Ruşinea României

Care nu a putut să se ridice la nivelul unui mesaj important despre problema foarte mare a intoleranţei împotriva romilor şi a homosexualilor…

Ruşinea României, care după acest eveniment a dus în mass media nişte discuţii de bagatelizare a acestor probleme, discuţii de-a dreptul puerile, în care se pornea întotdeauna de la premisa că Madonna habar nu are ce e în ţară, că la noi în nici un caz nu există aşa ceva – şi acum hai să dovedim acest lucru.
Ruşinea Antenei 3 că îl invită pe şovinul şi intolerantul Vadim Tudor să discute despre mesajul Madonnei, în loc să dea voce celor de la Accept sau Romani Criss.
Parcă am fii în anii 50, când se ştia de la începutul procesului verdictul…

Ruşinea României că a fost nevoie de intervenţia unui star pop american ca în sfârşit să se înceapă măcar astfel de discuţii, fie ele cum or fi.

Reclame

69 responses to “Ruşinea României

 • Bezbojnicul

  Perfect de acord. Din pǎcate Vadim şi Pǎunescu, şi alţii ca ei, apar mult prea des la ştiri, şi împrǎştie cu noroi în dreapta şi stânga. Suntem extraordinar de intoleranţi, şi când ni se spune asta arǎtǎm spre victime. Felicitǎri pentru cǎ ai pus degetul pe ranǎ!

 • Egy Gondolat Bánt

  Nu cred că se pot băga în aceeaşi oală intoleranţa la homosexualitate cu intoleranţa la ţigani. Sunt fundamental diferite. Referitor la orientarea sexuală, există o uriaşă dezinformare în sânul populaţiei, zic eu.

  Este într-adevăr o ruşine.

  Discriminarea anti-ţigănească e inexistentă doar pe hârtie. În viaţa reală duhneşte societatea de ea de la o poştă.

  Este o ipocrizie fără seamăn a nega discriminările la care sunt supuşi ţiganii şi mai trist este că subiectul se va stinge în câteva săptămâni.

  Ca o minoră corecţie, Mădălin Voicu a avut spaţiu de exprimare la una din televiziuni (Antena 3, cred). A fost puţin, dar mai mult decât nimic.

 • Czika Tihamér

  @ Egy Gondolat Bánt

  Care este diferenţa fundamentală după părerea ta între intoleranţa manifestată împotriva romilor şi cea a homosexualilor?

  Deşi bineînţeles motivul este diferit, eu cred că nivelul uriaş de intoleranţă este aceeaşi şi este la fel de condamnabil.

 • olahus

  Totusi, eu as fi luat-o mai usor cu generalizarile, („rusinea Romaniei”). In rest, de acord cu tine
  http://maghiaromania.wordpress.com/2009/08/30/madonna-fluierata-intre-rasism-si-surzenie/

 • Petru Clej

  România este „cel mai homofob stat din Uniunea Europeană” – Sunday Times

  http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?step=articol&id=10306

 • Ovidiu

  Care este diferenţa fundamentală după părerea ta între intoleranţa manifestată împotriva romilor şi cea a homosexualilor?

  cel mai bine pot să-ţi raspundă la această întrebare chiar ei :

  http://www.libertatea.ro/stire/iganii-spanioli-in-razboi-cu-tiganii-romani-218247.html

  http://www.ziare.com/Spaniolii_se_plang_ca_tiganii_romani_le_toaca_nervii_Video-633343.html

 • Anonimus

  exista homofobie, in mod clar, si discrimare a rromilor in mod evident, insa as fi un pic mai retinut in a califica ”Ro cel mai…, cel mai…”

  Ia sa vedem ce spune si BBCul, caci pe Madonna am auzit-o
  (pe buna dreptate sublinia Olahus, lumea s-a inflamat prosteste, caci spunea Europa de E si pt americani astea inseamna tot fostul spatiu comunist):

  ”A sixth victim was found murdered in what is believed to be a spate of attacks on members of Hungary’s large Roma community, BBC reports”

  http://www.huffingtonpost.com/2009/08/07/sixth-roma-maria-balogh-k_n_254103.html

  ”Police are treating the attack as the work of a group believed responsible for several murders in the past year. In April, a Roma man was shot dead in front of his home in north-eastern Hungary, two months after a Roma father and his five-year-old son were killed in front of their home south of Budapest, which was then set on fire. Those deaths followed the murder of a Roma couple in north-eastern Hungary last November.”

 • Anonimus

  si daca tot veni vorba de homofobie (fara a scuza sau a incerca sa negam ceea ce se intampla in Ro, ci numai a combate usurinta cu care ne place sa calificam un stat sau altul drept ”cel mai…”):

  homofobia in Ungaria: articol de Atilla Agh
  http://www.eurotopics.net/en/presseschau/archiv/article/ARTICLE31243-Right-wing-extremism-in-Hungary

  si despre anti-semitism (de catre Tel Aviv Univ)

  http://www.tau.ac.il/Anti-Semitism/asw97-8/hungary.html

 • Anonimus

  totusi, parca de executii nu s-a auzit in Ro…

 • echoofsilence

  „Rusinea Romaniei”??????
  Asta numiti voi rusinea Romaniei? Eu cred ca Madonna a fost dezinformata de grupurile care sustin ca homosexualitatea e ceva normal. Cat despre tiganii „discriminati” din Romania „intoleranta” si „homofoba”, sa faca bine si sa nu mai umble cu sabii si cutite pe strazi, sa nu mai terorizeze populatia din cartierele marginase ale oraselor tarii cu muzica lor infecta si manifestarile violente. Nu poti sa le zici nimic ca risti sa vina peste tine cu sabii, bate, cutite. De asta nu-i pot suporta nici eu si nici alte cateva milioane de romani.

 • Czika Tihamér

  @ Anonimus

  Eu locuiesc în România, îmi pasă destul de puţin, sau chiar deloc ce este în Ungaria. Technica asta de „a ne arunca în faţă” presupusa mai mare intoleranţă a maghiarilor din Ungaria la mine nu ţine, că nu mă interesează. Probabil că antisemitismul şi intoleranţa faţă de romi (nu şi faţă de homosexuali, care sunt practic acceptaţi) e mai mare în Ungaria decât la noi, însă eu locuiesc aici, în Ardeal, în România, şi mă interesează ce e aici.

  Aici sunt două „inflamări”. Una prostească şi de condamnat: huidulelile unui mesaj de toleranţă, şi unul legitim: cel scris în acest post. Cel puţin aşa arată lucrurile din perspectivă liberală.

  @ echosofsilence

  Ce să îţi mai zic iară şi iară…Mesajele tale verzui te califică.

 • Petru Clej

  “Mi-a fost adus la cunoștință faptul că romii și țiganii din Europa de est sunt discriminați, ceea ce mă întristează,” a spus steaua pop Madonna, la un concert la București, iar fanii au huiduit-o.

  Votați în sondajul revistei ACUM

  http://www.romanialibera.com/voxpopuli/voxpopuli.php?n=crt

 • kesztió

  Anonimus,

  În legătura cu homofobia din Ungaria hai să vedem următoarea situaţie.

  Se mai întâmplă ca în metroul de la Helsinki – am luat ca exemplu tocmai oraş finlandez ştiind că finlandezii sunt tăcuţi şi liniştiţi – să călătorească câteodată spanioli, italieni, ş.a.m.d. – cunoscuţi pentru gălăgia care apare imediat cu prezenţa lor (nu fac absolut nimic reprobabil, numai sunt mult mai gălăgioşi decât ceea ce se obişnuieşte acolo). Dacă un străin călătoreşte prima dată cu metroul respectiv imediat îşi dă seama „ce gălăgioşi sunt finlandezii.“ Deşi cei care au făcut gălăgia au reprezentat 1% din pasagerii metroului! Dar 99% linişte + 1% gălăgie = gălăgie, 99% gălăgie + 1% linişte = tot gălăgie. 😀

  Cam asta se întâmplă şi acolo: extremele se fac auzite mai mult decât în România, deci ai impresia că Ungaria ar fi numai una bucată mare de extremism. Însă marii majorităţi de acolo le cam doare în cot treaba asta cu homosexualii: nu sunt încântaţi de idee, dar nici nu le interesează aşa de mult încât să pună beţe-n roate când e vorba de drepturi gay.

  În schimb, în România ultrareligioasă lucrurile stau altfel. Ştim foarte bine! Aici „masa gri” efectiv este homofobă.

 • Egy Gondolat Bánt

  Tihamer: Diferenţa fundamentală constă în faptul că orientarea sexuală este înfăşurată în pătura groasă a ignoranţei pe când problema ţiganilor este arhicunoscută.

  Oamenii de la noi nu ştiu că orientarea sexuală este înnăscută, cumva bătută în cuie (precum calitatea de a fi stângaci) şi că este o diferenţă imensă între „homosexualul” ocazional (care, să zicem, ar putea fi acuzat de promiscuitate) şi cel înnăscut (care până îşi defineşte identitatea sexuală trece prin multe crize şi îşi doreşte heterosexualitatea mai mult decât orice).

  Am întâlnit oameni sensibili şi cultivaţi care condamnau homosexualitatea pur şi simplu pentru că nu le trecuse prin cap că este un dat (precum stângacii şi dreptacii). Când am încercat să le explic nu i-am convins, dar mi-era limpede că un asemenea punct de vedere nu trecuse pe la urechile lor.

  Este şi amestecul religiei, nu neg. Adicălea, în lipsa unei informaţii obiective nu-ţi rămâne decât să crezi ce zice clerul, cum că homosexualitatea e o simplă problemă de alegere de aceeaşi natură cu a alege între a fura şi a te mulţumi cu ceea ce ai (cinste versus păcat).

  În ceea ce îi priveşte pe ţigani, nu este vorba de necunoaştere aici, este xenofobie şi (parţial) rasism (căci ţiganii sunt percepuţi şi ca o rasă diferită).

  Pe măsură ce informaţia bine fundamentată ştiinţific despre comportamentul sexual al omului se va răspândi, homofobia va descreşte. Însă va lua mult timp.

  În ceea ce-i priveşte pe ţigani, e necesară schimbarea societăţii dar şi a lor – în sensul ridicării nivelului de civilizaţie, de educaţie, etc.

  Un asemenea lucru nu se pune la homosexuali.

 • Ronnie

  @Egy Gondolat Bánt – Madalin Voicu a aparut si la RealitateaTV sa o condamne pe Madonna opinand ca ea nu are cunostintele necesare si moralitatea sa condamne discriminarea tiganilor din Romania – Mai bine l-ati intreba pe d-nul Voicu ce a facut pt comunitatea din care face parte

  treaba e alta: daca majoritatea rromilor s-ar spala si ar dori sa se integreze in mod sanatos in societate (lasati-ma cu bullshiturile legate de cultura lor speciala care nu ii lasa sa termine un liceu pt ca se insoara sau etc etc), atunci masa larga a romanilor nu ar avea treaba cu ei.

 • Ovidiu

  @Czika „Technica asta de “a ne arunca în faţă” presupusa mai mare intoleranţă a maghiarilor din Ungaria la mine nu ţine, că nu mă interesează”

  Bine spus Tihi.
  La român există un reflex prostesc când un ungur ridică o problemă şi îl critică pentru ceva : imediat intra în defensivă şi devine suspicios : oare ce vrea „cu adevărat” să spună ? că ungurii sunt mai buni decât românii ? pai ia să vedem care e situaţia în Ungaria (sau în Harghita) cu tiganii etc.
  Adică pentru el devine imediat o problemă „români vs. unguri” (care e mai bun) şi asta conteaza pentru el, nu problema de la care sa pornit discuţia.
  Pe noi poate să ne bată şi Albania la fotbal dar dacă învingem la Budapesta atunci suntem împăcaţi (şi puţin confuzi când ne amintim ca golul victoriei la dat de fapt Janos Szekely)

 • Egy Gondolat Bánt

  Ronnie: Mădălin Voicu a făcut mult pentru ai lui (la capitolul imagine, cel puţin), cu siguranţă puţin faţă de cât e nevoie.

  Şi eu sunt de acord că Madonna făcea mai bine dacă tăcea din gură – din exact motivele pe care le spui. Însă huiduielile au fost oricum ruşinoase.

  Şi mai ruşinos este că aproape niciun român sadea din intelighenţia noastră românească nu are curajul să spună aceleaşi lucruri (au existat câteva voci firave, vezi Mircea Cărtărescu, dar cu o floricică nu faci primăvară).

  Referitor la ţiganii care nu se spală, etc. Ungurii se spală şi doresc să se integreze sănătos (whatever that may be) în societate şi totuşi masa largă a românilor are multă treabă cu ei …

 • Ronnie

  @Egy Gondolat Bánt – din punctul meu de vedere, atata timp cat reusesc sa ma inteleg cu un ungur in romana (si pana acum nu am intalnit nici un caz contra) nu am absolut nimic impotriva lor: pot cere autonomie culturala – regionala de orice fel, alipirea la Ungaria etc etc nu ma deranjeaza in nici un fel – in Dobrogea e altceva, exista mai putina discriminare, sunt chiar si candidati unguri care au primit cateva zeci de voturi la alegerile parlamentare sau locale 😉

 • Ovidiu

  Referitor la ţiganii care nu se spală, etc. Ungurii se spală şi doresc să se integreze sănătos (whatever that may be) în societate şi totuşi masa largă a românilor are multă treabă cu ei

  Las-o baltă că devi absurd, ridicol.
  Conflictul româno-maghiar e unul etno-politic (doua etnii în competiţie pentru suprematie politică si pentru control aceluiaşi teritoriu). E la fel ca şi cel dintre francezi-germani sau turci-greci, sau rus-român (sau arab-evreu in Israel acum)
  Nu a fost aşa din totdeauna ci a apărut la începtul sec. al 19-lea odată cu apariţia conceptului de etno-politic. Păna atunci etnia nu a avut o mare importanţa politica ci a contat loialitatea faţa de rege (voiedvod, cneaz etc). Dar odata lansată idea etno-politica la sfârşitul sec. al 18-lea ea a avut un efect imens, ca un cutremur, şi fiecare grup etnic sa lansat intr-o frenezie in proiectul de a-şi construi propriul „stat-national-etnic”. Unii au reusit (iar alţii nu prea,
  aromânii sau tătarii de exemplu) dar rezultatul a fost redesenarea geografiei politice a Europei in forma actuala : state unificate dupa criteriul etnic.

  Conflictul cu tiganii e mai vechi, deci e de alt tip.
  A inceput din primul moment de când au intrat in Europa ( sec. 14 sau aşa ceva) deci cu mult înainte de apariţia motivatiilor etno-politicii pentru conflict/ură şi sa datorat exact „stilului de viaţa” (identitatii etno-culturale) cam anti-sociale al acestui grup.
  Au fost persecutaţi discriminaţi (şi exterminaţi) mai ales in Vestul Catolic si „civilizat” al Europei Medievale (sa dat şi o lege că cine omoară un tigan nu e vinovat de crimă).

  Tocmai de aceea sunt asa de mulţi in Est-ul Europei fiindca aici au fost oarecum tolerati şi când erau alungati din Vest migrau inapoi spre Est.

 • Bezbojnicul

  Tocmai de aceea sunt asa de mulţi in Est-ul Europei fiindca aici au fost oarecum tolerati

  Şi prin toleraţi, vrei sǎ spui cǎ erau sclavi?
  http://www.geocities.com/~Patrin/slavery.htm

 • Ovidiu

  /Şi prin toleraţi, vrei sǎ spui cǎ erau sclavi??

  Nu, doar ca nu erau exterminati :

  http://www.geocities.com/~Patrin/porraimos.htm

 • Anonimus

  @Tihamer
  @Ovidiu

  nu am ”aruncat nimanui in fata” si nici nu doresc sa deviez conversatia: daca cititi atent ceea ce am scris, voiam sa raspund acelor posturi care spuneau ca Ro ar fi ”cea mai … si cea mai … ” in materie de toleranta. am dorit sa raspund deoarece la noi exista tendintele extreme: fie susttinem ca suntem cei mai ”tari din parcare”, cei mai ”albi”, fie cadem in extrema cealalta- ”cum ca am fi iadul pe pamant si ca noi nu e nimeni…”. si nu e chiar asa: cine cauta un pic, observa ca in ”imprejurimi” li s-a pus pistolul la cap rromilor si au fost executati (6 cazuri intr-un interval scurt de timp).

  @Kesztio
  si ca sa-i raspund atat lui Kestio, cat si lui Ovidiu, am luat ex Ungariei pt ca numai acolo s-a intamplat ceva mai grav decat intoleranta care se pratcica ”de obicei”(care este si aceea foarte grava): cazurile de impuscare au fost numai in Ungaria! daca gaseam asa ceva in Bu sau in Serbia, as fi postat exemplele respective.

  pe de alta parte, Kesztio, iarasi porcedezi incorect si aplici dubla masura (ca si in cazul comentariilor privind extremismul din postul anterior) : spui ca in Ungaria, de fapt, executiile acelea sunt asa… o chestie care e exagerata numai in media, lasand o impresie gresita care se rasfrange incorect (?!) asupra majoritatii si ca situatia nu e asa grava. pe de alta parte, califici drept ”majoritate gri, ultrareligioasa” si intoleranta din Ro, adica generalizezi! luandu-ne dupa ce spui, oricine spune ca e roman, ar intra aproape automat in ”majoritatea gri” definita de tine asa cum ai facut…

  este incorect,orice ai spune! nu poti cere sa nu se generalizeze, nu poti afirma ca intr-o parte executiile sunt ”doar o chestie” exagerata de presa, iar injuraturile din Romania la adresa rromilor trebuie ”lipite” unei natii intregi.

 • kesztió

  @Anonimus

  Vezi că s-a produs o mică neînţelegere.
  Postul leagă cele două aspecte (de vreme ce şi Madonna a făcut acelaşi lucru) dar eu acum am vorbit explicit de homofobie, nu de rasism.

  De ce?

  În Ungaria, între tabăra homofobilor şi tabăra rasiştilor îndreptaţi împotriva rromilor este o suprapunere mult mai mică decât în România. Asta din cauza că cele două fenomene la vecinii noştri au rădăcini şi mecanisme oarecum diferite.

  În Ungaria – fiind o ţară cu economie în cădere liberă – principala preocupare a locuitorilor este căutarea pârghiilor de supravieţuire economică şi căutarea „vinovaţilor“ pentru situaţia actuală. Rromii fiind un subiect excelent pentru a da vina pe ei (trăiesc din banii statului, fură, şi alte clişee), nu-i de mirare că Ungaria a devenit o ţară puternic rasistă – şi dacă te uiţi bine, nici nu am negat acest lucru.

  În schimb cu homofobia stau cu totul altfel.
  Partidele care îşi „câştigă existenţa” din instigare la ură împotriva oricărei minorităţi, într-adevăr nu fac mare diferenţă între rromi şi homosexuali. Dar ei sunt relativ puţini.
  Populaţia în schimb – cum am mai zis deja – este peocupată de supravieţuire economică, şi cum homosexualii nu prea au de a face cu acest aspect, acolo oemenilor le cam doare în cot de ei. Nu le preferă, dar sunt prea preocupaţi de viaţa de zi cu zi ca subiectul să le intereseze – cel puţin în în măsură să şi facă ceva împotriva lor.

  Deci, să recapitulăm.

  Ungaria:
  – ură generală faţă de rromi, mai mult din cauza problemelor existenţiale, decât din cauza unei „intoleranţe generale“,
  – relativ dezinteres faţă de minorităţile sexuale.

  în schimb, România:
  – ură destul de pronunţată atât împotriva romilor cât şi împotriva homosexualilor, dar mai mult pe baza unei intoleranţe „ideologice“, bazate pe o religiozitate extrem de puternică, fiind fruntaşii Europei.

  Nu zic că afirmaţiile mele nu ar fi cel puţin discutabile, dar eu aşa le văd, şi prin prisma lor se mai înţelege, de ce am considerat Ungaria că ar fi homofobă doar la suprafaţă, dar în România – din păcate – homofobia e mult mai infiltrată în mentalitatea omului de rând.

  Aştept părerile pro şi contra.

 • Anonimus

  @ Kesztio,

  sincer, trebuie sa recunosc ca ma surprinzi de fiecare data cum explici cauzele ”de inteles” ale extremismului Ungariei, tinand totodata sa subliniezi ceea ce tu numesti ”homofobie ideologica” a ”masei gri ultrareligioase” din Ro.

  iti multumesc frumos, ca tanar apartinand ”masei gri” , dar care nu este nici homofob (si cat de cat tolerant fata de rromi).

  PS:vizavi de situatia din Ro – am prieteni romani care nu sunt mai religiosi decat amicii mei maghiari. si am prieteni maghiari care nu sunt nici mai toleranti, nici mai neingaduitori decat romanii din masa gri…

 • kesztió

  @Anomimus,
  Conform Eurobarometrului din 2005, pag. 11, În România 90% (adică nouăzeci la sută!) din populaţie consideră că Dumnezeu există.

  În Ungaria doar 44%.
  E o diferenţă imensă!

  Numărul celor care nu numai cred în Dumnezeu dar şi viaţa lor este practic ghidată de religie, o fi sensibil mai mică în ambele ţări, dar bănuiesc că raportul rămâne cam acelaşi.
  Şi ştim practic foarte bine că la noi religia şi politica merge mână-n mână (unlike Ungaria), în România pot să câştigi sau pierzi alegeri prin manifestarea convingerii religioase sau atee (unlike Ungaria) şi institutul cu factorul de încredere cea mai mare este biserica (unlike Ungaria).

  Deci – în prisma statisticii – bănuiala că o eventuală masă ultrareligioasă ar fi la baza homofobiei în România e mai mult decât întemeiată.

  Excepţii bineînţeles sunt destule. Da nu vorbim acum de excepţii. Şi eu sunt liberal din România, dar ca o excepţie – ştim bine că e un lucru prea puţin caracteristic printre cetăţenii români – fie ei români sau unguri.

  Şi nu uita că Ungaria practic a acceptat un fel de cuncubinaj legalizat care nu exclude oameni de aceeaşi sex. În schimb în România s-a introdus în legislaţia precizare explicită că o căsătorie se poate efectua între o femeie şi un bărbat – înainte era sintagma de doi oameni. (Sau măcar există dorinţa politică de a introduce, nu ştiu exact, îmntreabă-l pe Tihi.)

  Deci, figura cu „şi de o parte, şi de alta“ aici nu mai merge, există o asimetrie puternică dintre cele două ţări.
  Din păcate, fiindcă nu vorbim de Iran. Noi suntem cei care fierbem în această oală, înconjuraţi de homofobi de ambii naţionalităţi…

  (corectat de la 95% la 90%, scuze pt. neatenţie)

 • Anonimus

  ”a afirma ca Dumnezeu exista” nu are nimic de -a face cu homofobia! sunt foarte multi tineri care cred in ”ceva” (Allah, Zoroastru etc), insa nu sunt homofobi. tu pleci de la niste statistici si tragi concluzii, generalizand asa cum nu cred ca ar trebui sa se mai faca in 2009. societatea ro este si ea in transformare,imi place sa cred ca devine si mai complexa (nu doar o ”masa gri”) si cred ca e gresit sa spui ca e toata, claie peste gramada este homofoba. e gresit sa generalizezi, Kesztio! asa ceva tie nu iti place, asa ca nu aplica aceeasi mondea doar pt ca in barometru 95% au spus ca ”exista Dzeu”! NU ARE A FACE!

 • kesztió

  Facem pariu că o statistică privind homofobia va avea corelaţie semnificativă (nu zic totală, doar semnificativă) cu religiozitatea?

  Nu zic că toţi religioşi sunt homofobi, chiar cunosc personal câteva, care sunt adânc religioşi dar consideră homosexualitatea o problemă de viaţă particulară. Dar crede-mă, deocamdată homofobia în România este mult mai specifică, mult mai caracteristică decât în partea mai emancipată a Europei, incluzând şi Ungaria.

  Sperăm din tot sufletul că situaţia se va schimba – cum recunosc că totuşi s-a schimbat mult în ultimele 2 decenii.

 • kesztió

  http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?step=articol&id=10306

  „A 2008 study by the European Commission ranked Romania as the most homophobic in the European Union.“

 • Bezbojnicul

  ”a afirma ca Dumnezeu exista” nu are nimic de -a face cu homofobia! sunt foarte multi tineri care cred in ”ceva” (Allah, Zoroastru etc), insa nu sunt homofobi.

  Cu cât cred mai mulţi în Dumnezeul biblic, cu atât sunt mai mulţi homofobi. De ce? Pentru cǎ biblia este o carte profund homofobǎ (atât VT cât şi NT). Iar de Allah sǎ nici nu aduci aminte, pentru cǎ musulmanii, cu al lor Coran, sunt şi mai anti-gay.

 • Arsène Holmes

  Cry me a river, build a bridge, and get over it.

  Mult tam-tam pentru nimic. Daca ii pare atat de rau Madonnei de tigani/rromi/indi-rromi/ de ce oare nu s-a oferit sa adopte unul mic? La urma urmei are talent pentru asa ceva.

  Vorbea si ea din auzite …

 • Anonimus

  Kestzio,

  Haha, esti incredibil cum stii sa gasesti scuze Ungariei unde extremismul e ”la el acasa”, unde paramilitarii rasisti fac parade pe strada (cica pentru a apara natiunea), intr-un cuvant – unde rasismul, xenofobia si sovinismul cocheteaza cu sistemul institutional (am postat acum ceva vreme linkuri spre articole care vorbeau de oameni din politie si armata care cocheteaza cu Jobbikul, acest KuKluxKlan al Europei de E)

  uite in linkul de mai jos sa vezi ce haos generalizat a fost la Parada Gay din Budapesta din iulie anul trecut:

  http://www.queerty.com/chaos-at-budapest-gay-pride-20080707/

  VEZI SI ”GAY SAUNA BOMBED in Budapest”: http://www.queerty.com/gay-sauna-bombed-in-budapest-20080703/

  http://afp.google.com/article/ALeqM5i8Fn0WxdQjKBFqbS2AkkM8X4FF3g

  A fost un haos general, in care fortele de ordine abia au putut sa ii protejeze pe cei ce defilau. de cine? pai de populatia toleranta din Ungaria desigur. sau vrei sa spui ca s-au dus romanii (si, eventual, slovacii) sa ”faca ordine” la Budapesta??

  sincer, e evident ca aplici din nou dublul standard si generalizezi: lucru care nu iti place cand cineva il practica vizavi de maghiari (corect, nici nu trebuie), insa tu il cam promovezi cu consecventa…

  ”About 450 people took part in the march in central Budapest when extremists began throwing explosive devices, eggs, cobblestones and bottles at police and the marchers.

  Police seized chemicals and Molotov cocktails from a six-member group waiting for the demonstrators in an uninhabited flat along the route of the march.

  Police used tear gas and water cannon to disperse the extremists gathering around the fenced-off marchers in Heroes’ Square. The demonstrators could leave the scene in a corridor leading to an underground station.”

 • kesztió

  @Anonimus,

  Mi se pare că ignori în repetate rânduri afirmaţiile mele.
  Nu am negat că Ungaria a pornit pe un drum alunecos al intoleranţei, xenofobiei, rasismului. Dezaprob puternic ceea ce se întâmplă acolo. Şi pentru tine e doar un fapt divers, extremismul maghiar nu te priveşte în mod direct, dar pentru mine (şi mai ales pentru colegul meu Tihi) poate înseamna ameninţări cu moartea din partea unor comunităţi maghiare extremiste care vor să distrugă cu orice preţ comunitatea noastră liberală maghiară din România.

  Deci please, nu-mi explica mie ce înseamnă extremismul în Ungaria, că sunt parte vătămată, spre deosebire de tine.

  Şi tocmai aici intervine dublul standard.
  Când PUNR-ul făcea ravagii la noi (evenimentele din martie 1990, Tg. Mureş) apoi PRM-ul a ajuns la guvern – Vadim aproape şi la prezidenţie – iar Funar distrugea sistematic un oraş, făcând să sufere şi etnicii români ca să lovească şi mai tare în cei maghiari, nimeni nu pomenea la accea vreme că în România extremismul „ar fi la el acasă“. Se considera ca şi cazuri „izolate“, nefiind caracteristice poporuui român.

  Acum în Ungaria un partid extremist îşi face prezenţa din păcate din ce în ce mai uşor de remarcat. Şi imediat se pune stigma „ţară extremistă“. Merită din plin. Dar totuşi legile (încă) şi acolo se fac în parlament, nu în stradă.

  Şi într-un mod cât se poate de „ciudat“ în Ungaria legile sunt mult mai liberale privind drepturile homo, şi biserica – de jure şi de facto! – are o influenţă incomparabil mai mică asupra vieţii civice şi politice. Şi interesant, UE a subliniat problema homofobiei în privinţa România, nu al Ungariei (Ungaria în schimb a primit mustrări pentru rasism, dar acum vorbim de homofobie.)

  Încă o dată, te rog. Reflectează din nou asupra analogiei cu metroul finlandez şi italienii. Nu din gălăgia făcută de extremiştii îşi dai seama cum stă treaba cu omul de rând.
  Treaba asta demonstrează numai un lucru: că în Ungaria confruntările se fac în mod mai direct, mai „spectaculos“, aşa fiind cultura politică de acolo. La noi lucrurile nu ieş aşa de uşor la suprafaţă. Acum. Fiindcă în martie (Tg, Mureş) şi iunie (Bucureşti) 1990 au ieşit. Dar asta era cu 19 ani în urmă… (BTW, nici la noi nu era parada Gay fără incidente.)

  Deci, o analiză mult mai serioasă scoate la iveală cum stau cele două ţări cu homofobia. Şi repet: dacă privim legislaţia în cele două ţări respectiv studiile sociologice asupra fenomenului reiese o asimetrie considerabilă între cele două ţări.

  De data aceasta – în defavoarea României.

 • Varadi

  Poate ca acum sau lamurit si romanii cefel de oameni se afla in spatele acestui blog. Aceia ce ne vor egalizati, egali cu tiganii si homosexualii, urmasii celor ce neau calcat cu tancurile in 1956. Oare dece autorii blogului se dau maghiari si nu-si desvaluie adevarata origine? Shalom!

 • Ovidiu

  @Anonimus

  Nu nici-o diferenţă între extremiştii homophobi din Ungaria şi cei din România.
  Doar că în România extremiştii au şi „binecuvântarea” Patriarhiei-ortodoxe pentru actele lor şi nici au de luptat cu oficialităţile şi cu mass-media, dimpotrivă sunt indirect sustinuţi de ele.

  „qui tacet consentit”, cine tace consimte, e de acord

  asta e problema, nu există o recunoaştere a problemei şi nu există un efort politic de a ne alinia la standardele europene în privinţa asta, nici nu par să existe homosexuali in Romaânia în rândul figurilor publice.
  In Ungaria lucrul ăstâ sa facut de ani buni şi chiar daca (probabil) majoritatea maghiarilor din Ungaria sunt în continuare homophobi ei au întăles între timp că manifestările asociate cu o astfel de atitudine nu mai sunt permise, şi s-au conformat ( cu excepţi extremiştilor).

  Ungaria a facut efortul să-şi „internalizeze” standardele europene, în România această reforma culturală a fost pur şi simplu ignorată

 • Ovidiu

  OFF-TOPIC – definiţii din A.Bierce, „Devil’s Dictionary” (1911)

  ABSURDITY, n.
  A statement or belief manifestly inconsistent with one’s own opinion.

  ALLAH, n.
  The Mahometan Supreme Being, as distinguished from the Christian, Jewish, and so forth.

  ALIEN, n.
  An American sovereign in his probationary state.

  FAITH, n.
  Belief without evidence in what is told by one who speaks without knowledge, of things without parallel.

  IDIOT, n.
  A member of a large and powerful tribe whose influence in human affairs has always been dominant and controlling.

  IMMIGRANT, n.
  An unenlightened person who thinks one country better than another.

  INFIDEL, n.
  In New York, one who does not believe in the Christian religion; in Constantinople, one who does.

  OCCIDENT, n.
  The part of the world lying west (or east) of the Orient. It is largely inhabited by Christians, a powerful subtribe of the Hypocrites, whose principal industries are murder and cheating, which they are pleased to call „war” and „commerce.” These, also, are the principal industries of the Orient.

  POLITICS, n.
  A strife of interests masquerading as a contest of principles. The conduct of public affairs for private advantage.

  RELIGION, n.
  A daughter of Hope and Fear, explaining to Ignorance the nature of the Unknowable.

  REVOLUTION, n.
  In politics, an abrupt change in the form of misgovernment.

  RUSSIAN, n.
  A person with a Caucasian body and a Mongolian soul. A Tartar Emetic.

  UN-AMERICAN, adj.
  Wicked, intolerable, heathenish.

  UNITARIAN, n.
  One who denies the divinity of a Trinitarian.

 • Anonimus

  @ Késtzio

  ”Deci please, nu-mi explica mie ce înseamnă extremismul în Ungaria”

  remarc ca ca ai pus si monopol pe notiunea de extremism, nu accepti punctul de vedere al altuia. dupa cum probabil stii, extremismul tine de sensibilitatile fiecaruia, asadar poate fi simtit, interpretat diferit in functie de cel care analizeaza situatia. ma refer la modul general, nu ca in exemplul de fata – adica Ungaria – nu ar fi evident ca este vorba de extremism.

  si in RO sunt situatii pe care cineva le-ar califica precum ai facut si tu (in privinta unor atitudini/discursuri/interpretari ale unor varfuri politice maghiare), drept ‘atitudine conservatoare”, pe cand altii le-ar putea da o conotatie de extremism.

  asadar, ca sa te citez ”please, nu ma lua asa de sus”. nu pune monopol pe ”unde, cand si in ce situatii vorbim de extremism” in Ungaria.

  vizavi de ”nu-mi explica mie…”, nu am de spus decat ca imi permit sa iti explic ”tie” numai pt ca faceau un schimb de commenturi pe tema asta si nu in mod special. daca nu accepti alte puncte de vedere si vrei numai ca ”celalalt” sa accepte ”adevarul tau” numai asa cum cum ”il intelegi tu”, atunci chiar nu are rost sa discutam, intra-adevar…

  pe final, fara a minimiza eventualele ”amenintari cu moartea” din partea unor ”comunitati radicale”, vreau sa spun ca acest aspect nu face din nimeni o victima, ”statut” care sa ii dea in mod automat ”mai mare dreptate ” in afirmatii.

  oricum, conform afirmatiilor tale:

  ungaria are legi pro-gay, deci – pe cale de consecinta – tragi tu concluzia ca populatia e mai ingaduitoare fata de comunitatea gay, a inteles ca gay-ii trebuie acceptati; nici vorba de masa gri, homofoba (atacurile asupra participantilor la parada, chiar daca cu mult mai agresive decat cele din Ro, ba chiar si unele cu bombe, reprezinta doar acel 1%care face galagia, asa ca … nu trebuie dicutat mai mult; intra la categoria ”extremisti” si punct.) In Ro, spui tot tu, 90 la suta cred ca exista Dzeu, deci astia/sau aproape toti reprezinta comunitatea gri, ultrareligioasa si homofoba. frumos rationament de ”minoritar” caruia nu ii place generalizarea…

  ca sa nu mai spun ca si asasinatele de rromi… de fapt in Ungaria, dupa cum spui au o ”explicatie socio-economica”, pe cand in RO e chestiune ideologica …

  asa, da… te rog, ”please”, sa ma scuzi ca indrazneam sa ”iti explic tie” ce cred si de ce nu sunt de acord…

  as mai avea cam o singura nelamurire: prin ce e diferita asa-numita ”platforma liberala” (aia de vor s-o distruga extremistii vazand ca ”le stau in cale”) fata de restul platformelor din UDMR , din CNS, din CMT (parca asa se numeste, scuze daca am gresit) ?? concret, prin ce? nu urmaresc aceleasi teluri? nu prin aceleasi mijloace? in concluzie, nu e una si aceeasi chestie (késztio), numai ca ”da bine” sa avem mai multe denumiri si sa spunem ”ala e rau”, eu sunt ”bun” , caci uite ”vrea sa ne distruga”?

 • Ovidiu

  prin ce e diferita asa-numita ”platforma liberala” ..fata de restul platformelor din UDMR..

  Probabil că o să raspundă Tihi sau Kesztio, şi ar fi bine daca am avea acestă program in lb. româna să-l discutam separat pe blog

  Curentul liberal este ideologia dominantă în US (Partidul Democrat, mediul academic si media) e de fapt curentul care la adus pe Obama la putere. E bine reprezentat şi în UK, apoi mai puţin în Germania şi Italia..adică scade cu cât ne apropiem
  de Est-Europa. În Romania unele idei/abordări din această ideologie au fost incoporate în programele partidele majore ca PSD, PD-L..etc. dar nu avem un partid construit pe această abordare.

  Scopul e schimbarea societaţii în întregul ei, a culturii relaţiilor şi conflictelor majoritate-minoritate (minorităti etnice, sexuale, religioas/culturale, defavorizate economic).
  Se adresează deci si maghiarilor si românilor ( se bazează de fapt pe cooperarea lor), a societatii în ansamblu.
  De unde, cred, şi idea lui Czika să pornească acest blog comun.

  În privinţa „riscurilor” ele sunt reale. Nu sunt la fel de mari ca în Iran sau Arabia Saudită (sau Russia unde cine deranjeaza e executat, vezi cazurile ziaristelor ce au anchetat abuzurile drepturilor omului în Cecenia) dar nici de neglijat dat fiind intensificarea curentelor de „dreapta” în ultimii ani.

 • Armand23

  noi vorbim prostii pe blog si ei isi vad de treaba:

  Ţinutul secuiesc işi face drapel, stemă, imn

  http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-09-01&id=37493

  Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc a dat publicităţii proiectele de hotărare care urmează să fie votate de către aleşii Ţinutului Secuiesc la adunarea care va avea loc sambătă la Odorheiul Secuiesc, una dintre hotărari vizand stabilirea imnului, drapelului şi stemei Ţinutului Secuiesc.

 • István

  Secuii au imn de multă vreme, nu acum îl inventează. Stemă şi drapel iarăşi cred că au existat şi înainte de 1918, sunt ale fostului Ţinut.

  Ce înţelegi tu prin prostii pe blog, Armand23?

 • echoofsilence

  @Armand23

  Va sa zica isi fac drapel si imn. Oare cand vor incepe sa urle in gura mare pe strazi, „vrem independenta, romania ne asupreste etc. etc.”? Eu unul sunt de parere ca romanii sunt chiar prea toleranti. Daca nu am fi toleranti, oare acesti concetateni ai nostri ar mai putea sa se manifeste in acest fel, ar mai avea ei reprezentanti in Parlament sau chiar ar putea ei sa mai pupe vreun portofoliu prin Guvern? Eu cred ca nu.

 • kesztió

  Daca nu am fi toleranti, oare acesti concetateni ai nostri ar mai putea sa se manifeste in acest fel, ar mai avea ei reprezentanti in Parlament sau chiar ar putea ei sa mai pupe vreun portofoliu prin Guvern? Eu cred ca nu.

  Dacă poporul român n-ar fi tolerant, probabil că nici n-ar exista Universul.
  UN pic de seriozitate, vă rog, doamnelor, domnişoarelor şi domnilor…

 • kesztió

  Probabil asta o sa fie imnul.

  Imnul respectiv e un kitsch, din păcate (spre deosebire de imnul naţional al maghiarilor – şi al statului maghiar, în acelaşi timp), dar acest lucru nu are nimic de-a face cu dreptul lor de avea imn şi însemne naţionale.

  Dacă un steag, un imn şi o stemă ar însemna o ţară, am avea mii de ţări pe globu’ ăsta…

 • Ovidiu

  Stemă şi drapel iarăşi cred că au existat şi înainte de 1918, sunt ale fostului Ţinut

  Ţinutul Secuiesc şi-a pierdut autonomia în 1876 şi a fost împarţit in patru judeţe.

  E chiar interesant de vazut ce se va întîmpla, probabil va conta mult reacţia populaţiei româneşti locale. Dacă ei se opun violent se va interveni ca secuii să fie potoliţi. Dacă nu atunci sunt şanse bune să obţina autonomia, poate chiar să grabească (să fie un factor de presiune) reformele de descentralizare a României.

 • olahus

  „Dacă un steag, un imn şi o stemă ar însemna o ţară, am avea mii de ţări pe globu’ ăsta…” Excelent. Din asta se poate face si un post nou.

 • Armand23

  http://www.ziare.com/Marko_Bela_Suntem_proprietari_pe_7_la_suta_din_Romania-876588.html

  Uitati-va aici ce inseamna pt ei Romania: un SRL din care vor 7%. iar Ardealul un alt SRL din care poftesc 25%.

  mai credeti minciunile cu ”numai” autonomia” HarCov??? sper ca nu! urmaresc in realitate o impartire a tarii, autonomia Ardealului, desfacerea tarii in bucati din care sa rupa cum vor!!!

 • E. Ferencz Judit

  Să mă bag şi eu în seamă.
  Tocmai m-am întors din Harghita, din localităţile alea cu incendieri, bătăi etc. Nu vreau să vă povestesc acum despre tensiunile dintre maghiari şi romi şi nici despre motivele reale sau invocate ale acestor tensiuni. Nu, acu’ e linişte în cele două comune din Ciuc. Linişte cu de-a sila, ce-i drept. Autorităţile locale, poliţia, jandarmeria sunt foarte preocupate – ei, nu de găsirea unor soluţii pe termen lung, ci de menţinerea calmului (aparent, zic eu).
  La faţa locului am aflat cum lucrează poliţiştii. Ei bine, ei patrulează mai tot timpul în ghetoul romilor. Mai mult: cum vine cineva în vizită la ei, apar şi poliţiştii şi iau la întrebări gazdele şi oaspeţii. Neoficial, romilor li se interzice să primească vizite mai lungi. De câte ori coboară în sat, tre’ să dea explicaţii în legătură cu scopul şi durata deplasării.
  Sincer: credeţi că Poliţia Română şi-ar permite un astfel de comportament vizavi de comunităţi de maghiari sau români?
  Atenţie, e vorba despre o întreagă comunitate, nu despre persoane care au interdicţie de a părăsi localitatea…
  Discriminare, ei?

 • Ronnie

  Madalin Voicu: Ungurii vor deveni un pericol cu obraznicia lor

  http://www.ziare.com/Madalin_Voicu_Ungurii_vor_deveni_un_pericol_cu_obraznicia_lor-876631.html

  Mare dreptate are Voicu. RUSINE tuturor celor care DORM si nu vad cata minciuna este ”propovaduita”: la inceput autonomia secuilor, dupa care – cum spune Bella – autonomia Transilvaniei si 7% din SRL-ul Romania. http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-09-05&id=258045

  Minciuni si obraznicie: e clar ca nu vor decat sa rupa tara in bucati!

 • Adevarul

  http://www.ziare.com/Autonomia_secuilor_un_sicriu-877201.html

  Autonomia secuilor: un sicriu

  Un tip destept ca Marko Bela, de meserie politician, este, prin urmare, si suficient de parsiv incat sa realizeze ce starneste termenul „proprietate” cand se refera la secui, autonomie teritoriala si lupta. Nimic de spus, gaselnita a reusit.

  Comparand Romania cu o firma in care 7 la suta sunt maghiari, deci proprietari, a intins coarda adaugand ca in Ardeal este vorba despre 25 la suta, iar in Tinutul Secuiesc, de 80. In mentalul publicului sau, proprietatea are reverberatii adanci, inseamna lupta si sacrificiu. Doar ca la capat, daca nu esti si suficient de iubitor de oameni, tot ce lasi in urma este un sicriu.

  In bocetul dirijorilor de cortegiu, secuii si maghiarii indeasa in el sansa de-a iesi din saracie, isi inmormanteaza linistea, in loc s-o puna la lucru. Cui foloseste?

  Niste zapaciti la cheremul unor veleitari

  Foloseste politicienilor maghiari si secui, care trag la aceeasi caruta, desi se detesta din tot sufletul. Maghiarii ii privesc pe secui ca pe un popor primitiv, secuii ii privesc pe maghiari ca pe un popor asupritor. Nu se casatoresc intre ei decat printr-un accident nefericit, se fac prosti reciproc, ura este comparabila cu cea la care sunt indemnati si unii, si ceilalti impotriva romanilor.

  Nimeni nu le spune celor din Hargita si Covasna ca romanii pot fi niste parteneri, in schimb, sunt folositi de liderii UDMR pentru a depozita, pentru un moment, care-o fi acela, energie. Ca nu se stie, poate va fi nevoie de lupta fizica. Si traind intr-o saracie vecina cu cea din unele judete moldave, oamenii sunt stimulati sa isi puna intrebari. Iar cand deruta ajunge pe culmi, si oboseala paralizeaza limpezimea gandirii, li se servesc simboluri: steag, stema, imn.

  Otrava pe post de paine

  Cantitatea de simboluri se ingroasa periodic, de cate ori vin alegerile. Se ia pacientul, tinut in tuburi la minima subzistenta, si i se pun in fata imagini cu romani fripti, cauza tuturor relelor, beneficiarii spargerii unui mandru imperiu care a lasat populatia minoritara din Transilvania dezradacinata si in mizerie. Insa ei, politicienii UDMR si CNS, au reteta fericirii: autonomia teritoriala pe criterii entice. Doar asa se vor putea repara drumurile, vor veni investitorii si se vor crea locuri de munca bine platite.

  De fiecare data, secuii merg ordonati la vot, iar candidatul maghiar la alegerile prezidentiale isi valideaza calitatea de vataf spiritual peste proprietatea de 7 la suta. El stie mereu ca nu castiga, dar are cu ce sa negocieze. Iar in lupta aflata la orizont conteaza fiecare procent. Acum, mai mult ca niciodata.

  A veni un fata secuilor cu un discurs pacifist, cu indemnuri la concordie si colaborare pentru umplerea tuturor frigiderelor ar reprezenta un semnal ca organizatiile minoritatilor nu mai trebuie finantate din exterior, deoarece si-au gasit drumul alaturi de majoritari. Pai cum sa-si piarda resursele?

  Nemaivorbind ca oamenii ies la urne doar daca au un sentiment in piept, fie el si acela de teama sau ura. Iar pacea nu starneste nimic. Doar o imensa plictiseala. Deci ramai fara motivul negocierii.

  Un scenariu de cosmar

  Chestiunea autonomiei secuilor ma intereseaza putin, spre deloc. Cred ca e o falsa problema si sunt tentat sa ma gandesc cum ar fi sa-si puna granite si sa plateasca niste taxe care sa-i usuce, chiar daca in Uniunea Europeana, regulile legate de comert si circulatie sunt foarte clare. Insa am vorbit cu romani care privesc ingrijorati actiunile legate de stema, steag si imn, iar un pensionar din Salaj mi-a spus ca nu mai cumpara paine feliata, deoarece e facuta de brutariile unguresti.

  Omul e convins ca UDMR si CNS vor sa obtina o regiune cu statut special, sub arbitraj international. Ca la un moment dat, garzile secuiesti vor ocupa o prefectura, va interveni armata, situatia va scapa de sub control, populatia va cere protectia OSCE si Romania va pierde un teritoriu.

  Am fost tentat sa-i raspund ca astfel, organizatiile minoritatilor isi vor pierde obiectul muncii, ca nu vor mai dirija ele ostilitatile, ca acum, deci aceast scenariu e un simplu cosmar. Desi as fi avut un argument validat de istoria ultimilor 20 de ani – e an electoral, UDMR isi negociaza participarea la guvernare – , n-am facut-o. Nu bag mana in foc ca n-ar trebui sa fim mai atenti la ce se petrece in Romania in afara de Elena Udrea.

 • Armand23

  Autonomia Tinutului Secuiesc – poate functiona din punct de vedere economic?
  de Dan Popa Dan Popa’s Weblog

  Duminică, 6 septembrie 2009, 17:12 Actualitate | Opinii

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-6115467-autonomia-tinutului-secuiesc-poate-functiona-din-punct-vedere-economic.htm

  Ca sa functionezi autonom, ai nevoie de cateva lucruri foarte bine puse la punct. O industrie care sa te sustina, o populatie activa cel putin egala cu cea pasiva, infrastructura si un bun management administrativ. Indiferent ca te numesti Iowa, Tinutul Secuiesc, Chile sau Franta.

  Am prieteni buni maghiari, asa incat sper ca acest post sa nu fie privit drept unul discriminatoriu.

  Tinutul Secuiesc (intelegand aici Harghita, Covasna si Mures plus/minus cele cateva localitati izolate din Bacau sau alte judete litrofe), lucrurile stau asa:

  Suprafata 17.063 kmp

  Veniturile medii nete /cap de locuitor: 850 lei

  Total populatie: 1.133.000 persoane

  Populatie ocupata: 450.900

  Numar pensionari: 243.000

  Numar medici: 2.608

  Numar spitale: 21

  Regiunea contribuie cu foarte putin la bugetul public (locul 35 din 41 ca valoare a contributiei/cap de locuitor) ceea ce inseamna ca nu-i de unde.

  Asadar avem asa. Un cetatean activ trebuie sa tina in spate aproape doi concetateni, dintr-o contributie sociala corespunzatoare celor 850 de lei castigati in medie. Se poate asta, economic vorbind? Nu se poate, fara angajarea unor surse de venit consistente (imprumuturi, care si ele se dau in baza unor performante deocamdata…). End of discussion. Fara servicii secrete, conspiratii debile samd. Economic, nu ai cum. Nu poti manca friptura de porc, cata vreme singurele ingrediente pe care le ai in casa sunt pastarnacul si apa.

  Datele sunt de la INS.

 • Ovidiu

  ……..

  The majority of Hungarian society is not actively homophobic but it rejects facing homosexuality as a public matter, the results of a new survey published on Friday show.
  Currently the attitude of majority society to gays, lesbians and transsexuals can be summed in one sentence: „we accept them as long as we don’t see them,” it said.

  http://www.caboodle.hu/nc/news/news_archive/single_page/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=6945

 • Ovidiu

  @Autonomia Tinutului Secuiesc – poate functiona din punct de vedere economic?

  Nu conteaza pentru maghiari dacă poate sau nu, la o adica deficitul bugetar al regiunii poate fi acoperit de Ungaria.
  Aici nu e vorba de „descentralizare-regionalizare” de dragul eficientei adminstrativ-economice, astea sunt povesti.
  Aici e vorba de scopul final al comunitatii maghiare din Romania : autonomie politica vis a vis de statul roman. Drepturile individuale la identitate (limba, educatie, biserica, etc) nu rezolva problema asa cum o vad ei.
  Cred ca ne paste un conflict major cu maghiarii in „bazinul carpatic”, dar nu imediat ci probabil ca anul viitor dupa ce Orban ajunge la putere.

 • Solovastru

  Ma uit cu mare uimire la ceea ce se intimpla in cele doua judete , e incredibil unde pot duce actiunile unor extremisti infierbintati gen Tokes cat si educatia in spirit sovinist si xenofob care a fost facuta in harghita si covasna in ultimii 20 de ani.Uneori am senzatia ca acesti indivizi traiesc intr-o realitate paralela in care paginile in calendar nu s-au mai rupt demult, tare de demult de prin 1918 sau pentru unii chiar din 1437.

  istvan @ : „Secuii au imn de multă vreme, nu acum îl inventează. Stemă şi drapel iarăşi cred că au existat şi înainte de 1918, sunt ale fostului Ţinut.”

  Care fost tinut ? Achiesezi si tu la absurditatea pe care o sustine Marko Bela ca judetele Harghita si Covasna impreuna cu estul judetului Mures ar constitui o entitate ??? Poate fi ceva mai absurd decat atit? Cu exceptia unei scurte perioade in evul mediu intre 1437 si 1526 cind dupa batalia de la Mohacs regatul maghiar si-a inmcetat existenta , regiunea celor doaua judete n-a mai avut autonomie extinsa si nici n-a mai constituit vreo entitate distincta cum ar vrea unii domni de la UDMR si CNS.Autonomia existenta pina in 1526 , defapt niste privilegii de tip medieval rapid cazute in desuetudine, privilegii si libertati recunoscute prin Unio Trium Nationum , n-au mai fost recunoscute dupa aceea data. Dupa 1526 Transilvania devine principat vasal otomanilor fiind inclusa in hatiserifurile ( acte de administrare interna ale Portii) care binenteles ca nu recunosteau autonomia si privilegiile secuilor. Nici macar principii ardeleni nu au mai recunoscut aceste privilegii acest lucru explicind numeroasele conflicte cat si aliantele facute de secui in scopul de a recupera vechile libertati exemplu sprijinul acordat lui Mihai Viteazul. Dupa 1599 cind Transilvania devine provincie habsburgica de asemenea nici pomeneala de autonomie a regiunii celor doua judete . La fel perioada e marcata de numeoase conflicte si rascoale ale secuilor exemplu fiind impotrivirile la incorporarea in armata austriaca , lucru care arata ca privilegiile nu erau recunoscute de nimeni. Situatia a continuat si dupa 1848 si chiar dupa 1867 cind prin realizarea dualismului Transilvania a fost in mod abuziv anexata Ungariei si a intrat in organizarea cu judete a statului unguresc . Si atunci de unde caracterul distinct al celor doua judete proclamat acum cu atita ardoare de alde Marko Bela ? Pentru ca o regiune sa capete un astfel de caracter distinct trebuie sa se bucure de autonomie, de organizare proprie in toate domeniile si sa existe ca o entitate pe o perioada lunga eventual de cateva sute de ani. Ori regiunea in cauza a fost autonoma mai putin de 100 de ani demult , tare demult in Evul Mediu . Si atunci de unde aceasta propaganda ferventa pro-autonomie ? Cine are interesul sa creeze artificial , din senin aceste tensiuni inter-etnice si sa agite apele ?

 • Ovidiu

  Uneori am senzatia ca acesti indivizi traiesc intr-o realitate paralela

  Nu ii cunosti pe maghiarii din Romania,
  Tokes nu e exceptia, el e regula, intreaga comunitate maghiara din Romania traieste intr-o realitate paralela si asta de multi ani, de la 1918 de fapt.
  Scopul UDMR este chiar asta : construirea unei realitati, a unei societati paralele integrale (una cu universitati, spitale, institutii, buget, parlament propriu etc. ) in Romania.

  Acolo unde maghiarii vad cereri in vederea „preservarea identitatii” românii vad separatism si atac asupra statului roman ( si viceversa, maghiarii interpreteaza ca „incercari de asimilare” acolo unde românii vad masuri pentru coerenta si integralitatea politica a Romaniei).

 • kesztió

  Nu ii cunosti pe maghiarii din Romania,
  Tokes nu e exceptia, el e regula, intreaga comunitate maghiara din Romania traieste intr-o realitate paralela si asta de multi ani, de la 1918 de fapt.
  Scopul UDMR este chiar asta : construirea unei realitati, a unei societati paralele integrale (una cu universitati, spitale, institutii, buget, parlament propriu etc. ) in Romania.

  Ei, Ovidiu,
  chiar de la tine aşteptam o abordare cu minte mai limpedă – presupunând că am înţeles bine, ce vrei să spui.

  Ca şi personalitate politică, Markó Béla nu e preferatul meu, da nu pot să neg că ideile dânsului – tocmai despre modul de a integra în societatea românească, ca maghiar – n-ar fi binevenite.

  Care-i ideea? Integrarea societăţii maghiare minoritate în ceea românească e un lucru de dorit, dar treaba asta se poate face cu „randament” mai mare dacă se lasă minorităţii o libertate cât mai mare – dar exact atât de mare încât să nu atingă „libertăţile” celorlalte naţii conlocuitoare, în special vorbim aici despre cea românească (majoritară).

  După cum observi, acest principiu deja depăşeşte cadrul de politică naţională şi este o chestie de liberalism – orice societate liberală încearcă să lase libertatea maximă posibilă a cetăţenilor.

  Deci, nu se vrea neapărat spitale maghiare, etc. (universităţi da, dar asta-i altă poveste), ci numai cadrul lărgit în care te poaţi simţi maghiar cu drepturi depline, dar şi membru al comunităţii civice româneşti.
  Dacă asta înseamnă autonomie mărită – şi această autonomie e făcută astfel, încât populaţia majoritară să nu fie incomodată de ea –, atunci nu văd nici o piedică privind autonomia, şi nu înţeleg de ce se vorbeşte despre realitate paralelă, realitatea asta fiind perfect compatibilă cu calitatea de membru a naţiunii (politice) româneşti.

  Privind universitatea în limba maghiară: dacă sunt licee cu predare în limba maghiară, nu văd de ce nu ar fi şi universităţi. Pe de altă parte, modelul multicultural Babeş-Bolyai a dat greş din motive administrative – nici măcar în privinţa tăbliţelor bi- sau trilingve nu s-au putut înţelege, şi e păcat ca potenţialul intelectual să fie risipit pe tâmpenii administrative şi certuri chiţibuşare despre cât de departe se poate merge cu „multiculturalismul”.

 • Ovidiu

  După cum observi, acest principiu deja depăşeşte cadrul de politică naţională şi este o chestie de liberalism – orice societate liberală încearcă să lase libertatea maximă posibilă a cetăţenilor

  Aici nu e vorba de libertatea cetatenilor ci a comunitatilor-etnice (posibil in viitor si religioase).
  Libertatile/dreputurile individuale sunt garantate de Constitutia-Ro la un nivel comprabil cu cel in EU/US
  Unde apare conflictul e incompatibiliatea dintre drepturile colectiv-comunitare dorite de comunitatea maghiara si constitutie.
  Constitutia nu recunoaste decât o singura comunitate politica in Romania : natiunea romana (formata din cetatenul roman indiferent de entie, religie, rasa etc.)

  Se poate argumenta legitimitatea recunoasterii comunitatatii maghiara ca si comunitate politica bazat de istoria acestei comunitati in Ro (similar cu suedezii in Finlanda) dar mi-e sa ca doar deschidem cutia pandorei si miine sa ne trezim cu fiecare secta sa vrea sa duca politica ei autonoma..adica sa avem o divizare a populatiei Ro in zeci de ‘natiuni’ fiecare cu pretentii de autonomie fata de puterea statului.

  E de observat ca opozitia fata de cererile maghiarilor nu se datoreaza pur si simplu rautatii ci are logica ei politica : nici un stat nu accepta ca autoritatea lui (universalitatea legilor/puterii ) sa ii fie diminuata, contestata de vre-o comunitate ce vrea sa traiasca dupa propriile reguli. In US a fost cazul celebru a sectei lui David Koresh care pana la urma sa ‘rezlovat’ literal cu tancurile.

  Astfel spus. E clar ca cererile UDMR au ca motivatia finala pastrarea identitatii maghiarilor, drepturile individuale nu sunt suficiente deoarece identitatea etnica e un concept social-ea presupune nu doar un „individ”-entitate ci si un „mediu” social in care sa se manifeste. Dupa cum e clar ca ele sunt conflict cu idea de stat.

  Problema e de viitor ca sa zic asa. Ma intreb ce o sa faca Europa in urmatorii ani pe masura ce numarul musulmanilor va creste si vor incepe si ei sa doreasca autonomie pentru comunitatile lor si deci dreptul sa aplice legea islamica (sharia) in aceaste comunitati.
  In Romania tiganii formeaza si ei astfel de „comunitatii paralele” (legile tiganesti-staborii) doar ca tiganii sunt inca prea slab organizati politic.

 • Solovastru

  Ovidiu @ : „Nu ii cunosti pe maghiarii din Romania,
  Tokes nu e exceptia, el e regula, intreaga comunitate maghiara din Romania traieste intr-o realitate paralela si asta de multi ani, de la 1918 de fapt.”

  Ai dreptate ce ai scris tu mi-a amintit de un articol pe care l-am citit mai demult , anul trecut parca ,pe site-ul Deutsche Welle articol care trata ascensiunea sovinismului si xenofobiei in Ungaria cu legatura directa asupra comunitatilor unguresti din preajma granitelor statului maghiar.Articolul respectiv remarca radicalismul si retorica xenofoba si revansarda a unor grupari gen Garda Maghiara etc si de asemenea nota un lucru interesant: restul societatii unguresti ,atit din Ungaria cat si din tarile vecine, in general nu aprobă comportamentul acelor miscari extremiste insa nici nu dezavueaza ideologic acele grupari. Adica mai clar chiar daca comportamentul si radicalismul acelor grupari nu e aprobat de mare parte a societatii i schimb ideile si retorica lor este impartasita de foarte multi oameni , mai ales retorica anti-Trianon , sau pe problema criminalitatii tiganesti.
  Era dat aici pe blog exemplul grupurilor ultra nationaliste din galeria Stelei : acele grupuri sint formate din baieti teribilisti care se reprezinta in cel mai bun caz pe ei , nu pe români in general. LA fel alte organizatii românesti radicale : un miting Noua Dreaptă aduna maxim 2-3 sute de pustani fluturind steaguri. Comparati asta cu sloganurile si simbolurile revizioniste, sovine si anti-Trianon care au fost fluturate la asa zisa adunare nationala secuiască , cei de acolo se presupune ca sint reprezentantii oficiali ai secuimii .

 • Armand23

  si uitati asa se scurge puroiul fascistoid in asa-zisa ”secuime” (cu 202 ”secui”) dinspre Ungaria. Garda ”joaca” in secuime dupa cum vrea. si asta e numai inceputul. ce va urma… (mai ales in cazul unei mult dorite ”autonomii”)

  Interzisa in Ungaria, Garda Maghiara s-a orientat catre Romania, un exemplu in acest sens fiind Marea Adunare organi­zata saptamana trecuta de Consiliul National Secuiesc (CNS) si Partidul Civic Maghiar (PCM) la Odorheiul Secuiesc, judetul Harghita. Aici, alaturi de membrii „Miscarii Tinerilor din cele 64 de comitate” (HVIM), au fost prezenti si cei ai nou – infiintatului „Pluton Secuiesc din Batalionul Wass Albert al Garzii Maghiare”, organizatie care se vrea a fi o filiala a celei din Ungaria. O serie de fotografii postate pe blogul liderului gruparii, Csibi Barna, demonstreaza faptul ca si uniformele afisate de mem­brii „Plutonului Secuiesc” sunt practic identice cu cele ale Garzii Maghiare.(@http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-09-10&id=258314)

  si asta se intampla tot din cauza ro?

  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/867209/Tinutul-Secuiesc-pe-primul-loc-in-topul-sinuciderilor/

 • Ovidiu

  si de asemenea nota un lucru interesant: restul societatii unguresti ,atit din Ungaria cat si din tarile vecine, in general nu aprobă comportamentul acelor miscari extremiste insa nici nu dezavueaza ideologic acele grupari. Adica mai clar chiar daca comportamentul si radicalismul acelor grupari nu e aprobat de mare parte a societatii i schimb ideile si retorica lor este impartasita de foarte multi oameni

  Ai dreptate, atitudinea societaţii maghiare e duplicitara.
  De fapt la acelasi lucru m-am gandit şi eu deseori pe când Funar era primar in Cluj : românii din oraş pareau (în discutii private cu un coleg maghiar) ca nu aprobă comportamentul extremist, sicanele şi diatribele impotriva concitadinilor/colegilor maghiari insa, lucru interesant, nici nu-l înlaturau de la conducere, sau cel puţin sa-i dea clar de întales să se potolească sau o sa-l zboare.

  Aşa e natura maghiara, si umana : ipocrita.

 • Alcoolicu' anonim

  Stimate d-le Tihamer,
  Cred ca faceti o confuzie. Nu neg ca avem multe de invatat intr-ale tolerantei, insa va scapa doua lucruri:
  1) Spectatorii care erau prezenti venisera pentru un spectacol si nu pentru o lectie de comportament. Daca doreau asa ceva mergeau la o conferinta pe teme de toleranta. Dvs. v-ar conveni sa vina George Michael la Odorhei pentru un concert si sa va reproseze (dau un exemplu pur ipotetic) ca secuii sunt intoleranti fata de romanii si tiganii din Szekelyfold???
  2) Nu cred ca Madonna e persoana cea mai indicata sa ne dea lectii de toleranta. Daca ar fi venit vreun sociolog, vreun etnolog, vreun politolog din SUA era alta situatie. Repet, sunt convins ca am avea multe de invatat, dar nu de la o cantareata care prinde vreo informatie din zbor si o plaseaza pe la vreun concert ca sa faca impresie.
  Cu stima

 • Ovidiu

  http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-09-12&id=38382

  In timp ce majortatea romanilor ii considera pe tigani lenesi si hoti, romii cred despre romani ca sunt harnici si cumsecade, conform unui studiu IMAS, citat de Realitatea Tv.

  Studiul arata ca romii si romanii au gusturi diferite cand vine vorba de muzica. Romii ii prefera pe Nicolae Guta, Florin Salam si Adi de Vito, romanii sunt indragostiti de Irina Loghin, Maria Ciobanu si Andra.

  In privinta sportului, romii sunt indragostiti de fotbal. Pe primele locuri in preferintele lor sunt Adrian Mutu, Gheorghe Hagi si Banel Nicolita. Preferatii romanilor sunt insa Gheorghe Hagi, Nadia Comaneci si Ilie Nastase.

  Parerile sunt impartite si in privinta politicienilor. Romii il plac cel mai mult pe Gigi Becali, romanii pe Traian Basescu.
  Studiul mai arata ca romanii sunt reticenti in privinta relatiilor cu romii si au inca multe prejudecati. Daca nu au nicio problema sa fie prieteni cu maghiarii, moldovenii sau evreii, cei mai multi dintre romanii chestionati nu ar vrea sa aiba vecini romi sau arabi.

  Peste jumatate nu au nimic impotriva ca fiul sau fiica lor sa se casatoreasca cu o persoana de etnie maghiara sau moldoveana, insa lucrurile se schimba atunci cand vine vorba de etnicii romi, evrei, arabi sau chinezi.

  Explicatia ar fi urmatoarea, romanii cred despre romi ca sunt lenesi si hoti, in timp ce romii ii considera pe romani cumsecade si primitori.
  Sondajele au fost realizate la cererea Secretariatului General al Guvernului in cadrul unui program guvernamental de combatere a discriminarii romilor. Acestea au fost facute in luna iunie pe un esantion de 820 de romani si 608 de etnici romi prin metoda de interviu fata in fata.

 • Ovidiu

  http://www.romani-online.co.uk/stiri/131552-romanii-le-pun-romilor-lenevia-n-frunte

  Romii sunt văzuţi ca fiind leneşi, uniţi şi hoţi, cred românii, în timp ce romii spun despre români că sunt harnici, cumsecade şi primitori, potrivit unui sondaj IMAS despre stereotipurile negative faţă de etnia romă, din ultimii şapte ani.

  Faţă de 2002, când a fost realizat ultimul etnobarometru similar, a dispărut din lista primelor trei atribute asociate romilor cel de „murdari”. Femeile rome sunt văzute de 71.7% dintre non-romii interogaţi ca fiind murdare şi cu prea mulţi copii. De asemenea, majoritatea respondenţilor români consideră că cei de etnie romă sunt murdari, încalcă legile, sunt leneşi şi foarte săraci. La sondaj au răspuns 820 de români şi 608 de romi, dintre care 461 integraţi. Marja de eroare este de +/- 2,7%.

  În timp ce majoritatea populaţiei nu respinge posibilitatea apropierii de etnia romă, reticenţa creşte pe măsură ce relaţiile presupun interacţiuni personale şi contact direct. Romii, în schimb, nu au o atitudine de respingere faţă de celelalte etnii. Totuşi, în ultimii şapte ani, distanţa socială faţă de minoritate s-a redus, ponderea non-romilor care consideră că relaţiile dintre români şi romi sunt de colaborare crescând de la 26%, în 2002, la 41%, anul acesta. Mai mult, potrivit sondajului, majoritatea românilor chestionaţi nu cred că romii reprezintă o ameninţare.

  Madonna a avut dreptate

  Reacţia publicului care a huiduit mesajul antidiscriminare transmis de Madonna, pe scena din parcul Izvor, la concertul din 26 august, arată, însă, larga răspândire a prejudecăţilor privind etnia romă, crede Mircea Toma, expert în programul guvernamental SPER (Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă), în cadrul căruia a fost realizat sondajul IMAS.

 • echoofsilence

  @ Ovidiu

  Asta poate o vor pricepe si cei care striga in gura mare ca in Romania este „cel mai homofob stat al UE” sau ca discriminarea este prezenta in Romania peste tot. Sa fim seriosi, noi romanii suntem poate prea toleranti cu minoritarii. De asta acum se ratoiesc la noi si ne provoaca in toate felurile.

 • Armand23

  În ciuda politicii: „Femeie româncă la bărbat maghiar vine”

  Aşa spun bătrânii din Zagon (Covasna), comună din inima Ţinutului Secuiesc, loc în care 2.000 de români şi 2.000 de unguri trăiesc într-o armonie deplină.

  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/867416/In-ciuda-politicii-Femeie-romanca-la-barbat-maghiar-vine/

 • Ovidiu

  Off topic

  Studiul („etnobarometrul”) IMAS n-a vizat exclusiv romii fiind orientat şi către minoritate maghiara.
  Stie cineva unde poate fi citit, sau care sunt rezultatele mai importante ?

  Un alt studiu a fost realizată în septembrie 2008, pe tineri de 18-35 de ani, din 16 judeţe ardelene şi a fost prezentată vineri la conferinţa cu tema “Tineretul din România şi tinerii maghiari”. Unele rezultate :

  43 la sută dintre tinerii români nu ar fi de acord ca din familia lor să facă parte maghiari, iar la tinerii maghiari faţă de români, ponderea este de doar 18 la sută”.

  La întrebarea “Dintre următoarele expresii, care credeţi că descrie cel mai corect realitatea, în ceea ce priveşte relaţiile dintre românii şi maghiarii din România?”,

  În proporţie de 38,2 la sută tinerii maghiari au dat ca răspunsă “relaţiile de colaborare”, 27,2 la sută au spus “ignorarea reciprocă”, iar 32,4 la sută au răspuns “relaţiile de conflict”.

  La aceeaşi întrebare, tinerii români din Transilvania luaţi pe ansambu au răspuns în următorul fel: 51,5 la sută “relaţii de colaborare”, 23,9 “ignorare reciprocă” şi 12,5 la sută “relaţii de conflict”.
  Tot la aceeaşi întrebare, tinerii din România luaţi pe ansamblu au răspuns astfel: 31,8 la sută “relaţii de colaborare”, 31 la sută “ignorare reciproică”, iar 23 la sută “relaţii de conflict”.

 • Ovidiu

  Pentru cine e din Timisoara scenariul acesta e binecunoscut de ani buni.
  Acum un an o fata de 19 ce traia cu mama e (Elisabeta Bodea) intr-o astfel de casa vizata de clanurile de tigani ani sa sinucis din cauza hartuielilor tiganilor ce vroiau sa ii faca sa plece….. „A fost neaşteptat. Ştiam că e supărată, nu mai avea nici o speranţă că se va rezolva ceva, nu mai avea încredere. Din cauza lor, am o fată în pământ. Toată situaţia asta a distrus-o. Îi era frică de ţigani””

  …O avocata din Timisoara iesea, luni seara, din casa clientilor sai, cand a fost luata la bataie de sase tigani „M-au inconjurat, m-au lovit cu pumnii si picioarele, m-au trantit la pamant si strigau: ‘Te omor, te omor, te omor!'”, a declarat avocata Carmen Obarseanu.
  Femeia a povestit ca a fost atacata pentru ca apara interesele unor batrani profesori, carora o familie de „romi” (tigani) vrea sa le ia casa, la un pret de nimic. Luni seara, clientii au chemat-o la ei acasa pentru ca tiganii demolasera un gard. Femeia a iesit afara din locuinta batranilor sa-si astepte sotul, moment in care cele sase persoane au tabarat asupra ei cu pumnii si picioarele si au lovit-o pana cand a cazut la pamant.

  http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-09-22&id=39245

  http://www.romanialibera.ro/a109827/santaje-locative-ale-romilor-din-timisoara.html

 • [sondaj]“Tiganii”, fura sau sunt discriminati? « MaghiaRomania

  […] Va invit pe toti sa va exprimati punctul de vedere, prin votul in sondaj si prin comentariu/ii. Cum ii invit si pe colegii de blogareala si cititorii de pe Limba Cailor. […]

 • Mihaela

  Suntem cam cu totii o masa de ipocriti, este adevarat ca majoritatea rromilor nu au reguli morale( cei care le au sunt doar exceptia care conferma regula), toate aceste pareri xenofobe sunt doar consecinta acestui lucru…. sfidez pe oricare dintre voi sa faca o pasegiata in zona Rahovei sau in zonele locuite prevalent de rromi….. sa vedem atunci daca ramaneti parerile exprimate mai sus…..aaaaa mergeti si in orasele asa zise maghiare, cum ar fi Sovata, Sf Gheorghe si vb romaneste ….apoi veniti aici si vb despre xenofobie din partea romanilor in privinta ……

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: