Limba Cailor

Distinsul nostru reprezentat de Cluj în Marea Circureală Naţională a declarat în noiembrie 2006 că limba maghiară e “limba cailor” (the language of horses). În acel moment în sfârşit ne-am dat seama de ce nu sunt maghiarii înţeleşi în România 🙂

Blogul se vrea o voce (pro)maghiară (în limba română) în blogosfera românească. Credem că lipeşte cu desăvârşire comunicaţia din partea noastră care poate fi înteleasă de toată lumea, de voi, majoritarii noştrii care nu vorbiţi horseşte. 🙂

Maghiarii din Romania nu sunt înţeleşi în primul rând pentru că românii nu le înţeleg limba, nu înţeleg majoritatea comunicării lor, presa lor, discuţiile lor, forumurile lor, blogurile lor. Deşi avem o grămadă din fiecare. Comunicarea ideilor, problemelor şi mentalităţilor de minoritar în limba română este un lucru absolut necesar.

Majoritatea noastră creştem în şcoli deferite, avem cercuri de prieteni diferite, ne ducem în tabere şi universităţi de vară diferite, în locuri de divertisment diferite. Nici măcar la bere nu prea suntem împreună. Socializarea comună, discuţia deschisă, lipsită de prejudecăţi, despre politică, teme spinoase specifice, este foarte rară. Este aşa chiar şi în generaţia noastră, între noi care teoretic am trebui să fim prima generaţie care ar putea creşte într-o atmosferă tolerantă europeană. Trebuie să ne cunoaştem mai bine. Trebuie să ne cunoaşteţi mai bine. Unde dacă nu în blogosferă e cel mai uşor să deschidem noi căi de comunicare? 

Dorim să ne integrăm în roblogosferă cu savoarea noastră specifică: cu iz de gulyás, condimentat cu paprika şi terminat cu szilvapálinka. Vom fi cinici, agresivi, poate şi şocanţi uneori, dar totuşi liberali, echilibraţi, prietenoşi şi foarte deschişi la comunicare.  

Vom scrie mult şi spontan. Vom scrie idei ardeleneşti maghiare în limba română.