Maghiarii nedoriţi în blogosfera românească?

Roblogosfera pe Wikipedia nu ne vrea 

Alaltăieri am intrat pe Wikipedia, şi am găsit din accident pagina de prezentare a Roblogosferei. În primul rând m-am bucurat pentru ea, pentru că numai acum câteva luni, nici măcar o descriere a ce înseamnă blog nu am putut găsi nicăieri pe internet în româneşte. Citind articolul am remaracat o listă a agregatorilor, a cataloagelor de bloguri din România. Am văzut că lipsesc din această listă cele trei blogringuri din Cluj. Fiind un redactor de un timp al Wikipedia m-am autentificat şi am adăugat blogrollurile noastre: ClujBlogroll, Egologo si WebCafe 

Nici după o zi primesc un mesaj pe userul de Wiki de la un anume Rebel, administrator de Wikpedia românesc: „Am constatat faptul că ai adăugat câteva legături noi în pagina menţionată în titlu. Acestea însă nu prezentau decât vag mesaje în limba română şi, în consecinţă, sunt necorespunzătoare acelui articol. Am fost nevoit să anulez modificarea ta.”

Aşa deci. Ce trebuie să înţeleg din acest mesaj este că blogurile scrise de maghiari, cetăţeni români, în limba lor maternă nu sunt considerate parte a blogosferei româneşti? Sau dacă cineva locuind la Cluj de exemplu scrie numai „vag” în română e exlus din blogosferă românească? Oare noi nu locuim în România, nu scriem din/în/şi despre România? Nu avem dreptul să aparţinem la comunitatea mare a blogerilor români? Dar de cine aparţinem?

Nici măcar Cluj Blogroll nu le-a plăcut deşi are o majoritatea blogurilor în română, şi o interfaţă în română. Poate acesta este „sancţionat” pentru includerea maghiarilor. Mă gândesc oare blogării români care scriu să zicem în engleză sau franceză sunt trataţi la fel? Nu prea cred.  

Luminitze nu ne vrea

După ce am găsit aceste liste de bloguri, am încercat înscrierea blogului nostru în unele dintre ele. Două cataloage ne-au primit, una nu ne-au răspuns încă. Dar un agregator ne-a refuzat: Luminitze.ro. Chiar asta, care mi-a plăcut cel mai mult, fiind cel mai frumos developat, cel mai aproape de cum ar trebui să arate un blogroll. După trimiterea primei înscrieri nu am primit răspuns câteva zile. Văzând că nu prea se vrea să fie adăugată, am încercat înscrierea prin „formularul de contact pentru a afla de ce nu a fost inclus.”. Mi s-a răspuns că „dupa o atenta analiza a continutului din blogul tau, desi la prima vedere nu pare, unele idei exprimate acolo au un substrat agresiv. Majoritatea posturilor sunt presarate cu cuvinte grele, iar Luminitze.ro prefera o atitudine constructiva”.

Am fost puţin mirat de acest răspuns. L-aşi înţelege dacă s-ar putea constata idei în bloguri nostru care reflectă şi promovează ură, intoleranţă de orice fel (cum se pot găsii uşor astfel de posturi pe alte bloguri câteodată). Eu cred că scriem chiar în contra. Nu suntem constructivi? Dar oare ce încercăm să facem cu acest blog? Ce încercăm cu prezentarea problemelor, cu discutarea lor în comentarii?

Agresivitate? Mi se pare foarte exagerat cuvântul. Da, nu suntem un blog de videouri funny de pe Youtube. Este un blog de critică. Cam despre aste este vorba într-un blog de critica socială. Publicistica este câteodată aşa… mai incomodă, poate da…câteodată pare agresivă…poate. Dar aşa e şi politica despre care scriem, aşa sunt ieşirile pe care le criticăm. Dacă citim câteva din opiniile de pe blogurile din Bucureşti, sau să zicem celor de la Realitatea Tv vedeţi voi acolo agresivitate faţă de teme minoritare…Dar sunt sigur că ei nu deranjează pe nimeni. Opinia maghiară însă chiar asta face…

În loc de scuze jalnice mai bine ar fi făcut acest domn să-mi scrie sincer: apariţia opiniilor noastre în agregatorul lor afectează imaginea lor în general, nu dă bine să aibă posturi acolo care pur şi simplu probabil deranjează (?) publicul cititor.

Acuma cu bloguri din România scrise în maghiară nici nu cred că s-ar pune problema. Dacă nu ne vor nici în limba româna ce să ne mai aşteptăm de limba maghiară. Nici nu mă mai gândesc să încerc să adaug blogul personal scris în maghiară.

Roblogfestul nici nu a auzit de noi 

Roblogfestul se susţine a fi un concurs naţional. Totuşi ştie toată lumea că practic lucrurile stau altfel: e organizat de bucureşteni pentru bucureşteni. Dacă ar fi fost întradevăr un concurs naţional nu ar fi exclus cei vre-o 1000 de blogări maghiari din România. Ar fi avut măcar câteva secţii şi pentru ei. Bloguri maghiare sunt scrise în România încă din 2003. Primul boom desfăşurându-se în blogosfera maghiară transilvană încă în 2005. Mă mir cum de nu s-a auzit despre noi deloc prin capitală. Dezinteres complet. Totuşi, cu îngăduinţa lor (a organizatorilor ediţiei naţionale), acestă problemă am compensat-o măcar local, cu prietenii mei prin organizarea ClujBlogfestului, unde am făcut totul bilingv, şi am premiat şi blogurile maghiare din Cluj.

Dar pentru viitor cred că organizatorii oricăror concursuri naţionale ar trebuie să ţină cont şi de comunitatea mare şi diversificată a blogerilor maghiari din România. Aşa ar fi corect cel puţin. Aşa se face şi în alte domenii de creaţie intelectuală (vezi mai jos) 

Trafic.ro – interesul omoară naţionalismul  

Şi lui Trafic.ro i-a trebuit mult timp să accepte pagini din România în limba maghiară (după ce pagini în engleză figurau de mult in statisticile lor). Când am încercat să-mi înscriu pagina personală (cu conţinut în majoritate maghiară) în decembrie 2005 am primit următorul răspuns: „Trafic.ro accepta pentru inscriere orice site redactat in limba romana. In plus, in Trafic.ro pot fi inscrise si site-uri redactate in alta limba daca acestea au si continut ce se adreseaza vorbitorilor de limba româna. Site-ul Dumneavoastra incalca aceasta regula, motiv pentru care a fost pus in asteptare.” Deci pagina mea încălca regula. Nici măcar nu se adresa (în altă limbă) vorbitorilor de limba română: mă gândesc de unde credeau ei, că majoritarea citorilor mei nu vorbeau româneşte?

Peste un an în decembrie 2006 blogul meu personal (tot scris în 95% în maghiară) a fost spre suprinderea mea aprobat imediat. De atunci mulţi prieteni de ai mei, blogări în limba maghiară, au fost aprobaţi de Trafic.ro (nu toţi fără scandal). De ce s-a schimbat dintr-o dată politica de discriminare a Trafic.ro? I-a gândiţi-vă cine a devenit ministru IT între timp? Interesul, interesul economic omoară naţionalismul… 

Există exemple pozitive de urmat:

Majoritatea organizaţiilor naţionale de creaţie intelectuală nu numai că îi acceptă dar îi şi premiează sau îi promovează pe maghiarii din România: 

 1. Uniunea Sriitorilor din România: are între membrii şi premiează anual scriitorii de limbă maghiară (care scriu în maghiară)
 2. Uniunea Teatrală din România (UNITER): are între membrii şi premiează anual teatrele şi piesele de limbă maghiară
 3. Uniunea Artiştilor Plastici din România: are între membrii şi premiează anual artiştii de etnie maghiară

Oare de ce consideră „coordonatorii” Roblogosferei că noi nu avem ce căuta între ei, dacă nu scriem în româneşte? Oare de nu ne vor unele comunităţi de blogeri? Oare de ce ne ignoră din concurs organizatorii blogfestului zis „naţional”?

Poate incă mai este nevoie de maturizare în acest domeniu, încă foarte nou, pentru a vedea lucrurile dintr-o perspectivă mai generală şi mai tolerantă.

Anunțuri

119 responses to “Maghiarii nedoriţi în blogosfera românească?

 • zile lungi » zoso’s blog

  […] încă o poveste tristă cu wikipedia românească Etichete: mizerii, monden, personal, romania, software, tech […]

 • bicplayer

  da-i dreq d unguri sa scrie bloguri in ungureste in tzara lor….

 • Tihi

  Nu pot să decid dacă să las astfel de comentarii ca al lui bicplayer, sau să le moderez?
  Sunt totuşi o reflecţie exactă a intoleranţei despre care scriem. Astfel ne vin ca şi argumente, de fapt folositoare.

  Totuşi poate nu ar trebuii să lăsăm mizerii. Voi ce ziceţi?

 • Lolka

  pai da bicplayer, ai nimerit. Exact asta facem: scirem bloguri in maghiara, in tara noastra, adica in Romania.

 • Iskander

  „Aşa deci. Ce trebuie să înţeleg din acest mesaj este că blogurile scrise de maghiari, cetăţeni români, în limba lor maternă nu sunt considerate parte a blogosferei româneşti?”

  daca scrii in maghiara, te citesc cei care o stiu. adica maghiarii.

  deci nu

 • Freedom

  Tihi din pacate intoleranta este alimentata de ambele parti.

 • Keos

  Hai sa o luam altfel, pe voi, astia de aici, nu va plac nici aia de dincolo(da, Ungaria), asa ca mai moale cu intoleranta, v-ati stricat incet dar sigur singuri imaginea, post-ul de mai sus e doar un efect, nu e cauza… e de ajuns sa va priviti un pic liderii si mentalitatile lor. Si da, sunteti agresivi, get real…

 • Pig Brother

  Chestia cu Wikipedia ar putea avea oarecum un fundament OK.

  RO.wikipedia.org nu e Wikipedia Romaniei ci Wikipedia in limba romana. Continutul in limba maghiara nu prea are ce cauta. Nu prea mi-ar pica bine sa gasesc pe en.wikipedia.org continut in spaniola pentru ca un gigel din Los Angeles a gasit de cuviinta sa puna asa ceva pentru ca el este cetatean american.

  Din pacate si cu Roblogfest este similar. Cine poate vota un blog din care nu pricepe nimic? Uniunile artistice de care amintesti au traducatori, bloggerii nu au. 🙂

  In rest, intoleranta obisnuita, o sa treaca in timp…

 • Tihi

  @Iskander:După părerea mea tot ce se naşte în România în materie de blog face parte din roblogosferă. Dacp blogul cunoscut a lui Boby Voicu scris în engleză aparţine de roblogosferă care este diferenţa faţă de un blog scris în maghiară?

  @Freedom: de acord

  @Keos: de unde crezi tu că pe noi nu ne plac cei din Ungaria? Eu mă duc des la Budapesta, şi nu am simţit aşa ceva niciodată. O fi unii mai inculţi cărora nu le plac “românii” cum ne cheamp pe noi. Dar asta ţine de intoleranţa faţă de străini în general, pe care o au mulţi şi acolo. Nu are legătură specială cu noi.

  @Pig Brother: Lista pe care am modificat-o scrie aşa: „Numeroase bloguri româneşti sunt indexate la:” Nu bloguri în limba română, ci bloguri româneşti, deci scrise în România. Acele liste au o grămadă de bloguri care sunt scrise în alte limbi decât româna. Nu am încercat să pun nici un text în altă limbă. Erau lincuri către blogringuri din România. Cred că încăpea foarte bine.
  La RoBlogfest s-ar fi putut face uşor categorii de bloguri (vre-o 3-4) special pentru blogurile în maghiară. Acolo oricumi se încriau şi votau numai cei care scriu sau citesc limba. Aşa am făcut-o şi la ClujBlogfest. Este o chestie de bunăvoinţă, şi de acceptare a acestei sfere a blogosferei din România.

 • Lolka

  „Dacp blogul cunoscut a lui Boby Voicu scris în engleză aparţine de roblogosferă care este diferenţa faţă de un blog scris în maghiară?”

  Engleza, şi maghiara sunt nişte limbi oficiale ale EU.
  Engleza şi maghiara sunt limbi străine în România, unde limba oficială este româna.
  Deci, ro.wikipedia discriminează o limbă oficială a EU.

  Referitor la diferenţe: singura diferenţă constă în faptul că autorul blogului într-o limnbă străină este Voicu, iar autorul celuilalt blog scris tot într-o limbă străină este Benedek.

 • Iskander

  diferenta e ca engleza o inteleg 90% dintre cei din ro care intra pe net, maghiara cati?

  ma apus sa scriu in vietnameza si inteleg eu cu ambasada vietnamului.

  te adresezi romanilor daca vrei roblogosferă, mi se pare logic.

 • Keos

  Da, probabil mi se pare mie. Oricum, raman la parerea ca de cativa ani va stricati singuri imaginea, mai ales liderii vostri politici, au deveniti din ce in ce mai iritanti si mai plangaciosi, nu mai stiu saracii ce drepturi sa inventeze si sa ceara, is asupriti peste tot… s-a cam saturat lumea. Nu ca politicienii romani ar fi mai rasariti, deja nu mai da nimeni 2 bani pe ei, destul de trist si asta.

 • Lolka

  Iskander:
  „diferenta e ca engleza o inteleg 90% dintre cei din ro care intra pe net, maghiara cati?

  ma apus sa scriu in vietnameza si inteleg eu cu ambasada vietnamului.”

  Cam 9-10% din populaţia României, deci nu stă comparaţia.

  În maghiară nu poţi să te adresezi românilor? Mai ales că cei 90% de vorbitori de engleză mi se pare cam aiuristic…

 • Keos

  @ Lolka, limba engleza ar trebui considerata un fel de limbaj universal pe Internet(si nu numai), nu cred ca e corect sa o compari cu limba maghiara sau cu limba romana.

  Si puteti spune ce vreti, o rowikipedia cu articole in limba maghiara ar arata stupid.

 • UltimulNihilist

  Nu sunt impotriva scrierii blogurilor in limba maghiara…oriunde ar fi asta…nu imi place nu citesc. Urasc aceasta limba…ii urasc pe unguri…dau dovada 100% de rasism. Atata timp cat esti in tara mea, Romania, cel putin pe strada imi vorbesti romaneste. Cam acum un an am fost aproape 1 luna in cluj…si se pare ca am fost intr-o parte a orasului unde am avut parte numai de aceasta limba „formidabila”. Mi se pare ingrozitor si repulsiv ca in Romania sa mi se vorbeasca, in tara mea…in alta limba. OK…sa zicem ca trecem si peste asta pentru ca sunt zeci de limbi in aceasta tara care se vorbesc, dar din moment ce ceri cetatenie romana…ai cetatenie romana, traiesti in Romania…pai vorbeste-mi ma nene in romaneste. Deplorabil!!! Pot vorbi pe acest subiect, pe larg, cu oricine doreste…incepand de la timpurile istorice. Sper sa nu fie moderat comentariul…macar sa fie dovada de fair-play.

 • Lolka

  Dar Keos, nu este vorba despre articole in limba maghiara, ci despre considerarea blogurilor scrise care sunt scrise in romania, in maghiara, ca parte a roblogosferei.

 • Dumnezo'

  Nu stiu de ce se plang unii ca ei nu-nteleg blogurile in maghiara; un blog face parte din blogosfera romaneasca cand autorul e roman, nu cand intelege Gigel ce scrie acolo (mai ales ca in cazul de fata, gigeii care au comentat contra pe aici nu par foarte capabili sa inteleaga multe).

  Deci Iskander (asta o fi un typo dupa Islander?), bicplayer, stfu.

 • Dumnezo'

  Keos, nu era vorba de „articole in limba maghiara pe ro.wikipedia”, era vorba sa fie mentionate si bloguri in maghiara ca facand parte din blogosfera romaneasca.

  Dar presupunand ca ar fi vorba de asta, dupa logica ta „articole englezesti pe ro.wikipedia” nu ar arata stupid, fiindca oricum engleza ii un limbaj universal… LOL

  Circular logic.

 • Programare Sociala

  Prietena mea este din Ungaria. Cum ne inteleg… dumnezeu cu mila.

  Nu am nimic cu ungurii, dar nu suport sa vad/citesc maghiara in Romania. Nu o inteleg, si in plus am un sentiment acut de ura impotriva celor care sa incapataneaza sa o faca.

  Scrieti-va blogurile in limba romana, si o sa va citeasca si o sa va inteleaga toti romanii. Stiu ca puteti.

  Daca continuati sa o tineti pe a voastra atunci nu cred ca aveti dreptul sa faceti parte din blogosfera romaneasca.

  Blogosfera romaneasca tine mai degraba de limba pe care o vorbesc cititorilor nu de limba in care sunt scrise blogurile.

  Blogurile in engleza sunt intelese de majoritatea romanilor, deci sunt ok.

  Blogurile in maghiara sunt intelese doar de maghiari, asa ca la gara!

 • Tihi

  Câtă ură, intoleranţă şi dispreţ vine de la unii, doamne. Nu-mi vine să cred.
  Imi zice un prieten acum, ca totul vine de la frustrarea că nu înţeleg oamenii limba. Şi cea ce nu înţelege omul nu îl vrea.
  E simplu. Oare e numai atât? Ajunge atât?

  Oricum, poate mă răzgândesc în voinţa de a deveni parte a blogosferei româneşti.
  Într-o aşa atmosferă intolerantă…

 • Keos

  @Dumnezo’, ultimele mele doau fraze nu aveau legatura una cu alta, evident ca rowikipedia ar arata la fel de stupid in engleza, in prima fraza ma refeream la bloguri, in a doua la wikipedia, credeam ca e evident, nu si pentru tine, asa ca mai incet cu judecatul altora…

 • danmesser

  Cind ii vad pe toti berbecii astia de romani-verzi si patrioti cum latra (ma rog, berbecii behaie dar las asa de dragul variatiei) si se inflameaza… mai ca-mi pare rau ca nu stiu o boaba de maghiara.
  Cit despre blogurile scrise in limba romana… hai sa fim seriosi… cite din ele sint scrise in LIMBA ROMANA?
  E oare suficient ca, indiferent de puzderia de „a fii”, „albastrii”, „miam”, „i-mi” etc., bizonu’ intelege oricum ce scrie acolo?

 • Denisa

  Da, Tihi, este frustrant pentru mine, ca româncă, să nu înţeleg ce scrii pe blogul tău, în maghiară, dar să ai pretenţia să participi la un concurs unde eu ar trebui să votez pentru tine sau pentru alţi români. Iar tu să scrii într-o limbă pe care eu nu o înţeleg. N-am nimic cu maghiarii, însă eu nu am pretenţia, când merg în Ungaria, să mi se vorbească în româneşte…
  Oricum… polemica asta n-o să se încheie niciodată, mereu vor fi voci care să susţină una dintre „părţi”.

 • Rebel

  O mică menţiune, domnilor. Citez din articolul de pe ro.wikipedia.org: „Blogosfera românească reprezintă totalitatea blogurilor scrise în limba română …”

  Scris în limba română nu implică aşezarea domeniului în spaţiul ‘.ro’ sau plasarea serverelor care găzduiesc siturile cu pricina în România; pur şi simplu e vorba de bloguri scrise în limba română.

  O mică rugăminte: rog a-mi scoate legătura către pagina de utilizator. Mulţumesc în avans şi îmi cer scuze pentru întârziere.

 • VisUrat

  ehhhh… neinformarea asta…
  roblogfest este concurs national, pentru bloguri in limba romana (limba oficiala a Romaniei, in caz ca n`ati auzit).
  e facut de bucuresteni dar, iar in caz ca n`ati auzit, a fost castigat (chiar la vreo trei categorii) de unul din Iasi. care avea, bineinteles, blog in limba romana.
  nu am vazut sa fi facut scandal nici un blogger roman cu blog in engleza pentru ca nu a fost primit.
  ROBlogFest este pentru cei care scriu in romana.
  ura? intoleranta?
  oare ce`ar zice ungurii daca m`as duce in ungaria, mi`as lua cetatenie si as vrea sa particip la blogfestul lor cu un blog in romana?
  te lauzi ca esti roman? atunci scrie si vorbeste in limba OFICIALA a Romaniei. vrei ungureste? atunci vorbeste si scrie celor care te inteleg. dar realizeaza ca sunteti mult mai putini decat noi si nu noi suntem obligati sa va invatam limba.
  Nu va pune nimeni comisie pentru limba maghiara pentru ca nush` ce ungur vrea sa dea la facultate la Bucuresti si`i singurul care vrea sa scrie la examen in maghiara.
  De ce nu faceti o plangere pentru ca sunteti discriminati?
  Si, cu putin noroc, data viitoare, roblogfestul va avea versiuni in chineza, turca, armeana, aromana, rusa, bulgara si, bineinteles, maghiara.
  pentru ca`i concurs la nivel national. nu?
  nu cred ca v`a zis nimeni sa nu mai scrieti in ungureste. nu v`a zis nimeni „da`te mai incolo” atat timp cat v`ati vazut de treaba. Dar, nu se poate sa nu va simtiti marginalizati sau persecutati.
  de ce nu scrii si despre faptul ca eu nu pot sa`mi cumpar o paine daca ma plimb prin Harghita sau Covasna? pentru ca eu nu stiu maghiara si nesimtitii aia d`acolo refuza sa vorbeasca romaneste. Si gandeste`te ca, pana la urma, pe buletinele lor scrie „ceteatean roman”.
  asa ca, inainte sa te trezesti persecutat, intreaba`te daca nu cumva asa ne simtim si noi.
  numai ca, diferenta`i alta. tu daca deschizi gura, sare repede vreun d`ala d`al vostru si va ia apararea. eu daca deschid gura, va dati repede victime. si tot voua va sare lumea`n ajutor.
  asa ca, revino`ti repede.
  ne`ati infectat aproape totul si acum vreti mai mult. uite ca nu`i asa.
  cand o sa scrieti in romana, atunci veti fi priviti ca niste romani.
  pana atunci, vorbiti cu Gigel.

  Gigel, ai legatura. prietenii stiu de ce.

 • Top Posts « WordPress.com

  […] Maghiarii nedoriţi în blogosfera românească? Roblogosfera pe Wikipedia nu ne vrea  Alaltăieri am intrat pe Wikipedia, şi am găsit din accident pagina de […] […]

 • gramo

  Cu wikipedia romaneasca a avut mai multa lume probleme. Unii editori de acolo sunt xenofobi, se acuza reciproc de simpatii legionare etc.

  Comentarii de felul celui scris de bicplayer noi nu le-am lasa pe blog, din respect pentru ceilalti cititori, dar,… cate bordeie, atatea obiceie.

  E foarte urat ca apar astfel de reactii intolerante. Nu-i toata blogosfera romaneasca asa, totusi.

 • user

  de ce va doare pe voi in cot daca faceti parte din roblahblahsfera ROMANEASCA ?
  ca e clar c anu scrietei pentru romani, nu de alta.
  daca ma apuc si eu sa scriu in germana, mai mult ca sigur nu o sa fac scandal ca nu o sa fiu citit de ramani.

  e alegerea voastra si acceptati consecintele.
  si nu ma dati va rog ca exemplu engleza.
  e de tot rasul.

 • user

  Pi.Es.
  scuze pentru typosurile din postul precedent, ora e inaintata, lumina stinsa, si peste 3 ore tre ma merg la munca.

 • evilpenguin

  E vorba de respect. Respecta-ma si te voi respecta. Nu-mi cere sa te vizitez daca scrii in maghiara ca nu am ce face pe blogul tau in cazul asta, dar pot sa te respect. Nu ma costa. Nu inseamna ca plec capul, nu inseamna ca ma injosesc. Tot ce vreau este ca acest respect sa fie reciproc.

  Dar daca eu ma duc in tara mea undeva si cer un banal lucru la un banal magazin si mi se raspunde in maghiara ceva in siktir cum e? Cum e asta respect? Am zis „buna ziua” (in romana, desigur) si am cerut un Kent. Hai convinge-ma ca in maghiara Kent nu se cheama „Kent”. Convinge-ma ca vanzatorul nu a inteles ce ziceam. N-o sa poti, pentru ca nici tu nu esti convins de asta.

  Si de la exemple de genul asta se trage totul. Pentru ca lumea tinde sa generalizeze. Nu pe romani ar trebui sa dati vina pentru aceasta intoleranta si acest dispret, ci pe co-nationalii vostri care creaza aceasta imagine despre minoritatea maghiara din Romania.

 • the passenger

  pfai, ce-mi place tare cum posturi de genul asta incaseaza maxim de vizite! u scored my friend 🙂
  mai da-le dracu de comunitati. si -sfere. ca toate presupun botul pe labe si pusu la comun. de idei. daca nu esti suficient de comun nu-ncapi. daca nu era maghiara, era altceva.
  or scrii pentru tine si nu te cenzurezi. or scrii pentru ei…si iata-ti-i.. pocniti-va cum stiti mai bine.
  si poti s-o tii in romaneasca suta-n-suta ca daca esti ‘inconfortabil’ tot ce se termina in .ro te va cenzura. asa am ajuns eu sa evit.
  deci mai lasa de la tine niste ani. daca vrei sa fii popular. sa mai creasca un pic ‘roblogosfera’ la cap. si alte .ro-uri. ca doar acum ne inventam si noi postmodernismul. cu toate excesele lor surrealist de carnale si emotionale, bloggerii-s oamenii zilnici de pe strazi, de la birou, din etc.

  celor multi semnatari ai circului, rogu-va nu va irositi gloantele de mitraliera pe mine, ca asta-i tot ce-am avut de zis. hai puszic si mai fortati pleoapele alea ca poate chiar merita 🙂

 • Dumnezo'

  Mesaju’ ala e chiar ridicol venind din partea unuia care se plange pe blog ca i-a zis maica-sa sa ude florile cat timp e in vacanta (Programare socialista)
  Who cares?
  Who reads that shit?

  Cui ii pasa ce nu suporta unu’ care are ca motto de viata „Winning the game playing by their rules.” ?

 • Pestye

  Sa nu te dai batut Tihi!
  Nu cred ca nu ai stiut ca asta te asteapta…

 • intrebare

  De ce ai vrea sa fii in blogosfera sau wikipedia romaneasca, daca cei care citesc nu inteleg un cuvant din randurile tale? Cele 2 comunitati nu sunt niste pagini aurii in care sa pui o adresa sau un nr de telefon, cele 2 comunitati au ca fundament cititul in limba romana adica exact ce nu oferi tu. Ce vrei tu e ca si cand ai cere sa se publice multe carti in chineza in Romania. Nu are nimeni nimic cu chineza, dar nu o intelegem. Cam asa si cu scrisul in ungureste. Poate daca ati scrie din cand in cand in limba romana ati fi acceptati, intr-un final sunteti cetateni romani. Dar repet, fara o scriitura in limba romana ati face doar un simplu act de prezenta pe blogosfera sau wikipedia in ro, util cui ? Pe voi nu v-ar citi un roman (nu din rautate in general, e clar ca sunt si astfel de cazuri, dar nu putem generaliza), cred ca acolo trebuie sa lucrati putin si va garantez ca veti fi cititi si doar pentru a vedea „ce mai spun ungurii din Romania”. Succese

 • mousike

  Mda, nu pot sa nu ma mir de cata frustrare am vazut in comentariile astea. „Mi se pare ingrozitor si repulsiv ca in Romania sa mi se vorbeasca, in tara mea…in alta limba” .. sau „la gara” :)) Si daca tot vorbiti de „timpuri istorice”, azi se implinesc 66 de ani de la pogromul de la Iasi. Mai sondati-va un pic mentalitatea, d-lor, dincolo de diferentele de context nu cred ca judecati mai profund decat automatele baietilor „patrioti” de atunci. Si tineti minte ghilimelele. Si tot voi sunteti aia care serbau cu chiote intrarea in UE acu` cateva luni?….
  Apoi, stau si ma intreb de ce, raspunzandu-ti tie, Tihi, se invoca imaginea proasta a UDMR-ului. Nu stiu care sunt preferintele tale politice, dar in orice caz e o grava eroare sa confunzi un partid politic cu o etnie, si o etnie cu suma indivizilor care vorbesc limba cu pricina. Mmm… pentru a ajunge la o stare de normalitate, trebuie in primul rand sa se termine cu judecatile astea colective (ei-noi).

 • UN Blogger

  eu fac parte din minoritatea care considera ca ungurii trebuie exterminati, vreau si eu dreptul meu sa extermin legal cat mai multi maghiari fiindca cultura mea se bazeaza pe exterminarea maghiarilor. am si eu drepturi europene.

 • Razvan

  Sunt curios ce motiv real au istericii de aici de a respinge blogurile respective.

  After all nu’s pline cu adsense ca la toti milogii si nici nu pot avea vreo contributie majora la al IIIlea razboi mondial intre olteni si bozgori care va fi castigat in mod evident de bulgari.

  Deci? Motivul REAL?

  Mentiona cineva mai sus orientarea cam verzulie a unor editori wikipedia .ro. Oricine care sta si se uita la articolele legate de subiect va avea cam aceeasi parere.

 • sin

  ba, blogosfera romaneasca cuprinde bloguri in romana, nu in bozgoreste. so stfu.

 • romananonim

  Cea mai corecta si impartiala parere consider ca este cea a lui \”intrebare\” (postul cu numarul 34): Daca scriti in maghiara nu ne intereseaza pentru ca nu intelegem. E absurd sa ai pretentii sa fii acceptat intr-o comunitate care are diferente punctuale dar notabile fata de a ta. Daca intru intr-un bar ce se adreseaza comunitatii gay, skinhead sau manelara nu pot sa am pretentii sa fiu tratat ca intr-un bar obisnuit. Accept regulile lor sau nu intru. Uite, acum ca ai scris in romana postul asta am intrat multi, am citit, ne-am dat cu parerea, ne-a interesat. Daca il scriai in magiara intram, ne uitam doua secunde si inchideam tabul browserului in care l-am deschis.

 • Freedom

  Tihi ura, intoleranta si dispretul nu sunt cauzate de limba. Conflictul dintre romani si maghiari este mult mai vechi, este istoric si a fost alimentat in ultimii ani chiar de cei care ar fi trebuit sa reprezinte interesele maghiarilor! Nu se poate sa vrei stat in stat deoarece rezultatele sunt chiar astea de care te plangi.

 • bulimache

  wow! sunt uluita! vroiam sa las un comentariu in care sa zic: uite dom’le, un mesaj echilibrat despre aceasta problema care este (inca) delicata! dar sunt uluita de reactiile agresive pe care le-am parcurs, in diagonala, pe partea de comentarii…
  eu cred ca a fi de mai multe feluri este o chestie valoroasa – suntem mai diversi, ne vom plictisi mai greu, vom gasi perspective mai variate etc. Cred ca e normal sa iti pastrezi identitatea culturala – inclusiv limba. Mi-ar placea ca si romanii din Ungaria sa aiba la fel de multe drepturi ca maghiarii din Romania, dar pana atunci prefer sa fac lobby acolo decat sa le tai avantajelor celor de aici. Mi-ar placea ca maghiarii din Romania sa vorbeasca si ei romana (cu mine!) si sa nu se izoleze, dar cred ca pretul platit de tinerii care vorbesc greu romaneste incepe sa se simta. Si, mai ales, nu cred ca astfel de atitudini (de genul: du-te si vorbeste ungureste in Ungaria) o sa produca vreo solutie….
  speram ca in blogosfera problemele sa fie tratate un pic altfel. blogosfera sa fie o oglindire a partii celei mai bune din societate, a oamenilor cu orizonturi mai largi… hmm… dar e de lucru si pe partea asta.
  keep in touch. o sa mai evoluam.

 • Luminitze

  Tihi, desi nu ti-am trimis un mail lung in raspunsul pe care ti l-am dat, tu nu l-ai publicat pe tot.

  Spuneam acolo ca ca e posibil sa ne inselam in legatura cu decizia TEMPORARA pe care am luat-o in legatura cu site-ul tau si ca ne vom uita mai atent la el. Te victimizezi din nou.

  Motivele pentru care nu a fost inclus:

  Titlul „Limba cailor” inseamna victimizare. Eu cel putin, o vad ca pe o acuza asupra tuturor romanilor si primul pas pe care il faci sugereaza un pic „hai sa ne luam la hartza”. Ii faci pe romani sa se simta prost, ca si cum toti ar fi de parerea lui Funar si vinovati pentru el.

  Cuvintele grele care sunt presarate prin mai toate articolele: homofobie, sovinism, ura, minciuna, si in principal acuze.

  Momentul cand am spus nu, trebuie sa ne mai gandim si sa mai citim, a fost cand am citit pe blogul tau „Cum sa respecti un popor care isi pune tricolorul pe cosul de gunoi?”

  La suprafata blogul pare politically correct, dar daca citesti mai atent si mai mult, observi mici bucatele antiromanesti.

  Cu toate astea, tinand cont ca Luminitze pretuieste in principal libertatea de exprimare, decizia de a nu include blogul tau nu este definitiva.

  Consider ca nu trebuie sa iti mai raspund in mail, pentru ca ai decis sa faci conversatia noastra publica.

 • Pisti

  Locuiesc in Ungaria si scriu un blog in romaneste. Oare daca ma inscriu la Blogfestul maghiaristanez or sa ma primeasca?

  Pe www este mai putin important DE UNDE SCRII, ci este mai important CUI te adresezi. Cum vrei sa faci parte dintr-o comunitate in care 99% din membrii ei nu cunosc limba in care tu te exprimi?

  Sunt romani care blogeaza din USA. Fac parte din blogsfera autohotna? Normal ca fac parte ca doar se adreseaza ei.

  Sunt roman, locuiesc la Barlad si blogez in pachistaneza. Fac parte din blogsfera romaneasca? Hmm…

 • so_be_it

  haideti sa fim victime care dau mai abitir cu maciuca decat calaii!

  limba defineste o comunitate, nu actele . blogosfera este o comunitate, nu o institutie.

  degeaba ai buletin romanesc, dar te adresezi pe blogul tau chinezilor din romania, in limba chineza.
  nu vei fi decat un membru al comunitatii chinezilor cu blog din romania.

  poate primul.

 • potzekalnikov

  prostia si-a luat mosie si in satul global; penibil, pe bune, penibil!

 • evilpenguin

  Stiti ce ma gandeam? Intr-o zi ma gandeam ca as vrea sa fiu in Club Nokia. Asa ca m-am inscris. Dar nenorocitii nu m-au primit, ca cica daca am Motorola nu pot sa ma inscriu in club Nokia. Ce discriminare, dom’le! Ce discriminare! Ce nazisti infecti! Nu?

 • andr3utza

  Mi se pare o tampenie…Ai dreptate…si iti sustin ideea..Suntem mult prea inapoiati…..

 • Trendy-flendy » Wikipedia, ţapul ispăşitor

  […] mai fierbinte topic din blogosfera (românească ?) este cel despre maghiarii marginalizaţi. Ce mă deranjează la acel articol e că autorul se foloseşte de numele Wikipediei ca să atragă […]

 • Kalkin

  Pai daca scrii in maghiara de unde naiba sa intelegem? 🙂
  Esti cam nedrept aici.
  Si nici n-are legatura cu nationalitatea. Chinez, rus etc, ar fi aceeasi problema.
  Vrei sa comunici, dar ne vorbesti in alta limba. Cum vrei sa iti raspundem, daca nu intelegem?

 • Sorin DespoT

  😀

 • ovidiugabriel

  hm…interesant! Totusi daca acele bloguri contin articole scrise in limba romana ar putea fi adaugate la listele respective. Dar daca sunt scrise in alta limba … normal ca nu pot fi considerate bloguri romanesti. Apropo, stie cineva ce suprafata din Romania este acoperita cu placute bilingve? Care era limba oficiala in Romania?

 • Dumnezo'

  UltimulNihilist, Programare Sociala, restu… vi se pare ca ar trebui sa se simta „ungurii” (deja termenul asta parca a devenit peiorativ, eu prefer sa folosesc maghiar) si sa taca pt. ca voi nu suportati?

  Hahah!

  Si totusi; de unde pana unde e „tara voastra”?
  Cine v-a dat dreptul sa vorbiti in numele Romaniei?
  A primit-o muma voastra zestre si v-a dat-o cand v-ati nascut?
  De ce nu-i si tara lor ma rog? Genetic nu va deosebesc.

  Voi sunteti motivul pentru care romanii sunt priviti cu atat de multa suspiciune in occident, iar cand vi se reproseaza ceva sariti de cur de parca v-am injurat toate mamele de la curva de decebal incoace (btw, povestea aia e falsa).

  Rusine, mocanilor. Mereti in tara voastra.. 😀
  Faceti-va una toti taranii din secolu’ 18 si lasati-ne pe restu’ in pace sa evoluam linistiti.

 • Dumnezo'

  „Cum vrei sa faci parte dintr-o comunitate in care 99% din membrii ei nu cunosc limba in care tu te exprimi?”

  Adica daca eu scriu un blog la nivel super intelectual si 99% din restu’ picilor care de obicei scriu despre vecinu’ de la 2 si cum s-a imbatat el iar.. atunci nu fac parte din blogosfera romaneasca ca restu sunt pe langa?
  Hmm..

  „Sunt roman, locuiesc la Barlad si blogez in pachistaneza. Fac parte din blogsfera romaneasca? Hmm…”
  Da. Oricum majoritatea aberatiilor de pe bloguri puteau la fel de bine fi scrise in pachistaneza ca oricum nu le citeste nimeni.
  E ceva ce n-ai inteles? Hmm…

 • piticu21

  de ce n-a comentat nimeni in ungureste aici?

 • Roxana

  Extrem de interesant articolul… absolut existential as putea spune.Sunt romana… nu am nimic cu ungurii,dar toate pana la un punct.Mai exact pana la punctul de unde incep pretentiile lor stupide.Limba maghiara oficiala in institutii publice in zonele unde ei traiesc,universitati in limba maghiara… si mai nou acceptarea lor la roblogfest [ aa..uitam de autonomie]… Pai ce ar fi daca fiecare MINORITATE ar avea asemenea pretenii… gandind logic.Am avea universitati in chineza,turca,araba…etc… Ontopic: am avea ROblogfest cu bloguri in cele n limbi ale lumii…Ar fi interesant… oricum nu v-ar vota nimeni… Asa ca mai usor cu aceste pretentii…cel putin cat traiti in Romania… Ce ar fi sa va acceptati conditia de minoritate?;)

 • Roxana

  romanca*

 • SAF

  Mais, on peut parler en français. Peut-être que-on peut renoncer a tous ces problèmes.
  Je suis un roumain et je vais faire un blog roumain en français. Et je veux un prix a roblogfest.
  C’est mieux comme-ca?

 • Laurentiu

  Nu inteleg cum puteti fi atat de batuti in cap. Daca voi traiti in Romania, vreti sa va integrati in blogosfera romaneasca, de ce pana mea va tot plangeti ca va discriminam !? Omule, traiesti in Romania da? (nu-i tara voastra in nici intr-un caz). Scrii in romana da? Vrei sa intri in blogosfera noastra da? Dar te plangi ca nu iti accepta nimeni blogurile in limba maghiara…bun. De ce oare? PENTRU CA SUNT IN LIMBA MAGHIARA IAR BLOGOSFERA ESTE ROMANEASACA. Pricepusi acum?

  Transmisiune directa din Moldova (nu Rp. Moldova)

 • Laurentiu

  Pff am vazut altceva care ma enerveaza si mai tare. „limba cailor” !? I-auzi. Daca nu-ti convine cum vorbim noi, felul in care ne purtam si felul in care ne aparam nationalitatea, du-te naibii in Ungaria si te plange pana n-ai sa mai poti.

 • jesuismymind

  alt ungur care se crede discriminat!!!zi-mi dom’le cati dintre alea peste 20 de mil de cetateni vb maghiara???si daca e limba oficiala UE ce-i cu asta???atata timp cat majoritatea populatiei nu o intelege nu mi se pare corect sa oblig lumea sa accepte blogurile in maghiara.daca as veni in ungaria si as scrie in romana nu as sari de cur in sus asa cum va place voua sa o faceti de ani de zile ca sunt discriminata,ca de ce draga PERIMIT maghiarii sa NU inteleaga limba in care scriu si sa o refuze!
  @pisti..inainte sa postez am vazut si comment-ul tau..good point!

 • Radu C

  Auzi ba maghiarule, ai vorbit cu cei de la roBlogFest sa faca o sectiune „bloguri in limba maghiara” macar? Aproape sigur nu te-ar fi refuzat din prima. Sunt sanse sa-ti fi spus de ce nu e posibil sa fie incluse bloguri in maghiara, din motive de ordin tehnic, si anume „magyarosh nemtudom” (ceva in directia asta oricum, ca nu stiu maghiara). In momentul ala ai fi putut face o fapta buna pentru comunitatea ta si sa te oferi sa-i ajuti: te ofereai sa fii responsabil cu sectiunea maghiara a roBlogFest si ce faceai era pe barba ta. Ca sa-ti sara tie ungurii in cap daca nu iesea bine. Nu poti sta cu curu’ in scaun si sa-ti plangi de mila (asta am invatat si eu, dar nu la capitolul limba si cultura, ci la capitolul socio-economic, unde eram si eu „discriminat”) si lucrurile sa se rezolve de la sine. Ai o problema? Vorbesti cu oamenii atunci, nu dupa. Vrei sa-i spui cuiva ceva, ii spui atunci cand se desfasoara evenimentele daca vrei sa si obtii ceva. Asta e o lectie pe care eu inca o invat, dar consider ca este calea corecta de urmat. Uite, la urmatorul roBlogFest imi propun sa-mi aduc aminte de tine si sa te „impulsionez” sa vorbesti cu oamenii. De dragul diversitatii. In mod clar n-o sa concurezi cu blogurile romanesti, pentru ca nu ai cum. O sa fie concurs separat, intre bloguri maghiare. Blogurile romanesti si cele in engleza pot concura pentru ca romanii stiu engleza in cea mai mare parte (invatata chiar de la mama lor, de la Hollywood). Dar macar ai sa fii prezent pe-acolo. Si ai face bine sa-ti aduci si confratii, ca nu se poate face o sectiune doar cu tine si alti doi prieteni ai tai. Daca nu, organizeaza tu romagBlogFest (prefixul seamana cu Kromagg, din Sliders, hihi), pentru blogurile romanesti (ro) scrise in limba maghiara (mag) si ti-ai rezolvat problema… cat de cat. Daca ne apucam si incurcam bloguri de diferite limbi in aceeasi sectiune, diversitatea e prea trasa de par, si relevanta concursului e muci. Motivand ca limba maghiara e limba oficiala a UE n-are nimic de-a face cu roBlogFest. Limba oficiala e folosita in relatia cu statul, institutiile oficiale. Limba oficiala nu obliga nici o persoana sau organizatie privata sa-ti accepte lucrarile in limba ta daca nu are nici un interes, ca sa nu spun nici o tangenta, cu limba ta, daca limba ta nu are audienta din punctul lor de vedere.

  Mi-a dat prin cap o situatie alternativa legata de discriminarea fata de „limba”: Un BlogFest facut de inginerii de la AC si TCM, cu bloguri despre roboti, electronica, pompe hidraulice, etc.. Cei de la agronomie sunt suparati foc ca sunt discriminati si ca cei de la tehnoBlogFest nu au bloguri in „limba” agronomica in concurs. Ca doar si cei care vorbesc despre cultura cartofului sunt oameni. Dar publicul celor de la tehnoBlogFest nu pricepe o iota din ce zic aia de la agronomie (aici ma intersectez cu opinia lui VisUrat), iar aia de la agronomie nu misca un deget ca sa-si faca fie sectiunea lor, fie BlogFestul lor dedicat, agroBlogFest. Nu misca un deget, dar isi ascut cutitele, si scriu pe ele numele celor de la tehnoBlogFest cu litere mari si stralucitoare. Pentru EI sunt DISCRIMINATI, nu LENESI si PROSTI.

 • Emanuel

  Tihi,

  Sunt de acord exista o reticenta generala a romanilor fata de maghiari.Este o prostie pt ca este fondata pe subiectivitati, pe prejudecati.

 • Adriana

  Devine din ce in ce mai clar ca in Romania e mai bine sa fii minoritar. Exista mai multe drepturi, plus posibilitatea de a da vina pe majoritate pt esecurile tale. Eu tot nu inteleg de ce va plangeti, aveti locuri in Parlament, in Guvern, peste tot, aveti scoli, facultati, totul. Unde vi se mai acorda asemenea sanse??? Si acu ati gasit un loc care nu are sectiune maghiara: blogosfera. Sunteti cu adevarat uimitori. Dati si voi mana cu mana si daca va strangeti 3 bloggeri care vreti sectiune maghiara se va face. Pana atunci, chill, ca deveniti penibili

 • Zoonapolitikon Xulescu

  Amice autor, esti prost. Te discriminezi singur cand scrii intr-o limba pe care nu o inteleg toti. Daca ai ceva interesant de spus, spune in asa fel incat sa te priceapa toata lumea, pentru ca aici nu ne intereseaza neaparat ce natie esti sau ce culoare ai … Trebuie doar sa scrii in asa fel incat sa te faci inteles. Panimaiesi ?

 • cemaseaca

  Baaaa…tu in ce tara te crezi ? Hai ca-ti zic eu. Se numeste ROMANIA unde se vorbeste ROMANA. Eu daca ma duc in Germania sprechen sie deutsch, daca ma duc in Franta parle vu francoise in Ungaria vorbesc ungureste, iar in ROMANIA vorbesc ROMANA. Atat ne mai trebe sa merg pe strazi din romania si sa nu inteleg cum se numeste sau sa nu pot vb cu un politist care sa-mi dea indicatii pt. ca m-am ratacit.

  Ungurii care nu stiu romana ar trebuii obligati sa o invete daca mai vor cetatenie.

 • smarcastik

  Si totusi…de ce cautam cu disperare motive pentru a ne simti discriminati?? Pentru ca nu putems a traim pur si simplu si s ane adaptam la realitatea in care traim, trebuie sa ne batem cu pumnul in piept ca ce avem noi nu mai are nimeni si nenorocita de opinie publica nu se conformeaza…
  Militati pentru posturi bilingve please….

 • balauru

  Lolka draga am auzit ca e mina masonilor si a lui Jorj Bekali al primulea care nu simpatizeaza arbitri unguri si nu numai. 🙂

 • Dianna

  mai degraba intoleranta din partea ungurilor decat a romanilor. daca ar avea putin respect pt tara in care traiesc nu s-ar incapatana sa vb maghiara. daca le place atata sa vb in maghiara sa se duca in tara lor. si e total aiurea ca in Ardeal, in multe orase numele strazilor sunt scrise si in romana si in maghiara, suntem in Romania sa scrie in romaneste. Daca u, ca ungur stai in Romania, vorbeste romaneste.

 • illias_ca

  Stiti cumva de vreun tutorial de maghiara pe net, cu fisiere audio incluse? Nu stiu sa citesc in maghiara, dar as putea invata! 🙂

 • Geo

  Nu-mi plac ungurii din cauza fututilor vostri de lideri gen markobela verestoi etc… care nu fac decat sa bage cearta intre voi si noi. Aveti cele mai mari drepturi din Europ ca minoritate si cred ca si din lume.

 • zsu

  Cu toate ca n-am avut nici cea mai vaga intentie sa ma bag in cearta asta, azi se pare ca nu ma pot abtine.In primul rand Radu C , felicitari.Esti cam singurul(poate mi-au scapat inca vreo 2 exceptii) care argumenteaza afirmatiile si ofera solutie la problema, nu devieaza de la subiect, nu transforma comment-ul intr-un monolog ca sa-si exprime nemultumirile…Prima regula la o dezbatere :iei afirmatia si argumentezi de ce nu e corecta.Numai dupa aceea exprimi propriul punct de vedere.
  In rest Tihi felicitari, ai pornit o chestie interesanta cu acest blog(sper sa nu devieze prea mult in politica minoritatilor 🙂 ).In sfarsit cineva a creat un pod intre tineretul din Romania. Eu fiind unguroaica care 2 ani de zile am avut tangente aproape numai cu romani, cei mai apropiati prieteni devenind romani si ajungand sa raspund pe romaneste mamei acasa cand ma trezit din somn, am vazut problema roman-maghiar din toate partile. Si cam toti au dreptate.Si romanii cand sustin ca avem prea multe drepturi, si noi cand inca cerem.Totul depinde de punctul din care privesti lucrurile…Ideea e, ca am trecut si de ideea ca Transilvania a fost rupta din Ungaria, si de aceea ca de fapt romanii au fost primii aici…Ne-am integrat,traim in prezent unde invatam 4-5 limbi ca sa putem comunica cu cat mai multi.E vremea sa scapam de preiudecati.In primul rand conteaza sa fii om, si daca stii sa fii om, ne intelegem noi cumva 🙂

 • nobody

  Ce cautati voi in tara asta nu stiu, ce vreti voi sa fiti parte din tara asta nu stiu … voi ar trebui sa stati in banca voastra, multumiti ca sunteti tolerati aici, nu sa veniti cu pretentii cum ca vai, domne, n-am fost invitati la roblogfest … ba, scrie acolo RO? Tu esti RO? Tu esti HU … deci cand o sa fie hublogfest, atunci sa faci gura ca nu ai fost invitat. Io nu cred ca in tarile in care traiesc romani (hai sa zicem un procent cam egal cu cel al ungurilor din Romania) exista cereri gen „Placute bilingve” sau „Limba minoritara in administratie” sau alte porcarii d-astea.

 • Radu C

  Ba, dupa ce am scris articolul meu de blog si am postat comentariile la articolul tau, am inceput sa gandesc (asa fac eu: intai dau si dup-aia gandesc, si, conform vorbei „mintea romanului cea de pe urma”, cre’ ca asa fac toti romanii nu numai eu). Stii ce mi-a iesit? Ca maghiarii nu sunt discriminati deloc. De ce? Pentru ca noi asa ne purtam cu toata lumea, inclusiv cu romanii. Intamplator voi vorbiti maghiara. Ete na. Deci, in cazul nostru, al romanilor, discriminare inseamna sa ne purtam frumos cu voi. Abia atunci e discriminare. Va „discriminam” pe voi purtandu-ne frumos, si-i discriminam pe toti ceilalti pentru ca ne purtam frumos cu voi. Si nu vrem asta. Noi nu discriminam pe nimeni. Ne bagam p*li in mamele tuturor, fie ei romani, tigani, unguri, chinezi, turci sau alte natii. Asta e cultura noastra. Si ne place asa. Obisnuieste-te 🙂

  BTW, vad ca nu mi-a fost aprobat celalat comentariu, in care ma discriminam pe mine in favoarea ta (cu exceptia aia contractuala care era in favoarea mea in draci in cazul in care calcai stramb).

  Si partea a doua, eu n-am nimic personal cu ungurii, si romanii in general par a avea ceva cu ungurii doar pentru ca ei au ceva cu noi. „Ura” noastra nu e gratuita. Doar aplicam principiul reciprocitatii. Vorba aia: „esti om cu mine, sunt om cu tine”. Adica cu nemtii de ce n-avem nimic? Au patru perechi de coaie? Nu cred. Mai degraba isi vad de treaba lor si nu-si baga nasul unde nu le fierbe oala. La lista pot adauga aromanii, lipovenii, bulgarii, turcii, grecii, romii si ce minoritati mai avem prin tara asta. Da, nu sunteti singurii minoritari de pe aici. Adica de ce numai cu voi avem ceva de impartit? Alt motiv decat ca ungurii (nu neaparat maghiarii de la noi, dar si cei din Ungaria – in special aia) starnesc cacatul sa puta, numai ca sa nu ne intelegem intre noi si sa scrie pe prima pagina „Conflict interetnic”, nu gasesc. Daca tu gasesti, zi-mi.

 • Tihi

  In primul rand va multumesc la toti pt. comentarii. Au fost ei mai intelegatori, mai inclinati spre compromisuri, sau mai agresivi, si pline de beintelegere si chiar ura…toti reflecta un segment din gandirea acestui popor.
  Va promit ca in urmatoarele zile va raspund intr-un post nou la toate intrebarile, sugestiile, si neantelegerile care s-au zis aici.
  Din pacate ieri am avut un accident cu bicicleta, si mana mea stanga o sa-mi fie legata de corp cateva zile. Dupa ce imi revin (Cel mult 7 zile) va promit un raspuns detaliat la toate.
  Multumesc pt. intelegere. SI inca odata ma bucuri ca avem atatea reactii, si on sfarsit avem sansa sa scapam de unele mituri urbane si istorice. impreuna, discutand.
  Revenim in cateva zile.

 • The Lucifer Principle

  Laurentiu, esti cam bousor. Nu ai nici dreptul nici posibilitatea sa le spui unde sa mearga.

  Si nu, Ungaria nu e tara lor mai mult de cat e a ta. Sunt nascuti si crescuti aici => sunt romani.

  Btw, Romania nu-i a ta, ci e in mod egal a romanilor – adica a tuturor indiferent in ce limba vorbesc sau scriu.

  1+1=2. It’s not very dificult to figure out.

 • n/a

  va place sa fitzi victime he?nu iti convine situatia?meri ma’n ungaria si acolo poti scrie in maghiara cat vrei tu…eu unul m-am saturat sa sa aud prin statiile de autobuz,tren sau alte locuri publice,sunteti cetateni romani,vorbiti in p!@# mea in romana si o sa vezi ca ceii din jur nu o sa va mai priveasca cu ura si dispret…
  daca tot va credeti romani purtati-va ca atare…nu zic sa nu va utilizati limba „natala” in familie sau unde sunt numai persoane de nationalitate maghiara dar macar in locurile publice de pe teritoriul acestei tari incercati sa vorbiti limba nationala(romana)……

 • Laurentiu

  Si eu ca si Radu C, mai intai reactionez apoi gandesc. In privinta „limbii cailor” ma gandeam ca se refera la limba romana, dar defapt e cu totul alta poveste. Sometimes I need to use my brain first.

 • mda

  Intoleranţa şi rasismul sunt prezente în ambele tabere din păcate. Fiecare are ochelari de cal şi vede în părerea sa adevărul absolut. Generalizarea e la ea acasă şi vă întreceţi care mai de care în concluzii pripite şi imbecile.
  Think out of the box for once. It doesn’t hurt.
  Şi dacă tot vorbim despre intoleranţă, dragă Tihi, în postul pe care urmează să-l redactezi, poate vrei să ne explici şi titlul blogului, pe care eu unu’ sper că l-am interpretat greşit, sau afirmaţiile de genul celei subliniate de Luminitze.

 • Laurentiu

  Rasismul nu exista in nici o tabara draga „mda”. A fi rasist inseamna altceva. Ca sa fii rasist trebuie sa urasti o rasa, iar „ungur” nu e o rasa, e o nationalitate.

  The Fuckifer Principle, nici tu nu ai dreptul sa mananci cacat aiurea, fiecare isi exprima parerea in felul propriu. Daca tu ai de gand sa te porti ca un arogant n-ai decat, nimeni nu te baga in seama.

 • Dragos

  Tihi:

  Nu am stat sa citesc fiecare raspuns la acest post asa ca este posibil ca unele idei sa apara si prin alte comentarii.

  Intoleranta? DA

  Oare nu s-a aratat suficienta? Oare oamenii care va reprezinta nu au considerat ca se poate mai mult si au intins coarda? Oare de ce, cetatenii romani, vorbitori de limba maghiara (lb materna), cu domiciliul in Romania (ma refer in principal la Mures, Covasna, Harghita) au impresia ca orice alt cetatean roman intelege limba maghiara … vorbesc cu el in limba romana si imi raspunde in lb lui materna, nu limba tarii al carui cetatean este!

  Eu zic ca aceasta intoleranta despre care vorbesti vine ca un raspuns la mai multe fapte: autonomie, ziare in limba maghiara finantate din Ungaria, tratamentul pe care il primesc romanii in cele 3 judete, interventia statului ungar in anumite procese penale din Romania.

  Sunt doar cateva cauze!

  Think!

 • scenarista

  de mirare ce citesc aici. blogosfera este, prin excelenta, internationala, bazata pe comunicare fara prejudecati si cu un target destul de destupat la minte. asta este spiritul ei.

  sigur nu era doar o problema de continut al blogurilor? i mean, daca ma injuri de parinti te poti astepta sa nu-ti dau voie in ograda, chiar daca folosesti limba mea si mi-ai fost coleg de gradinita.

 • ZouZou

  exemplu clasic de prostie. ca sa faci parte din blogosfera romaneasca tre sa pot sa te citesc nu? pardon, sa-ti citesc blogul. din moment ce e romaneasca tre sa fie scris in romana. oricat mi-as dori sa pot sa citesc ungureste, nu pot. si atunci pt ce faci atat scandal? sa te umfli in pene ?

 • Andrei M

  vai, victime ce sunteti. bah, in ungaria au romanii atatea drepturi cate aveti voi la noi? NU!

 • .: PAGINI.COM :. » Archive » România din ciberspaţiu

  […] Inspirat de întâmplarea lui Tihi, care a fost dat afară de pe Wikipedia românească pentu că e ungur (din Ardeal, bilingv, […]

 • valilingurar

  mi se pare ca in disputa asta maghiaro-romana este cam multa frectie la semierectie.

 • gramo

  @Tihi: Noi (etnia gramo 🙂 ) iti dorim sa te faci bine si sa revii cat mai repede! Take care!

 • Adi

  Am citit articolul, si cu fiecare rand ma enervam. Auzi, revolta ca ReBlogFest nu primeste bloguri in maghiara. Citeam si ma ganeam, mai, ca tiganii nostri (rromii, pardon) sunt mai numerosi ca maghiarii. Dar, bre, n’au asa pretentii. Ce-ar fi sa ajung din greseala pe un blog, unde sa vad un Ciurum Ghiurum revoltat ca blogul lui in rromanes nu poate participa la ROBlogFest?! phuu.. pai nu precep o iota din magiara, si primele 3 cuvinte le-as lua ca pe o injuratura. Nu, pe bune, stiu c-au zis predecesorii destule, da’ ma gandesc (mai Tihi) ca te-au ajuns din urma „vorbele dulci”. Pai cum? Dupa aia o sa trebuiasca sa facem si DEX-ul in romana, apoi sa raducem si numele tarii in maghiara, dupa care sa-i schimbam denumirea in UngRomania. pffui!

  „Au fost ei mai intelegatori, mai inclinati spre compromisuri, sau mai agresivi, si pline de beintelegere si chiar ura…” – ne faci agresivi, Beintelegatori, va uram, suntem rasisti si xenofobi. Ne faci, pentru ca AI DREPTUL. Pentru ca stii ca nu venim peste tine, in casa, cu toporul. Ne faci, pentru ca ITI PERMITEM. Pentru ca statul roman, si legile lui, si Constitutia, ITI PERMIT sa ne jignesti (cel putin eu m-am simtit jignit). Nu te aresteaza nimeni, vanzatoarea iti da pachetul de Kent chiar daca i-l ceri in romana sau maghiara sau spui „Kent, please”. Ai o gramada de drepturi, dar… nu le vezi.

  Vezi, in schimb, „discriminarea” organizatorilor RoBlogFest. Dar nu vezi explicatia unui admin (Rebel parca) si rugamintea de a-i scoate linkul ala. Treci usor peste toate justificarile noastre, dar le retii, mama draga, pe cele care-ti convin. Te dai, probabil, intelectual, dar nu vrei sa accepti ca sunteti crescuti, (nu toti, dar majoritatea) din familie, in spiritul unui principiu conform caruia „noi suntem maghiari, iar romanii astia ne discrimineaza!”. Invatati asta odata cu abecedarul maghiar.

  Dar nu, cu tot „telectualismul”, exista lucruri pe care vrei sa le accepti – discrimanrea – si lucruri pe care nu le accepti din Principiu.

  Mde…

 • Despre unguri « Ochii lui Pazvante

  […] Titlurile au fost bombastice, menite sa atraga trafic si atentie; dar sa ridice primul piatra cel care e fara de pacat. #2 In viata privata raspund la ostilitate, prin […]

 • icecrew

  Hai ca toti suntem rasisti intr-o oarecare masura, fie ca recunoastem fie ca nu. E natura umana. Dar te rog nu mai manca cacat cu roblogfest. Ro-ul din fata nu specifica cetatenia blogurilor (suna absurd, nu?), ci limba de exprimare. Nu este discriminare ci sunt niste reguli si atat. Daca ai parul rosu nu poti concura la „cel mai frumos par verde”.

 • Magda

  Nu sunt din categoria extremistilor, dar am cateva note de facut.

  1. inainte de a cere, poate inveti sa scrii romaneste: „cum se pot găsii uşor” (gasi se scrie cu un singur i), „fiind cel mai frumos developat” (developate sunt fotografiile, probabil te gandeai la dezvoltat)
  2. Blogosfera e formata din cei care scriu in aceeasi limba, sau intr-o limba de circulatie internationala, dar cu subiecte locale. Ca scrii in romana din LA sau in engleza despre mizeria din bucuresti, atunci apartii. Ca scrii in maghiara pe care o inteleg 10% din populatia romaniei (adica 2% din cetatenii romani de pe net probabil) atunci sorry, dar nu apartii.
  3. Despre concursul bucurestean organizat pentru bucuresteni… nici macar nu te-ai obosit sa citesti castigatorii. Marii castigatori anul asta au fost un clujean si un iesean.

  In rest, numai de bine. Cheers

 • Ciprian Ciucu

  Dragilor, daca ei nu va vor, eu va vreau. Sunteti oricand bine veniti pe blogu’ meu. Dar sa-mi spuneti si mie ce scrieti acolo…
  ciucu.wordpress.com

 • moa

  Mai omule, dar daca tu esti cetatean roman, de ce nu scrii in romana. Eu vad ca tu de fapt incerci sa-ti pastrezi identitatea de maghiar. Si atunci de ce pasarica mea nu te inscrii la blogfestu’ maghiar? Si inca una: daca tu zici ca Roblogfestul ‘e organizat de bucureşteni pentru bucureşteni’, cum iti explici faptul ca un iesean a castigat cinci dintre premiile date anul asta la Roblogfest? Ia cauta si te documenteaza, draga omulet. Aberezi si macar dac-ai face-o cu bun simt. Mai ai timp pana la premiile blogarimii romanesti de anul viitor sa-ti faci frumos un blog in limba romana (macar 70% in romana) cu care sa participi. Si daca pe ala nu ti-l primesc in cataloagele de bloguri, atunci sa faci urat. Pentru ca maghiarilor cu cetatenie romana din Romania le place sa se simta discriminati (a se citi ‘in centrul atentiei’) si vad ca te-au invatat si pe tine de rau. Nu cred ca esti tu rau sau prost de felul tau si n-am nimic cu maghiarii, absolut deloc. Dar oameni care gandesc asa cum o faci tu nu sunt de admirat, fie ei maghiari sau romani. Ok?
  Sa traiesti sanatos!

 • Misi

  Vorbiti in limba romana, pentru ca altfel nu va intelegem.
  Tara asta e a noastra, daca vreti alta limba plecati de aici.

  Cam acestea sunt ideile majoritatii.

  ROBlogosfera pentru mine inseamna o comunitate a oamenilor care au orice fel de legatura cu Romania. Au trait aici, traiesc aici, sau poate numai au auzit de ea, dar le place. Din aceasta comunitate vrand nevrand fac parte mai multe etnii. Despre Romania in oricare limba. Am citit tot felul de asocieri si exemple cu chineza, si alte limbi mai rar intalnite in romania. Nu e vorba de o limba oarecare. In Romania aproape 7% din populatie e maghiara. Din Ardeal probabil cam 20%. Nu cred sa fie o limba pur si simplu de ignorat.
  Deci mie mi se pare un lucru normal sa existe la un concurs o categorie care se adreseaza unei anumite categorii de oameni. (oamenii care vorbesc sau inteleg limba maghiara)DA, sunt o gramada de oameni, care nu sunt interesati, nu inteleg. Dar sa va dau un alt exemplu. Categoria de Blog IT. Daca eu sunt un om care e interesat de filologie, nici nu ma inetreseaza aceasta categorie, si chiar daca ma uit la un blog de genul, probabil nu am sa inteleg nimic. (chiar daca inteleg limba). Atunci care e diferenta. E doar o categorie, ca oricare alta.
  Maghiarii vorbesc o limba, pe care romanii nu o inteleg. Care e solutia? Pai evident, ii fortam sa nu o mai vorbeasca, pentru ca limba „oficiala” este cea romana. Faptul ca romanii nu inteleg, este dezavantajul lor. Daca nu inteleg, inseamna ca nici nu vor sa inteleaga. Daca ar vrea, ar putea sa invete… Haha ce absurd suna asa-i? Un roman sa sa apuce sa invete limba maghiara..:) Pentru mine limba oficiala inseaman limba pe care trebuie sa o stii, limba pe care poti discuta cu oficialitatile, dar o limba car nu te obliga sa nu o folosesti pe a ta, daca vrei. (aici fac o paranteza, NU, nici eu nu sunt de acord cu oamenii care refuza sa invete limba oficiala.)

  Legat de „iarasi ne victimizam”… nu stiu altii cum sunt cu asta, dar eu personal (sunt din Cluj) in scoala am luat multe batai pentru ca am fost maghiar… au fost chiar chestii de genul ca 3 oameni beti au intrat in curte, si au batut pe cine au apucat..”sau imbatat, si au zis: Hai sa batem ceva unguri”… si pe strada Horea in plina zi am luat bataie de la 7 indivizi pentru ca am vorbit limba maghiara, am ajuns la urgenta. (in 2002)
  Ura asta e una cu care noi „minoritatea” suntem confruntati zi de zi.
  De la Blogosfera romaneasca ma asteptam la altceva. Am sperat sa fie oameni cu o toleranta mai mare, oameni care sa poata sa inteleaga anumite lucruri.

 • papadie

  esti frustrat? tu alte probleme de viata chiar nu ai?gen….grija zilei de maine…..familie…..catel…iubita…..hamster……tzantzari de omorat prin casa? voi sunteti cei inadaptati social….zi-mi si mie rogu-te o tara in care te poti duce…si-n loc sa trebuiasca sa vb tu limba lor……toti cei t+1 milioane o invata pe a ta…ca sa nu te simti tu puiu’ mamei discriminat social…..pe bune acu…nimeni n’are nik cu tine….sau cu voi in general…asa ca……GET A LIFE! si calmeaza-te……

 • tajhamer

  Mah, oameni buni, nu credeti ca ar arata foarte frumos si european acolo pe ROBlogFest: „Bloguri in lb. maghiara”, -rromanesa, -germana etc.? Daca tot sunt si bloguri de acest fel, si daca tot scriu (si) despre Romania, (si) despre viatza din Romania in orice limba, nu ar fi bine, sa poata participa si astia la o anumita(e) categorie(ii) intr-un concurs national? Cred, ca daca cereti sa va ajute cineva din partea acestor minoritatzi, gasiti omul vostru…
  (Si asa cred ca ati putea face rost si de ceva bani din partea UE, tre’ numai sa va documentati, informati…)

 • Ce mai vor ungurii

  […] PS: De la ce m`am luat. […]

 • evilpenguin

  Voi se pare ca nu intelegeti un lucru. Acel concurs nu e organizat de statul roman. Participarea la acel concurs este UN PRIVILEGIU, nu UN DREPT. In concluzie, organizatorii stabilesc cui sa-i acorde acel PRIVILEGIU. Este atat de simplu.

  In plus, daca ati avea spirit intreprinzator ati face voi un concurs pentru blogurile maghiare „din Romania”. Orice om destept cum vede o nisa de piata o exploateaza. Nu sta sa se planga de ce nu o exploateaza altii. Imagineaza-ti cum ar fi sa sa fi stat Gatling sa se planga ca nu exista arme de foc performante sau Bill Gates ca nu exista sisteme de operare… :))

 • olahus

  Hai sa va zic o chestie: eu am blog in franceza, dar cum scriu pentru un public indeosebi francofon si strain, nu prea ma intereseaza de concursuri si anuare ro.
  Din noua generatie putin sunt cei ce inteleg franceza, dar pun pariu ca as fi avut mai multe sanse sa imi inscriu blogul decat au avut ei cu blogrollurile…

  Cred ca e o problema de mentalitate aici, intalnita indeosebi la regateni dar nu numai si nu la toti regatenii (dovada sunt eu, Bucurestean, pe deasupra :))
  Pe de-o parte vrem sa nu aibe scoli separate, universitati separate dar, pe de alta parte, „ne” deranjeaza si cand isi manifesta identitatea sub acelasi acoperis cu noi- de exemplu sa isi inscrie blogul in maghiara pe un blogroll romanesc.
  Spunem NU autonomiei, dar le uram sa se duca „in Ungaria”. Si astfel se instraineaza si acei maghiar(ofoni) care ar fi dorit sa se considere romani…

  Oare de ce nu pot sa fie la fel de romani ca si noi daca vorbesc (si) limba lor? Daca isi pastreaza obiceiurile lor? (care, de altfel, au enorm de mutle similaritati cu cele romanesti) Daca vor sa fie romani, dar de etnie si limba maghiara?

  Cred ca sunt multi etnici maghiari, indeosebi tineri, care sunt deschisi catre etnicii romani si catre cultura majoritara si opusi radicalismului politic. Dar care, vazand cum se poarta unii extremisti sau chiar „moderati” majoritari ajung sa alunece pe panta radicalismului pana la extremism.

  Haideti sa le intindem o mana ca sa nu ii pierdem!

  PS: Recunosc ca e (un pic) frustrant sa te uiti pe un blog din romania si sa nu intelegi. Frustrant, dar si incitant, in acelasi timp, iar pe mine personal ma face sa vreau sa le invat limba.

 • Maghiarii din Roblogosfera: o analiza si niste raspunsuri « Limba Cailor

  […] 8th, 2007 by Tihi Acum vre-o 5 saptamani am scris un post despre neacceptarea blogurilor maghiare din Romania in blogosfera romaneasca. A fost un post foarte controversat. Am primit un numar record […]

 • matyi

  Simt enorm si vaz monstruos
  ok…. am citit toate posturile. Sunt de acord cu cativa dintre subsemnati, indeobste cei care au fost in stare sa argumenteze, si pe catva tin sa ii si numesc, ca de, a durat o ora sa citesc tot olahus, Misi, Pisti si Zsu (iti impart statutul si parerea)mi-a placut ce ati scris. Sunt un ungur care a crescut in bucovina… si daca o numara si pe sora mea eram, in total…. 2 copii unguri pe o raza mai mare de 150 km. Mama e medic, asa ca am vost trimisi acolo de catre stat, nu am ales sa mergem. Asta fiind spuse imi e destul de usor sa vad printre randuri si sa atac problema mai obiectiv, in atatea probleme puse aici nu a aparut nici macar din greseala un cuvant, important mi-se pare mie: „Ignorat” ma mira, sincer. Iar acum sa il folosesc in propozitii :
  1 Daca ignori, e o alegerea a ta! Foarte foarte constienta si pregateste-te sa ti-se raspunda la ignoranta!
  2 Daca nu ignori, atunci trebuie sa ai o atitudine.
  3 An nu ignora nu inseamna numai a fi neaparat pro sau contra, ci inseamna ca stii, si intelegi.
  Adica cum sa spun eu, la dumneavoastra:nu tre’ sa ii iubesti pe unguri si nu tre’ sa inveti limba romana (daca asa crezi ca ai sa poti sa te descurci asa in romania) acestea toate sunt la libera ta alegere si… cum iti asterni asa vei dormi. Ceea ce in schimb sugerez cu multa caldura pentru toti, e sa nu ignore, caci asta nu se face, e groaznic si niciodata nu stii ce pote sa nasca ignoranta(de obicei monstrii). Daca ii uraste V.C.T. pe unii e ok iar daca astea din urma vor sa scrie bloguri in maghiara sa scrii pana li-se tocesc degetele. Dar nu poti sa il trimiti pe cutare acasa sau la concursul lui de boguri si sa ignori faptul ca el el la fel de AICI ca si tine si nu are unde sa mearga altundeva si nici nu vrea sa se inscrie altundeva decat acasa la el. Se refuzi sa il vezi la urma urmei, sa nu intelegi. Nu e voie sa ignori!!! poti sa te pui de acord, sa ii explici ca nu poate aici, ca se poate un pic mai incolo,(sectiunea sport, sectiunea ungureste, etc) de, e si normal… ca nu o sa jurizeze caramitru pt sectiunea agricola…
  Chestiunea e urmatoarea daca ignori, pe cei multi sau pe cei putini, cel ignorat, ignorat fiind, (ignorat=nu i-se acorda atentie) simte ca poate sa faca orice ca de, oricum nu ii pasa la nimeni… si asta inseamna ca nu mai conteaza nimic si ca pot sa fac exact orice. Asta inseamna sa nu ignori, sa iei atitudine fiindca daca tu il iei in serios pe celalalt si ii raspunzi intr-un mod asertiv si coerent il obligi pe cel din urma sa ia o anumita pozitie fata de alta si se joaca dupa reguli.
  Si sa inchei in aceeasi cheia in care am inceput.

  „Si omu odata intrat la idee fandacsia-i gata”

 • THX

  Ba io nu va inteleg pe voi ungurii.Sunteti o entitate ciudata. Voi urati Romanii mai rau ca pe dracu’. Ce va tot cacati pe voi cu limba voastra si „identitatea” voastra, deoarece faceti parte din UE(doar cu vorba faceti parte).Nu mai exista nici unguri, nici nemti, nici austrieci…..doar EUROPENI ne numim toti. Daca vreti sa scrieti in limba voastra oribila, nu aveti indecat pe siteuri unguresti, si lasati-ne in pace pe noi si vedeti-va de Kurtosu vostru ca doar atat stiti sa faceti….gulas, Kurtos si sa ii necajiti pe Romani. Deci, lasati-o mai moale cu astea

 • olahus

  THX, atata ura pe centimetrul patrat mai rar. Ai noroc ca baietii de-aici nu numai ca NU urasc romanii (din contra) ci ii si tolereaza pe cei ce se exprima extremist (desi faza cu „va c…” ar fi de cenzurat, atat de vulgara e)
  Altfel mesajul tau era de mult sters de-aici

 • olahus

  cred ca semnele de deschidere sunt si ele importante

  de exemplu, am hotarat sa includ in titlul grupului pe care il moderez pe flickr si titulatura „Romániá”
  (vezi aici: http://www.flickr.com/groups/roumanie/)
  Urmatorul pas ar fi sa adaug o descriere in maghiara, desi discutii in maghiara inca nu se vor putea tine (sunt trei limbi „oficiale”: EN, RO si FR)
  Dar am invitat deja cativa fotografi amatori unguri in…maghiara (noroc cu o colega de flickr care mi-a tradus 😉

 • zoltan

  Imi pare rau ca am dat de blogul tau atat de tarziu. Daca imi permiti un scurt compliment: aici gasesc o „treime” foarte draga mie si anume idei bune, maghiari care gandesc si reprezentanti ai Clujului. Mai e speranta 🙂

  Revenind la ceea ce ai scris. Nu cunosc situatia personal, dar nu am motive sa cred ca ar fi altfel decat ai scris. Eu de fiecare data cand ma asez in fata calculatorului ma confrunt cu aceeasi dilema: in ce limba sa scriu? Indraznesc sa cred ca ma exprim la fel de fluent in cel putin patru limbi (ro/hu/en/de) si adevarul este ca atunci cand nu scriu pentru altii (in blogul public), ci doar pentru mine (in jurnalul personal, pe hartie adevarata, cu stilou adevarat si in intimitate perfecta), de multe ori imi astern gandurile in limba care imi vine prima in minte. De multe ori, aceeasi expresie, acelasi gand suna mult mai bine in maghiara decat in romaneste, in germana decat in maghiara, sau in romaneste decat in engleza. E „crucea” celor care cunosc mai multe limbi. Eu mi-as dori sa pot invata inca pe trei ori atatea limbi straine, caci exista atat de multe valori exprimate intr-un grai necunoscut mie si netraduse! Diversitatea aduce cu sine un set de plusvalori inestimabile. Toate nenorocirile istoriei au izvorat din mania unor dementi de a uniformiza totul. Oare nu am invatat nimic din asta?

  ps. Avem si noi un mic proiect, nu dau linkuri ca nu e corect, dar daca doresti putem vorbi pe email.

  Keep up the good work.

 • Hubertus

  Nu îmi vine să cred ce mi+e dat sa văd aici: un ungur, cetăţean al României (n-a fost alegerea lui) îşi ia osteneala şă comunice cu majoritate română în limba ei. Şi o face cât de cât corect, folosind diacriticele uzuale în limba română. Imediat, apar o grămadă de români verzi care doresc să îl pună la punct şi îl trimit – nici măcar elegant – la el acasă! Şi iar îmi e dat să citesc răsuflata istorioară cu „nu am vorbit ungureşte şi nu mi+au dat pâine”. Hahahaha! Culmea!, românii verzi scriu fără diacritice!!! Dar apără limba română!!! De râsul curcilor!

 • Hubertus

  Scuze pentru unele greşeli de introducere în postul de mai sus: importatorii români de tehnologie, nici după 18 ani nu au considerat necesar să pună la dispoziţia utilizatorilor români tastaturi cu scheme româneşti, aşa că sunt nevoit să folosesc un calculator protabil cu schema de taste pregătită pentru Marea Britanie. 😦

 • Alex

  Fiecare e liber sa se exprime cum vrea, in ce limba vrea ca sa fiu mai exact. Nu cred ca este relevanta regiunea geografica mai ales cand vine vorba de bloguri. Partea proasta este ca desi voi, maghiari sau well…cetateni romani de etnie maghiara, aveti libertatea asta cand doriti sa va afiliati la blogosfera romaneasca nu aveti dibacia de a va traduce posturile si in limba romana…ca totusi deh asta eh…traiti si voi in Romania… Daca blogurile voastre ar fi bilingve atunci comentariile urate s-ar mai potoli. Dar ce voi va doriti asta? :))
  In alta ordine de idei…
  Imi pare rau sa o spun eu…dar cineva tot trebuie sa o faca: prea va plangeti ca sunteti discriminati….si va dati cand maghiari cand cetateni romani de etnie maghiara…dupa cum va convine..
  Ma opresc aici. bloguit ushor!

 • Alex

  @Hubertus :: cel mai important e ultimul rand! dar oboseste-te sa citesti tot inainte 🙂

  Omule…ce vrei sa zici? sa invat eu limba maghiara ca sa putem comunica? Daca cumva asta vrei sa spui atunci sa nu va mire reactiile urate ale unor romani…chiar si a mea…n-am sa neg!
  Chiar crezi ca altcineva a avut de ales cand s-a nascut pe pamantul asta in tara asta ( sau alta)? Ei bine NU! LIVE WITH IT!!!
  Si daca diacriticele te fac mai roman sau nu…this is like sooo stupid.

  AMICE ESTI IDIOT!

 • Alex

  @ misi

  La congresul PCR toti il aplaudau si aclamau pe Ceausescu dand din palme si strigand URA! URA! URA! … numai un om nu…saracul imediat este apostrofat …”tu domne..dc nu aclami pe tovarasul?”
  Raspunsul vine sec…” Pt ca URA e in suflet!”

  URA asta au avut grija alti maghiari cu secole in urma sa o sadeasca in noi romanii…si uite ca n-a disparut… trist…dar c’est la vie

 • olahus

  Din pacate, Alex, dupa unirea de la 1918, si romanii s-au apucat de sadit ura. Indeosebi pe timpul lui Ceau, dar si inainte, inclusiv in glorioasa perioada interbelica.

  Si uo zicala care imi place mult: daca toti am aplica „ochi pentru ochi si dinte pentru dinte”, toata lumea ar ramane oarba si stirba. (din Scripcarul pe acoperis)

  Am o singura intrebare: ok, vrei sa isi traduca posturile in romana. Tu ai incerca sa iti traduci macar descrierea blogului in maghiara. Atat. O simpla descriere. Un mic gest de deschidere, restul blogului fiind in romana. Nu doar pentru cei ce nu inteleg, ci si pentru restul, care s-ar simti bine sa citeasca in limba lor.

  Eu cred ca un pod trebuie sa se construiasca de pe ambele maluri. La fel si apropierea dintre romani si maghiari: sa fie gesturi de ambele parti.

  Eu iti pot da 5 exemple de bloguri de maghiari bilingve sau doar in romana, inclusiv Limba cailor. Cate bloguri romanesti care sa aibe macar O DESCRIERE in maghiara exista?

  „prea va plangeti ca sunteti discriminati”. Aici sunt de acord ca sunt exagerari. Cei mai discriminati in romania, sunt romii, homosexualii si handicapatii. O spune Csaba Astalos de la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, deci un cetatean de etnie maghiara. Dar ura si discriminari exista, fata de maghiari, desi mai putine decat cred multi dintre ei.

 • olahus

  Sunt roman. Etnic roman.

 • olahus

  inca o precizare
  „dupa unirea de la 1918, si romanii s-au apucat de sadit ura.” Trebuia sa scriu UNII. Unii romani, mai ales de prin administratie.

 • mitza

  bah nu am nimica cu ungurii din ungaria dar am cu cei din romania … frate atata timp cat traiti in romania vb limba romana … nu trebuie eu ca roman sa merg prin harghita de exemplu si sa merg la magazin sa cumpar ceva si vanzatoarea sa nu inteleaga ce vreau …. peste tot unde te uiti ii scris in ungureste … parca nici nu esti in tara ta … ah si sa nu mai zic ca la scoli se invata limba ungureste ca limba materna si romana ca pe o limba straina … ce mama dracu … ?? si mai cer si autonomie … Doamne fereste dar dak se va intmpla asta … va fi razboi in romania … ar iesi foarte urat … PACE

 • cs

  Vezi ca in Harghita si Covasna exista magazine unde scrie in romaneste: Vindem paine pentru mitza.

 • Lor

  hmm… asta imi da de gandit , sunt roman dar brusc am devenit interesat de ceva…

 • Vladimir

  Scrie nene pe ce limbă vrei.

 • vasile negulei

  Domnilor eu traesc in germania de mai multi ani si nu am putut fi inteles decit in germana deacea am invatat sa ma exprim in limba literara germana,nu aveti de ales faceti si voi la fel.Va felicit pentru intelegere.

 • Wikipedia, ţapul ispăşitor | scribu

  […] mai fierbinte topic din blogosfera (românească ?) este cel despre maghiarii marginalizaţi. Ce mă deranjează la acel articol e că autorul se foloseşte de numele Wikipediei ca să atragă […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: