Românii şi maghiarii exportă extrema dreaptă la Bruxelles?

Există o posibilitate ca la 7 iunie 2009 să intre în Parlamentul European atât extrema dreaptă română cât şi cea maghiară. După cele mai recente sondaje atât Partidul România Mare (PRM) din România, cât şi Jobbik din Ungaria sunt la limita celor 5% necesare intrării în cel mai înalt for decizional european.

Cei mai mulţi am întâmpinat cu bucurie faptul că PRM nu a intrat în noiembrie 2008 în Parlamentul României. Vadim Tudor însă se pare că nu se lasă bătut şi vrea cu toată puterea să-şi scoată partidul din gaura neagră a trecutului politic. Luându-l pe celălat şef de partid naţionalist-extremist, Gigi Becali, pe lista PRM îşi încearcă norocul probabil ultima dată cu reale şanse de reuşită. Acest cocktail naţionalist-şovin al celor doi îmbibat cu fundamentalismul religios al lui Becali este tot ce nu are nevoie România în imaginea sa externă şi aşa destul de şifonată în cadrul Uniunii Europene.

Dacă lista PRM-ului atinge 5%, amândoi intră în PE. Ne putem imagina strigătele anti-maghiare ale lui Vadim sau primitivismul politic al lui Becali sub drapelul albastru cu steluţe galbene într-un mediu modern vest-european? Poate ar trebui să începem să ne obişnuim cu gândul…

Nici Ungaria nu stă mai bine cu elementele sale de extremă dreapta. În cele mai recente sondaje, partidul Jobbik se află între 4-6%. Jobbik este un partid care s-a format din organizaţia Jobbik Magyarországért Mozgalom (Mişcarea pentru o Ungarie mai bună) şi s-a lansat ca partid în 2003. Jobbik este partidul care în 2007 a întemeiat faimoasa Garda Maghiară (Magyar Gárda). Mesajul partidului este unul puternic eurosceptic, nu lipseşte nici antisemitismul, nici idea „criminalităţii rrome”. Jobbik are în programul său politic reinstaurarea unei „constituţii bazată pe doctrina coroanei”, introducerea obligatorie a religiei în şcoli, ridicarea unei gărzi naţionale în fiecare judeţ – printre altele.
Lista de candidaţi al lui Jobbik este deschisă de Morvai Krisztina, o profesoară universitară de drept penal, fostă activistă feministă, actualmente cercetătoare a violenţei în familie. Activitatea politică al lui Morvai a avut parte de numeroase scandaluri legate de susţinerea mişcărilor palestiniene şi implicit condamnarea Israelului, de tensiuni cu jandarmii pe străzile Budapestei în cadrul marşurilor extremei drepte de zilele naţionale. Pe locul doi al listei se află profesorul universitar Balczó Zoltán care este un fost activist al MIÉP (Partidul Vieţii şi Dreptăţii Maghiare – partid de extremă dreaptă de modă veche, parlamentar între 1998-2002, în ultimii ani căzut în uitare). Actualmente vicepreşedinte al Jobbik, Balczó este mai mult ocupat de elaborarea doctrinei radicale a partidului.

Datorită numărului mai mic de euro-deputaţi ai Ungariei (22), pentru a avea doi candidaţi intraţi în PE, Jobbik are nevoie de cel puţin 8%. Poate pentru atâta nu o să aibă forţa, dar pentru a atinge pragul electoral de 5%, care îi conferă locul de europarlamentar lui Morvai sunt şanse reale.

Extrema dreaptă este în creştere pretutindeni în Europa. Criza economică, deziluzia din partidele „tradiţionale”, lipsa de cultură politică, toate ajută la întărirea acestor partide. Ce înseamnă pentru noi, români şi maghiari, intrarea în Parlamentul European a extremiştilor de dreapta din ţările noastre?

Şi aşa deputaţii europeni maghiari şi români vorbesc în paralel despre orice chestiune etnică, istorică. Dacă este vorba de problemele minorităţilor, dacă este vorba de Transilvania, cele două grupuri parcă nu vorbesc de aceaşi ţară, de acelaşi loc. Discursul naţionalist paralel va fi şi mai mult amplificat de mesajul acestor europarlamentari extremişti, spre disperarea celorlalţi eurodeputaţi deja probabil plictisiţi de trăcăneala româno-maghiară de la Bruxelles.
Mai punem deasupra şi scandalurile politice interne pe care le pot aduce unele afirmaţii făcute de aceştia, şi ajungem la concluzia foarte simplă şi gravă: exportul de extremă dreaptă în Europa este o nenorocire pentru relaţiile bilaterale româno-maghiare şi pentru cele interetnice din România. Asta şi din cauza lipsei unei condamnării generale şi repetate a unor astfel de manifestări de către majoritatea celorlalte forţe politice din amândouă ţările.

Un singur lucru îmi este însă greu să îmi imaginez: cum vor sta în acelaşi posibil grup parlamentar de extremă dreaptă naţionaliştii români şi maghiari? Deşi dacă mă gândesc bine, au şi teme comune: antisemitismul, ura faţă de rromi, anti-globalismul, fundamentalismul religios şi bineînţeles un anti-unionism european greu de digerat de către majoritatea parlamentarilor europeni.

http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=9679

Anunțuri

44 responses to “Românii şi maghiarii exportă extrema dreaptă la Bruxelles?

 • István

  Ar fi interesant de stiut în care partide europene se vor integra radicalii?În mod cert vor fi partide care ii vor primi.

  Mi-ar placea sa vad o poza cu Vadim si Becali stand intr-un rand sau poate chiar langa cei din partidul Jobbik. :)))

  Dar sa nu glumim, ca se poate ingrosa..

 • son of alerik

  Din pacate sunt mai multe tari in UE care trimit constant reprezentati de extrema dreapta in Parlamentul European (Franta, Austria). Este jenant dar se pare ca electoratul de extrema dreapta, oricat de mult/putin ar fi, este in primul rand unul loial! Voteaza constant, sustin orbeste. Pe fondul dezamagirii generate de celelalte optiuni ar putea creste si asta este grav.
  Iar celelalte optiuni din PE nu o duc foarte bine: socialii sunt inactuali pe timp de criza, popularii inca isi cauta identitatea, verzii nu vor fi niciodata o forta de durata in PE, iar liberalii sunt neglijabili din pacate.

 • solovastru

  Nu inteleg de ce se foloseste atit de usor termenul de „partide de extrema dreapta” ? E clar ca in acest moment in Romania atit maghiarii cat si romanii nu au partide de extrema dreapta. Nici PRM si PNG in cazul romanilor nici UDMR si PCM in cazul ungurilor nu sint de extrema dreapta cel mult au un mesaj nationalist destul de radical ( mai ales in ultimul timp) dar nu putem vorbi de partide extremiste. Iar cat despre Noua Dreapta o organizatie care „reuseste” sa adune la mitingurile ei circa 2-3 sute de copii nu poate fi numita organizatie extremista. Organizatie de extrema dreapta in adevaratul sens al cuvintului este Garda Maghiara din ungaria . Mesajul lor este clar extremist , xenofob ( spre rasist chiar) si revizionist.Iar sprijinul popular de care se bucura este foarte mare la mitingurile organizatiei participind mii de adepti. Extremista in adevaratul sens al cuvintului e organizatia din care faceau parte celebrii( in ultimul timp) elod toaso , arpad maghiaros si eduardo rozsa flores care s-au dus in Bolivia sa rastoarne regimul.Iar in momentul cind au fost ucisi pentru ca au ripostat cind politia a incercat sa-i aresteze agentiile de presa din intreaga lume au vuit de stiri despre ce fac cetatenii „romani” .Pentru ca chiar daca acei indivizi nu erau prea bucurosi ca beneficiau de aceasta calitate ( de cetateni romani) in fata opiniei publice internationale asta erau : cetateni romani.

 • Czika Tihamér

  Dl. Solovăstru

  În România extrema dreaptă nu se numeşte pe nume pentru că nu este cultură pentru asta. În România liberalii sunt homofobi, socialiştii naţionalişti şi extrema draptă „buni patrioţi”.

  Din păcate marea majoritate a oamenilor publici şi din presă cred că nu este nimic extremist la instigarea la violenţă, discriminare etnică, religioasă, sexuală, antisemită, etc.

  Mai citiţi şi dvs, poate că odată şi odată tot vor ajunge definiţiile româneşti la standardele occidentale:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Far_right

  PRM e extrema dreaptă, Jobbik e extrema dreaptă, iar PNG şi Noua Dreaptă e de dreptul fascist cu fundamentalismul religios, nu naţionalismul să de tip „dumnezeu şi naţiune”. Numai că e foarte greu să-ţi recunoşti proprii extremişti într-o atmosferă tolerantă la astfel de manifestări.

 • solovastru

  Domnule Czika: vad ca jonglati cu termenii cu mare usurinta .De exemplu sinteti foarte sigur ca stiti ce inseamna termeni ca „fascist” si „extrema dreapta” ? In chiar link-ul pe care l-ati atasat acesti termeni ( extreme right or ultra right) sint asociati unor grupari ca: revolutionary right ,militant racial supremacists ,religious supremacists , Neo-Fascists , Neo-Nazis and Klansmen. Pai dumneavoastra chiar vreti sa spuneti ca o asociatie ca Noua Dreapta care are anvergura unui club scolar de duminica si pe care politicienii romani carora le adreseaza memorii peste memorii nici nu o iau in seama se poate incadra la asa ceva? Sau PRM-ul si PNG-ul se apropie de asa ceva ? De ce ca Becali a zis ca se pune in ” slujba Crucii” ? Deci gata e extremist religios? El nici n-are o platforma politica coerenta , nici nu stie ce inseamna sa fii nationalist. Ce sa mai spun de martafoiul de Vadim .El doar a spus ca v-a face executii pe stadione Klan-ul chiar facea linsari si executii in masa.Haideti sa renuntam macar pe acest blog la discursul politicianist lipsit de orice continut si sa pastram proportiile. Cred ca e clar pentru oricine ca gruparile politice din Romania de care vorbim nu pot fi incadrate la extrema dreapta sau fascism. Cel putin nu inca.
  Asta ar fi un aspect pe care l-am observat in postul dumneavoastra. Al doilea ar fi ca incercati sa generalizati la nivelul intregii societati si opinii publice romanesti apetenta sau macar toleranta fata de aceste miscari. Mie mi se pare ca opinia publica de la noi le trateaza cel mult cu amuzament asta daca nu le ignora.Asta cind nu se gasesc unii oameni de presa care vor sa fie mai „politicaly corect” decat americanii sau vest europenii si le infiereaza vorbind despre amenintarea xenofobiei cind e vorba de vreun miting al Noii Drepte format di 60,70 de pusti.
  De asemenea observ ca analizati foare critic aceste formatiuni politice din Romania in schimb cind e vorba de societatea din ungaria aruncati in graba ceva despre Jobbik si gata .Mie mi se pare ca in societatea din tara vecina sovinismul , xenofobia sint mult mai prezente lucru aratat chiar de un sondaj recent al Progressive Institute care arata ca in acest moment cam 9,6 % din preferintele electoratului in caz de alegeri s-ar indrepta catre Jobbik s-au alte grupari extremiste.La noi razboinicul luminii( marele urs) si Vadim cu toata alianta lor si vizita ultimului in inchisoare abia daca ar obtinedestul sa faca pragul electoral .Diferenta e clara deschiderea populatiei fata de retorica radicala a unor grupari extremiste este mult mai mare in ungaria.

 • Eötvös

  „În România extrema dreaptă nu se numeşte pe nume pentru că nu este cultură pentru asta. În România liberalii sunt homofobi, socialiştii naţionalişti şi extrema dreaptă “buni patrioţi.”

  Sunt doar cateva cuvinte, dar care reflecta clar viata politica din Romania. In Ungaria liberalii sunt in toate declaratiile pro minoritati, pro homosexualitate, pro droguri usoare, socialistii sunt la fel ca si liberalii, iar ‘extrema dreapta’ sunt intr-adevar buni patrioti. Oricum majoritatea sondajelor arata ca partidul Jobbik este la limita celor 5%, in timp ce intr-un sondaj recent am observat ca prm si png separat aveau cate 4%, ceea ce in eventualitatea unei uniri de partid, s-ar apropia de 10%. Intr-adevar atat prm cat si png nu sunt partide de extrema dreapta, ci prima un rebut al ideologiei nationalist-comuniste, iar a doua, inspirandu-se din miscarea legionara, prin combinarea acesteia a misticismului religios ortodox cu nationalismul, insa ambele sunt unite de un singur ideal: xenofobia, in speta fata de unguri, tigani, evrei. Urmarind evolutia discursului politic din Ungaria, singurul partid care are discursuri xenofobe este Jobbik, care vorbeste vadit de ‘criminalitate tiganeasca’ si acuza Israelul pentru compromiterea economica a Ungariei, insa tot acest discurs este imbracat sub forma de ‘nationalism de salon’, cu discursuri atent calculate, evitandu-se folosirea de jigniri. Lucru ce insa la cele doua partide patrioretarde din Romania sunt inexistente, unde discursul este spontan, negandit, imbibat cu cuvinte grobiene.

 • Anonimus

  @ Eötvös

  vai, vai, ce analiza profesionista in care Ungaria cea bine intentionata si ”atenta cu limbajul” contrasteaza cu Romanica cea rea …

  Draga Eötvös, daca cunosti atat de bine situatia made in HU, poate ai vazut si imaginile cu domnii aia de la Garda Maghiara, cu varste intre 18-60 de ani, ce defileaza in pas militaresc si fac antrenamente militare pt a se apara de dusmanul invizibil…

  sincer vorbind, pe langa flacaii astia, mapitoii prm si png sunt zero barat: sefii partidelor plus alte doua fosile politice sau din lumea showbizului… Diferenta e clara pt oricine cunoaste cat de cat situatia.

  In Ungarica, treaba cu militarizarea maselor aduce bine cu perioada de dinaintea razboiului din Italia… si alora li se umflase ”patriotismul” acela la care faci referinta cand spui ca” ‘extrema dreapta’ sunt intr-adevar buni patrioti”.

  frumoasa interpretare ii dai patriotismului gen Jobbik – sper ca ”mai binele” asta sa se reverse asupra altora …

  uite asa, lotzi tokes si vicky orban pot sa fie mandrii de adeptii lor din ceea ce le place sa numeasca ”bazinul Carpatic”… in stilul asta, poate o sa vedem manifestari culturale intre tineretul Jobbik, Garda Maghiara, cei care – dupa cum putem constata – ii considera ”intr-adevar bun patrioti” cu ”asociatii” omoloage din Transnistria (si asa, ”expertul in minoritati” vrea sa recunoasca independenta unui dintre malurile nistrene)

 • Anonimus

  un mic articol despre asa zisul ”patriotism adevarat” la care face Eötvös referinta:

  http://www.politics.hu/20090518/public-support-for-magyar-garda-grows

 • solovastru

  In Ungaria, treaba cu militarizarea maselor aduce bine cu perioada de dinaintea razboiului din Italia… si alora li se umflase ”patriotismul” acela la care faci referinta cand spui ca” ‘extrema dreapta’ sunt intr-adevar buni patrioti”.
  frumoasa interpretare ii dai patriotismului gen Jobbik – sper ca ”mai binele” asta sa se reverse asupra altora …

  Ai perfecta dreptate apetenta publicului in ungaria pentru grupari ca jobbik-ul si a sa garda maghiara este foarte mare aproape 10 % ( si nu 5% cum gresit cita eotvos) mi se pare enorm pentru Europa anului 2009.Iar problema nu este votul sau sprijinul direct pe care aceasta parte a populatiei ar fi dispusa sa-l acorde acestor grupari extremiste ci faptul ca mare parte a opiniei publice nu dezavueaza nici macar ideologic , teoretic astfel de grupari.Adica mai clar chiar daca ceilalti 90% nu sint de acord cu mijloacele pe care Garda ar dori sa le foloseasca spre a-si atinge scopurile din punct de vedere al ideologiei mare parte a opiniei publice rezoneaza cu aceste grupari.Si aici ma refer nu la retorica anti-semita sau anti tiganeasca .Nu vreau sa fiu ipocrit si sa bat moneda incriminind acest gen de discurs la altii .Daca ei considera ca au o problema tiganeasca e problema lor.Pe mine ca roman nu ma afecteaza acest lucru mai mult ma intereseaza ca aceste fenomene sa nu se dezvolte la noi nu are rost sa ma uit in curtea vecinului. .Eu ma refeream la retorica revizionista si anti-Trianon care e una din principalele directii ideologice ale Jobbik-ului si a Garzii Maghiare si fata de care din pacate majoritatea populatiei are o mare deschidere.

 • Eötvös

  @Solovastru
  Am citit in mare programul de campanie al celor de la Jobbik, si spre surprinderea ta, dar nu si a mea, nu exista nici o referire la anularea tratatului de la Trianon, sau la revizionism. Jobbik pana acum n-am vazut sa mentioneze in vreo declaratie de presa numele de Romania, chestiunea pe care se concentreaza ei cel mai mult este sa aduca in fata justitiei acei politiceni maghiari, care inainte si dupa 1989 au fost partasi la distrugerea economica a tarii, si la vanzarea bunei parti a pamantului, si a intreprinderilor mari. Iar a doua tema importanta pentru ei este, introducerea garzilor de veghe in Ungaria, pentru ca lucrurile au scapata deja de sub control, politia nu mai face fata la sate in fata cresterii infractionalitatii. Intr-adevar nu sunt de acord cand ei sustin ca tiganii sunt predispusi la infractionalitate, dar introducerea acestor jandarmi sau garzi de veghe cred ca ar aduce scaderi destul de semnificative a infractionalitatii, indiferent cine o comite. Eu zic ca va alarmati degeaba, in UE nu mai exista posibiltate de revizuirea teritorilor, insa autonomia pe baza istorica si etnica trebuie acordata. Iar acest lucru depinde numai de maturitatea si responsabilizarea parlamentului Romaniei.

 • Czika Tihamér

  @ solovastru

  Din pacate nu prea e advarat nimic din ce zici. Manualele de istorie national-comuniste au o foarte mare legatura cu mentalitatea anti-maghiara care este prezenta la o parte din populatia romaneasca. Majoritatea elevilor romani s-au socializat si partial continua sa se socializeze si azi cu profesori si manuale de istorie car nu vorbesc de multiculturalismul Transilvaniei, de buna convieturie intre etnii, care nu condamna acele cateva conflicte armate in care au pierdut amandoua parti, ci care vorbesc de monstrul asupritor maghiar, vorbesc de lupta continua de afirmare a romanilor din Ardeal si uita aproape totalmente de luptele similare ale maghiarilor. Nu ca manualele maghiare ar fi cu mult mai bune, totusi parca sunt putin mai echilibrate.

  @ Eötvös

  Cât despre revizionismul lui Jobbik, asta există destul de clar. Recomand de citit cine poate în maghiară, pentru alţii cu translator online următorul articol aparut cu prilejul vizitei lui Morvai Krisztina, prima pe lista lui Jobbik, la Miercurea Ciuc:

  http://www.erdely.ma/kozeletunk.php?id=51165

 • Eötvös

  @Czika
  Asta este din seria anecdotelor cu Orbán Viktor, care cum este prin vizita in Transilvania, promite ca maghiarii din Bazinul Carpatic trebuie sa fie uniti, sa-si redobandeasca vechiul statut in acest spatiu, si cand ajunge inapoi la Budapesta, nici macar nu se intereseaza de incercarile secuilor de a obtine autonomia. Discursul lui Morvai este dintr-o categorie similara, una spune cand este aicea, si cand este la Budapesta, nici nu mentioneaza in mod oficial ca ar dori revizuirea granitelor. Cum ziceam, Jobbik n-are in program revizuirea granitelor. N-as putea spune acelasi lucru despre prm, care in mod oficial se pronunta pentru revizuirea granitelor in favoarea Romaniei, si astfel prezinta o amenintare pentru suveranitatea altui stat.

 • Anonimus

  @Eötvös

  este incredibil cu cata seninatate sunt acceptate, cosmetizate si ”vandute” pe piata gruparile de extrema dreapta care infloresc in Ungaria de astazi. Tara membra UE care accepta tacit militarizarea populatiei si – extrem de grav – substituirea organelor statului (armata, politie) cu grupari para militare
  care se dedau la acte dintre cele mai josnice si care credeam ca au fost starpite odata cu incetarea celui de-al doilea razboi mondia.

  Draga Eotvos, iata ce mai spun si altii despre acesti extremisti (http://www.politics.hu/20080721/magyar-garda-face-off-against-roma-in-northeast-town).

  cu mult mai grav decat atat, autoritatile statului sprijina tacit astfel de deviatii ale societatii : http://www.politics.hu/20090520/union-chief-denounces-police-link-to-rightwing-group. aceste grupari sunt spirjinite de factiuni din autoritati ale Ungariei.

  sa nu ne mai mire ca de-alde tokes si sogor iau partea bandelor de teroristi si mafioti transnistreni si cer sus si tare independenta acestei limbi de pamant … cu o asmenea ”garda” maghiara in spate, acompaniata de ramura politica Jobbik sustinuta de 10% din populatia Ungariei si cu un viitor prim-ministru maghiar (vicky orban) pe post de de master of ceremonies, e clar in ce directie ne indreptam…spre un soi de IRA a SE Europei.

  problema este ca acest focar de extremism, ajunge si in Romania prin vocea lui vicky orban (in primul rand) si a altora precum el ….

  Tihamer spunea ca ”e normal sa suporte Ungaria aspiratiile secuilor”. ma rog, daca ne uitam cine sunt vocile (cele mai evidente!!) care suporta aceste cereri, zau nu inteleg cu ce drept se mai cere in Romania un dialog civilizat… Acesti oameni politici ai Ungariei membre UE (si ne referim la oameni politici viitori prim ministri si nu niste frustrati care apar din cand in cand pe scena) stau pe un cuib de viespi, organizatii para militare si formatiuni politice rasiste si extremiste…

  Si cand ne gandim ca prietenii intru simt si cuget ai acestor extremisti-rasisti sunt primii 2 oameni de pe lista udmr la europarlamentare!!! este incredibil!!! nu inteleg cum se mai poate cere in Ro un dialog civilizat, cum se mai pot invoca norme europene, cand udmr trimite in UE 2 oameni care se pun de partea acelei gauri negre pe nume Tiraspol , 2 oameni care sunt precum cateii acelora care sprijina extremismul si rasismul din Ungaria??? acest mare ”european” tokes se face frate de cruce cu toti teroristii si mafiotii doar doar va fi pe placul vreunui ”tatuc” mai mare.

  habar nu are de ce cred marile cancelarii europene de gaura neagra numita tiraspol. nu conteaza! acest ”expert in minoritati” este gata sa coboare in ”oala cu smoala” pt a-si dovedi prietenia fata de mafiotii transnistreni, numai pt a primi bunavointa si ”ascultarea” celui care amesteca in smoala si intretine focul…

  si astia sunt oamenii sprijiniti de udmr, pusi sa reprezinte maghiarimea din Ro in UE… ai udmr ului care a fost la guvernare ani la rand in Romania si care ne vorbeste prin toata media de europenism, multiculturalism si dialog civilizat.

  sper ca toti sa invete lectia si sa traga concluziile!

 • Anonimus

  asadar, draga Tihamer si draga Eotvos,

  manualele de care amintiti, mapitoii prm si png avand alaturi 2 actrite siliconate si 2 cantareti de muzica populara expirati si purtand cateva simboluri crestine, dragii mei, astia nu se ridica nici la genunchii extremismului unguresc ca organizare, suport si – mai ales – viitor politic!!!

  asa e, puteti face teorie pe 10 pagini ca manualele au fost si sunt surse ale intretinerii unei imagini etc etc.

  cata vreme nu vedeti adunari de sute-mii de oameni care invata sa atraga cu pusca, imbracati in uniforme cu simboluri fasciste; atata timp cat nu auziti un viitor prim ministru spunand ca aceste bande apara natiunea de dusman; atat timp cat nu vedeti o aripa politica sustinuta cu 10% din populatie; si as putea continua – stati linistiti, Romanica (cu toate tarele ei care nu sunt putine) e departe de focarul de extremism care musteste in vecini…

  si tot nu inteleg, cum sa mai ai pretentia, ca formatiune politica, sa ceri un dialog civilizat si sa ridici pretentii, cand pui pe primele 2 loccuri la europarlamentare 2 suporteri ai unor radicali si extremisti….

 • Eötvös

  @Anonimus
  Trebuie sa admit, ca ai o imaginatie demna de ziare ca tricolorul si romania mare. Scoti multe intamplari marunte din context si le transformi in balauri. Nu este nici macar pe aproape situatia cum tu ai descris-o. Nu sunt zeci de mii de trupe paramilitare ci doar cateva zeci, care s-au pregatit prin nu stiu ce locatie rurala din Ungaria. Politia a semnat un parteneriat de colaborare cu partidul Jobbik, si in nici un caz cu Garda Maghiara, care numara putin peste 1500 de membrii, fiindca acest partid a fost singura care a promis politiei sustinere in elaborarea unor legi mai dure in combaterea criminalitatii. Astfel este o colaborare, in care Jobbik promite politiei ca daca va ajunge in parlament, vocea aparatorilor legii se va face auzita. In privinta lui Orbán, mereu ma amuza cand este reprezentat ca si bau-baul iredentismului si revizionismului maghiar, cand acesta a facut scoala politica sub aripa lui Soros, si ca sa fac o comparatie cu Romania, Orbán este la fel de extremist cum in Romania este Boc.

 • Anonimus

  @Eötvös

  nu o sa continui discutia in contradictoriu si nici nu voi incerca sa iti schimb parerile, caci observ ca ”pactizezi” in mod deschis cu unele grupari/partide politice notorii pt extremismul si xenofobia lor.

  este clar pt toti oamenii de buna credinta ca astfel de organizatii paramilitare si ramura lor politica Jobbik creaza un bazin excelent pt manifestarile rasiste si fasciste din Ungaria.
  (exemple in sensul asta sunt nenumarate. nu voi mai posta linkuri cu comentarii relevante in acest sens; o parte le-am pus mai sus, insa sunt si multe aletele…)

  in ceea ce priveste pe vicky orban si al lui fidesz – viitor PM al Ungariei – ia citeste aici un comentariu interesant, disponibil la http://esbalogh.typepad.com/hungarianspectrum/2008/11/the-hungarian-extreme-right-the-judiciary-and-foreign-policy.html

  ”One problem is that there is no united political resolve to deal with the extremists. Viktor Orbán and his party, Fidesz, are masters of double-talk which encourages the extremists. If Fidesz doesn’t unequivocally support the extremists, the party doesn’t condemn them either. Or if they say something negative, they add: „but one can understand their frustration.”

  Si in ceea ce priveste bazinul larg de care se bucura extremismul in Ungaria, iata aici (accesibil la acelasi link)

  ”The extreme right is much larger than the few hundred people who are ready to go out on the street to demonstrate. According to one recent sociological study, those with extreme right-wing sentiments may be as high as 20% of the population though only 5% are ready to take part in demonstrations that may end in violence. The rest just watch and cheer their friends on.”

  Ia priveste cu ce remarca se incheie comentariul (!!!):
  ”Moreover, on the local level Fidesz representatives often work hand in hand with representatives of Jobbik.”

  Asadar, acesti domni de la fidesz (mari prieteni ai extremistilor dde la jobbik si al paramilitarilor de la garda maghiara) sunt cei care incita la tensiune si limbaj lipsit de respect de fiecare data cand ajung prin Ro.

  ei sunt prietenii lui lotzi orban si sogor – cei trimisi de marko bela in Parlamentul European pt a reprezenta maghiarii din Ro…

  Sper ca tinerii politicieni romani sa constientizeze ce limbaj dublui practica udmr ul si cum in Ro cheama la atitudine europeana, iar la Bruxelles, trimite suporteri ai extremismului!!!

 • Anonimus

  pt (viitoare) referinte si a nu fi banuiti ca am citat din cine stie ce ”ciudati” care fac comentarii obscure pe net… doamna care a scris articolul este (fost) profesor (de origine maghiara) la Yale, specializata pe SE Europei…

  Biography
  My name is Eva S. Balogh. As a twenty-year-old university student, I left Hungary in December 1956, after the failed Hungarian revolution. In late February, I arrived in Canada without knowing a word of English. After more or less learning the language I enrolled as a student at Carleton University, Ottawa, where I received my B.A. (hon.) in 1965, majoring in history. I continued my studies at Yale University, where first I received an M.A. in Russian and East European Studies, an interdisciplinary program, and later a Ph.D. in history. I taught East European history at Yale and published a number of studies on Hungarian foreign policy and party politics between the two world wars.

 • provincialu'

  Mai sunt cateva zile pana la alegeri. Nu e cazul sa incepem de pe acum sa facem analize peste analize pentru ca e clar un lucru: ABSENTEISMUL VA FI MASIV. Asta poate ar trebui sa ne preocupe in special nu daca va vor ajunge in PArlamentul European Becali, Vadim sau EBA. Ar trebui sa ne intrebam DE CE ajung acei indivizi acolo si nu altii, DE CE clasa politica este asa de incompetenta( iar dvs. dle Czika faceti parte din randul acelor nulitati care se considera politicieni) si DE CE nu se produce odata si odata schimbarea in bine pe care o asteptam cu totii.

 • Czika Tihamér

  Esti un idealist si generalizezi prea mult. „DE CE nu se produce odata si odata schimbarea in bine pe care o asteptam cu totii.” Schimbările se produc treptat, step by step, domeniu după domeniu, an după an. Şi politica se schimbă încet. Compară ce e acuma cu ce era în 1990 sau in 1992.

  Nu există o schimbare mare deodată. Adta se întâmplă în poveştile de la sate.

 • provincialu'

  Hai ma frate, ma lasi. Acum se traieste mai rau decat la inceputul anilor 90. Sunt tot fostii comunisti la putere si capitalismul de cumetrie este litera de lege. Asa e la noi. Am tot votat schimbarea pentru ca am inghitit ceea ce promiteau banditii care ne cerseau voturile dar nimic. Arata-mi tu un domeniu in care Romania exceleaza in anul de gratie 2009 si atunci imi scot palaria in fata ta.

 • Czika Tihamér

  „Acum se traieste mai rau decat la inceputul anilor 90.”

  Hai mai, uitat-e afar pe fereastră. Tu ai habar despre ce vorbeşti?

  Excelează comparat cu cine, comparat cu ce perioadă? Ţi-am zis: astfel de abordări generale sunt destul de copilăroase. Lumea e mai complicată.

 • provincialu'

  Adica in Romanica noastra se traieste bine? Tu pe ce lume traiesti? Raportat la perioada 1990-1992 de exemplu, ce domeniu/ramura economica este acum cu adevarat competitiva in Romania? Nici una, iti zic eu. Agricultura nu mai avem, industrie nu, energia este luata de straini, comunicatiile la fel iar sistemul bancar romanesc nu mai are decat 2 banci complet romanesti: Eximbank si CEC-ul. ATAT.
  Deci se traieste mai bine in Romania sau mai rau?

 • Czika Tihamér

  Majoritatea populaţiei trăieşte azi mai bine decât în tranziţia începutului anilor 90. Asta este un fapt. Ce zici tu sunt populisme, care nu ţin cont de realităţi. Tu habar nu ai ce haos şi sărăcie era la începutul anilor 90 în ţara asta.

  Dacă unele domenii au fost privatizate şi cumpărate de firme străine care este problema? Totul ar trebuii încă să fie în mâna statului? Îţi place de Corea de Nord?

  Raportat la perioada 1990-1992 stăm mai bine în domeniile:

  – mass-media
  – producţie de software
  – producţie de automobile
  – turism
  – infrastructură şcolară
  – infrastructură feroviară şi parcul auto
  – aeroporturi
  – salarii mai mari
  – pensii mai mari
  – acces la internet şi la informaţie în general
  – o piaţă de bunuri cu mult mai mare şi mai de calitate
  – comerţ mult mai mare
  – investiţii străine mult mai numeroase

  Mai vrei omule? tu unde erai în 1992? Pe un munte?

 • provincialu'

  Bun. Sa luam cateva.
  1. Mass-media. Acum ofera mult mai multa informatie dar calitatea sa e una proasta spre foarte proasta. Stirile care ni se prezinta sunt pline de violenta, indeamna la un comportament antisocial, la homosexualitate, emisiunile in care se spune ceva care merita sa fie auzit sunt prea putine. Eu unul le numar pe degete.
  2.Turism?????? Turismul nostru este la pamant. Coana Leana de la minister nu e in stare sa faca un plan coerent pentru revigorarea sa. De fapt nimeni dupa 90 nu a facut ceva pentru turismul nostru. Acum Elena Udrea a copiat sloganul Croatiei pentru a face un plan de atragere a turistilor dar e posibil sa se duca la bulgari si anul acesta.
  3. Infrastructura scolara/feroviara/aeroporturi????? Starea scolillor romanesti e deplorabila, trenurile noastre nu au WC-uri in dotare(doar sageata albastra) iar dupa 90 cate aeroporturi s-au facut de la zero la noi?
  4.Comert/salarii/pensii/ E adevarat ca acum gasim mult mai multe bunuri si servicii pe piata noastra dar avem banii necesari sa ne bucuram de ele? Degeaba au crescut pensiile si salariile daca puterea de cumparare a noastra a scazut simtitor. Ce faceai de ex. cu 600 de lei in 90 si ce faci acum? 600 de lei e salariul meu pe o luna intreaga plus niste bonuri de masa pentru zilele lucrate. Nu imi pot permite sa pun un ban deoparte pentru ca sunt cheltuieli foarte mari.
  Pensiile sunt deplorabile in tara asta. Unii care au muncit zeci de ani cu chiu cu vai au ajuns la o pensie egala cu salariul mediu pe economie. Unii au mai mult, dar sunt foarte putini si pana nu demult pe langa pensie mai luau si un salariu.
  5. Investitii straine mult mai numeroase in ce? Nu iau in considerare sistemul bancar si sectorul productiei de bunuri. In afara de automobile, care printr-o minune sunt cautate si intr-adevar aduc un venit la buget, in rest nu stiu ce investitii majore in acest sector mai sunt in tara. In schimb, daca tot zici despre aceste investitii, gandeste-te la Bechtel. De 5 ani au reusit sa faca 5 km de autostrada. Si au mai luat si zeci de milioane de dolari pe chestia asta.
  Pentru ce???
  6. Productia de software este adevarat una competitiva, dar nu cred ca ne putem raporta la 1990-1992 deoarece atunci nu aveam pe atunci notiunea de PC/Soft/Internet etc etc. Nu cred ca productia de programe informatice este unul din etaloanele dupa care ar trebui sa ne ghidam cand spunem ca in Romania se traieste bine.

  Ce legatura are Coreea de Nord cu gestionarea de catre stat a economiei? Se poate face capitalism si fara intreprinderi private si daca nu ma inseala memoria Anglia a avut o economie de tip capitalist dar controlata de stat pana prin anii 80 cand Margaret Thatcher a inceput procesul de privatizare. In schimb nu pot sa nu admir China, care a reusit sa impleteasca conducerea unica a statului cu reformele capitaliste. Statul detine inca un control major asupra economiei dar a inteles ca fara concurenta nu se poate. In plus exista si intreprinderi particlare in China Rosie care functioneaza cat se poate de capitalist. Pacat ca Romania nu a adoptat socialismul pe care China la adoptat.

 • Petru Clej

  Pentru cine veți vota în alegerile europarlamentare?

  Sondajul revistei ACUM:

  http://www.romanialibera.com/voxpopuli/voxpopuli.php?n=542

 • Petru Clej

  Comparația corectă e următoarea: în 1938 România avea un PIB locuitor comparabil cu Grecia și Portugalia. În 1989 Cele două țări aveau un PIB de 4 -5 ori mai mare decât cel al României. Ghici de ce… România nu face acum decât să recupereze întârzierea provocată de regimul comunist (impus cu forța de tancurile sovietice și perpetuat de național comuniștii dragi acestui Rinder).

  A propos de China, noroc că România nu a adoptat „socialismul” chinezesc (care, cel al Marelui Salt Înainte 1958 – 1961, care a provocat cea mai mare foamete din istoria omenirii, Revoluția Culturală 1966 – 1976, Tian An Men 1989?) că altfel cum ar mai fi scris indivizi ca acest Rinder liber tot ceea ce scrie pe internet?

 • yozsi

  spre uimirea mea trebuie sa ii dau dreptate „provincialului” in mare masura. daca stau bine sa analizez ceea ce am trait si ce am vazut eu din 90 incoace trebui sa spun ca intr-adevar se traia mai bine in 90 ca acuma. exemplu, in comunele din apropierea sighisoarei si spre mures existau ft multe ferme care recoltau hamei. erau in fiecare comuna cateva ferme agricole care se bazau fie pe crestearea animalelor fie pe pomi fructiferi etc etc aici avea de lucru majoritatea populatiei din zona si cine chiar isi dorea sa ramana la tara putea face agricultura pt ca aveau cu ce. toate astea au disparut dintr-o data prin 98-99 si dupa cum se stie ft bine or fost cumparate cam cu 100 mil lei vechi de bastanii de prin zona. (auzi, cumparate de la stat!) stiu ca orice politician poate sa imi dea o explicatie cum ca nu erau productive si alea alea. pe mine nu ma poate convinge nimeni ca astea nu or fost falimentate voit ca sa puna mana pe teren si constructii cei care trebuia. si ce constructii erau acolo.
  exemplul 2: rulmentul brasov, tractorul brasov: daca sunteti curiosi sa vorbiti cu oricine o lucrat in fabricile astea, nu conteaza ca e vb de un operator sau un fost director, toti vor zice acelasi lucru: existau comenzi pt rulmenti la brasov din toata lumea. aveau cereri din america de nu le puteau onora….si boom, dintr-o data li s-a zis ca de maine se intra in somaj tehnic pt ca fabrica este falimentara. poftim??? in romania nu se pot face tractoare pt ca nu exista comenzi? si atunci cum se face ca importam tractoare intr-una din germania si italia????
  exemple mai sunt, dar ma opresc aici.
  provincialu are dreptate in mare parte in ceea ce spune.
  nu exista NICI UN lucru care a fost facut in ultimii 20 de ani in romania, un bun cu urmari bune pe termen lung. (cum ar fi o autostrada, un aeroport, o reforma in invatamant, reforma in sanatate, locuinte pt tineri cu salarii mici). TOTUL se duce de rapa, parca tara e in cadere libera.

 • Petru Clej

  Nostalgicii comunismului au fost atât de bine spălați pe creier că regretă și libertatea care le permite să înșire gogomăniile uriașe care sunt o rușine pentru niște persoane care pretind că gândesc cu propria lor minte.

 • provincialu'

  @ pt. Petru Clej
  China este o mare putere acum cu tot comunismul lor pe care dvs. dle Clej il blamati atat de mult. Multi politicieni vad in China viitoarea mare super-putere mondiala, care va domina economia planetei in acest secol.
  Eu unul cred ca am avea multe de invatat de la poporul chinez.

 • provincialu'

  A, da ca era sa uit: atat timp cat eu nu mi-am divulgat numele si nici nu mi-am dar acordul sa fie publicat pe vreun blog, pentru ca deocamdata nu vreau asta, nu mi se pare in regula sa se trezeazca acest Clej care sa o faca in locul meu.

 • provincialu'

  @ yozsi
  Totul se duce dracului, la propriu. Nu stiu unde vede tovarasul Clej sau dl. Tihamer atata bunastare. Eu muncesc pe un salariu de 600 de lei care e salariul minim iar facultatea nu m-a ajutat cu nimic pana acum. Insa vezi tu, e simplu sa zici ca se traieste bine atunci cand esti jurist in Parlament sau deputat asa cum e dl. Tihamer ori sa scrii de la Londra sau din SUA pe o leafa de cateva mii de euro si sa-i faci nazisti sau ultranationalisti pe cei care zi de zi vad realitatea asa cum e ea, adica infecta si sa le dai lectii.

 • yozsi

  lasand la o parte diferentele de opinii si eu cred ca nu ai procedat corect cand ai publicat numele omului. are dreptul sa ramana anonim si sunt sigur ca tu stii asta.
  apoi daca mr clej crede ca eu sunt spalat pe creier de comunisti iara se insala si da dovada ca habar nu are ce gandeste tineretul din romania. la 7 ani nu stiu cat de spalat pe creier puteam sa fiu cand o picat comunismu la noi. probabil dl clej poate sa ne spuna lucruri concrete despre mentalitatea celor din anglia dar mi greu sa cred ca ne cunoaste pe noi atat de bine, unde mai pui ca ungur fiind sunt de doua ori mai dezamagit de ceea ce se intampla in romania.

 • provincialu'

  Il rog pe dl tihamer sa inlature acel comentariu in care apare numele meu sau doar pasajul in care acesta apare.
  @ yozsi
  Societatea romaneasca este polarizata. Exista o serie de afaceristi mari care prin diverse subterfugii au reusit sa faca bani din orice. Acestia o duc bine si in zilele noastre cand chipurile e criza economica dar marea masa a poporului traieste foarte greu din niste salarii de mizerie. Daca in 89-90 cand dobitocul ala de Iliescu a ajuns presedinte Armata noastra ar fi fost de partea poporului si l-ar fi inlaturat poate ca am fi scapat de clica stalinistoida care ne conduce si acum. Pana la urma ata timp cat ai asigurat un loc de munca si siguranta zilei de maine oare conteaza asa de mult ca la putere e un singur partid sau 10?

 • provincialu'

  Mai bine o dictatura sanatoasa in care sa nu cracneasca nimeni in fata legii decat o democratie putreda in care doar ti se da impresia ca traiesti bine si ca esti liber. Iar o dictatura militara la inceputul anilor 90 putea sa fie liantul catre o democratie mai buna pentru Romania in secolul 21. Imi pare rau ca am ajuns la concluzia asta dar tot din cauza stalinistilor care ne conduc s-a ajuns aici.

 • Egy Gondolat Bánt

  Pt. Provincialu’: nu există dictatură sănătoasă prietene …

  România este în lada cu cacao acuma tot din pricina comunismului – cu toate fermele de lângă Sighişoara şi uzina Tractorul Braşov.

  Americanii comandau rulmenţi de la Tractorul pentru că statul comunist ţinea artificial preţurile în valută jos (cursul oficial era 7 lei la dolar, pentru cine nu ştie; la liberalizare a sărit de 100 de lei în 2 săpt) căci era însetat de devize pentru a plăti datoriile făcute pentru proiectele lui Ceaşcă.

  Diferenţa golului valoric imens dintre valoarea de cost şi cea de vânzare era acoperită din pauperizarea populimii, fraţilor, adică din avuţia naţională şi munca poporului român.

  Comunismul a căzut din cauze economice înainte de toate, şi abia după aia din pricini legate de drepturile omului. Şi e valabil în toate ţările foste socialiste, nu doar România.

  Cam asta e adevărul cu „competitivitatea” economiei socialiste. Nu neg că falimentările de după Revoluţie au fost şi dirijate, dar hai să fim serioşi, de ce noii patroni n-au făcut mare brânză cu ele? A se vedea fabrica Danubiana de lângă Bucureşti.

  Provincialule, dacă ai doar 600 de lei salariu, poate ar trebui să te recalifici. Agentul meu de asigurări este un fost inginer de îmbunătăţiri funciare. Sub comunişti a lucrat la câteva ferme şi la un institut iar după Revoluţie s-a reprofilat când n-a mai avut ce lucra făcând un curs de agenţi de asigurări.

  Tot piaţa liberă şi democraţia sunt soluţia amice, deşi nu pare atât de evident câteodată.

  Sunt de acord cu lista lui Tihamer. România este MULT mai bine acum decât în anii 90.

  Spre deosebire mulţi de pe aici de pe forum, la începutul anilor ’90 eram în tânără maturitate şi ştiu că în România era pe atunci aşa o derivă de parcă abia ieşise din război.

  Bineînţeles că sunt multe probleme, bineînţeles că nu suntem în rând cu ţările dezvoltate, bineînţeles că populaţia are probleme din care cea mai mare e lipsa unei pături mijlocii substanţiale, zic eu. Dar acea pătură se formează.

  Şi orbii o pot vedea – tineri muncitori, tineri ingineri, tineri economişti sau avocaţi care au ceva mai mult decât strictul necesar şi mai pot face un credit, mai pot lucra înafara, se mai pot angaja la o firmă competitivă, sau pot deschide ceva pe cont propriu dacă vor.

 • provincialu'

  In ziua de azi sa deschizi o afacere pe cont propriu in tara asta este curata nebunie. Sunt sute de taxe si taxulete pe care un patron trebuie sa le plateasca la stat. Din cauza asta multi prefera sa lucreze „la negru”. Cred ca stiti despre ce e vorba asa ca nu mai reiau ideea.
  Am lucrat si eu in asigurari cu ceva timp in urma. In orasul meu nu prea mergeau. Un agent de asigurari in prima faza trebuie sa apeleze la ceea ce in marketing se numeste „piata calda”, adica rude, prieteni etc.etc. pentru a-si dezvolta reteaua de clienti. In felul acesta, daca ai o pista de pornire poti sa castigi intr-adevar bani frumosi. Dezavantajul este cu nu ai un salariu stabil, nu ai carte de munca si depinzi de numarul de contracte pe care il faci pe luna. Daca nu faci nimic intr-o luna atunci nu iti iese nici un ban luna urmatoare. Intelegi ce vreau sa iti zic?
  Cat despre economia de tip socialist, sa ne uitam la statele nordice. Acolo exista un soi de socialism care mi se pare cat se poate de performant. Sunt si intreprinderi capitaliste dar protectia sociala este una foarte mare iar discrepantele dintre bogati si saraci sunt minore. E drept ca acolo nu e vorba de vreo dictatura dar uite ca un sistem de tip socialist functioneaza intr-o tara care are in frunte un rege. La noi in schimb, dupa simulacrul de Revolutie( de fapt ar trebui numita manipulare) ne-am trezit in capitalism si am inceput sa furam cu ghiotura. Am facut praf IAS-urile si CAP-urile, agricultura a inregistrat declinuri alarmante si asa am ajuns sa importam hrana. Nu era mai bine sa fi ramas si la noi un sistem de tipul celui chinez de azi? Acolo conducerea este a partidului dar economia este a poporului.

 • olahus

  Tare de tot, „provincialule”, ai dat un clip care arata in ce hal sunt reprimati chinezii…

 • provincialu'

  @olahus
  Filmul este despre piata Tienanmen. In 1989 un necunoscut s-a postat in fata tancurilor armatei chineze si timp de cateva minute a reusit sa opreasca inaintarea lor. Nimeni nu stie cine este, daca mai traieste sau nu.

 • olahus

  Pai tocmai, si tu ne laudai China…

 • provincialu'

  @olahus
  Eu laud felul in care China si-a dat seama ca trebuie sa introduca reformele capitaliste. In curand aceasta tara va deveni prima putere economica a lumii si nu e exclus sa ajunga si prima putere militara a mapamondului. Am avea si noi multe de invatat de la poporul chinez…daca am dori acest lucru.

 • provincialu'

  De fapt Romania a exportat extrema dreapta la Bruxelles pentru ca politicienii democrati au furat tara asta pe rupte. De cand a venit Basescu la putere cine stie cate contracte pentru lucrari publice au fost semnate si secretizate? Oare cate firme in care diversi politicieni „democrati” aveau interese au luat bani ca sa nu faca nimic? Sa aduc aminte de scena lui Ridzi sau de „Land of choice-ul” lui Udrea, campanie care a costat statul roman cateva milioane bune de euro si s-a soldat cu…nimic. Incompetenta sau reaua-vointa a politicienilor catalogati drept democrati a privat tara noastra de multe lucruri. Acum ar trebui sa ne punem, sau sa va puneti voi, politicienii care va pretindeti cunoscatori in ale democratiei, DE CE AU AJUNS ROMANII SA PREFERE UN VADIM SI UN PARTID EXTREMIST IN LOCUL UNUI ALT CANDIDAT, DE DREAPTA, DAR LIBERAL, SOCIAL-DEMOCRAT SAU LIBERAL-DEMOCRAT?

 • godless1859

  draga „limba cailor” vad ca ai postat la topicul „religie” despre Remus Cernea.
  Mai nou acesta candideaza la prezidentiale:
  http://remuscernea.ro/

  Ideea este ca are de gand mai mult sa trimita un mesaj decat sa castige. As dori, sa te informezi asupra lui
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Remus_Cernea (vezi ca a fost si membru Udmr) si in cazul in care consideri ca este ok, sa faci eventual putina campanie pentru strangerea de semnaturi in comunitatea magiara din Romania.
  Doar daca consideri ca e ok.

 • Ned.Kelly din romanica

  un cacat de tara cu niste rahati de cetateni care ling blidele uniunii europene adica uniunea iudeomasonilor din europa…pentru ce draq sa mergem la vot ?????….sa-i pune la ciolan pe catelusii lingai ai masoneriei europene care ne dau noua cu criza in cap si ne pun taxe pina si pe pampersii bebelusilor taindu-le din alocatile de crestere….prosti or mai fi aia care se mai duc sa voteze in loc sa stea acasa si sa mediteze la o noua revolta populara in masa manita sa genereze imprastierea napircilor care ne conduc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: