Welcome to Cluj

În timpul administraţiei fostului primar, adică Funar, la intrărea în Cluj dinspre Oradea a fost amplasată o tăbliţă roşu, galben şi albastru, cu textul „Bine aţi venit în municipiul nostru !”. Acest text este repetat în alte şase limbi diferite, adică el apare în chineză (?), engleză, franceză, germană, spaniolă şi rusă. Lipsa variantei în limba maghiară n-a surprins pe nimeni când primăria era condusă de un membru al partidului PRM. Însă de aproape patru ani primarul respectiv a fost urmat în fotoliul de primar, de Boc, membru al Partidului Democrat (actualmente PD-L), şi care de altfel era la vremea respectivă cadru didactic la universitatea multiculturală „Babeş-Bolyai”.

Eu de tot atâta timp aştept la o schimbare şi în privinţa tăbliţelor amplasate la marginile Clujului. Pentru că mi se pare cam absurd că în oraşe ca Mediaş sau Sibiu, unde atât ponderea maghiarilor, cât şi cel a saşilor este mult sub 20% din populaţie, indicatoarele de localitate sunt trilingve, adică apare pe indicator denumirea română, germană şi maghiară a oraşului, în schimb la Cluj, unde procentul maghiarilor este cu puţin (1,14%) sub 20%, să nu apară Kolozsvár sub Cluj-Napoca, sau Köszöntjük városunkban, sub Bine aţi venit.

În aproape patru ani de zile administraţia locală condusă de Boc, nu a reuşit să ne ofere şi nouă, maghiarilor din Cluj, un gest, un simplu simbol al prieteniei. Parcă noi nu contribuim la viaţa economică, culturală, ştiinţifică etc. al Clujului. Sau nu suntem binveniţi? Adică mai corect spus, turişti din Ungaria nu sunt bineprimiţi, în ciuda faptului că conform datelor oficiale ei au reprezentat peste 50% din totalul turiştilor care au vizitat Clujul, surclasând cu uşurinţă în număr pe turiştii chinezi, spanioli, ruşi, englezi, etc.

Oare când se va schimba această atitudine deranjantă? Oare o să scăpăm cândva de moştenirea perioadelor naţionaliste?

tablita.jpg

Reclame

11 responses to “Welcome to Cluj

 • cs

  Boc traieste in schizofrenie, promite marea cu sarea la NCN fiecare telefon al spectatorilor, dar devine mitocan cand vine vorba de cei 80 000 de cetateni ai Clujului care vorbesc limba maghiara.

  Pagina de web a primariei este doar limba romana, deci fiecare al cincilea om din Cluj are probleme sa inteleaga ce se intampla la primarie sau si sa-si exprime clar nedumeririle. Se refuza informarea in limba maghiara a locuitorului, se refuza placutele in limba maghiara – cam tot ce este de dorit intr-un oras bilingv.

  Domnul Boc si administratia locala are si alte probleme, incetul cu incetul se demoleaza centrul istoric al Clujului, palatele si cladirile cu rang de monument fara pereche in Romania, si le iau locul turnuri de betoane cu termopane.

  Clujul cu valorile care le-a mostenit merita un primar ca si primarul Sibiul, nu unul de stil Bucurestean afacerist imobiliar.

 • olahus

  Eu nu stiam ca la Sibiu e trilingv, parca era doar biling (Ro-Germ)
  vezi poza asta http://en.wikipedia.org/wiki/Image:SibiuHermannstadtSchild.jpg

  oricum, nemtii sunt sub 20% acolo, deci, cum zici tu, se poate…E drept ca nemtii sunt, in general, mai iubiti de romani, pentru ca nu exista, in randul lor, pretentii de autonomie (care este inteleasa ca secesiune…)

  Insa faptul ca Boc si majoritatea romanilor nu sunt de acord cu autonomia (care oricum nu vizeaza Clujul), sau ca realitatea exista frictiuni intre PDL si UDMR, acestea nu ar trebui sa duca la o pedepsire (simbolica) a tuturor maghiarilor.

  Daca Clujul are cultura si monumentele de azi, aceasta se datoreaza in mare parte maghiarilor. Introducerea unui „Bine ati venit” in maghiara si a unor tablite bilingve nu ar fi decat un gest de curtoazie fata de o etnie care si-a adus contributia la dezvoltarea orasului.

 • olahus

  In alta ordine de idei: nu stiam ca se demoleaza constructii vechi la Cluj…daca e adevarat, parca imi pare mai rau decat de casele de la Bucuresti care se demoleaza pentru a face loc bloacelor de sticla si otel

  Pentru ca Bucurestiul oricum nu are constructii mai vechi de a doua jumatate a secolului XIX cu exceptia a 3-4 case, a Curtii Vechi si a bisericilor, pe cand la Cluj aveti si constructii din secolul XVIII si chiar medievale… Cand ai astfel de istorie arhitectonica cum sa iti permiti sa pui cladiri de birouri in schimb…

  Olahus, Bucuresti

 • olahus

  Revenind la disciminare: cica la filarmonica din Oradea s-ar face angajari pe criterii etnice, adica preferential pt maghiari.
  http://www.frontnews.ro/instrumentistii-romani-de-la-filarmonica-oradea-acuza-conducerea-de-discriminare-etnica_a-7890.html
  Acum, se pare ca CNCD ar fi spus deja ca nu e discriminare, cel putin asa ar scrie aici http://www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&what=19155
  (poate imi traduce si mie cineva pasajul relevant)
  CNCD s-a pronuntat deja in cazul discrimarilor facute de etnici maghiari (de exemplu, asupra primarului de la Miercurea Ciuc)

  Pe de alta parte, uite ce zice un oradean:
  „a umplut sala de concerte cu inscriptii jignitoare la adresa romanilor.( a lipit anunturi NUMAI in romaneste , privind interdictia de a se urca cu picioarele pe scaune , de a arunca hartii pe jos, si alte tembelisme, asta intro sala de concerte, la filarmonica….. in timp ce celelalte inscriptii de interes general din institutie sunt bilingve”.

  Daca e adevarat, imi cam miroase a discriminare. Si fie ca e vorba de romani sau de maghiari, discriminarea pute cam la fel.

 • Lolka

  @Olahus

  Sunt de acord cu tine, în cazul în care ce ai aflat de la orădeanul respectiv este adevărat, atunci este vorba de o discriminare. Numai că, în cazul respectiv mai degrabă spectatorii de etnie româna au fost supuse discriminării, şi mai puţin angajaţii. Iar câte ştiu eu, problema actuală este despre modul de angajare folosit de directorul filarmonicii orădene.
  În fine, totuşi, mi se pare cam ciudat, că presa românească, care este foarte atent la discriminările suferite de persoanele de etnie română n-a scris un rând despre inscripţiile respective. Oare de ce?

  „Si fie ca e vorba de romani sau de maghiari, discriminarea pute cam la fel.” perfect de acord!

 • Paul-Sorin Tiţa

  Să nu vă mire dacă pe lângă această aparentă scăpare (dacă nu cumva neglijenţă) vom asista şi la excese naţionaliste ale primarului-preşedinte-de-partid atunci când bunul mers al campaniei electorale le va cere.
  Să sperăm totuşi că este doar o scăpare. La urma urmelor, din avionul spre şi dinspre Bucureşti, care îl transportă pe primar la şi de la locul de muncă, nu se vede ce este scris pe panourile de la intrarea în oraş.

 • Lolka

  @ Paul-Sorin Tiţa

  „Să sperăm totuşi că este doar o scăpare.” N-a fost să fie aşa.
  A se vedea avizarea de către Emil Boc al circului naţionalist, anti-maghiar organizat de Nouă Dreapta.

 • harry

  si ce au scris pe germana e gramatical incorect …

 • andy

  bai oameni buni sa fim normali la cap d-nul primar boc e singurul primar care a facut ceva nu ca funar
  1 primarul e boc
  a schimabt bancile din parcul central si din centru
  a modificat locurile de joaca pentru copii
  a facut o alee pietonala pe strada eroilor
  a introdus aboneamente gratuite pentru pensionari
  a ajutat echipa U sa intre in divizia a
  a constuit partinguri
  a interzis autorizatiil;e de constructie de garaj
  Daca va luati atata de cluj mergeti in iasi si vedeti voi acolo cum se distrug cladirile istorice construinduse piscina magazine ofice building ansamblu rezidential

 • ishmael

  nu v-ati gandit ca e doar o treaba de politica: UDMR s-a dat cu PNL la guvernare iar PD-L a iesit, adica ce se intampla la nivel centarl afecteaza nivelul local

  in Sibiu e placuta si in limba germana pt ca primaru e sas (si cica ar fi si putin hot)

  p.s. si casele vechi se mai distrug si prin vest nu doar la noi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: