  Aaa si inca ceva. Pe vremuri ani de zile trebuia sa cantam la scoala in fiecare dimineata „Trei culori”, dupa 89′ „Desteapta-te romane”, dar chestia asta nu m-a facut nici in nici un fel mai bun.

  Intai de toate intrebarea e daca sentimentul asta e generalizat, si anume …le aminteste ca ACUM nu sunt decat o minoritate in Romania”E pus ca sa doara, cu rea intentie.

  In intelegerea mea, Tihamer are motive complet diferite pentru a nu dori tricolorul pe toti stalpii, pe toate cosurile de gunoi (care poate fi interpretat imediat ca insulta a administratiei la adresa tuturor cetatenilor romani, mai mult decat orice altceva), sa mai zic si eu una: vopsite toate bancile gradinii botanice in tricolor (RIDICOL, pentru mine a fost chiar cel mai ridicol lucru cu putinta), afisat ostentativ si ne-necesar peste tot (in plus, fiind economist, pentru mine e clar ca se cheltuieste inutil, e de a ajuns sa ai un tricolor pe institutiile publice si locurile centrale). DAR, mi se pare foarte dificil sa explici chestiunea asta cu faptul citat si speculand ca „e pus sa doara, cu rea intentie” (chiar si in locurile centrale, unde eu zic ca e necesar sa fie pus, e un simbol national pana la urma). Deci vad asta cel mult ca o parere personala si sunt curios sa stiu cati impartasesc aceeasi parere. Sau mai multe explicatii daca e gresit. Din nou, istoria e istorie, incercam sa rezolvam problemele prezentului si sa ne gandim la viitor. Nu exista intoarcere in trecut si ambele parti pot pretinde multe, daca ar fi sa discutam deschis. Si poate ca vom discuta, mai incolo, dar INTAI DE TOATE, analizam prezentul si viitorul nostru impreuna). Ca roman din Ardeal nu inteleg de ce tricolorul sau orice alt simbol national ar deranja PER SE (si ar avea chiar asemenea implicatii la nivel personal, comparabile cu: uite, eu iti ‘fut’ prietena in fiecare zi si vreau sa iti amintesc treaba asta- mi se pare CEL PUTIN exagerat, voit exagerat- si, e doar o conjectura pentru moment, am impresia ca exagerarile au loc doar sub protectia anonimatului- oare de ce, daca sunteti chiar atat de motivati, daca aceste ‘exagerari’ nu sunt pentru voi exagerari, ci chiar le simtiti, ei bine aici anonimatul e oarecum un paradox, sper ca ma intelegeti), in afara motivelor descrise de Tihi (pentru care ma deranjeaza la fel de mult si pe mine, fara a fi etnic maghiar), avand in vedere ca toti suntem cetateni romani.

  Daca vreti, si pentru clarificare, sa luam un caz concret: tricolor afisat pe primarie si prefectura. Si adresez intrebarea cititorului kolozsvari: si asta deranjeaza- si argumentat pentru orice raspuns? Sau am pierdut undeva argumentul? Merci. E o discutie foarte interesanta de altfel si uite ca se ridica niste probleme de care nu eram nici eu constient. Intrebarea latenta aici e „cat de mult deranjeaza simbolurile nationale ale Romaniei pe etnicii maghiari, cetateni romani?”- si cred ca se pot scrie linistit cateva posturi bune, nu doar comment-uri, pe topicul asta. Poate inainte de asta insa am putea citi niste pareri ale cititorilor nostri maghiari, intrebarea de data asta le este adresata in mod direct.

 • Aurora

  Ca numele meu sa nu va duca in deruta, precizez, cum am facut-o si la celalalt post ca sunt de etnie maghiara (apropo, la nastere, parintii mei mi-au dat intentionat si un prenume care sa poata fi folosit de romani :).

  Pe mine personal nu ma deranjeaza arborarea steagului Romaniei la modul general. Mi se pare absolut normal ca pe cladirea unei primarii din Romania, sau a unei institutii publice romanesti, sa existe tricolorul. Cred ca m-ar deranja doar daca ar fi folosit excesiv cu intentia declarata de a cauza tensiuni (de exemplu, daca pe fiecare stalp din Miercurea-Ciuc ar fi un tricolor).
  Insa recunosc sincer ca nu imi place steagul Romaniei si asta nu din motive simbolistice, ci pur si simplu estetice (plus faptul ca pe vremea lui Ceau, copil fiind, trebuia sa repet tot timpul la scoala ca rosul este pentru sangele stramosilor, galbenul pentru recoltele bogate si albastrul pentru cerul infinit al patriei).

  In general nu sunt impresionata de folosirea steagurilor in scopuri ultranationaliste (la nicio natie) sau in scopuri pur si simplu aiurea (a se vedea noua moda la masini: steagul UE care flutura pe geam).

  Mi se pare de asemenea normal ca steagul si imnul unei nationalitati sa fie lucruri sfinte pentru nationalitatea respectiva, insa deplor folosirea acestor simboluri (atat la romani, cat si la maghiari) pentru scopuri josnice sau pentru a invrajbi.

 • cs

  Sebi Buhai: cat de mult deranjeaza simbolurile nationale ale Romaniei pe etnicii maghiari, cetateni romani?

  Nu cred că deranjează, dar probabil are o altă percepţie. Deranjează doar în cazul în care e folosit exagerat sau în locuri nepotrivite.

 • karianopol alias Anonymus

  eu am folosit un limbaj decent

  domnule kolozsvari, las-o mai moale cu expresiile obscene, mai ales ca te lauzi ca fiind cap de familie!

  chiar nu isi are rostul aici fraza dumitale… cu prietena.

  ca si in bancul cu Bula, care vede numai ce vrea el!!! ….

  e vorba de cu totul si cu totul altceva in aceste randuri! poate nu ti-ai dat seama.

 • karianopol alias Anonymus

  imi pare f rau sa vad ca multe din cele scrise de mine, care pot fi foarte bine combatute, de aceea le-am scris, sunt intelese si chiar rastalmacite pe dos.

  dar imi asum asta.

  totusi, ma intriga ffff mult parerea ca daca am scris sub „anonymus” e imediat pus totul sub colimator……..

  va inchipuiti probabil ca eu stiu care e identitatea lui kolozsvari sau aurora sau tihi?
  pot sa pun si eu, cum am mai spus un nume, chiar si pe al meu, care ar fi diferenta???

  credeti ca nu pot sa imi asum opiniile?
  pot.

  si initial nu am avut de gand sa scriu comentarii peste comentarii, dar vad ca m-a prins povestea.

  si daca am recunoscut ca tonul a fost putin agresiv, inseamna ca a fost un fel de a cere scuze…
  e fff adevarat ca anumite lucruri ma scot din sarite. mai degraba as zice ca a fost vorba de iritare.

  stimate domnule kolozsvari, nu e vorba de rea vointa…

  nu pretind ca ce cred eu sau scriu e perfect sau e cea mai buna cale de urmat!

  dar sentimentul meu general e, ca si daca s-ar purta romanii cu manusi, tot ar fi nemultumiri! ca asa-s oamneii! fie ei si maghiari!

  cred ca cel mai important lucru care as vrea sa il aflu prin voi, clujeni ca si mine, dar maghiari, este: PE CARE PLAN NU EXISTA RECUNOASTERE REALA A EXISTENTEI MAGHIARE IN ROMANIA? iar apoi, mai specific, LA CLUJ?

  nu e o intrebare subversiva, nu e o intrebare agresiva, e o intrebare absolut normala si justificata citind articolul de mai sus sau resimtind tensiunile pe aceasta tema oriunde in jur.

  cat despre PREZENTA NORMALA a tricolorului (eu am scris f clar ca nu foloseste la nimic expunerea EXCESIVA si in bataie de joc , ex. cosurile de gunoi, a tricolorului! cine a vrut sa citeasca a citit si inteles, cine nu, sa fie sanatos!!! dar sa nu imi dea mie lectii! ) eu, personal, o consider normala! daca tot fluturati atata ideea de multi-culturalitate, atunci nu ar trebui sa va legati de acest insemn. e ca si LIMBA. ca si limba maghiara care vreti sa apara pe toate placutele! atunci???? nu va contraziceti?

  sau romanii sa faca bine sa isi tina insemnele nationale in dulap, ca pe noi ne jigneste si simpla lor vedere??????????????

  OARE EU EXAGEREZ?

  exista probleme mult mai grave decat toate placutele voastre si steagurile lui Funar!!!

  citez pe dl kolozsvari:
  „Te inteleg ca nu-ti place, dar sper ca esti de acord ca e criticat pe bune aceasta amarata tara.”

  cu atat mai mult cu cat sunt o gramada de probleme reale si fffffffff usturatoare pt toti locuitorii acestei tari, fie ei unguri, romani sau tigani (nu ma puneti sa zic rromani, ca eu nu ma conformez asa usor, mai intai diger bine orice si nu ii respect mai mult sau mai putin pt asta, ii respect pt ca sunt PERSOANE! OAMENI!) ar trebui concentrate aceste energii pt rezolvarea lor, nu a tablitelor! asta ar fi ultimul lucru, credeti-ma! si atunci oamenii ar fi mai relaxati si nu i-ar mai intarata atata in cate limbi apare scris numele orasului!

  NU MA DERANJEAZA, dimpotriva, pot accepta fffffff usor asta, dar ma irita batutul apai in piua atata pt niste banale placute!!!

  parca in asta ar sta toata existenta maghiara! atata timp cat exista si alte insemne, mult mai evocatoare si active!…….

  am scris ffffff clar:

  „semne ale acestei istorii si culturi sunt aproape peste TOT! doar rauvoitorii sau cei ffffff ignoranti nu vad!”

  CHIAR nu vreti sa cititi??? chiar nu vreti sa credeti ca romanii pot sa le cunoasca si ei (poate nu in toate detaliile) si pot sa le admire, aprecieze si sa fie mandri de mostenirile acestea, ACUM comune?

  reaua vointa e din partea cui?……

  asa ca as vrea sa o lasati mai moale cu „sagetile” ascunse sub asa zisa diplomatie si fraze aparent impaciuitoare!!! ca le simt ffff bine unde sunt si unde nu!

 • Aurora

  Doar o mica observatie: si pe mine ma deranjeaza limbajul obscen, mai ales ca nu vad nevoia pentru asa ceva. Un om inteligent (cum sunt convinsa ca este d-l kolozsvari) poate argumenta si fara folosirea cuvintelor obscene.

 • Sebi Buhai

  Cititor „anonymous”, fara suparare (enfin, asta nu isi are locul: CU SUPARARE, normal), cred ca de partea matale exista rea vointa. Daca ai sta putin sa te gandesti inainte sa scrii si ai scrie mult mai atent si nu te-ai mai gandi la conspiratii etc.- nu stiu de cate ori e necesar sa repetam ca toti de aici sunt sinceri deschisi dialogului si ca toate problemele se vor discuta- chiar ti s-ar acorda mult mai multa atentie. Dar prin limbaj si atitudine esti foarte aproape de o limita a diplomatiei. In cel mai rau caz vom decide sa nu mai acceptam comentariile tale, dar sper sa nu se ajunga acolo (daca nu e clar din ce motive, citeste mission statement-ul).

  Inca o data (imi place la nebunie fraza asta: „I will only say it once”, cred ca toti stiti de unde e :-)), deci only once more: relaxeaza-te, pune mai mult efort, ia 5-10 minute sa scrii un post si, ca o schimbare, gandeste-te ca pe toti ne intereseaza ce ai de spus. Ok. No bine atunci.

  PS1. Am zis clar ca anonimitatea nu e PER SE o problema ( am explicat si de ce e un paradox cand motivatia este atat de puternica, dar asta e un corolar doar). Deci, daca tot te plangi (fara baza, as spune eu) ca esti ignorat si ca „nu vrem sa intelegem” ce spui, te rog sa citesti si tu cu atentie. Asta e protocolul. Toti ne citim unul pe altul cu atentie, chiar de mai multe ori.

  PS2. Eu nu cred ca „kolozsvari” a folosit EXPRES cuvinte obscene si i-am atras deja atentia cand asta s-a intamplat (punand toata chestia in context). Din restul comentariilor sale cititorul mi se pare bine intentionat si vreau sa cred ca va ramane decent si in formulare.

 • kolozsvari

  Sebi Buhai: cat de mult deranjeaza simbolurile nationale ale Romaniei pe etnicii maghiari, cetateni romani?

  Nu deranjeaza numai in masura in care are tenta nationalista. E normal sa fie pe toate cladirile administratiei, incepand de la gradinita pana la politie, dar nu in exces. Excesul face ca cei mai multi minoritari sa o perceapa ca si o agresivitate.
  S-a creat in minoritair o anume sensibilitate fata de aceste lucruri. Poate n-a fost cu rea intentie, dar eu personal cred ca steagurile au fost inaltate langa statuia lui Matei Corvin deliberat pentru a crea o presiune. din cauza asta cu cat mai multe steaguri vad, cu atat nu ma simt bine. Este normal ca intr-un oras de marimea Clujului sa fie o strada numita Avram Iancu, dar daca luam in considerare ca vechea denumire a fost Petofi Sandor deja are o tenta nationalista. Din Gheorghe Doja numele strazii se transforma in Regele Ferdinand.
  Chestie haioasa, am participat la un feastival al minoritatilor din Romania unde ne-au pus la toti pe piept cate un tricolor cu chipul lui Avram Iancu. Very funny!

  Eu personal nu voi purta niciodata cocarda de nici un fel, nici steagul UE, nimic cu care as putea sa fac pe cineva sa se simta prost din cauza mea.

 • karianopol alias anonymus

  sebi buhai,

  mi-am pus numele cu care functionez pe mail intre prieteni! karianopol. nu cred ca e cazul sa trec si nr de la pantofi etc.

  e vorba de idei combatute si dezbatute aici.

  dar nu vad bunavointa de care vorbesti!
  si nu e vorba de a fi sau nu ignorat cineva. as fi putut ignora si eu expresia lui kolozsvari… dar daca m-a deranjat ar trebui sa tac chitic pt ca voua s-ar putea sa nu va placa???

  eu am scris despre temele acestui post, nu cred ca m-am legat personal de cineva, doar cand a fost clar jignire! a se vedea:
  „Ce zici, e ok sa-i amintesti in fiecare zi prietenului ca i-ai futut prietena. Cu toate ca e adevarat.”

  asta a putut sa treaca prin sita moderatorului?

  nu am nevoie de atentia ta sau a altcuiva de aici, am crezut pur si simplu ca pot sa „comentez” pe tema data mai sus. am folosit limbaj decent, nu mai putin agresiv decat al unora dintre voi si mi-am zis parerea.

  dar vad ca e pierdere de timp. o sa va congratulati intre voi si o sa-i „scoateti” din joc pe cei care nu joaca dupa cum cantati.
  si ce minunat va fi!!!

  foarte bine, daca se ajunge la intelegere, si macar intr-unn grup restrans! dar sa nu aveti pretentia atunci ca sunteti deschisi! deschisi doar la anumite lucruri!…

  m-am hazardat si eu, e o invatatura de minte!

  pt a fi foarte clarA:

  femeie, alba, clujeanca, 31 ani, fiica, sora, sotie si mama. cu studii superioare. in campul muncii.

  🙂

  SUCCES!

 • Aurora

  In cadrul blogurilor, forumurilor si chat-urilor a scrie cu litere mari este considerat ca respectivul participant striga, urla, tipa (ce cuvant preferati) la celalalt.

  La d-l karianopol am vazut minim 20 de astfel de cuvinte, expresii, propozitii, de aceea tind sa ii dau dreptate lui Sebi, ca exista ceva rea vointa. Nimeni nu apreciaza cand se tipa la el/ea, nici in viata reala, dar nici pe net.
  In general participantii care folosesc exagerat semnele de exclamatie, semnele de intrebare si literele mari nu sunt considerati (in ochii mei) ca participanti civilizati si binevoitori ai unei discutii. Cred ca argumentele se pot aduce si pe un ton decent si mai linistit.

  De asemenea (si stiu ca se va supara d-l karianopol) cuvantul ffffffff nu exista in limba romana…este de ajuns sa scrii foarte, sau f. Zic toate astea cu bunavointa, intrucat eu (si poate si altii) nici nu citesc un comment scris cu lipsa de respect fata de cititor, astfel incat mesajul se poate pierde din cauza formei.

  Stiu ca am cam dat pe langa subiect, dar am simtit nevoia sa fac aceste precizari.

 • Aurora

  Scuze, nu stiu de ce aveam impresia ca anonymous (karianopol) e barbat.
  Rectific: d-na karianopol.

 • Sebi Buhai

  Stimata Dna Karianopol,

  Tocmai pentru ca sunteti femeie si mama (a propos, as fi pierdut orice pariu daca ar fi trebuit sa ghicesc si cred ca toti cititorii nostri ar fi facut la fel- nu ne-ati dat deloc o sansa aici si nici acum nu as fi avut vreo idee daca nu v-ati fi prezentat la final- dvs. ar trebui sa realizati de ce- si nu incerc nici sa omogenizez, nici sa caricaturizez…), daca doriti, ma surprinde aceasta „agresivitate” (e putin mai mult acolo si ar trebui sa recunoasteti- asta pentru a nu mai pierde timpul si a va lua citat de citat, fraza de fraza), observati ca nu sunt singurul care sunt de aceasta parere.

  Gasesc nefondate alte aluzii sau acuze si nu mai gasesc intemeiata re-explicarea lor- doar un lucru: doar observati ca nu v-a cenzurat nimeni, de la bun inceput si pana acum. Era o ipoteza, in caz ca am ajunge acolo. Comunicarea depinde doar de dvs., noi vom fi tot aici :-). Nu uitati ca si cele mai puternice sentimente se pot exprima calm, cu bunavointa, vehement cand e necesar, dar nu cu aluzii si atacuri voalate sau mai putin voalate, dupa care explicari de genul, parafrazez, ‘da, ma irita, nu mai pot rabda, trebuie sa ma intelegeti etc etc’. Aici nu mai tine de parerile dvs., care ne intereseaza la modul foarte serios pe toti, ci de modul in care le comunicati. Deci noi am facut un efort pentru a concepe aceasta platforma de comunicare, am dori un efort si al celor care doresc sa comunice prin ea.

  Cele bune.

 • karianopol alias Anonymus

  citez pe Anonymus:

  „asa ca astea sunt elemente clar nesemnificative si care nu mi se pare ca impieteaza cu adevarat la afirmarea culturii minoritatii maghiare din romania.”

  nesemnificative pt problematica de aici sunt si culoarea parului meu sau scrierea cu majuscule!…

 • kolozsvari

  Sunt convins ca cele mai mari probleme pe care le avem ca si CLUJENI sunt de ordin economic, total de acord, dar acestea nu sunt singurele.

  Vreau numai sa zic si ofurile de partea mea, sa se stie, sa se discute, ca de asta e blogul acesta

  Lucrurile depind in foarte mare masura de chestiile aparent mici: in situatia noastra o tabla la capatul orasului, o placuta bilingva, o interfata de web in maghiara, germana (poate vrem sa-i atragem si pe turistii germani) ca defapt vorbim despre investitii care necesita putini bani, sunt numai de politete. Minoritarii s-ar simiti muult mai bine.

  Probabil aceste placute vor aparea cu timpul, dar va fi nevoie de o gramada de bloguri, presiune din partea ongurilor, initiativa civica, multa discutie pro si contra in presa, politicieni pro si contra, toti incercand sa-si faca popularitate pe tema asta (chestia cea mai rea)
  Si la sfarsit oamenii simpli vor percepe ca defapt se da o batalie in care unul va castiga si unul va pierde, vor fi impinsi catre o extrema.

  Daca cineva cu drept de decizie ar prevede importanta sentimentala a chestiilor acestea mici, daca macar nu s-ar impotrivi cu indarjire tablitelor, sunt sigur cu totii am deveni mult mai linistiti.

 • Andrei Crivat

  Am senzatia ca e o confuzie la mijloc. Nu toate intrebarile de-acolo sunt ale mele. Ultima mea intrebare la care a raspuns Tihi este cea cu „de ce se simt maghiarii jigniti de prezenta tricolorului”. Urmatoarele, inclusiv cea cu traducerea numelui, si cu numele de institutii, NU IMI APARTIN. Asta ca sa fie clar. 🙂

  2. Tihi, multumesc pentru raspunsuri. Ma ajuta sa pricep puncte de vedere pe care nu le intelegeam pana acum. Ca sa-ti raspund: n-am nimic cu tiganii, dimpotriva. Dar ii dadeam ca exemplu pe cei din Braila pentru ca eu asa-i vad, conlocuitori. Tiganii din braila se autoizoleaza de restul, asa cum restul de izoleaza de ei. In mod voit si intentionat.

 • karianopol alias Anonymus

  totusi, eu cred ca marile probleme NU sunt doar cele de ordin economic! desi au repercursiuni directe asupra modului de trai si de gandire.

  recunosc necesitatea „atentiei” acordate minoritatilor si menajarii sentimentelor, caci s-ar putea castiga mai mult. poate. dar nu sunt sigura ca lucrurile s-ar opri la atat.

  si ca si clujeanca nu m-am simtit printre vecinii sau colegii unguri foarte diferita. extrem de diferita.
  pana nu au inceput sa curga la un moment dat un suvoi de sovinisme. de ambele parti.
  si nici atunci nu m-am simtit, eu personal, atacata.

  dar consider ca exista si trebuie cultivat un simt civic si unul national. fara a se face confuzie cu sovinismele si absurditatile.
  si trebuie tinut cont de moment.

  problema placutelor, pt mine, suna cam asa: „tara arde si baba se piaptana”

  adica, energiile trebuie consumate in alta directie daca vrem sa mai putem salva clujul istoric, cultural, artistic etc.

  nu deviez de la discutie, dar clujenii nu fac ce ar trebui sa faca pt oras!!! spatiile verzi dispar, cladiri din centrul istoric, dispar! si cresc niste monstruozitati ca Palatul de sticla al telefoanelor sau Family Shopping Center si alte aberatii… asta e un aspect.
  ca de partea sociala mi-e si groaza sa ma leg!

  si sa nu fiu iritata cand, scumpii mei concetateni doar la placute se gandesc? la fel ma irita si cei de aceeasi etnie cu mine care sunt si mai nepasatori!

  un efort si un sprijin comun si reciproc nu ar mai lasa loc la sicane. s-ar numi SOLIDARITATE. si stim care au fost marile realizari ale miscarii cu acelasi nume!!!

 • Tihi

  Pt. karianopol.

  Pentru noi sunt importante placutele. Chiar sunt. Nu inteleg de ce vrei tot sa accentuez ca nu sunt. Nu sunt pt tine. Dar pentru o cincime din acest oras este.
  Asta nu insemna ca nu vrem parcuri, amenajarea orasului, parcari, curatenie, civilatie si restul.
  Dar credem ca si acest lucru este foarte important.
  Vrei sau nu sa vorbesti despre asta, treaba ta. Noi vrem.

  Pentru noi este important afisarea si folosirea oficiala a bilingvismului. Iar pe voi nu are de ce sa va derajenze. Chiar nu pierdeti numic. Mai mult: castigati respectul nostru…si liniste pe aceasta tema.

 • karianopol alias Anonymus

  dar daca ajung sa fie mai importante decat binele comunitatii!.. atunci NU E OK, sa stii.
  pentru ca traim in ACEEASI tara si avem responsabilitati comune mai mari.
  asta e parerea mea, bineinteles.
  🙂

 • Sebi Buhai

  Zic si eu cum zicea Tihi mai demult: dragilor, incerc sa va raspund la toate intrebarile de aici (si cateva ridicate in alta parte) intr-un post viitor. Sunt multe si unele foarte bune, care neaparat trebuie discutate mai pe larg (dar desigur chiar va rog sa continuati mai ales pe aceleasi teme, pana atunci, cu cat mai mult material cu atat mai bine). Ce nu pot promite e cat de curand va fi asta pentru ca sunt intr-o criza de timp acerba. Deci pana una alta, mai intru doar prin comentarii, care evident presupun mult mai putin efort decat un post :-).

  Deci pe moment doar un ultim comentariu pentru dna karianopol, pentru ca e deosebit de interesant ce se spune aici. Asta e intr-adevar o alegere, toti trebuie sa renuntam la idealurile noastre, ca indivizi, ca mini-grupuri, pentru binele mai mare al comunitatii, sau comunitatea functioneaza prin noi, datorita noua, scopul comunitatii este de a promova interesul individului si al tuturor grupurilor, prin comunitate. Discutia e foarte interesanta pentru ca s-a purtat la nivel oficial in in SUA unde Milton Friedman i s-a opus lui JFK, chiar marele JFK. Uite ce a spus Friedman (Nobelist in economie, din pacate a murit foarte de curand, personalitate publica, considerat de multi drept cel mai de seama economist al Secolului XX):

  In 1962, Mr. Friedman took on President John F. Kennedy’s popular inaugural exhortation: “Ask not what your country can do for you. Ask what you can do for your country.” In an introduction to his classic book “Capitalism and Freedom,” a collection of his writings and lectures, he said President Kennedy had got it wrong: You should ask neither.
  “What your country can do for you,” Mr. Friedman said, implies that the government is the patron, the citizen the ward; and “what you can do for your country” assumes that the government is the master, the citizen the servant. Rather, he said, you should ask, “What I and my compatriots can do through government to help discharge our individual responsibilities, to achieve our several goals and purposes, and above all protect our freedom.”

  Partea cea mai importanta e ultimul paragraf, in traducere rapida: ce putem noi face prin guvern, administratie, sau, prin extensie, prin comunitatea organizata, pentru a ne indeplini obligatiile, pentru a atinge diferitele noastre teluri si scopuri si mai ales pentru a ne proteja libertatea (individuala, a acelui mic grup, al unei etnii de exemplu, totul e acolo). Aceasta e intrebarea primordiala.

  Ok, ma retrag acum dar va urez: La buna discutie, tuturor!

 • karianopol alias Anonymus

  nu vreau sa minimalizez importanta insemnelor, doar ca s-a ajuns la o intreaga isterie!

  care mi se pare nejustificata la momentul actual cu multele si gravele probleme cu care se confrunta societatea noastra. eu nu cred ca mai am ceva de adaugat la subiect.
  servus!

 • kolozsvari

  pt. karianopol
  „problema placutelor, pt mine, suna cam asa: „tara arde si baba se piaptana”
  adica, energiile trebuie consumate in alta directie daca vrem sa mai putem salva clujul istoric, cultural, artistic etc.”

  Pentru mine problema placutelor e una extrem de importanta. Avem nevoie sa modelam spatiul in care locuim ca sa ne simtim acasa.
  De exemplu in tinerete afisarea de postere te facea sa te simti „acasa”. Nu cred ca doar urmele istorice sunt cele care ar trebui sa arate ca Clujul are specific multicultural. Eu sper ca acest oras sa redevina multicultural, dar nu numai prin lozici.
  E ceva important pentru noi.

 • Tihi

  Sincer pt tine draga karianopol problema tablitelor, si a folosirii oficiale a limbii maghiare in general nu va fi actuala niciodata. Vor fi intodeauna porbeleme mai mari pt tine, si majoritatea romanilor. Cel mai bine ar fii sa nici nu existe aceasta chestiune pt majoritate.
  Pentru noi e actuala din 1990.

  Isterie nu este. Discutie, si tematizare da.

  Sa nu crezi ca nu a citit domnul Boc, sau consilierii lui ce se scrie aici. Se stie de aceste doleante oricum de cand avem democratie pe aceste meleaguri. Pur si simplu se ignora. Intodeauna va fi ceva mai important. Daca nu gasesc altceva, zic ca lege le interzice. Cea ce este o aberatie.

  Sa zicem lucrurile pe nume: PUR SI SIMPLU NU SE VREA! Se gasesc to t felul de scuze. Scuze se pot gasi la orice. Dar sa nu fii european, sa ignori cu stiinta minoritatea etnica insemnata din orasul tau, mostenirea acesteia nu are scuza in Uniunea Europeana in 2007.

  Salutari d-le Boc, cand citit acest commentariu. Am vorbit despre dumneavoastra. Da. Va pup.

 • karianopol alias Anonymus

  da, domnule kolozsvari, da, tihi.
  am inteles.
  dupa toata povestea asta a noastra de pe blogg, inteleg mai bine nevoia voastra.
  dar sa intelegeti ca si pentru romani sunt insemnele importante si atunci, daca vreti sa aveti mai mult castig de cauza, va sugerez sa nu va mai legati de ele!

  pentru ca daca vreti recunoastere(din partea mea si a multora INTOTDEAUNA a existat) atunci doar prin reciprocitate o puteti obtine cel mai usor si elegant.

  (un ex. un pic paralel cu discutia, dar e vorba tot de placute cu continut istoric, cele puse ca sa aminteasca eroii revolutiei din ’89. nu ma leg de conditiile in care s-au desfasurat evenimetele, dar acolo scrie cati au fost omorati… romani de catre romani. e un fapt istoric)

 • ago

  Dragul meu, de ce ne AR place, sa vedem si noi „Kolozsvar”, pe limba noastra, cand intram in Cluj? Stii de ce?
  Iti explic. Eu stau in cluj de 7 ani. Pe usa apartamentului imi scriu numele, pe limba maghiara. In bucatarie borcanele cu diferite condimente, ierburi si plante au si ele cu „label”-e in limba maghiara. Fiindca imi place, ca locul unde traiesc, unde am flotant, sa-mi fie un fel de camin, o vatra, daca ma intelegi. Si aceasta nu poate fi fara ca limba ta materna sa nu te inconjoara.

 • Sktes

  Inca o data, timpul ma preseaza, asa ca nu prea am reusit sa citesc tot (articol si comentarii). In schimb, Tihi, Sebi sau Dan, cine doreste, v-as ruga sa comentati aceasta poza (http://img168.imageshack.us/img168/50/romanianqe2to4.jpg).

  Chiar sunt curios de parerile voastre. A se observa ca poza este semnata „Friends of Szekerland (Tinutul Secuiesc, that is)”. Imaginea o am de la un fost coleg de clasa, nu eu am gasit-o. Acest material a fost impartit prin Irlanda. Eu spun ca merita placute. Da ma abtin sa spun si unde. In schimb nu ascund faptul ca dupa ce am vazut si citit materialu, lucruri nu tocmai placute le’as ura celor care l-au conceput.

 • Dan Anghel

  @sktes

  Cum am spus si in Mission Statement, noi condamnam atitudinile extreme, de orice parte s-ar manifesta ele. Ne-ar interesa sa ne poti spune mai multe despre contextul distribuirii acestui manifest, referinte la „Friends of Szeklerland” nu sunt destule pe Google.

  In schimb nu vad deloc care e relevanta acestui manifest in discutia despre placute ca si element al multiculturalitatii in Cluj.

  Ca si parere personala, cred ca ar fi mare pacat sa iti bazezi opinia pe astfel de manifestari. Eu cred ca sunt marginale, se decredibilizeaza singure, cel de fata nici macar nu stim daca vine din partea unor autori care ar avea ceva de-a face cu Romania etc.

 • Szeklermen

  Desi nickul meu e Szeklermen, nu am nici o legatura cu “Friends of Szeklerland”. As adauga doar doua lucruri la discutia aterioara: pentru mine placutele biligve sunt importante pentru a ma simti acasa in Romania; pe de alta parte, m-ar convinge ca acest fapt nu-i mai deranjeaza nici pe romani (sau cel putin pe unii dintre ei), ceea ce m-ar face sa ma simt si mai bine. Cetatean roman, avand dreptul la limba mea materna, fara sa oblig pe oricine s-o invete, dorind doar sa fie tolerata. Atat.

 • Szeklermen

  Scuze: anterioara, bilingve

 • elfumandante

  Voiam sa va spun asta de cand v-am citit numele blogului:

  Pentru majoritarii vostri (nostri) dragi, nu maghiara e limba cailor, ci tocmai codul acela liberal, echilibrat, umanist, obiectiv, pe care il folositi in comunicare. Dar probabil stiti asta, doar ca nu e politically correct s-o spuneti. Va admir stapanirea, dar nu o inteleg. Lasand la o parte tema specifica a diferentelor etnice, mi se pare prea greu sa stai de vorba cu personaje relativ subdezvoltate, incercand sa le convingi ca le esti egal. In fine- poate nici eu nu reusesc sa ma adaptez indeajuns la principiile democratiei. Ma bucur ca pot sa-mi manifest inadaptarea, insa. Deh- luxul de a fi majoritar…

  Oricum, ma bucur ca v-am gasit blogul!

  Sziasztok!

 • Tihi

  Ne bucuram si noi ca ne-ai gasit blogul, si ne bucuram ca ai commentat. Credem ca sunt multe frustrari de toate partile, care nu sunt usor de stapanit. Dar incercam cu totii. Sau aproape cu totii.

 • kiko

  Ce parere aveti de faptul ca in bisericile romano-catolice din ardeal se tin slujbe numai in limba maghiara? (Exista si asa-zise slujbe in limba romana si germana, doar ca sunt tot in maghiara… singurul lucru care se repeta apoi si in romana si in germana e „Tatal nostru”). Nu mai vorbesc de faptul ca la sfarsit se intoneaza IMNUL Ungariei! Ce parere aveti, folosirea in acest mod a imnului Ungariei nu vi se pare ostentativa? Mai ales ca e vorba de Biserica Romano-Catolica, cu credinciosi din majoritatea natiunilor Pamantului si nu de o biserica nationala.

 • olahus

  Normal ar fi ca steagul asta sa fie al tuturor romanilor, indiferent de etnie… In aceasta interpretare, ar fi fost inutil sa il puna peste tot domnul Funar. insa l-a pus pentru ca pentru dansul simboliza elementul etnic romanesc… Trist!

  Cat despre slujbele catolice la finalul carora se intoneaza imnul Ungariei…nu stiu pentru ca nu am auzit/vazut. Dar am vazut steaguri unguresti in fotografii de la un pelerinaj catolic din Ardeal. NUMAI steagurile Ungariei*.
  http://www.oskar.ro/blog.php?id=732&nr=
  http://ufo.fotomagazin.ro/3somlyo/index.html
  Sincer, m-a durut… adica sa nu fi fost niciunul care sa se identifice SI cu Romania…
  in fond, daca au putut sa se intruneasca, sa-si vorbeasca in mod firesc limba si sa fluture ce steag vor ei nu e si pentru ca autopritatile romane s-au purtat normal, cel putin cu ocazia acestui eveniment (pelerinajul)
  Desigur, au fost multi din Ungaria, dar oare toti?

  Ma rog… suntem de vina si noi, majoriarii, cu viziunea noastra etnocentrista asupra natiunii…

  *intr-una din fotografii apare parca, vag, culorile Romaniei

  (al doilea stindard religios din stanga, incepand de sus). Sau e doar o coincidenta?

 • olahus

  PS: Am citit si eu manifestu ala „Friends of the Szekelland” Groaznic.
  In primul rand nu ar trebui sane mire ca asa ceva a fost distribuit in Irlanda de Nord
  Apoi, hai s-o spunem, seamana si cu propaganda ultranationalistilor romani cu „ungurii” care au omorat copii nevinovati etc. Doar ca ultranationalistii romani nu sunt asa de abili (sau de motivati) in a-si face cunoscute opiniile peste hotare
  In al treilea rand, nu contest ca unele lucruri ar fi adevarate, dar se iau adevaruri si jumatati de adevaruri si se amesteca cu mincinui si omisiuni.
  In al patrulea rand, nu se sufla o vorba de faptul ca exista ministri maghiari, prefecti maghiari, inalti functionari maghiari. Exista, da si abuzuri locale. Si mai sunt multe defacut dar suntem departe de tara oribila descrisa de materialul acela
  In al cincilea rand, cine are acces la net si cauta Hungarians from Romania gaseste articolul Wikipedia, foarte echilibrat si care vorbeste si de progresele facute. Dar unii sunt prea lenes (intelectual) ca sa afle.

 • olahus

  ps: imi cer scuze pentru greselile de ortografie.

 • theodor

  eu zic in felul urmator,daca vreti sa va simtiti acasa si sa aveti limba materna scrisa si vorbita peste tot duceti-va in Ungaria la fratii vostrii. ca acum guvernul maghiar acorda minoritatilor drept de munca si stabilire in Ungaria-pe bune.voi si neamul vostru de maghiari sunteti vinovati pentruca voi ati ocupat Transilvania nu noi v-am adus aici cu forta!uitati-va la celelante tari in situatia asta le mai acorda atatea drepturi cat le acorda romanii?si in legatura ca nu mi se raspunde in romana sau nu pot sa cumpar ceva ca sunt roman,de ce nu intelegeti ca aici e made Romania nu made UNGARIA?nu va convine ca nu aveti placute sau ca steagurile tarii romanesti sunt fluturate sau puse la orce colt de strada duceti-va in Ungaria de unde aveti samanta nu stati daca nu va convine!steagul nostru e sfant si va ramane sfant!eu ca roman in tara mea nu pot suporta scrisul in maghiara pentruca ori ma aflu in Romania ori ma aflu in Ungaria?daca voi erati sa presupunem Germani si veneau romanii si scriiau in romaneste pe institutii si pe indicatoare etc va convenea?daca sunteti sinceri eu cred ca nu va convenea!

 • Lolka

  @theodor
  eu te întreb în felul următor: în ce secol trăieşti, şi pe ce parte a mapamondului?

  „daca voi erati sa presupunem Germani si veneau romanii si scriiau in romaneste pe institutii si pe indicatoare etc va convenea?”
  Atâta timp cât inscripţiile pe instituţiile PUBLICE erau blingve, trinlingve etc. da!

  O întrebare legat de faza presupusă de tine: pe tine te deranjează reclamele care rulează în România sau sunt expuse în România, dar conţin text numai în limba engleză?
  Te deranjează că pe bancomate „româneşti” scrie toate informaţiile în limba engleză, franceză etc.? Te ai simţi deranjat dacă ar scrie şi în limba maghiară?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: