Aşa numitul Ţinutul Secuiesc…

În jurnalismul românesc s-a înrădăcinat o expresie, care iată apare mai tot timpul pe paginile tabloidelor când e ceva problemă (falsă). Despre ce altceva ar fi vorba decât despre ”aşa numitul Ţinut Secuiesc”, frază care s-a renăscut ca pasărea Phoenix, de data asta pe Hotnews. În articolul său, Victor Cozmei arată fără dar şi poate punctul lui de pornire privind (falsa) problemă a Ţinutul Secuiesc: ”asa numitul Tinut Secuiesc (denumire ce nu reprezinta o unitate administrativa)”. Aţi priceput, aşa-i? Așa numitul… adică ceva, ce se cheamă aşa, dar nu există, căci nu este o unitate administrativă???

Eu personal accept acest punct de vedere pe care nu vreau să comentez, că pică într-o categorie chiar aparte, cu o singură condiţie:

de azi încolo toţi politicienii, împreună cu jurnaliștii (în frunte cu doamnele/domnişoarele de la secţia Vremea a telejurnalelor) şi cu toată gaşca de experţi peste noapte a regionalizării României să folosească denumirile istorice cu prefixul ”aşa numitul”, adică aşa numitul Maramureş, aşa numita Crişana, aşa numita Oltenia, aşa numita Dobrogea, aşa numita Transilvania, aşa numita Moldova, aşa numita Ţara Moţilor, aşa numita Ţara Făgăraşului, aşa numita Ţara Bârsei… pentru că, aţi ghicit, sunt denumiri care nu reprezintă o unitate administrativă.

Nemaivorbind de aşa numitul Bucovina unde doamna Udrea ne aşteaptă de Revelion sau de Paşti!

Reclame

10 responses to “Aşa numitul Ţinutul Secuiesc…

 • Bezbojnicul

  Foarte de acord, insa am de facut o mentiune… in afara de maramures, inainte de celalalte corect e „asa numitA Crisana,etc”

 • Lolka

  Mersi pentru menţiune, cu totul că în legătură cu la Ţara etc. accept că este aşa numtia, dar în rest degeaba am căutat peste tot un răspuns la de exemplu genul termenului Transilvania pentru că este folosit atât ca nume proprie de gen feminin sau masculin…Dar dacă tu zici, că este aşa…să fie.

 • Bezbojnicul

  Ca regulă ochiometrică, numele proprii terminate în a sunt tratate de limba română ca fiind de gen feminin. („o Moldovă, două Moldove”, una de fiecare parte a Prutului 😛 )

 • Ovidiu

  Daca Tinutul Secuiesc există care sunt totuşi ‘graniţele’ lui ?
  cele de la 1876 ? sau cele propuse acum de CNS ?

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Szekely_Land_issues.svg

  Mai există astăzi secuii ca grup etnic ? sau vorbim de maghiari cu radăcini secuieşti ? ( adica sunt ‘secui’ tot atât cât mai sunt astăzi ‘daci’ românii)

  Nici Transilvania nici Ţara Motilor şi nici Ţinutul Vrancei nu au pretenţii autonomist-teritoriale. Dacă ar avea ar deveni şi ele „aşa zise” ţări, ţinuturi..imediat. Figura asta de stil cu „aşa zisul” e doar discurs politic, e o formă de a refuza aceste aspiraţii geo-politice. Dacă aceste proiecte nu ar exista nu ar spune nimeni „aşa zisul”.

 • olahus

  Bine ai revenit in blogosfera, Lolka!

 • olahus

  vezi ca si Bucovina este numitA, nu numit

 • dadatroll

  Asa numiti politicieni, asa numiti ziaristi, asa numiti etc.

 • solovastru

  Tara Motilor , Tara Fagarasului , Tara Birsei etc au fost numite astfel , neoficial cei drept , timp de sute de ani asta fiind motivul pentru care denumirile s-au inpamintenit si sint acceptate de oameni si in ziua de azi chiar daca nu reprezinta unitati administrative. Insa asa zisul tinut secuiesc cum sa se fi impamintenit ? A existat ca entitate autonoma doar vreo suta de ani demult in Evul Mediu din 1437 si pina cind Transilvania a devenit principat tributar Portii Otomane. Ulterior in perioada stapinirii turcesti , a administratiei habsburgice si dupa 1867 in cadrul ungariei si dupa 1918 in cadrul Regatului Romaniei nu a mai existat ca entitate autonoma. Atunci cum sa se inpaminteneasca o atare denumire ? e ceva ce nu exista.

  (în frunte cu doamnele/domnişoarele de la secţia Vremea a telejurnalelor)

  Ce legatura au saracele de ele cu subiectul ??

 • partium

  OMG Solovastru, tu esti un om orb.

 • Cristi

  … zise partium… :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: