UBB-BBTE: Unilateralitate vs. negociere

Care este diferenta intre cele doua incercari de a face multiculturalitatea declarata (dar prea putin aplicata) a Universitatii Babes-Bolyai vizibila?

Incercarea nr. 1: Hantz Péter, profesor, 22 noiembrie 2006

Incercare, desi legitima, dar radicala. Este respinsa cu aceasi radicalitate. Tablitele sunt imediat date jos, si calcate cu bocancii portarului. Efect dublu: scandal si concedierea profesorului (negativa) dar si punerea problemei pe agenda universitatii (pana la urma pozitiva):

Incercarea Nr. 2: Magyari Tivadar, prorector , 27 august 2007

Incercare legitima, negociata. Dupa cateva runde de negocieri cu conducerea universitatii noul prorector ajunge la un acord pt. punerea catorva tablite bilingve si afisarea unui baner urias trilingv de bine ati venit la intrarea fiecarei facultati a UBB. Desi aceste tablite sun inca mai mult o raritate, este un inceput promitator:

tanari.jpg 

(foto: Transindex)

Concluzie: radicalismul provoaca radicalism, negocierea provoaca rezultate. Desi incet (poate prea incet) dar tot se schimba lucrurile.
La masa negocierilor.

Anunțuri

11 responses to “UBB-BBTE: Unilateralitate vs. negociere

 • Maghorus

  Touche…punct ochit, punct lovit. 🙂

 • dadatroll

  E clar, ungurii vor sa fure Ardealul.

 • Hubertus

  Mă întreb însă, ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat acţiunea lui Hantz Peter? Tare mi-e că Magyari Tivadar încă negocia mult şi bine.
  Ştii cum e: câteodată e bine să le arăţi pisica celor ce se cred atotputernici, ca după aceea ei să fie dispuşi mai uşor la un compromis.

  E altă discuţie, că la o instituţie ce se declară atât de multiculturală, de ce trebuie chiar şi să negociezi afişarea unor placuţe în limba maghiară. Ele trebuiau afişate fără să o ceară studenţii şi profesorii maghiari.

 • olahus

  o intrebare pentru radialii romani: acum de ce nu comentati, domnilor? Sau va deranjeaza cand sunt exprimate pareri moderate?

  Eu am ajus la concluzia ca (ultra)nationalistii romani de pe net nu au nevoie de maghiar moderati- ei cauta oameni care sa le confirme prejudecatile maniheiste (romani=buni, maghiari=rai) si sa le aminteze ura si teama ca le fuge Ardealul de sub picioare.

  Numai asa imi pot explica de ce Aurora de Phoenix
  http://phoenixtrans.blogspot.com/2007/07/minoritatea-necunoscuta.html
  are asa de putine comentarii, cand ma asteptam sa vina zeci de romani sa o ia in brate…

  Olahus, etnic roman

 • olahus

  o noua corectie: alimenteze

 • olahus

  Mi se pare ca am lasat un mesaj dar, din eroare, nu s-a publicat, so…

  Propun sa le spuna cineva de noile tablite si baietilor harnici de la autodeterminare.ro
  http://www.autodeterminare.com/aberatia_ubbcluj.html

  Sorry baieti, va trebui sa adaugati niste poze daca vreti sa ramaneti obiectivi. Desi cam greu sa te plangi de asimilare &stuff cand vezi tablite bilingve (fie ele si putine)

  Asa ca mai bine il stergeti, ca nu va mai plange nimeni de mila si pierdeti autonomia 😛 😛 😛

 • Diegis

  Ma gandesc sa negociez si eu repreluarea teritoriului pina la Budapesta (si asa au tricolorul romanesc ca steag, ceea ce arata ca e pamant romanesc). Daca tot le place la unguri sa negocieze, o sa venim noi moldovenii sa negociem, cum ne-a invatat Stefan cel Mare.

 • Egy gondolat bant

  @Diegis: Ştefan cel Mare, de-ar fi trăit în ziua de azi, ar fi debitat infinit mai puţine prostii.

  OBS: web saitul ăla (www.mişcarea.net) e al dracului de urât, atât în formă dar mai ales în substanţă. Altul mai bun n-ai găsit?

  Un român şi moldovean
  – din Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare –

 • MIZURA

  intr-adevar era mai bine site-ul miscarea.net,in anii trecuti,acum la tudor gheorghe trebuie sa selectezi fiecare cintec,sau nu stiu eu sa-l fac pe automat??mi-a placut mai mult.

 • atol

  Negocieri? Dupa ce am vazut pe YouTube cam ce a insemnat tabara de vara a tinerilor maghiari si cam ce harti se vanturau pe acolo si cu s-a manifestat populatia maghiara cand in zona Ghimes a venit trenul nostalgiei, sau cam asa ceva, eu personal nu as mai negocia nimic .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: