Cum manipulează Realitatea TV chestiunea autonomiei Secuimii

Acum că ungurii sunt iar la modă, mulţumită kosovarilor, televiziunile noastre s-au preocupat să discute cât mai mult şi mai original această temă. Vineri, uitându-mă la reportajele Realitatea TV, m-am simţit lovit, încă o data, de distorsiunea profesionistă a acestui post.  Printre multe altele fost difuzat şi un reportaj despre istoria autonomiei Secuimii.

Să vedem reportajul: 

Şi acum să facem un reality check:
  
Ce zice Realitatea: Se începe prin inducerea ideii că Secuimea e un Kosovo al României. 
Care este adevărul: Adevărul e că aproape nimic nu se aseamănă cu cazul Kosovo. Acum nu o să detaliez, că au făcut-o mulţi, inclusiv preşedintele României, şi chiar şi de ambasadorul Serbiei în România. 
Care este scopul manipulării: A creşte tensiunea şi frică naţională primordială a romanului faţă de revizionismul maghiar.

–––––
  
Ce zice Realitatea: Primii care au dat autonomie la secui au fost „comuniştii” în 1952.
Care este adevărul: Se ascunde faptul că Ţara Secuilor a fost teritoriu administrativ şi juridic autonom al Regatului Ungariei (sau a Principatului Transilvaniei) de la fondarea lui în secolul XII până la 1876 când acest teritoriu a fost împărţit în trei judeţe de către guvernul de la Budapesta (deci vorbim de 700 de ani de autonomie). În cazul înfiinţării Regiunii Autonome Maghiare dintre anii 1952-1968 cu ştiinţa se pune accentul pe “comunişti”, şi nu pe statul român. 
Care este scopul manipulării: autonomia secuilor e o aventură comunistă, fără vreo bază în realitate (că şi majoritatea înfăptuirilor socialismului) şi în istorie.

––––––– 
   
Ce zice Realitatea: Episcopul Covasnei si Harghitei, Ioan Selejan spune că românii dispar masiv din Secuime şi astfel se pierde acest spaţiu dintotdeauna românesc. 
Care este adevărul: În Secuime românii s-au aflat  întotdeauna în minoritate absolută. De fapt majoritatea primelor documente care amintesc de ei pe aceste meleaguri apar numai în secolul XVIII. Creşterea procentajului românilor, mai ales în oraşele Secuimi, se datorează colonizării industriale ale lui Ceauşescu. Procentajul etnicilor români încep să crească în regiune numai de la sfârşitul anilor 60 a secolului trecut. După 1990 marea majoritate a celor care au plecat au fost muncitorii de fabrică care au fost aduşi din Moldova în anii 70-80. O parte din ei s-au dus înapoi în satele din Moldova la casa părintească. Nu au fost alungaţi de nimeni, pur şi simplu era colonizaţi prea de curând că să nu se folosească de posibilitatea reîntoarcerii la pământurile primite înapoi. Această întoarcere a fost ajutată şi de falimentarea marilor fabrici comuniste din aceste oraşe. Oamenii rămânând fără lucru într-un oraş care încă le era relativ străin, s-au dus mai bine acasă să-şi lucreze pământul. 
Este încă foarte important de ştiut că cu toate acestea procentajul românilor din aceste oraşe nu a scăzut, asta datorită scăderii generale şi a populaţiei maghiare. Şi foarte mulţi maghiari au plecat înapoi la sate, său s-au dus în Ungaria. De exemplu în Sfântu Gheorghe procentajul românilor era de 25% în 1990, şi exact atât este şi azi. Deci scăderea numărului absolut al populaţiei româneşti (şi a maghiare) are cauze economice şi sociale, dar această scădere oricum nu a afectat procentajul lor. 
De asemenea se ascunde faptul că încă şi azi majoritatea românilor din judeţul Harghita (exceptând regiunea Topliţei), din judeţul Covasna (exceptând regiunea Întorsurii Buzăului), şi din partea secuiască a judeţului Mureş (linia Târgu Mureş-Sovata) sunt cetăţeni care în certificatul lor de naştere au alte oraşe, alte sate din alte regiuni (mai ales din Moldova), şi nu din Secuime. Deci ei au venit foarte recent.
Cea ce zice episcopul este o distorsionare a adevărului, prin lipsirea telespectatorului de informaţii cauzale ale scăderii generale ale populaţiei (la amândouă etnii), şi prin absenţa unor comparaţii statistice între diferite perioade. 
Care este scopul manipulării: A crea ideea că românii ar fi alungaţi cu ştiinţă de unguri de pe  pământul lor natal.  

–––––

Ce zice Realitatea: În 2003 doi parlamentari UDMR depun o lege prin care cer crearea regiunii autonome secuieşti din judeţele Covasna, Harghita si Mureş. În acest teritoriu ar fi incluşi si 175.000 de români împreună cu cei peste 800.000 de maghiari.
Care este adevărul: Proiectul de autonomie teritorială depus de parlamentarii UDMR si respins deja de 2 ori (odată si în 2005) prevede o regiune autonomă maghiară formată din Judeţele Covasna si Harghita plus numai partea secuiască a judeţului Mureş. Deci nu a tot judeţului Mureş, care o majoritate de 60% românească, ci numai a părţii fostului scaun secuiesc Mureş (Marosszék), un teritoriu între Târgu Mureş si Sovata (încorporând amândouă oraşe si satele majoritar maghiare din jurul lor). De asemenea nu se menţionează că o bună parte din acei 175.000 de români locuiesc în două regiunii majoritar româneşti: cea a Topliţei (în Harghita), si a  Întorsurii Buzăului (Covasna). Aceste două regiuni nu au aparţinut niciodată de Ţara Secuiască istorică. Ele au fost incluse in aceste două judeţe în 1968 de Ceauşescu pentru a balansa componenta lor etnică. Deci maghiarilor prea puţin le pasă de includerea acestora în cazul reînfiinţării autonomiei Tării Secuieşti, pentru că ele nu au aparţinut niciodată de acest teritoriu, fiind alipite artificial în 1968 din scopuri politice. Dacă acestea ar fi excluse din această autonomie (lucru cu care si maghiarii ar fi de acord), numărul romanilor incluşi are scădea mult.
Care este scopul manipulării: A crea imaginea că maghiarii prin dorinţa lor de autonomie au scopul de a asimila o populaţie semnificativă romanească din regiune.

–––––-

Ce zice Realitatea: Se alege dintre probabil multe persoane întrebate una care: 1. Vorbeşte foarte prost româneşte 2. Zice că „maghiarii nu vor autonomia pentru că aici s-au născut si au trăit între români”
Care este adevărul: Este adevărat că foarte mulţi maghiari din regiune vorbesc rău româneşte. Nu zic că ar fi un lucru bun, dar acest fapt are cauze de înţeles (vezi faimosul speech a lui Băsescu despre învăţarea limbii române ca limbă străină). Dar este de asemenea adevărat că cu siguranţă s-ar fi putut arăta în materialul final (şi) o persoană de etnie maghiară care vorbeşte bine româneşte şi care zice ceea ce, de fapt, vrea majoritatea de acolo: autonomia. Fapt care poate fi confirmat de oricine prin efectuare unor sondaje sau referendumuri serioase. De asemenea, este clar că persoanele intervievate nu pot face diferenţa dintre autonomie si secesiune.
Care este scopul manipulării: Alegerea ca purtător de cuvânt a „secuiului de pe stradă” a unei persoane care reprezintă punctul de vedere minoritar (în sensul doleanţelor comunităţii) din regiune. Acest lucru are ca scop confirmarea idei false, că de fapt secuii nu vor autonomie. De asemenea, păstrarea cu buna ştiinţă a unei persoane care vorbeşte foarte prost româneşte ajută la susţinerea unei antipatii automate a telespectatorului român, când aude nivelul de cunoaştere a limbii.

––––––-

Ce zice Realitatea: Naţiunea românească din aceste judeţe se va stinge.
Care este adevărul: Statisticile oficiale ale statului român nu confirmă în nici un fel acest lucru. De fapt în unele locuri e chiar invers. Cum am mai amintit si mai sus, scăderea numărului absolut al populaţiei româneşti din aceste judeţe (din cauze mai mult economice şi sociale) este contrabalansată de scăderea în aceeaşi măsură a populaţiei maghiare. În oraşele Secuimii, in ceea ce priveşte procentajul,  românii nu au pierdut teren semnificativ nicăieri. De fapt în unele oraşe, procentajul lor chiar a crescut: ex. în Târgu Mureş, la recensământul din 1992 era 46% , în 2002 este deja 51%. În sate schimbări de procentaje aproape că nu există în ultimii 18 ani, datorită faptului că cel puţin în regiunile istorice a Ţări Secuilor (deci minus Topliţa, Întorsura Buzăului, partea nesecuiască a Mureşului) nu prea există sate amestecate. Poate doar câteva în jurul Târgu-Mureşului, unde, de asemenea, maghiarii sunt cei care pierd teren în procentaje.
Concluzionând: românii nu pierd teren în această regiune. Acest lucru este confirmat de recensăminte şi de statistici oficiale ale statului român. Singurii care au plecat, si poate încă pleacă sunt cei din oraşe care nu au avut rădăcini in regiune, fiind aduşi de industrializare ceauşistă.
Care este scopul manipulării: Inducerea, încă o dată, a ideii că românii sunt alungaţi din această regiune, necesitându-se apărarea lor statală (aka nepermiterea autonomiei secuilor)

––––––

Ce zice Realitatea: „Politicienii români se tem că acordarea autonomiei teritoriale a acestei regiuni ar fi folosită pentru a cere independenta si a reface Ungaria mare.
Care este adevărul: Sunt probabil puţini politicieni români care chiar cred că o autonomie teritorială a Ţării Secuilor ar putea duce la refacerea Ungariei mari, la pierderea Ardealului de către România. Probabil nici PRM-iştii nu mai cred acest lucru, dar o folosesc cu plăcere pentru a câştiga capital politic. Politica fricii e practicată foarte bine şi în alte locuri, chiar unele mai evoluate decât România. 
În primul si primul rând, Ţara Secuilor e în mijlocul României, despărţita de sute de kilometrii si de o masă de 6 milioane de români de Ungaria. Reîntregirea cu patria mamă este imposibilă, atât geografic, cât si demografic. De asemenea o enclavizare a Secuimii (independenţa sau alipirea la Ungaria) ar fi un lucru imposibil si nefiresc, care ar duce probabil la o căderea economică şi izolare. Nu poţi să tai afară două judeţe şi jumătate din mijlocul tării, fără să pierzi integritatea infrastructurii (drumuri, căi ferate, reţeaua electrică si de gaze), fără să tai legăturile comerciale fireşti cu împrejurimea, aruncând acel teritoriu într-o derivă economică.
În al doilea rând, în afară de o mână de extremişti cu capul în nori, nu există maghiar sănătos la minte care ar vrea reînfiinţarea Ungariei de dinainte de 1918. Este un lucru absolut imposibil. Acel teritoriu este împărţit în ziua de azi între 8 state naţionale, fiecare având o civilizaţie şi o cultură diferită. De asemenea, într-o ipotetică Ungarie Mare, recreata in ziua de azi cu vechile graniţe, maghiarii ar reprezenta numai vreo 30% din populaţie. E aberant să vrei să ai o tară în care eşti minoritar absolut, si trebuie să controlezi 8 naţionalisme divergente. Această chestie cu Ungaria Mare e o poveste de adormit copii în 2008. Nimeni normal la cap nu ia în serios ideea.
Care este scopul manipulării: Într-un reportaj despre maghiarii din România nu poţi să nu menţionezi „pericolul Ungariei Mari”. Astfel, se pune cu rea credinţă orice doleanţă normală a minorităţii maghiare într-un context revizionist si secesionist, care sperie lumea.

Concluzia?

Realitatea TV (aş putea zice, de fapt, mass-media românească în general) manipulează populaţia tării în legătură cu chestiunea maghiară prin următoarele:

1. Prezentarea problemei numai din prisma intereselor naţionale româneşti. Lipsa de obiectivitate a jurnaliştilor.
2. Neacordarea unui spaţiu egal, sau cel puţin comparativ, pentru prezentarea opiniei maghiare calificate (nu si a omului de pe stradă ales)
3. Distorsionarea adevărului prin:

– lipsa de informare si cultură generală a jurnaliştilor despre istoria, demografia si doleanţele maghiarimii, şi a Transilvaniei, în general.
– ascunderea unor informaţii de importanţă crucială pentru înţelegerea unor fenomene. Crearea reportajelor pintr-o investigaţie sumară care porneşte de fapt cu concluzia existentă, care trebuie numai motivată
– editarea tendenţioasă a acestor reportaje în felul în care acestea să ducă întotdeauna la aceeaşi concluzie: ungurii vor să fure Ardealul!

Ungurii nu vor să fure Ardealul. Cam jumate  din maghiarii din România (cei care trăiesc în Secuime) îşi vor înapoi autonomia teritorială  pierdută în 1876, respectiv în 1968. Vor acest lucru după modelul unor autonomii pe criterii etnice care există în Europa deja  din anii 60 (sunt vreo 11 în total).

Reclame

9 responses to “Cum manipulează Realitatea TV chestiunea autonomiei Secuimii

 • olahus

  Mersi, de-abia astept sa vad si video si apoi imi voi exprima opinia.

 • sfinx667

  tulvai…ai pus ceva patima…ai redat ceva..episoade de istorie…. mai taiasi pe ici pe colo cate o felie doua, ca deh.. „e cool „… Europa regionala face cu ochiul, catorva si nu multora orice ai zice…mai lipsea si o harta a Ungariei Mari…despre perioada preistorica nimic… pai, eu zic , si imi asum ceea ce zic.. noi am fost aici dintotdeauna, nu ne tragem din neam de huni, suntem neam de pelasgi, mai mult Kosovo e Serbia, sa fie clar …. io zic simplu… cine poate respira aici e bine primit si bine tratat, intotdeauna respectul a fost tratat cu respect, cine nu poate, nu-l tine nima legat cu forta, liber… sunteti singura minoritate cu pretentii absurde nefondate, nejustificate, aberante…ati auzit voi sa faca sarbii de ex in Romania circul pe care-l fac ungurii ori de cate ori se iveste o mica ” oportunitate „… mie una mi-e mila de ungurii astia … am insa prieteni ungurii care rad si le e rusine de cei care le fac etnia de rasul curcii… sa ditrugem va sa zica in enclave si regiuni istoria neamului, sa stergem cu buretele Dacia Nemuritoare, asa… sa scuipam ortodoxismul, sa ne vindem identitatea si unitatea… zau asa…iaca nu vrem.. Zamolxis ne ocroteste… trezirea spirituala va reda suflul renasterii, va convine sau nu, va place sau nu…daca iubiti adevarul si sunteti apolitici ca mine si daca istoria nu incepe din nush care sec, sub nush care Imperiu, ca pana acolo, ma repet..uitarati cam multe…. apoi postati democratic ce zasai eu aci…sa fie clar, nu sunt fan Vadim, nu am nimic cu ungurii care-si vad de traiul lor si ne bucuram alaturi si de doine, si de batakande si de ciardas ( scuze daca am scris incorect )… adevarul e altul, orgoiosi cei care-l cosmetizeaza dupa bunul plac, pt cine stie ale cui interese… eu cred cu tarie ca Oamenii adevarati nu va vor lasa sa-i scuipati la infinit. Fara patima si fara ranchiuna, da-ti feliile de istorie inapoi, caci, nu va apartin:) Cu dragoste de neam geto-dac, va multumesc pt libertatea exprimarii opiniei .
  Sibiila Poesis

 • olahus

  Dupa ce am vazut video:
  1)”Ce zice Realitatea: Se începe prin inducerea ideii că Secuimea e un Kosovo al României. ”
  Fara suparare, eu nu am auzit asa ceva in ACEST reportaj. Sau era ceva la inceput dar nu apare pe youtube?
  Asta nu inseamna ca nu au speculat baietii (chiar au avut vineri un titlu „Kosovo si Secuime”

  2)Ar fi interesant de vazut cum s-a nascut acel domn profesor in refugiu si de ce ii este frica.

  3)A fost o singura unguroaica intervievata si aia, vorba ta, vorbeste prost si intelege autonomia de parca ar lua cineva Har-Cov-ul si l-ar teleporta in Ungaria.

  4) E aiurea sa crezi ca se mai reface Ungaria mare in cazul ipotetic in care regiune secuiasca, dupa autonomie, isi proclama independenta. E de ajuns sa te uiti un pic in Istorie si sa vezi ce insemna Ungaria mare. Dar, recunosc, m-am gandit si eu la posibilitatea asta ca, dupa autonomie, sa fie un grup tot mai vocal pentru independenta… apoi pentru unirea cu Ungaria a SECUIMII (nu au cum sa ia restul Ardealului, majoritar romanesc)… Nu stiu ce sanse ar avea, asta e alta poveste, daca majoritatea oamenilor ar trai multumitor gratie autonomiei….

  Si in Tirolul de Sud exista o formatiune politica care militeaza pentru unirea cu Austria, dar este minoritara dpdv procentual. E interesant de vazut ca autonomia in Tirolul de Sud nu a rezolvat complet problemele in zona si nu a oprit amestecul Austriei in treburile Italiei in ceea ce priveste acea regiune.

  Deocamdata prefer ca, in loc de autonomie, sa se respecte la maxim legile pe care le avem si, bineinteles, sa se dea legi noi, daca este nevoie. Ca degeaba ar avea minoritarii unguri „cele mai multe drepturi in Europa” (fals, dar hai sa admitem) daca de multe ori nu se respecta.

 • olahus

  *3)”A fost o singura unguroaica intervievata…” Adica de pe strada.
  Ca asa, mai era si dom’ primar din Odorheiu (am o banuiala ca nu au dat tot ce a zis el, ca el e autonomist convins si radical, ca sa nu zic altfel…)

 • Tihi

  Draga olahus,

  Reportajul incepe prin cuvintele profesorului de istorie”

  „E un Kosovo, va spun asta cinstit. De asta ne e frica noua”

  In rest cu cele mai multe suntem de acord.

  Szász nu mai e autonomist sa stii. El militeaza numai pentru decentralizare. Il doare in cur de autonomie teritoriala.

 • olahus

  Mersi, acum se leaga

  O.

 • olahus

  lasa, ca realitatea a mai comis una, si impreuna cu Evenimentul zilei
  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/793580/Subiecte-XXX-la-olimpiada-de-romana/

  ar fi, intr-adevar, vorba de o olimpiada XXX daca textul prezentat ar fi fost complet. Dar a fost trunchiat ca sa se vanda mai bine, era de fapt o poveste cu un imaparat si o imparateasa care merg la vraci (Ispirescu)

 • Generalul

  Stimate domn, am citit cu interes comentariul dvs. si marturisesc ca mi-a placut. Poate cu alta ocazie sa discutam mai mult despre subiectul „Secuime”. Totusi, as avea o mica obiectie;SPUNETI CA
  „…Ţara Secuilor e în mijlocul României, despărţita de sute de kilometrii si de o masă de 6 milioane de români de Ungaria. Reîntregirea cu patria mamă este imposibilă, atât geografic, cât si demografic. De asemenea o enclavizare a Secuimii (independenţa sau alipirea la Ungaria) ar fi un lucru imposibil si nefiresc, care ar duce probabil la o căderea economică şi izolare. Nu poţi să tai două judeţe şi jumătate din mijlocul tării, fără să pierzi integritatea infrastructurii (drumuri, căi ferate, reţeaua electrică si de gaze), fără să tai legăturile comerciale fireşti cu împrejurimea, aruncând acel teritoriu într-o derivă economică.”
  Sunt de acord ca e un lucru greu de imaginat, insa tin sa va aduc aminte ca astfel de situatii EXISTA! Sunt sigur ca ati auzit de enclava Kaliningrad. Chiar daca aparitia ei este legata de alte circumstante, situatia ca atare exista. La fel cu departamentele „outre-mer” ale Frantei, la fel cu Alaska… si exemplele ar putea continua…

 • Generalul

  Stimate domnule Tihi, revin cu o informatie preluata din Magyar Nagylexikon si comentata de catre istoricul Vasile Lechintan :
  ” Se spune (in Magyar Nagylexikon, n.n.) ca scaunele secuiesti au beneficiat de o anumita autonomie, dar nu teritoriala si nici etnica. Secuii n-au avut niciodata comiti (prefecti) secui, parlament secuiesc, alte structuri politice statale. Au avut, ca si azi, o autonomie locala in cadrul scaunelor (Mures, Odorhei, Ciuc, Trei Scaune), dar niciodata autonomie fata de statul ungar si, respectiv, habsburgic. Daca astazi ar obtine o autonomie teritoriala pe criterii etnice, fata de statul roman, ar da o lovitura nesperata in intreaga lor istorie, fiindca Ungaria si Austria nu le-au permis niciodata autonomie teritoriala. Pe de alta parte, Enciclopedia ignora convietuirea multiseculara dintre romani si secui, existenta bisericilor ortodoxe si greco-catolice in Secuime, faptul ca secuii stiau si limba romana in secolele trecute, imprumutand o multime de cuvinte romanesti in propria limba etc. Nu se spune un cuvant despre dregatorii romani pusi de regii unguri in Secuime. Spre exemplu, voievodul roman Balc din Maramures a fost comite al secuilor. Tot comite a fost si Ioan de Hunedoara, inainte de a deveni rege al Ungariei, precum si boierul Stefan Mailat din Fagaras. Un mult respectat, intre secui, presedinte al Tribunalului din Odorhei a fost judecatorul Ioan Florian. Atunci Ungaria punea dregatori romani sau sasi, nu accepta autonomia secuilor, o considera periculoasa pentru stat.

  ====================
  Cele afirmate de dvs. mai sus sunt in contradictie totala cu cele afirmate in Magyar Nagylexikon. Puteti sa ne explicati cum de o lucrare atat de prestigioasa prezinta datele intr-un mod cu totul diferit de cele prezentate de catre dvs?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: