Înţelegerea începe de la limbă

Scurt şi la punct: revin pe blogCampania s-a terminat, alegerile s-au terminat, negocierile s-au terminat. Chestiunile spinoase al relaţiilor interetnice însă nu s-au terminat, şi nici nu se vor termina prea curând. Aşa că e timpul să mai reînvigorăm puţin discuţiile noastre.

Aşi începe prin a publica aici un post apărut pe blogul meu de campanie la data de 23 octombrie 2008. Textul se leagă de propunerea preşedintelui UDMR, Béla Markó, ca şi elevii români să înveţe limba maghiară în locurile unde populaţia este mixtă. O propunere foarte controversată în acele momente de tensiune maximă a campaniei, însă şi una care ar trebuii discutată şi în momente mai liniştite, cu capul limpede. De acea vă rog acum să (re)citiţi textul meu, şi să vă spuneţi opinia în comentarii:

„Marele scandal în jurul declaraţiei preşedintelui UDMR Béla Markó e de fapt un scandal artificial. După cum spunea Mihai Hurezeanu alaltăieri la Realitatea Cluj: „se scapă şansa unei discuţii reale despre această chestiune”.

Învăţarea reciprocă a limbii este un lucru absolut firesc în regiuni multietnice din numeroase ţări europene şi nu numai. De exemplu: în Belgia flamanzii învaţă franceza, în Quebec (Canada) francofonii învaţă engleza iar anglofonii din Ontario (Canada) învaţă limba franceză, in Elveţia cele trei limbi folosite curent (germana, franceza, italiana) sunt invatate de către cele trei comunităţi în funcţie de componenţa etnică a cantonului (zonei) de referinţă. La fel se întâmplă şi în Finlanda, unde limba suedeză (limbă oficială pe lângă cea finlandeză, deşi populaţia suedeză este 5,5% din total) este învăţată şi de către finlandezi în cazul comunităţilor mixte.

Cunoaşterea limbii celuilalt ajută foarte mult la cunoaşterea reciproca a culturii, civilizaţiei. Cunoasterea reciproca duce la intelegere. Reciprocitatea însă lipseşte aproape total la noi. Maghiarii din România nu sunt înţeleşi de către majoritari în primul rând pentru că acestia nu le înţeleg limba, nu înţeleg majoritatea comunicării lor, presa lor, literatura lor, discuţiile lor, forumurile lor, blogurile lor, etc.
Accesul limitat al vorbitorilor doar de limba română la informatiile în limba maghiară a dus inevitabil la o lipsă parţială sau uneori totală de întelegere, de cunoaştere, de colaborare.

Astfel aproape toate informaţiile care ajung la români despre maghiarii din România ajung distorsionate. Nu de puţine ori se întâmplă aşa doar din reaua voinţă a presei centrale de la Bucuresti. Majoritatea celor din Bucureşti care scriu despre maghiari, despre UDMR, despre autonomie nu înţeleg limba, nu ştiu detalii, nu ştiu dedesubturi, nu ştiu mai nimic şi nici nu vor să afle despre ce înseamna moştenirea comună ardeleană.

Învăţarea, chiar şi opţional, a limbii maghiare de către elevii români ar deschide noi ferestre, şi ar putea fii un nou capitol în relaţiile interetnice din Ardeal. Nimeni nu ar avea nimic de pierdut. Ce ar pierde un elev sau student român dacă ar afla mai multe despre vecinul său, despre colegul de fotbal, sau despre prietena sa?

Trebuie să ne cunoaştem mai bine. Trebuie să ne cunoaşteţi mai bine. Maghiari cunosc limba română, cultura română, literatura română, mentalitatea românilor, etc. Dar convieţuirea în comun înseamnă şi cunoasterea de către români a culturii maghiare, a mentalităţii maghiare, a moştenirii maghiare.

Conlocuirea armonioasă presupune respect reciporc. E greu să respecţi ceva ce nu cunosti, ceva despre care auzi numai scandaluri isterice naţionaliste la tv. Sunt absolut sigur că dacă tinerii români din comunităţi interetnice ar cunoaşte limba maghiară mentalitatea lor faţă de minoritari s-ar schimba radical.

Toate partidele se luptă pentru electoratul în descompunere a PRM. Se licitează şi supralicitează cu declaraţii antimaghiare. Asistăm la o cursă între partide pentru votanţii naţionalisti care compun o masă din ce în ce mai mică, dar încă deloc de neglijat a electoratului românesc. Se ajunge în 3 minute de la cerinţa cunoaşterii reciproce la iredentism, la extra-folositul pericol asupra integrităţii teritoriale a României. Deja îmi vine să râd la astfel de declaraţii. De 18 ani aud numai de pericolul maghiar la orice doleanţă minusculă.
Cum ar afecta integritatea teritorială a ţării dacă copiii români ar învăţa limba maghiarilor in cele (aprox.) 30% din localităţile Transilvaniei unde maghiarii sunt într-un procent semnificativ?
Când scăpăm de astfel de isterii caraghioase?

Cred în introducerea limbii maghiare ca materie opţională (repet: opţională) în şcolile din localităţile unde maghiarii au un procent semnificativ (de minim 10-20%). Sunt sigur că ar fiemulţi care ar trăi cu şansa de a-şi cunoaşte trecutul (cei mulţi din familii mixte, sau cu strămoşi maghiari) sau prezentul (cei interesaţi sincer de conlocuitorii minoritari).

Înţelegerea reciprocă reală începe de la cunoaşterea limbii celuilalt, pentru că astfel se deschide o lume întreagă, lumea celuilalt. Am învăţat asta pe pielea mea.”


38 responses to “Înţelegerea începe de la limbă

 • caporal

  hai ca iti spune nenea ce efecte ar putea avea in timp asta cu invatarea limbii maghiare.
  cu timpul,se va ajunge la obligativitatea cunoasterii limbii maghiare pentru ocuparea oricarui post.ceea ce ar insemna a doua limba oficiala, autonomie, si absolut toate posturile importante din administratie sa fie ocupate de maghiari.
  care se stie pe ce baza vor face angajari…

 • Dan Selaru

  Cred ca este o idee foarte buna, din nefericire, o sa fie oprita de interese electorale sau, pur si simplu, din prostie. In acest moment cand granitele practic dispar excesele nationaliste sunt absurde. Cunoasterea unei limbi straine, maghiara, engleza, turca, bulgara sau romana duce la cresterea educatiei si asta e un factor esential in cresterea nivelului de trai personal. Dar ce spun eu e pentru alta tara, nu Romania.

 • aha

  caporal:

  gandestete ca se vor face angajari pe baza de cunostinte sau pricepere si nu pe baza de relatii. ce naspa o sa fie, nene… sa te si pricepi la ce te angajezi sa faci.

 • O.Kiss

  nu trebe sa fii mare analist de texte pt a observa in comntariul lui Caporal ca problema ar fi de fapt ca „absolut toate posturile importante din administratie sa fie ocupate de maghiari” si doar asa ceva nu se poate in romania nu? pai in Tara Secuilor oricum toti romanii vorbesc maghiara ft bine, cu cateva exceptii. nu vorbesc aici de moldovenii adusi pe vremea lu ceausescu care tot moldoveni o ramas…. initial ar trebui ca scolile si universitatile romanesti din Transilvania sa ofere cursuri macar optionale de limba maghiara. cunosc o gramada de persoane maghiare care dau meditatii la romani ardeleni in limba maghiara pentru ca acestia vor sa invete si chiar nu au unde, pentru ca NICI o scoala nu ofera cursuri de maghiara. DE CE? Prostia mare este ca acum o inceput si germana sa dispara din scolile din Transilvania fiind inlocuita cu franceza, ceea ce e cea mai mare prostie avand in vedere cat de cautata este limba asta in Transilvania, dar si in Romania acum.

 • aha

  Cum era si un articol in Capital, traim intr-o societate super-competitiva, unde totul este dus la extrema. Toti vreau sa fie bogati, toti vreau sa fie sefi de la o zi la alta. Toti se pricep la toate mult mai bine decat toti ceilalti, fiecare e mai smecher decat toti ceilalti si fireste fiecare traieste cum vrea si face ce vrea, e dreptul tau sa furi daca altii de fura, e dreptul tau sa fii mitocan daca toti sunt.

  In realitate insa avem o tara fara buget de stat in luna februarie, avem un marinar ca si presedinte, avem 2 partide la guvern care se acuza reciproc de furt, de coruptie si de abuz. Avem cresteri de salar, de alocatii, de pensii dar fara fondurile necesare. E si avem fete frumoase si scandaluri zilnice la televizor si in presa.

  Insa nu avem agricultura, nu avem industrie, nu avem intreprinzatori, nu avem autostrazi, nu avem infrastructura, cam jumate din forta de munca s-a mutat cu familie cu tot in spania, italia, germania sau ungaria.

  Avem o societate bolnava, stresata la maxim, o tara unde orice apel la normalitate starneste scandal sau si mai mult stres: cum adica sa nu faci abuz, cum adica sa nu fii ignorant, cum adica sa nu fii smecher, cum adica sa faci un efort, cum adica sa te implici, cum adica sa te conformezi unor reguli, cum adica sa respecti, cum adica sa ajuti, … dar te astepti ca toti sa se conformeze regulilor, in afara de tine.

  Momentan chiar nu vad sa se schimbe ceva in aceasta directie in viitorul apropiat.

 • Egy Gondolat Bant

  Pt. O. Kiss: „nu vorbesc aici de moldovenii adusi pe vremea lu ceausescu care tot moldoveni o ramas…”

  Iată o remarcă la temă dată „nu vorbesc de O. Kiss, care tot X a rămas”, unde X = etnia la care subscrii mata sau zona din care provii. Iar conotaţiile lui X le poţi alege după cum doreşti, numai pozitive să nu fie.

  Ale dracului stereoptipurile astea etnice ori regionale, monşer, se ţin de om mai ceva ca râia!

  Pt. Aha: „gandestete ca se vor face angajari pe baza de cunostinte sau pricepere si nu pe baza de relatii”. Asta în legătură cu ce scria Caporalul „.. posturile importante din administratie sa fie ocupate de maghiari. care se stie pe ce baza vor face angajari …”

  Am înţeles logica:
  * şef maghiar = corectitudine la angajări.
  * şef român = angajări pe bază de pile.

  Vezi ce i-am scris lui O. Kiss. Mai ales ultimul paragraf.

  Pt. Caporalul: trăiască Căpitanul!

  Te rog să remarci că în vorbirea curentă se aude „trăiasCĂCĂpitanul”. Ee?

  Pt. Dan Şelaru: sunt de acord că este o măsură bună. În fapt, ar trebui legiferată studierea opţională a studiului limbii ORICĂREI minorităţi din România, la alegere (rusa, turca, şamd).

  Dar nu se va aplica prea curând, din simplul motiv că maghiarii sunt singura minoritate care are ceva greutate la noi – şi ca număr şi ca influenţă – şi cam tot ce vine de la ei e privit cu suspiciune. Că ungurii e răi şi vor Ardealul.

  A se vedea ce i-am scris lui O. Kiss, e valabil şi pentru destui români – din păcate.

  Ca fapt divers, apropo de limbă: mi-am înscris băiatul cel mare la şcoală. Înscrierile sunt din iunie, dar dosarele se depun de pe acum (cu plicuri cu tot).

  Am vrut la clasă de limbă germană. Ne-am dus fluierând, siguri că vor fi locuri pe alese.

  Realitatea: clasa lui (singura de germană din serie) era aproape plină, el a fost penultimul înscris. Dacă mai aşteptam o zi, nu mai prindea loc.

  Ce legătură are asta cu mesajul postat? Oamenii nu vor vrea o limbă decât dacă au un interes de durată în a o învăţa şi a deriva un câştig din asta. Poate fi maghiară, poate fi germană, poate fi engleză, nu contează. Depinde de cât utilă pentru ei văd acea limbă sau nu.

  Prin urmare, dragă Tihamer, înţelegerea nu începe de la limbă. Limba ajută, dar chiar şi în lipsa cunoaşterii limbii maghiare există destule resurse în română sau engleză pentru a afla mai multe despre maghiari sau minorităţi în general (Limba Cailor, de pildă) – dacă există real interes.

  Înţelegerea începe de la educaţia indivizilor. Care porneşte de la cei 7 ani de acasă, şi continuă (chipurile) şi după aia – cu tot ce înseamnă asta, inclusiv învăţarea unei noi limbi.

 • Egy Gondolat Bant

  Pt. Aha: destul de sumbră descrierea ta, dar nu pot să nu fiu de acord – cel puţin în parte.

  Corectarea lucrurilor pe care le spui ia timp – foarte mult timp. Însănătoşirea societăţii înseamnă însănătoşirea a 20+ de milioane de mentalităţi diferite.

  Acest lucru se întâmplă greu – de multe ori nu pt. că oamenii nu vor, ci pentru că fiecare e condiţionat de mediul în care-şi duce zilele. Iar când multiplici inerţia fiecăruia de 20+ de milioane de ori …

 • Egy Gondolat Bant

  Pt. Aha: ceea ce am vrut să spun este că, deşi discuţiile de genul „reality stinks, folks” sunt de multe ori bune, antidotul cel mai eficient la descurajantele realităţi înconjurătoare este practicarea în concret şi la nivel individual a exact acelor virtuţi care sunt reclamate ca lipsind societăţii ca întreg.

  Dacă există o şansă ca ceva să se schimbe, eu cred că de acolo porneşte.

 • ghost

  Subscriu si eu la chestia cu bunul simt. Unde-i intelegere si pace, multe se pot face. Conteaza sa vrem. Toti. Si sa ignoram prostiile si manipularile.

 • aha

  Egy Gondolat Bant: Am înţeles logica: * şef maghiar = corectitudine la angajări. * şef român = angajări pe bază de pile.

  Ai inteles gresit. Dupa deductia lui caporal, a cunoaste limba maghiara intr-un mediu mixt romano-maghiar inseamna sa fii maghiar. Eu ziceam, ba din contra – ca si functionar public, responsabil de comunicarea directa cu oamenii/clientii e de negandit sa nu vorbesti limba celor cu care lucrezi si care in mod indirect te platesc pentru serviciile tale de functionar public. Cel putin in cazul unei societati normale. Daca nu stii sa comunici nu poti sa te realizezi profesional, sa-ti faci munca.

  A intelege o limba diferita de limba ta materna nu inseamna sa fii ungur.

  Privind “reality stinks, folks” teoria e frumoasa, practica e mai grea.

 • aha

  teoria frumoasa, practica ne omoara.

 • E. Ferencz Judit

  pt. Egy gondolat bant
  iertare că deviez de la subiect, m-a intrigat însă amănuntul cu plicul. Egy gondolat, tre’ să-ţi spun că merge şi fără. Crede-mă. Sigur, e mai greu, presupune mai mult efort, psihic în special. Nu e locul potrivit să-ţi descriu paşii pentru cazul tău, înscrierea la şcoală, la şcoala germană. N-am dat niciodată plic sau altă atenţie, nici măcar la medici sau asistente. Şi am rezolvat mereu ce aveam de rezolvat. Scuze încă o dată, n-o lua personal, nu e. E doar fenomenul care-mi dă fiori. Reci.

 • Egy Gondolat Bant

  Pt. Aha: de bună seamă că am înţeles greşit. Perfect de acord, funcţionarii publici în mediile mixte ar trebui să ştie limba etniilor locale.

  Însă nu aş face acest lucru ceva obligatoriu. E obligaţia statului să asigure servicii de limbă oamenilor, nu a angajaţilor statului. Aceste servicii se pot asigura şi prin translator fără ca funcţionarul să ştie limba.

  Însă eu aş include cunoaşterea limbilor locale în grila de evaluare la angajare, ca un AVANTAJ. Astfel, dacă în zonă trăiesc maghiari, germani, români şi ţigani, atunci cel care ştie toate cele 4 limbi este de departe cel mai avantajat.

  Pt. Judith: nici eu n-am dat plicul, însă voi da. De fapt, nu plic, ci atenţii. A-posteriori. Nu am timp acum să detaliez, voi reveni. E un subiect interesant.

  Eu aş zice că şi acest lucru ar fi bine de discutat pe Limba Cailor, deşi nu e strict o problemă minoritară – dar e ceva ce afectează societatea de la noi.

  Pt. Administratori: am făcut subscripţie să primesc email la acest mesaj, am primit emailul de subscripţie şi am dat click, a mers (din a doua încercare), dar n-am primit comentariile lui Aha şi Judit.

 • Egy Gondolat Bant

  Pt. Judit: nu fac apologia micii corupţii, dar lucrurile stau cam aşa (din punctul meu de vedere): profesorii, funcţionarii publici şi medicii sunt, toţi, mult sub-recompensaţi. Aşa zisele atenţii sunt un mod al societăţii de a balansa puţin acest lucru.

  Asta una la mână. A doua la mână este că ai reţetă sigură de corupţie când trei condiţii sunt îndeplinite:
  1) Ai cerere mare.
  2) Ai ofertă mică.
  3) Preţul e ţinut sub obroc în mod artificial.

  În mod normal, primele două condiţii atrag după ele urcarea preţurilor. Când însă a treia condiţie apare (învăţământ gratuit, servicii administrative la preţ de taxă de timbru, spitalizare cu buletinul), corupţia se naşte – este inevitabil. Este exact cazul categoriile ce le-am listat la început.

  Gata cu consideraţiile generale.

  Acum referitor la mine. Nu mi se pare nimic incorect în condiţiile de la noi să dai o atenţie unui funcţionar public, profesor, secretară sau medic atunci când acesta este binevoitor cu tine şi îţi rezolvă o problemă.

  Atenţie:
  1) Nu vorbesc de foloase necuvenite, adică de încălcarea grosolană a legii.
  2) Nu vorbesc de „cumpărarea” bunăvoinţei prin peşcheşuri. Vorbesc de atenţii „a posteriori”, lucru care se mai cheamă „a lăsa loc de bună-ziua” – cam depotrivit, zic eu, dar se foloseşte.

  În general, bunăvoinţa mi-o obţin prin prezenţa mea, prin felul cum vorbesc şi cum mă prezint oamenilor. Apelez ocazional la alţii pentru a-mi deschide o uşă undeva – dar esenţială e oricum prezenţa mea în faţa persoanei. Dacă omul nu mă place, nu mă place oricâte pile şi plicuri i-aş îndesa.

  Dacă persoana se dovedeşte a fi un măgar, good-bye atenţie – e valabil şi pentru funcţionar, şi pentru chelnerul care mă serveşte în restaurant.

  Însă dacă dimpotrivă, se dovedeşte a trece peste aştepările mele – sau în anumite cazuri, nu are o prestaţie foarte proastă – , obişnuiesc să-mi arăt recunoştinţa cumva.

  Lucrurile depind de context. Educatoarelor le luăm cadouri sau contribuim cu alţi părinţi la aşa ceva. La doctor dăm bani (la spital) sau un buchet de flori (dacă refuză) sau o ilustrată frumoasă (la clinica particulară unde avem abonament).

  Au existat şi cazuri când am dat a-priori. A fost cazul la o operaţie când medicul ce efectua operaţia a venit explicit la mine „să mi-l prezinte pe dl. anestezist”. Cred că e limpede că nu riscam sănătatea soţiei pt. nişte euroi.

  Oricum, consider că problemele cu medicii, profesorii sau secretarele sunt false probleme. Presa le umflă dintr-o plăcere morbidă de a lăsa impresia că suntem cea mai mizerabilă naţie de pe pământ.

  Problemele adevărate sunt în cu totul altă parte, în marea corupţie, în contractele de zeci de milioane atribuite pe principiul „prietenii ştiu de ce”, şamd.

  Dacă medicii ar avea ca în Statele Unite, salarii de 400% – 1000% din media venitului pe ţară (şi chiar mai mult, acolo chirurgii buni sunt milionari) atunci să vezi cum ar dispărea plicurile.

  Dar, până una alta, realitatea e aşa cum e. Se va schimba, inclusiv în sfera serviciilor publice suportate de stat, dar mai greu decât în domeniul privat.

  O soluţie este să apelezi la servicii paralele private – dar acolo e o altă poveste pe care n-o mai descriu aici (plus că la anumite servicii nu se aplică, de ex. judecătoriile sau administraţia locală).

 • O.Kiss

  Da bineinteles, plicuri si atentii….imi vine rau…. sunt curios pana cand accepta romanii asta? Stim cu totiii ca in Romania nu e nimeni interesat de binele tarii, stim si acceptam. prezenta la vot o fost doar un fel de protest al populatiei dar de mai mult nu e romanul in stare? Voi aveti habar cum traiesc romanii? am fost saptamana trecuta in judetele ialomita si olt. Doamne fereste ce e pe acolo. Cunosc si aici in ardeal ca aproape la fel sta treaba. ma refer la sate. oamenii aia nu traiesc numai ca sa mance. Lucra pamantul si din ce cultiva traiesc pana la recolta viitoare. si imi spuneti mie ca inainte de 1918 o fost romanii din ardeal subjugati ungurilor si vai ce bine le e acum. mult mai multe or putut face atunci. ia sa vad io un roman care nu are o functie de conducere ca isi construieste o casa acum!!!! ia sa vad io cu cat din salar mai raman aia care platesc o rata de 500 euro la o banca pt apartamentu cumparat. ce fac cu restu banilor pentru urmatorii 30 de ani? atat ii ajung ca sa mance si sa isi cumpere 1 haina pana la urmatoru salar. si toti tnerii aia care traiesc pe la sate si nu au unde muncii. sa mearga la oras? pentru un salar de 700-1000 roni. cat e chiria? presupun ca nu mai putin de 450 pentru o camera, dar din cate aud eu cam 200 euro costa cea mai ieftina garsoniera in orice oras. Sa imi explice si mie cineva de ce acceptati modul asta de trai? io inteleg foarte bine de ce ardelenii poate vor autonomie, federalizare etc… nu stie nimeni daca va fi mai bine, dar daca exista macar o sansa cat de mica de ce nu? mai rau ca acum pentru multi dintre ei nu poate fi, ca la o adica se pot intoarce la aceeasi sapa si la acelasi plug, egal daca capitala e in bucuresti sau tokyo, atat timp cat nu simti ca traiesti nu te intereseaza. Si ma mir ca tendinte din astea apar numai in ardeal, unde parca totusi e mai bine. cand am vazut cum traiesc cei din IL am ramas mut. voi nu va ganditi la voi? voua va place? sa dati in continuare plicul? si atentia pentru ceva ce orice porcul care le primeste mai este platit o data, in cele mai multe ori tot din banii vostrii, si in cele mai multe cazuri triplu cat voi, ca sa faca ceea ce voi dati plicul sa faca!

  La ultimul comentariu am postat si ultimul vers din Imnul Secuilor si a fost sters de voi. in fine, acum postez primul din imnul romanilor ca se potriveste mult mai bine „Desteapta-te Romane din somnul cel de moarte”

 • Egy Gondolat Bant

  Pt. O. Kiss (şi ceilalţi): într-adevăr, dacă secretara de la o şcoală de sector din Bucureşti nu mai primeşte plicuri atunci traiul celor din Ialomiţa şi Olt va suferi îmbunătăţiri substanţiale.

  Nemaivorbind de intonarea Imnului Secuilor ori a cântecului „Deşteaptă-te române!”.

 • O.Kiss

  Da „turcule” (egy gond….). de acolo se incepe! uite de asta au romanii reputatia ca nu sunt buni de nimic si de asta nu is in stare sa isi puna tar pe picioare. off…..

 • Egy Gondolat Bant

  Pt. O. Kiss: amice, tu chiar n-ai înţeles ironia mea?

  Greşeşti atât de grosolan că mă întreb foarte serios ce vârstă ai. Că ai fost prin alte locuri şi ţări ai mai scris – în opinia mea, degeaba ai fost, că mare lucru n-ai priceput.

  În fapt, nu prea ştiu de ce-mi mai pierd vremea cu tine, căci văd că ideile-s puţine şi al dracului de fixe:
  1) românii e corupţi. Sau, ca să citez, „nu-s buni de nimic”. Căci de unde vine „reputaţia” aia, oameni buni?
  2) cauzele că România „nu e pe picioare” se reduc la „românii e corupţi”.
  3) federalizaareee, federalizaareee. De ce? A se vedea pctul 1).

  Nu mă voi obosi să-ţi dau un răspuns serios, căci mi-aş irosi vremea de pomană. După părerea mea, mulţumeşte bunului Dzeu că te-ai născut în vremuri ceva mai tolerante.

  Aşa scapi doar cu nişte idei ceva mai fixe – pe care sper ca, în timp, să ţi le mai ajustezi. Dacă te-ai fi născut în vremea lui Hitler, probabil că făceai ceva carieră prin NSDAP.

  Oricum, tu adaugi la doza de dezamăgire pe care mi-o stârnesc din ce în ce mai mulţi maghiari, prietene. Există, din câte văd, atâta obtuzitate şi printre maghiari – dedus cel puţin din discuţiile ce le-am avut aici pe forum – că te-ntrebi de unde dracu’ mai iese.

  La români, mai înţeleg („că românii e răi şi înapoiaţi”, vezi bine) – îi cunosc ceva mai bine şi am niscaiva explicaţii pentru acestea.

  Dar cuuum, intoleranţă, obtuzitate şi rasism (fără rase) abia mascat la acei rasaţi, occidentali, europeni şi non-balcanici băieţi maghiari? Peste poate!

  Şi totuşi, uite că e. Multă, foarte multă – extrapolând după micul eşantion cu care am avut contact.

  Închei astfel: dacă vrei să ştii de ce unii români îi numesc pe unguri „venetici”, „mongoloizi”, „ucigători de români”, „curve şi curvari”, „musafiri” ori „bozgori”, ia o bună aminte cele ce ai scris şi ce idei răzbat din acele rânduri, prietene.

  Vei găsi cam aceeaşi esenţă, doar că într-o formă diferită.

  Szia!

 • O.Kiss

  mai omule, io nu cred ca tu intelegi nimic din ce citesti si scrii aici. si chiar nu cred ca i locu blogu asta sa ii faci pe altii in tot felu doar ca sa arati tu la lume ce grozav esti. hai sa iti povestesc io de ce iti pierzi vremea cu mine, pentru ca ti se pare ca esti atat de destept si ca ai atatea lucruri inteligente de spus incat toti asteapta cu nerabdare un comentariu de al tau. pai poate nu oi fi inteles io ironia din vorbele tale pentru ca inainte sa inteleg ceva din romaneste trebe sa imi traduc in limba mea si poate nu reusesc foarte bine totdeauna. si pentru ca ai zis ca tu dai plicu si ai primit reactii negative incepi sa te aperi in halu asta atragand atentia de la faptul care stii si tu ca este gresit. or fi medicii si profesorii subplatiti, cum zici tu, dar gandeste-te ca poate 80% din populatia romaniei e mai prost platita ca medicii aia. si da, romanii e corupti si care nu e corupti accepta fara nici o problema coruptia celorlalti ba chiar o admira (vorba aia, bine ca poate).
  si nu conteaza in ce epoca m-as fi nascut, cariera as fi facut oricum stai linistit. si cred ca pe vremea lu hitler si fi facut si tu si oricare. si daca e pana acolo, uita-te mai bine la ce scrii tu si vezi ca tu ai o (1) idee foarte fixa.

 • atol

  Aveti dreptate. Revelionul 2007/2008 l-am petrecut cu familia in Retezat la cabana Pietrele. Un prieten din Arad isi gasise o fata cu care sa vina la revelion pe net si care era din zona Targu Secuiesc. Noroc ca sotia mea este vorbitoare de engleza ca altfel nu ne-am fi inteles decat foarte greu cu ea. Aproape ca nu stia romaneste deloc. Dar cu toate astea spunea ca nu isi va lua sot din secuime nici sa o picuri cu ceara. A spus si din ce cauza, dar nu va spun pentru ca nu vreu sa jignesc vorbitorii de „limba cailor”. Amin!!??

 • Egy Gondolat Bant

  Pt. Administratori: am un mic mesaj pt. voi, vedeţi mai jos.

  Pt. O. Kiss: câtă vreme îţi vei permite să mă etichetezi ca „turc”, amice (ai mai dat-o în bară cu etichetările şi înainte), îmi permit să te fac „în tot felul”.

  În fapt, nu m-am legat de tine, nici măcar nu te cunosc, ci de IDEILE pe care le manifeşti. Faţă de care, unele din ele, nu am niciun respect.

  Dacă citeşti cu atenţie, i-am răspuns lui Judit, şi nu ţie – tu te-ai băgat în discuţie. Dar nu-i bai, e un forum deschis şi oricine e binevenit, zic eu (şi moderatorii confirmă asta, laudă lor).

  La intervenţia ta măiastră, am răspuns printr-o ironie. N-ai priceput-o, nu-i mare vină, neavând româna ca limbă maternă. Însă apoi ţi-ai permis să mă etichetezi drept „turc” – adică un corupt.

  O jignire dublă, atât asupra mea personal cât şi asupra naţiunii turcilor – deoarece eticheta de „corupt” aplicată atât mie cât şi turcilor ca popor era evidentă.

  Nu-i bai, insulte cu ţintă etnică sau regională au fost deversate destule pe acest forum, ori semne de egalitate cu înţeles jignitor („moldovenii tot moldoveni au rămas”, sau „rromâni”, adică românii sunt ţigani, o jignire la adresa atât a românilor cât şi a rromilor – deoarece conotaţia era că şi unii şi alţii sunt mizerabili).

  Lucrul de care, în opinia mea, nu te dezminţi mata este profundul DISPREŢ şi DESCONSIDERARE la adresa românilor, prietene (probabil şi la adresa altor naţii pe care le consideri „inferioare”, turcii de pildă). Şi nu eşti singurul. Un altul scrie „rromâni”, tu scrii „românii e corupţi” şi mai şi subliniezi aceasta, iar exemplele pot continua.

  Pentru tine, ca şi pentru ălălalt, românii sunt un soi de rasă de proastă calitate, de o urzeală dubioasă, întinată, şi dacă soarta le rezervă acum un prezent maroniu la culoare este exclusiv vina lor şi dovada clară de ce sunt ei în stare.

  Dacă te-ai axa pe militantismul pentru drepturi minoritare sau pentru o mai corectă înţelegere a minorităţii maghiare în sânul majoritarilor, aşa cum fac Tihamer, Lolka sau Judit – n-aş avea o problemă, ci chiar m-aş alătura ţie, cum mă alătur lor.

  Dar ai răsărit cu comentariul doar atunci când ai văzut un subiect „gras” şi ai început să torni o mulţime de banalităţi (nu-i nimic nou sub soare, şi Taica Adolf detalia în Mein Kampf despre cât de jegoşi erau evreii din Viena şi conchidea emfatic „Mereu evreul şi iar evreul”).

  Nu am o problemă să discut despre corupţia la români. Şi nicidecum nu „mă apăr” în faţa ta. Putem să discutăm, amice. Nu mi-e teamă de discuţii, am mai spus-o, de niciun fel ar fi ele.

  Dacă citeşti atent, tocmai asta am propus aici, pe Limba Cailor: corupţia de la noi, „a românilor” dacă vrei, să fie un subiect pe acest forum. Căci, vezi bine, „românii e corupţi” e tare la modă, se pare.

  Cât despre menirea forumului Limba Cailor, ia citeşte mai cu atenţie ce scria Tihamer: „Trebuie să NE cunoaştem mai bine”.

  Şi lucrul acesta implică, în opinia mea, cunoaşterea bidirecţională. Iar eu caut să-mi aduc contribuţia pe acest forum nu numai la demontarea prejudecăţilor românilor faţă de maghiari, ci şi ale maghiarilor (sau ale altora) faţă de români.

  Ori consideri că acele prejudecăţi nu există? Sau, dacă există, ele sunt pe deplin îndreptăţite?

  Pt. Administratori: aşa cum am mai scris în trecut, foarte sporadic, doresc să vă aduc o critică vizavi de direcţia de mers a forumului.

  Ca să sumarizez, eu cred că forumul suferă de o deficienţă importantă şi consider din ce în ce mai mult că îşi ratează menirea – e o opinie strict personală, eu n-am niciun drept aici, sunt musafir şi nu gazdă. Însă sper că acceptaţi păreri de la „musafiri”.

  Am discutat foarte pe scurt cu Olahus pe mess şi sper să am timp să articulez ceva mai coerent şi să vă trimit.

  Acest lucru presupune să caut prin arhivele forumului să-mi argumentez spusele – or acest lucru necesită timp. Când voi găsi acel timp voi alcătui acel document şi vi-l voi trimite.

 • O.Kiss

  uite prietene. imagineaza-ti ca sunt roman nu maghiar si ai sa vezi ca alta culoare vor avea comenatriile mele in ochii tai. le vei lua ca pe o critica poate altceva…deci de ce zic asta, ca sa vezi ca inainte sa gandesti prea mult ai sarit direct la faptul „asta e ungur si uraste romanii” cand de fapt nu urasc romanii. deci chiar ai problema asta in spatele tau. ca multe alte persoane, cum zice un ungur ceva singura explicatie este ca de aia ca e ungur….

 • Egy Gondolat Bant

  Pt. O. Kiss: greşeşti din nou. Etnia ta nu are importanţă. De aia am pus „prejudecăţile maghiarilor (şi ale altora)” – vezi între paranteze. De fapt, nici nu ştiu ce etnie ai – ai spus că ştii săseşte, şi înclinam să cred că eşti sas – şi la drept vorbind nu prea contează pentru mine.

  Zici că nu urăşti românii. Nu îi urăşti în sensul că nu le dai în cap pe stradă dar alergi foarte iute la a colporta şi a generaliza nişte preconcepţii despre ei (cum ai făcut şi despre moldoveni) şi prin aceasta îţi dovedeşti dispreţul faţă de ei. Cât despre analiza economico-socială a României pe care o faci şi motivaţiile pe care le dai situaţiei de la noi, nu mai pomenesc. Ori să pomenesc de apelativul „turc”?

  Deci dacă eşti ungur sau nu, nu are importanţă câtă vreme ai aceleaşi concepţii cu un extremist (ungur sau nu) cu vederi anti-româneşti sau anti-X (X = naţiune, rasă ori grupare regională considerată inferioară cultural).

  Mă îndemni să îmi imaginez că eşti român. În primul rând, nu eşti român. Lucrul acesta se vede cu ochiul liber.

  Apoi, dacă ai fi român şi ai vorbi la fel despre unguri aş reacţiona la fel – vezi ce am scris unei fete românce care le descria pe colegele ei unguroaice că sunt leneşe, murdare, mândre, şi tot felul de asemenea mizerii – cu intenţia clară de generalizare la întreaga etnie maghiară. Atunci ai vedea dacă am sau nu o problemă cu ungurii.

  Dacă ai fi român şi ai vorbi la fel despre *români*, da, aş avea altă părere – te-aş categorisi eventual în rând cu Musiu Sabin Gherman, căruia nu m-aş obosi să-i dau vreo atenţie.

  Dacă ai fi român şi un al doilea Cioran (de-adevăratelea), atunci ţi-aş lua vorbele altfel – dar în acest caz aş fi auzit despre tine şi cu alte ocazii.

  [ Ca o paranteză, nicio afirmaţie nu e absolută, prietene. Sunt întotdeauna în funcţie de context (chiar şi asta); contează şi cine le emite, dar şi circumstanţele şi motivaţiile emiterii. ]

  Că eu am o problemă? Da, am: aceea că nu pot suferi să văd intoleranţa etnică, religioasă, culturală ori de altă natură asupra unui grup mai mare de semeni ai mei, oricare ar fi el. Am intoleranţă la intoleranţă, ca să spun aşa – şi asta nu de ieri de azi.

  Poţi spune despre un om că e aşa şi pe dincolo – măgulitor sau nu. Poate fi o insultă, poate fi critică, în fine.

  Dar când vorbeşti de – sau insinuezi despre – o etnie de sute de mii sau de milioane, lucrurile se cam schimbă.

  Şi când mai întră la socoteală şi partea culturală ori de moravuri a unui grup mare de oameni cum e etnia (care parte culturală e produsul a multor generaţii şi a unei întregi condiţionări istorice) atunci a aplica terminologia individuală la grup este în cel mai bun caz dovadă de gândire puerilă iar în cel mai rău caz e semn de primitivism care a făcut şi face atât de mult rău.

  Ca să exemplific, iată afirmaţia ta: „românii e corupţi şi care nu e corupţi acceptă corupţia altora sau chiar o admiră”. Adicălea, românii e jigodii, 100%, fără nicio urmă de excepţie. Ce simplu e!

  Prietene, un asemenea lucru îl spui la o cârciumă (vorba Juditei) după 12 beri, când ţi se limbă plimba-n gură – dar nu pe un forum care-şi propune apropierea dintre etnia majoritară a României şi minoritatea cea mai importantă a ţării.

 • István

  Egy Gondolat Bant

  În ungureşte, se foloseşte cuvântul sau expresia „eşti turc” în cazul în care o persoană este bătută în cap, nu înţelege ceva sau nu vrea să înţeleagă ceva. Vine de la

  -török vagy? – de obicei se foloseşte în forma unei întrebări.

  Asta ca să ne cunoaştem mai bine!

  Oricum, rămâne de văzut ce zice şi Kiss despre asta, ce o vrut să spună el cu sintagma asta.

  Ai spus mai spus că începi să te saturi de unguri.

  „Oricum, tu adaugi la doza de dezamăgire pe care mi-o stârnesc din ce în ce mai mulţi maghiari, prietene. Există, din câte văd, atâta obtuzitate şi printre maghiari”

  Crede-mă, sunt le fel cu românii. Trebuie muuultă răbdare şi deschidere pentru a ne înţelege. Asta e. Am avut norocul să umblu mult atât prin occident cât şi prin ţară. Spre exemplu momentan lucrez la Bucureşti. Ideea este că am vazut mulţi oameni cu bun simţ şi pe aici, dar aceştia se pierd în mulţimea de oameni necinstiţi, ţepari, manelişti etc.
  Cu tot respectul, la Târgu Mureş sau Sfântu Gheorghe poate că nu o să vorbească lumea cu tine pe româneşte în cel mai rău caz. Nu sunt mai deştepţi cu nimic, dar au altă mentalitate.

  Cu moldovenii nici eu nu am avut experienţe prea plăcute, deşi ezitam să-i cataloghez în vreun fel. Poate că sunt mai receptivi la naţionalisme sau poate că sunt mai puţin informaţi şi de accea pot fi îndoctrinaţi mai uşor. Oricum sunt excepţii. Sunt ferm convins, poate că nu am întâlnit eu, dar am convingerea că sunt şi oameni ok pe acolo.

  Toate cele bune şi haideţi să încercăm să ne purtăm mai ok unul cu alţii.

 • Egy Gondolat Bant

  Pt. István: am spus că din ce în ce mai mulţi băieţi unguri mă dezamăgesc. Nu că m-am săturat de unguri.

  Cât de mult se pierd oamenii cinstiţi între ţepari şi manelişti în Bucureşti, rămâne de văzut: lucrurile acestea ţin foarte mult de percepţia personală. Şi tocmai aceasta este problema.

  Eu socot că menirea ta ca individ, atunci când te apropii de unul „diferit” ca tine, este să „te descalţi”, măcar puţin, de sistemul tău de valori şi să-l priveşti pe celălalt, măcar puţin, prin lentilele LUI, nu ale tale. Şi să nu pierzi din vedere esenţa umană comună, care-i aceeaşi – la TOŢI.

  Îţi voi povesti ceva, despre un prieten maghiar – un tip de ispravă şi care ŞTIE ce-i aia toleranţă.

  Într-o discuţie cu el l-am întrebat cam aşa ceva:
  „Care sunt superiori, românii sau ţiganii?”.
  „Românii, bineînţeles.”.
  „Prietene, mă dezamăgeşti”.
  „De ce?”.
  „Pentru că, atunci când judeci aşa, aplici un sistem de valori care filtrează anumite manifestări şi ignoră altele – potrivit părerii TALE. Din multe puncte de vedere ţiganii sunt cu mult superiori românilor”.
  „Care?”
  „Ataşamentul faţă de familie, faţă de copii, o moralitate foarte înaltă, proprie, ţigănească, simţul puternic al comunităţii, etc”.
  „Da, dar asta împletit cu cu abuzuri asupra copiilor şi femeilor, cu un spirit sectar, şamd. Din punct de vedere european, românii sunt superiori”.
  „Vezi, din nou aplici principii „europene” – mai bine zis, principiile tale”.

  Refuz cu obstinaţie să cred că principiile occidentale sunt „bune” în mod intrinsec. Refuz să cred de fapt că ORICE principii sunt „bune” în mod intrinsec, exceptându-le pe cele creştine, şi mă refer la esenţa umanistă a lor, cu aplicabilitate directă la toţi oamenii – fie că-s din Bucureşti, Szekelyfold sau Patagonia.

  Eu cred că dincolo de aceasta, ce nu se poate măsura obiectiv, ţine de percepţie (şi chiar şi măsurătorile obiective sunt problematice). Şi percepţia ne poate juca multe, foarte multe renghiuri.

  Poate încerci să experimentezi ce am scris în viata ta de zi cu zi şi cu bucureştenii şi cu moldovenii. Eu am încercat, nu vorbesc din teorii.

  Cât despre ultimul paragraf, perfect de acord.

 • István

  Egy Gondolat Bant

  Sunt de acord în principiu cu ce spui tu. Crede-mă, încerc să fac aşa cum zici tu. Dar toate pot merge până la un punct.

  Spre exemplu, nu poţi cere unui evreu, să „se descalţe” când vede un neonazist. Acest lucru ajută la a înţelege mediul celuilalt, dar nu ajută cu mai nimic de a aprecia, sau pur si simplu a-l stima, a-i accepta părerea. De ex. maneliştii.Mă ajută să înţeleg de ce agreează acest fel de atitudine(pt ca a devenit deja o atitudine, părerea mea) faptul că trăiesc printre unii, dar nu pot spune, că după ce i-am văzut sau i-am cunoscut am început să-i apreciez.

  Toate cele bune

 • O.Kiss

  are dreptate István la faza cu turc din limba maghiara dar am renuntat sa mai raspund pe tema asta lui Gondol pt ca se parea ca nu are rost, nu ne intelegem nici cum 🙂

 • Egy Gondolat Bant

  Pt. István: este foarte bun exemplul tău cu evreul şi neonaziştii. Aş dezvolta mai mult, dar nu e nici timpul şi nici locul.

  Dar nu e aşa cum spui. Dacă nu ar exista acea capacitate de empatie, nu ar fi nici putinţă de iertare (vorbesc de evrei) – iar atunci povara evreului nu s-ar sfârşi nicicând.

  Eu nu vorbesc de a accepta părerea celuilalt. Nu este vorba să-l stimezi – stima e întotdeauna în funcţie de nişte valori, ori nu poţi renunţa la ele, e ca şi cum ai renunţa la tine.

  Însă poţi avea curiozitate pentru a-i înţelege circumstanţele, istoricul şi motivaţiile, poţi avea compasiune faţă de respectivul şi astfel mai poţi tempera din absolutismul propriilor păreri.

  Aici eu văd menirea şi frumuseţea unei reale diversităţii culturale: când ai contact între civilizaţii foarte diverse şi cu specificităţi felurile, pe multiple dimensiuni.

  Vorbind la concret: dacă te deranjează maneliştii, te muţi. Sunt în Bucureşti zone destule unde manelele nu prea există, eu locuiesc într-una şi sunt multe altele.

  De fapt, ţi-am scris ce am scris pentru că eu ştiu că Bucureştiul nu este acesta pe care-l descrii tu. Bucureştenii nu sunt ţepari – cei mai mulţi sunt oameni care merg la slujbă ca oricare om. Pur şi simplu nu au pe cine ţepui.

  Manelele cred că le ascultă mai mult tinerii: rar mi-a fost dat să aud în trafic manele (în zona mea lipsesc, cum ţi-am spus).

  Or, tu ai scris că ai întâlnit „oameni cinstiţi” dar că „se pierd” între manelişti. Eu cred că lucrurile stau altfel:
  1) Ai întâlnit nişte oameni pe gustul tău. Pe aceia i-ai considerat „oameni cinstiţi”.
  2) Ai întâlnit manelişti şi ţepari. Pe aceia i-ai pus bine la păstrare.
  3) Pe ceilalţi, care sunt majoritatea, pentru că nu erau nici pe gustul tău şi nici nu-ţi săreau în ochi, i-ai ignorat.

  Trăgând linie, cei pe care i-ai găsit pe gustul tău au fost puţini, şi pentru că ceilalţi pe care i-ai reţinut sunt manelişti şi ţepari, atunci …

  What about ceilalţi pe care cel mai probabil că nici nu-i observi? Oamenii obişnuiţi, care nu-s cu nimic mai răi decât 99% din oamenii de pe planeta asta?

  Sau ai căutat cu lumânarea şi nu i-ai găsit?

  Pot fi bariere de comunicare, poate nu-ţi place sau nu eşti obişnuit cu modul lor de a interacţiona, ori de a gândi – dar crede-mă că nu sunt o altă specie.

  Pot trece şi la moldoveni, dacă vrei.

 • Egy Gondolat Bant

  Pt. O. Kiss, Pt. István: ” În ungureşte, se foloseşte cuvântul sau expresia “eşti turc” în cazul în care o persoană este bătută în cap, nu înţelege ceva sau nu vrea să înţeleagă ceva ” (subl. mea)

  Această expresie există şi în română, aproape identic – şi m-am gândit la ea, desigur.

  Oricum nu-i nicio consolare: acest apelativ este în mod egal o jignire (vezi ce am pus mai sus în italice), pentru că nu te adresezi astfel unui partener de discuţie de forum.

  Pt. István: în precedentul meu mesaj există un aspect foarte important pe care l-am omis, şi anume generalizarea la un grup mare de persoane.

  E vorba de fapt – căci de la asta am pornit – nu de o categorie (maneliştii) ci de un popor, sau o parte (regionalizată) a unui popor (respectiv moldovenii).

  Există poporul maneliştilor? Evident că nu. I-ai putea considera un segment social, cel mult.

  Sau se consideră „român = manelist”? Tare mi-e teamă că nu de puţine ori aşa se gândeşte – sau, mai precis, de acest tip sunt preconcepţiile spre care voiam să punctez.

 • Radu S

  Am citit însemnarea, și cred că argumentele tale sunt de bun simț. În ciuda opiniei mele de mai devreme, dacă pui problema așa, ai multă dreptate.

  În mod cert, învățarea reciprocă a limbii comportă numeroase avantaje și ar contribui semnificativ la reducerea tensiunilor.

  Și un prim pas poate fi, fără probleme și fără scandal, introducerea materiei ca opțională.

  Dar așa cum nu poți bate fierul decât cald, tot așa nu poți aplica o asemenea măsură decât într-un climat propice. Într-o atmosferă de deschidere și toleranță. Secuii au nevoie de un PR mai bun în România. O colegă de-a mea mi-a zis că ea n-a fost servită într-un magazin din zonă pentru că nu s-a adresat în maghiară. Și oricât am încercat eu s-o conving că astea-s cazuri izolate, pentru că am fost destul de des în zonă ca să știu, n-am reușit.

  Problema asta răscolește prea tare mândria noastră, și alimentează o frică difuză. Pe fundalul ăsta, orice discuție constructivă va eșua, în mod cert.

  E nevoie de deschidere din ambele părți. De reprezentanți care să vorbească fără înverșunare, care să arate deschidere și din partea lor. Și mai e nevoie de o schimbare a generațiilor. Marko, Verestoy & co si-au trăit traiul, și-au făcut plinul, iar credibilitatea lor e mică și în secuime. Unde-s niște unii mai tineri, cu alt discurs, și care să nu umble toată ziua după ciolan?

 • István

  @Egy Gondolat

  „Însă poţi avea curiozitate pentru a-i înţelege circumstanţele, istoricul şi motivaţiile, poţi avea compasiune faţă de respectivul şi astfel mai poţi tempera din absolutismul propriilor păreri.”

  Asta incerc sa spun si eu.. poate nu s-a inteles foarte bine, poti sa ai o minte deschisa si sa intelegi de ce este altfel celalalt. Asta va tempera din absolutismul parerilor, clar. Dar cei mai deschisi la minte nu au pareri absolutiste despre ceilalti, ci sunt mai curiosi, mai deschisi. Cei care au pareri absolute, nu deschid spre ceilalti.

  As putea spune ca nu acuz manelistii, dar as minti. Nu sunt de acord cu o astfel de mentalitate, deci inteleg de unde vine. Nu rebuie sa acceptam tot, ci poate am putea face ceva impotriva, poate o educatie mai ok, poate ar trebui sa deschidem ochii unora, cred ca nimeni nu se bucura de raspandirea subculturii, iar strict personal, ca om, nu pot sa ma duc si sa-i imbratisez, ci as putea cel mult sa-i ma obisnuiesc cu ei, cu ideea…

  C`mon, chiar ma consideri ca am pareri absolute ? Nu as fi pe blogul asta daca m-as numara printre ei..

  Chiar nu ai auzit manele ? Eu stau in Tineretului aproape de Unirea..central. Aud manele destul de des, fie din masini (mai putin) fie din telefoanele tinerilor ( nu numai a adolescntilor) pe strada pe metrou etc.

  Am luat teapa cu taximetristi, cu intretinerea, la magazin …
  Nu m-a facut sa-mi pierd increderea in bucuresteni, pentru ca m-am intalnit cu oameni foarte cinstit repet. Nu am pareri preconcepute, repet, dar fiecare om poate merge cu obiectivitatea pana la un punct. Parerea despre lume a fiecaruia este una subiectiva de fiecare data. Fiecare om percepe lumea printr-o „lupa” a subiectivitatii, este firesc, e natural. Obiectivitatea e un deziderat care este mai mult sau mai putin atinsa. Tie nu ti s-a intamplat sa ti se para ceva frumos, iar la cei din jurul tau sa li se para ca e urat? O fata poate.. daca toti ar fi obiectivi sau subiectivi, fata ori si-ar gasi prea multi parteneri, ori niciunul. De aceea nu este totdeana rau sa fii subiectiv.

  Nici un ungur sau strain pe care cunosc nu a putut spune despre bucuresteni ca au fost cu totii niste oameni placuti( cel putin). Nu am intalnit ungur care sa nu ia teapa in Bucuresti macar odata. Nu as putea spune asta despre alte orase.

  Nu e vorba de a fi om rau. E vorba de a fi diferit, de a accepta anumite lucruri ce altundeva nu sunt acceptate (gen spaga) sau sa nu accepte lucruri ce altundeva este acceptat, gen. critica deschisa a bisericii, parade gay etc.

  Nu sunt o alta specie..NICI nu am zis asta, repet, nu sunt bucurestiofobic. 🙂

  Treci te rog la moldoveni. Chiar as dori sa aflu ( daca se poate) mai multe despre ei..

 • O.Kiss

  de ce sa ne ascundem dupa deget atat ca suntem sau nu toleranti? romanii (mai ales din afara ardealului) urasc ungurii fara sa cunoasca vreun ungur si sa stie ceva despre ei. moldovenii si oltenii au o mentalitate diferita de ardeleni, mult mai primitiva! intre neamurile de romani eu prefer ardelenii, si nu pot spune ca am cunoscut vreun moldovean sau oltean care sa imi placa. si stiu ft multi.
  si toti astia care se dau aici pe blog mari toleranti si ca hai sa discutam nu vor in definitiv altceva decat sa arate ca nu ungurii au dreptate si ca autonomie e ceva rau si ca nu avem nimic de castigat din ea. de parca v-ar pasa daca am pierde noi. da voi ce aveti de pierdut, voi astia din bucuresti si de pe unde mai sunteti? acum sariti toti pe mine!

 • Jordi

  Dragi autori ai blogului,

  poate că acest comentariu nu îşi are locul în acest fir de discuţie, însă nu ştiu unde să-l bag în altă parte. M-am bucurat mult să descopăr „Limba cailor”. De multă vreme căutam o Agora de schimb de idei civilizate între românofoni şi maghiarofoni, în spiritul unei mai bune înţelegeri reciproce a limbii, culturii, valorilor, temerilor, calităţilor, metehnelor Celuilant – Ausländerului, extraterestrului.
  Din păcate, până şi aici ajung oameni care îşi suplinesc lipsa de argumente cu practica pumnului în gură – mă bucur că moderatorii rezistă tentaţiei de a răspunde cu aceeaşi monedă, şi cred că e soluţia pentru existenţa oricărui blog decent.
  Să mă prezint – sunt un român 100% bucureştean, stabilit în Franţa şi sedus de limba şi cultura catalană, pe care le consideră ca modalităţi proprii de exprimare şi reprezentare a lumii.
  Recent, am constituit un glosar român-catalan de nume de plante. Şi cum am dat pe net peste un asemenea glosar maghiar, foarte bine făcut, mi-am zis să adaug şi maghiara pe listă. Sper să nu vă supăraţi. 🙂 Şi cum mă interesează, intrigă şi fascinează oarecum şi identitatea aromânilor, am băgat şi aromâna, acolo unde am găsit un echivalent, cu puţinele resurse disponibile pe net. Iată rezultatul cu pricina: http://jmuresan.free.fr/glossari-plantes.pdf
  Adresez cu această ocazie salutări prietenilor unguri şi români, şi poate că am să contribui la anumite discuţii, în limita timpului disponibil (am idei, însă şi trei copii mici, aşa că la capitolul timp stau cam prost).
  Când am să vorbesc maghiara destul de bine, poate că am să vă scriu şi în maghiară, dar nem lehecséges van, nu e uşor. Vorbesc şase limbi – româna, catalana, franceza, engleza, spaniola şi portugheza, şi aş dori să adaug şi maghiara, din interes pentru limbi, din consideraţie pentru prietenii unguri pe care îi am, şi pentru ca data viitoare când mă duc la Lacul Balaton în vacanţă s-o scot la capăt mai bine cu vânzătoarea de la supermarketul din Szántodpuszta 🙂

  Cu stimă,
  Jordi/George Mureşan
  Villeneuve la Guyard, Burgundia, Europa

 • Jordi

  @ O.Kiss

  Uite, O.Kiss, că sunt bucureştean (de origine) şi că îmi plac ungurii! Oricum, nu mă simt vizat de comentariile tale faţă de „regăţeni”, ştiu despre ce vorbeşti, şi din păcate ai în parte dreptate– cu menţiunea că nu e bine să pui etichete pe oameni. Eu dacă văd un afgan, nu îi zic „bă, voi de ce le puneţi burka la femei?” eu ce ştiu despre omul ăla? Poate e singurul progresist din satul lui, şi care vine în lumea mea ca refugiat politic, cu ce drept îl pot asocia cu comunitatea lui de origine? Când spun „îmi plac unguriii”, vreau să spun că îmi place mentalitatea şi felul de a fi a ungurului mediu, cel puţin a celor pe care i-am cunoscut. Hai să căutăm ca Diogene „un om” cu un opaiţ în mână ziua în amiaza mare, cred că merită osteneala! Tu nu?

  Cu stimă,
  Jordi/George Mureşan
  Villeneuve la Guyard, Burgundia, Europa

  ps – şi acum aştept şi eu să sară toţi pe mine că îmi vând ţara, ha ha.

  ps2 – Dacă cineva dintre voi a citit Paul Goma – omul vorbeşte despre prietenul lui ungur, care îl proteja de un golan român, când era cu părinţii lui basarabeni refugiat în Transilvania, după război, şi despre baciul ardelean care i-a turnat la securitate, din exces de zel. Se putea întâmpla şi invers! Dar s-a întâmplat aşa. Nu eşti un ticălos, sau un băiat gigea, doar PENTRU CÃ eşti român-moldovean, sau român-bucureştean, sau ungur-secui, sau ungur-nesecui. Eşti ceea ce eşti, ca individ – şi rolul comunităţii din care provii poate servi ca circumstanţă atenuantă sau agravantă, cel mult. Totul e să încercăm să fim OAMENI. Şi asta trece prin înţelegerea celuilalt, uite, eu cred că (idee de topic de forum) nu numai limba maghiară ar trebui învăţată în Transilvania de toată lumea, ci şi o „istorie a Transilvaniei dincolo de complexe, plecând de la materialele istorice de care dispunem, şi lăsând pe fiecare să creadă ceea ce doreşte, cu condiţia să-l respecte pe aproapele lui, indiferent ce ar fi făcut strămoşii lui.” E cineva de acord cu mine?
  ps3 – uite, şi eu a trebuit să lupt cu proprii mei demoni. Străbunicii dinspre mamă au fost intelectuali basarabeni, deportaţi în Siberia pentru ceea ce erau, şi pentru că au refuzat să fie turnători! Şi când mi-am petrecut adolescenţa auzind de la oltenii de colegi ai mei, „de ce n-au moldovenii sida? Pentru că au şi microbii demnitatea lor!” ce ar fi trebuit să fac? Să-i urăsc? I-am urât, nici o problemă! Dar unii din ei, chiar şi aşa, erau oameni buni… Am sfârşit prin a zice, „Doamne iartă-i, că nu ştiu despre ce vorbesc…”

 • ovidiu

  @o.kiss : toti astia care se dau aici pe blog mari toleranti si ca hai sa discutam nu vor in definitiv altceva decat sa arate ca nu ungurii au dreptate si ca autonomie e ceva rau si ca nu avem nimic de castigat din ea. de parca v-ar pasa daca am pierde noi.

  De parca voua va pasa de ce pierdem noi : parti din teritoriul national care vor deveni in fapt micro-state etnice (si practic parti ale ‘magyarorszag’).
  HarCov autonoma e ca Prusia Orientala ramasa izolata de Germania in interiorul Poloniei, lucru care a dus la izbucnirea celui de al doilea razboi mondial– germanii vroiau un coridor prin Polonia (Danzig/Polish corridor) ca uneasca Prusia Orientala cu Germania.

  Poate ca viitorul va duce la disparitiia natiunilor si in 50 de ani vom fi doar ‘europeni’ sau ‘cetateni globali’…sau poate ca nu, dar pina atunci statele nationale ramin principala forma de statalitate.
  Atit timp cit romanii percep maghiarii din Romania ca un fel de „coloana a 5-a” motivata de idealurile etnic-separatiste ale lui Tokes nu le poti cere sa fie prieteni si sensibili, le ceri sa actioneze impotriva propriilor interese. Nici un roman nu e entusiast sa contribuie la fragmentarea si destramarea Romaniei.

  Problema nu e limba (bi-lingvism) : sirbii si croatii vorbesc aceasi limba si nu au reusit sa traiasca impreuna.
  Nu e vorba de rasa : evreii si arabii sunt aceasi rasa, doi frati pot sa ajunga sa se bata daca amindoi vor aceasi femeie.
  E vorba ca pentru romani tot teritoriul Romaniei e al lor, a natiunii romane.

  De fapt ungurii ar trebui sa fie multumiti si sa-i felicite pe romani pentru ca pina la urma romanii chiar au devenit cea ce ungurii au tot incercat sa-i convinga sa devina : asemanatori in gindire cu ungurii.

  Vorba eroului national al ungurilor, Lajos Kossuth :
  „Eu niciodată, dar niciodată, sub sfânta coroană maghiară, altă naţiune sau naţionalitate decât cea maghiară nu voi recunoaşte. Ştiu că sunt oameni care vorbesc altă limbă, dar mai mult de o naţiune aici nu este…Dorinţa românilor de a se bucura de o existenţă politică naţională deosebită este irealizabilă, deoarece ea ar duce la distrugerea unităţii statului ungar. (…) De va fi nevoie, sabia va tranşa chestiunea.”
  Magyarország története, VI/1, Budapest, 1979, p.164
  George Bariţ, Părţi alese din istoria Transilvaniei, II, Sibiu, 1890–1891, p. 755–797

 • olahus

  Dicolo de gargara politicienilor, dincolo de fanteziile privind obligativitatea in Ardeal, a invata ungureste poate fi util. Dar de unde sa incepi?
  http://wp.me/pBAJx-cy
  Linkul de mai sus iti va sugera cateva carti si site-uri utile pentru primii pasi de csardas lingvistic 🙂

 • Bezbojnicul

  Ar mai fi beneficǎ mǎsura pentru copii nǎscuţi din familii mixte. Dupǎ cei „şapte ani de acasǎ”, pǎrinţii trebuie sǎ aleagǎ ce fel de şcoalǎ va frecventa copilul, iar opţiunea de şcoalǎ românǎ cu cursuri de limbǎ maghiarǎ ar fi cea mai avantajoasǎ.

  Eu de exemplu am un vocabular slab în maghiarǎ deşi a fost prima limbǎ învǎţatǎ, însǎ am trecut prin 12 clase româneşti fǎrǎ posibilitatea de a-mi dezvolta şi limba maghiarǎ. Şi ştiu destui români care ar agreea ideea acestei posibilitǎţi.

 • Czika Tihamér

  Asta ar duce inevitabil la asimilare, la pierderea identităţii maghiare. Aşa ceva este exact contra intereselor minorităţii maghiare, şi servşte numai interesele de asimilare a majorităţii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: