Oglinda

Cocalari.com

Teoretic un sait cu – să zicem așa – tentă educativă, prezentând într-o manieră parabolică kitsch-ul, falsul, superficialitatea învelită în staniol aurit și primitivismul din societatea românească (mai ales în rândurile tinerei generații). Practic însă majoritatea cititorilor – mai ales ale comentatorilor – tot sunt niște cocalari (asta rezultă clar din nivelul, limbajul și stilul remarcelor) care însă se cred cu mult-mult mai presus decât cei abordați, adică țăranii în sensul cel mai prost al cuvântului: fluturând bancnote, asortând aur de esență tare cu cei mai de trendy treningi Nike, decorând Dacii amărâte (sau din contra, SUV-uri BMW, Audi sau Mercedes de ultimă generație) într un mod mai mult decât penibil și pozându-se în ipostaze de te apucă râsul (sau plânsul, după caz).

Cum membrii unei anumite etnii sunt oarecum suprareprezentate în posturi (dar nici pe departe în mod exclusiv), rasismul, xenofobia, șovinismul se simt ca și ei acasă în comentariile stimaților cetitori care nu-și dau seama nici de-a ruptul capului că li s-a întins o capcană: pe aici 

totu-i de fapt oglindă.

Acest efect de oglindă s-a cam amplificat când s-au postat (în sfârșit?) niște clipuri de manele(!) ungurească. Da! Exact același stil, fete „prea-frumoase”, beemveu (insistând suficient de mult la jenți strălucitoare și cauciucurile de /40 sau chiar /35), lănțișoare (de fapt lanțuri!) de aur, și tot tacâmul indispensabil unui clip manelist de cea mai joasă speță.

Atât a trebuit numai comentatorilor cu minte prea mărginită și complex de superioritate reprimată: la lista lungă și stufoasă acelori lucruri în care românii sunt mai buni decât ungurii (cam totu’, nu-i așa?)

s-au adăugat și manelele.

de curiozitate m’am uitat si la alte videouri ale ungurilor aia talentati…si am ajuns la concluzia ca manelele de la noi sunt arta pe langa ale alora…niste penibilitati iesite din comun…fernando sau mai nou patrick sunt pistol cu apa pe langa aia 😀 (acvila)

Alții s-au abținut de la argumentațiile stufoase și s-au mulțumit cu un

bozgori imputiti (aurel)

sau

cea mai de cacat natie! (madalin)

Dar remarcile cele mai delicioase aparțin – fără drept de apel – unui anumit Ion

cea mai imputita limba e asta a maghiarilor. MEC MEC MEC ca in filmu ala cu Atacul Martienilor

respectiv untouchabll3:

that is not a gipsy dude. That is a fuckin’ alien. LImba maghiara suna ca dracu. E urata de la sine la fel si oamenii. NU am nimic cu ei dar parca ar fi extraterestrii in pula mea

Cu asta am și ajuns iarăși la limba cailor. Care sună, bineînțeles, ca dracu. Cel puțin pentru distinșii noștri domni, care nu prea și-au dat seama că orice părere despre sonoritatea unei limbi străine este oarecum subiectivă și extrem de controversată. Oare care o fi limba cea mai dulce, ca fagura de miere? Bineînțeles aia maternă. Nu trebuie să fii o minte prea strălucită să-ți dai seama: pur și simplu așa funcționează creierul uman. Și am băniuala că un bă pulă, futemași mă-ta în cur n-ar suna chiar așa de bine unei urechi străine – chiar dacă individul nu știe o boabă românește…

Așa o fi și cu maneaua asta.

Înjurături cu sutele pe post de apreciere la adresa unei piese mai „reușite” de Adrian Minune, Guță & co., dar când vine vorba de manele ungurești („modern gypsy music from Hungary“) imediat „parcă tot ai noștri sunt mai buni.”

Hmm… tare îmi vine aminte deplasarea de afaceri în Constanța cu partenerul nostru englez, când – ca și cum se mai întâmplă în asemenea cazuri – trebuia să luăm cina undeva. Însă nicidecum nu puteam delecta oaspetele nostru cu manele live! După șirul lung de căutări prin restaurante pierzând încetul cu încetul orice speranță am avut totuși noroc: am dat de un taximetrist care se lăuda că el știe un restaurant mai select unde nu se cântă manele.

Ei, sunt curios de faza asta în Siófok, pe malul lacului Balaton. Sau chiar în legendarul Hajdúszoboszló,

capitala aquapark-urilor și cocalariei maghiare.

Posibil să vezi acolo tot feluri de oameni (mai frumoși sau mai urâți de la sine), să auzi „modern gypsy music” pe toată gama calitativă, dar un lucru-i cert. Vei găsi cu ușurință și localuri sau restaurante unde vei fi lăsat în pace din punct de vedere al poluării artistico-fonice.

Și cu această premisă parcă nu sunt chiar așa de dispus să intru în discuții pe tema „ai căror idioți sunt un pic mai puțin idioți“. Dacă o fi să fie românii mai țepeni în arta aceasta manelistă, să fie și sănătoși. Liniștea – ca și alternativă – zău că nu poate fi chiar așa de rea…

Reclame

About kesztió

Villamosmérnök, programozó, a StudioRIP nyomdai szoftvercsomag társfejlesztője. Szül. 1969-ben. Vezi toate articolele lui kesztió

32 responses to “Oglinda

 • Dumnezero

  Am renuntat si eu sa verific noutatile de pe cocalari.com pentru ca ma deprimau comentariile. Nu au invatat nimic din imaginile prezentate; pentru ca si cocalarii si manelistii si nationalistii si restul persoanelor cu mediocritate desavarsita se scalda, defapt, in acelasi bazin de ineptie. Pentru ei nu e vorba de critica, de satira, de umor, ci de barfa si de atac la persoana, de umilire virtuala savuroasa.

 • István

  Limba cailor a renăscut :).

  În rest hei-de-ge-de-ge-de-ge-de-di-da-da……

 • Ovidiu

  @Kesztió … „Teoretic un sait cu – să zicem așa – tentă educativă, prezentând într-o manieră parabolică kitsch-ul…”

  Acel sait a devenit repede unul pentru ipocriţi. Adică pentru cei care nici nu vor să recunoască faptul că se simt atraşi de această subcultură -(nu vor să admită că sunt cocălari, dimpotrivă chiar)- dar nici nu pot să traiască fără o doză zilnică de asemenea „material”. Aşa că au devenit comentatori fideli ai http://www.cocălari.com.
  („reaction formation”, în psihologie)
  Naţionalismul lor e şi el de genul cocălăresc-şovinist, aşa cum era de asteptat. E scîrbos deci e foarte plăcut, foarte atractiv, pentru ei.

  Zău, Kesztió, mă bucur că ai revenit la Limba Cailor dar eu unul m-am săturat de exemple negative. Sunt destule şi dacă te concentrezi numai pe ele o să ajungi să te intoxici singur pînă la auto-depresie.

  ceva ca să te ajute să-ti revi 🙂

 • Anna

  Hellau Kesztio, am intrat si eu pe site-ul tau, vreau sa iti spun ca m-am uitat repede peste cateva posturi la care am gasit niste comentarii de cocalari absurzi nationalisti(nu stiu cum sa ii mai numesc) si m-am mai convins odata ca ceea ce facem noi e pierdere de vreme..(si eu fac ceva asemanator cu ceea ce faci tu)..adica incerc sa impac idiotii intre ei… It`s hopeless you know? Am sa renunt cat de curand

  Oricum, foarte dragut site-ul! Tine-o tot asa…daca poti.

 • Do

  eu nu văd absolut nicio diferenţă… maneaua nu e muzică, nu mai contează în ce limbă se „cântă”. Pozitiv?

  Sunt români care gândesc ca cei de mai sus, şi mai sunt şi ca mine… destui. Sper. Pentru care muzica e formată din ritm, versuri, melodie, şi atât. Fără limbă.

 • cokalori.com

  Limba maghiara e la fel de (in)suportabila ca manelele, dar nu-i asa ca questio e un manelist ungur care pe langa manele mai are si Karpatia in playlist?

 • Anna

  „Dumnezăule”, Pitorac Andrei şi cokalori: sunteţi făcuţi din acelaşi material.. De proastă calitate!

 • cokalori.com

  Anna, vezi ca mai ai o scena de filmat, te asteapta Rocco Siffredi cu materialul lui mare, de buna calitate.

 • Ovidiu

  @Do –maneaua nu e muzică, nu mai contează în ce limbă se “cântă”. Pozitiv?-

  Negativ. Maneaua e un gen muzical la fel cum kitsch-ul e o formă de artă (de proastă calitate). Nu trebuie confundat genul cu valoare artistică (judecata estetică).

  …nu mai contează în ce limbă se “cântă”

  evident că asta contează, de fapt asta e singurul lucru care mai poate să conteze deoarece valoarea artistică nu mai intră în calcul. Aşa că mai rămîne ‘valoarea’ etnică–că e „de-al nostru”-bun sau „de-al lor”-rău.
  Şi soarele străluceşte mai puternic în România decît în Ungaria.

 • Anna

  Nu nu, of mai cokalori, nu mai trage pe nas, ti-am mai zis ca uiti tot daca mai faci chestia aia! 😦
  Ai uitat ca pe tine te doreste Rocco? Si sa nu il mai intrebi de ma-sa daca mai merge pe centura, intreab-o pe maica-ta(sa fiu politicoasa), ca ea e toata ziua acolo!
  Sanatate.

 • Anna

  P.S.: esti destul de trist. Uita-te mai la filme porno pt. ca vad ca esti cunoscator in domeniu(sau a trebuit sa dai search pe gugal sa scrii si tu un nume gen „Giuseppe Raimondi”), daca tot nu iti place maghiara si ungurii, fan al hainelor galbene ce esti!

 • Ovidiu

  şi altceva (decît manele/cocălărisme/depresie) despre despre cultură şi maghiarii din RO

  Borbély B. Emília a fost distinsă cu premiul pentru cea mai bună actriţă în urma desfăşurării celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului de Teatru Piatra Neamţ PLEDEZ PENTRU TINE(RI).
  Juriul format din Doru Mareş, Antoaneta Zaharia şi András Lóránt au decis acordarea premiului pentru rolul Mădălinei din spectacolul MADY-BABY de Gianina Cărbunariu, montat de B. Fülöp Erzsébet.
  Succesul spectacolului jucat în microbuz, producţie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara în colaborare cu Universitatea de Arte Târgu-Mureş, este dovedit şi de faptul că a mai primit o nominalizare: pentru cel mai bun spectacol.

  http://banateanul.gandul.info/ultima-ora/borb-ly-b-emilia-distinsa-cu-premiul-pentru-cea-mai-buna-actrita-7638954

 • Ovidiu

  mai multe despre Borbély B. Emília

  http://www.tm-t.ro/ro/index.php?page=actor&pid=6 (ro)

  Publicul timisorean va avea ocazia sa se imbarce in microbuzul parcat langa Hotelul Timisoara, spre iluzoria Irlanda a lui mady –baby, in data de 20 noiembrie la ora 17.

  http://www.nyugatijelen.com/kultura/mady_baby.php (hu)

  Az előadás olvasatában Mady története, egy feltámadástörténet, amely a jóság és bűn, alászállás és megváltás, önzés és áldozathozatal fogalmai köré csoportosul. Eltompult, részvétlen korunkban Mady hús-vér, megtapasztalható valósága, élő tanubizonyságaként szolgáljon, az önzetlen szeretetnek, amellyel, ha figyelmesek vagyunk, civil életszféránkban bárhol találkozhatunk, köztereken és átjárókon, autóbuszon és bevásárlóközpontokban, útszéleken és kórházakban, a másikban és önmagunkban.

 • manele_unguresti

  Anna, ma bucur ca ai invatat romaneste, e bine sa cunosti limba clientilor carora le servesti tot tacamul. Apropo, cat mai e tariful? La Rocco mai ai pana ajungi, poate ai sanse daca da spagi suficiente partidu vostru! Deocamdata ramai pe uv, pe M0.

  p.s. Mare diferenta intre unguri si manelisti nu e, tot acelasi spirit de haita.

 • Anna

  Draga manelarule, treaba sta in felul urmator: in primul rand, sunt ceateana a acestei tari, nu a Ungariei, prin urmare stiu sa vorbesc romana.
  In al doilea rand, nu sunt membra/simpatizanta cum vreti tu a partidului maghiar din tara.
  Si in al treilea rand, chiar nu are rost sa mai discutam despre rahaturile tale porno (dai dovada ca esti bun prieten cu Manuela Labis si Palmela Handerson). In cazul in care nu esti cokalori.com, iti urez si tie sa devii fain al hainelor galbene, sa strige homalaii dupa tine „taxi!”
  Bun. Treaba cu maghiarii e complicata, stiu la ce te referi cand ai scris de „spirit de haita”, dar nu e mereu valabil, stii si tu, nu are rost sa te minti.
  Ma consider superioara tie, pentru faptul ca sunt toleranta si nu sunt batuta in cap ca si tine(si multi altii): tatal meu e roman si doar mama e de etnie maghiara. Tin sa iti spun ca sunt mandra de acest lucru si pentru mine atat romanii, cat si maghiarii mi-s frati si mi-s dragi. Am terminat la sectia maghiara liceul si uite ca totusi vorbesc romana(Wow, ce chestie!)…

  As mai vrea sa adaug inca ceva(in special pentru nationalistii exagerati): in primul rand trebuie sa fii om, apoi roman, maghiar , neamt, etc.

  Daca te gandesti sa imi raspunzi iar cu chestii legate de porno, nici nu te mai obosi sa imi scrii. Toate cele bune

 • manele_unguresti

  „tatal meu e roman si doar mama e de etnie maghiara”
  Inseamna ca e posibil ca maica-ta sa nu-ti fi bagat prea multe tampenii in cap, de frica (sau de dragul) tatalui. Aia din familiile „100%” sunt cei mai vizati.

  Nu sunt cockalori.com si nici vreun admin pe http://www.cocalari.com, dar simpatizez acel site pt. valoarea lui satirica.
  Nu cu toti ungurii e problema, ci cu aia care vor autonomie, te iau in pasareasca lor cand se afla pe teritoriul Romaniei ca si cum ar fi cineva obligat sa le-o cunoasca, si pe langa asta mai si distrug bornele kilometrice de ciuda ca scrie Tg. Mures pe ele si nu Marosvasarhely. Trebuie sa ai ochii inchisi sa nu vezi treburile astea, si sincer, ne-a cam ajuns.
  Apoi daca ai masina cu nr. de alt judet si-o lasi pe undeva la ei parcata, iti mai baga si cutitul in cauciucuri. Stiu, o sa zici ca generalizez, dar deja experientele si exemplele sunt prea multe. Si atunci care-i diferenta dintre ei si manelisti? Unde-i superioritatea? Cine-i mai intolerant?
  Iar chestia cu pornosagurile e pe bune la modul general, Ilona Staller e un model de viata pentru unguroaice. Pai daca femeile-s invatate de mici sa urasca, ce pot ajunge altceva?

 • kesztió

  Stimatul meu manele_unguresti sau în ce ipostaze te mai învârți pe-aici.

  Șă-ți povestesc o mică povestioară din care poate își vei dea seama de primitivismul tău.

  Am făcut anul I la facultate încă în comunism și am mâncat în mod regulat la cantina studențească – ca și toții care nu au avut părinți prea sus-puși pe atunci.

  Mâncarea era binînțeles la limita suportabilului – să zicem un pic mai bun totuși – dar n-ai avut de ales, magazinele erau goale, cum știi bine de la orele de istorie. Și nu era nici pe departe „pe gratis“: trebuia să facem lunar una sau chiar două zile de serviciu la cantină, din zori până noaptea târzie, altfel nu te lăsau la examen.

  La un așa zi de serviciu tocmai am descărcat câteva lăzi cu parizer – sub privirea unor trecători mai vârstnici.

  Și unul zicea: „Vai, d’aia n-are țara ce mânca că totu’ se dă la studenții!“

  Mai spre înțelesul tău: Nu comunismul, Ceaușescu, sistemul etc. era de vină că nu se găsea nimic în magazine, ci – studenții!

  Nu știu dacă ai prins ideea sau nu, dar logica ta privind ungurii seamănă leit cu logica sus-amintitului pensionar. Felicitări.

  Dacă nu depășești măsura nu te voi cenzura nici în continuare dar cam cu asta am și terminat cu tine.

  Sper că am fost bine înțeles.

 • Anna

  manele_unguresti: imi pare rau ca tu vorbesti despre niste lucruri pe care ai impresia ca le cunosti bine de tot, dar de fapt, habar nu ai! Practic NU ai cum sa stii toate situatiile; fiecare situatie e unica in felul ei.

  Nu pot sa ma abtin sa nu iti spun: daca ai cunoaste-o pe mama mea, ti-ai schimba parerea despre unguri. Si tin sa iti spun ca tatal meu chiar nu are nicio treaba, adica mai bine zic nu ar fi avut nicio treaba daca mama ar fi fost o extremista si „uracioasa” cum spui tu. Ea si multi altii, NICI macar nu se ocupa cu asa ceva, cu „unguri vs. romani”. 🙂

  Cand ti-am spus ca prima data trebuie sa fii om, apoi roman sau maghiar, ti-am spus tot, dar tu tot pe a ta o tii.

  Cunosc situatiile cu extremistii si tot ce ai enumerat acolo, dar pur si simplu nu poti spune ca toti sunt la fel. Pot sa iti dau si eu zeci de exemple in care sa iti confirm contrariul: un roman mai roman de cat tine sta in Targu Mures si are numai vecini unguri; se intelege cu ei mai bine decat cu romanii. Eu am fost la sectia maghiara la liceu si nici nu se punea problema de „unguri” sau „bozgori”(cum le place romanilor) sau „romani”, „olahi”. Depinde de la persoana la persoana. Si lista poate continua.
  Si apoi scuza-ma, padure fara uscaciuni nu exista. Ce crezi, ca numai printre unguri exista extremisti? Dar printre romani si celelalte natii existente pe pamant n-or fi. Hai scuteste-ma.
  Legat de actrite porno; ma faci sa zambesc. Dar vreau sa te intreb ceva: de ce nationalitate sunt curvele de pe autostrazile(si din bordelurile) Europei? Care-s cele mai multe? ROMANCELE, desigur! (Si mi-e rusine,dar sa nu iti mai aud gura cu unguroaicele)
  Cand un roman e injurat sau mai rau, batut de un grup de unguri, ala nu o sa stea si o sa le dea o bere; si invers e la fel, logic. (e un exemplu exagerat, dar se si intampla uneori)
  Sunt constienta ca din pacate ura asta nu va lua sfarsit niciodata, e rusinos ca de 1000 de ani nu am reusit sa ne intelegem.

  Multi romani din Ardeal vor autonomie! DE CE? Pentru ca le-a ajuns si lor sa ii suporte pe miticii din Sud!!! Tot ce intra in tara, tre’ sa treaca la sudisti prima data, in ghena de gunoi numita Bucuresti, ca ei vezi doamne, sunt mari si tari, ei sunt buricul pamantului. Chestia cu autonomia e discutabila oricum, eu una m-as bucura sa se desprinda Moldova si Ardealul de sud, dar asta ar insemna razboi cu ciorile sudiste.
  Sistemul e corupt, suntem ultimii in Europa si in loc sa se faca ceva, mai bine se ocupa cu „ungurii”, care-s „antihristii”(citez un bou) am ajuns sa aud idioti(ca altfel nu pot sa ii numesc) care sa dea vina pe maghiari pentru situatia din tara!! Se poate asa ceva?? Apoi incompetentii aia din parlament voteaza si nu stiu ce voteaza, fura din 90 incoace fara rusine, fara perdea, jumatate din Romania moare de foame, DAR ‘tara arde, si baba se piaptana”. Hai, la mai multe certuri cu maghiarii, ca suntem pe drumul cel bun.

 • Ovidiu

  @Kesztió … „Nu știu dacă ai prins ideea sau nu”

  Eu nu am prins idea postului tău „Oglinda”, adică a legăturii dintre cocălărisme şi „anti-maghiarism”.
  Ce vrei să argumentezi de fapt ? Că sunt totuna ? Vadim Tudor sau Gheorghe Funar sunt anti-maghiari şi nu sunt manelisti. La fel e cazul cu mulţi alţii dar fiecare îşi exprimă adversitatea corespunzător cu nivelul lui de educaţie.
  La fel fac şi cocălarii maghiari, uită-te la clipurile naţionaliste maghiare (legate de Transilvania) de pe YouTube şi vei gasit sute de înjurături, aberaţii, comentarii execratorii, etc. la adresa românilor.
  Ce e remarcabil, ce e surprinzător în asta ? Nimic, e banal, există tensiune între români şi maghiari iar fiecare grup are membrii de toate nivele de cultură, cu exprimarea corespunzătoare.

  Devalorizarea reciprocă, exprimată mai elevat sau mai mitocăneşte, e consecinţa existenţei acestor tensiuni, conflicte, interetnice (nu cauza lor). …la fel cum Evreii şi Slavii erau „sub-umani” pentru unii din Germanii anilor 1930s „maghiarii sunt mec, mec, extratereştrii” pentru unii români, sau „tót nem ember” „magyar ember hat courage, német ember hundsfott, bagage” pentru unii maghiari.

 • manele_unguresti

  Anna, se vede cat de inculta si indobitocita esti, cu aberatii de tip „ghena de gunoi din Bucuresti” sau „ciorile din sud”.
  Uite, de exemplu eu sunt nascut la Reghin si actualmente locuiesc in Bucuresti, dar datorita jobului calatoresc in toata tara.
  Si ma bucur nespus ca am venit la miticii astia balcanici cum le ziceti voi, e mult mai bine decat langa niste paranoici care nu pot dormi noaptea ca „le-a fost furata tara”.
  Chiar credeti ca la unguri e polul civilizatiei? Vai de capu’ vostru!

 • Anna

  Cine a zis ca la unguri e polul civilizatiei? Nu stiu cine e paranoic dintre noi. Cum inchizi ochii la multe chestii, si apoi zici de altii ca sunt indobitociti. De curve nu ai mai zis nimic? Eu iti povesteam de mai multe regiuni din tara si tu ma iei iar ca eu as fi o extremista, ca as fi numai cu Ardealul. Esti incredibil. Te-ai cam invatat de la miticii tai iubiti sa fii impulsiv, relaxaza-te, poate ti-a pusca dracu’ vreo vena

  Cu asta am incheiat discutia, mi-a facut placere (sau nu)

 • manele_unguresti

  @kesztio, Anna, aveti asa un stil alunecos si perfid de a pune problema, incat oricarui om cu coloana vertebrala ii este imposibil sa discute cu voi. Am simtit asta pe pielea mea toata copilaria si nimic nu s-a schimbat, de aia imi e greu sa mai am incredere in cetateni romani de etnie maghiara. Cei din Ungaria parca-s mai la locul lor, nu-s asa „cu 2 fetze”.

  Poate gasiti romani de teapa voastra, mai mult sau mai putin cocalari, cred ca aia o sa va-nteleaga mai bine. Eu nu pot, asa ca I’m out, inapoi la comentarii pe http://www.cocalari.com.

 • István

  I’m out, inapoi la comentarii pe http://www.cocalari.com.

  Du-te,du-te…e mai bine asa.

 • Ovidiu

  o ştire mai veche, de peste vară

  Ungurii şi românii care vorbesc limba cailor putere

  http://www.adevarul.ro/locale/arad/arad-adevarul_de_seara-unguri-romani-motorock-pecica-festival_0_295770579.html

 • Ovidiu

  A murit un sacerdot entuziast al religiei politice a ceausismului.
  Il regreta fostii politruci. Intr-un ecou al dramaturgiei cinice de tip paunescian, televiziunile dominante construiesc o psihodrama a marii tragedii nationale.

  http://tismaneanu.wordpress.com/

 • Ovidiu

  şi o melodie folk ce se potriveşte momentului

 • Raducu

  @Anna

  Ai grija cu expresiile astea simpatice, gen „homalai”, „mitici”, „ciori”, etc… Vezi ca Kesztio e foarte sensibil la asa ceva si s-ar putea sa se intristeze. Stii, spre deosebire de tine, el e minoritar 100%, ba chiar 300% daca e sa ne luam dupa spusele sale. Si il raneste cumplit orice atitudine incorecta dpdv politic. Menajeaza-i sufletelul curat si plin de dragoste pentru oameni, indiferent de nationalitate: maghiari, romani, germani, tigani, etc… Nu il confunda cu un ipocrit, care una e si alta vrea sa para. Ar fi pacat. Ar fi mare pacat.

 • ideiglenes

  nagyon olaj blog, köszönöm. Erősen hiánypótló.

 • Vlad Balan

  Interesant articol. Iata ca sunt manelisti si in Ungaria :). Eu cred sincer ca sunt in toate tarile unde exista comunitati de tigani (si Bulgaria, Slovacia de exemplu). Personal nu imi plac manelele, dar nu inteleg ura impotriva lor. Intr-adevar majoritatea au un mesaj primitiv si incorect din multe puncte de vedere, dar sunt destule melodii din alte genuri care indeplinesc conditiile astea. Eu sunt constantean, mai mult chiar din cartierul de unde au aparut Costi Ionita, LA si alte asemenea minuni. In perioada respectiva eram liceean si ascultam rock sau house deci nu prea era o placere sa aud la fiecare petrecere de cartier manele sau muzica greceasca, turceasca , etc – avem aici in Constanta tot felul de minoritati, una mai mandra ca alta :). Totusi sa va spun un secret: si manelistii sunt oameni :). Si tiganii sunt oameni…… ba spre surprinderea unora care au postat pe aici si maghiarii :)). Generalizarea raului la un grup de oameni datorita unui caz izolat nu aduce nimic bun nimanui. E ca si cum ai spune ca toti barbatii sunt violatori pentru ca s-a nimerit sa faca unul asta.

  Citesc mai sus de la Anna: „Sunt constienta ca din pacate ura asta nu va lua sfarsit niciodata, e rusinos ca de 1000 de ani nu am reusit sa ne intelegem.” si apoi posteaza: ” Tot ce intra in tara, tre’ sa treaca la sudisti prima data, in ghena de gunoi numita Bucuresti, ca ei vezi doamne, sunt mari si tari, ei sunt buricul pamantului.” Si in plus „eu una m-as bucura sa se desprinda Moldova si Ardealul de sud, dar asta ar insemna razboi cu ciorile sudiste.”
  Cativa dintre cei care au postat au pretentia sa aiba drepturi egale si sa fie tratati cu toleranta si apoi aplica EXACT standardul de intoleranta si anuleaza orice drept al manelistilor (fie ei tigani, romani sau maghiari) de a se manifesta in felul lor. Atata timp cat nu incalca vreo lege nu cred ca trebuie judecati. Nu iti place sa asculti manele?, fa ca mine 🙂 asculta altceva. E foarte simplu :).
  Asa ca Anna, daca vrei sa dispara ura dintre romani, maghiari, tigani, etc. ma gandesc eu ca ar fi bine sa dai TU un exemplu de toleranta si sa nu mai predici ura pentru mitici si ciori sudiste 🙂 (cioara e un termen denigrator presupun pentru tigan). Altfel nu vei fi credibila, asa cum nu este nici UDMR-ul. Ei vor toleranta si drepturi, dar in acelasi timp predica segregarea pe criterii etnice. Speram ca apartheid-ul e pe cale de disparitie de pe planeta.
  Cat pentru d-l „manele unguresti”: fiecare om trebuie judecat pentru actiunile sale. Nu ajuta pe nimeni sa generalizam ca toti maghiarii distrug bornele kilometrice de ciuda :). Aia care o fac ar trebui sa suporte legea ca orice infractor cu cetatenia romana.

  In legatura cu autonomia: eu personal as vrea ca judetul meu (sau ma rog comunitatea din care fac parte) sa pastreze banii pe care ii produce (desi poate ar insemna inca niste hoteluri in Brazilia pentru Mazare 😀 ). As vrea sa votez seful politiei al Constantei de exemplu, nu sa fie impus dintr-un birou din Bucuresti contra spaga. Sunt de parere ca cetatenii de etnie maghiara ar trebui sa poata vorbii limba materna in scoala, si sa aiba parte de serviciile statului in limba materna pentru simplul motiv ca platesc taxe ca noi toti. (ma cert destul de mult cu amicii mei constanteni pe tema asta :)). Un singur lucru as sustine si anume ca atunci cand trec in vizita prin regiuni cu majoritate maghiara sa pot totusi apela la serviciile statului in limba mea materna 😀 pentru ca totusi traim in Romania :).

  Concluzie: Daca vrei sa fii acceptat invata sa accepti mai intai :). Cooperarea l-a scos pe om din pestera, nu intoleranta :D.

 • Klapanciusz

  pai, nu pot sa nu accept opinia lui Vlad Balan, un european tolerant si intelept 🙂 Multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: