Cum a manipulat Funar rezultatele recensamantului din 2002

Regasind o stire interesanta la BBC din primavara anului 2002 am inceput sa investighez cam ce jocuri a facut primarul de atunci Gheorghe Funar pt. a face ca in recensamantul din martie 2002 sa nu iasa maghiarii peste 20% in orasul nostru. Sa luam lucrurile pe rand:

Legislatia „magica” a procentului de 20%

De ce este important procentul minoritatii etnice?
In aprilie 2001 a fost adoptata de catre parlamentul Romaniei Legea 215 a administratiei publice locale. Pintre multe altele se zicea in aceasta lege ca in unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor:
Cap. I, Sectiunea 1, art. 17 – folosirea, in raporturile cu acestia (membrii populatiei minoritare in chestiune), si a limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale conventiilor internationale la care Romania este parte
Cap II, Sectiunea 3, art. 40, paragraful 7 – aducerea la cunostinta publica a ordinii de zi a sedintei consiliului local in limba(ile) minoritara(e)
Cap II, Sectiunea 3, art. 51 – aducerea la cunostinta publica a hotararilor cu caracter normativ si a celor cu caracter individual in limba(ile) minoritara(e)
Cap. IV, Sectiunea 2, art. 90, paragraful 2 – in raporturile lor cu autoritatile administratiei publice locale si cu aparatul propriu de specialitate acestia (membrii populatiei minoritare in chestiune) se pot adresa, oral sau in scris, si in limba lor materna si vor primi raspunsul atat in limba romana, cat si in limba materna.
Cap. IV, Sectiunea 2, art. 90, paragraful 3 – in posturile care au atributii privind relatii cu publicul vor fi incadrate si persoane care cunosc limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective
Cap. IV, Sectiunea 2, art. 90, paragraful 3 – inscriptionarea denumirii localitatilor si a institutiilor publice de sub autoritatea lor, precum si afisarea anunturilor de interes public si in limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective

Nerespectarea fara sanctiune a legii de catre Funar timp de peste doi ani

Ultimul recensamant official existent in aprilie 2001, era cel din 1992. Dupa datele acestuia maghiarii numarau 22,78 % din populatia orasului. La data publicarii acestei legi (23 aprilie 2001) rezultatele acestui ultim recensamant erau cele oficiale. Deci legea se aplica la Cluj. Rezultatele preliminare ale recensamantului din 18-27 martie 2002 au fost publicate numai dupa 15 luni, in iulie 2002, iar cele finale (si deci oficiale si aplicabile) numai in iulie 2003.

Astfel legislatia cu privire la folosirea limbii materne in localitatile unde minoritatea are cei 20% nu a fost aplicata in Cluj timp de 2 ani si 3 luni, intre adoptarea sa (aprilie 2001) si oficializarea rezultatelor finale ale noului recensamant in care maghiarii nu mai ating acest procentaj (iulie 2003). Deci domnul primar Gheorghe Funar in pofida a multor sesizari ale parlamentarilor clujeni ai UDMR pur si simplu a sfidat legea timp de 2 ani fara a fi sanctionat, sau macar atentionat de vreo oficialitate a statului roman. In romaneste: se inchidea ochiul de la Bucuresti.

Si nu numai de la Bucuresti! Ultima data la care trebuiau aplicate reglementarile legii 215 asupra folosirii limbi materne, detaliate si explicate in hotararea de guvern adiacenta legii (HG 1206/2001), era 7 martie 2002. Funar a declarat in acea zi ca nu a avut timp sa ceara autorizatiile necesare si sa comande tablitele. Cand UDMR a cerut ca Funar sa fie amendat de prefectura pentru ca nu indeplineste legea, prefectul de atunci, pesedistul Vasile Soporan, a declarat, ca si el va astepta pana se vor afla datele recensamantului nou din 2002 (care inca nici nu s-a organizat la vremea respectiva) (Nem siettek a kétnyelvű táblákkal. Soporan vonakodik fellépni Funar ellen, a népszámlálás eredményére vár. = Szabadság 7 martie 2002). Rezultatele oficiale aveau sa se afle numai in iulie 2003. Domnul Soporan a inchis ochii inca 17 luni la incalcarea legii… Astfel el a fost nici mai mult nici mai putin decat complice!

Oare cum se poate intampla asa ceva intr-o tara democratica bazata pe respectarea legii? Mai ales, cum se poate ca un oficial ales sa nu fie sanctionat cu stiinta pentru incalcarea evidenta a legii?

Miza noului recensamant

Funar stia foarte bine ca daca noul recensamant din 2002 (pt. informatie recensamintele populatiei se fac in Europa la fiecare 10 ani) ii scoate pe maghiari sub 20%, el (precum mai tarziu urmasul lui, dl. Emil Boc) se poate lega de acest lucru pentru a ignora cerinta legii, si a maghiarilor din Cluj. Deci miza pt. Funar era foarte mare. El stia de asemena ca maghiarii fiind foarte aproape de acest procentaj si in 1992, rezulatatul va fi la limita si de data aceasta. Deci trebuia facut tot ce e posibil ca rezultatele din 2002 sa fie „favorabile”.

Intimidarea rromilor maghiari

In data inceperii recensamantului, pe 18 martie 2002 intr-o conferinta de presa Funar a declarat ca ii este teama ca multi rromi se vor declara maghiari, si daca va fi asa ii va cere primului ministru ca recensamantul sa fie repetat la Cluj (Székelyféltő polgármester, in Szabadság 19 martie 2002).

Se stia ca minoritatea rromilor din cluj (insumand dupa unele estimari undeva peste 20.000 de persoane) era majoritar de limba materna maghiara, ei declarandu-se in majoritate maghiari la toate recensamintele anterioare. Crezand foarte bine ca rromii erau mai usor de manipulat, ei au fost prima tinta.
Pe langa foarte multe promisiuni populiste catre romi, dupa un articol aparut in acele zile pe pagina de internet a BBC putem vedea cum a procedat Funar la intimidarea romilor. Extrag numai cateva randuri aici:Now, a Romanian mayor is trying to enlist the support of local gypsies in his battle against what he sees as a worse problem, the large number of ethnic Hungarians in his town, Cluj. (…)Today, the community has an unusual visitor – the mayor of Cluj, Georghe Funar. This is not simply a friendly call, but bound up with the fact that 27 March is the final day of Romania’s population census – the first since 1992. (…)
Mr Funar is trying to persuade the gypsies to admit they are Roma, when the census collectors visit them. He has threatened to personally visit anyone in the town who claims to be Hungarian on the census form, in order to verify their claim.

Intimidarea maghiarilor si neregularitatile semnalate

Cunoscand miza foarte mare a recensamantului, Funar a mai facut si multe alte scandaluri si intimidari in stilul lui specific, pe durata recensamantului. Citind presa din acea luna aflam ca el a cerut sa i se dea un raport in fiacare zi despre rezultatele la etnie, a aruncat afara din primarie un ziarist de la Szabadság pentru ca acesta se interesa de cazul unor maghiari amendati ca au declarat prezenta unor persoane care nu figurau oficial ca locuitori in apartamentele lor (normal ca foarte multi oameni se muta, si nu au imediat, sau deloc, flotante. Dar flotantul nu avea importanta legala in recensamant).

De asemenea domnul primar a avertizat ca se va duce personal in casa fiecaruia, care se declara maghiar, sa se declare si in fata lui daca are curajul (o intimidare clara).

Presa maghiara locala a mai semnalat si cazuri in care nu au fost luate in evidenta mai multe persoane de etnie maghiara care temporar se aflau in afara tari, desi inca locuiau in Cluj, si ca in mai multe gospodarii maghiare nu s-a introdus etnia in formular (mai ales la copii), iar in altele s-a introdus cu creion, desi legea interzicea acest lucru (Fogyott a magyarság Kolozsváron 18,86%-nyian lennénk az elôzetes adatok szerint – Szabadság, 5 iulie 2002).

Declaratiile curioase ale lui Funar de “prevestire” a rezulatelor

Pe 26 martie Funar declara ca “in Cluj vor fi cati maghiari trebuie sa fie!”. A mai declarat in aceasi zi ca UDMR va fi in doliu dupa publicarea rezulatatelor. („Annyi magyar lesz a városban, ahánynak lennie kell” A polgármester csütörtökre ígéri a népszámlálás eredményét. = Szabadság, 26 martie 2002)

De remarcat si faptul ca Funar declara imediat dupa terminarea recensamantului (in aprilie) ca maghiarii vor fii la 18,45%. Oare de unde stia el cu 3 luni inainte de publicarea oficiala a rezultatelor preliminare cu atata aproximatie rezulatul final? Dupa lege el nu putea avea acces la acestea. Sa nu mai zicem, ca legea interzice si divulgarea acestor rezultate de catre oricine, pana la oficializarea lor.
Oare declaratiile lui Funar nu ascund ceva? Faptul ca stia dinaintea organizarii, si imediat dupa terminarea acesteia, ca se va iesii sub 20%. Oare de ce era asa de sigur de acest lucru?

Desi recensamantul nu era organizat de primarie ci de statul roman, existau banuieli ca folosindu-se de functia de presedinte a Comisiei Orasene de Recensamant, primarul Clujul si-a folosit influenta pt. a-i scoate pe maghiari sub 20%. In afara de declaratiile curioase de „prevestire a rezultatelor”, el a amendat mai multi chestori in timpul rencensamantului si l-a criticat in nenumarate randuri pe secretarul comisiei judetene, dl. Vasile Gherman, pt “incidente” cu declaratii de maghiar “abuzive”. Despre alte jocuri din spate nu exista relatari. Dar ne putem imagina usor.

Rezultatele preliminare: maghiarii reprezinta 18,86% din populatia Clujului Rezulatele preliminare au fost publicate pe 4 iulie 2002. Populatia maghiara reprezenta 18,86%. Funar era incantat. Ca si foarte multi altii (ori declarat, ori nedeclarat).Concluzie: Funar si-a facut de cap, pentru ca interesul era probabil generalCred ca concluzia este evidenta. Domnul primar de atunci, Gheorghe Funar, a manipulat rezultatele cu privire la apartenenta etnica a recensamantului din 2002 in Cluj-Napoca. In aceasta staruinta el fiind ajutat si de alte persoane in functie la vremea respectiva, ori prin inchiderea ochilor la ilegalitati, ori prin scurgerea de informatii. Cunoscandu-se foarte bine reglementarile cu privire la cei 20%, era probabil un interes aproape general in elita romaneasca din Cluj si Bucuresti, ca sa nu se atinga acest nivel.

Cu rezultatul oficial de 18,86%, comunitatii maghiare ii mai lipseau inca 1,04 % pana la magicul 20, cea ce inseamna aprox. 3300 de oameni. Acei 3 mii de oameni (probabil si mai multi) au fost „pierduti” de la rromi maghiari intimidati, de la maghiarii intimidatii sau neluati in evidente cu fel de fel de trucuri si incalcari ale legii publice sau nepublice.

Dupa respingerea de a aplica legea administratiei publice locale timp de doi ani, cu publicarea rezultatelor finale ale recensamantului in iulie 2003 Funar avea in sfarsit temeiul legal pentru a ignora cei 60.000 de cetateni de etnie maghiara a orasului. Pe aceeasi baza legala si cu acelasi cinism se declara si Emil Boc impotriva oficializarii limbi maghiare in Cluj. Desi nici o lege nu interzice acest lucru nici azi.

Se stia si atunci, si se stie si azi foarte bine: daca maghiarii isi pierd piciorul in Cluj, isi pierd centrul administrativ, cultural, educational, istoric si topografo-etnic din Ardeal. De aceea se inchide ochiul in continuare la ignoranta…

Foto: BBC

Reclame

12 responses to “Cum a manipulat Funar rezultatele recensamantului din 2002

 • alex smith

  O analizâ politicâ de a întelege fenomenul”Funari” se poate constata în gîndirea Dumnalui printre extremitâtile de idealuri ale nationalsocialism/fascism si comunism pe care foloseste sîrgunciosi atît teoretic cît si practic de a câpâta si de a mentine puterea politicâ în cadrul sferei printre politicienii parlamentari.Aceasta manipulatia politicâ are râdâcini ïn ura de rasâ împotriva alte grupuri de indivizi care sînt sacrificati pe oltarul intereselor majoritâtii. Din pâcate aceasta politicâ dâuneazâ târii si toti concetâtenii cinstiti care nu au fost încâ infectete de acesti idei.România ca o tarâ de membru ai comunitâtii internationalâ EU are mult de fâcut în viitor de a vindeca cei care au pierdut humanismul si bunâ credintâ de existentâ.

 • De ce nu îl votez pe Emil Boc? « Limba Cailor

  […] Câtă ură trebuie să ai să ignori cerinţa de 18 ani a 70.000 de oameni,  oameni care după recensământul dubios din 2002 oficial compun 18,86 % din populaţia […]

 • atol

  Ungurii au avut ca politica obtinerea de drepturi colective cat mai repede , respectiv inainte de intrarea Romaniei in UE. Oameni ca Funar au reusit o temporizare a acestor cereri. Dupa ce am vazut pe YouTube cum s-au manifestat ungurii in tabara din vara 2008 consider ca este un lucru bun ca nu au reusit sa impuna limba maghiara in Cluj.

 • Leviss

  Sa va relatez si eu cum s-au falsificat datele si in Petrosani.Vine ziua recensamantului , bate la usa o tanti cu o servieta plina de formulare .Completez nume, prenume, serie de buletin , cnp etc si cand ajung la rubrica nationalitate imi spune ca acolo trebuie completat cu creionul .O intreb ca prostul , cum asa? Raspunsul a fost: asa am primit indicatii .Eu ii spun politicos ca asa ceva nu se poate , ea nu si nu ca asa trebuie , ca asa a primit ordin si gata , moment in care i-am spu sa astepte putin si m-am dus pana la un vecin care in acel moment era consilier local UDMR si i-am explicat problema si a coborat la mine sa disute cu individa .Cand s-a prezentat cine este tanti respectiva s-a cam inverzit la fata si a inceput sa sa balbaie si in final nu a avut de ales si a acceptat sa imi trec nationalitatea cu pixul .Dupa intamplarea asta mi-am pus intrebare cine si de ce are interesul de a face astfel de lucruri si ce vor se demonstreze, ce mai conteaza daca suntem doua milioane de maghiari , care cred ca este mai aproape de adevar , sau un milion sase sute de mii cat a reiesit dupa recensamant ?

 • Raducu

  „Se stia si atunci, si se stie si azi foarte bine: daca maghiarii isi pierd piciorul in Cluj, isi pierd centrul administrativ, cultural, educational, istoric si topografo-etnic din Ardeal”…

  Oare nu e asta totusi o exagerare?

 • Ovidiu

  Oare nu e asta totusi o exagerare?

  Clujul e capitala Ardealului, reprezinta si conduce Ardealul tot asa cum Bucurestiul conduce Romania si o reprezinta international. E centrul strategic al tarii, locul unde se intimpla lucrurile cele mai semnificative, se iau deciziile majore, si locul unde e bine sa fi prezent sau macar sa ai pe cineva sa-ti reprezinte interesele.
  Figurativ vorbind, fara o prezenta semnificativa in Cluj e ca si cum maghiarii din Ardeal si-au pierdut reprezentarea politica in regiune.

 • Marise

  Buna,

  Anul 2001 am studiat la Cluj si ma amintesc un „streetsign” cu declaratie ca limba romana e limba oficiala in romania (constitutia articol 13). Acum cerc o poza de acest fenomen. Puteti sa ma ajuta? Ok, nu scriu mult, pentru ca limba romana nu este ma limba materna…. (sunt Olandeza). Lasa-ma un e-mail (poate e mai bine sa nu lasati reactia mea pe blog). Multumesc!!

  Marise

 • Egy Gondolat Bánt

  Marise

  Ik versta Nederlands. Vraag mijn email adress aan één van de beheer van deze website. Ik zou graag met jij spreken.

  Pardoneer mijn gebroken Nederlands.

 • Bigone

  Intimplator am citit „povestea” ta.O sa-ti replic ca mai groaznic fost in Harcov.In Covasna romanii sunt peste 30% dar acolo s-au inregistrat si tiganii drept maghiari.Asa ca nu te mai crede discriminat; daca crezi ca esti du-te in Harcov ca sa discriminezi si tu pe altii.Oricum inscriptiile maghiare au disparut din CJ si vor dispare in urmatoarea decada si in Tg.Mures.

 • Ovidiu

  La recensămîntul din 1992

  în judeţele Bihor şi Mureş, unde – pe baza constatărilor sociologilor români „două treimi din totalul ţiganilor vorbesc ungureşte şi se declară maghiari”- efectivul populaţiei de naţionalitate ţigănească a sporit faţă de 1977 de la 12.014 la 23.030, respectiv de la 20.019 la 34.581, efectivul populaţiei maghiare a scăzut în acelaşi timp în aproximativ aceeaşi măsură. În judeţul Satu Mare, unde procesul de asimilare lingvistică a ţiganilor reflectă în general proporţiile etnice oficiale, numărul acestora s-a dublat (a crescut de la 5.256 la 10.553). În judeţele Harghita şi Covasna, populaţia ţigănească locală – cel puţin lingvistic – s-a integrat aproape în întregime în maghiarime. Numărul lor oficial chiar a scăzut întrucîtva; faţă de 6.750, cîţi erau în 1977, în 1992 au fost înregistraţi 6.670, cu toate că în aceste două judeţe efectivul populaţiei ţigăneşti se ridica, conform unei estimări din 1981, la 16.715. Nu e întîmplător că, în polemica de presă care a avut loc în cursul recensămîntului un, punct de acuzare special, venit dinspre partea românească, l-a constituit aici înregistrarea ţiganilor ca maghiari. În orice caz, la Sfîntu-Gheorghe în 1977 au fost înregistraţi doar 93 de ţigani, acum însă s-a constatat existenţa a 868 de persoane de naţionalitate ţigănească, dintre care aproximativ 800 s-au declarat ca avînd limba maternă maghiara.[46] La Satu Mare, unde în 1977 au fost înregistraţi 991 de persoane de naţionalitate germană şi şvăbească, recensorii au constatat cu prilejul ultimului recensămînt – în pofida emigrării continue -, conform cifrelor preliminare, 3.546 de germani. La Carei, acelaşi număr s-a ridicat de la 406 la 1.150. În localitatea Turulung, după şaizeci de ani, mulţi – 511 persoane – s-au declarat din nou germani, deşi printre ei nimeni nu vorbeşte limba. Nu ştim cum va evolua situaţia maghiarilor greco-catolici încadraţi desigur în cea mai mare parte – pe baza cultului lor, considerat biserică naţională – în categoria celor de naţionalitate română; sperăm că mulţi dintre ei vor putea apărea în datele cu privire la limba maternă.
  În judeţul Satu Mare, printre credincioşii Bisericilor istorice şi ai cultului izraelit, numărul celor care se presupune că au fost înregistraţi ca maghiari – scăzîndu-i pe cei de naţionalitate germană, slovacă, evreiască etc. – se ridică la 136,5 mii. Această valoare corespunde în mare cu numărul înregistrat oficial, de 140 de mii de persoane de naţionalitate maghiară. Tot aici însă, recensămîntul a constatat existenţa a 35.665 de greco-catolici dintre care – pe baza afirmaţiei făcute de protopopul Béla Pallai – circa 20-25 de mii de credincioşi au limbă maternă maghiara.

  http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/titajrom.htm

 • cris

  ne pregatim pentru recensamantul de anul acesta. ole!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: