Mândrie Transilvană

E timpul să recunoaștem că Transilvania e o regiune multiculturală cu o moștenire multiculturală.
E timpul să ne recunoaștem reciproc valorie, e timpul să ne recunoaștem reciproc moștenirea culturală, e timpul să ne recunoaștem reciproc nevoile.
E timpul să îngropăm trecutul.

E timpul, ca după 250 de ani de naționalisme sufocătoare venite de la Budapesta mai apoi de la București, să lucrăm împreună pentru revenirea măcar parţială la identitatea noastră comună, cea transilvană, o identitate regională acceptată de toți locuitorii acestei țări pe parcursul a sute de ani pâna la răspândirea naționalismelor divizatoare din amândouă părți.

Este în interesul nostru comun să ne recăpătăm identitatea. Numai așa o să putem trăi în liniște și toleranță. Ardealul este al nostru, noi cei care îl locuim, indiferent de etnie, limbă, cultură sau religie.

Eu cred că înainte de toate noi trebuie să fim ardeleni:

Cred în identitatea ardeleană ca şi o identitate regională, supranaţională. Nu o gândesc nicicum împotriva cuiva, nu o gândesc cu nici-o conotaţie „separatistă” de România. O gândesc pur şi simplu ca şi identitatea să zicem a bavarezilor, tirolezilor care sunt mândrii de regiunea lor, dar de asemenea loiali ţării în care trăiesc.

Cred că Transilvania este o regiune foarte originală datorită compoziţiei multietnice şi datorită unor tradiţii foarte lungi de convieţuire etnică. Naţionalismul indus de la Budapesta sau de la Bucureşti a spart acea coeziune socială care exista înaintea acestor mişcări.

Indentitatea natională a românilor, maghiarilor sau saşiilor nu poate fii luată, nici nu trebuie. Dar peste toate astea, cred ca este potrivit să ne apropiem printr-o identitate care nu ne separă, ci din contră ne uneşte. Acesta este transilvanismul. O identitate de care putem cu toţii să fim mândri, pentru că fiecare îşi are locul lui în ea.

Transilvania este un unicat în Europa Centrală şi de Est din perspectiva legiferării foarte timpurii a convieţuirii mai multor naţiuni şi religii. Moştenirea noastră, a ardelenilor ar fi la fel de săracă fara mănăstirile ortodoxe româneşti, dar şi fără pelerinajul catolic de la Csíksomlyó sau biserica evanghelică fortificată de la Biertan. Am fi cu toţi mai săraci fără moştenirea culturală a Şcolii Ardelene, fără bijuteria medievală germană a cetăţii Sighişoarei, fără centrul istoric maghiar a Clujului sau fără muzica inspirantă a rromilor.

Este timpul să ne regăsim indentitatea comună: transilvanismul.

Reclame

39 responses to “Mândrie Transilvană

 • olahus

  In primul rand, felicitari pentru clip -tu l-ai facut?

  In al doilea rand: de acord cu Transylvanian pride, atata timp cat nu devine sinonima cu hatred towards Wallachia and Moldavia or even Budapest*, asa cum se manifesta ea la unii ardeleni (vezi reactii pe blog de tipul „tiganii de la Bucuresti”. Si, fireste, atat timp cat nu este acea mandrie a celor care vor desprinderea administrativa de Romania (ma refer la secesiunea sustinuta de o mana de ardeleni, nu la autonomie).

  Ardealul are un spirit propriu, pe care il iubesc. Insa la spiritul sau au contribuit (in bine!) si Budapesta si Bucurestiul. Sigur, administratiile din cele doua capitale sunt raspunzatoare si de disensiuni, si de politici de asimilare si de discriminari rusinoase.

  Dar oare ar mai fi existat acele cetati sasesti pe care le arati in clip, daca un cap incoronat de la Budapesta nu ar fi decis colonizarea sasilor? Vechile biserici ortodoxe pe care le arati ar mai fi fost ele atat de numeroase, daca principii romani de la Bucuresti (sau Targoviste/Iasi/Suceava) nu i-ar fi sprijinit pe fratii lor de peste munti?

  In opinia mea, Ardealul se afla in cea mai buna situatie acum, cand nu mai exista granite la est si la sud, dar, practic, nici la vest (e momentan nevoie de pasaport, dar si acesta va „disparea” dupa intrarea in spatiul Schengen). Exista inca disensiuni si provocari din interior sau de la cele doua capitale, dar si multa pace si un context european de care va urez sa profitati la maxim. (dar in limitele constitutiei 😉 )

  __________
  * ura fata de … (pentru cei ce nu inteleg engleza)

 • Lolka

  Să facem un brand:
  Transylvania. I’m lovin’ it!

 • Tihi

  Da eu am facut clipul. Dupa multe ore de cules si ales fotografiile, de gandit mesajul, si de ales muzica asta a iesit.

  Sper foarte mult sa nu deranjeze pe nimeni. Eu in nici un caz nu percep mandria transilvana ca si ceva existand impotriva altor regiuni ale Romaniei, sau impotriva Bucurestiului sau Budapestei.

  Cred ca identitatea regionala este un lucru foarte important si folositor intr-o Europa Unita unde se puna un accent din ce in ce mai mare pe regiuni. Cred ca in Ardeal este cu atat mai importanta cu cat este o zona de contact a cel putin doua natiuni, daca nu a mai multora. Identitatea transilvana ar putea fi solutia dizolvarii conflictelor nationale din aceasta regiune.

 • Diana Dragomir

  Foarte fain! Bine ar fi sa se faca si pentru celelalte regiuni ceva similar!

 • calinsverige

  E timpul!

 • Diana Dragomir

  Poate clipul va fi preluat si de agentii/firme de turism:)

 • dadatroll

  Unguri vor sa fure Ardealul. Mie numi plac unguri.

 • csaga

  Ai dreptate, esti un om cu adevarat European!

 • Phosphoros

  Problema apare atunci cand vii sa vinzi produse second-hand sau expirate pe meleagurile mioritice. Doctrina postmoderna si postmodernista a multiculturalismului este de ceva vreme declarata falimentara. Pragmatic, nu functioneaza, nimeni nu isi da interesul sa o faca sa functioneze si nici macar nu ii vede rostul. Iar in ceea ce spun nu e vorba de nici un ingust determinism etnic, ci e o constatare a starii de fapt. Alteritatea nu a trezit si nici nu va trezi in realitate vreodata sentimente de iubire, prietenie, ci doar in utopiile unor birocrati.

  Pur si simplu enuntarea distincta a Transilvaniei fata de supra-cadrul ei national romanesc este o dovada sofistica a unui separatism psihologic. Inainte de a fi ardelean, eu sunt roman. Faptul de a apartine unei comunitati bio-culturale (a se vedea Gehlen) este determinant pentru individ intr-o masura mult mai mare decat a apartine unei particularizari tribale sau a unei trivializari inguste regional-provinciale. QED

 • proclet

  E timpul sa ne intoarcem in Mongolia.

 • blogideologic

  Viktor Orban nu vine de la Budapesta?!

 • blogideologic

  Exemplul unui maghiar din Cluj care venea la Nova Roma (Bucurestiul vazut de Keyserling) sa caute excelenta :
  http://blogideologic.wordpress.com/2007/12/12/meder-laszlo-ferencz/

 • Tihi

  Da, Orbán Viktor vine de la Budapesta. Ar face si el mult mai bine sa nu vina sa faca campanie in Ardeal, sa atata maghiarii unul impotriva celuilalt. Mai bine ar sta si el acasa.

 • diogene73

  In imensa mea prostie am crezut ca principiile pe care le declarati ar fi fost si reale. Mai aveti putin si va veti trezi si cu o limba „transcarpatica”. Nu ca m-ar mira prea tare, dar cel putin fiti mai originali, daca tot vi se pare ca sinteti atit de speciali, supranationali !

 • szekelyj

  Complet de acord… Mi-a placut filmuletul (mai ales ca nu ai omis nici castelul din Carei)…

 • Vlad

  Salut. In loc de „indentitatea comună: transilvanismul” intr-un articol din 22, eu si Andrei Trandafira am propus altceva (o alta metoda de a elimina discriminarile etnice): http://www.cadi.ro/index.php?page=second_articles&a=74

  Sunt curios ce parere ai.

 • olahus

  @Vlad Tarko

  O idee complexa si curajoasa… dar v-ati gandit ca UE ar putea disparea la un moment dat si daca da, ce s-ar alege de un astfel de mecanism pe care il propuneti.

  Eu nu cred ca s-a dus vremea, pentru totdeauna , pentru statul suveran si unitar. Acum e necesar sa se descentralizeze si sa renunte la anumite atributii in anumite domenii, dar nu prea mult, pentru ca sfarsitul proiectului UE este mult mai aproape decat banuim, din pacate (in cel mult 100 de ani, iar 100 de ani e putin la scara istoriei).

 • olahus

  In alta ordine de idei, felicit autorii blogului, pentru lumea care a inceput sa il frecventeze. Ca sunt liberali, conservatori sau de extrema, majoritatea celor de aici sunt intelectuali de (foarte) buna calitate, unii cunoscuti, altii necunoscuti dar valorosi.

 • Vlad

  Ma indoiesc ca UE se va sfarsi. E adevarat ca de la caderea Imperiului Roman toate proiectele de unificare europeana au esuat, insa UE pare un proiect diferit. Toate incercarile anterioare de unificare a Europei, din Evul Mediu si pana la Hitler, s-au bazat pe forta; insa UE e o retea de state care se asociaza voluntar acceptand un set comun de valori. E cu totul altceva decat tot ce-a fost pana acum.

  Mi se pare ca UE se va sfarsi doar daca statele vor da prea *mare* importanta suveranitatii lor (ideii de „stat national”) sau daca uniunea in loc sa ramana o retea, asa cum e acum, va incerca sa devina un stat federal cu o anumita autoritate centrala.

  Cam asta-i imaginea mea despre de ce exista UE: in primul rand pentru ca ofera avantaje economice foarte mari statelor membre (datorita liberalizarii pietelor si eliminarii taxelor vamale) si pe de alta parte pentru ca reprezinta un mijloc prin care statele mici din Europa (adica practic toate) capata un cuvant de spus pe scena internationala. Daca de pilda Romania convinge UE sa sustina o anumita idee, atunci acea idee are sanse mult mai mari de a fi implementata la nivel global, decat daca Romania ar sustine ideea respectiva de una singura (e.g. la ONU sau in relatii bilaterale cu N state). E greu de vazut cum ar putea fi obtinute aceste avantaje altfel decat prin existenta UE. Iar aceste doua avantaje ar fi anihilate pe de o parte de nationalism (care cere taxe vamale – „trebuie sa ne aparam muncitorii „nostri””) si pe de alta parte de federalism (care ar lua intr-o anumita masura puterea locala sa o mute la centru).

 • olahus

  „Ma indoiesc ca UE se va sfarsi”. Vlad, numai Dumnezeu este vesnic.

  „Daca de pilda Romania convinge UE sa sustina o anumita idee, atunci acea idee are sanse mult mai mari de a fi implementata la nivel global”

  De acord!

 • George

  Nu am gasit un loc mai bun decat acest comentariu pentru a va da de stire despre o expozitie foto care are loc zilele astea in Budapesta – Szabadsag Ter (chiar se potriveste cu blogul vostru 🙂 ), in fata Televiziunii Maghiare.

  Tema este ‘100 de chipuri ale Transilvaniei’. Iata si site-ul:

  http://www.100erdely.com/rom/index.html

  Nu arata rau – exista panouri in maghiara si romana despre tematica, dar textele care insotesc fotografiile sunt doar in maghiara. De asemenea – firesc poate tinand cont de context – este reflectata mai mult viata comunitatii maghiare. Oricum, ma bucur ca se intampla astfel de lucruri. Acum vreo doua saptamani am vazut o reclama in maghiara pe Casa Presei in Bucuresti, iar azi, privind fotografii din Ardeal in centrul Budapestei, am ascultat cu placere, desi nu-s religios, ‘Trei Crai de la Rasarit’.

  O sa fac cateva fotografii… ale fotografiilor in zilele urmatoare si poate pun ceva pe blogul meu. Daca vreti, vi le trimit si voua.

 • Despre poduri/Hídakról* « Limba Cailor

  […] un pas către împreună l-a făcut, pe blog,  Tihi, cu clipul lui, invitându-i pe ardeleni să îşi (re)descopere identitatea culturală comună. Clipul lui Tihi poate fi folosit că un element de legătură între români, maghiari, şi […]

 • Despre poduri/Hídakról* « Limba Cailor

  […] un pas către împreună l-a făcut, pe blog, Tihi, cu clipul lui, invitându-i pe ardeleni să îşi (re)descopere identitatea culturală comună. Clipul lui Tihi poate fi folosit că un element de legătură între români, maghiari, şi […]

 • waszlaw

  fain filmu’

 • Radu S

  @Tihi: mi-a placut la nebunie, felicitari! Dar de unde-i melodia de fundal?

 • ela

  intr-un timp in care romania abia a invatat ca e o tara, si ca ardelenii , moldovenii, muntenii etc, sunt o singura natiune poate nu e oportun sa apelam iar la afirmarea diferentelor dintre noi. adica atatia oameni luminati au incercat sa cultive in poporul acesta constiinta identitatii si noi renuntam la bruma de istorie pe care o avem… fara identitate si unitate suntem iar triburi si triburile nu prea isi pot hotari soarta.

 • Tihi

  @Radu S:

  Melodia apartine lui Yanni. Cantecul se numeste Santorini.

  Vezi aici: http://www.youtube.com/watch?v=Ecm-RFL8nNM

  @ela:

  Eu cred ca viitorul apartine identitatilor regionale, supraetnice. Statele nationale isi pierd treptat importanta. Oricumi ele au fost un vis rupt de realitatile de pe teren a unor oameni cu capul fierbinte de prin sec. XVIII-XIX.

 • Lucian Vasile

  Nooh, eu cred că tu meriţi nişte lecţii de istorie. Dacă vrei, facem chetă să îşi luăm un manual de istorie.

 • Tihi

  Hm da…Dupa ce m-am uitat pe blogul tau, am inteles de ce ai lasat un astfel de comentariu. Bucuresti, Basarabia, Paunescu, „credinta dacica”, regalitate…nationalist convis de Buc. pe scurt. Nu esti cumva si membru Noua Dreapta?

  Voua nu o sa va placa niciodata identitatea transilvana. Dar nu va faceti grij: nici nu va este adresat.

 • waszlaw

  luciane, daca crezi in manuale…
  p.s. istoria e a oamenilor…ceea ce e scris e ca stirile ,prezinta o latura a realitatii.
  p.p.s. sunt roman, pt. a evita orice confuzie.

 • Lucian Vasile

  Nooh, eu sunt din oraşul în care a trăit generalul Moşoiu, cel care a condus trupele române care au ocupat Budapesta, în 1919.

  Deci nu-s din Bucureşti 🙂

  Apropo, ştii măcar cum a fost ocupată Budapesta? Cu 400 de soldaţi români :))

 • Temesvar

  asta cu 400 mi se pare nerealist, da si tu un link de unde ai scos suma, iar Budapesta a fost ocupata fiindca trupele militare maghiare au suferit cea mai mare pierdere de personal dintre fortele triplei aliante, practic comunistii lui kun bela au profitat de debandana din societatea maghiara, si s-au preocupat sa puna mana pe putere si nu sa-si reorganizeze trupele militare, iar populatia civila n-a ripostat invaziei romanesti fiind demoralizata total dupa pierderea razboiului, pe cand voi n-ati mai avut nici un conflict pe teritoriul propriu de cateva luni ati avut timp sa va redresati militareste, si ati profitat de anrhia politica si militara a ungariei

 • Pornesc în campania electorală « Limba Cailor

  […] Nationalistii maghiari nu ma plac pentru ca am atacat in nenumarate randuri in presa maghiara din Romania ideile radicale ale PCM-ului, ale lui Tőkés si ale organizatiei de extrema dreapta EMI. Ideea ca ii deranjeaza faptul ca am criticat politica bisericilor istorice maghiare de excludere treptata a liceelor maghiare de stat din cladirile retrocedate este doar o scuza. De fapt ei nu ma plac de mult, de pe vremea cand i-am criticat in cele doua campanii electorale tecute, si la europarlamentare si la locale. Nationalistii romani nu ma plac pentru ca am criticat cu desavarsire in acest blog politica de continuare a ignorantei fata de maghiarimea din Cluj al lui Emil Boc, xenofobia extremistilor de la Noua Dreapta, si am incurajat posibilitatea reinvierii unei identitati regionale comune transilvanene. […]

 • atol

  Imi place cum vorbesc ungurii despre cultura romanilor din Transilvania acum la 90 de ani de la unirea cu Romania. Oare asa vorbeau si inainte de 1918?

 • blogideologic

  „iar populatia civila n-a ripostat invaziei romanesti”
  Să numeşti drept „invazie romaneasca” eliberarea Ungariei de sub ocupaţia bolşevică a sovietelor lui Bela Kun mi se pare o culme a chauvinismului ! Ungaria aceea nu fusese construită oare de prinţul regent latin Eugeniu de Savoia născut la Paris ? Pentru ce regalitate a fost prinţ regent Eugeniu de Savoia ? Nu cumva pentru regalitatea de care ascultau şi trupele româneşti ? Şi era o regalitate pentru ROMANIA NEOACQUISTICA hotărâtă în secolul XIX tot la Paris, nu uitaţi aceasta!

 • xlescu

  Omu asta ar trebui sa se vada mai intai pe el in oglinda si sa isi dea seama cat de mandru poate fi el cu sine insusi,ca e un gunoi si apoi sa vorbeasca de Transilvania.

 • Despre poduri/Hídakról* « MaghiaRomania

  […] un pas către împreună l-a făcut, pe blog, Tihi, cu clipul lui, invitându-i pe ardeleni să îşi (re)descopere identitatea culturală comună. Clipul lui Tihi poate fi folosit că un element de legătură între români, maghiari, şi […]

 • Http://Bargainpricedluckystrikecigs.Webs.Com/

  Awesome blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost
  on everything. Would you advise starting with
  a free platform like WordPress or go for a paid option?
  There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Thanks a lot!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: