De ce se acceptă neonazismul în România?

Ieri un elev de 17 ani a fost bătut de mișcarea neonazistă Noua Dreaptă în plin mijloc de stradă, chiar în fața poliției la Cluj, numai pentru că era maghiar și avea la el un drapel maghiar înfășurat și o cocardă. Băiatul nu se manifesta în nici un fel, ci se grăbea cu sora lui la manifestarea centrală din biserica Sft. Mihail dedicată comemorarii a 160 de ani de la revoluția maghiară din 1848.

Unde am ajuns mă întreb? Ce urmează? Încă un Târgu Mureș? Până când tolerează statul român, mass media, și cetățenii în general această mișcare rasistă, xenofobă, extremistă?

Se știe foarte bine că mișcarea extremistă Noua Dreaptă se adresează cu predilecție tinerilor, și foarte tinerilor, din Transilvania, ușor manipulabili și de indoctrinat cu preceptele acestei mișcări. Se știe de asemenea că din ce in ce mai mult, mișcarea începe să aibă priză la elevi și studenți. Mai ales studenții de la istorie, filozofie și in general științe umaniste sunt atrași să intre în această organizație.
De asemenea este foarte clar atât autorităților, cât și mass mediei că această organizației are foarte multe manifestări care sunt contrare multor legi din această țară. Noua Dreaptă instigă public la ură etnică, rasială, homofobă. Și totuși nu se face nimic. Deși legi pe baza cărora s-ar putea acționa ar fii o sumedenie:

Legea 51/1991, a sigurantei nationale

„Art. 3. Constituie amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei urmatoarele:
h)Initierea, organizarea, savarsirea sau sprijinirea in orice mod a actiunilor totalitariste sau extremiste de sorginte comunista, fascista, legionara sau de orice alta natura, rasiste, antisemite, revizioniste, separatiste care pot pune in pericol sub orice forma unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei, precum si incitarea la fapte ce pot periclita ordinea statului de drept se constituie in amenintare la adresa sigurantei nationale.”

Cred că aici lucururile sunt clare.

Ordonanța de Urgență nr.31/2002 privind interzicerea organizațiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob

Art. 3 – (1) Constituirea unei organizatii cu caracter fascist, rasist sau xenofob se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si aderarea la o organizatie cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum si sprijinirea sub orice forma a unei organizatii avand acest caracter.

Art. 2 – In sensul prezentei ordonante de urgenta:
a) prin organizatie cu caracter fascist, rasist sau xenofob se intelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care isi desfasoara activitatea temporar sau permanent, in scopul promovarii ideilor, conceptiilor sau doctrinelor fasciste, rasiste sau xenofobe, precum ura si violenta pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase si inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie, recurgerea la violenta pentru schimbarea ordinii constitutionale sau a institutiilor democratice, nationalismul extremist. In aceasta categorie pot fi incluse organizatiile cu sau fara personalitate juridica, partidele si miscarile politice, asociatiile si fundatiile, societatile comerciale, precum si orice alte persoane juridice care indeplinesc cerintele prevazute la prezenta litera”

Trebuie numai să ne uităm pe pagina de web a Noii Drepte (ND) și putem vedea foarte clar că această organizație se încadrează perfect în această definiție, prin propaganda la ură etnica (maghiari), rasială (rromi), incitarea la xenofobie (ura înpotriva străinilor), ura pe motive religioase (înpotriva necreștinilor sau a nortodocșilor). De asemenea această organizație promovează deschis doctrine și concepte fasciste (legionare), xenofobe și naționalist extremiste. Aceste manifestări sunt sancționate și de

Codul Penal al Romaniei

„Art. 317. – Instigarea la discriminare
Instigarea la ură pe temei de rasă, nationalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenentă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infectie HIV/SIDA se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Ce altceva ar fi dacă nu instigare la ură pe temei de naționalitate lozinci ca „Afară, afară cu ungurii din țară”? Oare manifestările homofobe ale ND nu sunt instigare la ură pe temei de orientare sexuală? Chiar și în cazul în care după părerea unora nu ar intra sub incidența legii penale (deși este clar că intră), aceste manifestații și mesaje intră sub incidența articolului 15 din

Ordonanța nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare

„Art. 15 Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propaganda naționalistsovină, de instigare la ura rasială sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități si legat de apartenența acestora la o anumită rasa, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia.”

Conform alineatului 1. a art 26 a aceleiași Ordonanțe contravenția pentru infracțiunea prevăzută la art. 15 se sancționează cu amenda de la 600 lei la 8.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate (cum este de obicei cazul la manifestările ND).

Recomandările Consiliului Europei

Recomandarea nr. 1 din 2001 a Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), organ de monitorizare al Consiliului Europei cere statelor membre (deci și României) următoarele:

„În conformitate cu obligaţiile internaţionale menţionate mai sus, să fie adoptate
măsuri, inclusiv, dacă este nevoie, măsuri juridice, pentru combaterea organizaţiilor rasiste – fiind conştienţi că acestea pot reprezenta un pericol la adresa drepturilor omului şi grupurilor minoritare – inclusiv interzicerea unor asemenea organizaţii dacă se consideră că astfel se contribuie la lupta împotriva rasismului;
– Să sensibilizeze publicul larg asupra legislaţiei în domeniul combaterii rasismului, xenofobiei, antisemitismului şi intoleranţei;
– Să acorde prioritate urmăririlor penale împotriva delictelor cu caracter rasist sau xenofob şi acestea să fie desfăşurate într-o manieră energică şi consecventă;”

Constatând cele întâmplate pe 15 martie la Cluj, cele văzute și auzite din partea organizației Noua Dreaptă în 15 martie, și în anii trecuți și corelând acestea cu legislația prezentată mai sus mă întreb următoarele:

1. De ce nu se interzice organizația neofașcistă Noua Dreaptă
, asociația din spatele ei, o organizație clar în fara legii, de către Guvern sau de o instanță judecătorească?
2. De ce nu se autosesizează Consiliul Suprem de Aparare a Tarii în legătură cu încalcărea de către această organizație a legii siguranței statului amintită mai sus?
3. De ce această organizație nu este nici măcar amendată pentru încalcarea repetată gravă a legislației anti-discriminare? De ce nu este dată în judecată asociața pentru încălcare articolului 317 a Codului Penal amintit mai sus?
4. De ce nu î-și ridică vocea societatea civilă (în afară de Liga Pro Europa) înpotriva acestor manifestări și acțiuni propagandistice xenofobe? Unde este sociatea civilă, unde sunt asociațiile de protecție a drepturilor omului când ai nevoie de ele?
5. Unde sunt liberalii români cand se întâmplă astfel de ieșiri național extremiste, instigatoare la ură? Unde este mesajul liberal al sancționării intoleranței? Avem în România liberali adevărați?
6. De ce se autorizează de câtre primarii Clujului o manifestație clar șovină anti-maghiară chiar în ziua când cetățenii de etnie maghiară a acestui oraș își sărbătoresc ziua națională? Câte lipsă de bun simț și de lipsă de responsabilitate ai nevoie să autorizezi așa ceva chiar pe 15 martie? Sau oare domnul primar Emil Boc de fapt este de acord cu mesajul acestei manifestații național extremiste? Poate este o lecție arătată maghiarilor de către domnul primar: „lasă să vadă și ei, să fie contrabalansați, să nu uite că nu sunt priviți cu ochi bune aici”? De ce se autorizează astfel de lucruri intr-un oraș multietnic?
7. Unde este poliția când un copil este bătut crunt, până la sângerare chiar în fața poliției în plină zii, numai din cauza că este maghiar?
8. De ce are mass media românească standarde duble în legătură cu mișcările și ideiile lor extremiste? De ce când se vorbește despre neonaziștii din Germania, Ungaria, Rusia se folosesc expresiile „gruparea fascistă”, gruparea neonazistă”, iar când se vorbește despre Noua Dreaptă se folosesc expresii mai soft ca „gruparea naționalistă”, „gruparea de apărare a intereselor naționale” sau chiar „niște cetățeni români”?

Vezi video cu reportajul Pro TV despre manifestația a „niște cetățeni români” care au bătut zdravăn un tânar maghiar care „a avut imprudența să se separe de grup și să defileze singur cu steagul maghiar”. Deci este o „imprudență” la Cluj-Napoca în anul 2008 să te separi de ceilalți maghiari pentru că este absolut normal să fii bătut măr chiar în fața poliției pentru că „defilezi” singur cu un steag maghiar înfășurat (deci nedeschis) grăbindu-te la biserică pentru a apuca manifestățile prilejuite de ziua ta națională, salutată însuși de primul ministru al țării?

Unde am ajuns? Mâine poate va fii normal, să inciți la ură la televizor sau la biserică, poimâine poate vor bate chiar jandarmi pe maghiari dacă „au imprudența” să defileze la o sărbătoare recunoscută legal, dupa aia poate se va închide ochii la pogromuri de epurarea etnică?

Mă întreb încă odată: de ce se acceptă ca și normalitate neonazismul, xenofobia, instigarea la ură națională în România anului 2008 în pofida legislației în vigoare, în pofida conflictelor și ilegalităților evidente cauzate de aceste organizații și în pofida somărilor internaționale?

Reclame

169 responses to “De ce se acceptă neonazismul în România?

 • olahus

  In primul rand, este o rusine ce s-a intamplat. Chiar mai rusinoase sunt comentariile facute la ziarele electronice de unii din compatriotii mei, de tipul „Bine i-au facut” etc. Adesea, cand unii secui vorbesc de autonomie, unii romani amintesc imediat de „crimele Horthystilor”. Se pare insa ca indivizii aia sunt si ei demni urmasi ai horthystilor, chiar daca agitau un tricolor romanesc…

  Pe de alta parte, Noua Dreapta a negat implicarea in incident… Asadar, fraza „Ieri un elev de 17 ani a fost bătut de mișcarea neonazistă Noua Dreaptă” nu are cum sa fie adevarata. Cel putin pana cand o ancheta oficiala (si speram sa fie facuta in mod obiectiv) nu stabileste acest lucru.

  Puteau sa fie membrii ND sau puteau sa fie pur si simplu simpatizanti sau doar ultranationalisti romani. Deocamdata, putem spune ca ND ar fi putut sa ii atate, direct sau indirect, pe acei tineri. Restul, ramane de aflat…

 • olahus

  PS rectific. Am scris „“Ieri un elev de 17 ani a fost bătut de mișcarea neonazistă Noua Dreaptă” nu are cum sa fie adevarata. „. Corect era sa scriu: nu ai dovezi pentru afirmatia… . Daca e adevarata sau nu, asta o stiu doar faptasii,

 • Tihi

  Doar nu îs nebuni să recunoască. Nu fii naiv mă prietene.

  În declarațiile date către presa în limba maghiară băiatul a recunoscut clar, că a fost atacat de niște indivizi care avea ca și fulare drapelul tricolor românesc.

  Întâmplarea s-a întâmplat cu puțin după ce mitingul Noii Drepte s-a terminat. Ăia care l-au bătut era câțiva inși care se ducea acasă de la miting și ațâțați de cele auzite s-au luat de acel sărman de 17 ani. Foarte mulți manifestanți la mitingul ND aveau drapelul înfășurat în jurul gâtului, cum se poate vedea și din fotoreportajele online: http://fotoriport.transindex.ro/?cikk=6928

  Eu cunosc locul din centrul Clujului unde s-a întâmplat fapta. E clar că atacatorii veneau din parte estică a centrului, dinspre piața Mihai Viteazul (unde a avut loc mitingul ND), iar băiatul venea din parte vestică cu scopul de a ajunge la catedrala catolică din centru.

  De asemenea vezi că și în declarația către presa română băiatul îi amintește pe cei de la ND.

 • azaz

  „Niște cetățeni români oarecare” au organizat o demonstratie de instigare la ura. Ceva normal si cumsecade in romania conform Realitatea TV, sa fii membrul unei grupari neonaziste sau sa lovesti copii pe strada. Rusine!

 • Cameleon

  Îţi dai seama că acum înaintea alegerilor niciun om politic român (de naţionalitate română) nu va spune că „nu e frumos şi demn” ce s-a întâmplat. Pentru că atunci românul de rând care stă la nouă şi ascultă maneaua din cas’tofon „o să zâcă” „bă pu*ă tu ţii cu bozgorii, să te voteze ei atunci că io nu te votez nici mort!” Şi sunt mulţi din ăştia…

  Din păcate totul e pe bază de „pulitică” în ţara asta. Şi asta e doar începutul. Politicienii maghiari dacă mai sar mult în sus cu autonomia ţinutului secuiesc, şi eu, şi tu şi mulţi alţi maghiari o vor lua-o în gură, doar pentru că sunt „bozgori nenorociţi” care vor autonomie… Aşa că ciocu’ mic şi hai liberare, hai emigrare.

 • diogene73

  Prea multe întrebări complicate şi o rezolvare simplă. Identificaţi făptaşul, altfel astfel de acuze nu au nicio credibilitate. Mai sînt pe-aici unii ce culmea, cer pedepsirea victimei ! Faceţi prea mult exces de zel. Oricum, n-o să vă audă nimeni.

 • Patricia

  Este o rusine si un pericol ceea ce s-a intamplat.

  In fiecare zi unele posturi de televiziune (PRO TV si altele) bombardeaza populatia cu stiri alarmiste si inutile de genul ‘moarte cumplita (cineva a cazut intr-o fantana si a murit)’, ‘accident groaznic (de masina)’, ‘doi batrani au ars de vii in locuinta lor care a luat foc azi noapte’, etc. Sa stie toata lumea ca in tara asta au loc accidente!

  Iar cand se intampla sa fie batut cineva, in contextul si in conditiile pe care le stim, abia se aude….

 • waszlaw

  am scris de curand despre asta si ma bucur ca nu sunt singurul care remarca…noua dreapta este un risc, riscul ca intoleranta sa devina un act patriotic http://waszlaw.wordpress.com/2008/03/10/manifest/

 • Tihi

  Sunt de acord cu Biró Attila că de vină este primăria pentru autorizarea acestei manifestații și poliția pentru neoferirea protecției victimei, și în general a manifestanției maghiare:

  http://attilabiro.wordpress.com/2008/03/15/primaria-si-politia-au-lovit-cu-noua-dreapta/

 • asklepios cuceritorul

  Am aflat azi că băiatul a luat bătaie de la doi membrii ai galeriei Universitatii Cluj. Acum cîteva luni puteaţi urmări la ştiri cum alţi membri ai aceleiaşi galerii, vreo zece, snopeau în bătaie un suporter al unei echipe adverse căzut la pămînt. Mişcarea Noua Dreaptă poate să susţină sus şi tare, mult şi bine, că dezavuează agresiunea. Acest lucru poate fi şi adevărat. Cert e că tipul acesta de organizaţii sînt un fel de magnet pentru o groază de dezaxaţi.

 • asklepios cuceritorul

  Mai mult sau mai puţin nazişti.

 • Tihi

  Da, se stie in tot Clujul ca cei din Noua Dreapta sunt majoritatea a in galeria U Cluj si viceversa. Sunt aceiasi oameni, se prezinta cum le e mai bine.

 • asklepios cuceritorul

  Erată: „doi membri”, nu „doi membrii”, evident.

 • dana

  eu sunt de nationalitate romana, si sincer nu am nimic impotriva maghiarilor din orasul meu, sau a altor minoritati… mi-as dori sa fie mai multi ca si mine, la capitolul acesta..:(

  dar mai copii,…eu nush ce sa zic…atrocitati de astea se intampla in fiecare zi..
  parerea mea e ca vine sfarsitu lumii 🙂

  acuma mai in gluma mai in serios, chiar ma intristeaza ca oamenii se comporta asa unii cu alti… dar iarasi, nu cred ca vor inceta niciodata atitudinile astea..cineva intodeauna se va considera mai special decat celalalt.. regretabil fapt!

 • gigi capsunaru

  De ce nu se interzice si nationalismul ?
  Din acelasi motiv din care ungurii vor autonomie pe baze etnice
  Ce urmeaza? Tiganii?

 • blacketernal

  Îmi pare rău pentru acel băiat…agresorii trebuie identificaţi şi pedepsiţi conform legii. Partea proastă e că astfel de incidente se întîmplă peste tot, în fiecare zi, datorită lipsei de conştiinţă socială şi de cultură. Ca la orice popor sărac, şi la români s-a dezvoltat această gîndire naţionalistă degenerată în xenofobie, s-a dezvoltat kitch-ul, o absenţă totală de valori. Se poate observa acest lucru cu o claritate extraordinară la televizor – vă miră reportajul protv-ului? nu fiţi naivi… trăim într-o lume a aparenţei şi nu a esenţei, unde rătăcim molcom în mijlocul formelor vide, găunoase. aş vrea să fiu mai puţin cinic şi mai mult constructiv dar viitorul nu sună bine. eu mă gîndesc cu groază la tona de cretini care pun botul la discursurile pline de ură ale unor specimene gen cv tudor, acum, înaintea alegerilor..

 • HD

  numa handicapati pe lumea asta .asta e lume care nu are ce face si nu mai poate de bine…am scris si eu un articol cu o inatamplare tampita din romania http://hiddendesires.wordpress.com/2008/03/17/bataie-intre-o-rockerita-si-o-manelista/ alt exemplu de dobitoci .

 • sceptiq

  Ti-am raspuns la post la mine pe blog. (cum blogger.com nu suporta trackback, trebuie sa fiu lame si sa scriu mesaje d-astea)

 • sfinx667

  foarte trist, urat si rusinos ce s-a intamplat..insa… nu trebuie nici sa exageram si nici sa etichetam in stanga si in dreapta la intamplare… exista uscaturi, instigatori si un nivel de cultura care lasa de dorit, in multe medii, si culmea, nu numai pe strada…
  eu sunt de etnie sarba pe linie materna, am prieteni maghiari, sarbi, romani firesc pt ca sunt roman, si kosovari si albanezi…nimeni nu ma injura, nu injur pe nimeni…avem discutii in contradictoriu mereu, dar…vb cuiva care a postat mai sus…educatia, constiinta culturala si sociala… de ce este asociat nationalismul cu extremismul????
  vb de ultranationalisti, de cei manipulati…
  viitorul suna …asa cum vom pasii noi, de noi depinde, dar… de noi toti !
  respecte,
  SIBILLA

 • lanphuong

  Thank you, You can visit http://nghecon13.googlepages.com„>
  „The top blogs of the day” report

 • Dan Iancu

  e o „normalitate” pe care o vezi mai peste tot. existenta unor grupari de tip noua drepata pare ciudata intr-o tara de oameni „toleranti” si „poeti”, dar astia suntem. a se vedea emisiuni de tv unde se fac „bancuri” nationaliste si rasiste. daca le spui ti se raspunde ca a fost o gluma. vezi zvastici pe blocuri si pe tricouri. nimeni nu misca. discutiile despre alte etnii sunt in general belicoase. daca e ceva rau ala nu e roman. legile sunt numai pe hirtie. manualele abunda in ce geniali si oropsiti sunt romanii. lozincile de tip „noi am aparat europa in timp ce altii faceau catedrale” ti le debiteaza orice semidoct.

  asta e „tara caselor moi”…

 • TLP

  Cei de la noua dreapta sunt microbisti cunoscuti.
  Ii vedeti de fiecare data cand are galeria steaua altercatii cu jandarmii (tricouri cu codreanu, tricouri cu crucea celtica si tricouri cu 14-88 – „fourteen words”, „heil hitler”).

  Nu m-as mira sa fie cu „U”.
  Hai de „U”, arde gruia =)

  ND sunt si anti-români. In conceptia lor romanul trebuie sa fie simplu, credincios, ultra-ortodox, bigot, superstitios si destul de tâmpit încât să nu cunoască istoria ţării.

  Personajele de la „stiinte” umaniste se potrivesc foarte bine. Majoritatea au ajuns acolo fiindca n-au reusit sa intre altundeva.

 • alexedi

  domnule gigi capsunaru, nu inteleg comentariul dvs. ati putea sa detaliati?

 • inclusiv

  Dar de unde sti tu ca exista neonazism in Romania? Poate a fost batut chiar de unguri ca sa se dea victime, sa se faca scantei, sa vada aia din UE ca ungurii sunt maltratati. Nu mai fiti asa naivi.

 • olahus

  Tihi: „Doar nu îs nebuni să recunoască. Nu fii naiv mă prietene.”

  Hotnews: „Cei doi tineri romani retinuti de politistii clujeni pentru ca au batut un tanar maghiar in timpul demonstratiilor organizate de Ziua maghiarilor de pretutindeni vor fi cercetati in stare de libertate, potrivit Realitatea TV. Surse din politie, citate de Citynews.ro, afirma ca cei doi, M.F. (17 ani) si R.D. (18 ani) ar fi RECUNOSCUT (sublinierea mea, o.) ca l-au vazut pe Leszai Lehel cu steagul maghiar in mana si ca au vrut sa-i aplice o corectie. Din cercetari a rezultat ca cei doi au aplicat mai multe lovituri peste fata si corp tanarului.”

  Asadar Noua Dreapta nu a recunoscut, dar se pare ca faptasii au recunoscut.
  Oricum, baitetii verzi de la ND au fost destepti si au facut astfel incat sa nu li se reproseze nimic
  ” La Cluj, a avut însă loc şi un miting al Noii Drepte şi al Fundaţiei Sarmiszegetusa (…). Manifestanţii au cântat patru strofe din imnul naţional, după care au scandat „Ţinutul Secuiesc, pământ românesc”, „Serbia”, „Kosovo, pământ sârbesc”. DUPA (sublinierea mea) ce liderul Noua Dreaptă a declarat încheiată manifestaţia, un grup de demonstranţi au început să strige „Afară, afară cu ungurii din ţară” şi „România, România nu vă vrea”.”

  Deci au facut astfel incat sa se poata spuna ca ei nu au instigat pe nimeni la atitudini antimaghiare.

 • olahus

  @inclusiv: am raspuns deja la intrebarea ta in mesajul anterior . E clar ca baitetasii erau romani „puri si duri” demni urmasi ai lui Corneliu Zelea Codreanu, Antonescu, Hitler si… Horthy… Pentru ca oricine agreseaza un semen de-al sau pe criterii etnice, devine continuatorul politicilor marilor sovini ai istoriei, fie ca acestia au fost romani, unguri sau germani.
  Si nu e obligatoriu sa apartina vreunei organizatii de extrema-dreapta.

 • olahus

  PPS: ultimul paragraf citat (cel cu desfasurarea manifestatiei) e de la Newsin.

 • Lolka

  De cand sa intamplat ce sa intamplat, tot ma intreb: cum se poate s aapara o stire in care apare numele victimei, in schimb numele faptasilor, apare numai cu initiale?

  A se vedea: „Surse din politie, citate de Citynews.ro, afirma ca cei doi, M.F. (17 ani) si R.D. (18 ani) ar fi RECUNOSCUT (sublinierea mea, o.) ca l-au vazut pe Leszai Lehel”

  Victima nu are drept la anonimat? Sau nu a dorit asta?
  Ori mai degraba nimeni nu la intrebat pe el…

  Nu pot sa cred, ca stirea este asa cum este ceea ce priveste numele persaonelor implicate, pentru ca pe o parte sunt romani, iar pe partea cealalta este un maghiar.
  Dar ma tem ca si asta este o varianta plauzibila in tara asta.

 • olahus

  E posibil ca tanarul maghiar sa isi fi dat numele. Oricum, el a aparut deja la tv, nu mai e anonim, chiar daca isi dadea doar initialele…

 • inclusiv

  @olahus: hai mai sa fim seriosi cu „continuatorii lui Zelea Codreanu, Hitler, etc. Daca si in Romania exista discriminari pe motive de etnie inseamana ca in alte parti ale globului sunt genociduri. sa nu uitam ca UDMR face parte din guvernul Romaniei. Cred ca se exagereaza pe acest incidebnt.

 • Legionarul

  Cat de bine va pricepeti la fenomenul legionar din Romania? De loc. Dar in schimb debitati prostii despre el. O simpla dovada: Revista OBIECTIV LEGIONAR nu este scoasa de Noua Dreapta ci de Miscarea Legionara. Intre Noua Dreapta si Miscarea Legionara nu exista nici o legatura. Mai studiati dragi frati maghiari inainte de a spune prostii cu iz intelectual. Cat despre libertatea de organizare si de manifestare ar trebui sa luam cu totii exemplul Americii.

 • Tihi

  Asta nu schimba faptul ca Noua Dreapta incalca flagrant legile Romaniei, cum am arat mai sus. Revista in sine are prea putina importanta in aceasta chestiune.

  Dar ne putem uita si la revistele ND, ca mare diferenta nu o sa fie: http://www.nouadreapta.org/revista.php#nd

 • olahus

  @inclusiv: Da, este o persoana ranita. Nimic din ce s-a intamplat pe vremuri, la Targu-Mures, cand oamenii isi dadeau in cap reciproc pentru ca vorbeau limbi diferite. Dar daca ramanem indifenti, astfel de cazuri se pot repeta.

  In Romania EXISTA discriminari pe criterii etnice. Si este un etnic roman care scrie acesta. Pe criterii etnice, cei mai discriminati sunt tiganii. Maghiarii sunt discriminati mai putin, asta si pentru ca sunt mai bine priviti de majoritari.

 • olahus

  PS: discriminari sunt PESTE TOT, chiar si in tari „civilizate”, ca Franta sau SUA. Asta nu inseamna ca sa inchidem ochii la nedreptatile care se fac pe criterii etnice la noi in tara.

 • balauru

  Titlul asta : De ce se acceptă neonazismul în România?

  e prea mare din cauza ca tu arati legea care dovedeste contrariul. Ca legea nu se aplica e vina Politiei si a Justitiei iar politicienii nu vor sa piarda voturi. ( probabil)

  Romanii au fost si vor fi in proportie destul de mare, xenofobi.

  Mai le dai si articole din astea:

  http://www.ziarulcn.com/articol3944/Presa-de-limba-maghiara-din-Romania-”Cainii-de-pe-malurile-Dambovitei-sa-nu-mai-latre-in-curtea-secuilor”.htm

  si aproape ca iti primesti singur raspunsul.

  nu spui insa daca cei care au batut au si fost prinsi si pedepsiti. daca dupa eveniment Politia nu va face nimic sa-i prinda, e trist si ingrijorator.

  Insa, parerea mea, CE va duce la scoaterea noii drepte de labagionari in ilegalitate. e doar chestie de timp.

  Pina atunci: Traiasca Labagiunea, traiasca CACApitanul. 🙂
  ( sa traiasca in cacat, bineinteles)

 • olahus

  ” Pentru maghiari suntem „caini si invadatori”, care trebuie tratati cu „terorism si sange””

  Atentie, „pentru maghiari” si nu „pentru presa maghiara”, ba chiar mai corect, „pentru o parte a presei maghiare”. Asta este curata incitare la ura prin generalizare…
  In alta ordine de idei, vad ca nici presa maghiara nu duce lipsa nationalisti. De aceea, i-as ruga pe Tihi si/sau Lolka sa ne spuna ce ziare au publicat frazele acelea atat de sovine.

  Transilvania reprezinta, totusi, un exemplu de buna convietuire in Europa si de echilibru interetnic, in ciuda catorva descreierati ultranationalisti, maghiari sau romani. Sa speram ca acesti extremisti nu vor reusi sa ii strice echilbrul.

 • fanitza

  nu mai debitaţi prostii! indivizii respectivi care au sărit la bătaie pe bietul băiat nu erau din noua dreapta.

  ca să pricepeţi şi voi: noua dreaptă iniţiază un manifest anti iredentişti de ziua ungariei în piaţa mihai viteazu din cluj napoca. coincidenţă, în matei ungurii îşi sărbătoresc ziua cam în acelaşi timp.

  noua dreaptă sunt puţini şi majoritatea sunt intelectuali. adică nu sunt oameni care să sară la batăie, mai ales în plină stradă şi ziua în amiaza mare. ideea e că acolo, la manifest au venit toţi cei care au ceva cu ungurii, mai exact fustraţii din galeriile de la „u”. adică nişte indivizi care în timpul săptămânii vând în piaţă, iar sâmbată sunt mari şmecheri pe stadion. dacă îi întrebi pe ăia ceva despre şcoală, îţi vor răspunde:”ce mă, aia de la care chiuleam?.

  venind inşii ăia acolo, era normal că va ieşi cu scandal. şi pariez că ultraşii ăştia care au sărit la bătaie sunt printre ăia care nu ştiu nici măcar un jucător din lotul lui „u”. deci nu e vorba despre membrii noua dreaptă sau fani „u”, ci de nişte ţărani de la periferia clujului, prost crescuţi de părinţii lor(asta în caz că au aşaceva), care ar trebui excluşi, nu din diverse organizaţii, ci din viaţă.

 • bloodie

  Prietene minoritar, poate te-ai uita mai bine la tine in ograda si ai vedea ca ii aveti si voi pe-ai vostri si chiar mai rai ca noi! Poate daca ai arunca o privire mai atenta… ai vedea si tu, ca ND actioneaza STRICT defensiv, noi aparam si protejam ceea ce este al nostru, ne pazim patria, tatul care conform constitutiei este indivizibil!

  In timp ce noi protejam ceea ce ne-a fost dat prin Tratatul de la Trianon, ceea ce a fost intotdeauna si va fi mereu al nostru, voi actionati ofensiv.Vreti autonomie, autodeterminare si independenta. Vreti sa furati! Pai fratilor, mutati-va in stanga granieti! Cine va impiedica.

  Mi se pare absurd ce se intampla. Ce vreti voi sa faceti pe pamantul nostru?

  Mai analizeaza putin!

 • olahus

  @bloodie: deci recunosti ca Noua Dreapta l-a batut pe baiatul ala? Asta vi se pare voua „defensiv”? Sa bati un pusti care are doar un steag? Sau nu va asumati acea agresiune si nu sunteti de acord cu ea? Nu e foarte clar din ce spui, imi pare rau.

  „Ce vreti voi sa faceti pe pamantul nostru?”

  Bloodie, am o intrebare: esti sigura e doar pamantul nostru? Adica cum? Adica un etnic maghiar/secui/sas/slovac nu are voie sa faca nimic in Romania, doar pentru ca este minoritar? Si cu cetatenia romana, pe care a castigat-o prin nastere, cum ramane?

  NU sunt de acord cu autonomia (pe care oricum NU o sustin toti etnicii maghiari!), insa, din partea mea, daca vor, pot sa o propuna. Sunt cetateni romani, e si pamantul lor, platesc (in majoritatea lor) impozite si nu au decat sa propuna ce vor. De aia avem autoritati si legi, ca sa impiedicam aplicarea initiativelor neconstitutionale pe teritoriul tarii. Asa ca lasa discursul asta si nu mai incurajati actiunile „defensive” cu bata si pumnul. Avem politie sa actioneze in cazul in care cu adevarat este nevoie (iar pe 15 martie NU a fost, totul decurgand normal la manifestatiile maghiare)

  Olahus, etnic roman

 • István

  Este foarte trist ceea ce s-a întţmplat.Cum s-a mai zis mai sus, de vină este în primul rând municipalitatea, care a emis autorizaţia de meeting pt Noua Dreaptă.A fost foarte clar ceea ce urma să se întâmple:un protest!Chiar dc nimeni nu a crezut că se va ajunge până aici..

  Poliţia este vinovatul nr 2.Cum este posibil ca un om să fie bătut chiar în faţa poliţiei, şi nimeni să nu observe, nimeni să nu sară să despartă clinchul sau să identifice pe făptaşi.(lucru de care nu mai este nevoi)De ce nu am văzut poliţişti în Piaţa Mihai Viteazu???Se ştia de la început că o grupare neo-nazistă urmeaza să protesteze faţă de maghiari.De ei de ce nu a avut „grijă” nimeni?

  Mie mi se pare că marea majoritate a populaţiei române nu înţelege ce anume sărbătoresc maghiarii de 15 martie.Sigur..revoluţia ungară de la 1848..o revoluţie de acum 160 de ani, prin care s-a cerut ştergerea iobăgiei, libertatea presei, ştergerea privilegiilor etc.
  Dar unii descreieraţi, în momentul când vine vb de o manifestare maghiară, repede trag concluzia că e vb de Transilvania, Trianon şi iredentism.

 • Bogdan Ioan Stanciu

  1. La ora la care ti-ai scris comentariul, se stia deja (si unele mijloace media difuzasera precizari in acest sens) ca agresorii nu erau din ND.

  2. ‘Obiectiv Legionar’ nu este editat de Noua Dreapta. Asta dovedeste cat de bine te-ai documentat.

  3. Anul trecut s-a desfasurat la Bucuresti un proces deschis de Romani Criss impotriva ND pe motiv de rasism. Romani Criss a pierdut procesul definitiv, Parchetul Bucuresti a dat solutie de neintepere a urmaririi penale iar instantele de fond si apel au confirmat decizia Parchetului.

  Afirmatiile tale sunt vorbe sforaitoare in vant, ca atatea altele pe internet.

  B.

 • azaz

  fanitza: „saracii neonazisti de la noua dreapta, parazitati de suporterii U, nechemati si nevruti.” chiar crezi ceea ce zici.

  bloodie: a apara interesele tarii inseamna sa bati copii sa strada si sa inciti la ura si intoleranta, sa porti semne naziste si neonaziste? asta numesti tu patriotism?

 • bloodie

  @ all – Eu nu inteleg unde am fost eu de acord cu supozitia asta! NU cred ca acel baiat a fost batut de membri ND si se pare ca nici nu a fost asa.

  Totusi eu nu vorbesc in necunostinta de cauza (cum fac altii pe-aici), iar atunci cand am citit articolul si am comentat nu stiam nimic despre acel baiat, prin urmare nu am comentat nimic legat de el, urmand sa ma informez ulterior. Cu toate astea, aveam convingerea interioara ca membri ND nu se fac vinovati de acest lucru.

 • fanitza

  @azaz

  nu numai că cred ceea ce scriu(nu ce zic), ci chiar vorbesc în cunoştiinţă de cauză. eu nu am mers la meeting, nu aveam de ce, însă îi ştiu pe câţiva dintre cei ce au fost acolo şi ştiu ce le poate capul.

  iar despre noua dreaptă, nu îi poţi interzice, aşa cum nici grupările de extremă dreaptă din ungaria nu le poţi interzice. mişto, nu?

  iar cât despre manifest, într-adevăr, nu trebuia să le dea aprobare primăria.

  iată aici ceva drăguţ realizat de nişte unguri la adresa ţării noastre. sunt convins că o să vă distraţi. 😉

 • fanitza

  no, v-a plăcut?

  în momentul în care indivizii aceştia precum cel care a postat filmul acesta pe youtube vor fi interzişi în ungaria, voi fi total de acord cu interzicerea noii drepte.

  până atunci însă nu.

 • Tihi

  fanitzo, tu nu intelegi. Aici este vorba de Romania. Nu ma intereseaza ce se intampla in Ungaria.
  De asemenea, astfel de videouri sunt cu sutele, denigrand pe amandoua parti. Ti-as putea arata cel putin zece care inseamna ura anti-maghiara. Aia sunt niste copii care au timp, si sunt usor manipulati de organizatii genul Noua Dreapta sau Magyar Gárda. Si magyar Garda ar trebui interzis, sunt absolut de acord.
  Dar deocamdata noi vorbim de Romania. Important este ce se intampla aici, pentru ca noi aici traim nu la Budapesta. Eu vreau liniste si toleranta in curtea mea.

 • fanitza

  „Eu vreau liniste si toleranta in curtea mea.”

  aici sunt de acord.

  …şi nu în ultimul rând, transilvania e a transilvaniei. să facă bine ţiganii din bucureşti să nu ne mai streseze, că aşa cum am făcut în 1918 că ne-am unit cu românia, tot aşa putem foarte bine în viitor să ne dezlipim de românia. să îşi vadă ei de turcii lor şi să nu îşi mai bage nasul unde nu le fierbe oala.

  iar ungurilor iredentişti, nu pot să spun decât acelaşi lucru, potoliţi-vă! ungaria nu vă vrea, noi nu vă vrem, aşa că sau vă conformaţi şi tăceţi dracului din gură sau vă faceţi stat independent în mijlocul româniei cu graniţă cu sârmă ghimpată. evident resursele o să vi le furnizăm la preţul impus de noi. sau aveţi opţiunea rutelor aeriene. 🙂

 • fanitza

  *să le spun

 • machiavellian

  fanitzo, cum indraznesti, intoleranto! Cum adica prezumtie de nevinovatie? Asa ceva nu exista in Codul Penal!

 • olahus

  „…şi nu în ultimul rând, transilvania e a transilvaniei. să facă bine ţiganii din bucureşti să nu ne mai streseze”

  Transilvania e, in primul rand, a Transilvaniei, de acord. Dar Transilvania nu a stiut aproape niciodata sa asigure drepturi egale tuturor popoarelor ei. Si nu a fost (semi)independenta decat cat Budapesta a cazut sub calcaiul turcersc.

  Iar daca nu erau „tiganii” de la Bucuresti, acum nu mai vorbeai romaneste, fanitzo, sau vorbeai, dar cu 20%-10% din populatia Transilvaniei.

  Asta nu inseamna ca nu a facut si „Bucurestiul” (administratia sa) prostii, ca nu a dus, uneori, politici de asimilare sau de invrajbire a oamenilor, ca si Budapesta inaintea sa. Dar hai sa nu bagam oamenii in aceeasi oala, indiferent de locul unde traiesc ei. Sa lasam mai bine generalizarile de acest tip baietilor de extrema stanga sau dreapta…

 • azaz

  Bogdan Ioan Stanciu: ce bine e ca stii mai bine ca au fost sau nu din ND, decat victima, agresorii si martorii faptei.

 • bloodie

  Prin ce efort intelectual deosebit ati ajuns voi la concluzia ca Transilvania e a Transilvaniei? Pai daca bine tin eu minte… Transilvania este a ROMANIEI. Istorie elementara de clasa a 8-a.

 • Tihi

  Nu am zis că e a Transilvaniei, am zis că e a transilvănenilor, deci a oamenilor care îl locuiesc. Of course că politic e parte a României, nimeni nu contestă acest lucru.
  Să nu mă înţelegi greşit.

 • Lolka

  Să nu te înţeleagă greşit?
  Eu mă tem că cei care fac parte din organizaţii gen. Noua Dreaptă, sau Magyar Gárda, nu acceptă alte păreri, decât pe ale lor.
  Adică în cazul de faţă bloodie nici nu vrea să te înţeleagă, ci caută tot timpul nodul pe papură.

 • SAM

  Miscarea Noua Dreapta este clar neo-legionara si legea ar trebui sa isi faca treaba. Pe de alta parte cred, insa, ca atit maghiarii cit si romanii pot face mult mai mult pentru a ridica nivelul de toleranta in Romania. O spun in Adevarul de azi, unde ma intreb de ce nu ar fi 15 Martie o sarbatoare a libertatii si liberalismului, in loc sa fie o sarbatoare pur nationalistia, si de ce nu ar fi 1 decembrie o sarbatoare a diversitatii, nu a unitatii nationale… Vezi http://www.adevarul.ro/articole/romanii-sunt-maghiari-si-maghiarii-romani/344832

 • Bogdan Ioan Stanciu

  @azaz: sunt concluziile oferite publicitatii de organele de politie, nu opiniile mele. Pe autorul blogului il inteleg: a gasit si el un motiv sa se lege de ceva si sa scrie o insemnare.

  Ce bine ar fi fost daca ar fi scris cate ceva si despre:
  – stindardul lui Arpad fluturat la Targu Mures
  – steagul Romaniei in berna pe cladirea prefecturii Covasna
  Vezi http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=668&Itemid=1

  Tare, nu?! Ce chestie, pe astea de ce nu le vede nimeni?!

 • machiavellian

  Lolka, scuza-ma, dar se pare ca nici colegu-tau Tihi nu a inteles corect nimic. Presa nu a dat detalii despre agresori, dupa cum ai putea vedea si tu bine, precum si Tihi, daca ai citi stirile citate.

  In schimb, voi stiti una si buna. Agresorii au fost unii exacti si nimeni altii, iar dovada voastra este un steag romanesc legat in jurul gatului. Cand cu incidentul Mailat toata lumea a urlat „prezumtie de nevinovatie”, „pana ce nu l-a demonstrat vinovat pe Mailat o curte de justitie, e nevinovat”, blablabla. Sa stiti ca practicati exact acelasi lucru de care i-ati acuzat inainte pe „aia rai” in cazul Mailat. In engleza se numeste „scapegoating”.

 • machiavellian

  Bogdan, link-ul Civic Media nu merge.

 • azaz

  Bogdan Ioan Stanciu: aduci argumente de pe un portal clar anti-unguresc, plin de aberatii sovine.

  Drapelurile respective nu au pe ele simboluri naziste sau neonaziste, cum ar fi svastici sau crucea celtica si nu cred ca la serbarea respectiva s-au scandat lozinci de instigare la ura, intoleranta si nu s-a ajuns nici la agresiuni impotriva romanilor.

  Clar?

 • olahus

  @azaz: drapelurile cam sunt simboluri ale extremei drepte maghiare (drapeluri arpadiene). Nu e nevoie sa aibe zvastici pe ele.

  „aduci argumente de pe un portal clar anti-unguresc, plin de aberatii sovine.”
  Din pacate, cam asa am simtit si eu, daca nu portalul, cel putin articolul. Dar au meritul ca au publicat poza cu drapelul

  „nu cred ca la serbarea respectiva s-au scandat lozinci de instigare la ura, intoleranta si nu s-a ajuns nici la agresiuni impotriva romanilor.”
  nici eu nu cred. Cel mai grav incident de pe 15, care s-a lasat clar cu vanatai, a fost cel in care au fost implicati vlajganii de la cluj, cu caftirea baiatului de 17 ani.

  Apoi, de cealalta parte, a fost chestia cu coborarea drapelului Romaniei in berna… fireste, un drapel coborat in berna nu lasa vanatai pe piele, dar lasa in suflet… Mai ales ca guvernul Romaniei, prin premier, si-a adresat mesajul de felicitare maghiarilor, tuturor, inclusiv al celor care l-au coborat
  http://www.ziare.ro/articol.php?id=1205847148

 • Bogdan Ioan Stanciu

  aza: Nu e clar.

  Iata fotografiile cu pricina si aici (daca te supara sa intri pe siteul Civic Media):

  http://www.bogdanstanciu.eu/2008/03/17/drapelul-national-in-berna-la-sfantu-gheorghe/
  Poti citi despre simbolistica steagului ros-alb.

  Daca celtica este un simbol neo-nazist, atunci si steagul Arpazilor este, prin extensie, cata vreme a fost folosit si in timpul regimului Szalasy (1944-45).

  Iar apoi, vizitarea si depunerea de coroane de flori la grupul statuar al celor 13 generali maghiari care se fac vinovati de asasinarea a 40.000 de romani in timpul Revolutiei de la 1848 nu este un act de instigare la ura? Eu asa zic. Ce cauta acel monument pe teritoriul romanesc?

 • Tihi

  Bogdane,

  Este adevarat ca drapelul arpazilor azi e folosit de neonazistii maghiari. Probabil si chelul ala care tine drapelul pe fotografie e unul de al lor care a venit acasa de 15 martie sa se dea mare la fostii prieteni. Sunt foarte multi plecati la Budapesta din Targu Mures. Nu m-asi mira daca ar fii cativa care de dorul de acasa s-au inscris la fascisiti. Din pacate avem si noi mizeria noastra.
  Acel drapel e un lucru condamnabil si dupa parerea mea. Dar sa intelegi Bogdane, ca in randul maghiarilor din Romania (care mai si traiesc acasa) aceste ideii sunt foarte rar acceptate. O mana de extrmisit gasesti in orice communitate, dar sa stii ca sunt foarte putin. Si condamn in acelasi fel si pe ei cum condamn Noua Dreapta.

  Idea ta cu problema cu statuia a 13 generali e prostie. Scuza-ma. Daca asa mi-as pune si eu problema asi putea sa ma intreb si eu ce cauta statuia lui Avram Iancu la Cluj. Toti avem eroi care au mana plina de sange. Asa e cand e razboi. In 1848 fiecare a pierdut niste oameni. Iar jucatul cu numere nu imi place. De fapt nu im plac de loc astfel de ideii revansiste.

  Caborarea acelui drapel in Sfantu Gheorghe cred ca este o defectiune technica care nu a fost observat de nimeni. Nu cred ca a fost facut cu stiinta. Probabil vreun angajat a CJ nu l-a pus bine.
  Oricumi nu e chiar la jumatate, e mai sus. E interpretabil.

 • Razvan Antonescu

  Lorand, Tihi total de acord cu toate punctele ridicate in post. Cu o exceptie: aprobarea de catre primarie a mitingului. Initial am avut aceeasi reactie: WTF a innebunit Boc?

  Dupa aceea am vazut o explicatie intr-un ziar. Daca mitingul nu era aprobat nu se putea autoriza deplasarea jandarmilor la miting si tinerea sub control a manifestantilor. Alternativa ar fi fost ca cei de la ND sa manifeste fara aprobare si asta ar fi insemnat altercatii la mitingul maghiar.

  In cel mai rau caz, Boc poate fi acuzat de duplicitarism. A tinut „manifestatia” sub control si a dat apa la moara extremei drepte nationaliste.

  Daca gasiti un raspuns (legal/logic) de ce miscarile neo-legionare/neo-naziste exista in Romania sa faceti un post pls. E o intrebare care mi-o pun cu mult inainte de a veni in Ardeal si la care n-am raspuns

 • olahus

  @Bogdan: sunt sigur ca si multi dintre eroii nostri de la 1848 au omorat unguri. Ca se luptau romanii cu ungurii. Dar nu le depunem flori pentru ca au omorat ungurii, ci pentru ca ne-au reprezentat idealurile… asa si cu generalii maghiari

 • olahus

  @Tihi: din pacate, o alta „defectiune tehnica” a fost cand s-a dus din partea UDMR o coroana de flori cu panglica de doliu, de 1 decembrie…

  mi-e teama ca nu a fost vorba de neatentie, nici intr-un caz, nici in celalalt… ma rog, indiferent de ce ar face unii maghiari, asta nu o sa imi scoata din suflet pe acei maghiari care imi sunt simpatici… si sunt multi 🙂

 • gigi capsunaru

  @ALEXEDI : Tre’ sa zambesc ? Care parte nu a-ti inteles ? Va
  invit pe blogul meu. Promit sa tratez subiectul cat de curand
  Multumesc de intrebare in orice caz .

 • azaz

  Bogdan Ioan Stanciu: crucea celtica este un simbol cunoscut oriunde in lume ca si un simbol neonazist.

  Steagul Arpazilor nu are nici pe departe acest statut, in ultimii ani a devenit un simbol al protestului fata de politica guvernului actual. Este un subiect de disputa in Ungaria, daca poate fi sau nu considerat simbol neonazist, avand in vedere faptul ca extrema dreapta din Ungaria face exces de zel in folosirea acestui simbol.

  Cea ce priveste numerele si „instigarea la ura” prin comemorarea generalilor revolutiei din 1848, afirmatia ta mi se pare aberanta. Au fost vehiculate foarte multe mituri de acest gen in vremea comunismului, unele mai sunt reafirmate si astazi, mai ales de extrema dreapta din romania: romani ucisi si chinuiti de soldati maghiari in vreme de razboi, de nobili maghiari in vreme de pace. Multe dintre ele s-au dovedit a fi mult exagerate, doar partial adevarate sau chiar false. Daca ne-am numara fiecare ucisii si chinuitii din regimurile totalitare sau vremurile de razboi si le-am considera un punct de referinta in viata de zi cu zi de astazi nu cred ca ar iesi mult bine.

  Pe de alta parte mi se pare stupid sa declari zilele nationale a unei tari ca instigare la ura. Chiar daca evenimentele respective sunt percepute altfel de diferite comunitati trebuie sa prezinti respect, altfel ii jignesti.

 • Lolka

  @Olahus
  Da, poate ca ai dreptate ca nu a fost un gest prea fericit, cand au pus o coroana cu panglica de doliu.

  Dar totusi, te intreb, cum ar trebui sa ne simtim noi, maghiarii din Romania, sau din alte parti pe 1 decembrie?
  Pentru ca ma tem, ca nu potem sa fim bucurosi, chiar daca acceptam ideea, ca ziua respectiva a fost o zi importanta in istoria romanilor.

  Oare nu a fost o decizie, gresita, si oarecum bazata pe nationalism pur, cand a fost ales drept 1 decembrie ca si ziua nationala a Romaniei?
  De ce nu au ales pe 24 ianuarie, Unirea Principatelor, adica ziua de nastere a Romaniei moderne?
  Sau 21 decembrie, adica scaparea de comunism?

 • olahus

  Lolka, nimeni nu cere maghiarilor sa sarbatoreasca cu sampanie ziua de 1 decembrie.

  Dar autoritatile locale si politicienii care participa la manifestatiile oficiale trebuie sa se abtine de la astfel de gesturi, mai ales daca acei politicieni sunt dintr-un partid care se afla la putere, sub o forma sau alta, din 1996 incoace.

 • SoldatulPolitic88

  Esti un om curajos, ce pot zice ? Prin faptul ca n-ai avut bunul simt de a-mi afisa comentariul, dar astia sunteti voi.

 • Aşa arată şovinismul românesc în 2008 « Limba Cailor

  […] Legile încalcate de această demonstraţie autorizată, de domnul primar Emil Boc le puteţi citi aici. […]

 • Despre enorma utilitate a Noii Drepte « Problema de rezolvat

  […] coleg de blogosferă se întreba dacă poate fi scoasă Noua Dreaptă înafara legii? Răspunsul ar fi, depinde de circumstanţe. Desigur că nu, dacă continuă să facă ceea ce se […]

 • Despre farmecele vietii de majoritar « INSURGIAM - Blogul anti-Blog

  […] hilarul situatiei impune aducerea sa pe fronton. Tihi citeaza o serie de legi si fragmente de legi intr-un articol in care cere interzicerea organizatiei Noua Dreapta pe motiv ca aceasta ar fi neonazista. Exista […]

 • Mihai

  Inainte de toate trebuie sa mentionez ca este regretabil ce s-a intamplat cu acest tanar. Comportamentele extremiste de orice fel, violenta de orice natura sunt mosteniri genetice ale oamenilor de neanderthal si cei care le practica sunt pur si simplu cu cateva trepte mai jos pe scara evolutiva.
  Dar. Nu pot sa ma opresc din a-mi pune cateva intrebari si a face cateva paralele cu Eddie Izzard si cu sketchul lui – „Do you have a flag?”

  Marea intrebare este: De ce este nevoie de o „manifestare centrala” pentru a sarbatori o zi nationala? Ce alte minoritati mai sarbatoresc zilele nationale prin „manifestari centrale”?

  Altii fac manifestari culturale, se aduna toti in vreo sala si treba lor ce fac acolo, dar nu merg cu drapelul national in piata. Parerea mea este ca toti au partea lor de vina.
  Ala cu drapelul si cu manifestatia, ceilalti cu muschiu si creierii tulburi. E un conflict cretin intre doua natii mandre. E ca si cum ai avea o nevasta cu personalitate puternica. Se mai lasa si cu cearta.

 • Tihi

  Pe 1 Decembrie de ce este nevoie de manifestatii centrale?

  No, acum ai raspunsul.

 • Mihai

  Pentru ca este sarbatoare nationala. Romaneasca. N-i se da liber de la servici. Raspunsul tau e un fel de dat cu bata in balta. Iarta-ma ca te-am deranjat. Raspunsul tau spune multe.

 • Tihi

  Da. Pentru noi 15 martie e sarbatoare nationala. Ni se da liber de la servici unde sefii sunt maghiari. Toti ne ducem la evenimente organizate. Mi se pare absolut normal.

 • Mihai

  Da, dar noua nu ni se da drumul de la servici pe 15 martie si pentru 99,9% din populatia tarii asteia, inclusiv maghiari 15 martie nu reprezinta nimic. Si merg pe strada linistit pe 15 martie si ii vad pe unii adunati in centrul Clujului cu drapele maghiare si probabil cantand ceva in maghiara. Si imi vine rau, dar ma abtin. Intelegi diferenta? Tu presupun ca esti unul dianaia care vorbeste maghiara pe strada doar ca sa se simta bine si un pic diferit, nu?

 • Tihi

  Pai e treaba voastra ce faceti pe 15 martie. Majoritatea maghiarilor din Romania se duc la manifestatiile organizate de ziua nationala. Mi se pare ceva absolut normal. Fiecare are dreptul sa-si serbeze ziua nationala in localitatile unde are o comunitate semnificativa.

  Daca tie iti vine rau cand vezi acest lucru atunci poate ar trebui sa te duci la doctor si sa te tratezi de sovinism.

  Eu vorbesc maghiara, pentru ca e limba mea materna. O vorbesc cam 85-90% din timp.

 • Mihai

  Omule, te las sa abuzezi in mod intolerabil de dreptul la imbecilitate. Nu am zis ca nu ai dreptul sa sarbatoresti. Pe tine cine te-a spalat pe creieri? Parintii, bunicii? Ca sa intelegi ce vreau sa spun:

  Cateva notiuni:

  ŞOVINÍSM – Atitudine politică constând în afirmarea superiorităţii unei naţiuni asupra altora, în manifestarea exclusivismului şi intoleranţei naţionale; naţionalism extremist. – Din fr. chauvinisme.

  Daca imi ziceai un procent macar apropiat de 50, 60, 70 nu mai zicem nimic. Dar asa cine esti tu sa vorbesti despre exclusivism national? Nu te condamna nimeni ca vorbesti maghiara, sa nu ma intelegi gresit. Ce este de discutat este faptul ca te inchizi in comunitatea ta. 85-90% este un procent care vorbeste clar despre exclusivism.

  Intrabarea mea era de trebuie sa „manifestezi” o zi nationala cu drapele, marsuri si discursuri in public gen Szajer Jozsef sau Belo. Aici nu suntem in america. Discursuri de genul „nu-mi spui mie cum sa sarbatoresc” nu cred ca isi au locul atunci cand sarbatoarea insasi e o manifestare sovina prin micile excese de zel nationalist.

  Parerea mea, cu tristete o spun este ca toti acei oameni (multi prea multi) care doresc sa-si manifeste in acest fel orice fel de apartenenta nu fac decat o declaratie sovina. Inteleg sentimentele de mandrie nationala, demnitate, zi-le cum vrei. Dar cred ca e un pic prea mult ce faceti voi.

  Nu o sa fii niciodata in stare sa-mi raspunzi la intrebare pentru ca se adreseaza unor persoane cu echilibru emotional nationalist destul de stabil.

  Iar tu prietene, din pacate esti spalat pe creieri de insasi comunitatea in care traiesti, fara scapare de integrare.
  Pentru tine intrebarea asta e un fel de „De ce nu iti inveti copii sa se spele pe maini si pe fata?” adresata unui membru al altei minoritati nationale. Iar raspunsul este „Pentru ca asa am crescut si eu si nu e nevoie sa ne schimbam, a fi murdari pe fata este perfect natural pentru noi. Noi asa suntem. Nu ne spune noua cum sa ne purtam”

  Inchei aici pt. ca cine stie ce pasarica imi mai zboara si o sa ajung sa-mi pun cenusa in cap in fata la parlamenul european.

 • constantinescu claudiu mihai

  mai oameni buni,nu aprofitati de bunatatea romanilor de ani plecati din tara dar la nevoie vom reveni deci un pic de atentie nu va mai unflati in pene.TRECETI BATALIOANE ROMANE CARPATI,DECI VRETI SAL RE AUZITI VA SUNA MULT MAI FRUMOS.SPER SA NU FIE NEVOIE.

 • Tihi

  Eu credeam ca batalioanele au trecut deja Carpatii. Sau nu? 🙂

 • azaz

  Pt. Mihai: dupa parerea ta romanii de italia si spania de ce sarbatoresc pastele ortodox? O fi si ei imbecili sau iti vina rau sa auzi acest lucru?

 • Mihai

  asa cum ziceai, il sarbatoresc, nu il manifesta. e o mare diferenta, nu crezi? sau trebie sa-ti fac si tie un desen?

 • Pornesc în campania electorală « Limba Cailor

  […] in acest blog politica de continuare a ignorantei fata de maghiarimea din Cluj al lui Emil Boc, xenofobia extremistilor de la Noua Dreapta, si am incurajat posibilitatea reinvierii unei identitati regionale comune […]

 • Secretul “victimei” Leszai Lehel « Generaţia Patriotă

  […] Să luăm spre exemplu blogul Limba Cailor, unde autorul într-un articol pompos numit “De ce se accepta neonazismul in Romania?” prezintă suferinţele sărmanului ungur maltratat. Ei bine, acum că Lezai şi-a dat arama […]

 • BulleT

  Domule Tihi,

  Este egal cu zero (0) faptul ca-mi arati legi din 1991. Practic pe vremea aia era inca sub influenta comunismului. Ar trebui sa va mai actualizati cunostintele in materie de legislatie interna: http://www.cotidianul.ro/justitia_recunoaste_legalitatea_miscarii_legionare-11853.html

  Noua Dreapta nu este o organizatie neo-fascista. Prin definitie, fascismul se caracterizeaza prin intoleranta fata de alte natiuni, rase, si interzicerea dreptului la replica.
  Daca voi acuzati ND sau alta organizatie ca fiind fascista, eu va acuz cu inalta tradare de Tara, punerea in pericol a securitatii Romaniei, punerea in pericol a granitelor Romaniei si de slavirea unor criminali mult mai cruzi si mai reci decat insusi Hitler de care va temeti(n.r. a se citi masacrele de la Ip, Treznea, Moisei pe wikipedia), deci stati pe putin 20 de ani in pushcarie. Folositi o metoda intalnit doar in era genezei comuniste, agitarea populatiei.

  Este inadmisibil ca cineva sa se ia aiurea de maghiari. De ce oare celor de peste granita nu le zicem nimic? Pentru ca ei nu ravnesc la un pamant ce nu este al lor. Atata timp cand veti dori cele 3 judete si atacati prin orice mijloc, sa fiti sigur ca voi exista raspunsuri si din partea cealalta.
  Cat despre homosexuali, cred ca s-a spus deja foarte mult despre ei. Bun, sunt si ei oameni, sa traiasca, sa se iubeasca s.a.m.d. NU sa se desfasoare in public, sa vada copiii, barbati imbracati in femeie sau diferite lozinci de promovare a homosexualitatii. Asa ceva nu se face. Si daca ati avea macar umpic de credinta si frica de Dumnezeu nu le-ati mai da dreaptate. In gradina domnului au fost un barbat si o femeie, nu doua femei, nu doi barbati.
  Daca ati avea demnitate voi ati participa la o discutie televizata alaturi de o organizatie de dreapta, sa lamurim inca odata disputele si ideile pe care voi le subliniati de fiecare data cand aveti ocazia, fara de a avea o baza legala, istorica, morala concreta.

  Doamne ajuta!

 • calin

  chiar asa…de ce se accepta neonazismul in romania?
  ar trebui interzise organizatii gen emi,si tinerii idioti din 64 de comitate.
  ca sa numai zic de concerte ale formatiei kurpatia.
  sunteti de o ipocrizie incredibila.vorbiti de poponari,plangeti de mila lor,dar nu pomeniti nimic de demonstratia de la budapesta impotriva lor.
  stiai ca dupa germania,in ungaria este cel mai mare numar de skin heads?
  ai auzit de galeria lui ferekvaros,sau cum dracu se scrie?
  ai auzit de meciul ungaria-romania de acum 10 ani,in care romanii veniti la meci au fost batuti bestial,de catre prea tolerantii maghiari? apropo,au fost batuti chiar si cei care aveau numar de harghita si covasna.
  cand o sa vad articole impotriva garzii maghiare,o sa cred ca esti sincer cand spui ca esti impotriva extremistilor de orice fel.

 • Tihi

  @ Domnule BulleT

  Nu sunt egale cu 0 deloc legile aratate, nedepinzand daca sunt din 1991, din 2000, din 2002, sau eternul Cod Penal al Romaniei. Legile, va plac, sau nu va plac, trebuiesc respectate de toti, cat timp sunt in vigoare. Nici mie nu-mi plac cateva articole din Constitutie de exemplu, dar tot le respect, pentru ca sa functioneaza societate de drept. Daca nu vreti sa respectati legile, atunci sa ziceti asa, sa stim si noi.

  „Prin definitie, fascismul se caracterizeaza prin intoleranta fata de alte natiuni, rase, si interzicerea dreptului la replica.” – Ziceti, dvs. Exact prin ce se caracterizeaza Noua Dreapta, EMI, Magyar Garda, Garda de Fier, Kárpátia, Brigada de Asalt. Nedepinzand de limba si nume, si fascistii romani si cei maghiari, sunt la fel: rasisti, antisemiti, intoleranti, homofobi, subiectiv in chestiunile istoriei, obsedati de cel de al II.-lea razboi mondial, crestini fundamentalisti. Sunteti la fel d-le. Va pot zice asta cu toata obiectivitatea, pentru ca inteleg amandoua limbi. Trebuie schimbat numai cuvintele „romanii” cu cel „maghiarii”, sau viceversa, si zici aproape aceleasi lucruri.

  Nu stiu care dintre noi agita populatia, d.-le Bullet. Eu nu organizez manifestatii xenofobe, sau de orice fel. Dvs o faceti.

  Cu privire la faptul etern ca noi maghiarii „dorim” Ardealul, sau alea 3 judete, va pot zice un singur lucru: noi deja avem Ardealul. Il avem in proprietate in procentajul pe care il detinem din populatia lui (pe la 20%). Unde traim in ea, il avem in proprietate, cum il au si romanii din aceasta regiune in locurile unde stau ei. Bine ati venit in capitalism.

  Cat despre homosexuali: cum aveti si dvs. dreptul sa va desfasurati in public mandria (identitatea nationala), au si ei acelasi drept de a-si desfasura mandria proprie (identitatea sexuala). In gradina domnului suntem cu toti, d-le Bullet.

  Cat priveste o discutie televizata, cred ca suntem prea departe in mentalitate, ca sa putem discuta civilizat. Nu vad rostul in nici un fel. Oricumi, am acum alte treburi mult mai importante, decat sa ma ocup cu fascistii de orice natie.

  Va rog de asemenea sa citi si urmatorul discurs politic, rostit in Parlamentul Romaniei de presedintele executiv UDMR, Kelemen Hunor:

  http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=6463&idm=1,08&idl=1

  Video aici: http://www.cdep.ro/pls/steno/video_mms?ids=6463&idm=1,08&nro=17

  @ D-le Calin,

  Sunt perfect de acord cu d.-voastra in ce priveste EMI, 64 Vármegye, Kárpátia si restul. Nu sunt deloc ipocrit. Eu i-am condamnat in nenumarate randuri si pe fascistii maghiari. Daca stiti maghiara, sau aveti pe cineva sa va traduca (daca nu click aici: http://www.webforditas.hu/index.php?show=textTab&lang=english), va rog sa citi urmatoarele articole:

  De ce este acceptat extrema dreapta maghiara in Ardeal? (articolul evidentieaza importul de fascism maghiar din HU in Ardeal)
  Link: http://www.manna.ro/bedaralo/Erdelyi_Magyar_Ifjak_szelsojobb_Erdely_Karpatia_Gyurcsany_2008_08_06.html

  „Cu ochii inchisi, cu nepasare” (articol care evidentieaza de ce este extremista tabara de vara EMI de la Gheorgheni)
  Link: http://www.manna.ro/bedaralo/4_emi_tabor_behunyt_szemmel_legyintve

  „Garda Secuiasca, un vis de carciuma periculos” (articolul evidentieaza prostia si pericolul importarii in Transilvania a ideii Garzii Maghiare):

  Link: http://www.figyelo.ro/panorama/szekely-garda-a-veszelyes-kocsmaalom.html

  In nenumarate alte randuri de pe blogul personal, si in discutii prietenesti am condamnat la unison ideile extremiste maghiare din RO. La fel cum am condamnat si pe cele romanesti.

  Eu consider extremismul de dreapta in general condamnabil, si credeti sau nu, am facut tot ce am putut ca sa fiu la fel de obiectiv cu amandoua natii. Mai cititi.

  Cu privire la Ungaria, la Magyar Gárda, sincer ma doare undeva ce e la Budapesta. Eu traiesc in Romania, si ma intereseaza mai mult ce se intampla la noi. Asa intre noi va pot zice, ca Garda Maghiara ar trebuii interzisa in acelasi fel am ar trebuii interzisa si Noua Dreapta si Garda de Fier, cum ar trebui interzisi si skinheazii germani, slovaci, rusi, croati, etc.

 • BulleT

  Video-ul n-am putut sa-l vizionat. Abia stie sa citeasca româna si e deputat… Vorbeste in necunostinta de cauza.
  Nu poti sa pui eticheta de neo-nazism pe o organizatie de dreapta asa usor. In plus discriminarea etnica despre care vorbesti este tot vina voastra.

  http://www.antena3.ro/Romania-ca-obiect-sexual.-Sange-organe-genitale-si-fotbal_a3_54189_ext.html

  Daca fratii vostri maghiari ironizeaza intr-un mod grotesc valorile a unora din Romani… (1)fiecare pasare pe limba ei piere. Benedek Levente este in Timisoara si face pe el de frica, pentru ca foarte multi oameni cauta sa-l bata rau de tot. Dar asta este un singur exemplu.

  Daca tiganii ar fi cinstiti, si-ar vedea de treaba lor si ar incerca o integrare in societate pasnica, nu ar mai avea nimeni boala pe ei.

  Pustanul batut fac pariu ca a inceput sa faca misto de manifestantii ND deci (1). „Ha ha, romani basiti!” si apoi a iesit sifonat.

  Traiti in Romania dar sunteti niste investitori, musafiri. Capitalismul nu are nici o putere. Este ceva mai profund decat scrie pe hartie. Voi sunteti nonconformisti, noi conservatori si promovam valorile traditionale Familia, Credinta, Morala si multe altele.

  Noua Dreapta nu este o organizatie neo-nazista. Ar avea tenta sa fie neo-legionari dar nu respecta doctrina de baza. Adica, legionarii sunt elita nationala, simbol al cinstei, al cunoasterii, oameni apropiati lui Dumnezeu si camarazi de nadejdee. Violenta nu este caracteristica legionarilor.
  La acea vreme existat un puternic atac ai evreilor. Economia nationala tindea sa fie subminata de puterea j…easca. Legionarii au contraatacat nu prin sabie sau pistol, ci prin introducerea unei economii pur romanesti(neaceptata de Iorga dar ma rog.. asta este o alta poveste).
  Deci sa revenim, Noua Dreapta nu respecta doctrina legionara. Orice dobitoc depune adeziune la ND si gata, este membru. NU se face asa. Legionarii adevarati sunt selectati, nu primiti.
  Exemplu:
  http://www.zelea-codreanu.com/ Actiunea Romana
  http://www.fgmanu.net/ Fundatia George Manu
  Nu o sa gasiti pe site-ul lor atacuri asupra maghiarilor ca etnie.
  http://www.legeastrabuna.org/ Al carui membru sunt. Face o referire la referendumul, contrazis cu Constitutia, din asa zisul Tinut Secuiesc, dar nu scrie „Omorati-l ca e maghiar”.

  Am fost la Targu Mures. Fiind un om simplu, cu o situatie materiala decenta catre saracie, m-am dus la o alimentara sa-mi fac un sandwitch. Doamna mi-a spus: „Servus” eu „Sarut mana. As dori si eu un sandwitch”. Se uita cam ciudat la mine… o intreb: „Do you speak english?”, nimic. „Parlez vous francais?” pauza „Usted habla espanol?” nici un cuvant „Sprechen sie deutsches?”. Se uita la mine ca magarul la poarta noua. Vorbesc 5 limbi fluent si nu m-a ajutat niciuna sa-mi potolesc foamea.
  Nu vi se pare oleaca ciudat… ca la mine in tara sunt nevoie sa invat maghiara daca ma duc in vest? Iar toate chestiile p`acolo sunt scrise in limba maghiara. Daca n`am GPS la masina ma ratacesc.

  Toate cele bune. Doamne ajuta!

 • Tihi

  @ Dl-e Bullet,

  Videoul contine cam acelasi text ca si stenograma. Trebuie sa aveti Windows Media Player sa il vizionati.
  Multumesc ca ati confirmat aproape tot din ce am avut de zis despre ND: rasisti, antisemiti, intoleranti, homofobi, subiectiv in chestiunile istoriei, obsedati de cel de al II.-lea razboi mondial, crestini fundamentalisti. Mentalitatile specifice oricarei organizatii de extrema dreapta din Europa.

  Chestia cum am cerut nu stiu ce in romaneste si nu am fost servit in Secuime este un urban legend, care ma face sa rad. Eu sunt din Secuime, m-am plimbat in toate orasele ei. Nu o sa gasiti un oras, in care sa nu fiti servit daca cereti in romaneste, mai ales ca azi, mai in toate exista o populatie semnificativa romaneasca, sau macar multi turisti romani. Este pur si simplu un neadevar. Azi nu esti angajat in MS, HR, CV nicaieri unde vorbesti cu publicul, daca nu stii limba romana.
  Alegerea Targu-Muresului e si mai mare gluma. TgM e azi un oras total bilingv, cu o majoritate romaneasca subtire. Ai mult mai multe sanse sa nu fii servit daca ceri in ungureste.

  Cititi si asta: https://limbacailor.wordpress.com/2007/07/19/sa-nu-ceri-paine-in-romaneste/

 • BulleT

  Domnule Tihi,
  Video-ul l-am putut vedea dar dictia domnului deputat e mizerabila deci am preferat sa citesc… pocariile.

  Daca asa ati inteles dvs din tot ce am zis despre ND, inseamna ca mi-am irosit cateva sute de cuvinte degeaba. Si pana la urma .. cine sunt eu sa le iau apararea.

  Nu stiam ca este si un mit. Mie mi s-a intamplat, am 4 persoane care pot confirme astea, profesori respectabili(unul chiar maghiar din oras), nu copii. Rectific nu in Targu Mures ci in Odorheiul Secuiesc, eram la olimpiada de muzica, imi cer scuze pentru confuzie.

 • olahus

  Domnule Bullet, Levente Benedek este un artist. Si nu singurul care au abordat imaginea Romaniei dintr-o perspectiva scandalizatoare.

  Este un artist roman, adica cetatean roman, preocupat de imaginea tarii in stilul lui. Etnia nu are relevanta aici.

  Nu imi plac unele imagini de-ale lui, in special cele care trateaza teme religioase in mod pornografic. Dar artistul intr-o societate libera are dreptul, teoretic, sa trateze orice subiect. Iar pedeapsa trebuie sa vina de la Dumnezeu. Daca niste oameni se apuca sa se substituie divinitatii ca sa faca dreptate, in afara legilor, atunci avem o problema.

  Maghiarii traiesc, majoritatea lor, de sute de ani in Romania. Ei sunt la fel de acasa pe aceste pamanturi cat sunt majoritarii. Si asta v-o spune un etnic roman din Bucuresti, de religie ortodoxa.

 • olahus

  In alta ordine de idei, vad ca generalizati. Asta e calea catre extremism, domnule Bullet. Pe calea asta a mers hitler cand a condamnat la moarte milioane de evrei, din care numai unii erau vinovati de ce ii acuza (de exemplu de comunism)

  drum bun…

 • BulleT

  Domule Olahus,

  Levente Benedek este un artist. Un artist care a dat o palma si se asteapta sa dea una si pe obrazul celalalt. Eu nu am nimic cu el pentru ca e maghiar. Din punctul meu de vedere poate sa fie si incas. Ce a facut este ingrozitor si merita o rasplata pe masura.

 • olahus

  @Bullet (sper ca nu va deranjeaza tutuiala, o practicam cu toti cei care comenteaza)

  -ti-am editat mesajul despre legionari. Termenul „jidan(esc)” este clar antisemit, este cel mai josnic cuvant care poate fi folosit pentru a desemna un evreu/ceea ce este evreiesc. Te rog insistent sa nu mai folosesti astfel de limbaj la noi pe blog, altfel pot lua masuri mai dure. N-ai decat sa il utilizezi pe forumurile voastre „verzi”… pana s-o sesiza CNCD-ul

  -l-ai mentionat pe Levente Benedek ca reprezentant al maghiarilor
  „Daca fratii vostri maghiari ironizeaza intr-un mod grotesc valorile a unora din Romani… (1)fiecare pasare pe limba ei piere. Benedek Levente este in Timisoara si face pe el de frica, pentru ca foarte multi oameni cauta sa-l bata rau de tot. Dar asta este un singur exemplu.”
  Nu pare sa fie un paragraf despre artisti, de orice etnie ar fi ei.

  -se vede cat de bun crestin esti daca consideri ca oamenii trebuie sa dea rasplata, in locul lui Dumnezeu, pentru pacatele semenilor lor. Eu nu fac parada de crestinism, dar voi, legionarii, da (cu exceptii fidelilor lui Zamolxe :P)

  -nu trebuie sa inveti maghiara ca sa te descurci in „vestul” tarii (apropo, ce intelegi prin „vest”? ca povesteai de Odorheiu). Faptul ca ai intalnit (poate) un vanzator nesimtit in Odorheiu nu inseamna ca toti au fost asa. Sau chiar ai murit de foame? Imi pari destul de viu, ca sa nu zic verde 😀

 • olahus

  Este randul meu sa recomand celor care vorbesc despre moartea prin infometare in secuime:
  https://limbacailor.wordpress.com/2007/07/19/sa-nu-ceri-paine-in-romaneste/

  Iar daca nu-l credeti pe Lolka, uite ce scrie un roman care a fost acolo: https://limbacailor.wordpress.com/2008/05/18/sa-nu-ceri-colaci-in-secuime/

 • BulleT

  Sunt clar in minoritate aici deci nu ma astept sa scot ceva de la dvs care sa ma multumeasca.
  http://jidan.dictionarweb.com/

  JID’AN, jidani, s.m. (Pop. si peior.) Evreu. – Jid (reg. „evreu” < sl.) + suf. -an.

  Jidan se afla in DEX deci pot folosi negresit acest cuvant. Deci poate sa se seseze CNCD, UE si mai toate organizatii ce exista.

  Cat despre Levente Benedek eu am vorbit despre unii „nationalisti” care gasesc tap ispasitor o etnie intreaga pentru prostia unuia. Sunt de acord cu ei in ceea ce priveste organizatiile separatiste maghiare. Nu sprijin sub nici un fel ideea de a lasa lat orice maghiar ce-mi iese in cale.

  Sunt crestin, imi recunosc pacatele, si-mi pare rau ca le fac, dar nu sunt Iisus sa fiu fara de pacat.

  „Sau chiar ai murit de foame? Imi pari destul de viu, ca sa nu zic verde”. Aceasta afirmatie care denota faptul ca va simtiti superior nu-mi provoaca decat dezgustul.
  Verdele reprezinta renasterea. Deci ma simt din ce in ce mai verde de fiecare data cand ma trezesc dimineata ca locuitor al Tarii mele.

  Si da, ma deranjeaza ca doriti sa ne tutuim.

 • olahus

  @Bullet

  ->Sunt sigur ca exista in DEX. Cum exista si alte cuvinte extrem de jignitoare, pe care eu insa nu le folosesc. Asa cum va rog sa nu folositi cuvantul amintit, desemnat ca peiorativ si de Dictionarul explicativ. V-am pastrat citatul din dictionar, dar in alte contexte risca sa duca la stergerea mesajului.

  ->Va delimitati de ND si alti prin faptul ca nu atacati maghiarii ca etnie, ca nu generalizati. Ar suna tare frumos, daca nu ati fi generalizat cu succes mai inainte:

  „Este inadmisibil ca cineva sa se ia aiurea de maghiari. De ce oare celor de peste granita nu le zicem nimic? Pentru ca ei nu ravnesc la un pamant ce nu este al lor (implicit: maghiarii din Romania ravnesc -n.m.). Atata timp cand veti dori cele 3 judete si atacati prin orice mijloc, sa fiti sigur ca voi exista raspunsuri si din partea cealalta.”

  sau

  „Daca fratii vostri maghiari ironizeaza intr-un mod grotesc valorile a unora din Romani…”

  Daca doreati sa vorbiti de unii maghiari, puteati sa folositi „unii”, „niste”, etc. Ca sa nu va mai amintesc afirmatia despre romi

  ->”Aceasta afirmatie care denota faptul ca va simtiti superior nu-mi provoaca decat dezgustul.”. Nu ma simt de loc superior. Doar va intrebam (retoric) daca ati murit de foame in Targu-Mures din cauza vanzatoarei maghiare.

  „Sunt crestin, imi recunosc pacatele, si-mi pare rau ca le fac, dar nu sunt Iisus sa fiu fara de pacat.”. Nimeni nu este fara pacat, aveti dreptate.

 • BulleT

  Si nu vad problema care este problema in comentariile mele. Nu sunt fratii dvs? Si Romania e plina de fratii mei tiganizati care ravnesc la bani, femei, masini in detrimentu sufletului, cunoasterii, moralei.

  Termenul de rrom(daca la asta va referiti) a fost introdus fortat de catre tiganime pentru ca nu le suna frumos „tigan” deci esti nul.

  Intrebarea a fost pusa in forma ironica nu retorica. Inteleg ca sunt tensiuni intre mine si dumneavoastra, dar totusi, suntem oameni civilizati si in plus nici nu ne cunoastem sa ne permitem astfel de ironii.

  Mult respect.

 • saua calului

  ia priviti aici cat de „arieni”, „legionari”, „rasisti” sunt nou-dreptacii:

 • Ruxy

  Ma grabesc.. :))

 • calin

  @tihi
  in legatura cu asa zisa petitie…
  ce ai fi facut daca printre victimile mafiei imobiliare s-ar afla o familie de maghiari batrani?
  http://www.banateanul.ro/ultima-ora/prefectul-de-timis-amenintat-cu-sabii-si-iatagane-de-o-familie-de-tigani-audio-2939701
  ce zici de asta?
  prefectul are dreptate,este vorba despre discriminare,la faza cu „aici locuieste familie de tigani”,si nimeni in afara de tigani nu are dreptul sa cumpere un apartament din casa.
  daca o familie de maghiari din romania vrea un apartament,ce face?nu poate sa-l cumpere,pentru ca este discriminata.
  ce ar fi sa scri un articol pe blog pe tema asta?

 • Tihi

  Se poate discuta pana la nesfarsit cea ce se intampla in Timisoara in aceasta chestiune. Dar asta nu schimba esenta: ND ar trebuii interzisa, pentru ca incalca cel putin 4 legi din tara asta, si promoveaza conflict interetnic.

 • andrei

  aveti conturi pe youtube?
  daca nu aveti,va recomand sa nu va inregistrati,pe mine
  m-au terminat psihic.
  nu mi-am dorit decat promovarea Romaniei prin clipuri,nu am instigat impotriva nimanui,decat impotriva celor care savarsesc fapte antisociale(am comentat impotriva unor indivizi de alta etnie,dar atentie,nu am generalizat),am intrat intr-un cerc vicios si acum realizez ca am gresit.
  pe site-ul asta(youtube) isi desfasoara activitatea adevarati monstri,aparent patrioti.Se inregistreaza cu zeci de conturi,roman patriot,ungur extremist,tigan,evreu,nazist….Sunt dezaxati si grav este faptul ca nu stii ce sunt in realitate,pot fi teribilisti sau membri in vreo organizatie:garda maghiara,noua dreapta,miscarea legionara,organizatie nazista internationala…
  Sunt periculosi pentru ca nu se aplica legea,in mod normal toate organizatiile de acest tip sunt in afara legii.
  Impotriva mea au declansat un adevarat razboi psihologic doar pentru faptul ca nu am fost de acord cu un clip in care o gasca agresa doi copii intr-un tramvai pe motiv ca ar fi fost tigani sau aurolaci.In tramvaiul respectiv se aflau mai multi oameni in varsta care au asistat inspaimantati la acele evenimente.
  Cand i-am intrebat de ce au actionat astfel,au raspuns”un gardian a fost ucis de aurolaci ca astia”.Bineinteles ca „justitiarii” au actionat astfel preventiv.
  Alt utilizator(prieten) sau acelasi avea clipul respectiv la favorite,am incercat sa-i spun ca acei justitiari sunt derbedei si din acel moment mi-am semnat sentinta.
  Tigan manelist,tiganizat sau tradator au fost primele aprecieri pe care le-am primit din partea prietenului meu pana la acel moment.
  De la conflictul initial pana in prezent mi s-au intamplat foarte multe lucruri neplacute care m-au determinat sa renunt pentru a evita agravarea situatiei.
  oameni buni,nu voi intelege niciodata de ce trebuie sa-i omoram pe toti ungurii pentru cateva uscaturi,de ce trebuie sa-i omoram pe toti evreii pentru cativa presupusi sionisti,de ce trebuie ucisi toti cetatenii de culoare……
  Nu stiu daca ma intelegeti,dar nu sunt nici ungur,nici tigan,nici evreu,nici negru,sunt roman si iubesc poporul asta dar speciile astea instigatoare trebuie racorite putin prin penitenciare pentru ca riscam sa distrugem viitorul urmasilor nostri si ar fi pacat sa asistam la caderea in derizoriu a miscarilor cu caracter national.
  Putem fi patrioti fara sa incitam la violenta si putem demonstra iubirea fata de poporul nostru respectandu-ne intre noi si fiind un exemplu de conduita morala,putem schimba imaginea Romaniei in lume.
  Prin acte de huliganism nu facem altceva decat sa incitam toata planeta impotriva noastra.Stiti ca sunt popoare europene care cred ca singura solutie ar fi sa ne extermine,sa nu mai existe Romania?
  in momentul asta nu stiu daca trebuie sa fiu alaturi de neo nazisti sau sa-i demasc pe toti.Nici nu stiu cine m-a terorizat,nazistii sau ungurii extremisti?
  Din pacate nici eu nu am fost constant,le-am dat dreptate si ungurilor(victime ale nationalistilor nostri),dar am intrat in conflict si cu extremistii unguri.
  Sunt grupuri foarte bine organizate,aveti grija!

 • Andrei

  Ma tem sa nu fie chiar tigani presupusii nationalisti romani si unguri!
  Din pacate tiganii sunt pretutindeni si se hranesc prin instigare si violenta.
  Penibil este faptul ca se declara nazisti!

 • E. Ferencz Judit

  Dragă Andrei,

  Cam ce înţelegi tu prin „sionişti” ? Cât despre teroarea psihică pe youtube, am o sugestie: când n-ai chef de cei care te persecută, nu-ţi accesa contul. Încearcă alte site-uri, pe care, cred, le va recomanda olahus curând.

 • Andrei

  sionism=Ideologie care promovează o politică naţionalistă evreiască.
  sursa:dex.
  In opinia acelui utilizator youtube,evreii sionisti vor sa cumpere Romania si ei sunt principalii vinovati pentru situatia economica precara a tarii.
  Pe scurt,acel individ pozeaza in mare patriot roman dar face mai mult rau Romaniei si in mod indirect ne instiga impotriva ungurilor,a evreilor prin clipurile si teoriile lui.
  Oricum ma considera tradator pentru ca am alte opinii dar atat va pot spune.
  „Moarte bozgorilor,moarte jidanilor,moarte tiganilor,moarte tradatorilor….”,acestea fiind commenturile prietenilor.
  Cred ca aproape toate conturile de pe youtube sunt ale lor.
  M-au determinat prin atitudinea lor mizerabila sa renunt.
  De ce se accepta neonazismul in Romania?
  Cred ca se accepta de teama,pentru ca nimeni nu are curaj sa-i reclame,youtube fiind nucleul.
  Acolo se organizeaza si pot deveni un pericol pentru orice cetatean.
  Sunt de acord ca trebuie luate masuri impotriva infractorilor,a extremistilor unguri…. dar nu sunt ei in masura ci organele competente sau incompetente.

  Iti multumesc pentru sugestie,am renuntat de mult timp, ramane util pentru muzica.

 • E. Ferencz Judit

  Andrei, sionismul este o mişcare pentru întemeierea unui stat evreiesc în Palestina. Ceea ce altminteri s-a şi întâmplat cu 60 de ani în urmă. Fireşte, în prezent a căpătat alte accente. Dar să vorbeşti despre politică naţionalistă în cazul evreilor este nonsens. Apropo, chiar mă interesează: în ce an a fost editat dex-ul pe care l-ai consultat ?

 • Andrei

  Sursa:nodex,noul dicţionar explicativ al limbii române.
  In dex 98 sionismul este definit astfel:mişcare ….pentru întemeierea unui stat evreiesc în Palestina.
  Intr-adevar,in prezent a capatat alte accente.
  Probabil ca acest termen este utilizat in prezent cu sensul de nationalism exacerbat al evreilor,extremism.
  Prietenii mei neonazisti il utilizeaza sigur cu acest sens,dar uita faptul ca ideologia nazista intra sub incidenta legii.
  Care este opinia voastra despre neonazisti?
  In opinia mea au dreptate partial,tiganii sunt o problema dar procedeele sunt de condamnat,scopul nu scuza mijloacele in aceste cazuri(unguri extremisti,tigani,evrei,”tradatori” ca mine…..).
  Ma considera tradator dar uita ca nu am actionat in niciun fel impotriva lor si ii suspectez ca au si tigani in componenta pentru ca mesajele sunt licentioase.
  Daca nu sunt de acord cu ei nu inseamna ca aprob manifestarile extremistilor maghiari,ale tiganilor sau afacerile oneroase ale evreilor,dar exista justitia,politia,trebuie aplicate legile pentru ca legi avem dar nu sunt respectate.
  Cred ca nu ar fi existat conflicte intre noi si unguri daca am fi stopat la timp extremistii(unguri si romani).
  Sunt fericit cand vad familii mixte romano-maghiare si sunt convins ca nu vor fi violente intre noi.

 • olahus

  Andrei, am trecut si eu prin situatii similare, am fost acuzat si eu ca sunt tradator etc dupa ce i-am combatut pe extremisti pe net .

  cred ca solutia cea mai buna in acest caz este sa ne amintim ca…exista viata si inafara internetului 🙂

  imi plac, in mare, comentariile tale, ma gandeam chiar sa propun unul pentru comentariul lunii. Mi se pare insa ca generalizezi in cazul rromilor. Sunt si printre ei oameni si oameni. iti recomand, in acest sens, postul meu recent https://limbacailor.wordpress.com/2008/07/26/fii-ba-cuminte-ca-te-ia-romanul-in-sacviselkedj-kulonben-elvisz-a-magyar/

  La fel generalizezi si aici
  „Stiti ca sunt popoare europene care cred ca singura solutie ar fi sa ne extermine,sa nu mai existe Romania?”
  Nu au cum sa fie popoare. Pot fi indivizi din aceste popoare, procente. Si sincer, cred ca procente extrem de mici. Majoritatea occidentalilor sunt prea civilizati si anti-rasisti ca sa se gandeasca la exterminare, iar in (r)estul continentului sunt alte probleme mai mari decat ce fac „romanii” (niste romani).

 • Andrei

  Datorita unor oameni ca tine pot spune ca sunt mandru ca sunt roman.
  Sincer,am crezut ca s-au abrutizat toti,experienta youtube va ramane pentru mine un cosmar.
  Te felicit pentru initiativa si iti multumesc!

 • Andrei

  Olahus,am o rugaminte,sa-i numim tigani pentru ca asa sunt cunoscuti in intreaga lume si nu este corect pentru poporul roman sa se creeze confuzie intre rrom-roman.
  „olahus”?

 • SoldatulPolitic88

  Stimate Tihi, am impresia ca adori sa te complaci in ignoranta.
  Atata vreme cat Noua Dreapta functioneaza cat se poate de „LEGAL” conform legilor in vigoare, petitia aia jalnica o sa faca tot atata branza ca si o alta petitie (online) pe aceeasi tema, facuta de un baiat vesel de la ACCEPT.
  Sfatul meu pentru tine este sa studiezi hotararile judecatoresti (ramase definitive si irevocabile) prin care doctrina legionara este declarata legala in Romania. Astfel vei avea ocazia sa nu te mai faci de ras (online).
  In alta ordine de idei sper sa ai ocazia sa te intalnesti cu un grup d-asta de „tigani discriminati” care sa te lase in strada precum mama te-a facut, si batut pe deasupra si apoi voi astepta sa vad cum le iei din nou apararea, fiindca este foarte simplu sa faci pe militantul antidiscriminare cand n-ai de-a face cu salbaticii astia. Datele problemei se schimba atunci cand ii intalnesti face to face cum se zice.

 • Andrei

  Noi militam impotriva discriminarii dar cand avem „onoarea” sa-i intalnim in grupuri organizate,ne simtim noi minoritari in propria tara.
  Si va intreb,merita sa ne compromitem pentru ei?
  Am avut discutii cu un grup de neonazisti,am incercat sa le explic faptul ca nu sunt toti infractori si imediat am fost suspectat ca fac parte din etnia respectiva.Nu putem generaliza dar nu reusesc sa le dau zece exemple pozitive din aceasta etnie.
  Sigur ca ideologia nazista este inumana,poate fi o solutie pentru intimidarea lor.
  Daca intervenim in favoarea ungurilor suntem considerati unguri…daca respingem extremismul si violenta suntem considerati homosexuali si in organizatiile lor pot fi si tigani ,evrei,homosexuali…
  Judec individul,nu faptul ca este ungur,evreu,tigan…
  LEGEA TREBUIE APLICATA,CINE GRESESTE PLATESTE!

 • E. Ferencz Judit

  Andrei, scuze, pare-se că nu acurateţea în exprimare este punctul tău forte. Nu-i foarte clar nici ce vrei să spui până la urmă, pe de altă parte te contrazici. Generalizezi, mai mult, banalizezi, pretinzând că „judeci” indivizi. Apropo, de ce îi judeci?

 • Marius

  „De ce se accepta neonazismul in Romania?”
  Cine v-a dezinformat?
  Nu se accepta neonazismul in Romania.
  Care este opinia dumneavoastra domnule Ferensz Judit in legatura cu acest subiect?
  Sunteti de acord cu agresarea celor suspectati,fara nicio proba?

  http://www.sansabuzoiana.ro/evenimente.html?aid=20733

 • E. Ferencz Judit

  Domnule, părerea mea e proastă. Nu sunt de acord cu AGRESAREA suspecţilor, nici măcar dacă există probe. Cât priveşte crucea celtică, da, este destul de greu de probat că a fost utilizată ca simbol neonazist. În rest, nu prea prind sensul întrebării. Care-i problema dvs. ? Dacă în România NU se acceptă neonazismul, totul e ok. Nici să nu se accepte.
  De acum încolo, pentru dvs
  mult stimata doamnă Ferencz

 • Marius

  Mult stimata Doamna Ferencz,va multumim pentru amabilitate!
  Se prefigureaza un viitor armonios intre poporul maghiar si cel roman.
  Trebuie sa va multumim in primul rand pentru rolul deosebit pe care il jucati
  in promovarea Romaniei peste hotare,pe internet,in Parlamentul European…
  Va multumim anticipat si sa dorim un sejur placut in Romania!
  Suntem coplesiti de emotie cand suntem vizitati de prietenii nostri unguri.
  Traiasca fraternitatea romano-maghiara!

 • O.Kiss

  am descoperit doar azi blogul acesta, mi-am pierdut capul citind cat mai multe articole, comentarii, pentru a-mi face o parere care este idee principala pe aici. A fost usor sa-mi dau seama. In linii mari, eu totdeauna am fost adeptul descentralizarii Romaniei, poate chiar o Romanie federala ar fi o solutie buna (gen Germania, Austria, Suedia, Finlanda-ultimele doua avand un alt tip de federalism decat Germania, unde este comparabil cu SUA). Bineinteles, nu ma refer la un stat federal compus din doua entitati -Romania si Transilvania- ar trebui sa se aplice asupra intregului teritoriu al tarii (my opinion). A doua mare problema pe care o vad este ca atat timp cat populatia ardealului se identifica doar din prisma etniei, orice fel de autonomie aici ar fi inutila si greu, FOARTE greu de realizat. Ardelenii ar trebui in primul rand sa se simta ardeleni, apoi unguri, romani, sasi etc. Din momentul in care lupta impreuna pentru Transilvania, pot incepe proiecte culturale si educationale pentru pastrarea limbii si culturii proprii -dar nu cu caracter politic!
  Dar, imi dau seama cat de greu, sau chiar imposibil, este acest lucru avand in vedere tocmai ce se intampla in Romania zilelor noastre (cum ar fi intamplarea cu tanarul ungur batut de romani si multe altele). Idea ca Romania ar fi o tara democrata si poporul roman e un popor tolerant este atat de departe de adevar ca luna de soare. Intotdeauna au existat si vor exista neintelegeri intre popoare…mai ales in Europa care a avut un trecut atat de zbuciumat, de care inca nu suntem destul de departe. De exemplu intre norvegieni si danezi exista si astazi sentimente ostile pentru ca danezii i-au ocupat cateva sute de ani. Cunosc un norvegian care spunea ca „danezii sunt gunoaiele Europei”.Dar totusi, exista in vocabularul norvegianului de rand alte cuvinte pentru a-si expima „ura” fata de danezi decat romanul fata de unguri. Dar pe de alta parte in Finlanda, desi suedezi sunt doar 6% din populatie, suedeza este limba oficiala pe tot teritoriul tarii si nu exista nici un fel de ostilitati intre cele doua natiuni -unde situatia este foarte asemanatoare cu cea de la noi, din Ardeal (Finlanda a fost ocupata si condusa sute de ani de Suedia).

  Romania este o tara saraca in comparatie cu alte state din Europa (Ungaria-intentionat o numesc- Italia, Spania, Franta, si EXTREM de saraca in comparatie cu Germania, Belgia, Olanda, Austria, Suedia, Danemarca, Finlanda etc. De Norvegia si Elvetia nu mai vorbesc, macar astea nu sunt in UE. Deci este normal ca la noi sa domneasca ipocrizia generala, lipsa valorilor samd. In tara noastra exista atatea probleme cu adevarat importante, incat daca stai sa te gandesti la ele „problemele interetnice din Transilvania” nici nu mai seamana a probleme. Romanul de rand nici macar patriot nu este cum se auto-proclama cu mandrie, ce fel de patriot sta cu mainile in san si se uita cum alesii isi bat joc de tara lui??? Daca urlii pe strazile din Cluj „afara cu bozgorii din tara” nu esti patriot, esti pur si simplu un idiot! Ok, sa zicem, neinformat! Suna mai bine. Va dau un sfat, luptati sa inlaturati mizeria de pe strazi si din centrul Bucurestiului (la propriu si la figurat), luptati pentru un sistem social mai bun si mai aproape de oameni, pentru un trai mai bun, pentru o imagine mai buna a tarii in lume. Va zic sincer, inca este ok sa iti fie rusine ca esti roman! Am facut un test in Germania, cand eram intrebat de unde sunt, uneori ziceam din Romania, alteori din Transilvania. desi e acelasi lucru si nemtii, majoritatea stiu asta, se simte diferenta cu care esti tratat. deci si pentru ne-transilvaneni, puteti spune ca sunteti din Transilvania cateodata, nu o sa auziti acel „ohhh,er kommt aus Rumänien….”, ci mai degraba „Transylvanien, das ist geil!!!”.
  Ar trebui sa ma opresc acum, initial am vrut sa scriu vreo 2-3 randuri…

  P.S. nu e un comantariu doar la aceasta tema „De ce se acceptă neonazismul în România?”, e unul general pentru blog.
  Poate mai revin :)))
  Cu siguranta o sa urmaresc cand apare o idee noua a cuiva.

 • Robert

  lasa ca bine ia facut
  romani daca ar face asa ceva intr-o tara straina cum ar fi italia ,toti ar lua bataie

 • Pornesc în campania electorală «

  […] in acest blog politica de continuare a ignorantei fata de maghiarimea din Cluj al lui Emil Boc, xenofobia extremistilor de la Noua Dreapta, si am incurajat idea reinvierii unei identitati regionale comune […]

 • Rabin Maior cel care a declasat crisa ec.in america versus Glob

  Baiatul acela magiar sa si vada de treaba nua dreapta este oa aripa miliaro terrorista a biserici ortodoxe romane care dupa ce a vandut ardealul acum vrea sal fure ca de doar sant tigani itii vinde ce tia furat a poi til fura din nou si tot asa mai degraba sa ceara ajutor la nemti sa vina aia cu tancurile ca romani toti sant tigani chiar isi vand copii si omoara oameni destepti apropo este unica tara cu mai multi emigranti decat in regimul comunist si cei mai prost vazuti adica tigani puturosi si teroristi ce isi vand copii fura sa prostituaza si cer spaga sant mai capitalisi decat americanii.
  speram si noi cei ce nu santem roamni sa traim vremea cand intra tancurile americane nemtesi si unguresti si rusesti si sa mai fac ordine pe la romani ca prea se duc cu cortul si apropo toti de la noua dreaPTA DEFAPT NICI NU SANT ROMANI SANT EVREI RUSI IA MAI INFORMATIVA DOAR CEI CARE VAU BATUT SANT ROMANI ADICA TIGANI
  ASTA SI MADONA A SPUS NU INTELEG SANTETI TARA TIGANILOR SI NU INTELEG DE CE VA DISCRIMINATI INTRE VOI CU SPAGI FURTURI RASISM ETC VA MANANCA CURUL VRETI SA VINA UNCHILU SAM SI SA VA BOMBARDEZE TERORISTILOR TIGANI CE SANTETI STATI IN BANCA VOASTRA CA VIO LOATI PE COAJE

 • Rabin Maior cel care a declasat crisa ec.in america versus Glob

  NOI EVREI NU AVEM NICI O VINA
  NOI DAR NE INTERESAZA BANII
  SI DOAR BANI RESTUL E CHIESTIUNE DE DUMNEZEU CU MILA

 • Rabin Maior cel care a declasat crisa ec.in america versus Glob

  Baiatul acela magiar sa si vada de treaba nua dreapta este oa aripa miliaro terrorista a biserici ortodoxe romane care dupa ce a vandut ardealul acum vrea sal fure ca de doar sant tigani itii vinde ce tia furat a poi til fura din nou si tot asa mai degraba sa ceara ajutor la nemti sa vina aia cu tancurile ca romani toti sant tigani chiar isi vand copii si omoara oameni destepti apropo este unica tara cu mai multi emigranti decat in regimul comunist si cei mai prost vazuti adica tigani puturosi si teroristi ce isi vand copii fura sa prostituaza si cer spaga sant mai capitalisi DDdecat americanii.
  speram si noi cei ce nu santem roamni sa traim vremea cand intra tanDFcurile americane nemtesi si unguresti si rusesti si sa mai fac ordine pe la romani ca prea se duc cu cortul si apropo toti de la noua dreaPTA DEFAPT NICI NU SANT ROMANI SANT EVREI RUSI IA MAI INFORMATIVA DOAR CEI CARE VAU BATUT SANT ROMANI ADICA TIGANI
  ASTA SI MADONA A SPUS NU INTELEG SANTETI TARA TIGANILOR SI NU INTELEG DE CE VA DISCRIMINATI INTRE VOI CU SPAGI FURTURI RASISM ETC VA MANANCA CURUL VRETI SA VINA UNCHILU SAM SI SA VA BOMBARDEZE TERORISTILOR TIGANI CE SANTETI STATI IN BANCA VOASTRA CA VIO LOATI PE COAJE

 • Rabin Maior cel care a declasat crisa ec.in america versus Glob

  NOI EVREI NU AVEM NICI O VINA
  NOI DAR NE INTERESAZA BANII
  SI DOAR BANI RESTUL E CHIESTIUNE DE DUMNEZEU CU MILA
  DAC VRETI BANI PUTETI SA NE VINDETI SI COPII SI ORGANE NOI EVREI VIDEM ORICE NU STIM DE SCRUPULE AM AVUT O CLINICA IN BUCURESTI SI NEAU INCHISO DAR NU E NIMIC DESCHIDEM ALTA CARACTERUL ROMANESC E FOARTE APROPIAT LA AL NOSTRU NUMAI CA NOI NU NE VINDEM SI OAMENI SI ORGANELE II LASAM PE ROMANII CA SANT FOARTE DESTEPTI
  NOI EVREI NU AVEM NICI O VINA
  NOI DAR NE INTERESAZA BANII
  SI DOAR BANI RESTUL E CHIESTIUNE DE DUMNEZEU CU MILA

 • Rabin Maior cel care a declasat crisa ec.in america versus Glob

  MAI BINE VATI GANDI SA EMIGRATI DECAT SA PIERDETI TIMPUL SI SA TRAGETI ROMANUL DE COADA O MATA ADICA PUTUROSUL

  1. TE DUCI LA UNA DIN BANCILE NOASTRE JIDANESTI
  2.EI UN CREDIT DE 10.000 DE EURO
  3.INVETI O LIMBA STRAINA
  4.FUGI IN
  http://WWW.GREECARD.COM USA
  http://WWW.ROMANIDINMONTREAL.COM
  SAU DIRECT IN EUROPA LA MUNCA SI REALIZARE PROFESIONALA DACA NU VREI SA TE PLAFONEZI SA SE PUNA PRAFUL [PE TINE SI AS PUTI A TIGAN ROMAN SI SATI FIE RUSINE DE CE ESTI IN SUA IN 5 ANII ESTI AMERICA IN CANADA IN3 IN GERMANIA IN 8 ANI SI IN RESTUL EUROPPEI CAM IN 1 AN
  5.SUCES
  6.UITA DE MENTALITATEA RASISTA SI TIGANEASCA ADICA CULTURA ROMANULUI CA VEI AJUNGE CU MAINILE INCRUCIS EXPULZAT DACA FACI IN STRAINATATE CA LA TINE Acasa la cort ca fiuri omori violezi ti vinzi copii batrani nevasta si ei spaga
  7.asta e tot maturizeazate fati viata in romania no sa ai loc de bosiorogi ce stau pana la 70/100 de anii ce astepti s TE PENSIONESI CA BAGATOR DE SEAMA ASTA O POTI FACE SI IN STRAINATATE DAR PE MULTI BANI NU CA AIOCI PE MIZERI O PORI FACE NU PE 200 DE EURO ADICA 9.000.000 LEI CI PE 4000DE EURO APROPO SI PENTRU FET ION OCCIDENT PROSTITUTIA E LEGALA SI SE CASTIFGA BINE SI NIMEN NU TE JUDECA SI PROSTITUATELE SANT PROTEJATE PRIN LEGE NU CA LA SATRA PRIN PREOTI ORTODOXI SI GAPORI SECURISTI.

 • Adolf

  In primul rand ca Noua Dreapta nu este o miscare neonazista ci una de tip legionar. In al doilea rand tanarul acela ,,inocent” venise intentionat acolo ca sa ii provoace pe cei din ND.
  Nu mai vorbiti tampenii si informati-va inainte sa postati comentarii cretine.

 • eu

  un singur lucru 😀
  GARDA CAPAITANU SI ARHANGHELI DIN FIER
  defapt 3

 • Andrei

  Cat o sa mai acceptam sa fim asupriti si sa ni se ia din ce e al nostru? Tiganii, ungurii si invadatorii nomazi intra la noi in tara, se infiltreaza printre noi, si acum vor autonomie sau drepturi? Sunt cetateni, de ce trebuie sa fie speciali?
  Tiganii spre exemplu! Au prea multe drepturi! Pentru ororile pe care le savarsesc, ar trebui exterminati, nu doar expulzati. Eu personal m-am saturat sa fiu batjocorit in strainatate doar pentru ca sunt roman, deoarece un tigan s-a dus si a furat un portofel in Madrid!
  Indiferenta este problema zilele astea. Oamenii traiesc doar pentu ei, doar pentru propriile scopuri, nu se mai uita la tara lor si la renumele pe care il are.
  Nu putem sa continuam sa spunem ca ”asta e”. Trebuie sa luptam pentru ce e al nostru! Trebuie sa luam doar ce detinem de drept, nu ce e al altora!

  Nu a fost bine sa bata un tanar, dar nu poti manifesta in romania ceva maghiar, nu poti sa vorbesti in Targu Mures ungureste si sa ai strazi cu nume de conducatori maghiari! Romania, tara romanilor! Suntem aici in veci stapani!

 • Ionut

  Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar sunt atatea etnii in Romania,turci, tatari , germanici ,aromani, romi etc.De ce dintre toate aceste etnii numai ungurii vor autonomie intr-o tara care este indivizibila din punct de vedere politic si teritorial.Sa imi explice si mie cineva de ce doamne iarta-ma dai citate din constitutie ca sa exprimi ce? Ca daca sunt comunist trebuie sa fiu expulzat daca sunt nazist trebuie expulzare daca sunt legonar la fel daca vreau ca tara mea sa ramana intr-o singura bucata sunt nationalist si extremist.Atata timp capt pe buletinul tau va scrie cetatean roman te vei conforma nu vei fii altceva daca nu accepti acest lucru te rog mutate in Ungaria unde nu sunt asa de multi romani si poti sa fii fericit.

 • Vlad

  Bate un biet copil maghiar……hai sa fim serios …ungurii astia ne sfideaza de ani de zile si noi sa fim toleranti?! Mai oameni buni treziti-va la realitate nu zic neaaparat ca solutia violentei era de prima mana si ar fi nevoie sa fie prima incercata da cu frumosul s-a incercat pana acum si nu s-a ajuns nicaieri asa ca bineinteles ca ar trebui apelat acum la violenta. Cu aceast neam odios al ungurilor nu merge altfel. Merita alungati din tara fara niciun resentiment.

 • Vlad

  Cat despre neonazism nu vorbiti fara sa stiti. Daca nu stiti adevarul despre Hitler nazis si socialismul de tip Hitlerist nu vorbiti sa va aflati in treaba. Ne-om trezi ca ii aparati si pe evrei in curand .

 • Domul T

  In primul rand miscarea Noua Drepata nici nu e o masicare neo nazista ci una legionara.
  In al doilea rand aceasta nu este implicata in bataile de strada. Ea se manifesta mai ales prin internet.
  Si tu spui ca ” De ce nu î-și ridică vocea societatea civilă ” contra organizatie? Spune-mi mai bine de ce nu isi ridica vocea impotriva paradelor gay si a spalarii de creier la care suntem supusi ? Mi-ai dat atatea legi si ordonante dar stii legea aia care vorbeste despre degradarea imaginii tarii ca exact asta fac homosexualii, tiganii sau alte minoritati. Unde este justitia cand apare de fiecare data la televizor domnul Marko Bela cu organizatia lui care instiga la revolta si la desbinarea tarii ?
  Astept sa imi dai si tu raspunsul la ceea ce ti-am scris si pe urma mai vorbim.

 • zero88

  ce nu este clar in acest articol oameni buni? nu este prea pe fata ca este scris de un bozgor? prea mult ia partea la migratorii aia parveniti in europa, acceptati la noi in tara si apoi indreptatiti ca orice alt cetatean roman. asta nu ar fi totul. dar pretentiile s-au ridicat de la scoli in limba lor de kkt la dorinta de a-si face stat in stat. cu autonomie locala. auzi la ei se simt discriminati de catre poporul roman. unde apare cuvantul discriminare tre sa fie vorba ori despre un imputit de „ungur” mai bine zis bozgor. ori despre vreun borat de tigan. pentru intelesul tuturor bozgor este acel om fara tara. fara patrie. ceva ca si evreii. pe unde se duc incearca sa ocupe. secuii fugariti din ungaria de catre unguri fac pl..a mare in romania ca li se permite. sa nu uitam ca in romania avem si alte minoritati ca numar nu ii ajunge pe bozgori dar adunate ii depasesc. oare dintre toate natiile acestea de ce doar cu maghiarii si uneori cu tiganii, este problema de discriminare? va spun eu e vorba de cultura su de integrare. turcii si tatarii din dobrogea. lipovenii, machidonii, bulgarii,sarbii,ucrainienii, arabii. indienii si chinezii aflati pe teritoriul romaniei multi dintre acestia nascuti si stabiliti in romania de ce nu se mai plang de discriminare? s-au gasit bozgorii ca din orice sa numeasca discriminare. prea multe le-am suportat fratilor. au fost primiti in tara cu mult timp in urma acum vor sa ne scoata ei pe noi din ea. avem nevoie de unul ca vadim macar un mandat sa ne curete de unguri. de alceva nu ar fi bun nu ca ar fi altii. insa ar fi liniste in tara ca din saracie nu poate el scoate in 4 ani ce au daramat PDSR-isti in 21

 • Sun Tzu

  gura,tarfe umane ce sunteti!nu aveti pic de respect pt sangele ce va curge in vene!v-ati tiganizat,maghiarizat,atat de mult incat va e rusine sa vb limba romana in judete precum harghita!Iar acul permitem oricui sa tina manifestatii in cinstea tarii lor,pe pamant romanesc.Unde duce asta?va fi nevoie,pana la urma,sa le cerem noi voie sa ne serbam sarbatorile nationale!Va urez un viol in grup de la o gasca de tigani sau unguri,atunci sa vad cat de tare ii veti mai sustine.iar pt toti ungurii de pe site-ul asta,mars in tara voastra.am fost in ungaria,acolo romanii sunt tratati mai jalnic decat tiganii.iar voi ii pupati in cur cu gura deschisa…

 • Multtupeuaveti

  Cat tupeu sa cereti autonomic E TARA NOASTRA si degeaba faceti voi pe nevinovatii ca va purtati cu romanii foarte urat 🙂 si stiu foarte bine o traiesc pe pielea mea vreti sa va fie vorbita limba in tara noastra daca iti zic in romana ceva te faci ca nu ma bagi in seama la magazin 🙂 sa fim seriosi mai incetati cu teatrul asta de doi lei ca nesimtirea voastra e prea mare ca sa mai faceti pe politicosii .si nu va mai mirati ca se poarta romanu cu voi urat odata ce majoritatea ungurilor se poarta urat cu noi e normal sa facem la fel 🙂 sau noi ar trebui sa fim prosti si sa nu zicem nimic 🙂 sa va lasam sa ne calcati in picioare ipocritilor !

 • Multtupeuaveti

  Cat tupeu sa cereti autonomia E TARA NOASTRA si degeaba faceti voi pe nevinovatii ca va purtati cu romanii foarte urat 🙂 si stiu foarte bine o traiesc pe pielea mea vreti sa va fie vorbita limba in tara noastra daca iti zic in romana ceva te faci ca nu ma bagi in seama la magazin 🙂 sa fim seriosi mai incetati cu teatrul asta de doi lei ca nesimtirea voastra e prea mare ca sa mai faceti pe politicosii .si nu va mai mirati ca se poarta romanu cu voi urat odata ce majoritatea ungurilor se poarta urat cu noi e normal sa facem la fel 🙂 sau noi ar trebui sa fim prosti si sa nu zicem nimic 🙂 sa va lasam sa ne calcati in picioare ipocritilor !

 • zerounu

  Chiar daca sunt de etnie maghiara ziua lor nationala e 1 DECEMBRIE! „6. De ce se autorizează de câtre primarii Clujului o manifestație clar șovină anti-maghiară chiar în ziua când cetățenii de etnie maghiară a acestui oraș își sărbătoresc ziua națională?”

 • GreenBull

  Sunt multe comentarii naive aici.Ganditi-va asa: traim in democratie si nicio persoana nu trebuie sa fie discrimita.Interzicerea grupurilor gen ND sau daca ar exista Honour&Blood ar fi tot o discriminare,chiar daca e asupra persoanelor care discrimineaza.Sistemul e o ciurda de vaci si nu vad cum intr-o societate cu principii, democratia se imbina atat de tare cu o cenzura apriga. Romania a suferit mult in anii 1900 de pe urma evreilor care preluase majoritatea afacerilor din tara si de pe urma tiganilor in zilele noastre prin imaginea creata in Europa.Maghiarii ne fac probleme de 2000 de ani.E normal sa ai tendinte violente cand vezi oameni a caror bunici nu au luptat niciodata ca sa apere aceste pamanturi si vin sa ceara cat mai multe drepturi cand ei au aceleasi drepturi ca si romanii.Neo-nazistii exista in Romania si se amuza de ND.Sigur noua dreapta nu e nazista asa cum crede lumea.Are doar intoleranta la anumite persoane pe cand neonazistii nu isi doresc in Romania decat romanii cu cetatenie romana si nu alte 10000 natii cu cetatenie romana.Ii mult de trancanit si degeaba ar fi. Heil Sieg!

 • Gheorghe

  ba sincer dacal las vedea si eu pe ungur poate ias rupe si eu un picior o mana, dar na alti frati de ai mei au avut ei noroc de asta .
  Sa se duca la ei in tara sa faca manifestari sa ceara autonomie acolo nu la noi …….. o sa intelege voi mai incolo nu akuma spusele mele mai ales cand nu o sa aveti ce manca din cauza unui inferior ca ala.

 • Jos Pista

  huoooooooooooo ungurilor

 • Johann

  shit happens ce sa zic. e forta piesa de mai sus:)
  ungurii sun ok …cat nu sunt in transilvania

 • ss

  si ala ce cauta cu drapepul ungariei in romania pe strada? ungurii vb limba maghiara daca ii intrebi cat este ceasul sau in magazine la sfantul gheorhe vanzatoarele se prefac ca nu stiu limba romana. bine i au facut. ar trebui toti ungurii si toate ciorile tinuti din scurt . imi pare rau ca vad atatia oameni ingrijorati aici cu privire la ce e patit ala dar mi se pare un act de sfidare grava ce a facut el.

 • alexandru

  Mai baieti,din cauza celor ca voi (rasisti/ extremisti) s-a produs al doilea
  Razboi Mondial. Ce naiba mai bociferati ca ND nu este rasista?
  Comentariile voastre rasiste nu face decit sa confirme adevarul si punct.
  Cu minoritarile se poate convietui,dar cu rasistii nu,pentru ca voi vreti
  epurare.
  Rusine!

 • Nazistu

  Mai Alexandre cum sa traim ma noi,romanii in pace cu scursurile alea de tigani care ne fac de tot rasul in lume sau cu nenorocitii de bozgori plini de tupeuri care vor autonomie teritoriala pe teritoriu romanesc ? Stramosii nostri au luptat mii de ani pentru apararea acestui sfant pamant pentru ca noi,romanii sa ne bucuram de bogatiile lui nu alte rase imputite ca ungurii care de-a lungul istoriei ne-au terorizat,iar acum cand Romania s-a ridicat vin cu tupeuri la noi sa le dam Transilvania care zic ei ca le-am furat-o.Daca nu era maresalui Ion Antonescu sa lupte de partea lui Hitler acum Romania ar fi fost o tara mult mai mica fara Transilvania si Basarabia ar fi fost ocupata de rusi nu de romani.

 • DSFGER

  mars la voi in tara bozgori mizerabili.ZICETI-TI MERCI CA NU AM OMORAT CURVA

 • DSFGER

  sunteti straini intr-o tara straina.Voi ungurilor nu aveti nimic.TINUTU SECUIESC E TINUT ROMANESC.Sa va intre bine in cap SCLAVILOR

 • Preda

  Cand ma uit mai sus ma intreb daca acesta este un site al acelei chestii numite ND. Limbajul si mentalitatea neolitica nu pot fi decat Jobbik, sau ND – dar nu am auzit ca cei dintai sa fie atat de perversi si sa injure maghiari. Vorbiti ca „ungurii ne provoaca in continuu” – si este perfect adevarat pentru unii dintre unguri. Si uite cat succes au – ca va dati in spectacol ca niste descreierati, adica aratati exact ceea ce aceia doreau sa se arate: niste indivizi fara mama si fara tara care se prefac romani si comporta ca niste primitivi. De parca nu ar fi suficient numarul pentru a-i face pe provocatori sa se RUSINEZE, voi nu cunoasteti rusine, si nu puteti face nici pe altii sa se rusineze, cum stiau stramosii. Jalnic.

 • Hitler

  un maghiar e batut. Pentru mine suna destul de bine. Ganditi-va catusi de putin cand sa jucat in romania cu ungaria, ungurii au facut dezastre, cand mergi in zona ardealului toti ungurii isi bat joc de tine sa nu mai zic de tigani. Pentru mine chiar daca nu sunt in acea alianta sun neo-nazist si mi se rupe de legea romanilor. Iar indoctrinati sunteti voi cei care ne judecati

 • Antifa

  Nazi scum, GTFO !!!

 • e vina romanilor toleranti

  Anti-Antifa 😉 Mai luati-o la muie, pacifistilor ! SI voi, bozgorilor ! Ia mergeti sa faceti voi manifestatii din astea prin Rusia, in Grecia sau prin alte tari si sa vedem acolo daca stati linistiti. Prea v-ati obisnuit cu drepturi. Ce pula mea, minoritatile au drepturi si majoritatea , nu ? EU zic sa va fereasca Dumnezeu de ziua in care vine Bucurestiul peste voi, ca prea faceti voi pizda mare de fiecare data cand aveti ocazia. Astept si eu sa imi spuna vreun maghiar la vreun magazin din asta de-al vostru cand mai calatoresc prin tara ca nu vorbeste romaneste si sa vezi ce-i rup muia atunci . Si sa va fie clar: NU EXISTA TINUT SECUIESC ! Sclavilor !

 • mannixg

  Nu stiu cati dintre comentatorii articolului sunt ardeleni, dar sigur sunt si ardeleni printre multii spalati numai pe… stiti voi, dar nu simtiti, ca nu doare. Sunteti multi chiar mari „patrioti”. Eu(tot ardelean), va doresc, dragi patrioti, sa fiti in primele randuri(carne de …. tun), in caz de va fi nevoie de voi! Sanatate si sa aud numai de bine de voi, „patriotilor”!

 • Cypher Smith

  Bună ziua,
  Ai nevoie de un împrumut legitim? la o rată a dobânzii
  3%, ne oferă împrumuturi pentru persoane fizice și organizații
  locale și internaționale, ne-am da împrumuturi variind de la $ 1000 la $
  100000000. Împrumuturilor noastre sunt bine asigurate și maxim
  Siguranța este prioritatea noastră, noi oferim împrumuturi sunt disponibile.

  * Credite personale (Secure și Unsecured)
  * Credite de afaceri (Secure și Unsecured)
  * Combinație de împrumut
  * Împrumut de consolidare și multe altele:

  Daca sunteti interesati sa ne contactati cu primirea acestui e-mail pentru a permite finalizarea tranzacției, se poate ajunge prin e-mail: cyphersmithloanfirm@gmail.com

  Cel mai bun Regard,
  M.. Cypher Smith
  C.E.O / Consultant General.
  Cypher Smith împrumut Firm.
  cyphersmithloanfirm@gmail.com

 • MKB

  Cine crede ca nazismul a pierdut „razboiul” se insala amarnic. Da, a pierdut doar o batalie dar nu si razboiul. Adevaratul razboi inca nu a avut loc. Cand va incepe atunci va fi vai si amar pentru cei care in momentul de fata ii denigreaza si fac tot ce le sta in putinta sa ii impiedice pe neonazisti sa refaca nazismul. Cand nazismul va reveni in forta atunci sa ii vad pe „vitejii” de astazi care se dau mari aparatori ai drepturilor omului, pe cei care ii pupa in cu pe tigani. Cand nazismul va lua amploare in toata Europa sa ii vad atunci pe tigani unde or sa mai fuga, sa ii vad atunci cu cei ii mai ajuta palatele si BMW-urile, euroii tot ce si-au insusit prin furt, trafic de carne vie etc etc. De data asta pentru ei si multi altii va fi iadul pe pamant. Daca la sfarsitul razboiului mai erau cca 10000 in viata in lagare acum 10000 v-or disparea saptamanal de pe fata pamantului. Faptul ca Auschwitz-ul a ramas inca in picioare ar trebui sa le readuca aminte multora ca la fel ca si bunicii lor si ei v-or trece pe acolo. Au facut si continua sa faca mult rau pe unde stau si pe unde trec. In cei 4-500 de ani de cand nu mai sunt sclavi au refuzat si refuza in continuare sa se civilizeze, au fost ,sunt si prefera sa ramana in continuare ostili fata de romani si nunumai. De aceia nici nu mai trebuie condamnati pentru ce deja s-au condamnat singuri. Pana la eradicarea lor nu mai este decat o chestiune de timp, poate cel mult 10-20 de ani de acum incolo. Insa pana atunci, pana la eradicare lor, Dumnezeu sa aiba mila de poporul roman si de toate popoarele unde rasa tiganeasca continua sa se extinda ca o plaga prin numarul de progenituri pe care le face pe banda rulanda pe banii si spinarea tuturor popoarelor care au fost infestate de aceasta rasa net inferioara din punct de vedere genetic. Pana ce nazismul va reveni in forta va trebui sa suportam in continuare toate faredelegile lor si sa fim sfidati in continuare de prezenta lor printre noi, de palatele lor, de manelele lor si multe alte. Vom continua sa platim taxe la facultati pentru copii nostrii in timp ce copii lor v-or intra la fara taxa, v-om plati chirii de sute de euro in timp ce ei v-or continua sa primeasca case nationalizate de la stat cu chirii de ordinul a catorva zeci de lei, v-om continua sa platim impozit pe venit in timp ce ei isi v-or face PFA-uri dar ne platitori de impozit. Da, v-om plati pentru ei dar va veni si ziua cand ei v-or plati cu varf si indesat, cand v-or cere indurare dar nu va avea cine sa le-o ofere. Si toti cei care le va lua apararea chiar si roman sa fie va plati alaturi de ei pentru tradare de neam. Toti romanii care v-or indrazni sa ascunda sau sa apere vre-un tigan in acele momente v-or fi trimisi in lagare la un loc cu tiganii de care a prins atata „drag si mila”. Pana atunci Dumnezeu sa apere Romania si poporul roman de tot ce este rau

 • gorepirgu

  asta s-a-ntâmplat, mon cher, pentru că mulţi dintre co-etnicii mei sunt prostiţi de propaganda xenofobă, iar reprezentanţii voştri din parlament fac alianţe… neinspirate! uite cu ce gunoaie vine în ziua de azi un miliţian, deputat al partidului cu care v-aţi aliat:
  https://www.facebook.com/MihaiBogdanDiaconu?fref=ts

 • Elina Johnson

  Sunteți în căutarea pentru un împrumut? Sau ai fost refuzat un împrumut de către o bancă sau o instituție financiară pentru unul sau mai multe motive? Ai locul potrivit pentru soluții de împrumut chiar aici! Elina Johnson firmă de împrumut ne sunt limitate în a da împrumuturi pentru companii și persoane fizice, la o rată scăzută și accesibile dobândă de 2%. Va rugam sa ne contactati prin e-mail de astăzi, prin intermediul elinajohnson11@hotmail.com

  DATE SOLICITANT:

    1) Numele complet:
    2) Țară:
    3) Adresa: o
    4) Statul:
    5) Sex:
    6) Stare civila:
    7) Ocupatia:
    8) Număr de telefon:
    9) Poziția prezent la locul de muncă:
    10) Venitul lunar:
    11) Suma de împrumut Necesare:
    12) Durata de împrumut:
    13) Scopul creditului:
    14) Religie:
    15) Ați aplicat înainte;
    16) Data de naștere;
    mulțumiri,
  Doamna Elina Johnson

 • neo nazi

  cel sau cea care a scris articolul e clar ce etnie are. afara afara cu ungurii din tara!!

 • gigel

  Suntem in 2015 … ce frumos.
  Surpriza mea, am fost la deschiderea unei cafenele din centrul Iasi-ului, ca barman, si un grup de cocalari folkisti au fredonat impreuna cu un public restrans (cam 10 persoane) ” sa-i f***em in gura pe tigani „. Sunt roman , dar am foarte multi prieteni rromi (tigani).
  Va place ? How about that ? Rusine e putin spus … am plecat de la acea cafenea a doua zi, nu am mai venit la servici si i-am reprosat italianului , patron fiind, de manifestarile rasiale care au avut loc in locatia sa si ca nu pot lucra in asemenea conditii.
  Ma intreb daca era macar un tigan acolo, ce s-ar fi intamplat.
  LA CAFFE FORTUNA – se cheama locatia si nu va recomand sa calcati pe-acolo !

 • adrian

  Sa va iau in pula de unguri, v-as arata eu voua tot autonomie , futuva-n gura, in lagare de concentrare ati fi gazati

 • Codreanuu

  Tind sa cred ca esfi un maghiar spurcat care ne faci pe noi, romani, rasisti dar de militiile maghiare care militeaza pentru independenta?Cei care au calcst steagul romanesc in picioare si i-a dat foc sau tanara agresata ca purta tricolorul, bine i-a facut.

 • sireteanu T.

  inteleg dorinta ungurilor de protejare fata de ticalosia miticilor – degeaba au folosit ei si noi arma pasnica a democratiei-kk!miticii trebuie sa fie dincolo de granita ardealului si asta o dorim si noi romanii alturi de maghiarii care din pacate sunt deseori cu manifestari mai putin amicale- dar nici noi nu stralucim! ma intreb oare nu cumva exista grupe secu care trec automat la extreme si o parte si alta ca sa nu cumva sa ne dam man si sa reusim sa debarcam parazitismul bucurestiului extins peste carpati?

 • RUTH EDWIN

  Buna ziua, numele meu este dna Ruth Edwin, o victima a fraudei în mâinile creditorilor false. i-au pierdut aproximativ 23.000 €, deoarece am nevoie de un capital mare de 55.000 €. Aproape ca a murit, am avut nici un loc pentru a merge. afacerea mea a fost distrusa, iar în acest proces am pierdut fiul meu. Nu am putut sta din nou, acest lucru se întâmpla. în august 2015, am întâlnit un prieten bun, care mi-a prezentat o mama buna, doamna Mary William, ca în cele din urma ma ajutat sa asigure un credit într-o companie. Mama buna Vreau sa folosesc aceasta ocazie pentru a va mul?umesc, ?i poate Dumnezeu sa continue sa va binecuvânteze. Am dori, de asemenea, sa foloseasca aceasta oportunitate de a consilia colegi românii, ca exista mai multe escroci acolo, a?a ca, daca ave?i nevoie de un împrumut, ?i doresc sa ob?ina un credit rapid, numai prin dna înregistra Mary William prin e-mail: marywilliam902@gmail.com. De asemenea, pute?i sa ma contacta?i prin intermediul acestui e-mail: ruthedwin98@gmail.com. daca ave?i orice îndoiala. te rog ea este singura persoana de încredere ?i de încredere.
  Mul?umesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: