Libertate, egalitate, impotență

Urmăresc știrile despre marșul Noii Drepte respectiv a Gărzii Maghiare (aripa ardelenească) din Cluj și nu înțeleg un lucru. 15 martie, ziua națională a maghiarilor de pretutindeni ar fi un candidat excelent de zi națională și pentru români. Oare de ce nu se profită de ocazie?

 

Chiar, ce bună idee. Am putea să sărbătorim noi toți, grandios, cu parade militare, statui, coroane, artificii, mulți-mulți tricolori roșii-albe-verzi și roșii-galbene-albastre (sau invers, ne-am înțelege noi cumva privind ordinea) și multă euforie – dar oare pentru ce?
Aș paria într-o sumă foarte mare că dragii mei cititori toți s-au gândit la idealul măreț de a lupta și jertfi pentru libertate, egalitate și aspirație națională. Ei, nu. Motivele mele de sărbătoare ar fi mult mai prozaice: aș celebra

Sărbătoarea (Multi)Națională a Impotenței.

Mai pe bune: sărbătoarea asemănării noastre izbitoare – a românilor, maghiarilor, germanilor și altor naționalități – în impotență. Impotența care a făcut ca ideile pașoptiste să se prăbușească în mod tragi(comi)c din cauza încercării grabnice, crispate și exagerate de a pune totul în slujba statului etnonațional.

Tocmai citeam un articol (apărut pe Transidex, portal autohton de știri în limba maghiară de orientare liberală), despre greșelile grave comise de statul major ai revoluționiștii maghiari. Din articol s-a înțeles foarte clar că revoluția maghiară pașoptistă ar fi avut șanse considerabil mai mari dacă Kossuth ar fi căzut la învoială cu reprezentanții minorităților, renunțând din timp la ideea unui stat etnonațional maghiar. Un comentator n-a ezitat să sublinieze faptul că putem să fim deștepți acum, dar ar fi curios dacă am fi fost la fel de deștepți chiar și cu 150 de ani în urmă…
Ei, aș fi curios și eu ce s-ar întâmpla dacă am teleporta deștepții noștri de serviciu înapoi în timp, în miezul evenimentelor. Și nu sunt deloc convins că

Maghiarul și Românul nostru de astăzi

modern, euroconform și cu învățăturile istoriei ultimelor 150 de ani în cârcă ar reuși totuși să pună pe locul doi orgoliul național de dragul situației-limite – și pentru a evita repetarea aceluiași greșeli istorice.

Acel Maghiar (să zicem, din secuime) care probabil n-ar rata o eventuală (și ipotetică) mare ocazie de a uni Țara Secuiască cu Ungaria, chiar asumându-l și „efectul colateral“ de a se arunca orbește într-un dezastru economic, moral și politic fără precedent în istoria recentă a Ungariei – doar pentru un ideal de stat etnonațional mare, mândru și glorios? Sau acel Român, care

ar vota și Diavolu’ întruchipat

pentru primăria din Tg. Mureș, numai ca orașul să nu ajungă din nou pe „mâna ungurilor“ și nu ar suporta la Cluj nici măcar o tăbliță bilingvă la intrare în oraș – darămite să accepte limba maghiară ca o a două limbă oficială?

Nici vorba, camarazi. Trebuie să recunoaștem că reflexele național(iste) – vechi de mai bine de 150 de ani – se cam observă și de sub mascara Euroeuforiei machiate mai bine sau mai rău pe faț(ad)a elitei politice și culturale din țara noastră – să fim sinceri, cam indiferent de culoare (politică) și națonalitate. Moda tăblițelor „informative“ de pe monumentele pașoptiste cu referiri la omorârea a x români de către y maghiari în ziua Z și viceversa a apus – din fericire (deși urmele mai persistă ici-colo). Dar oare reușim să achităm datoria față de cei care și-au jertfit viața în ’48–49 

literalmente de prisos?

Prima parte a secolului XIX era epoca firească pentru formarea națiunilor și trezirii identităților naționale, mai ales în Europa Centrală și Balcani. Însă condiționarea acestui proces de niște formațiuni statale etnice – artificiale și aberante chiar la prima vedere, date fiind regiunile cu caracter multietnic pronunțat deja în vremea respectivă – era o ideologie nu numai nefericită, dar și infantilă, cu repercusiuni dezastruoase. Vorbim aici nu numai de eșecul revoluției, dar și de goana nebună a făuririi și rivalizării statelor etnonaționale. Rezultatele sunt arhicunoscute: lipsiri de drepturi elementare, atrocități, pierderea simțului realității care au escalat inevitabil în două războaie mondiale – în loc de o Elveție est-europeană, prosperă și democratică. Da, comentatorul amintit are dreptate: e mult mai ușor să fii deștept ulterior. Dar atunci măcar

hai să reducem un pic din sonor

când e vorba de comemorări, recitaluri, slujbe festive (UDMR, cultele specific maghiare) respectiv mesajele și urările oficiale nu totdeauna lipsite de clișee (Guvern, Președenție). Și să reflectăm puțin – măcar între două salve de tunuri – și asupra acelor umbre din „glorioasele“ evenimente pașoptiste care încă mai persistă: incapacitatea de a trece peste ideea statului etnonațional și al etnicității über alles, care a făcut atât de mult rău Europei – și sunt gata să facă ravagiu în continuare, vezi doar conflictele rearmate din Bosnia, Kosovo sau chiar din „statul-model“ al Uniunii Europene, numit Slovacia!

Să recunoaștem măcar odată că – sărbătoare sau nu – am fost impotenți, am ratat ocazia unică și seculară, am greșit amarnic. E un moment unic pentru așa ceva, care se ivește odată pe an. Să învățăm din păcatele noastre și ale vecinului nostru cu care, vrem sau nu vrem, trebuie să împărțim resursele acestei regiuni în pace și spirit de toleranță. Și să facem o sărbătoare adevărată pentru toți ardeleni din această mare învățătură istorică. Celebrarea faptului că poți să fii deștept – dacă nu ulterior, privind cele petrecute în trecut, măcar pentru prezent, și nu în ultimul rând, pentru viitor.

Reclame

About kesztió

Villamosmérnök, programozó, a StudioRIP nyomdai szoftvercsomag társfejlesztője. Szül. 1969-ben. Vezi toate articolele lui kesztió

23 responses to “Libertate, egalitate, impotență

 • Mai independenţi decât independenţii

  […] In primul rand, este ziua maghiarilor de pretutindeni, deci vacanta, plecari in teritoriu, impotenta majoritatii si a minoritatilor conlocuitoare de a trece peste statul etnonational. Excelent […]

 • Bíró Béla

  … Şi ar fi timpul să recunoaştem, că Unirea Transilvaniei cu Ungaria din 1848 a fost o greşeală la fel de cumplită, precum realizarea unei ţări naţionale unitare din trei regiuni istorice cu tradiţii iculturale cel puţin la fel de diferite decât landurile germane, austriece sau cantoanele elveţiene. Dacă ungurii cred, că gestul lor de acum 150 de ani a fost raţional şi-l sărbătoresc şi aztăzi, ar trebui să recunoască, că făurirea statului naţional român unitar şi privarea lor de orice formă a autonomiei a fost şi este un gest la fel de raţională. Dar şi românii ar trebui să recunoască: dacă gestul ungurilor de odinioară a fost greşit, atunci este greşită şi respingerea curentă a pretenţilor de autonomie a ungurilor de aztăzi.
  Logica din nefericire nu pare a fi latura forte a niciunuia dintre părţi.
  Impotenţa noastră este în primul rând de natură intelectuală, şi mai ales morală.
  Bíró Béla

 • 15 martie fericit! « MaghiaRomania

  […] Un articol interesant despre ce am putea invata de 15 martie, pe Limba Cailor. Sursa […]

 • George

  La multi ani!

  Ma bucur sa va citesc si, in mare, sunt de acord cu cele spuse. M-ar bucura sa ne apropiem de normalitatea respectului reciproc, inclusiv pentru sarbatorile pe care nu le impartasim (15 martie, mai ales cum e sarbatorit acum, nu e chiar un candidat excelent de sarbatoare pt romani).

  Eu sper ca valurile emotionale ale sarbatorilor pe care le-am mostenit vor fi din ce in ce mai mici. Ar fi timpul sa nu ne mai privim ranile inventate – nu sunt ale generatiei noastre, pana la urma – ca pe niste lucruri sfinte. O memorie mai lucida ar ajuta pe toata lumea.

  E important sa se auda mai puternic vocea calmului, in conditiile in care media insista pe scandalul facut ba de Noua Dreapta, ba de Noua Garda Maghiara – care nu au de fapt nimic ‘nou’. Poate asa scapam de paranoia si incetam sa ne ignoram reciproc. Dupa aproape o suta de ani, Romania ar trebui sa inteleaga ca diversitatea e un noroc, nu un blestem.

 • Egy Gondolat Bánt

  „Elveție est-europeană, prosperă și democratică”: dovada vie că orice zboară se mănâncă, tovarăşi.

  Bine le zici, măi Kesztio, referitor la treaba cu primăria!

  Până una alta, localităţi locuite majoritar de români cu primar ungur există. Mai multe.

  Să le văd pe cele locuite majoritar de maghiari cu primar român şi apoi să vorbeşti de inutilitatea statelor naţionale – nemaivorbind de pacostea pe care, vezi bine, au produs-o.

  M-ai învăţat o lecţie importantă astăzi. Alta decât cea a helveţianismului de tarabă.

 • atol

  Kesztio, apropo de 15 martie. Iata un citat din 1847, a unui economis ungur, Hetenyi:” Romanii, care sunt azi oameni saraci, reusind cu greu sa-si potoleasca foamea cu o portie de mamaliga pe zi, vor deveni stapanii ungurilor si secuilor si, fiind de pe acum mai numerisi ca noi, vor reusi sa se impuna ca natiune. Sa ne fereasca Dumnezeu de asa ceva! Va trebui sa ne ocupam de educatia lor si sa-i determinam sa se maghiarizeze si sa ajunga sa serbeze Pastele cu ungurii. Atunci si numai atunci vom putea desfinta feudalismul, caci vom fi siguri ca nu vom fi sapat mormantul natiunii maghiare”
  Mi se pare ca un ales local din secuime declara ,in anul de gratie 2009, ca nu a dezvoltat zona ca sa nu se schimbe structura etnica a populatiei din zona. Deci nimic nou sub soare.
  Au fost totusi si oameni care au inteles mersul istoriei: vezi pledoaria baronului Miklos Wesselenyi din data de 24 august 1848 in care cerea asigurarea de drepturi romanilor. Din pacate „minunatul” Kossuth nu a inteles .

 • Ovidiu

  La multi ani colegilor maghiari de blog (cu intirziere) si din partea mea :

 • István

  Ovidiu nu stiam ca esti fan Queen.

  Multumim mult!

 • dom

  Cocarda de la Google e italiana (cu verdele la mijloc)… nu-i inteleg logica aici

 • windplace

  Orice actiune are in spate niste motive. Motivele care ii anima pe unii dintre maghiari din Romania sa se manifeste sunt destul de usor de identificat: situatia economica precara si indoctrinarea din partea unor capete „luminate” care au nostalgii cu Ungaria Mare ori au beneficii personale din manipularea multimilor.
  Perioada administratiei maghiare este vazuta ca o epoca de aur (din care sunt excluse orice aspecte negative) iar intoarcerea la acele valori sau situatie de fapt ar fi o solutie la problemele cotidiene.
  Pe de alta parte nici romanii care se lasa manipulati nu sunt cu mult mai buni. In loc sa vada adevaratele probleme ale societatii (administratie corupta, lipsa implicarii civice, etc.) se lasa atrasi in povestile cu ungurii rai si romanii buni.
  Adevarul este ca intodeauna au existat oameni buni si rai in orice etnie si ca problemele dintre orice etnii au intarziat sa fie rezolvate pentru ca prea adesea emotiile au trecut in fata bunului simt. Sa nu uitam ca multimea l-a ucis pe Socrate ca mai apoi sa-l suie pe piedestal… Dupa cate o greseala de acest gen multimea poate sa manifeste compasiune fata de cei perceputi ca dusmani dar aceasta deschidere dureaza doar putin timp s daca nu se profita de ea multimea tinde sa revina la vechile antagonisme char daca asta va insemna sa repete greselile trecutului.

 • Emil Carageorge

  La multi ani, maghiari, de 15 martie! Excelent articol, kesztió!

 • medusa

  N-am gasit o adresa de contact, asa ca va trimit aici o informatie pe care va rog la randul vostru s-o dati mai departe printre tinerii studiosi maghiari minoritari care doresc sa participe la un program ONU pentru minoritati. Succes!

  Fellowship programme for persons belonging to national or ethnic, religious and linguistic minorities:
  http://www2.ohchr.org/english/issues/minorities/fellowprog.htm#*

 • Ovi

  http://www.ziare.com/actual/opinii/03-20-2010/gagauzia-modelul-maghiarilor-din-romania-1003611

  e evident din articolul de mai sus ce prostii pot spune radicalii udmr-isti, laolalta cu extremistii Tokes si Sogor Csaba cand forteaza o comparatie de genul HarCov-Gagauzia!

  de fapt, nu isi mai gasesc ”rostul” politic si, in acest caz, ce pot sa faca : seamana vant si furtuna intre maghiari si romani!!!

 • Andrei

  dom’le Chestiune: cum comentezi impertinenta unui ministru din Guv Romaniei care, de 15 martie, se alatura unei gloate care scandeaza ”Tinutul Secuiesc (sic!) nu e Romania”???

 • feri

  ”Diaspora cere demiterea ministrului Sanatatii, Cseke Attila”

  http://www.ziare.com/actual/diaspora/03-21-2010/diaspora-cere-demiterea-ministrului-sanatatii-cseke-attila-1003946

  … Si pe buna dreptate!!! cata nesimtire !!

  orice stat care se respecta ar trebui sa procedeze la fel:
  ”Ministerul de Externe are obligatia sa trimita un protest Guvernului Ungariei pentru participarea consulului general al Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, la o „manifestare cu accente antistatale romanesti si sa ceara consulului maghiar sa condamne aceste actiuni reprobabile sau, in caz contrar, sa fie declarat persona non grata.”

  Sunt evidente ”bunele intentii” ale Ungariei care sta cot la cot cu extremistii maghiari – iar ”bomboana de pe tort” – acest individ-ministru care nu pastreaza nici macar aparenta unui respect fata de un stat in al carui guvern este.

 • Feri

  Pentru Késztio si toti ceilalti pseudo-liberali : cititi si invatati cate ceva din articolul unui adevarat politician LIBERAL, roman de origine maghiara – Csibi Magor (fost europarlamentar in grupul liberal din PArlamentul European).

  De recomandat sa luati frumusel creioanele colorate in mana, sa-i umeziti varful si sa subliniati frumos, refelectand (de preferat cu buna stiinta daca mai puteti face asa ceva) la urmatorul articol :

  http://think.hotnews.ro/peste-60-din-cititorii-nostri-nu-cred-intr-un-conflict-romano-maghiar.html

  Stimati pseudo-liberali : a se insista de preferinta pe: ”Daca partidele romanesti au devenit din ce in ce mai temperate privind discursurile cu tenta nationalista incepand cu anul 2000, acest lucru este exact invers in comunitatea maghiara.”

  ”Din randul partidelor romanesti a disparut mai intai Vatra Romaneasca, apoi Romania Mare n-a reusit sa ajunga la pragul de 5%. Nici PNG-ul, care avea din cand in cand un discurs populisto-nationalist, n-a reusit sa ajunga la un rezultat care sa-i permita sa intre in parlament, asa ca singurul partid care mai abordeaza din cand in cand intr-un mod radical aceste teme este PC-ul, dar cu un succes extrem de limitat. In acest fel, discursul politic romanesc nu mai pune un accent deosebit pe exploatarea nationalismului, iar acest lucru se simte si in atitudinea cetatenilor.”

  ”La partidele maghiare, insa, trendul este exact invers. Din cauza ca aceasta comunitate are o reprezentare politica ce vine cu acelasi discurs bazat pe drepturile minoritatilor de acum 20 de ani, etnicii magiari se asteapta de fiecare data la ceva mai mult. Nici unul dintre cele doua partide nu va putea spune vreodata, in fata electoratului maghiar, ca sunt destule drepturi deja, pentru ca in acest fel s-ar recunoaste ca nu mai este nevoie de reprezentare specifica.”

  ”Mai mult, faptul ca UDMR a avut rezultate concrete in a obtine drepturi pentru populatia maghiara din Romania a dus la o situatie in care acest partid a trebuit sa reinventeze de fiecare data mesajele, fixand targeturile din ce in ce mai sus. La acest fenomen a ajutat si apartitia unui partid cu un discurs mai radical, care nu prea are succes cand vine vorba de obtinere de voturi, dar este extrem de eficient in lansarea si intretinerea unor mesaje politice.”

 • Feri

  Kesztio,

  adunati-va voi, astia care va considerati liberali, in frunte cu Tihamer Czika, si mai invitati-l pe Csibi Magor la cate o poveste, mai rugati-l sa mai scrie si el cate ceva. poate invatati si voi ce inseamna liberalism ”direct de la sursa” ca sa zic asa… si, mai ales, ce inseamna ATITUDINE, IDEI si CONVINGERI LIBERALE!!!

  nu vreau sa fiu rau (in ciuda aparentelor:)), insa poate va contaminati si voi cu ceea ce e ADEVARAT LIBERALISM. altfel, incepeti si voi sa credeti ca (scuzati cacofonia!) conservatorismul vostru mascat chiar ar fi liberalism….

 • Tricouri Polo

  „Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul” din pacate adevarat

 • Adi

  Muie la iehovisti, mormoni si atei!

 • Zsolt

  Feri: Din pacate Csibi Magor nu are dreptate. Partidele nationaliste romane nu au disparut si in PSD era prezent din totdeauna un ton extemist (Pruteanu sau Paunescu nu erau mai prejos de Vadim sau Funar). De ex. cand e vorba de orice initiativa de altfel normal ce ar da drepturi, conditii, posibilitati, etc. egale maghiarilor in consiliul Clujului toate partidele romane se unesc impotriva initiativelor maghiare. De ex: denumirea strazilor ( dupa pers. maghiare – romane) sa fie in proportie cu populatia maghiara (de fapt sa se reintoarca la vechile denumiri macar in cateva cazuri), finantarea proiectelor ONG-urilor maghiare (pe vremea lui Funar timp de 10 ani nu a primit nici un ONG maghiar nici un ban finantare din partea consiliului, si acest fapt era votat si de PSD, PD, PNL etc. excepitie fiind ultimii doi ani), etc. Puteai/poti sa auzi discursuri sovine si din partea liberaliilor, pdelistilor, etc.. De altfel PD-L-ul, PSD-ul a acceptat o gramada de fosti peremisti, puneristi fara nici o retinere ideologica. Apropo: actualul ministru pedelist al agriculturii, Tabara si el fost PUNRist si nu oarecare, a fost si presedintele PUNRului, dar parca si a (Vetrei Romanesti). La fel Petru Calian, pedelistul de Cluj era mana dreapta a lui Funar ani de zile in consiliul local. Si acest rand e foarte lung…Deci char si cele despre care s-ar spune ca au disparut s-au transformat de fapt. Majoritatea membrilor (cu ideile lor) au ramas in politica.

 • Ovidiu

  Zsolt „Deci chiar si cele despre care s-ar spune ca au disparut s-au transformat de fapt”

  E totusi semnificativ ca au trebuiet sa se transforme, ca membrii lor au trebuit sa migreze la alte partide pentru ca ramina in politica..adica in discursul pur-nationalist nu le mai asigura supravietuirea pe scena politica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: