Arhetipul conducătorului român (cele 10 sindrome obligatorii)

Un catalog de caracteristici pe care orice politician ar trebuii să ştie pe de rost dacă vrea să devine preşedinte, sau dacă vrea să câştige orice alegeri în ţara asta. Deci cum îşi vor românii conducătorul: 

 1. Să fie bun român (sindromul naţionalismului). Să vorbească de patriotism, de măreţia naţiunii române, să zică că noi suntem cei mai buni din lume. Şi pe alocuri să vorbească împotriva maghiarilor, ţiganilor. Să nu permită prea mari răzvrătiri, drepturi, cerinţe minorităţilor.
 2. Să fie bun creştin (sindromului bigotriei şi a superstiţiei tradiţionale). Să fie mână în mână cu biserica. Să fie parte la mari celebrări religioase, dacă poate să zboare din când în când la muntele Athos pentru rugăciuni. Să fie împotriva homosexualităţii, ateismului, sau împotriva majorităţii valorilor liberale ale vestului.
 3. Să fie sărac. Sau dacă e bogat să dea bani la oameni (sindromul Robin Hood). Cel mai bun preşedinte este acela care are numai o Dacie şi un apartament la bloc. Dacă cumva e bogat (de unde şi cum şi-a făcut bani nu mai interesează) să dea câţi mai mulţi bani de pomană la popor. Oricine are bani, şi nu dă de pomană, e hoţ, corupt, capitalist care suge sângele poporului, oligarh, băiat deştept, şmecher.
 4. Să fie strict şi semi-dictator (sindromul Vlad Ţepeş). Să-i bage pe toţi hoţii din Parlament, din companii şi fimre (nu şi cei dintre noi, poporul, of course) in zdup. Să controleze statul, poliţia, serviciile secrete pentru a putea fii un conducător care nu lasă pe băieţii răi (cam pe toţi in afară de noi cei dintre blocuri şi sate) să ne fure ţara.
 5. Să vorbească de mari comploturi internaţionale împotriva poporului român. (Sindromul “toată lume e împotriva noastră”) Să fie clar că toate cele rele care au cazut pe poporului român este vina altora: a imperiilor care sau plimbat pe aici, a ungurilor, turcilor, ruşilor, a evreilor, a masonăriei internaţionale, a serviciilor secrete străine. Şi azi, dacă ar fi lăsat de aceşti oligarhi internaţionali românii ar fii primul popor din lume.
 6. Să lupte împotriva corupţiei. Sau măcar să vorbească despre acesta cât de mult poate (sindromul Băsescu). Nu mai interesează dacă el nu are de fapt responsabilităţi legale în acest domeniu, dacă oare în spatele lui băieţii lui nu fac acelaşi lucru. De asemenea încape şi faptul ca noi (cei din popor) să fim lăsaţi să dăm în continuare telefoane sau plicuri cu bani pe alocuri.
 7. Să nu fie intelectual (sindromul „nu înţeleg nimic”). Nu cumva să fie unul foarte învăţat care să explice detaliat şi complex unele probleme, unele soluţii, că poporul nu va înţelege o boabă (cazul Tăriceanu). Să fie cât mai simplu la vorbă, folosind cuvinte ca: hoţi, şmecheri, luptă, mare viitor, câştigă, ţigancă împuţită, păsărică etc.)
 8. Să fie cu cei care muncesc cu cele două mâini (sindromul comunismului). Deci munceşte numai acela care se freacă toată ziua în uzină sau pe câmp, nu şi şmecherul din birou. Conducătorul nostru să fie de partea sărmanilor muncitori, mineri, ţărani.  Noi, cei care nu am reuşit să pricepem o boabă despre ce însemnă economia de piaţă, noi vrem numai muncă şi siguranţă oricât de fără sens ar fi menţinerea unor sisteme de producţie falimentare.
 9. Să fie cât mai populist (sindromul „zi numai ce vreau să aud eu”). Să-mi vorbească conducătorul numai despre ce îmi place mie să aud: hoţi, hoţi, hoţi, eu vă dau pensii şi salarii mai mari, noi suntem cei mai buni şi mai evoluaţi, eu vă salvez, curăţi ţara asta de mizerie, cu Dumnezeu înainte, totul va fii bine numai dacă eu sunt atotputernicul de la Bucureşti. Restul îl ştie toată lumea.
 10. Să se creadă salvatorul naţiunii (sindromul Jesus Christ). Deci dacă conducătorul nostru nu crede că el este singurul care poate salva naţiunea asta de la decăderea adusă de toţi schmecherii cu bani, şi de toţi străini, atunci nici nu merită să fie conducător. Şi Isus ştia de ce este pe pământ.

Pentru acest post de „conducător-salvator al naţiunii” azi se luptă trei personalităţi politice: Băsescu, Becali şi Geoană. Şi Vadim şi Voiculescu ar vrea, dar vremea lor e cam pe trecute. Acest post este fix. Oricine e mai buni la cele 10 sindroame îşi i-a scaunul la Controceni. 

Care e concluzia? Poporul (majoritate lui cel puţin) vrea un conducător care să fie oglinda lui: naţionalist, bigot, sărac, strict, înfricoşat de atâtea schimbări, ipocrit (participă la corupţie şi vorbeşte de anticorupţie), simplu la minte, comunist, amăgitor de sine (vrea să ştie numai ce îi place să afle), cel mai tare din parcare. Deci cineva care trăieşte cam după valori din secolul XIX.

Reclame

9 responses to “Arhetipul conducătorului român (cele 10 sindrome obligatorii)

 • Laci

  Fasza cikk!

  Elmentettem és elküldtem a román kollégáimnak, aik – mellesleg – tökéletesen egyetértenek.

 • csaba

  trebuie sa fie si mitocan si misogin, altfel zice lumea ca nu e barbat adevarat.

 • kesztió

  Dragă Tihi,

  O fi un articol xcelent. Dar totuşi, asigură-te că bunurile tale (mobiliare şi imobiliare) vor ajunge în mâini bune (un exemplu foarte bun ar fi chiar mâna mea :D), fiindcă după acest articol nu cred că te vei mai bucura mult timp de ele…

 • Sebi Buhai

  Tihi:
  Bine structurat argumentul si, in genere, destul de bine scris. Cateva rezerve majore insa: unele puncte relativ minore sunt amestecate cu cele importante (si cele care fac diferenta- in rest, populismul e omniprezent in politica, oriunde, oricand); unele “sindromuri” capitale sunt omise din discutie; cauzele acestor “preferinte ale poporului” sa zic asa nu sunt analizate (nici macar tentativ); subiectivitatea argumentelor nu e “incercata” nici macar printr-un reductio ab absurdum (adica nu incerci deloc sa fii avocatul diavolului, chiar daca principiile la care aderi ar fi ireversibile). Avand prea putin timp sa detaliez, inchei doar rapid cu observatia ca e mult prea usor sa atribui electoratului cea mai mare parte din vina, dar situatia e mult mai complexa: inter alia, nu uita ca alegatorul median nu poate alege decat intre candidatii existenti. Conjectura mea e ca pasivitatea celor putini care au potential (acesti putini sunt insa mai multi decat unii ar crede) contribuie incomparabil mai mult la situatia existenta decat gregaritatea celor multi….

  PS. Dupa mine, pana la Mircea Geoana mai ai cateva specimene serioase in setul in care incepi sa-i enumeri pe Basescu, Becali etc. (a propos presupun ca ordinea e alfabetica; altfel Basescu nu ar trebui sa fie chiar primul, desi e categoric element de vaza in set)

 • Dan Anghel

  Nu cred ca e o chestiune de secol XIX sau secol XX ci de mentalitate, political awareness and so on:) Adica si in secolul XIX gasesti lideri politici cu verticalitate, spre deosebire de personajul pe care l-ai descris. Ca sa introduc o nota de optimism, e foarte bine ca la referendum nu au fost prezenti 50%+1 dintre cei cu drept de vot:)

 • Péter

  11. Să fie “demn” de rang (Sindromul cel mai tare din parcare) – acel lucru care îl face diferit de toţi ceilalţi. Să aibă bani, un partid care să-l susţine, diplome, aparent măcar cunoştinţe de limbi străine, relaţii de prietenie cu Putin, Bush, Berlusconi etc. Acesta îl face cel mai iubit şi cel mai ascultat fiu al poporului.

  Din veacuri a luptat aceasta tara
  Si fiii ei de veacuri au visat
  Aceasta minunata primavara
  Pe care o traim inflacarat.

  Noi implinim tot ce-au visat strabunii
  Si ducem mai departe visul lor
  Spre frumusetea acestei tari si-a lumii
  Spre fericirea acestui drag popor.

  Avem in fruntea noastra un fiu al tarii
  Cel mai iubit si cel mai ascultat.
  Ce-n lume, pina-n departarea zarii
  E pretuit de oameni si stimat.

 • Dan Anghel

  Kudos Péter!:) Foarte tare!:)

 • olahus

  Ca majoritar frustrat 🙂 m-as bucura sa va vad vorbind si de defectele politicienilor magharofoni din Romania. Sunt sigur ca ati fi in stare de niste pagini savuroase, cum aveti simt critic si nu va jenati sa atacati nesimtitii si extremistii, de orice parte a „barierei” ar fi ei.

 • ovidjus

  Dupa ce am citit mai multe articole imi dau seama ca pe blogul acesta se duce un fel de campanie anti. Anti tot ce e nationalism dar si o campanie pro. Pro tot ce e cosmopolitism. Nu vreau sa cred ca se intampla asta pentru ca sunteti de etnie maghiara dar nu pot sa ma abtin, chiar si numai pentru faptul ca mi-am dat seama ca nu sunteti roman inainte sa va citesc numele. Puteti sa imi spuneti cu mana pe inima ca nu atacati romanismul in esenta lui? in religie, in obiceiuri, in istorie? Puteti sa imi raspundeti sincer ca dumneavoastra la randu-va nu sunteti nationalist? dar nu nationalist roman…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: