Pornesc noul meu blog (etno)politic

Scriu bloguri şi articole de presă în maghiară din decembrie 2005, de aproape 4 ani. A scrie blog în româneşte însă am început numai în februarie 2007, împreună cu Lolka, Dan şi Sebi, într-un proiect comun, numit Phoenix Transylvania. Blogul, iniţiat de mine şi de Dan Anghel se propunea primul blog interetnic transilvan, un blog unde în sfârşit români şi maghiari îşi putea expune ideile despre convieţuirea interetnică fără prejudecăţi, restrângeri, frustrări. Un fel de revista Provincia online, mai simplu, mai direct, mai modern. După câteva luni de relativ succes (şi perplexitate de amândouă părţi) în iunie 2007 am decis, împreună cu Lolka să ne deschidem propriul blog, cunoscutul (iubitul sau urâtul) dar cititul Limba Cailor.

Limba Cailor a fost şi este un proiect de succes, fiind citit la apariţia uni nou post de obicei de pe 150-200 de IP-uri, feed-ul lui apărând în câteva zeci bune de reader-uri şi side-uri de blog. Limba a fost şi este primul blog comun din blogosfera românească scris de maghiari, cu scopul de a transmite mesaje magiare în limba română despre probleme politice, despre relaţiile interetnice, despre prejudecăţi, toleranţă şi multiculturalism. Limba Cailor însă a tratat nu de puţine ori şi problematica necesităţii secularizării societăţii româneşti, fiind atacat poate şi mai mult pe  această temă, încă foarte spinoasă în mentalitatea colectivă românească.

L-am avut ca contrubuitor câteva luni şi pe prietenul nostru etnic român din Bucureşti, Olahus, care între timp a întemeiat un nou proiect, MaghiarRomania, acesta fiind deja al treilea blog pe această tematică în România. În august ni s-a alăturat kesztió, maghiar din Cluj, care sper să continue să scrie noi şi noi posturi de succes. Printre succesele până acum ale acestui blog este necesar să amintim locul 6 obţinut în categoria Cel mai bun blog despre politică la Roblogfest 2009, un loc notabil într-o companie selectă a unora dintre cele mai importante bloguri politice din România, Blogul Medusei, Politica 2.0, Paralele/Paralele sau blogurile lui Vlad Petreanu, Bogdan Olteanu, Victor Ciutacu şi Adrian Năstase. A fost şi numeroase articole care au fost preluate de revista online Acum sau de Hotnews.ro (vezi aici şi aici).

Intrarea în politică

În septembrie 2008 am fost propus de UDMR Cluj să candidez la Camera Deputaţilor în colegiul 7 din judeţ, cel din Câmpia Transilvaniei. Pentru a nu afecta independenţa blogului, m-am restras de pe blog pe toata perioada campaniei electorale. Am revenit doar în ianuarie 2009. Însă prin acest proces a început o carieră politică pentru mine, care s-a concretizat în mai 2009 când am fost ales vicepreşedinte al Platformei Liberale a UDMR, fiind deja membru CRU (mini-parlamentul UDMR). În iunie am fost iarăşi candidat, acum la alegerile europarlamentare, aflându-mă pe lista UDMR, lista „Solidarităţii Maghiare” pe un loc neeligibil. Deşi actualmente nu aşi putea zice că cariera mea politică este cea mai importantă pentru mine, lucrând majoritate timpului la cariera mea jurist, probabil viitor avocat, totuşi cred că este destul de clar, că nu mai sunt un om independent politic, sunt un politician angajat unei forţe politice: UDMR.

Astfel, cred că a sosit timpul să punem lucrurile în ordine. De comun acord cu Lolka şi kesztió, cei doi colegi de pe Limba Cailor am decis să mă retrag de pe Limba Cailor, deşi nu îmi este uşor să renunţ la acest proiect atât de drag mie. Idea pornirii unui blog personal şi renunţării la Limba fost a mea, decizia a fost mea. Au fost luni bune de frământări, însă după câteva zile de pregătiri azi a sosit timpul despărţirii. E mai bine pentru amândouă părţi. Eu nu mai trebuie să mimez o independenţă politică, Limba Cailor nu poate fi suspectat de dependenţă de vre-o formaţiune politică. Asta nu înseamnă că cei doi editori rămaşi, Lolka şi kesztió nu ar avea dreptul la preferinţe politice, fie ele şi faţă de UDMR, însă asta rămâne decizia lor.

Noul meu blog, personal şi politic, se numeşte „Tihamér Czika: blog (etno)politic”. Conţine în arhiva lui toate posturile mele apărute pe rând pe Phoenix Transilvania, Limba Cailor şi blogul de campanie din noiembrie 2008. Voi continua pe această platformă personală toate temele începute pe Limba, însă voi scrie mai mult despre politică, despre UDMR, despre politica românească. Se numeşte, şi va fi un blog politic, cu opinii politice. Voi încerca să arăt că şi în politica maghiară din România există voci liberale autentice, voci pro multiculturalism, anti-naţionalism de amândouă părţi, anti extremă-dreptă de amândouă părţi. Voi continua să sper că este loc de autonomie culturală sau teritorială pe lângă garantarea totală a unităţii şi indivizibilităţii statului român. Voi continua să sper că este important ca măcar în generaţia noastră se pot în sfârşit uita frustrări istorice, poveştile mai mult sau mai puţin reale el unor conflicte interetnice transmise din generaţie în generaţie cu singurul scop de a cultiva ură şi dezinteres faţă de celălalt. Voi continua să susţin şi idea umanismului secularist, importanţa separării dintre stat şi biserică.

Îi urez tot succesul şi răbdarea prietenilor mei de pe Limba Cailor. Le doresc să lucreze cât de mult pot pe acest blog, să îl ţină activ, şi să îl ducă la noi succese. 

De azi ne vedem pe noul blog:

http://tihiczika.wordpress.com/

De asemenea am pornit noul meu user exclusiv în limba română pe twitter:

http://twitter.com/tihiczika

Vă aştept pe toţi pe amândouă platforme!

(acest post apare în acelaşi moment pe amândouă bloguri)

Reclame

7 responses to “Pornesc noul meu blog (etno)politic

 • dom

  Iti doresc sa ai succes si iti voi urmari si noul blog.

 • olahus

  mersi ca ai amintit si de mine. bafta multa cu noul proiect!

 • raduta aristotel

  Sant doritor sa am un schimb de opinii cu un maghiar . Am cunoscut multi maghiari si am o parere foarte buna . Sunt si intre maghiari ca si intre romani oameni cu pareri diferite chiar rautacioase . Consider ca trebuie se inlaturam greselele istotice si sa nu le mai repetam ,sa ne ancoram la noile realitati ale vieti si societati de acum .

 • olahus

  @Raduta Aristotel

  atunci poftiti si la noi pe blog. veti gasi maghiari ancorati in prezent si deschisi la schimburi de opinii cu romanii
  http://maghiaromania.wordpress.com/

 • István

  Tihi

  Îmi pare foarte rău că părăsești blogul. Mie nu mi se pare că este o decizie neapărat bună. Să fim serioși, și până acum erai cotat ca și un UDMRist. Cu toții suntem cotați așa.

  Prin faptul că pleci cred că la moară pentru cei care sunt de părere că tot ce ai spus aici era din ordin sau opțiuni politice, ceea ce este fals. Pe blog se vorbește în primul rând despre conviețuire interetnică și mai puțin despre politică.

  În fine, este opțiunea personală a fiecăruia dintre noi. Totuși mi se pare trist, că un proiect de succes al cărei inițiator ai fost, și care ți se datorează și ție pe lângă colaboratori să fie părăsit de inițiator.

  Chiar dacă ai opinii politice, poți da un post în care să spui că opiniile tale sunt influențate politic whatever.. dar să părăsești proiectul mi se pare ceva prea radical. Nu ănțeleg ce ai de câștigat sincer. Ai reușit să creeyi un blog de succes care pot spune că a adunat mulți oameni care au deschidere către colaborare. Ce este mai important decât asta pentru un maghiar liberal cu deschidere pentru majoritate? Ce îți aduce în plus blogul politic? Nu uita, oamenii s-au cam săturat de politică. Eu sincer mai degrabă scriu un post pe Limba decât să citesc un blog politic pentru că aici simt că are ceva efect ceea ce scriu, are un rezultat, ajut la ceva mă face să mă simt mai bine.
  (Sună ciudat, nu?) Pe un blog politic, opiniile scrise au incontestabil un imbold politic. Încerci să convingi pe cineva din considerente și mai puțin te interesează părerea celorlalți. Aici e diferit. E interdependent.

  Sper să te mai vedem pe aici. Succes!

 • Czika Tihamér

  @ István

  Mulţumesc pt. ce ai zis. Cum am scris şi în post, decizia a fost a mea, şi are legătură cel mai mult cu cariera mea, cât de mică or fi deocamdată, politică. Eu totuşi am opinii clare politice, pe care aici pe Limba, nu cred că este locul să le public. Limba a fost creat, şi va rămâne în esenţă un blog apolitic, un blog a cărei principal scop este discutarea unor chestiunii importante al convieţuirii, prejudecăţile reciporce, schimbarea mentalităţilor.

  Sper, că posturile mele de până acuma, au ţinut cont de această idee. Cred însă, că în unele circumstanţe, aşi fi putut scrie clar pro UDMR, însă nu am făcut. Sper că am reuşit să respect graniţa între opinii pro maghiare, şi opnii politice direct pro UDMR.

  A sosit timpul pt mine să trec peste aceste graniţe. Nu vreau însă să afectez calitatea civică a Limba Cailor. Limba nu o să sufere prea mult de desărţirea mea, are doi editori foarte pricepuţi. Vezi şi tu partea bună a lucrurilor: apare încă un blog maghiar în limba română 🙂

 • Sunt tablite bilingve in Ungaria? « MaghiaRomania

  […] ca daca mai gasiti pe vreunul, printre postacii de ziar sau comentatorii pe Limba Cailor,/Tihiczika care sa scrie ca romanii din Ungaria nu au tablite*, ii puteti spune fara grija ca […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: