Autonomia culturală între Băsescu şi Eckstein

Stând în rândul platformei liberale din UDMR la congresul de azi din Cluj am ascultat cu mare interes primul speech prezidenţial din toate timpurile făcut live la un congres al formaţiunii politice din care fac parte. Nu vrea aici şi acum să reflectezi la tot discursul preşedintelui Băsescu, în care a reluat cam tot ce a declarat în alte ocazii, lucruri care dau bine la electoratul maghiar, ci aşi vrea să scot din discurs cel mai interesant, mai direct şi mai valoros mesaj pe care l-a rostit astăzi (video aici):

Eu sunt unul dintre politicienii care cred foarte mult în faptul că minorităţile adaugă valoare unei naţiuni, minorităţile fac o ţară mai frumoasă, minorităţile fac o ţară mai puternică, atâta timp cât îşi pot păstra valorile, valorile culturale, în mod deosebit. În acelaşi timp, în ziua de astăzi, minorităţile sunt punţi de legătură cu alte ţări. Este unul din motivele pentru care dau o atenţie deosebită păstrării specificului cultural şi educaţional al minorităţilor. Din acest punct de vedere, cred că minoritatea maghiară este o minoritate care a ştiut să-şi şi ceară dreptul la păstrarea valorilor culturale ale etniei şi, aşa cum discutam cu câţiva ani în urmă, când se formase Guvernul Tăriceanu cu domnul preşedinte Markó Béla, cred că Legea autonomiei culturale este o lege care trebuie să treacă prin parlament cât de rapid.

Mi se pare o premieră extraordinară în politica din ţara noastră ca această formă de autonomie cerută de UDMR de foarte mulţi ani a primit deschis susţinerea celui mai puternic om în stat în acest moment. Am totuşi 3 întrebări, şi vă rog să vă scrieţi opiniile în comentarii:

1. Legea autonomiei culturale a fost asumată de guvernul Tăriceanu din care făcea parte şi PD în 2005. La introducerea ei în Parlament democraţii, în frunte cu Emil Boc, au fost exact cei care au rupt înţelegerea cu privire la această lege, declarând deschis că nu o vor vota. Astfel ea a fost tărăgănată ani şi ani în comisii, şi zace şi azi acolo din lipsă de interes şi suport politic al unei majorităţi parlamentare. Atunci preşedintele nu a făcut cauză din acest eşec. De unde această schimbare (de altfel binevenită)?

2. A fost prima promisiune din campania electorală prezidenţială, sau preşedintele vorbeşte cât se poate de serios şi îşi va folosi influenţa pentru a trece această lege de Parlament?

3. Dacă discutarea acestei legi chiar va fi reluată în comisiile din Parlament, oare în ce formă va trece ea până la urmă? Îţi va păstra forma iniţială asumată iniţial pe atunci la guvernare şi de PD, PNL, şi PC, sau va fii schilodită până va ajunge practic golită de un conţinut real? Pentru că nu e deloc indiferent cu ce conţinut va fi acceptată această lege. Deja în comisii, cât s-a lucrat la ea, s-a încercat golirea unor articole importante de conţinut autonomist real.

Eu la momentul de faţă sunt sceptic, dar totuşi cu o rază subţire de speranţă. Voi ce credeţi?

În altă ordine de idei, referitor la aceeaşi  temă, vă recomad să citiţi un interviu apărut în Adevăr cu prietenul meu Eckstein-Kovács Péter, preşedinte al platformei liberale UDMR, actualmente consilier la preşedintelui României pe tema minorităţilor etnice. Reproduc aici numai o parte, cea referitoare la autonomia culturală, restul îl puteţi citi la linkul de mai jos:

–  Aţi fost perceput întotdeauna ca un politician moderat în UDMR. Cum vedeţi rezolvarea problemei autonomiei în România?

–  Nu există un consens nici în sânul comunităţii maghiare în ceea ce priveşte înţelesul expresiilor „autonomie teritorială” şi „autonomie culturală”. În primul rând, autonomia culturală interesează maghiarii din România care nu trăiesc în cele două judeţe – Harghita şi Covasna.
Pe cei de acolo îi interesează autonomia teritorială, dar eu ca clujan, unde am 18-19% maghiari, cum pot face autonomie teritorială? Nu avem nici măcar un cartier în Cluj unde să fim majoritari! Dar autonomia culturală mă interesează fără doar şi poate. Sunt nişte elemente de autonomie răsfirate prin acte normative şi fără o coerenţă deosebită.

–  Ce anume vă nemulţumeşte în privinţa autonomiei culturale?

–  Un exemplu sunt teatrele în limba maghiară. Cultura este foarte legată de etnicitate şi în momentul de faţă directorul Teatrului Naţional din Cluj este numit de către o comisie din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor. Într-un proiect de lege care zace în moarte clinică e o prevedere: propunerile pentru astfel de funcţii – şi vorbesc despre case de cultură, directori de şcoli care funcţionează în limba minorităţilor – să vină din sânul comunităţii, din rândurile reprezentanţilor aleşi de comunitate.
Ei să facă propunerile şi cei doi, trei candidaţi rămaşi să se bată să convingă comisia. În momentul de faţă, astfel de mecanisme nu sunt nici la numirea directorilor de şcoli, de teatre sau la alte instituţii culturale şi de învăţâmânt care funcţionază în limba minorităţilor. Deci elemente de autonomie culturală există, dar un sistem coerent care să funcţioneze nu există.

Link: http://www.adevarul.ro/articole/eckstein-kovacs-nu-este-interzis-sa-discut-critic-actele-presedintelui.html


30 responses to “Autonomia culturală între Băsescu şi Eckstein

 • Egy Gondolat Bánt

  Nu este prima dată când dl preşedinte promite marea cu sarea, inclusiv maghiarilor. Aşa l-a făcut din vorbe şi pe Tokes de se însufleţise episcopul după întâlnirea cu Băsescu. S-a văzut mai apoi câtă valoare a avut atitudinea favorabilă a preşedintelui.

  Sunt promisiuni electorale pentru curtarea electoratului maghiar şi nimic mai mult. Şi atitudinea curtenitoare e nu numai din partea preşedintelui Băsescu, ci şi a celuilalt prezent la congres (dacă nu mă înşel) şi anume dl. Antonescu.

  Atitudinea lor ar fi una normală dacă ar fi dublată de convingere sinceră. Ceva îmi spune însă că dacă se va dovedi că o atitudine mai conciliantă faţă de cererile maghiare le va aduce pierderi de voturi şi nu câştig, atunci politicienii vor uita totul ca şi cum n-a fost.

  Deci, mă îndoiesc de sinceritatea lor în ceea ce priveşte atitudinea favorabilă minorităţilor.

  În ce formă va ieşi legea autonomiei culturale (când va ieşi), cred că este evident …

 • István

  Subscriu…Preşedintele a făcut mai multe gafe cu maghiarii în ultima vreme şi acum încearcă să mai recupereze…

  Legea autonomiei culturale?? Huh..? „Niciodată” .

 • echoofsilence

  Basescu este o lichea incompetenta. Orice v-ar fi promis eu va zic sa nu va bucurati prea devreme. Sa nu uitati ce a promis in campania electorala trecuta despre salarii, pensii si criza sau despre imprumutul de la FMI pe care il vom plati toti, indiferent ca suntem majoritari sa minoritari.
  Eu unul va sfatuiesc sa-l votati pe Radu DUDA. Daca este vreun om in tara asta care sa inspire siguranta si incredere Occidentului acela este AS Principele Radu. Iar daca va avea nevoie de sprijin Regele nu va ezita sa il acorde, iar Regele Mihai are destula trecere la marile curti ale Europei.

 • Dan Anghel

  Tihi,

  Ca si chestiune de principiu, o lege a minoritatilor ar fi acceptabila conform principiilor liberale doar in masura in care ar putea aduce un plus fata de legislatia actuala care sa intareasca si sa garanteze drepturile si libertatile minoritatilor nationale in coerenta cu drepturile si libertatile tuturor cetatenilor tarii si in coerenta cu drepturile si libertatile individului. Facuta cum trebuie poate fi un lucru bun dar exista pericolul ca facuta cum nu trebuie sa creeze doua categorii de cetateni ceea ce nu e deloc in beneficiul nimanui si pericolul acesta trebuie evitat. Thread carefully.

  Concret, referitor la remarca lui Eckstein-Kovács Péter referitor la autonomia culturala si procedeul de numire a directorilor institutiilor culturale, propunerea mi se pare deloc optimala. Singurul criteriul care ar trebui luat in considerare in numirea unor directori de scoli sau teatre (in orice limba ar fi ele) este competenta. Oamenii din top management trebuie in primul rand sa fie profesionisti competenti in domeniul lor, nu de o nationalitate sau alta. Daca pui astfel de restrictii s-ar putea sa te trezesti cu candidati mai putin competenti aproape sigur. O firma privata (ca e corporatie, teatru sau scoala) isi poate permite sa aplice astfel de criterii etnice in recrutarea personalului din management, un stat nu; altfel, pe acelasi principiu de apartenenta culturala, ar trebui sa impuna aceleasi restrictii directorilor de scoli sau teatre romane si de ce nu (extrapoland) putem ajunge si la personalul din administratia publica si chiar mai mult. Devine aberant. Lasand la o parte riscurile de segregare pe care un astfel de sistem le-ar crea, ma intreb care e deficienta intrinseca a sistemului actual si nu e deloc legata de apartenenta culturala a directorului unui teatru sau scoli ci mai degraba de lipsa de eficienta a sistemului de alegere a lui. Deci daca ar fi sa reformam sistemul sa ne uitam inspre a alege oameni competenti.

 • turnofftheglory

  Punctul meu devedere ar fi urmatorul.UDMR ar trebuie sa nu mai bage batul prin gard imaginandu-si ca radicalizandu-si alegatorii vor castiga jumatate de procent.Ori de cate ori s-a mers cu politica pasilor marunti si moderatie cererile au ajuns legi.Inca ceva extrem de important.4 ani UDMR a fost in guvern recentissim.Ce au facut pentru secui si unguri?Nu prea?
  Cat s-a luptat Attila Vereshtoy pentru magiarii din Salaj si Baia Mare sau secuii din Gheorghieni?De ce trebuie sa ridici un drapel maghiar in Romania asa de hoha la fiecare sarbatoare?Mie personal ma doare in paispe si sincer pentru romani pare doar o sfidare mica.E o tampenie sa tragi linie roman si ungur.E o tampenie sa te trezesti vorbind de Kosove cand te cheama Marko Bela.E o prostie sa spui de nelinisti interetnice cand ai fost refuzat in coalitia de guvernare.
  Incercati sa ganditi pozitiv dincolo de idealul minoritatii maghiare.Ganditi dincolo de magyar ortag.
  Daca am ajunge in 5-10 ani la descentralizarea mult vorbita, ce are a face ca e la Craiova sau Targu Mures?
  Inca ceva.Eu nu am auzit in familii mixte ca un copil sa nu vorbeasca maghiara.O regiune exclusiv maghiara, cu administratie maghiara si scoli doar in maghiara ar face rau secuimii nu mie la Galati.Iti spun pentru ca am cunoscut colegi care nu stiau o boba de romana in anul 1 de facultate.Ce faci cand cel mai bun job il gasesti sa zic la Constanta?Te plafonezi?Sau nu iti iei o nevasta moldoveanca frumoasa foc pentru ca te vrea la Vaslui sa zicem?

 • István

  @turnofftheglory

  „Punctul meu devedere ar fi urmatorul.UDMR ar trebuie sa nu mai bage batul prin gard imaginandu-si ca radicalizandu-si alegatorii vor castiga jumatate de procent.”

  Acum 10 ani cand se vorbea de tablite duble, tot asta auzeam. Si uite ca acum nimeni nu mai vorbeste de „radicalism”. Tot ceea ce se doreste este etichetata cu radicalism. Suntem chiar asa extremisti? Poate suntem…vazuti din Galati.

  „4 ani UDMR a fost in guvern recentissim.Ce au facut pentru secui si unguri?Nu prea?”

  Au mai deschis o scoala la Turda. Au mai renovat scoli pe la sate, s-au construit sali de sport. Nu e destul, dar nu pot spune ca nu e nimic.

  Attila Verestoy, din postura de politician nu are ce sa le faca celor din Baia Mare si Gheorgheni. El voteaza legi, nu doneaza bani. Si la votul legilor si ridicatul mainii cred ca si-a facut datoria.

  „De ce trebuie sa ridici un drapel maghiar in Romania asa de hoha la fiecare sarbatoare?”

  Poftim? Pt ca imi este garantat prin constitutie draga prietene. Pt ca acel drapel inseamna pt mine ce inseamna pt tine tricolorul. Tu cum te-ai simti dc ti-ar pune cineva intrebarea pe care tu o pui acum?

  „E o tampenie sa tragi linie roman si ungur.”

  Depinde in ce privinta, si la ce se refera linia.

  „E o prostie sa spui de nelinisti interetnice cand ai fost refuzat in coalitia de guvernare.”

  Corect. Dar esti politician. 🙂

  „Incercati sa ganditi pozitiv dincolo de idealul minoritatii maghiare.Ganditi dincolo de magyar ortag.”

  La magyar ortag ma tot gandesc dar nu stiu ce inseamna. Da mai multe detalii, la ce te referi aici?

  „Inca ceva.Eu nu am auzit in familii mixte ca un copil sa nu vorbeasca maghiara”

  Poate ca nu ai vazut nici familii mixte, sau ai vazut familii mixte care traiau in secuime, unde ungurii sunt majoritari.

  „O regiune exclusiv maghiara, cu administratie maghiara si scoli doar in maghiara ar face rau secuimii nu mie la Galati.”

  Daca vorbesti de autonomie, acesta ar trebui realizata in asa fel incat sa se poata autosustine. In caz contrar ar fi cam greu… Deocamdata nu exista consens.

  „Ce faci cand cel mai bun job il gasesti sa zic la Constanta?Te plafonezi?Sau nu iti iei o nevasta moldoveanca frumoasa foc pentru ca te vrea la Vaslui sa zicem?”

  Cati unguri ai vazut sa alerge dupa joburi in Constanta? Nici dc ar fi bine platit nu s-ar duce multi. Nu e vorba totdeauna de bani. Insa, ai dreptate, ungurii trebuie sa invete limba statului!! E clar, si sunt un sustinator al acestui deziderat. Insa UDMR lupta de zece ani cel putin pt introducerea manualelor scolare adaptate realitatilor din Harcov. Stim rezultatul… Tocmai politicienii majoritari au respins. (nu ca ar fi vorba de nationalitate, ci de interese)

  „Sau nu iti iei o nevasta moldoveanca frumoasa foc pentru ca te vrea la Vaslui sa zicem?”

  🙂

 • turnofftheglory

  Esti in confuziune tratandu-ma ca regatean.Crede-ma ca stiu ce vorbesc.Colegi si prieteni maghiari din familii mixte a cunoscut destui.Plus romanasul care ne-a trantit-o sec:Nu stii ungureste, tiganeste si nemteste atunci esti un bou, ah scuze tu esti mitic. 🙂
  Ce iti spun eu de Verstoy tine de chereshtoi, sa nu ne ascundem dupa cires.Pe mine nu ma afecteaza ca tu vrei un drapel rosu alb verde la sarbatori.Iti intrebam constiinta pentru ca nu ridicai drapelul Transilvaniei.
  Ma trosnesti cu sete si nu ma supar caci ai suportat probabil destui vadimisti.Dar tu nu poti sa imi interzici tricolorul.Nu sunt nici pe departe atat de patriot.Nu scot pieptul inainte si urlu imnul.
  Placuta bilingva a fost o doleanta care nu a iritat Craiova ca panoul cu intrarea in tara secuiasca.
  Stiu ca cei ce isi spun romani numai daco-romani nu sunt genetic.Asimilam usor si natural si sporul natural le e tare defavorabil maghiarilor.
  Am stat atat in Transilvania cat si in Banat.A batut tara asta cu placere.Nu am fost speriat de unguroaice si nimeni nu m-a refuzat sa cumpar o pita.Si mie dor al dracu sa aud iar ungureste pe strada.

 • turnofftheglory

  Uite un link pe vremea cand Bela Marko se agita, again.

  http://turnofftheglory.wordpress.com/2009/02/14/spectrul-kosovar-si-secuimea/

 • olahus

  @Turnofftheglory: imi pare rau, dar in cele de mai sus faci dovada de vorbit pe langa subiect. Subiectul acestui post nu era autonomia teritoriala, pe care o combati cu atata sarg, aceasta s-a discutat in alte posturi pe blog. Subiectul era autonomia culturala. Daca ai argumente impotriva acestei idei, expune-le, dar nu te apuca sa critici un concept care nu este discutat aici.

  Olahus, etnic roman

 • olahus

  PS: am aruncat un ochi pe ce ai scris atunci. Dragut postul, desi linkul merita pus in alta parte (unde se discuta despre autonomia teritoriala).

  Imi place mai ales cand scrii „Am vizitat orasele din Transilvania, chiar si partea celor Trei Scaune, vrajeala cu “nem tudom” sau nu iti dau paine ca esti roman nu am avut bafta sa mi se intample. 😛

  Exista si o problema de abordare, daca esti nesimtit si in Austria sau Franta ai posibilitatea de a fi primit cu raceala.Un “servus” si un saru’ mana in ungureste face minuni in Transilvania.”

  Cred ca ai in mare parte dreptate. De altfel, un membru al blogului, Lolka, a facut un experiment legat de cerutul painii, s-a dus intr-un oras din Secuime si a cerut NUMAI IN ROMANESTE
  https://limbacailor.wordpress.com/2007/07/19/sa-nu-ceri-paine-in-romaneste/
  rezultatul il ghicesti, omul a primit exact ceea ce a cerut (si probabil ca s-a ingrasat cu cel putin un kilogram, ca doar nu era sa arunce bunatate de paine de Ardeal, dar asta nu ne mai spune 🙂 )

  Eu unul cred si ca exista unii vanzatori, nesimtiti, care, indiferent cat de politicos esti cu ei in romaneste, nu te servesc. Sau te servesc cu mare scarba. Cred, ramane sa mai si verific pe pielea mea, la proxima ocazie. Dar vanzatori nesimtiti avem si noi, la Bucuresti, doar ca nesimtirea se manifesta alfel.

 • Tihi

  Pt. echoosofsilence

  Ia vezi aici părerea mea, cam ascuţită adevărat, scrisă acum mai mult de doi ani despre Duda:

  https://limbacailor.wordpress.com/2007/01/23/oare-cine-a-mai-inventat-o-si-pe-asta/

  Nu s-a schimbat de atunci.

 • Solovastru

  Nu ma pronunt asupra calitatii de actor a domnului Radu Duda ( dupa unii indoielnica) nici asupra calitatii sale de om si politician pe care trebuie sa si-o dovedeasca dar e clar ca in calitatea sa de print este indreptatit si poate sa faca lobby pentru Romania in anumite cercuri , cu foarte mult succes chiar.E totusi print al Casei de Romania ( cum el insusi a explicat si in buletin apare ca Radu al Romaniei) nu al Maramuresului sau al Moldovei.Cat despre „medievel parasites” ce sa-i faci traditia istorica influenteaza evenimentele din ziua de azi nu aduceai chiar tu Tihi ca argumente pentru autonomia asa numitului tinut secuiesc intimplari petrecute acum cateva sute de ani in eveul mediu ?

 • Solovastru

  To turnofftheglory: NU cred ca numai maghiarilor le e defavorabil sporul natural cred ca tuturor nationalitatilor din Romania le e defavorabil , populatia tarii a scazut destul de pronuntat de la 23 milioane ( cum sustineau comunisti ca sintem prin ’88 , ’89) la aproximativ 21 700 000 la ultimul recensamint.

 • 9. Kongresszus: elismerések, kollektív jogok, liberális programmódosítások «

  […] csodának tűnik ebben a kérdésben Traian Băsescu államfő nyilatkozata is, aki bár egyértelműen elzárkózott a kollektív jogok elismerésétől, fontosnak tartotta a […]

 • Greg

  Dl. Basescu in ultima vreme prea mult o curteaza pe cei din judetele Harghita si Covasna. Oare o fi asa de iubitor de minoritatea din regiune? Dl. Basescu a avut un singur obiectiv in aceste vizite, discutii cum poat importa mai mult minoritati din alte judete invecinate cu ajutorul preafericitilor ortodoxi. Iar acum cand dl Geoana e la putere se instaureaza in toata tara intregul sau aparat securist. Iar in unele locuri oameni din functii cheie sunt schimbati pe baza etnilor. Vezi judetul Harghita. Pentru fiecare numai electoratul intereseaza si nu minoritatea. Chiar nu vad mai departe de 3 ani. Iar Geoana …no comment… risipim bani publici pentru a plati niste idei idioate care a fost batut in scoala de ofiteri la ora de istori din vremuri comuniste. Chiar este nevoie?

 • solovastru

  Iar incepem cu vechile „teze” cu bisericile ortodoxe care „colonizeaza” zona si schimba raportul etnic. Sau cu romanii adusi de Ceausescu din Oltenia sau Moldova in cadrul colonizarii industriale care de fapt in zona a fost mult mai redusa decat in alte regiuni ale tarii practic a constat in cateva fabrici de textile . A trebuit sa apara Ceausescu ca sa aduca primii romani in regiune . Se pare ca indoctrinarea si ignoranta au atins cote alarmante .

 • Tihi

  Cateva fabrici de textile? Mai documenteaza-te solovastrule. Numai in Sfantu Gheorghe s-au construit doua fabrici uriase, ISAMA-schimbatori de viteze pt camioane Brasov si IAME – motoare electrice prin care au fosti colonizati peste 6-7 mii de romani din judetele din Moldova, in special Bacau, Vrancea si Iasi. Ia vezi si industrializare Targu-Muresului sau a Miercurea-Ciucului.

  Habar nu ai.

 • echoofsilence

  Ia stati fratilor un pic. In Romania nu mai avem voie sa ne miscam din cauza voastra, a minoritarilor? Cum vine asta? Daca au fost construite acele fabrici acolo a fost pentru ca era nevoie, iar daca au muncit in ele si muncitori romani care e problema? Nu cred ca au fost angajati doar romani in acele fabrici. Sunt convins ca au muncit si maghiari. Cat despre „colonizarea” Transilvaniei cu romani, cred ca asta dovedeste doar sovinismul vostru. Ardealul e pana una alta al Romaniei, nu este autonom si nici nu va fi. Ganditi-va ca in Germania sunt 10 milioane de turci. Nu cred ca au emigrat toti in masa din Turcia in Germania. Unii s-au nascut acolo si totusi nu isi cer automonia. Cel putin eu unul nu am auzit vreodata de autonomia turcilor din Germania. Dar sunt convins ca daca le-ar da prin cap asa ceva nemtii iar lua la suturi in secunda doi. Puteti sa va pastrati identitatea nationala si cu autonomia culturala, adica cu scoli/gradinite/licee in limba maghiara, cu institutii administrative pentru voi etc.etc.

 • Raven

  Colonizarea industrială a fost o realitate cam peste tot în Ardeal. În judeţul Hunedoara, în oraşele mai importante a existat un infux de muncitori extracarpatici. A fost clar o politică de omogenizare a populaţiei, de eliminare a caracterului local. Mai mult, în funcţiile de conducere erau adesea promovaţi cei din alte regiuni sau cei cu origini sănătoase, care-şi dovediseră fidelitatea faţă de sistem.

 • carmen

  De ce nu puteti pur si simplu sa traiti ca cetateni in romania indiferent de nationalitate?Va injurati si dati tot felul de argumente care se vede de la o posta ca sunt ori dusmanoase ori manipulatoare.Tara noastra e apasata de tot felul de probleme si sunt multi oameni care sunt disperati doar cand se gandesc la ziua de maine iar viitorul ii infricoseaza si mai mult.In alta ordine de idei puteti vorbi orice limba vreti doar ca trebuie sa constientizati si ce vreti sa obtineti.In autobuz pot vorbi in jurul meu oamenii in ce limba vor ei, daca nu mi se adreseaza direct e o lipsa de bun simt sa trag cu urechea la ce vorbesc chiar daca cunosc limba.Daca mi se adreseaza mie si vor si un raspuns o sa incerce sa se faca intelesi si sa-mi vorbeasca pe limba pe care o inteleg, altfel ramane problema lor cat pierd prin faptul ca eu nu inteleg ce vor sa spuna.Mai mult , daca au probleme cu autoritatile publice e datoria lor sa se faca intelesi in limba oficiala a statului, pe care au obligatia sa o invete si daca li se pare lipsit de sens in Romania sa vorbeasca in limba romana , iar ramane problema lor in ce mod li se rezolva cererea, dar mi se pare strigato la cer ca oriunde un roman in Romania intreaba ceva in romaneste sa nu i se raspunda pentru ca mentalitatea minoritatilor e ca majoritatea unui popor e obligata sa invete o limba care nu ii este de folos.

 • Anonimus

  @ Tihi

  ”prin care au fosti colonizati peste 6-7 mii de romani din judetele din Moldova, in special Bacau, Vrancea si Iasi”

  iarasi laitmotivul asta ultra-utilizat privind frica imaginara a ”colonizarii”, a romanului care ”asupreste” intelectualitatea maghiara si, pe deasupra, statul roman care pandeste pe la colturile secuimii, poate-poate prinde un colt mai nelocuit pentru a ”coloniza” cu romani…

  cu tot respectul, ajung sa cred ca nici tinerii politicieni udmristi, nu gasesc alt raison d’être decat antemergatorii lor post decembristi: bau-bau ul romanesc care sub orice chip si in orice forma trebuie (subliniat) sa sperie cu ceva pe bietul minoritar oropsit pentru a-si putea justifica prezenta (daca nu cu ceva mai serios, atunci macar cu cateva babutze/maicutze greco catolice care sa reprezinte avangarda romanismului in secuime…)

  pentru cine e jurist in Uniunea Europeana de astazi, cred ca stie ca unul din pilonii principali e libertatea de miscare in spatiul intracomunitar (si cu atat mai mult in interiorul unui stat). nu e posibil ca – in democratie – sa ne cerem scuze pt ”incorectitudinea politica” de a ne indragosti de o unguroaica, de a ne muta in secuime (sau in apropierea ei). in felul asta, sa propuna ”platforma liberala” din udmr o Comisie care sa aprobe orice cerere de lucru depusa de catre un roman intr-o uzina din HarCov, orice cerere in casatorie a unei unguroaice de cartre un roman samd.

  daca am vedea ”colonizare” in orice familie care se muta pt a-si cauta un trai mai bun, ar trebui ca spaniolii sa se simta amenintati de sud-americani, romani, nord-africani; belgienii de nord-africani; nemtii de turci etc.

  este incredibil cu cata perseverenta se urmareste intretinerea ”amenintarilor” (de altfel, cat se poate de imaginare!) de orice fel asupra minortatii maghiare. stau si ma intreb care e diferenta intre asa-zisa ”platforma liberala” din udmr (din care spune Tihi ca face parte) si cea condusa de tokes – acest ”specialist in minoritati” cum este numit de colegii de partid – ”propovaduitor” la portile UE a amenintarilor romanesti asupra minoritatii maghiare …

 • Tihi

  @ Anonimus

  Colonizarea românilor prin industrializare din judeţele din Moldova în Secuime în anii 70-80 este un fapt cat se poate de real, putând fii dovedit oricând printr-o statistică făcută cu privire la locul de naştere a populaţiei actuale româneşti din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. O bună parte a românilor, mai ales în oraşele mari au fost mutaţi în aceşti ani. Este un lucru bine cunoscut acolo.
  Nu este nici o fantasmagorie sau bau-bau.

  E altă chestiune cea ce se face astăzi. În ultimii ani aceste politici sunt minime, şi sunt de acord cu tine că după 2000 nu prea se mai poate vorbii de o încercare forţază de schimbare a proporţiilor etnice în regiune. Cel puţin nu într-un mod instituţionalizat.

  Nimeni nu vorbeşte aici de următoarele lucruri menţionate de tine:

  – românii nu ar avea voie să se mute în Secuime liber
  – poveştile de dragoste interetnice, sau căsătoriile mixte nu sunt lucruri bune

  Încerci să mă împingi pe aceaşo platformă cu naţionalismul exagerat, cu paranoia asuprării statale întreţinută de Tőkés & Co. Resping această idee. Mare păcat ca majoritatea voastră nu ştiţi o boabă în ungureşte să citiţi comentariile mele apărute cu zecile în lb. maghiară împotriva mesajelor lui Tőkés, EMI, PCM etc.

 • dracu

  @Tihi
  aceeasi „colonizare” a avut loc si in Dobrogea.
  sa-i auzi pe constanteni cum se plang ca au venit „moldovenii” pe capul lor.
  fie vorba intre noi, intre „moldovenii” din santierul unde am lucrat erau si … unguri, si clujeni, si din Satu Mare.

  „colonizarea” a avut motive suficient de simple:
  * orase precum Sfantu Gheorghe, Mangalia, Galati a.s.o. nu aveau o populatie suficienta pentru a „alimenta” fabrici de mari dimensiuni. si acei muncitori au fost adusi din toata tara. „colonizatori” au fost mai mult decat suficienti si din Transilvania, si din Muntenia, nu doar din Moldova.
  trebuie sa fiti recunoscatori comunistilor cu nu au preferat Transilvania o zona agrara, asa cum s-a intamplat cu Moldova.
  * din astfel de orase lipsea expertiza tehnica necesara constructiei si operarii unor fabrici de mari dimensiuni. un orasel de targoveti, tarani, oieri, pescari, etc nu putea furniza ingineri si constructori calificati.

  deci mai lasati balta sperietoarea cu „colonizarea”.

  p.s. daca imi cumpar casa in zona, ma dati afara ca fiind „colonizator”?

 • István

  @Carmen, Anonimus

  Colonizarea industriala a Ardealului este un fapt. Era un fapt mai precis in anii comunismului. Nimeni nu mai pune la indoiala acest lucru, poate doar cine nu au trait aici si nu au cunoscut situatia.

  Un caz super simplu si la indemana. Mie ca locuitor al Iernutului, un orasel aflat la 30 de km de Tg. Mures, nu aveam voie sa ma mut in oras, deoarece era un oras „inchis”. In schimb, Ceausescu a adus pe altii care nu aveau nimic de a face cu orasul si le-a dat apartamente. Cum vi se pare? 🙂

  Doar pt ca nu se scrie si nu se vorbeste despre acest lucru nu inseamna ca nu a fost asa. Ganditi si voi un pic „ouside the box”.

  „De ce nu puteti pur si simplu sa traiti ca cetateni in romania indiferent de nationalitate?”

  Asta incercam sa facem de 80 de ani desi e greu uneori. 🙂
  Romania nu are un raport foarte bun fata de nationalitatile care traiesc pe aici. Ungurii cer drepturi, sasii sunt vanduti, nemtii si svabii au plecat demult, tiganii sunt discriminati.
  O intrebare fireasca dealtfel.. Daca as vrea sa iti raspund sincer… as raspunde cam asa: pt ca nu reusesc sa ma simt acasa, in siguranta. (siguranta inseamna nu neaparat siguranta corporala)

  „dar mi se pare strigato la cer ca oriunde un roman in Romania intreaba ceva in romaneste sa nu i se raspunda pentru ca mentalitatea minoritatilor e ca majoritatea unui popor e obligata sa invete o limba care nu ii este de folos.”

  Nu prea inteleg ce vrei sa spui aici. Poate nu inteleg bine limba oficiala a statului. 🙂 Glumesc, nu sariti pe mine.
  Care limba nu este de folos? Limba maghiara sau cea romana? Oricare ar fi raspunsul ar fi unul gresit. In locurile in care exista populatie mixta ar fi firesc sa se invete ambele limbi..s-ar rezolva mai multe decat credeti prin asta.
  Pana atunci cititi ce se intampla prin Moldova unde preotii ii exclud de la slujba pe ceangaii care vorbesc in limba maghiara…

  Anonimus, tu aveai ceva cu steagurile la inceput, acum vad ca te-ai reprofilat catre Tokes, Orban etc. As putea spune ca e plictisitor deja. Este limpede ca doar o mica parte a ungurilor ii mai agreaza pe astia 2. E ca si cum as veni sa vorbesc pe site despre CV Tudor, Gigi Becali si sa trag concluzii generale despre romani din spusele lor. Presupun ca suntem cu totii oameni civilizati pe aici.

 • Anonimus

  Draga Istvan,

  poate sunt ”plictisitor” cum spui tu, insa o fac pt ca domnii in cauza sunt stindardul/purtatorii de cuvant (reprezinta) maghiarii din Ro in Parlamentul European.

  vadim in schimb, fusese scos din politica romaneasca (iar in cea europeana nu intrase deloc…), insa sunt toate sansele sa intre din nou cu succes (in ambele) tocmai din cauza neadevarurilor si exagerarilor insirate lui tokes/sogor & co in institutiile UE (sau cand mai vin prin Ro …)

  nu vreau sa fiu rau, si o sa raspund numai ca ”plictisitor” si clar nefondat mi se pare mesajul ”insecuritatii” la care faci referire si pe care l-ai tot mentionat – nostim e ca ai incercat intr-un post anterior sa il si explici, insa (sincer iti spun!) nu cred ca ai reusit sa convingi pe cineva…

  de unde vine ”nesiguranta” asta? nu poti vorbi maghiara, nu poti citi carti in maghiara? nu poti merge la teatre sau bibl i maghiara? nu iti poti da copii la gradinite si scoli in maghiara?
  nu ii poti trimite la facultati in maghiara? a, asa e , trebuie sa le ceri sa faca efortul sa accepte pe acelasi culoar al facultatii colegi romani (chiar daca vor avea cursuri in maghiara si profesori de lb maghiara). as putea continua…

  citesc chiar in seara asta o declaratie a PNL (fost partener de guvernare al UDMR, dar cu cine nu a fost UDMR ”partener”?! chiar nu cred ca ii poti acuza pe liberali de extremism!) in care se spune ca ”linia pe care a plecat UDMR ii trimite pe extremistii romani in PE”(http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-05-07&id=27276)

  ca sa concluzionez, ma tot refer la ei pt ca EI sunt varful de lance al maghiarimii din RO! da, EI sunt in Parlamentul European! EI expun ”realitatile” in fata celorlalti Parlamentari din statele membre. EI si nu altii! mai nou, li se da din nou nu numai ”unda verde”, ci ”tot suportul” pt a continua. asa ca eu nu fac referire la niste figuri marginale din partid, ci la adevartii ”purtatorii de cuvant” ai minoritatii maghiare din Ro in PE.

  Tihi ne indeamna pe buna dreptate pe blog ca sa avem un dialog civilizat, sa pastram un ton si o linie de discutie decente si prin care sa ne respectam reciproc. frumos, insa ne adresam numai unui numar de cititori de blog. Tihi – in calitate de politician UDMR – ar trebui sa sustina indepartarea acestor oameni de la varful maghiarimii din RO (de la a mai reprezenta maghiarii din RO in fata UE).

 • István

  @ Anonimus

  Iti dau 2 motive care ma intristeaza in seara asta. E legat de stiri despre Cluj, modernizarea centrului mai exact.

  1. S-a declarat deja, ca pe monumentele istorice placutele vor fi in romana, engleza si franceza. Cand primarul Apostu a fost intrebat de ce nu si in maghiara….acesta a spus ca limba maghiara nu este de circulatie internationala. Bine ca romana ii ca dc nu, nu se scria nici in romana.
  Apostu palmuieste 19% din populatia Clujului. Bine ca scrie in franceza, ca doar sunt mai multi francezi in Cluj de cat unguri. Pe vremea lui Funar nu aveai la ce sa te astepti, dar acum? Vad cu tristete ca bunele obiceiuri se sting greu.

  2. Se aduce exemplul Sibiului, unde tablitele sunt tot in cele 3 limbi mentionate mai sus. Insa acolo traiesc 9-10% unguri. In Cluj este alta situatia. Cu toate acestea, la intrare in Sibiu, pot citi pe ungureste „bun venit”, in Cluj nu. O sa invat limba chineza ca sa ma simt bine primit. (Pe chineza scrie)

  Totusi ma intreb de ce nu se scrie si in ungureste… E vorba de cateva randuri, e vorba de cateva cuvinte care nu ar insemna mult pentru majoritate, dar ar insemna enorm pentru minoritate. Ei bine, lucruri de genul asta ma face sa ma simt „acasa” in Romanica.

 • Anonimus

  Iti dau prefecta dreptate. E o mare greseala si, in niciun caz nu sunt de acord cu asa ceva. Placutele in maghiara ar avea rostul lor si in niciun caz nu ar deranja pe nimeni (cu siguranta ar fi mai folositoare daca nu decat cele in engleza, cu siguranta ca cele in franceza).

 • Apostu sfidează maghiarii şi moştenirea maghiară a Clujului « Limba Cailor

  […] comentarii István on Autonomia culturală între Băse…turnofftheglory on Autonomiile „neexistente” ale…Anonimus on Autonomia culturală între […]

 • 9. Kongresszus: elismerések, kollektív jogok, liberális programmódosítások | Szabadelvű Kör

  […] csodának tűnik ebben a kérdésben Traian Băsescu államfő nyilatkozata is, aki bár egyértelműen elzárkózott a kollektív jogok elismerésétől, fontosnak tartotta a […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: