Neîntelegerea intenţionată a “precedentului” UDMR

Circul in jurul pozitiei UDMR-ului fata de Kosovo provine cel mai mult dintr-o neintelegere probabil intentionata a mass-mediei si a politicienilor romani a comunicatului de ieri a UDMR in legatura cu precedentul pe care il furnizeaza Kosovo pentru solutionare problemerol minoritatilor in Europa.

In comunicatul UDMR se zice astfel:

„De aceea salutăm participarea activă a Uniunii Europene în căutarea de soluţii pentru Kosovo şi considerăm că statele Europei au creat, în acest sens, un precedent, deoarece de acum înainte ele nu se mai pot deroba nici de reglementarea altor probleme etnice nesoluţionate.

Realitatea TV scoate insa altceva:

„UDMR consideră că independenţa Kosovo este un precedent ce trebuie urmat de toate statele europene care au pe teritoriul lor minorităţi etnice.”

Vedeti diferenta? UDMR considera ca statele europene ar trebui sa urmeze aceasta solutie cu minoritatile lor? Unde se zice acest lucru? O vede cineva undeva?

UDMR zice ca Kosovo este un precedent in sensul ca pentru prima data comunitatea europeana si cea internationala s-au implicat in solutionarea problemei unei minoritati intr-o tara europeana, intelegand ca aceste probleme nu tin numai de politica interna a statelor.

Nimeni nu a zis ca solutia Kosovo ar fi un precedent in sensul rezultatului, solutiei problemei (secesiunea minoritatii), cum se interpreteaza mai de toata lumea azi, incercand crearea unei atmosfere de tensiune. S-a zis pur si simplu ca este un precedent in sensul implicarii comunitatii internationale in rezolvarea problemei. UDMR-ul crede ca UE, si comunitatea internationala in general ar trebui sa se implice mai mult in viitor in solutionarea problemelor interetnice, in solutionarea unor cereri de autonomie, la fel cum a facut si in cazul Kosovo. Atat.

Dar Realitatea TV, probabil comandat de undeva, induce intentionat in eroare publicul, si politicienii romani, interpretand total gresit si tendentios mesajul UDMR-ului (nu ar fi prima ocazie). Si o face de ieri seara in continuu.

Oare care este scopul?

Oferirea unor posibilitati de declaratii nationaliste pentru partidele care scad in sondaje, pentru a-i ajuta?
Oare este un nou joc a lui Basescu pentru a diviza coalitia guvernamentala, in speranta de a scapa de guvern (divide et impera)?
Scandal pentru rating in mass-media (stim ca „problema maghiara” creste ratingul probabil cel mai bine)?
Sau pur si simplu vechiul „hai sa dam la unguri, ca asa e normal”?

In rest, Marko are dreptate. Romania o sa trebuiasca sa recunoasca Kosovo pana la urma oricumi daca se considera aliat loial ar NATO, sau membru UE. Nu prea are incotro. Prin nerecunoastere oricumi nu rezolva nimic, numai se autoizoleaza. De asemenea prin acest gest Romania recunoaste exact faptul ca ea la randul ei are probleme nerezolvate cu propriile minoritati.

Sa mai ascultam inca odata ce zice exact UDMR-ului in aceasta privinta:

Reclame

36 responses to “Neîntelegerea intenţionată a “precedentului” UDMR

 • Adi_Ocs

  UDMR a pus negru pe alb ca Romania trebuie sa recunoasca independenta Kosovo, deci, intrinsec, este de acord si cu „solutia” gasita. Eu nu sunt fan al discursurilor peremiste, dar nu pot tolera nici reversul medaliei. Deocamdata in UE nu exista consens pe o pozitie comuna, deci nici in NATO, asa ca Romania nu are nicio obligatie sa recunoasca un pseudo-stat

 • Tihi

  Da, este de acord cu solutia gasita. Normal ca este. Mare parte a Europei si SUA este. Ce e asa de rau in faptul ca esti de acord cu majoritatea opiniei euro-atlantice? De ce este antiromanesc acest lucru oare? Daca condamni UDMR-ul, de fapt condamni si SUA, Germania, Marea-Britanie sau iubita Franta.
  Este un deznodamant asteptat si de neoprit. Prin sfidarea opiniei majoritatii UE si a Nato si alinierii la Rusia, Romania nu are numai de pierdut.
  Si cum am zis: prin acest gest Romania recunoaste exact faptul ca ea la randul ei are probleme nerezolvate cu propriile minoritati.

 • Adi_Ocs

  Ai o abordare foarte subiectiva. Oare Spania sau Grecia nu sunt la fel de blamat pentru ca nu recunosc Kosovo? Oare nu putem avea o opinie conforma interesului national si nu unui asa zis consens care de fapt nu exista? Oare pozitia UE si SUA ar fi aceeasi in cazul declararii unilaterale a independentei Srpska, Catalunia, Tara Bascilor? Oare Ungaria nu este de blamat pentru ca incheie acorduri energetice bilaterale cu Rusia afectand ajungerea la un consens pe o politica energetica comuna a UE? Oare nu ai fi de acord si cu o independenta unilateral declarata a Tinutului Secuiesc?

 • Tihi

  Spania si Grecia la randul lor prin aceasta decizie confirma faptul ca au probleme nerezolvate cu minoritatile lor.
  Zi-mi te rog cum este interes national faptul ca Kosovo sa ramana la Serbia, astfel prelungindu-se in constant stadiu de tensiune si conflict? De ce este in interesul Romaniei ca vecini nostrii sa aiba conflicte interetnice destabilizatoare pentru intreaga regiune?
  Pozitia UE sau SUA in legatura cu teritoriile amintite ar fi alta, pentru ca Kosovo este considerat caz unic, care nu poate fi replicat. Tocmai de acea nu vad de unde aceasta paranoia a Romaniei.
  Ungaria este, si trebuie blamat pentru ca incheie acorduri energetice separate cur rusii. Dar trebuie blamata la fel si Germania si Bulgaria pentru acelasi lucru.

  Nu asi fi de acord cu independenta declarata unilateral a Tinutului Secuiesc. Oricumi, nu cred ca se pune deloc problema.

 • xyz

  Nu e prima data cand Realitatea TV face exercitii de dezinformare respectiv de manipulare a opiniei publice, de fapt acest lucru se intampla aproape in fiecare zi. Au ei pata pusa pe maghiarii din Romania, precum si pe politicienii nebasescieni. In unele cazuri devin cpenibili, conform prestatiei postului de stiri o denumire corecta ar fi „iRealitatea TV”.

  Am convingerea ca in conditia informarii corecte si in lipsa acestor eforturi de manipulare si de creere de conflict am trai intr-o tara mai civilizata si mai justa.

  Autoguvernarea si descentralizarea ar trebui sa fie drepturi de importanta maxima intr-o tara multicolora compusa din regiuni cu identitate si traditie puternica, fiecare cu caracteristicile ei specifice.

 • Adi_Ocs

  De cand Rezolutia 1244 a fost adoptata(1999), Serbia nu a mai exercitat de facto vreo prerogativa conforma garantiilor de suveranitate asupra Kosovo. Din 1999, UNMIK si KFOR guverneaza de fapt Kosovo. De unde deci conflictele si tensiunile care trebuiau acum, urgent, rezolvate prin aceasta decizie? De ce Kosovo este caz exceptional atat timp cat dreptul international a fost oricum violat? Pentru ca acolo a fost genocid si trebuie dat dreptul „moral” kosovarilor la un stat? Stii la fel de bine ca si mine ca nu exista o natiune kosovara, una din cerintele existentei unui stat. Stii la fel de bine ca nu exista un model european de abordare a problemei minoritatilor etnice. De ce sa acorde Romania autonomie teriotoriala Tinutului Secuiesc, atat timp cat state ca Franta si Germania nu recunosc minoritatile?De ce operam cu standarde duble?

 • olahus

  E primul meu comentariu pe anul asta pe limbacailor si o fac cu placere, mai ales ca am scris despre subiect…

  1) Este aiurea ca UDMR, membru la guvernare, sa aibe o alta pozitie decat guvernul Romaniei in ceva atat de important pe plan extern. Pe plan intern mai intelegeam dar acum, de dragul catorva voturi de la maghiari, si-au degradat imaginea in randul majoritarilor…

  2) Imediat ce Kosovo si-a proclamat independenta, Abhazia si Osetia de Sud au spus ca se vor adresa ONU si Rusia sa le fie recunoscuta si lor. S-ar putea sa urmeze Transnistria. Cum zice ambasadorul Serbiei, aici: http://www.frontnews.ro/ambasadorul-serbiei-independenta-kosovo-va-constitui-un-precedent-dar-nu-in-cazul-romaniei_a-7489.html , odata ce ai un precedent, nu te mai poti opri in cazuri asemanatoare

  3) Romania se teme de recunoasterea independentei Transnistriei (ceea ce e foarte posibil)

  4) Cum spune tot ambasadorul Serbiei in interviul de mai sus, cazul Kosovo este prea diferit de cel al Secuimii pentru a constitui un precedent. Multi romani (inclusiv ziaristi) nu stiu sa faca diferenta intre autonomie si independenta, de unde confuziile si unele interpretari/stiri aiurea. Dar este adevarat ca, odata obtinuta independenta, ar putea exista forte care sa ceara mai mult…

 • olahus

  si sa va spun ce obtine UDMR prin declaratia respectiva

  1) Multi romani nu stiu diferenta intre autonomie si independenta. Ei vor intelege ca UDMR cere independenta

  2) Va creste PRM in sondaje

  3) Va creste maghiarofobia

  Toate dintr-o ambitie absurda de a face comentarii asupra unei chestiuni de politica externa, de competenta MAE. Sa-mi spuna si mie cineva cu ce ii incalzeste pe Kosovari ca un partid de marime medie se declara pentru recunoasterea lor?

 • diogene73

  Chestia cu precedentul, sugereaza multe.
  Realitatea a inteles ce dorea.
  Olahus are perfecta dreptate.
  Va iesi mult rau din asta.

 • xyz

  Declaratia domnului Marko Bela a fost corecta, consecventa si responsabila. Reactia politicenilor PSD, PD de astazi au fost mult exagerate si absolut deplasate.

  Nu cred ca va creste „maghiarofobia”, chiar din contra, sunt convinst ca din ce in ce mai multi romani simpatizeaza cu maghiarii din Romania, care lupta prin metode diplomatice pentru sanse egale si drepturi comunitare.

 • dadatroll

  Unguri vor sa fure Ardealul.

 • ovidjus

  In manualul meu de drept international (am luat 10 la aceasta materie) scrie explicit: „RECUNOASTEREA SAU NERECUNOASTEREA UNOR STATE NOU APARUTE NU ESTE SI NU TREBUIE SA FIE CONSIDERAT CA UN GEST INAMICAL INTRE STATE. RECUNOASTEREA SI NERECUNOASTEREA AU UN CARACTER PUR UNILATERAL”

 • Cristian Banu

  O scurtă obiecţie la comentarii: un partid în moarte clinică (PRM) nu mai poate creşte. El doa aşteaptă certificatul de deces 8alegetile). Puseul naţionalist va fi capitalizat de PD, cel care a luat în Ardeal locul PRM, dar nu aş miza pe o creştere prea mare.

 • Paul

  Ai dreptate Tihi. Nu stiu daca greseala a fost intentionata dar m-au uimit si pe mine reactiile din tara legate de independenta Kosovo. Romania va recunoaste Kosovo dupa o anumita perioada; totusi trebuie sa tinem cont si de fapt ca aceasta contrazice in buna masura dreptul international existent. Nu inteleg partea in care Dl Marko Bela se refera la un sistem de vot care nu va permite reprezentarea proportionala a maghiarilor. Se refera la votul uninominal? (citesc stirile din afara tarii si poate imi scapa ceva) Stiu ca UDMR se opune acestuia, nu inteleg tocmai de ce .

 • Lolka

  @Olahus

  „Toate dintr-o ambitie absurda de a face comentarii asupra unei chestiuni de politica externa, de competenta MAE”

  De ce consideri ca orcie decalaratie privind „problema Kosovo” este doar de competenta MAE? Adica, sa inchida gura cei de la UDMR, dar restul partidelor, care spun, ce spune si MAE au dreptul de a expune parerea?
  Mi se pare cam aiurea, ce reiese din spusele tale, adica o uniune, care este membru al Parlamentului Romaniei, nu are dreptul la o opinie in politica externa. Pai, crezi ca ei n-au experti in politica externa?

  Pe de alta parte, la intrbarea ta „Sa-mi spuna si mie cineva cu ce ii incalzeste pe Kosovari ca un partid de marime medie se declara pentru recunoasterea lor?” raspunsul e clar: nu-i incalzeste cu nimic, insa eu cred ca politicienii romani ar trebui sa analizeze stiuatia cloer di Kosovo la maruntis. Adica de ce si cum au ajuns la aceasta solutie?

  Totusi, eu cred, ca cuvintele lui Marko au fost ori interpretate gresit din cauza rauvointei, ori din cauza faptului, ca romanii au o alta prespectiva asupra problemelor etnice.

 • Lolka

  @ ovidjus

  „“RECUNOASTEREA SAU NERECUNOASTEREA UNOR STATE NOU APARUTE NU ESTE SI NU TREBUIE SA FIE CONSIDERAT CA UN GEST INAMICAL INTRE STATE. RECUNOASTEREA SI NERECUNOASTEREA AU UN CARACTER PUR UNILATERAL””

  Nu sunt expert in drep international, dar te rog fa o explicatie mai amanuntita. Pentru ca faptul nerecunoasterii a unui stat de catre altul, nu cred ca vorbeste despre prietenie.

 • Lolka

  @ dadatroll

  „Unguri vor sa fure Ardealul.”
  Cum ai ajuns la această concluzie?

 • Pendulul lui Foucault

  @Lolka: a ajuns la misto. Glumea probabil.
  Kosovo nu e un precedent pentru Tinutul Secuiesc pentru ca:
  1. ungurii nu sunt albanezi
  2. romanii nu sunt sarbi
  3. Kosovo are granite cu alte state
  4. Tinutul Secuiesc are granite doar cu romania
  5. Probabil daca isi declara independeta Tinutul Secuiesc nu o sa fie recunoscut nici de Ungaria.
  samd…

 • blogideologic

  Sigur, va fi imperios necesar ca România să recunoască, imediat după proclamarea lor, independenţa unui stat Corsica, independenţa unui stat Sardinia, eventual independenţa unui stat bearnez.
  Titus Filipas

 • Lolka

  @Pendulul lui Foucalt

  Unde am scris sau am zis eu că Kosovo este un precendent pentru Ţnutul Secuiesc???

 • Pendulul lui Foucault

  @Lolka. Scuze. Pentru tine era doar „a ajuns la misto. Glumea probabil”
  Restul era remarca generalizata la o nonsolutie pentru o problema care nu exista

 • xyz

  pt Pendului lui Focault: Tinutul Secuiesc vrea forme de autoguvernare moderne in cadrul statului de drept roman, adaptate la nevoile locale si nu la voia aventurieristilor politici din Bucuresti. Nu se vrea independenta. Clar?

  Aceste forme de autoguvernare / de autonomie exista in majoritatea tarilor Europene si nu sunt separatiste, din contra, ajuta integrarea unor regiuni cu un specific aparte.

  Vrem sa ne fie respectate si recunoscute si garantate prin lege limba, cultura si identitatea, aceleasi drepturi care le au toti romanii, fie ei bucuresteni, moldoveni, olteni, maramureseni.

 • olahus

  Ok, XYZ, si ce solutii vezi pentru romanii din secuime?

 • xyz

  olahus: Aceeasi solutii pe care le vad pentru comunitatile de maghiari care traiesc in minoritate, e vorba aprope un milion de oameni, care nu traiesc in HR, CV si MS.

 • ioneque

  stiti care e unica mare problema?!! va spun ca locuiesc de 23 de ani (mai putin in ultimii 5 in care m’am dus acasa numai in vacante) in secuime. ideea de stat in stat si alte minuni din astea nu apartin maghiarilor de toata ziua ci sunt starniri ale clasei politice. in final noi traim romani cu unguri f bine si nimeni nu se supara… si unde mai pui ca sunt atatea familii bilingve samd. oricum orice cometariu atat din partea udmr cat si dinspre pozitia presedintiei lasa mult loc de interpretare si fiecare intoarce partea cu unt a feliei spre el. presa sa scoata un graunte de scandal ca sa cresca valoarea de stire… udmr’ul ca sa isi motiveze cererile (nefondate pana la urma) si presedintia ca sa isi explice pozitia reticenta fata de unele aspecte ale minoritatilor. e atat de simplu!

 • xyz

  ioneque:
  Care dintre cererile UDMR nu sunt fondate? Te referi la auto-determinare, sau la educatie in limba materna, sau care?

  Nu inteleg cu ce i-ar deranja pe cei care nu stau in secuime daca secuii ar avea dreptul de a adopta legi zonale, in corcondanta cu constitutia Romaniei, in domenii cum ar fi: cultura, stiinta, educatia, constructia de locuinte, servicii comunitare, sanatate, sport, ecologiei, buget, turism, economie.

  Mi se pare inutil si ineficient ca toate aceste probleme locale sa fie abordate in Bucuresti, mai ales pentru ca acestea sunt specifice locului, si nu se conformeaza nicicum cu problemele care le au oamenii din alte zone a tarii. Pe deasupra e sursa continua de conflict, cei care nu cunosc situatia locala tind sa le ignore si sa le declare separatiste, aberante sau de glumit. Unii politicieni romani chiar isi fac capital politic pe seama celor care nu au cunostinta de cauza sau chiari propun in mod sistematic legi care sa ingreuneze viata acestor oameni.

  Cred ca multi s-au saturat de amenintarile cu furatul tarii si alte idei luate din cer. Lasati oamenii sa traiasca, simte si ei cetateni egali, importanti ai acestei tari.

 • Pendulul lui Foucault

  @xyz Nu am zis ca cineva vrea independenta Secuimii. Ar fi imposibil de obtinut asa ceva. Prin urmare Kosovo nu e un precedent pentru Secuime. Kosovo nu e un precedent pentru nimic…
  Personal nu vad nici o problema in adoptarea de legi zonale in legatura cu cultura, stiinta, etc. In cazul ecologiei nu sunt de acord. Ca daca se continua in ritmul asta nu o sa mai ramana un copac…Si nu taie doar romanii si grosul banilor nu se duca la ei…
  Exista un risc in toata treaba asta, nu stiu cati din secui il simt sau nu. Un fel de enclavizare, sa nu ma inteleaga nimeni gresit, datorita faptului ca limba folosita va fi maghiara. Astfel ocuitorii vor fi intr-o capcana pentru ca zonele in care se poate vorbi maghiara peste tot sunt putine in Romania… La universitate am avut colegi din Secuime care aveau mari probleme cu limba romana (nu e vina lor ci vina parintilor care nu le-au zis Ba Bula pune mana si invata ca inca o limba straina e buna) la fel cum avut colegi din Medias care vorbeau perfect romana… Cred ca asta e singurul risc de fapt o reducere a sanselor locuitorilor respectivei zone in raport cu restul tarii…
  Ungurii pe care ii cunosc, si cunosc destui ii doare fix in cur daca au sau nu autonomie… Si o situatie complicata daca vreti: am un coleg care e maghiar ca si sotia. Locuiesc in Germania si au un fiu care in casa invata maghiara iar la gradinita germana. Ei sunt din Brasov… Puradelu’ (nu va ofuscati de termen ca si la al meu tot asa ii spun) cand ajunge in Brasov ce sa faca saracu :D… In rest sa fim sanatosi ca belele curg…

 • Pendulul lui Foucault

  Si nu cred ca oamenii o vor duce mai bine. Cei care conduc judetele in acest moment, orasele, samd vor fi si in acel moment… Vorba fabulei era „Egalitate dar nu pentru catei” si va deveni „Autonomie dar nu pentru catei”. Dintr-un anumit punct de vedere si ungurii din Romania sunt tot romani… Sincer nu cred ca nu sunt nici mai breji nici mai altfel decat romanii iar politicienii lor sunt la fel ca ai nostri 😀

 • Vito

  Cele două Camere ale Parlamentului României au huiduit votul celor 27 de deputaţi şi senatori ai UDMR prin care aceştia s-au pronunţat în unanimitate împotriva poziţiei României în chestiunea independenţei Kosovo. Independenţa noului stat a fost respinsă luni, în şedinţa extraordinară a Parlamentului, cu 357 voturi pentru.
  Uniunea Democrată Maghiară din România se pronunţă în continuare hotărât pentru ca România să recunoască independenţa Kosovo. Poziţia ei coincide cu poziţia majorităţii ţărilor membre ale Uniunii Europene.
  Suntem convinşi că declararea independenţei Kosovo în regiunea Balcanilor de Vest este consecinţa firească a schimbărilor intervenite în ultimul deceniu şi jumătate, iar pe plan european ea îndreaptă atenţia comunităţii internaţionale asupra drepturilor la autodeterminare ale popoarelor şi naţiunilor.
  Cu votul lor unanim în Parlament, politicienii UDMR au subliniat că recunoaşterea noului stat ar fi un pas important şi pentru România.
  Recunoaşterea independenţei Kosovo ar însemna şi că statul român tratează năzuinţele de autonomie a maghiarilor din România ca o cerinţă firească şi legitimă, şi nu ca o intenţie separatistă.
  Ca o organizaţie de apărare a intereselor minoritare, considerăm importantă consolidarea păcii în Kosovo. În acelaşi timp, urmărim în continuare cu atenţie şi sprijinim ca în noul stat drepturile minorităţii sârbe să nu fie încălcate, să se creeze condiţiile convieţuirii paşnice a comunităţii albaneze, devenită acum majoritară, şi a minorităţii sârbe din noul stat.
  În Europa şi acasă la noi trebuie să căutăm mijloace politice paşnice pentru soluţionarea problemelor etnice. Şi în viitor vom lupta în acest spirit pentru scopul nostru comun, înfăptuirea autonomiei comunităţii maghiare din România.

  19 februarie 2007

  Hunor Kelemen (mare patriot a Romanie)

  preşedinte executiv al UDMR

 • Trafic de idei » Blog Archive » Kosovo, un precedent?

  […] să nu o mai aud în România. Cred că singurele comentarii rezonabile pe care le-am auzit au fost aici, aici şi […]

 • Pendulul lui Foucault

  @Vito: oricine are dreptul la o opinie chiar contrara opiniei de stat…

 • Ce pierd si ce castiga romanii din Secuime in cazul autonomiei? « Blogul Din Sertar

  […] Auto-determinara, Autonomie, Secuime, Tinutul Secuiesc, Transilvania |   Am citit ce zise Lolka la limba cailor, moromete, gavrosh si  nu in ultimul rand prostiile debitate de Mihnea la fel si comentariile de […]

 • sfinx667

  mie una nu-mi va dicta in tara mea nimeni niciodata, suntem aici dintotdeauna, va convine au ba, Kosovo e Serbia sa fie clar, Europa regionala e o inventie pt a deservii interese josnice, declararea independentei Kosovo nu numai ca a incalcat pana si bun simtul scuipand in tratate si conventii… iar o parte a ungurilor, subliniez nu toti, mint cu nerusinare si se avanta, ca mai mereu, ca sunt deja plictisitori… in polemici cu „fratiorii lor de la prm.. ” pai sa mai zica cineva ca tragi-comediile lui Kusturica nu-s „cool ” si Caragiale nu-i de actualitate… sa nu recit io in fiecare seara ” cum nu vi tu Tepes Doamne… ” mai des decat Tatal Nostru… ma simt uneori straina in tara mea..nu va mai permit, cu riscul ca ma trimiteti , sa nu zic acum in grai mioritic… ambitia e a celor care creeaza astfel de polemici….il inteleg perfect pe dadatroll ca face misto, are si de cine face… ( acum sunt calma dadatroll, si, iti datorez si niste scuze, deh, temperamentul meu mai face si fite..)…. in concluzie, Kosovo e Serbia si noi neam de pelasgi in Dacia Nemuritoare…si…nu ma intereseaza rasul-plansul isteriei nimanui fata de opinia mea , pe cuvantul meu de corcitura sarbo-romana..no vedeti om corect, ca zasai pana la urma… mai exista si Oameni, sic 🙂

 • ateologu

  „sunt convinst ca din ce in ce mai multi romani simpatizeaza cu maghiarii din Romania”

  Şi eu, mai ales că sunt unul dintre ei (i.e. cei care simpatizează şi sunt dispuşi inclusiv să voteze în concordanţă).

  „Kosovo je Kosovo” şi gata cu prostiile. Probabil trebuie să avem şi noi alegeri şi dup-aia o să recunoască şi administraţia noastră noua ţară de pe hartă.

 • ioneque

  @xyz: unele cereri sunt nefondate. pana la urma inteleg cererile secuimii pana la un puct dar sincer nu vad necesitatea unei autonomii in conditiile in care cererile de care tu amintesti se pot rezolva foarte simplu printr’o petitie la un nivel de bun simt. da intr’adevar deciziile se pot lua la nivel local insa cred ca ar trebui sustinute putin si de puterea centrala a Romaniei, pentru ca in definitiv suntem toti cetateni ai acestei tari indiferent de nationalitate. ce incerc eu sa iti explic este ca nu am nimic impotriva emanciparii culturale a maghiarilor sau impotriva aprecierii lor ca cetateni si ca oameni insa nu sunt de acord cu ideea de autonomie pentru ca pur si simplu mi se pare inutila si mi se pare un capriciu si un motiv de starnire de scandaluri in comunitati predominant maghiare. atat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: