Două pelicule naţionaliste despre Transilvania

Două pelicule din sec. XX. Amândouă despre Ardeal. Amândoă despre ocuparea Ardealului. Sunt aproape identice. Singura diferenţă e că una arată re-ocuparea maghiară cealaltă pe cea română. Prima a fost făcută în 1940, a doua în 1944. În amândouă se zice că ei „au venit acasă” în Ardeal. Afirmă că Ardealul e a lor, Ardealul s-a întors acasă.  

Eliberarea maghiară 1940

Eliberarea românească 1944

Dacă ne ducem pe paginile de pe Youtube ale celor două videouri, putem citi cum latră unul la altul naţionaliştii maghiari şi cei români.  Câteodată în limba lor, câteodată în engleză: horde asiatice, valahi tărani, înapoi cu România Mare, înapoi cu Ungaria Mare… să ne-o sigeţi voi, ba să ne-o sugeţi voi, de două mii de ani, de o mie de ani, dacii şi hunii, mama ta, bozgor, ţigan, fuck you… Dar cine are dreptate? Al cui naţionalism este mai adevărat?  Răspunsul poate fi doar unul: amândouă naţionalisme sunt la fel de coşmaruri, la fel dăunătoare, la fel creatoare de tensiuni. La fel de legendare şi adevărate, la fel de exagerate şi subiective. 

Naţionalismul este cea mai dăunătoare experienţă a Europei moderne. A adus războaie, moarte, schimbări forţate de graniţe, mutări forţate de populaţie băştinaşă, epurări etnice. De vre-o 300 de ani numai poluează viaţa.Şi în Ardeal este bun numai să ne desparte, să producă tensiuni, să provoace dispute, ură în viaţa noastră.  Este bună ca să ne distragă atenţia de la lucruri mult mai interesante şi importante ale vieţii: bucuria de zi cu zi, îmbunătăţirea condiţiilor de trai, bucuria creşterii copiilor, problemele mediului, iubirea, artele, filozofia, cererea de răspunderea asupra politicienilor noştri… 

Naţionalismul este o otravă. Oare generaţia noastră va putea scăpa de acest virus? Mai ales aici, în Transilvania, unde suntem atât de amestecaţi, aici ar fi foarte important.  

Şi încă ceva: Ardealul este la ardelenilor! Orice limbă ar vorbii ei. Restul să ne lăsaţi în pace, şi băgaţi-vă eliberările în…!

Şi la Budapesta şi la Bucureşti.

Reclame

4 responses to “Două pelicule naţionaliste despre Transilvania

 • evilpenguin

  Bine, eu vreau sa vizitez Ardealul. De unde pot sa cumpar un dictionar cu limba „ardeleana”? Prinzi ideea?

 • MARIANI

  aI DREPTATE eVILPENGUIN !

  Cine a scris articolul asta foloseste politica pasilor marunti !
  Eu de origine sunt motz , strabunici mei si strabunici lor au trait de cand se stiu in ardeal , mai exact in inima lui -Muntii Apuseni.Daca nu ai trait aici si daca parintii si cei din familia ta nu te-au crescut in spiritul iubirii de neam si tzara , nationalismul nu valoreaza nimic pt. tine. Sangele stramosilor mei valoreaza mult pt mine .Datorita faptului ca cineva s-a jertfit, si-a dat viatza, eu pot azi sa fiu liber , sa imi vorbesc propria limba , LIMBA ROMANEASCA.LA FEL IMI VOI INVATZA COPIII SA-SI IUIBEASCA TZARA SI NEAMUL.
  cAT VOR FII MOTZI IN ARDEAL SI ROMANI IN ROMANIA IL VOM APARA SI CU ARMA IN MANA DACA VA FII CAZUL .NI-A FOST LUAT DE DESTULE ORI .DE ACUM INAINTE NIMENI NU VA MAI REUSI .ASTA E O PROMISIUNE!

 • MAGYAR

  PENTRU MARIANI!

  Eu de origine sunt Secui, si strabunici mei si strabunici lor au nascut si au trait in Erdely(pentru tine Ardeal). Primii locuitori de origine romana care au fost aduse in Erdely,mai exact in Negresti Oas, de Bela al II-lea, regele Ungariei,intradevar au fost motzi,stramosii tai, dar nu uita ca au fost pastori de oi in muntii Apuseni, si pazeau oile Regatului Maghiar. Si daca coboreau din munti nu vazusera niciun roman sau motz in sate sau orase..oare de ce? – pentru ca satele si orasele erau locuite de maghiari si sasi.. Si asta era cam la jurul anilor 1200..
  Inainte de 1200, in jurul anilor 900, sa format Regatul Maghiar ce cuprindea si Erdely…

  Eu am invatat asta si am fost crescut cu mana pusa pe inima mea Maghiara, si asa o sa invat si copii mei sa iubeasca Erdely, si il vom apara si cu arma in mana cand vine vremea, pentru ca traim mult timp alaturi de un neam la care nu ne apartinem,si traim intro tara care nu e tara noastra si al carui oameni ne-au luat limba,scoliile,casele noastre si Sfantul Pamant Maghiar ERDELY… Va veni vremea cand se va face dreptate si o sa fiu intre primii care daca trebuie o sa mor pentru libertatea pamantului nostru si pentru viitorul copiilor nostrii..Maghiar.. ASTA E O PROMISIUNE..!!!!

 • Raducu

  @Magyar

  Dar rudotel ai luat? 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: