Nu sunt din categoria extremiştilor, dar…

În sfârşit am reuşit să citesc toate comentariile care au fost adăugate la postul anterior, Maghiarii nedoriţi în blogosfera românească?, scris de Tihi.

Dintre ele, cred că cel mai bine, comentariul adăugat de Magda, descrie cel mai bine un starea de spirit şi un mod de gândire cu care, noi, cei care suntem cetăţeni români, dar limba noastră maternă nu este ceea română, avem de a face din când în când.

De mai multe ori, s-au în anumite perioade foarte des, am auzit argumente care erau introduse cu fraza: „Nu sunt din categoria extremistilor, dar am cateva note de facut.” Am avut de a face cu oameni, indiferent de naţionalitate, care începeau aşa, dar peste câteva secunde dădeam seama despre o poziţie care nu era în concordanţă cu fraza introductivă.

Şi iată:

„1. inainte de a cere, poate inveti sa scrii romaneste: “cum se pot găsii uşor” (gasi se scrie cu un singur i), “fiind cel mai frumos developat” (developate sunt fotografiile, probabil te gandeai la dezvoltat)”.

Oare cum se poate numi persoana care într-un text care conţine 1165 de cuvinte, şi are o lungime de trei pagini, găseşte două greşeli de exprimare, şi foloseşte această descoperire ca un fel de argument?

Mai mult, să nu uităm, că limba română nu este limba maternă a lui Tihi, sau a altor persoane aparţinând minorităţilor etnice din România. Din păcate foarte mulţi uită, şi se miră dacă descoperă, că pentru noi limba română este o limbă străină, ca engleza, franceza sau maghiara pentru voi. Este însă evident, că asta nu neapărat ar trebui să însemne să nu ne străduim să vorbim, sau să scriem cât mai corect posibil, când ne exprimăm într-o limba străină, fie ea ceea română, engleză etc. Dar, rămâne, şi trebuie să rămână la latitudinea fiecăruia, dacă vrea sau nu să cunoască limba română, şi dacă vrea sau nu să cunoască cât mai bine această limbă, care este folosită în viaţa oficială din România.

„2. Blogosfera e formata din cei care scriu in aceeasi limba, sau intr-o limba de circulatie internationala, dar cu subiecte locale. Ca scrii in romana din LA sau in engleza despre mizeria din bucuresti, atunci apartii. Ca scrii in maghiara pe care o inteleg 10% din populatia romaniei (adica 2% din cetatenii romani de pe net probabil) atunci sorry, dar nu apartii.”

Este foarte „interesant”, şi foarte deprimant în aceeaşi timp, când sunt folosite nişte date statistice necontrolabile, adică practic inventate, pentru sprijinul celor afirmate. Nu ştiu, de ce crede Magda că numai 2% din cetăţenii români de pe net sunt de etnie maghiară. Şi chiar dacă este aşa, noi nu scriem despre subiecte locale? Sau numai simplul fapt că maghiarii din România nu au o pondere de, hai să zicem, 30%, este suficient ca să fim daţi afară din Roblogosferă?

Cum se poate băga pe cineva, care scrie în engleză în Roblogosferă, şi pe ăla care scrie în maghiară, dar este din România, nu, atâta timp cât au subiecte locale? Am impresia că numai bazându-se pe o pură discriminare etnică, lingvistică etc.

De ce pot să afirm asta?

Pentru că, conform DEX-ului, cuvântul român are următoarele semnificaţii:

ROMẤN, -Ă, români, -e, s.m. şi f., adj. I. S.m. şi f. 1. Persoană care aparţine populaţiei de bază a României sau este originară din România. 2. (Pop.) Ţăran. ♦ Bărbat, soţ. ♦ Om (în general), bărbat. 3. (În forma rumân) Denumire dată, în evul mediu, în Ţara Românească, ţăranilor dependenţi de stăpânii feudali; iobag, vecin. II. 1. Adj. Care aparţine României sau românilor (I 1), referitor la România sau la români; românesc. ♦ (Substantivat, f.) Limba vorbită de români. Româna comună (sau primitivă) = stadiu în evoluţia limbii române anterior diferenţierii dialectale; străromână. [Var.: rumấn s.m.] – Lat. romanus.

Din care reiese: termenul român are şi o aşa numită semnificaţie „teritorială” (dacă vrei, când spui român te referi la cetăţenie), şi orice persoană care face parte din populaţia României, indiferent de etnie, este considerat român. Deci, Roblogofera are trebui să conţine şi bloguri scrise în limba maghiară, de persoane care aparţin populaţiei de bază a României, adică de cetăţeni de etnie maghiară.

Reclame

26 responses to “Nu sunt din categoria extremiştilor, dar…

 • Razvan Antonescu

  Hehehe cand dadeam eu cu DEX-ul dupa tine la discriminare parca nu era bine 😛
  Anyway, deprimanta „discutia” de la postul anterior si frumos dat peste bot amu la ciobani

 • Lolka

  Nu uita Răzvane, că la momentul respectiv eu nu am răspuns, nu ştiu din ce motiv, scuze posterior, la commentariul tău.

  Deci, discriminare:

  2. Politică prin care un stat sau o categorie de cetăţeni ai unui stat sunt lipsiţi de anumite drepturi pe baza unor considerente neîntemeiate.

  Poţi să-mi spui ce fel de considerente întemeiate earau la vremea respectivă pentru excluderea lui Tompa, Salat etc. de la concursul respectiv?

  Fiindcă ei aveau dreptul, conform constitutiei:

  ” ARTICOLUL 16
  (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.”

 • Razvan Antonescu

  hmmmm…scrisesem un raspuns dar il sterg. Pentru simplul motiv ca atunci am citit aiurea definitia. Asa cum o citisem eu (aiurea) vazusem ca un stat trebuie sa discrimineze. Si ala era singurul punct al argumentatiei. Me very very dumb la faza asta….

 • Lolka

  Sunt convins că toate lumea face greşeli. Ceea ce este important, că ai dat seama de greşeala ta. Şi pe asta apreciez tare mult.

 • Radu C

  Si pentru tine ca si pentru Tihi: ai intreprins vreun demers ca sa fii inclus in blogosfera romaneasca (mai exact, sa fii prezent la RoBlogFest, ca asta pare a caracteriza „blogosfera romaneasca”), in afara de a te plange? Oamenii aia n-au de unde sti de blogurile in maghiara. Sau, daca stiu, sunt vreo doua-trei, insuficiente pentru un concurs. Concurs cu trei bloguri faci cu prietenii. Intri in blogosfera romaneasca, dar la sectiunea „bloguri in limba maghiara”. Si daca aia 30% de care zici inseamna trei bloguri, cine sa te „includa” la concurs? In mod logic nu poti concura cu blogurile in limba romana. Dar incerci de-o sectiune sau mai multe in limba maghiara. Contibui cu logistica daca e nevoie (si aproape garantat e nevoie). Sau faci „Cal Blog Fest” in limba cailor, sau maghiara, sau ce vrei tu.

  Voua va e ca nu aveti mijloace de mediatizare, nu ca nu va includ aia, organizatie privata care nu face altceva decat sa-si faca publicitate proprie prin metoda asta. O stii pe aia cu „ne rezervam dreptul de a selecta clientii”?

  A da, limba romana va e limba straina? Eu am auzit povesti ca maghiarii care se respecta vorbesc alternativ limbile romana si maghiara in casa, o zi maghiara, o zi romana, incat toata lumea sa stie amandoua limbile. Apoi, a fost un prieten la Lacu Rosu, si cica era plin de unguri acolo. Atat de plin, incat limba implicita in care ti se adresa lumea era maghaira. Dar prietenul meu a raspuns in romana. Si atunci ungurul a vorbit cea mai misto limba romana posibil, de l-a lasat masca – adica precum un roman, nu ca Marko Bela si UDMR-istii lui. Daca zici ca ala vorbea o limba straina, inseamna ca tu ai o problema si ar trebui sa mai inveti.

  Ei, cand o sa faca statul roman RoBlogFest, atunci o sa fie alta mancare de peste. Dar nu cred c-o sa faca. N-are nici un interes. Cum nu face nici un concurs de presa sau alte chestii de genul asta.

 • somnoros

  mi se pare ca deja apartii de roblogosfera, din moment ce scrii si ti se raspunde in limba romana.
  poti sa apartii de un grup care te intelege; daca scrii intr-o limba, asteapta-te sa ai cititori in limba respectiva; engleza este, oarecum acceptabila oriunde, din perspectiva faptului ca oamenii care au acces la un calculator cu legatura la internet, cunosc intr-o oarecare masura limba engleza.

  in alta ordine de idei, sa citam din citatul tau din dex:

  „ROMẤN, -Ă, români, -e, s.m. şi f., adj. I. S.m. şi f. 1. Persoană care aparţine populaţiei de bază a României sau este originară din România. 2. […..] (Substantivat, f.) Limba vorbită de români. ”

  deci, daca o consideram limba vorbita de romani, atunci sa fie vorbita de toti romanii. n-ar fi corect?
  inteleg ca nu e vina cuiva ca politica imperiala, peste tot in lume, s-a manifestat in primul rand prin omogenizarea populatiei, prin stramutarea in alte colturi ale imperiului, dar corect fata de noi toti, ca oameni civilizati, mi se pare ca ar fi sa cunosti limba tarii a carei cetatean esti.
  da, tu faci dovada faptului ca o cunosti. 😉 am vazut greseli mai sumbre la romani cu limba materna romana, asa ca… ai doar niste dezacorduri haioase.
  in concluzie, eu refuz sa citesc bloguri scrise in alta limba decat: romana, engleza, franceza, spaniola, pe criteriul ca nu pricep nici macar un cuvant. (nici din cele enumerate mai sus nu pricep mare lucru… dar le-am scris ca da bine 😉 )
  deci, daca ma injuri , fa-o cumva sa pricep si eu, ca asa-i corect, da?

 • zolika

  „Principalul obiectiv al roblogfest este coagularea comunitatii bloggerilor din Romania.”
  -> prin definitie asta e RoBlogFest. Frumos si nobil.

  Ceea ce l-a indus pe Tihi in eroare este ca definitia RoBlogFest nu specifica faptul ca in concurs pot participa numai bloguri scrise de bloggeri din Romania in limba romana.
  Se pare ca – desi nu este deloc evident – asta ar fi trebuit sa se subinteleaga.

  Oricum, Tihi, sa-ti atingi tu telul ar insemna schimbarea unor principii sau chiar mentalitati foarte bine batute in cuie.
  Cam greu. Nu merita efortul si probabil ca ar fi oricum in zadar.
  Ceea ce ar merita efortul: sa faci un alt BlogFest care se bazeaza pe principiile tale. Ceea ce ai si inceput deja.

 • Lolka

  @ somnoros
  „deci, daca o consideram limba vorbita de romani, atunci sa fie vorbita de toti romanii. n-ar fi corect?”

  Între timp m-am documentat şi din alte surse, în ceea ce priveşte termenul român.
  Şi am avut surpriza să aflu că, de fapt ceea ce scrie în DEX e corect, însă de fapt termenul are două înţelesuri:
  1. persoană care este din România, adică este cetăţean român.
  2. persoană care este vorbitor nativ de limba română, şi care aparţine de cultura românească, adică are naţionalitate română.

  Deci, din această cauză, nu ştiu în ce sens ai folosit termenul român când mi-ai adresat întrebarea de mai sus.
  Dacă ai folosit în sensul 1, atunci întrebarea mea este: să fie vorbită, dar obligatoriu şi tot timpul? Sau persoanele care nu aparţin de etnia română, au voie să folosească limba maternă, şi te-ai gândit numai la faptul să cunoască şi limba română. Dacă da, atunci părerea mea este că nimeni nu poate fi obligat să cunoască vreo limbă. Însă, atâta timp, cât limba română este limba oficială a statului român, cunoaşterea acestei limbi este pentru avantajul maghiarilor, germanilor, romilor etc.

  Dacă ai folosit în sensul 2, atunci e clar.

  În alte ordine de idei: toată povestea asta cu Roblogosfera porneşte, şi s-a pornit, din cauza că termenul român are cele două înţelesuri atât de diferite. N-ar fi frumos, şi oarecum normal, că Roblogosfera să fie o platformă pentru toate lumea din România, indiferent de etnie? Pentru că şi România este o ţară în care trăiesc mai multe etnii, nu numai români.

  @ Radu C

  „Eu am auzit povesti ca maghiarii care se respecta vorbesc alternativ limbile romana si maghiara in casa, o zi maghiara, o zi romana, incat toata lumea sa stie amandoua limbile.”
  Aşa sun poveştile, nu sunt bazate pe fapte reale. Se mai întâmplă să vorbesc li eu câteodată cu perechea mea în româneşte, ca să facem exerciţii de limba română. Dar dacă te gândeşti la faptul că peste 50% dintre maghiarii din România trăiesc în regiuni unde au o pondere de sub 50 %, mai au nevoie să vorbească în româneşte acasă? Mai mult deja am ajuns că în oraşele ca Cluj, unde ponderea maghiarilor este în jur sau sub 20% mulţi nu vorbesc corect în limba lor maternă, adică în maghiară, ci amestecă cu limba maghiară.

 • tajhamer

  Vad, ca ideile incep sa se apropie… si asta-i un lucru bun. Nu cred, ca daca traim in Romania, ar trebui sa vorbim tot timpul romaneste. Cand este nevoie da, dar in alte situatii (de ex: cand suntem intre noi, samd.), cred ca nu este asa important, ba chiar… Daca te duci la o primarie, sau un oficiu, sau altundeva, unde majoritatea vorbesc limba romana, este normal, ca si tu sa vorbesti romaneste. Astazi, daca vrei sa reusesti in Romania, este normal sa cunosti limba romana. Dar, „Jánosbácsi Csíkszentdomokosról (nenea Ion din Sandominic)” de ce sa stie romaneste, daca nu foloseste aceasta limba niciodata?
  Eu traiesc in Ungaria, dar incerc sa nu uit romana, pentru ca, cum a spus o romanca: „o limba in plus – o cultura in plus”…

 • Dark Knight

  Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
  De ce maghiari, tiganii si altii beneficiaza de locuri speciale la buget in facultati? Criteriul de admitere in facultati e rasial?
  Intrebarea numarul 2: Tu Lolka si tu Tihi sunteti agenti SRI (in sensul structurii care de 17 ani pune coroane la mormintele eroilor revolutiei din 1989)
  Daca Tinutul Secuiesc se dezlipeste de romania eu ca minoritar in Harghita pot sa imi fac tara mea acolo, ca am cam 10 hectare prin zona si vreau sa imi fac acolo o tara ca binenteles acolo sunt minoritar. Eu am probleme mari cand merg prin judetele Harghita si covasna fiindca acolo sunt putine persoane care vorbesc romana, ba chiar mai mult ma mira faptul ca in Budapesta foarte multi vorbesc romana, oare cetatenii romani de etnie maghiara sunt mai maghiari decat cetatenii din Ungaria?

 • lost

  Am citit si eu comentariile de la postul precedent, si m-a inspaimantat ce s-a intamplat acolo. Sunt maghiara din Ardeal, culmea, am crescut in Sfantu Gheorghe, si niciodata n-am avut probleme cu romanii. Nu m-au batut, o singura data mi s-a spus sa vorbesc in limba romana, dar si ala era un tip beat, n-a contat. Nu ma simt discriminata, nu vreau mai multe drepturi decat ce am acum, nu simt nevoia de a citi placute bilingve. E idee frumoasa, dar daca inteleg si in romana, ce rost mai are? Mi se pare normal ca Roblogosfera sa nu accepte bloguri intr-o limba pe care nu o intelege. Ce au avut cu Clujblogroll, habar n-am, dar mai bine nici nu vreau sa aflu.

  M-am obisnuit cu ideea de a trai alaturi de romani, ca sunt si ei aici si sunt si eu. Insa nu am reusit niciodata sa traiesc cu ei, ci numai alaturi. Am prieteni maghiari, ma duc in baruri maghiare, citesc bloguri maghiare. Parca as trai pe o insula. Imi cam e teama sa cobor, si sa ma aventurez intre romani, nu prea cred ca ar fi interesati de mine. Si cand citesc comentarii de genul celor de la sfarsitul postului precedent, cand se da dovada de atata ura, simt ca fac bine.

 • Radu C

  @Lolka: Pai, sa zicem ca maghiarii din „Ungaria noastra”, cum alintam noi zona corespunzatoare din centrul Romaniei nu stiu romaneste, si nici nu vor sa invete, dar niste maniere tot ar trebui sa invete. Dadeam exemplu pozitiv cu prietenul meu care a mers la Lacu Rosu si un ungur i-a vorbit in romaneste cat se poate de bine. Dar dau si un exemplu negativ: un al prieten de-al meu a fost nu mai stiu pe unde, tot prin „Ungaria noastra”, si a vrut sa cumpere si el o paine. Si aia de la magazin nemtudom, ca nu intelege. Bun, nu intelege, dar prietenul asta a meu a aratat cu degetul spre ce vrea, numai nu i-a pus-o in brate. Si ea tot ca nu intelege. Adica nu voia sa-l serveasca pe motiv ca era roman. De parca nu tot in lei platea (ca din cate stiu eu, nu e alta moneda de schimb de facto in zona aia).

  Adica ba, maghiarii se plang ca-s discriminati, dar cand ajung romanii acolo n-au decat sa moara de foame si de sete. Eu inca nu dispun de suficiente fonduri pentru activitati cu risc ridicat, dar cand o sa dispun, o sa ma plimb putin prin „Ungaria noastra”, sa vad care-i treaba pe acolo. Si daca nu iese tambalau despre discriminare lasa.

 • Lolka

  @Radu C
  Eu tot nu cred in povestea ta negativa, din doua motive:

  1. daca romanii din Secuime o duc asa de rau de ce numarul lor este in crestere?

  2. de ce poyitiile importante la prefecturi, directiuni, institutii guvernamentale sunt ocupate in numar de 80% de romani, adica exact invers fata de procentul lor, daca sunt asa de discriminati?

 • Dalmusz

  Hmm….povestea asta cu painea am auzit-o de nu stiu cate ori.

  Radu C, chiar te invit sa vii pe la noi in Harghita, sa vezi ca dracul nu e asa de negru precum pare.

 • tajhamer

  @ Dark Night
  Secuimea nu vrea sa se dezlipeasca teritorial de Romania, asta nu o sa se intample niciodata. Tinutul Secuiesc vrea descentralizare, vrea, ca ce platesc ei (noi) pentru stat, cat mai multi bani sa ramana acolo, sa nu se duca in Centru, de unde nu prea multi bani vin inapoi … Vezi si tu, cum au stat cei din jud. Covasna si Harghita cu venituri in 2003: http://www.insse.ro/cms/files/pdf/ro/cap4.pdf (la punctul 4.23)
  @Radu C
  Poti sa vii oricand, nu o sa fii nici primul nici ultimul care vine in aceasta zona. Sper sa iti placa. Dar sa nu uiti un lucru: intotdeauna au existat agitatori (asa se zice?), nationalisti, etc. si in randul magharilor, shi a romanilor, si a altor natii. Daca nu asculti ce spun ei, daca incerci sa nu generalizezi dupa o intamplare (~97% unica…) poate iti schimbi si Tu opinia. Toate cele bune!

 • Dark Knight

  Eu militez pentru independenta totala a Secuimi, dar le taiem curentul electric, gazele comunicatiile si inchidem granita sa ramana toti bani in secuime.

 • somnoros

  Lolka, nu contest nevoia maghiarilor de a vorbi in limba materna, dar mi se pare normal sa cunoasca si limba romana, pentru a o folosi atunci cand e nevoie.
  citandu-l pe tajhamer : “o limba in plus – o cultura in plus”
  mi s-a intamplat , anul trecut, sa fiu intr-o zona cu populatie predominant maghiara si sa constat ca exista persoane care nu cunosc limba romana; si nu cazurile atat de des vehiculate in care vanzatoarea refuza sa serveasca pe nevorbitorii de maghiara (mi se par povesti), ci un om caruia i-am cerut indicatii de directie, sa se exprime cu greutate si mai mult prin semne. tot respectul, a avut bunavointa sa ne ajute, dar mi s-a parut trist ca un locuitor al Romaniei sa aiba probleme de exprimare in limba oficiala a tarii.
  deasemenea cunosc o persoana venita de 4 ani in Romania dintr-o tara balcanica si care vorbeste cursiv romana, desi alfabetul nostru il folosise pana atunci doar pentru limba engleza.
  revenind la problema initiala, probabil roblogfestul a fost o improvizatie; de fapt nu probabil, sigur a fost o improvizatie. poate ca urmatoarea editie va fi mai bine pregatita si va avea si o sectiune speciala pentru alte etnii. sau poate ca ar fi mai bine sa se faca o editie speciala pentru bloguri din Romania cu content in limbile minoritatilor, astfel facandu-se categorii separate pentru fiecare minoritate cu reprezentanti in blogosfera.
  si pana la urma, de ce sa se faca o centralizare, cu premii, cu coronite pentru cei mai cuminti? scrieti, fratilor, sa fiti cititi de oamenii care va plac. restul, sa mearga sanatosi in alta parte.
  sincer, imi pare rau ca exista agitatori nationalisti de ambele parti (romana si maghiara) care nu fac decat sa invrajbeasca oameni care, dealtfel, ar putea sa construiasca multe impreuna, fara sa bage de seama ca gandesc in limbi diferite.

 • somnoros

  Lolka, am vizitat blogurile voastre personale si pot sa spun ca la Tihi a fost foarte simplu sa gasesc posturile care ma intereseaza. de fapt, pe care le inteleg. tu de ce nu-ti structurezi blogul pe categorii, facand o categorie speciala de limba romana? nevorbitorilor de maghiara le-ar fi mai usor sa te citeasca in felul asta, si poate ar creste numarul cititorilor. si nu vorbesc de cresterea numarului de cititor pur si simplu, ci de o crestere a diversitatii.
  mi se pare ca ai mult de pierdut din cauza asta.
  spor!

 • Radu C

  @Lolka:

  Raspuns la primul punct: pentru ca romanilor le cam place acolo unde nu le e bine. De ce? Pentru ca daca nu le e bine, au cui i-o trage. Si daca au cu-i i-o trage, se simt ca acasa (la propriu). Adica, daca romanilor nu le-ar place unde le e rau, de ce-ar mai sta sau reveni in Romania?

 • Radu C

  @restul: o sa trec si prin Harghita candva, dar nu fara fonduri pentru activitati cu risc ridicat. Risc ridicat, adica o sa fiu pe cont propriu in caz ca zvonurile se dovedesc adevarate, si atunci o sa am nevoie de bani. Oricum, dau un semn cand am drum pe-acolo si ne vedem la o bere sau ceva 😉

 • Xavi

  @somnoros

  Da, ar fi bine ca toata lumea sa vorbeasca bine romana. Dar nu mi se pare trist ca ei nu pot vorbi romaneste, mi se pare normal. Ceea ce este trist este ca tot timpul acest fapt se foloseste ca exemplu pentru ingamfarea maghiarilor, pentru refuzul lor de a accepta tot ceea ce e romanesc.

  Chiar nu ii trece nimanui prin cap; cum sa inveti o limba cand de mic copil nu ai nici un contact cu ea? Toata lumea in jurul tau vorbeste limba maghiara, ajungi in scoala unde minunatul sistem de educatie presupune ca tu vorbesti deja romana la nivel de limba materna si inveti frumos poeziile lui Eminescu din care nu intelegi mai nimic, si nu stii sa ceri o paine intr-un magazin. Incearca tu sa inveti germana incepand cu Goethe!

  Romana se va invata doar cand ajungi sa interactionezi cu romani, probabil cand ajungi la facultate, armata sau niciodata daca ramai in satul tau. Ai tu pretentia ca taranii din Secuime sa se uite la programe tv romanesti sau sa asculte Romania Actualitati ca sa invata romaneste? Prin asta isi vor dovedi ei „bunul simt”, simtul patriotic, isi fac datoria fata de Romania? Sau ar trebui sa implantam ceva romani acolo ca sa invete de la ei romaneste? S-a incercat deja…

  Pune-l tu pe balcanicul tau in Miercurea Ciuc si vezi ce limba va vorbi el dupa 4 ani!?

  Ceea ce vreau sa spun e ca daca un etnic maghiar nu stie limba romana, acesta nu e un gest politic.El nu incearca sa demonstreze ceva, pur si simplu e o intamplare care are anumita logica si cauza. Gest politic (si stupid) e cand vanzatoarea nu vrea sa te serveasca pentru ca nu vorbesti romaneste sau cand vopsesti bancile in rosu-galben-albastru ca sa nu uite ungurii in ce tara se afla.

  Da, ar fi bine ca ei sa vorbeasca limba romana la un nivel conversational. Poate ca Romania nu li s-ar mai parea un loc atat de strain si infricosator. Dar ar trebui ajutati, mai ales de catre sistemul educational, care in mod paradoxal nu vrea ca ei sa invete…

 • somnoros

  Xavi, nu inteleg de ce te enervezi asa. eu consider blogul asta o cale de discutie, de atenuare a conflictelor (in mare parte imaginate de politicienii din ambele parti)
  ai dreptate, balcanicul meu ajuns in Miercurea Ciuc n-ar invata romana si ar crede ca limba maghiara este limba oficiala a tarii. asa cum unii americani considera ca Romania are capitala la Budapesta. daca nimeni nu i-a spus altfel…
  si invatarea unei alte limbi decat cea materna este o optiune personala. daca vrei sa o inveti, gasesti surse de informare.
  prima greseala dintr-un lung sir, mi se pare cea a parintilor, care ignora un aspect important: copii pana in 5 ani invata foarte repede si usor. orice. e perioada in care se asimileaza cele mai multe informatii si in care se pot invata extrem de usor 2 limbi, in paralel. practic si usor.
  daca dai vina pe sistemul de invatamant, mi se pare ciudat.
  crezi ca daca se va studia in unele scoli in limba maghiara, la terminarea scolii respective vei sti romana?
  pedagogii adevarati stiu sa gaseasca o cale pentru a-ti face orice materie placuta, in orice sistem de invatamant, dar ei sunt din ce in ce mai putini.

 • Xavi

  Somnoros, scuza-ma daca par iritat, dar nu e din cauza ta. Apreciez mult faptul ca vrei sa dialoghezi, ca participi la aceste discutii cu intrebari de bun-simt, fara lozinci pline de ura. Doar ca devine frustrant sa tot incerci sa explici ceva si sa simti ca nu iti iese.

  Reluand tema de mai sus, cred ca gresesti cand zici ca balcanicul ar invata maghiara din ignoranta. Pentru ca nu ar stii ca limba romana este limba oficiala a tarii. El va invata maghiara pentru ca va fi expus la ea zi de zi si va avea nevoie de ea pentru a comunica mai usor cu oamenii din zona. Contactul zi de zi cu o limba vorbita e cel mai sigur mod de a o invata. Tocmai acest lucru lipseste celor din zonele majoritar maghiare. Au foarte putine contacte cu limba romana si vorbitorii ei.

  Intr-adevar copii pot invata foarte usor limbi straine, dar in acest caz de la cine? Tovarasii de joaca toti vorbesc maghiara. De la parinti nu pot pentru ca nici ei nu prea vorbesc. Televizorul nu cred ca e de ajuns pentru a invata o limba straina. Ajung in scoala, unde programa de invatamant e acelasi ca si la clasele romane, deci se presupune ca ei vorbesc limba romana la nivel de limba materna. Rezultatul e ca ei nu vor invata niciodata limba romana ca sa poata purta o conversatie, ca batranul poate sa-ti zica incotro s-o iei, dar probabil vor invata poezii de Cosbuc despre care habar n-au ce inseamna.

  Da, dau vina pe sistemul de invatamant pentru ca modul de predare a limbii romane in acest caz e complet gresit si discriminatoriu. In loc sa-i ajute pe acest tineri, ii faulteaza.

  Si nu scolile, clasele cu predare de limba maghiara sunt de vina. Eu am facut 12 clase in limba maghiara si iti pot spune ca nu acolo am invatat romana. Am invatat-o de la ceilalti copii ca care ma jucam in fata blocului si de atunci o folosesc cu un oarecare succes. Si invers iti pot spune ca nimeni din clasa mea nu s-a „dezinvatat” de limba romana pentru ca invata celelalte materii im maghiara. Am avut aceeasi programa si aceeasi numar de ore de limba romana ca si clasele romane.
  Desfiintarea predarii in limba maghiara ar duce la disparitia maghiarilor din Romania, la asimilarea lor completa. De fapt asta a fost si in mintea lui Ceausescu cand a desfiintat jumatate din sistemul de invatamant in limba maghiara.

 • somnoros

  imi cer scuze daca exprimarea mea a lasat loc de interpretare. vroiam sa spun, ca si tine, ca invatarea limbii este o adaptare la situatie. deci, balcanicul ar invata maghiara in contextul imaginat de noi. ideea era ca probabil ar omite sa se informeze asupra contextului oficial, adica… mda nu prea stiu cum sa exprim in cuvinte. ideea e ca atunci cand intr-o zona se vorbeste predominant o limba, presupui ca e limba oficiala.
  trecand peste asta, consider ca ar fi normal si corect sa se creeze o situatie prin care maghiarii sa-si doreasca sa invete limba romana, pe langa limba materna, nu sa fie obligati. dar asta cere multa bunavointa din partea maghiara si mult tact si bun-simt din partea romana. cred ca aici sunt cele mai mari lacune.
  ma bucur ca am gasit un loc in care acest conflict imaginat (il consider in continuare intretinut artificial) este discutat cu calm in mare parte.
  cine stie? poate fi un inceput pentru ceva remarcabil. poate peste cateva generatii sa se observe o imbunatatire a situatiei.

 • web statistics

  i’m using idlogger (http://www.idlogger.com) for web statistics, it’s very powerfull and affordable.

 • Despre farmecele vietii de majoritar « INSURGIAM - Blogul anti-Blog

  […] vrea sa aiba nimic de a face cu maghiarii din Panonia. Totusi, el priveste limba romana ca pe o limba straina si ne da impresia ca el ne face o favoare atunci cand isi da silinta sa se exprime in graiul nostru […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: