A romanian* Obama?

Greu si inutil de descris in cuvinte bucuria pe care am simtit-o cand am deschis internetul si, dupa doua incercari ratate de a deschide yahoo, am aflat, in sfarsit, cine a castigat alegerile in SUA.

Specialitatea politicienilor este sa dezamageasca, stiu. Dar avem toti nevoie de momente in care sa uitam asta si sa ne permitem sa ne iluzionam, cel putin pentru o zi. Ca atunci cand a castigat CDR, si majoritatea generatiei tinere si a intelectualilor a crezut ca Romania se va schimba peste noapte -sarbatoarea, iluzia de cel putin o noapte au facut „toti banii” !!
Revenind insa la Obama: Romania nu este SUA, dar totusi, hai sa va propun un exercitiu:

Ce persoana de origine minoritara, daca ar candida in Romania, ar reusi sa obtina cele mai multe voturi din partea majoritarilor? Nu intreb cine ar castiga alegerea, nu se pune in Romania.

Atentie, se pun numai cei care si-au recunoscut pe fata originea minoritara, chiar daca este vorba despre unul dintre parintii lor sau stramosi.

Astept estimarile voastre!

*in sensul de cetatenie, nu de etnie


19 responses to “A romanian* Obama?

  • Dan Selaru

    L-as vota si as pleca in campanie pentru Péter Eckstein-
    Kovács. Cel mai rational si cinstit personaj din politica romaneasca.

  • Egy Gondolat Bant

    Estimarea mea I: Gheorghe Frunda.

    Estimarea mea II: Mădălin Voicu.

    Estimarea mea III: Varujan Vosganian.

    Alte variante (mai în glumă, mai în serios): Adi Minune, Vali Vijelie, şcl.

  • ishmael

    mie imi place Gyorgy Frunda … mi-as dori intr-o zi sa vad o alta conducere la UDMR … de la alte minoritati nu vad oameni capabili pt o asemenea raspundere

    @dan selaru – nu exista personaje cinstite in politica, mai ales cea romaneasca

  • Lolka

    Ca minoritar (din punct de vedere pur technic, ca nu ma simt asa) cred ca Eckstein ar avea sanse reale (sensu Romania), daca ne gandim numai la minoritatile etnice.
    Daca ne gandim la minoritati sexuale sau rasiale, nu cred ca in momentul de fata are cineva vreo sansa nici pentru atingerea de 2%.

  • Dan Selaru

    E foarte usor sa manjesti totul, mai greu e sa alegi. Multi nu fac efortul. Si mi-as dori niste dovezi ca Eckstein Kovacs, Cristi Diaconescu, Crin Antonescu sau Raluca Turcan sunt necinstiti. Fara culoare politica.

  • olahus

    @Lolka: Mersi de comentariu. Ma refeream la minoritatile etnice. Ce intelegi prin „minoritati (…) rasiale”, in context romanesc?

  • E. Ferencz Judit

    Preşedintele executiv al UDMR a declarat zilele trecute, mai în glumă, mai în serios, că România ar putea avea un premier maghiar dacă în State va fi ales un candidat de culoare. După care şi-a nuanţat niţel spusele, adăugând că mai sunt necesare şi câteva secole de democraţie. Hai, poate exagerează, nu-i nevoie de sute de ani. Dar… marea majoritate a ungurilor din administraţia centrală a ajuns aici prin UDMR. Altminteri abia dacă ar exista funcţionari maghiari prin ministere şi alte instituţii ale statului. Oricum, chiar cu sprijinul UDMR, maghiarii sunt practic excluşi din unele structuri, alde armată, interne ect. Deci până la preşedinte sau premier minoritar mai tre’ schimbate chestii, zic şi eu.

  • Razvan Antonescu

    Tinand cont de faptul ca intrebarea este suficient de deschisa cat sa permita interpretari, in mod sigur Adi Minune are cele mai multe sanse in fata celor numiti mai sus….

  • Istvan

    I. Clarvăzătoarea Maria din ziarul de zi cu zi.( minoritate rromă)

    II. George Becali, din partea minorităţii aromâne.

    III. Vadim Tudor, din partea minorităţii parlamentarilor în curs de spitalizare.

  • Lolka

    @Olahus
    RÁSĂ1, rase, s.f. 2. Fiecare dintre grupurile biologice de populaţii, caracterizate prin culoarea părului, a pielii şi prin alte particularităţi exterioare. – Din fr. race, germ. Rasse.

    Vezi Omaba, sau indienii ajunsi minoritari in SUA, etc.

  • solovastru

    Cine sa fie prim-ministru? Gyorgy Frunda? Acest Hrebenciuc , acest Viorel Catarama , acest Trita Fanita al UDMR? Nu sintem satui de atita lichelism politic romanesc ne mai trebuie si niste lichelism unguresc?

    De cine se vorbeste de Eckstein-Kovacs? E acelasi Eckstein-Kovacs care era sa se ia la bataie in Parlament cu ocazia discutarii ordonantei Gojdu? Apropo daca acest blog este dedicat discutiilor deschise si (cat de poate) obiective pe problematica interetnica romano-maghiara de ce nu incepem o discutie si despre ordonanta Gojdu ?

  • olahus

    Pai de ce nu sa vorbim si despre ordonanta Gojdu: esti invitatul meu. As vorbi si pe blog, printr-un articol, daca as fi citit mai mult despre acest subiect.

  • Egy Gondolat Bant

    Pt. Solovăstru: de ce-l compari pe Frunda cu Hrebenciuc?

    Întreb nu pentru polemică, ci pentru a mă informa. Mie-mi place de Frunda, recunosc. De ce? Pentru că este un politician spălat, echilibrat.

    Şi între noi fie vorba, ştie şi româneşte ca un român – fără mare importanţă, căci nu ne apucăm să-i rejectăm pe oameni pe motiv că nu au un accent „fără cusur”.

    Eu cred că un preşedinte ungur în fruntea statului ar fi un lucru foarte bun. Minoritatea maghiară este prima să ofere un om pentru un post de asemenea talie (ar mai fi rromii, dar ei mai au de recuperat) şi România ar câştiga enorm atât intern cât şi pe plan extern dintr-o asemenea alegere.

    Însă, un lucru foarte important: competenţa trebuie să meargă înaintea etniei.

  • solovastru

    Frunda „spalat” , „echilibrat” ??? Give me a break man!

  • Claudia S.

    Interesant e ca ziarele franceze din 6 noiembrie titrau aceeasi intrebare pe prima pagina, evident, in context francez.
    Problema cu aceasta intrebare este ca porneste de la ipoteza ca Obama este minoritar. Ori, mare victorie in aceste alegeri, a fost ca SUA a dovedit ca cetatenii ei sunt egali indiferent de culoarea lor. De cand spune SUA ca americanii sunt egali in drepturi? Cat timp le-a luat sa ajunga aici? ( …si mai au mult pana departe).
    In contextul romanesc noi nu sustinem egalitatea oamenilor nici macar la nivel de discurs, legislatie sau la nivel individual in clasa politica. Asa ca, desi la nivelul unor comunitati egalitatea aceasta se vede practic, ea nu are sanse sa treaca peste „educatie”, „traditie” s.am.d. nici macar pentru cateva voturi…

  • murphy

    Eckstein si Johannis acum

    in viitor mai multi, da numai daca se schimba sistemul de vot; am eu o teorie, ceva de genul oul si gaina: acum politicienii unguri nu se adreseaza majoritatii pentru ca trebuie sa conserve procentul udmr, respectiv reprezentarea in parlament/guvern, iar majoritarii nu voteaza unguri pentru ca toti candideaza pt udmr si nu li se adreseaza direct

    prin schimbarea sistemului de vot (in uninominal) cred ca ar aparea in tot felul de zone mici obama (cum e Johannis la Sibiu); ungurii si nemtii au un capital important la capitolul seriozitate care i-ar avantaja mult intr-o campanie in care s-ar adresa in primul rind majoritarilor

  • olahus

    @murphy: „prin schimbarea sistemului de vot (in uninominal) cred ca ar aparea in tot felul de zone mici obama (cum e Johannis la Sibiu)”

    eu cred ca prin schimbarea totala a sistemului de vot (nu cel de compromis de acum), multi UDMR-isti nu ar intra in parlament, cu exceptia candidatilor din secuime si eventual prin Bihor. Astfel, ar putea fi 2 consecinte:
    1)UDMR ar incepe sa se adreseze mai mult majoritarilor, cel putin ardelenilor

    2)Policienii romani nu ar putea rata 3-4% din electorat ramas nereprezentat si ar incepe sa se adreseze maghiarilor altii decat secuii.

  • olahus

    PS: In sfarsti vad si eu pe cineva care-l nominalizeaza pe Johannis, ma asteptam de mai devreme

  • murphy

    si nu ar fi normal asa?

    s-a spus de asemenea ca pnl ar disparea daca s-ar aplica votul uninominal in 2 tururi; daca stam sa numaram primarii pnl cred ca nu mai e la fel de clar; pe acelasi principiu, udmr ar putea chiar creste procentual daca reuseste sa convinga

    alta varianta ar fi ca partidele nu ar mai ocoli secuimea si si-ar dezvolta aripi dedicate acesteia (eventual prin divizarea udmr in socialisti/liberali/etc) – de asta le e frica de fapt;

    insa asta se va intimpla oricum daca nu se reformeaza; vezi bine ca romanii verzi s-au imputinat (in parlament si pe strada), cit crezi ca va mai trece pina partidele romanesti isi vor permite sa atraga si sa ofere colegii bune unor tipi precum eckstein („pedepsit” de udmr acum)? eu cred ca a trecut vremea cind partidele nu isi permiteau sa nu fie nationaliste

Lasă un comentariu