“Ne-am minţit şi am crezut minciuna”

„Să ştim cine suntem. Să nu ne mai închipuim nişte basme! Şi basme care nu sunt crezute de străini. De ce nu suntem cunoscuţi în lume? Fiindcă am minţit! Şi ne-am minţit şi, ce-i mai rău, am crezut minciuna. Eu consider că fac o revoluţie cu această carte!” – zicea într-un senzaţional interviu apărut în Cotidianul din 19 iunie  profesorul Neagu Djuvara despre proaspăt apăruta carte a sa Thocomerius – Negru Vodă. Un voivod cuman la începuturile Ţării Româneşti, Ed. Humanitas 2007. 

Domnul profesor Djuvara atinge un punct nervos al istoriografiei româneşti: naşterea poporului român. Diseacă epopea daco-romană perfecţionată la comandă de istoricii epocii de aur, îl înfruntă cu realităţile care reies din documentele şi cercetările străine, şi ajunge la o concluzie şocantă pentru majoritatea românilor: românii sunt un popor foarte mixt cu rădăcini în mai multe grupuri, de la romani pâna la arabi (colonişti sirieni aduşi de romani), cumani şi slavi.  

Bine ar fi ca istoria, mai ales cea veche, să nu aibă mare importanţă în viaţa de zi cu zii. Dar să fim sinceri: câţi dintre noi nu am dat într-o discuţie inter-etnică pâna la urmă de întrebarea mare: cine a fost aici primul? Importanţă după părerea mea acest lucru nu ar trebuii să aibă pentru omul de azi, în nici un fel. Pentru mine un lucru este sigur: de prin secolul XI-XII suntem aici deja cu toţii, şi împreună am trăit de atunci. Împreună ne-am făcut viaţa un ultimi 900 de ani, şi aşa vom face şi de aici încolo. Ce a fost înainte cu siguranţă nu vom afla probabil niciodată, şi nici nu cred că are vre-o relevanţă – cel puţin pentru omul de rând.  

Totuşi atmosfera naţionalistă în care trăim nu ne lasă să scăpăm de istorie. În zilele noastre când unii cu capul în nori încearcă negocierea unor tratate internaţionale cu deplângerea suferinţelor istorice este important ca, dacă problema e scoasă (încă şi încă odată), măcar să nu vorbim de legende, ci de întâmplări cât se poate de apropiate de adevărul istoric. Deşi bine ar fii să nu se ajungă niciodată la astfel de discuţii. 

Am un foarte mare respect pentru domnul Djuvara. Sper să-i reuşească revoluţia. Lucian Boia a început-o acu câţiva ani.

De dragul românilor sper. Fiecare popor merită să ştie adevărul despre trecutul propriu.

djuvara.jpg

Reclame

12 responses to ““Ne-am minţit şi am crezut minciuna”

 • Razvan

  Lectura obligatorie Psihologia Poporului Roman. O carte scrisa pe la 1907 (fara ironii) si care am citit-o in adolescenta. Repeta tezele de mai sus si cred ca de fapt este una din primele carti pe tema asta. Si sunt perfect de acord cu ea. Teza potrivit careia romanii ar avea la radacini arieni romani pur sange este total crap. Spunea Motru in lucrarea respectiva ca romanii ar putea fi comparati cel mai bine cu americanii la nivel de corcire genetica. Astia suntem asta este. Logic vorbind ce am putea avea prin gene:

  Cei mai violenti barbari care reuseau sa supravietuiasca prin lichidarea celorlalti
  Cei mai lasi dintre lasi, aia care se carau primii cand veneau cei de mai sus

 • Szeklermen

  Razvan: vezi, eu sunt ungur, pe deasupra cam de cinci ani nici nu traiesc in Romania (scuze pentru eventualele greseli), dar eu n-as fi atat de dur cu romanii. In istoria romanilor exista si perioadele eroice sau/si interesante ca in istoria tuturor popoarelor. Poti gasi si lasitate, tradare, etc. Ceea ce nu trebuie uitat ar fi faptul ca si stramosii vostri au fost oameni. Istoria voastra curatata de ideologii nu e cu nimic mai prejos decat istoria altora (si sunt istorici care o cam curata, de pilda Lucian Boia, Sorin Mitu, etc).

  Desi am anumite probleme cu Romania ca tara si cu anumite mentalitati romanesti, mie-mi plac foarte multe poezii romanesti, ascult cateodata (si acum, in strainatate) muzica romaneasca (am „agenti” la Bucuresti, ei ma tin la curent cu noutatile muzicale), imi plac anumite trasaturi romanesti latino-balcanice (folosesc expresia cu o conotatie pozitiva, cealalta extrema fiind „rigiditatea nordica”). Si imi place sa intalnesc romani calmi, normali, echilibrati si deschisi 🙂

  Era sa uit de mici, mamaliga cu branza si ciorba de burta 🙂

  Ps. insa nu-mi place sa ma simt cetatean de valoare inferioara intr-o tara unde-mi platesc toate taxele.

 • Razvan

  @Szeklermen
  Cele 2 elemente ca sursa genetica se regasesc cam la toate popoarele, dar mai ales romanii erau specialisti in disparut in ceata.
  Cat despre manacurile mioritice…nasol moment 😀
  1. mamaliga cu branza. Stii bancu’ ala cu ce mancau dacii mamaliga? 😀
  2. ciorba de burta e mancare turceasca, sau greceasca da in nici un caz made in .ro.

  Nu sunt dur sunt cinic. Ce am zis mai sus, exact cum ai zis si tu, nu ne face mai slabi sau mai prosti decat altii, dar sunt satul pana in gat de isterii nationaliste. Si alea .ro dar mai ales alea .hu 😛

 • Szeklermen

  Cu isteriile nationaliste eu am probleme in general 🙂

  Intentia mea nu e sa neg existenta isteriilor nationaliste .hu, dar as fi curios la ce te referi mai exact (chiar sunt curios, fiindca nu stiu daca cele vazute de mine sunt identice de cele vazute de tine).

 • Razvan

  Cand am zis ca sunt satul si de isteriile .hu, ma gandeam ca la voi am mai multe pretentii, nimic specific 🙂

 • Szeklermen

  Bine, m-am linistit 🙂

 • Szeklermen

  Putina explicatie: credeam ca ai descoperit urmele acestor isterii in comment-ul meu, de aceea te-am intrebat 🙂

 • Xavi

  Tihi, niciodata nu da bine ca un maghiar sa promoveze „campionii adevarului” din istoriografia romana. Mai ales daca „adevarul” se refera la geneza poporului roman, teoria care sta la baza infiintarii statului modern roman.
  Pentru ca nici un roman nu va crede ca el o face dintr-un motiv dezinteresat de aflare a adevarului istoric, ci urmareste aceasi agenda iredentista urmarita de toti maghiarii.
  Mai ales daca el incepe postarea exprimandu-si frustrarea cu invocarea constanta a istoriei pentru a justifica multe lucruri, dar dupa acea continua: „Da, m-am plictisit de istorie, dar e bine de stiut ca voi romanii nu sunteti ceea ce credeti ca sunteti, si nu cred ca voi ati fost aici primii”

  Poate ca la asta se referea Razvan…

 • Tihi

  Draga Xavi. Nu stiu pe unde asi fi zis ca „nu cred ca voi ati fost aici primii”. Daca de uiti mai atent singurlui lucru pe care l-am zis este ca acest lucur nu este important, si cea ce se stie cu sigranta este ca cam din sec XI suntem cu totii.
  Deci asta am zis. Ca nu se stie. Nici eu nu stiu, si nici nu cred ca are vre-o importanta.

  „Promovarea” „campionului” Djuvara in acest context cu aceste precizari nu cred ca poate fi privita in nici un fel ca „promovare a iredentismului maghiar”. E departe de mine orice idee din aceasta categorie.

  Cred sincer ca promovarea unui astfel de personaj trebuie facauta de oricine care are o mentalitate deschisa, fara diferenta de etnie sau tel politic. Cea ce face prof. Djuvara nu trebuie sa aiba conotati politice.

  Oricum, nu o sa fiu eu cel mai mare promovator al lui Djuvara 🙂 Mi-a luat-i inainte presa centrala de la Bucuresti. Acuma eu nu cred ca ei ar fi de partea „iredentismului maghiar” 🙂

 • Egy gondolat bant

  Dle. Tihi, intervin cu un comentariu f.f. târziu. Aţi citit cartea dlui Djuvara? Abia am terminat-o şi i-am descoperit nişte hibe (de raţionament). Cea mai mare „hibă” este că se vede de la o poştă (pentru oricine a citit ceva exegeză serioasă, în orice domeniu) că dl. Djuvara nu este un exeget adevărat. Vine cu nişte argumente interesante, nimic de zis, s-a străduit şi pe partea de documentare, dar eşafodajul „nu rezistă” la o examinare mai critică. În opinia mea, dl. Djuvara nu face nici o revoluţie prin lucrarea domniei sale (voi argumenta doar dacă prezintă interes). Dacă nu aţi citit cartea – eu abia am terminat-o, dintr-o suflare – v-o recomand cu căldură, la fel ca tuturor celor ce citesc acest forum (încă se mai poate găsi, la un preţ destul de mic, de 22 RON).

 • diogene73

  Domnul Djuvara este mai mult un bun povestitor de epoca.La capitolul asta sraluceste.Iar Lucian Boia este destul de controversat. Si un tip foarte dizagreabil. Cit despre mituri ale istoriei, exista pretutindeni.Care tara nu are?

 • atol

  Istografia romana a cazu in capcana pe care istoricii unguri i-au intins-o. A adus o dezbatere stintifica in zona politica. Drepturile romanilor asupra Transilvaniei nu sunt date de faptul ca suntem sau nu urmasii dacilor sau romanilor ci de faptul ca suntem majoritari pe acest teritoriu. Cand austriecii au preluat controlul asupra Transilvaniei au facut un recensamant pentru a putea colecta impozitele . Si atunci romanii erau majoritari. Documentele istorice existente pot fi interpretate de fiecare parte in folosul sau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: