Locul 6 la Roblogfest şi cazul Sólyom László

Pe 13 martie s-au publicat rezultatele finale ale competiţiei blogurilor româneşti, RoBlogfest 2009. Blogul nostru a obţinut la categoria jurizată Profesional – Blog despre politica locul 6 pe ţară din 55 de bloguri înscrise.

roblogfest 2009

Vezi: http://roblogfest.ro/competition/2009/Juriu-Profesional-Blog-despre-politica/

Considerăm acest rezultat un succes, un loc notabil într-o companie selectă a unora dintre cele mai importante bloguri politice din România, Blogul Medusei, Politica 2.0, Paralele/Paralele sau blogurile lui Vlad Petreanu, Bogdan Olteanu, Victor Ciutacu şi Adrian Năstase.

Mulţumim încrederea juriului şi mulţumim susţinătorilor noştrii fideli!

Revenind la problemele noastre obişnuite:

Hot-topicul zilei fiind atitudinea total neprietenească a statului român faţă de vizita preşedintelui Ungariei, domnul Sólyom László, cu ocazia zilei naţionale a maghiarilor am dorii să vă recomandăm nişte editoriale foarte interesante şi oportune apărute az în presa românească centrală pe această temă. Într-o foarte rară concordanţă şi deschidere la minte mai multe cotidiene importante din România sunt în general de acord cu poziţia minoritară într-o cauză. Ceva chiar excepţional şi probabil istoric.

Jenă şi patriotism – de Ovidiu Nahoi

„Noi continuăm să ne privim trecutul cu spaime, fiindcă ne bălăcim într-un prezent mocirlos şi ne târâm către un viitor incert. Noi nu avem exerciţiul solidarităţii  în jurul unor simboluri naţionale, precum maghiarii, de 15 martie. Noi confundăm patriotismul cu zdrăngăneala lui Păunescu, lătrăturile lui Vadim sau strigătele de galerie ale tinerilor cu capete rase din Noua Dreaptă. Nu discursul preşedintelui ungar ar trebui să ne dea frisoane. Nici măcar traducerea în româneşte a termenului de „autoguvernare” – să fim serioşi, Ardealul nu pleacă nicăieri, iar graniţa româno-ungară oricum se va şterge, odată ce vom intra şi noi în Spaţiul Schengen. Altceva merită să ne dea de gândit: realitatea că nu avem un proiect pentru modernizarea României, că nu suntem capabili să construim nişte kilometri de autostradă de-a lungul Transilvaniei. ”

Citeşte pe pagina Adevărul: http://www.adevarul.ro/articole/jena-si-patriotism.html

Voturi periculoase pe seama „bozgorilor” – de Laura Cernahoschi

„Tema naţionalistă e foarte la îndemână preşedintelui, mai ales dacă apleacă urechea la vechile reflexe ale serviciilor secrete referitoare la pericolul iredentist. E drept, o temă naţionalistă distrage atenţia de la pierderea locurilor de muncă şi de la scăderea puterii de cumpărare, dar este o sabie cu două tăişuri. În vremuri de criză economică şi de sărăcie e mult mai uşor să apară conflicte interetnice. Nu întâmplător au reapărut atentatele din Irlanda de Nord tocmai acum, pe timp de criză – frustrarea determinată de cauze economice şi sociale poate fi canalizată împotriva „celuilalt”. Inflamarea naţionalismului, atât în rândul românilor, cât şi al maghiarilor, nu face decât să ne aducă înapoi cu aproape 20 de ani, în vremuri în care se ieşea cu barda pe stradă la Târgu-Mureş.”

Citeşte pe pagina Cotidianul: http://www.cotidianul.ro/voturi_periculoase_pe_seama_bozgorilor-76775.html

Maghiarii cu doi preşedinţi – de Rodica Ciobanu

„Niciun oficial de la Bucureşti nu a participat însă la manifestări, repetând de 20 de ani aceeaşi eroare politică: aceea de a segrega ziua de 15 martie de restul evenimentelor festive din calendarul naţional, de a o privi drept o sărbătoare închisă, exclusiv maghiară, la care majoritatea nu are ce căuta. Integrarea ei ar însemna deschidere, modernizare, împărtăşirea unor valori şi idealuri comune, cum sunt cele din deviza revoluţionarilor români şi maghiari de la 1848, solidaritate şi, nu în ultimul rând, atenuarea orgoliilor etnice.”

Citeşte pe pagina Gândul: http://www.gandul.info/puterea-gandului/maghiarii-cu-doi-presedinti.html?4237;4052073

„Afară, afară cu ungurii din ţară!” – de Silviu Sergiu

Din nefericire, aţâţarea sentimentelor naţionalist-şovine, deopotrivă ale majorităţii româneşti şi ale minorităţii maghiare, va fi o reţetă electorală în acest an. Populaţia îmbătrânită, singura care se mai prezintă la vot, este sensibilă la aceste teme. Electoratul aflat în degringoladă după prăbuşirea PRM este tentant, astfel că pericolul maghiar va fi invocat în goana după voturi. Nu va conta faptul că Ungaria nu poate atenta la integritatea teritorială a României, pentru că ambele ţări sunt membre NATO, sau că Uniunea Europeană respinge autonomia pe criterii etnice.

Citeşte pe pagina Evenimentul Zilei: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/843541/SILVIU-SERGIU-Afara-afara-cu-ungurii-din-tara/

Lectia de antideontologie: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni am incendiat drapelul Romaniei – de Igor Drag

„Imbecilitatea lui Basescu de a nu-i acorda autorizatia de survol, cat si orgoliul de manelist politic de a nu se duce sa se alature maghiarilor in sarbatoarea lor nu au facut decat sa le consolideze maghiarilor statutul de stapani ai locului. Si insultatorul “niciodata”, aruncat marlaneste in obrazul lui Solyom, ca raspuns la intrebarea despre momentul cand maghiarii din Romania vor obtine autonomie teritoriala, a avut efectul invers dorit de “patriotul” Basescu. Pentru ca matelotul nu a inteles ca un dialog intre doi sefi de stat nu este echivalentul unei cafteli de pe puntea unui petrolier, ieri, de Ziua Magiarilor de Pretutindeni, liderul UDMR, Marko Bela, a rescris dictionarul explicativ al limbii maghiare. Astfel, in uralele multimii,  “niciodata” a devenit echivalentul expresiei “in curand”…”

Citeşte pe pagina Evenimentul Zilei: http://www.gardianul.ro/Lectia-de-antideontologie-De-Ziua-Maghiarilor-de-Pretutindeni-am-incendiat-drapelul-Romaniei-s131538.html

Reclame

9 responses to “Locul 6 la Roblogfest şi cazul Sólyom László

 • Dan Selaru

  Fiecare primeste ce merita. Faptul ca unii au crezut ca disparitia lui WC Tudor a lasat un loc gol e o greseala de interpretare. Astept partea a doua. Felicitari pentru locul de la Roblogfest.

 • Tihi

  Dragă Dan,

  Mulţumim 🙂

  Partea a doua a apărat deja în revista Acum:

  http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=9375

  Aici pe blog va apărea teoretic joi sau vineri, asta fiind înţelegerea cu cei de la Acum. Însă dacă doreşti să preiei cât mai curând să intre pe Hotnews, şi crezi că nu trebuie aşteptat până joi, cred că mă pot înţelege cu ei ca să îl public şi aici mâine.

 • Dan Selaru

  Nu e graba. Ramane cum e stabilit, eu preiau de la voi. Nu ma incurc cu inca o sursa.

 • Tihi

  Ok, mai simplu şi pt mine.

 • caporal

  Cat timp era in vizita particulara,nu avea ce sa caute in nici un avion militar.Ca era de transport avionul, fara arme,nu conteaza. Apropo,ce ar zice cetatenii din Ungaria ca presedintele lor se foloseste de banii publici pentru vizite particulare?
  Plus ca daca tot faci vizite particulare in alt stat(asta ii a doua sau a treia), cred ca ar fi normal sa te intalnesti si cu seful statului din tara respectiva.Si asta presupune sa te duci tu la el,nu sa-l inviti in „autoguvernarea” Harghita.
  Oricum,foarte penibil argumentul cu „greseala de traducere” sau ca asta este termenul in maghiara.Si in Ungaria exista judete, asa ca se putea folosi foarte bine judetul Harghita.

 • Egy Gondolat Bánt

  Pt. Dan Şelaru: eu cred că prescurtarea numelui Tribunului este CV Tudor, şi nu WC Tudor …

  Pt. Tihamér: felicitări pt. locul 6. Nu ai spus câte voturi s-au obţinut. E secret?

  A exclude 15 Martie din sărbătorile româneşti este firesc, câtă vreme 1 Dec nu e o sărbătoare a maghiarilor din România. Este simplă reciprocitate – şi, de fapt, nu cred că 15 Martie poate fi o sărbătoare românească, însă românii ar trebuie să fie învăţaţi să o respecte, astfel manifestându-şi respectul faţă de concetăţenii lor maghiari.

 • solovastru

  Vad ca s-a facut mare tam-tam in chestia asta cu vizita lui Solyom si nu prea inteleg de ce.Spun ca a iesit mare tam-tam intr-un singur sens ceea ce arata ca dublul standard continua sa functioneze iar blogul asta nu face exceptie.Mi se pare absolut clar ca in acest scandal vina este impartita adica presedintele lazlo soliom a facut o cerere ( referitor la un lucru absolut normal – vizita sa in secuime ) ticluind-o in asa fel incat sa nu poata fi acceptata sau macar sa provoace o reactie in timp ce autoritatile romane au avut o reactie de mahala , total disproportionata. Fiecare parte a avut de castigat in rindul propriului electorat animat de sentimente mai mult sau mai putin nationaliste si/sau patrio(tarde)tice. E un fapt trist dar care arata cat de dispusi sintem sa punem botul la manevrele alesilor nostrii. Referitor la reactia partii romane ce mi se pare gresit e nu ca a avut o reactie pentru ca era dreptul ei sa aiba ( pina la urma accesul in spatiul aerian romanesc se face in conditiile hotarite de autoritatile romane nu de presedintele soliom) ci faptul ca nu reusesc sa-si asume responsabilitatea complet si sa se puna de acord asupra unor lucruri simple : cine a luat hotarirea de a i se da ” sfaturi” presedintelui ungar , care e motivul pentru care i s-a dat un ban temporar acestuia si asa mai departe. De aia am si folosit mai sus in text expresii putin vaste si nedefinite ca „autoritatile romane” sau „partea romana” pentru ca nu stiu prea sigur de la cine emana hotarirea .Plus ca nu reusesc sa se puna de acord asupra motivului : berceanu zice ca e din cauza ca vroia sa vina cu un avion militar , apoi apare corlatean care zice ca-i din cauza unor formulari nefericite din cererea partii maghiare , apoi mai vine doamna consilier de la cotroceni corina cretu ( doamna de fier cu chiloti de tabla) care spune ca trebuie sa fim fermi in astfel de chestiuni nationale si ca reactia a fost pentru ca presedintele maghiar dorea sa sustina autonomia teritoriala ( ce noutate!!! ) si asa mai departe.

  Referitor la metoda standardului dublu care nu ocoleste acest blog vad ca tihi a postat cateva articole de presa care infiereaza reactia autoritatilor romane cat si climatul de sovinism si tensiune inter-etnica care domneste in sanul unei parti a presei si opiniei publice romanesti. Mie unul insa articolele astea mi se par pe alocuri ridicol de naive daca nu ridicole de-a dreptul.Parca-s scrise la norma in scinteia tineretului pe timpuri cind daca un ungur si un roman plantau impreuna un copac gata se dadea la ziar ca cele doua etnii se inteleg struna si au numai dragoste una pentru cealalta. De exemplu se spune ca autoritatile romane n-au avut ” nimic din atitudinea degajata a unui stat membru al U E …. nimic din seninatatea cu care tarile civilizate trateaza chestiunile delicate ale istoriei” Sint curios cu cata seninatate trateaza guvernul britanic problemele din Ulster ( cel mai senini au fost probabil intr-o duminica de 1972 in Derry) sau cu cata detasare trateaza spaniolii problema tarii bascilor si a cataluniei sau grecia problema minoritatilor . Iar sloganele nu se opresc aici.Se mai poate citi despre ” segregarea zilei( 15 martie) de restul evenimentelor festive din calendarul national…integrarea ar insemna…imbratisarea unor idealuri comune cum sunt cele din deviza revolutionarilor romani si maghiari de la 1848″ iar ne intoarcem pe vremea comunismului si ii dam cu dragostea intre popoare si idealurile comune si interpretam orice eveniment in functie de lupta de clasa.Oricine stie cat de cat istorie realizeaza ca la 1848 au primat dezideratele nationale domeniu in care romanii si maghiarii se aflau pe pozitii diametral opuse. O i-ar fi legat revendicarile sociale factorul national era pe primul loc , deviza revolutiei maghiare era „restitutio in integrum” care nu se refera la niscaiva case nationalizate ci la redobindirea posesiunilor regatului sfintului stefan , stat in care celelalte nationalitati ( romani , slovaci , sirbi , croati , sloveni , ucraineni) nu aveau de ales decat sa se asimileze . Si atunci cum ar putea romanii sa priveasca cu apreciere aceasta sarbatoare(15 martie ) , sa o includa in ” calendarul festiv national” ? Sa o accepte binenteles dar sa o priveasca cu apreciere e cam greu daca nu imposibil. Cu astfel de slogane ieftine gen ” comuniunea de idealuri” nu se vor putea domoli orgoliile nationale si nici nu se va elimina prapastia care exista deocamdata intre cele doua comunitati.

 • solovastru

  O mica corectie la comentariul meu precedent : referitor la corina cretu uitasem ca este deputat asa ca din cauze grabei i-am gresit titulatura.

 • olahus

  uite ce publica cei de la Budapest Times.
  http://www.ziua.net/news.php?data=2009-03-26&id=24245
  frumos si impartial ar fi sa pui si asta in articol, eventual cu un subtitlu gen „later edit”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: