Dacă generaţia noastră ar fi ca a lor..

Într-o zi am intrat la Röser (o librărie bine cunoscută, care se află pe strada Matei Corvin din Cluj) şi mă tot căutam printre cărţi. La un moment dat a intrat un domn mai în vârstă pe uşă şi l-a salutat pe domnul Röser în limba maghiară, dar după accent mi-am dat seama imediat că vorbitorul era defapt român. Röser primea cu bun venit, dar în româneşte. Şi de aici a pornit o discuţie, care ma lăsat pe mine cu gura căscată. Dar nu din cauza subiectului, ci din cauza că domnul se adresa lui Röser în limba maghiară, cam stricată e drept, dar se străduia omul foarte tare, iar proprietarul librăriei îi răspundea de fiecare dată în româneşte.

Până atuncea nu văzusem aşa ceva. Auzisem de la vechi clujeni poveşti, cică cândva maghiarii din Cluj se adresau persoanelor de naţionalitate română în româneşte, iar ei îi răspundeau în maghiară, dar nu am crezut niciodată. Şi iată, sa întâmplat minunea.

Oare se va mai întâmpla iarăşi, sau era mai degrabă printre ultimele minuni transilvane de acest gen?

Reclame

26 responses to “Dacă generaţia noastră ar fi ca a lor..

 • Egy gondolat bant

  Dle. Lolka, istorisirea dvs. nu ar trebui sa mire, într-un oraş unde maghiarii reprezintă 20 de procente din populaţie. Ce mă miră totuşi este că dl. Röser răspundea în română. Mi s-a întâmplat şi mie o asemenea experienţă, să vorbesc unui minoritar pe graiul său şi el să-mi răspundă în româneşte, şi vă asigur că nu-i prea plăcută. Mesajul transmis majoritarului binevoitor este fie „nu vorbeşti bine, deci nu te mai obosi” sau „oricât îţi dai interesul, tot nu pătrunzi în spaţiul meu personal şi cultural”. E foarte posibil că nu aceasta a fost motivaţia dlui Röser (deşi consider ca răspunsul la o întrebare ar cam trebui dat în limba în care a fost pusă întrebarea), însă există situaţii când înşişi minoritarii sunt cei care-i „gonesc” pe majoritarii ce (ocazional sau nu) manifestă oarece bunăvoinţă şi/sau curiozitate faţă de problematicile ori specificul unei minorităţi. E posibil de asemenea ca această respingere să-şi găsească explicaţia în extrema raritate a unor asemenea atitudini sincer binevoitoare.

 • Dumitru Pohideanu

  No, mai tare era daca Röser ii raspundea cu „Nem tudom magyarul” 😀

 • stefantalpalaru

  Nu e cine ştie ce. Eu am auzit într-o librărie din budapesta un client ungur care i s-a adresat vânzătorului în tailandeză şi acesta i-a răspuns în greaca veche. Cred că au şi glumit pentru că la un moment dat au început să râdă amândoi în franceză.

 • stefantalpalaru

  Apropo, vânzătorul era turkmen de rit vechi.

 • Dumitru Pohideanu

  acum vad mesajul lui „egy…” (pana acum raspunsesem la Lolka)
  Ce sa spun…intr-adevar, poate fi frustrant. dar cred ca in anumite cazuri chiar e vorba de reciprocitate si romanul nu se supara (sper mai ales ca domnul citat de Lolka nu s-a suparat)

 • Neagoe Costin

  Intr-adevar povestea asta reprezinta un fel de luminita la capatul tunelului, acel dram de speranta ca la un moment dat vom putea sa vorbim limba celui de langa noi fara jena sau spaima sau scarba.

  Eu sunt poate putin prea mandru ca am invatat ungureste bucurestean fiind si abuzez.
  Am vorbit ungureste si cu romani care vorbind mai putin corect decat mine (ca sa ma exprim eufemistic) au crezut ca sunt ungur si au continuat asa pana cand a sunat telefonul si am inceput sa vorbesc cu accent de Colentina. Ei sa vezi atunci perplexitate buna de flimat pt. exemplificare.

  Pana la urma am si eu o intrebare careasazica de ce nu pot invata copii etnici romani in Romania limba ungureasca la scoala ca limba straina daca isi doresc asta?

  Sau bulgara, sarba etc. De ce limba vecinului e mai de rahat decat sa spunem rusa sau spaniola?
  Pardon, Spaniola e la mare pret azi, ca nu poti sa spui: Stai capsuna ca te culeg! pe ungureste…

  Deci la anul si la mai multa bere.

  Neagoe Costin zis si Mitica Rotpunkt

 • Egy gondolat bant

  Dincolo de a fi o moştenire culturală, o limbă este – mai mult decât orice altceva – un mijloc de comunicare. Pt. a putea comunica este nevoie de un interlocutor. Învaţarea unei limbi minoritare (precum maghiara, bulgara, sârba) ar avea cel mai mult sens în zonele unde trăiesc vorbitori ai acelei limbi şi ar ajuta enorm la creşterea climatului de toleranţă din zonele respective. O completare a programei şcolare în acest sens ar fi mai mult decât salutară, dar pentru aceasta trebuie sa existe si voinţă în acest sens – ori cu brambureala din învăţământul românesc nu se va ajunge acolo prea curând. La noi se predau limbi de largă circulaţie în ideea că acestea sunt cele mai utile, dar câţi dintre românii care călătoresc se folosesc cu adevărat de cele invăţate la orele de franceză ori germană din şcoală? Mai bine s-ar preda doar o singură limbă de largă circulaţie (engleza) care să fie facută foarte bine, decât sa continue spoiala multi-lingvistă de acum (când se predau şase limbi – engleză, franceză, germană, rusă, spaniolă şi italiană).

 • unu

  eu zic ca ungurii sa puna dreaq osu pe carte sa invete limba romana ca denumirea tarii nu e romania-ungaria, nu e ardeal-ungaria-romania, e pur si simplui ROMANIA cu limba oficiala ROMANA. nu e nimeni contra voastra dar vorbiti fratilor maghiara acasa sau strict intre voi. in locuri publice vorbiti romana si cam atat. asta e singura problema. nu zice nimeni sa nu va pastrati identitatea datr faceti-o si voi cum fac celelalte minoritati din alte tari nu hodoron-tronc cu pretentii de separare si alte kkt-uri. tara e una si limba una. atata timp cat se respecta asta nimeni nu s-ar mai lega de voi. dar eu cred ca voi sunteti indoctrinati de capii aia prosti ai vostri care ii concureaza la greu in prostie pe ai nostri. cred ca ai vostri sunt mai destepti ca va imbrobodesc si pe voi si pe noi asa ca…in fine deci cam la asta se rezuma toata ideea asta asa-zis controversata. voi sunteti MINORITATI si trebuie sa va comportati ca atare. asta e MINORITATEA se supune MAJORITATII. vreti drepturi de maghiar exista un loc…UNGARIA. aici toti suntem ROMANI si cam atat. cat priveste identitatea eu zic ca fain frumos poti sa o pastrezi la tine acasa, la tine in afacere dar VORBITI DREAQ ROMANESTE IN PUBLIC SI TERMINATI CU PROSTII DE GEN BILINGVISM.

 • Egy gondolat bant

  Dragă Unule, este semnificativ că moderatorii acestui forum au lăsat mesajul tău să treacă de filtru. Îmi permit să te tutuiesc. Presupunând că eşti şi real şi român pe deasupra (şi nu vreun năstruşnic pus să mai animeze forumul) caut eu să-ţi dau un soi de răspuns din perspectiva unui român ce pune niscaiva preţ pe multi-culturalism. Când spui că maghiarii de la noi sunt români, ai dreptate numai în măsura în care acest lucru înseamna „cetăţean român”. Altminteri, un maghiar nu va fi în veci român cum nici un român nu va fi vreodată maghiar. Poţi poseda una sau mai multe cetăţenii (sau chiar niciuna) dar în ce priveşte etnia, nu prea există mixaj. Eşti fie una fie alta. Îndeobşte limba maternă decide aceasta, dar există şi excepţii (evrei cu limba maternă română sau maghiară au existat la noi o mulţime). În ce priveşte îndemnul ca ungurii să-şi ţină identitatea doar pt. ei, ţin să te atenţionez că acesta încalcă flagrant legile României care au provizii destule (începând cu Constituţia – colacul de salvare în faţa oricărei „autonomii pe criterii etnice”, nu?) cu privire la dreptul cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale la liberă expresie în limba maternă. Nu că ne-am împiedica noi de lege, dar am menţionat aşa, ca fapt divers. O, dacă legile-s prea permisive, ai două opţiuni: fie lupţi să schimbi legea şi s-o faci mai puţin permisivă – fără şcoli, fără inscripţii şi fără limbi minoritare – iar în caz de succes ne lingem cu toţii pe bot de orice apartenenţă la lumea civilizată, fie EMIGREZI CHIAR TU într-un loc unde nu există atâta toleranţă faţă de minorităţi. Îţi ofer şi opţiuni: Serbia (cu recomandare expresă pentru Valea Timocului), Transnistria (un plai cu nesecată dragoste pentru români) sau Macedonia Grecească (acolo ar trebui să înveţi dialectul românesc local – dar să ştii că merită, afli pe viu din bucuriile de a fi macedo-român în statul elen de azi). Şi după niţică experienţă ca român minoritar prin cele locuri, unul mai pietenos decât altul faţă de neamul românesc, vino înapoi acasă şi dă lecţii ungurilor cum şi unde să-şi grăiască limba lor în Ardeal.

 • olahus

  Nici in valea Timocului nu mai poate emigra ca tocmai au fost recunoscuti romanii pe-acolo. :p

 • Egy gondolat bant

  Dle. Olahus: până la obţinerea deplină a drepturilor de către fraţii timoceni (şcoli, biserici, autonomie culturală, recunoaşterea calităţii de „rumunski” – şi nu doar de „vlaşki” – în conştiinţa colectivă a majorităţii sârbe) mai e de curs apă pe Timoc. Recunoaşterea românilor timoceni e, desigur, un început bun – dar doar un început. Să sperăm că lucrurile vor evolua înspre bine şi pe viitor.

 • unu

  am revenit deoarece chiar ma preocupa problema asta cu ungurii. nu a zis nimeni ca nu sunt de acord cu minoritatea maghiara. chiar imi place ca exista o EUROPA MULTICULTURALA insa eu incercam sa explic dpdv al restului tari cum se vede treaba. nimeni nu are nimic cu voi si nu ar avea vre-o data daca:1)nu mai incercati sa deveniti autonomi, 2)nu mai bagati placute bilingve (daca tot vreti placute faceti cu toate limbile internationale si in plus maghiara). nu vad de ce ar trebui sa existe placute bilingve daca voi in ROMANIA lb oficiala este ROMANA. vreti sa pareti f deschisi catre europa puneti pe placute si engleza, franceza, spaniola, germana…s.a.m.d. Cat priveste faptul ca am eu un ton fascist-spune-mi te rog o tara in care daca merg, intr-un oras la magazin, vanzatorul ma intreaba in „ce doresc” in limba lui materna si nu limba tarii respective. chiar si in ungaria.
  aaa si o inttrebare : de ce nicio alta etnie nu face ce faceti voi? in timis, sibiu sunt multe sate cu etnici germani ei de ce nu fac aceleasi lucruri?
  nu ma luati cu prostii stiti bine ca am dreptate iar ceea ce vreti voi e o prostie. eu va spun sau mai bine zis ma repet: vorbiti in public cu oamenii care nu ii cunoasteti in romana, nu mai bagati faze cu separatismul si nimeni nu va avea nimic cu voi. chiar nu va puteti purta ca toti ceilalti cetateni ai acestei tari? fiti unguri daca asta sunteti dar nu va mai bateti cu pumnul in piept ca sunteti oropsiti. o sa revin pentru raspuns dar nu voi mai posta. salutari

 • Egy gondolat bant

  Dragă Unule, cred că mă confunzi. Nu sunt maghiar, sunt român sadea, fară nici un singur strămoş ne-român, din câţi cunosc. Şi nu locuiesc în Ardeal, locuiesc în Muntenia. Şi de născut nu m-am născut în Ardeal, ci în Moldova. Şi n-am cunoscut maghiari decât in tabere şi în armată. Deci acel „rest al ţării” pe care-l numeşti mă include pe mine în cel mai înalt grad – şi totuşi avem vederi atât de diferite! Voi cauta eu să-ţi răspund la întrebările tale, din perspectiva mea. Deci: 1) Autonomia nu este o divizare a ţării, ci constă în împuternicirea unei autorităţi locale cu anumite atribuţii ale guvernului central. La noi s-a făcut multă tevatură pe seama acestui termen fără a se explica prea mult ce înseamnă. Dacă eu personal nu sunt în favoarea autonomiei Secuimii – din motive ce ţin de specificul României – sunt ÎNTRU TOTUL în favoarea descentralizării administraţiei române, care sufocă pur şi simplu orice iniţiativă locală. 2) Plăcuţele bilingve sunt un semn real, palpabil, al multi-culturalismului. Citesc acum „Istoria Românilor din Ardeal şi Ungaria” de N. Iorga. Ai idee ce cereau – printre altele – românii de la revoluţionarii unguri în 1848? Să-ţi spune eu: inscripţii bilingve pe instituţiile publice din Ardeal! Nu mai menţionez la ce a dus inflexibilitatea lui Lajos Kossuth, ţin să subliniez doar că nu-i cazul ca noi, azi, să repetăm greşelile de atunci. 3) Limba de adresare în magazine şi pe stradă: oamenii se adresează potrivit obiceiului locului şi individului. Am fost odată în Haga şi un cuplu pe stradă mi s-a adresat în olandeză. Asta pt. că pot fi confundat cu un nordic. Să zicem acum că m-aş plimba nu prin Haga ci prin Miercurea Ciuc şi un cuplu din Odorheiu Secuiesc se opreşte să-mi ceară nişte indicaţii de drum. Oare în ce limbă mi s-ar adresa, dragă Unule. În limba română, pentru că asta-i limba oficială a statului? E ridicol să mai şi răspund: ei mi s-ar adresa – natural – în limba maghiară, confundându-mă cu un ungur, şi ar schimba-o pe româneşte – dacă vor sau pot – doar în momentul în care ar vedea că nu le pricep limba. Mergând pe aceeaşi linie, oare în ce limbă se vorbeşte în magazinele din Corsica, în franceză (limba oficială) sau în corsicană? Se poate continua cu Valle d’Aosta (franceză-locală, italiană-oficială), satele arvanite din Peloponez (albaneza arvanită-locală, greaca-oficială), şamd. Şi îţi spun că la fel stau lucrurile ORIUNDE există o zonă cu o minoritate naţională având o pondere semnificativă la nivel local. Am ocolit cu grijă exemplele unde există autonomii locale şi deci limba regională este co-oficială (Catalonia, Tirol, etc). Am ales doar zone lipsite de autonomie locală dar unde minoritatea are o pondere însemnată la nivel local – şi îţi garantez că oamenii îşi vorbesc limba oriunde comunitatea nu este pe cale de a se „topi” prin asimilare. 4) De ce nu fac şi alţii „aceleaşi lucruri”? Vorbim de parcă ungurii ar face cine ştie ce „lucruri ruşinoase”. „Acele lucruri” înseamnă, în fapt, anumite garanţii ca etnia să fie ferită de dispariţie. Pare paradoxal, dar ORICE minoritate este condamnată la dispariţie lentă în lumea modernă în care trăim dacă nu se iau măsuri suplimentare de protecţie. Nouă, românilor, ungurii ni se par mulţi, puternici şi periculoşi. Realitatea este niţel diferită: comunitatea maghiară nu este ferită de asimilare sau extincţie, în pofida conştiinţei etnice puternice ce o are. Conştiinţa etnică puternică doar incetineşte acest proces, dar nu-l stopează. Asimilare cum? Prin căsătorii mixte. Exctincţie cum? Prin emigrări. Emigrări de ce? Pentru a face studii superioare in Ungaria, de exemplu (OBS: nici un bursier de doctorat în Ungaria nu s-a mai întors acasă). Sau pentru a găsi un loc de muncă mai bun. Sau pentru cine ştie ce motiv. Nu mă crezi? Date statistice: în intervalul 1992-2002 populatia României a scăzut cu 5%. Populatia maghiară, surpriză, a scăzut cu 11%! Cazul maghiarilor este unic în România: sunt şi mulţi (nu ca germanii), au o conştiinţă etnică puternică (nu ca romii, care nici măcar nu se declară la recensăminte), şi sunt şi destul de concentraţi într-o anumită parte a ţării. Deci comparaţiile cu celelalte minorităţi nu se prea aplică – şi cel mai bine este să fie înţeleşi cu specificul lor. Iar acest forum, de toată lauda în opinia mea, tocmai aceasta încercă să facă: să ne ajute pe noi, majoritarii, să-i înţelegem mai bine.

 • Egy gondolat bant

  Am uitat să adaug ceva: forumul acesta ne ajută pe noi, majoritarii, să-i înţelegem mai bine pe maghiari numai DACĂ VREM.

 • olahus

  salut, Unu

  In primul rand, te rog sa revii si pentru raspunsuri si pentru postari

  Dupa cum ai vazut, cei doi blogari maghiari nu ti-au blocat cu nimic mesajele si, daca te vei uita un pic si la alte posturi, vei vedea chiar oameni care i-au injurat pe maghiari 😦 si au scapat nestersi

  De ce? pentru ca Tihi si Lolka chiar au o mentalitate liberala si vor sa lase publicul sa se exprime. cu orice cost as zice

  Revenind la oile noastre, observ un lucru in comentariile tale: ii bagi pe toti ungurii in aceeasi oala. Cum ar fi sa vina unul de-al lor si sa spuna: nu mai ascultati manele, nu-l mai sustineti pe Basescu (a se inloui cu orice alt nume de politician), nu mai scuipati seminte, romanilor.
  Tu ce i-ai raspunde: ca NU suntem toti la fel.

  Cand vei cunoaste mai multi unguri iti vei da seama ca sunt niste oameni la fel de diferiti intre ei pe cat suntem noi romanii intre noi.

  uite ce spune o unguroaica din Romania:
  „sunt cetatean roman, parte a minoritatii maghiare. Vorbesc atat limba romana, cat si limba maghiara si imi plac amandoua. Consider ca este necesar sa vorbesti limba oficiala a tarii in care traiesti (mai ales daca traiesti acolo toata viata). De asemenea, consider ca tara mea este Romania, nu Ungaria.”
  http://phoenixtrans.blogspot.com/2007/07/minoritatea-necunoscuta.html
  Nu prea se potriveste cu ce credeai tu despre maghiari, asa-i?

  Si sunt multi maghiari care nu refuza sa vorbeasca romaneste, ba chiar fac unele eforturi desi nu stiu prea bine. Sau care, fara sa stie ce limba vorbesti, te intampina cu „Tesek, va rog” (superb exemplu de multiculturalism practic, intalnit de mine la sighisoara.

  Despre placute: Franta este una din cele mai conservatoare tari in materie de minoritati. Guvernul francez nici nu vrea sa auda de autonomie pe criterii etnice Cu toate astea, daca mergi in Bretagne, Corsica, Alsacia sau in Tara bastilor vei gasi placute cu denumirea localitatilor/strazilor in franceza SI limba/limbile vorbite regional.
  E un minim semn de respect fata de multiculturalism, nu are de a face cu nicio autonomie si, in plus, e o atractie turistica.

  Despre autonomie: si eu as prefera o buna descentralizare unei autonomii pe criterii etnice. Nu neaparat ca s-ar intoarce Horthy din mormant, cum sugereaza unele siteuri romanesti din lipsa de argumente, ci pentru ca printre autonomistii exista unii radicali care ar putea face ceva greutati suplimentare romanilor de acolo.

  Consider ca avem multe legi bune privind minoritatile si ca, pana sa vorbim de autonomie, sa incercam sa le aplicam cum trebuie

  Despre alte minoritati si daca fac sau nu ca ungurii: exista sate sarbesti, poloneze, ucrainiene cu placute bilingve. Nu am auzit pe niciun roman sa se planga de asta. De ce?
  Cereri de autonomie nu o sa vezi, e drept, nici la tatari nici la polonezi, dar aceste minoritati sunt prea mici ca sa isi poata permite asa ceva si traiesc in zone mult mai diverse etnic decat Harghita si Covasna. Iar romii sunt prea divizati si fara o constiinta puternica, cum parca spune si Egy, ca sa ceara ceva.

 • olahus

  @Egy

  te citesc de cand ai aparut si imi place, in mare, cum gandesti

  am cateva observatii in legatura cu ultimul tau mesaj:

  „Citesc acum “Istoria Românilor din Ardeal şi Ungaria” de N. Iorga. Ai idee ce cereau – printre altele – românii de la revoluţionarii unguri în 1848? Să-ţi spune eu: inscripţii bilingve pe instituţiile publice din Ardeal!”

  -Right! Si au cerut o vreme inclusiv AUTONOMIE pentru Ardeal. Incredibil pentru multi romanasi de-ai nostri de azi…

  „Mergând pe aceeaşi linie, oare în ce limbă se vorbeşte în magazinele din Corsica, în franceză (limba oficială) sau în corsicană? Se poate continua cu Valle d’Aosta (franceză-locală, italiană-oficială), satele arvanite din Peloponez (albaneza arvanită-locală, greaca-oficială)”

  -tare mi-e teama ca in Peloponez nu e asa. Am auzit ca macedoneana slava a fost o vreme chiar interzisa in Grecia. Daca si albanezii au avut un tratament similar te-ai putea trezi ca te saluta in greaca, de teama.

  „până la obţinerea deplină a drepturilor de către fraţii timoceni (şcoli, biserici, autonomie culturală, recunoaşterea calităţii de “rumunski” – şi nu doar de “vlaşki” – în conştiinţa colectivă a majorităţii sârbe) mai e de curs apă pe Timoc. Recunoaşterea românilor timoceni e, desigur, un început bun – dar doar un început. Să sperăm că lucrurile vor evolua înspre bine şi pe viitor.”

  Ai dreptate! Am avut ocazia sa scriu mesaje unor romani timoceni care imi raspundeau in engleza, pentru ca nu stiu sa scrie romaneste! Va fi mult de lucru ca sa li se impiedice asimilarea.

 • olahus

  autocorectie: tara BasCilor, ca doar nu e locuita de….berete 😛 (desi basca face parte din portul local si insusi numele ei vine de la locuitori- in franceza se numeste „berette basque”)

 • Egy gondolat bant

  Dragă Olahus, mulţumesc pentru mesaj. Probabil că macedoneana a fost interzisă pentru că grecilor le era frică de o pretinsă unificare a întregii Macedonii sub steag yugoslav. Arvaniţii se declară greci de limbă arvanitică şi de aceea sunt lăsaţi în pace. Politica grecilor e cam aşa: dacă te declari grec (adică aderând la cultura elenă) poţi vorbi limba ta – dar nu înseamnă că-ţi vom crea şi condiţii ca să ţi-o păstrezi. De aceea limbile minoritare în Grecia sunt în declin, probabil că în 2-3 generaţii singura minoritate rămasă va fi cea turcă – ce e „protejată” de religia diferită. Interesant că ai pomenit de Franţa: Grecia şi Franţa au dosarele cele mai proaste în materie de minorităţi din UE, şi nu România aşa cum unii mai radicali ar lăsa să se înţeleagă. Nu-nseamnă, bineînţeles, că la noi nu-i loc de mai bine – în conştiinţa oamenilor, mai ales.

 • unu

  am revenit totusi. e interesant ceea ce credeti voi aici dar stii ce ma uimeste? olahus care il banuiesc a fi ungur gandeste mai romaneste decat egy.
  voi scrie pe idei de aceea nu voi fi coerent per ansamblu ci doar in idei fapt pentru care imi fac mea culpa. asadar:

  uite ce spune o unguroaica din Romania:
  “sunt cetatean roman, parte a minoritatii maghiare. Vorbesc atat limba romana, cat si limba maghiara si imi plac amandoua. Consider ca este necesar sa vorbesti limba oficiala a tarii in care traiesti (mai ales daca traiesti acolo toata viata). De asemenea, consider ca tara mea este Romania, nu Ungaria.”

  si cam cati gandesc asa?

  tu zici ca nu esti ungur na eu iti zic ca sunt 1/4 din partea mamei. sunt nascut/crescut o perioada in brasov de fapt langa intr-un sat in care jumate erau unguri, jumate romani si jumate (voit gresit) tigani. tata-l meu din buzau/mama din brasov. eu traiesc la ora actuala in timisoara dupa ce o perioada de 15 ani am trait in pitesti. asta ca fapt divers.

  Cum ar fi sa vina unul de-al lor si sa spuna: nu mai ascultati manele, nu-l mai sustineti pe Basescu (a se inloui cu orice alt nume de politician), nu mai scuipati seminte, romanilor.

  asta nu are legatura cu discutia. asta reprezinta prostia/incultura generala din tara asta si din pacate e generala.

  Autonomia nu este o divizare a ţării, ci constă în împuternicirea unei autorităţi locale cu anumite atribuţii ale guvernului central.
  nu la asta ma refeream. autonomia administrativa este o chestie f desteapta care cel putin la timisoara ar fi extrem de binevenita. raspunsul asta reprezinta devierea de la subiect sa incerci sa ma iei cu faze de genu ungurii nu vor autonomie ci autonomie administrativa. hmm…poate par mai prost dar nu sunt.

  Să zicem acum că m-aş plimba nu prin Haga ci prin Miercurea Ciuc şi un cuplu din Odorheiu Secuiesc se opreşte să-mi ceară nişte indicaţii de drum. Oare în ce limbă mi s-ar adresa, dragă Unule. În limba română, pentru că asta-i limba oficială a statului? E ridicol să mai şi răspund: ei mi s-ar adresa – natural – în limba maghiară, confundându-mă cu un ungur

  de ce sa te confunde cu un ungur? banuiesc ca te referi la un cuplu din romania nu unul din ungaria care in mod firesc ti s-ar adresa in ungureste.

  adica sa zicem ca eu si sotia mea mergem in odorhei acolo ti-e ti s-ar parea normal sa ma chinui la mine in tara sa vb cu cineva? sa ma duc in magazine si sa nu inteleaga o boaba din ce vorbesc eu. am fost prin toate zonele respective si am patit de toate. dar sincer ce ai spus tu mi se pare o prostie(scuza-mi limbajul direct)

  nu cred ca v-om avea cum sa ne convingem reciproc deoarece eu nu cred ceea ce spui tu iar tu/voi nu recunoasteti niste chestii.

  si ca fapt divers
  IAR DACA CEEA CE VORBESC CEI DIN UDMR NU VA REPREZINTA DE CE II VOTATI????

 • olahus

  @Unu: o prima remarca: cand raspunzi, precizeaza si pentru cine o faci, punand @ in fata. In mesajul anterior raspunzi atat mie cat si lui Egy dar nu precizezi de fiecare data fraza cui o citezi, poate fi dificil de reperat pentru unii cititori.

  „e interesant ceea ce credeti voi aici dar stii ce ma uimeste? olahus care il banuiesc a fi ungur gandeste mai romaneste decat egy.”

  Gresit. Sunt roman, dupa cum spune si pseudonimul („Olahus”=”romanul” in vechea maghiara latinizata)

  „am fost prin toate zonele respective si am patit de toate. dar sincer ce ai spus tu mi se pare o prostie(scuza-mi limbajul direct)”(ca raspuns al tau la Egy)
  Au fost si altii prin zonele alea si n-au avut probleme. Lolka, unul din cei doi blogeri a incercat sa ceara paine in romaneste in Secuime (desi i-ar fi fost mai usor in maghiara) si nu a avut probleme. Asa ca tine si de norocul fiecaruia.

  „de ce sa te confunde cu un ungur? banuiesc ca te referi la un cuplu din romania nu unul din ungaria care in mod firesc ti s-ar adresa in ungureste.” Pentru simplul motiv ca, in general, romanii nu arata diferit de unguri din punct de vedere fizic. Si, pana deschid gura, cetatenii din secuime nu au cum sa-si de seama de ce etnie sunt turistii.

  “(citat din Aurora) sunt cetatean roman, parte a minoritatii maghiare. (…)De asemenea, consider ca tara mea este Romania, nu Ungaria.”

  (la care tu spui) „si cam cati gandesc asa?”

  S-ar putea ca mai multi decat te astepti :p
  Oricum, ti-am citat-o pe aurora ca sa iti arat ca e nedrept sa ii bagi pe toti maghiarii in „aceeasi oala”.

  Personal, de cate ori sunt tentat sa generalizez, imi aduc aminte ca persecutia evreilor de catre nazisti si a „burghezilor” de catre comunisti au pornit tot de la niste generalizari. Nu ca te-as considera fascist sau comunist, vreau doar sa-ti atrag atentia ca generalizarile (chiar daca nu duc automat la persecutii) contin germeni periculosi.

 • Egy gondolat bant

  Dragă Unule. Se pare că trebuie să mă obişnuiesc să mi se pună la îndoială românismul. Nici o problemă, nu eşti singurul. Voi căuta să-ţi răspund punct cu punct.

  Ungurii care gândesc ca acea unguroaică sunt probabil puţini. Toată ideea mea este ca noi, majoritarii, să adoptăm o atitudine mai înţelegătoare faţă de minoritari astfel încât maghiarii ce gândesc ca acea unguroaică să fie cât mai mulţi.

  Este simplist să spui că nu se poate face nimic în plus. Am auzit din gura unui preot catolic (eu sunt ortodox practicant – na, na, ca să-i fac în ciudă lui Tihi, care zice-aici pe forum că -i şi ateu si anti-religie !!! :o)): „mai multe albine vin la o linguriţă de miere decât la un butoi de oţet”. Nu ne strică mai multă empatie faţă de aceşti concetăţeni maghiari ai noştri, nu crezi?

  Nu am spus că ungurii se mulţumesc doar cu descentralizarea. Este limpede că vor autonomia teritorială a Secuimii. Şi nu am spus NICICÂND că eu susţin autonomia ungurească. Din contră, sunt împotriva ei – am şi scris-o, văd că nu vrei să dai atenţie la tot ce scriu. O repet: sunt ÎMPOTRIVA autonomiei Secuimii pentru simplul motiv că nu găsesc că este aplicabilă la noi. Ce s-a făcut în Catalonia şi Tirol nu merge aici (am şi argumente, dar nu le menţionez decât dacă există interes).

  De ce să mă confunde oamenii cu un ungur în Miercura Ciuc? Pur şi simplu pentru că între români şi unguri nu există nici o deosebire fizică. Într-o ţară ca Sudan e limpede: îl vezi pe unul mai deschis la culoare, îi vorbeşti în arabă, vezi pe unul de rasă neagră, îi vorbeşti într-un dialect din familia de limbi sudani. La noi, unde oamenii nu se deosebesc decât în mintea lor, modul de adresare este potrivit obiceiului locului. Cum în Miercurea Ciuc majoritarii sunt unguri, se vorbeşte ungureşte. Deci dacă eu merg pe stradă şi nu deschid gura să priceapă că nu ştiu limba lui Petofi, trecătorii nu au de unde şti că sunt român şi nu ungur, că doar nu scrie pe fruntea mea ATENŢIE, ROMÂN.

  Vorbeşti de experienţele tale din Secuime. Da, este o realitate nu prea fericită ce se petrece acolo. Există destui care nu şi-au insuşit limba română cum trebuie. De aceea TREBUIE AJUTAŢI. Ai învăţat vreodată o limbă străină? Eu încă mai ţin minte eforturile mele de a deprinde engleza. Oricâte strădanii am depus nu am reuşit să o stăpânesc mai bine încât să mă exprim fluent decât atunci când am avut contact mai îndelungat cu VORBITORI NATIVI. Trebuie să admiţi că situaţia cu cei din Secuime nu este foarte diferită – numărul vorbitorilor nativi de română este redus; acolo românii învaţă ungureşte, nu invers.

  Desigur că îmi vei spune – cum, româna e limbă străină pentru cetăţenii români? Nu este o limbă străină cum este engleza, de pildă, dar NU este limba lor maternă. Ei nu au auzit „nani, nani, puiul mamei” când erau bebeluşi, nu li s-a spus „ia mâna că faci buba” când erau ţânci, ci totul – şi subliniez, TOTUL – din universul lor s-a exprimat în limba maghiară. Căci universul unui copil este familia, dacă ai copii înţelegi. Deci pentru un copil maghiar crescut într-o familie maghiară universul înconjurător este … maghiar.

  Ungurii care ştiu bine româneşte, oare cum au învaţat limba? Nu pot vorbi în numele lor, dar cred că mai dregabă prin contactul cu vorbitorii nativi de română decât de la şcoală sau de la televizor. Cazul nu se aplică în Secuime şi de aceea trebuie luate măsuri serioase ca aceşti oameni să poate deprinde limba română bine şi să o poată folosi spre folosul lor şi al bunei înţelegeri dintre noi.

  Ceea ce am spus eu nu este o prostie. Este o neinţelegere între noi. Eu am spus urmatoarele lucruri:
  1) Minoritarii vorbesc între ei în limba lor şi acasă şi pe stradă şi în magazine şi peste tot. Iar acest lucru se întâmplă oriunde limba regională este vie.
  2) Dacă nu există motive să nu fii considerat de-al locului, un minoritar dintr-o zonă unde limba regională este monedă curentă ţi se va adresa în limba regională şi nu în limba oficială.
  3) Minoritarul învaţă limba oficială a statului prin contact cu vorbitorii acelei limbi. În regiunile unde aceştia lipsesc, trebuie să te aştepţi ca limba oficială să nu fie însuşită corespunzător. Statul are datoria să creeze condiţii pentru ca minoritarii să şi-o însuşească bine. Subscriu la iniţiativa băsesciană privitoare la problemă deşi nu sunt fan Traian Băsescu. Băsescu nu e singurul, dl. George Pruteanu (care-i PRMist!) are o poziţie asemănătoare (vezi forumul său la pruteanu.ro).

  Deci, ca să sumarizez:
  1) Sunt român (şi ortodox practicant pe deasupra), nu ungur.
  2) NU susţin autonomia Secuimii. De fapt sunt împotriva ORICĂREI forme de autonomii în România, fie şi non-etnice. Susţin însă descentralizarea. Există diferenţă între autonomie (fie ea şi non-etnică) şi descentralizare. Ai idee care ar fi diferenţele? Dacă nu ştii, vorbim pe gol – dar pot da lămuriri, dacă există interes.
  3) Situaţia limbii române în Secuime este nefericită – dar e rezultatul unei realităţi demografice. Trebuie luate măsuri ca acest lucru să se schimbe, nu prin băgarea pe gât a limbii române ci prin stimularea oamenilor să deprindă limba română şi crearea de condiţii ca acest lucru să aibă loc cât mai uşor şi mai temeinic.

  Cât despre vot, nu am votat şi nu voi vota vreodată cu UDMR. Voturile mele au mers constant spre PNL sau CDR.

  Sunt un om cu vederi de dreapta, am alergie la stângism, iubesc iniţiativa personală şi libertatea individuală şi consider că abilitatea de a accepta şi preţui diferenţele este parte din esenţa unei gândiri moderne şi evoluate. Valoarea ce o dau multi-culturalismului şi atenţia acordată diversităţii etnice sunt doar manifestări ale acestui mod de a gândi.

 • olahus

  @Unu
  „IAR DACA CEEA CE VORBESC CEI DIN UDMR NU VA REPREZINTA DE CE II VOTATI????”

  Si pe cine ai vrea sa ii aleaga, pe radicalii din Uniunea Civica Maghiara sau nu mai stiu ce consiliu secuiesc?

  Sau vreunul din partidele romanesti care mai canta, din cand in cand la coarda nationalista romana ca sa atraga electoratul?
  (ma reder aici la partidele MODERATE romanesti!)

  Problema e ca tu, Unule, si multi dintre co-etnicii nostri romani nu isi dau seama ca UDMR e cea mai buna solutie care exista momentan, atat pentru maghiari, cat si pentru partidele romanesti care au nevoie de un partener de guvernare.

  Asta o spun de pe pozitia cuiva care nu a votat si nu va votat nicodata cu UDMR, nefiind maghiar si nesimtindu-se reprezentat de acest partid.

 • olahus

  corectie „nu va dati seama”

 • unu

  nici nu vreau sa incep o discutie despre politica romaneasca. aici chiar nu despre ce vorbi. nesimtirea este adusa la rang de arta. m-as putea juca de-a talibani cu americani sau invers 🙂 cu clasa noastra politica.

  AM ZIS DE UDMR PENTRU CA AM VAZUT F MULTE DECLARATII DE LA DIVERSI APARTINATORI AI ACESTEI FORMATIUNI POLITICE PRIvitor la autonomie. (scuze pentru literele mari. nu au nici o semnificatie.)

  @Egy:Susţin însă descentralizarea

  nici tu nu esti atent la ce scriu: si eu sunt de acord cu decentralizarea ..pote ma repet…insa pentru Timisoara ar fi ca o mana cereasca avand in vedere ca bani care pleca de aici nu se intorc nici macar jumate.

  din cate am vazut eu nici voua nu va convine cu autonomia secuimii si faza cu limba. deci aceleasi idei numai ca voi le exprimati mai impachetat. nici eu nu am zis ca sa mergem toti in secuime si sa-i omoram pe toti si prostii din astea. eu in tot ceea ce am scris m-am referit ca facand niste eforturi minime s-ar obtine avantaje maxime. nu ma mai repet care.

  sustin si eu ca si voi multi etnicitatea dar sa fie facuta cu cap. adica nici eu nu vreau ca limba romana sa piara asa cum nici ungurii nu vor ca maghiara sa piara. nici eu nu vreau sa-mi pierd reperele culturale si nici nu vreau sa pierd o bucata de pamant doar ca s-au trezit niscaiva secui sa-si faca tara in tara. acu pe bune. ia ganditi-va.
  poate suna nationalist dar eu ii zic patriotism.

 • olahus

  ok, si UDMR-istii cer autonomie, dar te rog compara-i cu modul in care o cer Uniunea Civica Maghiara sau alte formatiuni politice si apoi sa imi spui pe care-i preferi.

 • Egy gondolat bant

  Dragă Unule: autonomia nu este în sine bună sau proastă.

  Spania o are şi prosperă. Şi spaniolii au mai multe tipuri de autonomie: pe criterii etnice (Catalonia, Ţara Bascilor) sau regionale (Andaluzia).

  La noi, de fapt situaţia se reduce la un singur lucru: este iniţiativa autonomistă separatism deghizat sau nu? Liderii maghiari (inclusiv Laszlo Tokes) spun că nu, românii nu spun deschis contrariul dar îl gândesc – pentru ei autonomia Secuimii e o încercare deghizată de separatism.

  Dar oamenii simpli, maghiarii, oare ce cred?

  Cu această întrebare în minte am urmărit o discuţie pe forumul unui mare cotidian de la noi. Erau acolo un românaş, destul de destupat la cap şi câţiva maghiari. Românul a pus întrebarea în termeni diferiţi (a loialităţii faţă de staul român, loialitate nu numai civică ci şi afectivă) dar în esenţă este acelaţi lucru.

  A primit răspunsuri felurite:
  1) Loialitatea nu este datorată statului român decât în măsura în care statul respectă un soi de contract cu cetăţeanul – lucru pe care (în opinia maghiarului respectiv) statul român nu l-a făcut. Despre loialitatea afectivă nici nu putea fi vorba, subiecţii fiind maghiari. Din această perspectivă Patria maghiarului ardelean este Ungaria (înţeleasă nu neapărat ca stat, ci ca univers cultural).
  2) Loialitatea nu este în nici un fel datorată statului român pt. că statul român a încălcat grav drepturile minoritare şi este irecuperabil. Respectivul chiar a asemuit România cu un alcoolic în ultimele stadii, care nu se mai poate dezbăra de băutură – era o metaforă utilizată de respectivii. Alţi maghiari chiar au asemuit România cu o forţă străină de ocupaţie (nu foarte departe de sensul vorbelor dlui Tokes, de exemplu: „dacă ne-au luat teritoriul, să ne dea măcar autonomia”).
  3) Loialitatea afectivă este datorată statului român în măsura în care acesta se identifică şi reprezintă patria maghiarului ardelean, care este Ardealul.

  Nu a existat nici un răspuns care să cuprindă loialitatea afectivă faţă de România ca atare şi în întregul ei (cum o are un român bănăţean sau dobrogean, de pildă), cum era şi de aşteptat. Nu înseamnă totuşi că asemenea loialităţi sunt excluse printre maghiari, dar acolo nu au apărut.

  Oricum, jocul de discuţii m-a convins de următoarele lucruri:
  1) Există o doză uriaşă de neîncredere reciprocă.
  2) Argumentele istorice nu sunt uitate – ele ies la suprafaţă foarte iute. Istoria alimentează o mulţime de resentimente care revin iarăşi şi iarăşi.
  3) Înţelegerea loialităţii faţă de ceea ce noi denumim România diferă nu numai între maghiari şi români ci şi între maghiari şi maghiari. Ea variază de la loialitate ioc (sau loialitate numai cât să nu faci puşcărie) până la o loialitate destul de apropiată oarecum de a românului ardelean.

  Concluzia ce am tras-o mi-a confirmat ceea ce ştiam dinainte: România NU este pregătită de nici un fel de autonomie – nici măcar regională, darămite pe criterii etnice.

  Există un munte de necunoaştere şi neîncredere reciproce care fac cu totul imposibil ca aşa ceva să fie viabil. Chiar şi autonomia regională este o idee proastă, la gradul de disfuncţionalitate a structurilor statale locale de la noi.

  Dau lămurire la diferenţa dintre descentralizare şi autonomie non-etnică (sau regională): autonomia regională înseamnă descentralizare plus simbolistică regională. De exemplu Andaluzia, care-i populată de spanioli (andaluzii sunt un fel de spanioli, nu sunt alt neamş andaluza e un dialect spaniol, nu altă limbă precum catalana) dar are parlament propriu, imn, drapel, etc.

  Adaptând la realităţile româneşti, e ca şi cum Banatul ar avea parlament propriu, drapel, imn şi o identitate regională proprie – asta incluzându-i şi pe românii de acolo.

  Nu este necesar să spun de ce aşa ceva nu este posibil nici în ce-i priveşte pe românii bănăţeni: suntem un popor care şi-a câştigat prea cu greu şi prea de curând unitatea naţională pentru ca accentuarea regionalismului să nu producă traume la nivelul conştiinţei colective (a se vedea iniţiavia aceea cu Partidul Moldovenilor de la Iaşi şi ce scandal a urmat).

  În concluzie, consider că autonomia nu este bună pentru România, autonomie de nici un fel – nici măcar regională, pentru că premisele nu există.

  Ar fi mai de dorit o descentralizare sănătoasă (pentru că autonomismul maghiar are şi justificări economice – chiar şi tu, un bănăţean, eşti nemulţumit de distribuţia de fonduri de la guvernul central) dublată de o autonomie culturală funcţională ce ar satisface „şi capra şi varza”. Autonomismul, ce este sublim la alţii, poate fi un dezastru la noi.

  Ce anume se va întâmpla, rămâne de văzut. Nu sunt deloc optimist – şi pentru mine moderaţia UDMR nu este esenţial diferită de redicalismul UCM, pentru că ideea de bază (autonomia) mi se pare nesăbuită şi în detrimentul tuturor – inclusiv al maghiarilor.

  Mai productiv ar fi să se muncească pentru eliminarea acestui „munte” de neîncredere şi suspiciune reciprocă – însă uită-te în jur şi nu-i greu să vezi că, exceptând câteva iniţiative temerare (cum sunt tinerii de ispravă ce ţin acest forum, sau tinerii de la PhoenixTransilvania) domină o atitudine de „je m’en fiche” („mi se rupe”, pe româneşte spus) reciprocă, dublată de o pădure de degete acuzatoare întreptate spre partea cealaltă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: